Ugrás tartalomhoz


Fotó

Alternatív rendszerek MAGUS-hoz


 • Válasz írásához lépj be
1517 hozzászólás érkezett eddig

Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1309 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.12, 11:30

 

KLM:

A M* szerepjátékban mi érdemes a megmentésre? A mozaikmágia? A pszi? A motor? A világ?

 

Ha elvonatkoztatsz a régi játékosoktól - akár magadtól, akár tőlem, akár bárkitől a fórumról - egy új játékos esetében mi a releváns ezek közül?

 

Hulla M* Patchét olvasva sokat gondolkodtam ezen. Szerintem két dolog: a kasztrendszer és a világ.

 

A kérdés nagyon jó, és az én válaszom az hogy erősen kérdéses hogy érdemes-e egyáltalán a megmentésre. De tételezzük fel hogy igen.

Szerintem nem a kasztrendszert érdemes megmenteni, hanem a kasztrendszer által alkotható, és a regényekben megismert karakterkoncepciókat. Aztért tartom fontosnak a különbségtételt, mert akár már az első kiadás hangulatkeltő novellájában is volt olyan karakter, amit nem támogatott a M* aktuális rendszere. Szerintem egy rugalmasabb rendszer, ami tudja kezelni ha a boszorkánymester tanul némi kardforgatást, vagy a lovag beáll paplovagnak ideálisabb lenne mint az eredeti k100 rendszer.

Fontosabban találom az egyes képességek modellezését és megszerezhetőségét (a mozaikmágiától, a boszorkánymester átkain át a kobratáncig és a pszi-ig) mint hogy megmaradjon a meglehetősen béna kasztrendszer. (lehet jó kasztrendszert is csinálni, de a M* általam ismert kiadásaiban nem az)

Nyílván mindenkinek megvan az elképzelése hogy ezt mivel oldaná meg, én a Mongoose Publishing által kiadott Legend RPG-re építenék. Leginkább a pszi integrálása okozna gondot, de érdekes módon pl. a mozaikmágia kevésbé. Igazából a pszi máshol is gond, mivel akár 1-1 jól kigondolt D&D feat sem fogja a pszit - ami rengeteg dologra használható - pótolni, pláne úgy hogy legyen egyensúly a pszi nélküli kasztokkal.

Sajnos mivel a Magusnak sajnos nincs egységes világképe, ami van az meg a klasszikus mindent bele "kitchen sink" fantasy világ, rengeteg ellentmondással, ezért szerintem a M* megmenthetőségének/megmentendőségének nem hogy nem oka, hanem az egyik legfőbb akadálya. Vannak benne jó, általam is szeretett ötletek, de az összkép...KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11630 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 23:09

 pszi-ben nincsenek olyan erős dolgok Yneven, ha jól emlékszem.)

 

A siopákról már írtak cifra novellákat - egyet mindenképp. NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 683 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 22:53

Pszi alapfokra lehet azt mondani, hogy minden kulcs karakternek van: ezért képesek mentőt dobni mindenféle ellen. Ez annyit von magával, hogy lesz, aki nem dobhat mentőt. Ez lehet elsőre tápnak hangzik, de emeli a kalandozók kiaf***agyerek-faktorát, hogy csíra ellenfelek képtelenek ellenállni a varázslataiknak, képességeiknek.
 

 

Amúgy van DND5-höz Psyonic Handbook? Ha van, akkor mennyire fedi le a pszi-t? (Gondolok itt az alacsonyabb szintű cuccokra, mert mintha 20 szintig ki lenne dolgozva, és pszi-ben nincsenek olyan erős dolgok Yneven, ha jól emlékszem.)KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11630 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 22:37

KLM:

A M* szerepjátékban mi érdemes a megmentésre? A mozaikmágia? A pszi? A motor? A világ?

 

Ha elvonatkoztatsz a régi játékosoktól - akár magadtól, akár tőlem, akár bárkitől a fórumról - egy új játékos esetében mi a releváns ezek közül?

 

Hulla M* Patchét olvasva sokat gondolkodtam ezen. Szerintem két dolog: a kasztrendszer és a világ. Szerintem, ha a kiadó kiadna egy Ynev DnD 5th edet* 

 

A világ,az meg ugye a kasztokból "jön". A pszi is benne van, meg az is, hogy Doran meg Lar-Dor a "játszható" kasztok közül a legjobb mágiában (Lar-Dor esetén annyira, hogy esetleg megengedheti magának a pacifizmust).

 

A D&D alapú Star Warsnak van valami túlütős-Fp/ÉP jellege, azt kellene harcra alkalmazni, de akkor meg a mágia rész megint borul.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4724 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 18:36

 

Nemtom, érdekelne egy M*-t nem ismerő d20 fan véleménye, hogy önmagában mit szól ahhoz a kiadványhoz.

 

 

Nem ismeretlen számomra a mágus, ismerem a D20 rendszereket.

 

 

Szerintem elég öszvér rendszer lett:

- a karakteralkotás nehezebb, mint bármelyik másik mágus vagy d20 rendszerben, amit nem tudom hogyan sikerült elérni. (a d20 rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy a belépő szint igen alacsony, mágiahasználó karakterrel is)

- kukázták a D&D (reflex/akarat/kitartás) mentődobás rendszerét és helyettesítették egy komplexebbel

- átvették a D&d 3E harci helyzet módosítóit, amik jobbak, mint az ETK-ból ismertek, de ekkoriban, 2000-2005 körül, már voltak ennél jobbak

- érdekes módon a védekezés/sfé implementációja nem bonyolít szinte semmit

- a mágiarendszer is érdekes, mert nagyon jól kezeli az "összes manából varázsolok, majd nem csinálok semmit" problémát. (a maximális erősség karakter szinttől függ)

- a kiadvány legjobban monitoremelőként hasznosítható. 600 oldal, tárgymutató nélkül, a kelleténél bonyolultabb fogalmazásmód. Aki nem ismeri a D&D-t, szerintem nehezen boldogul vele.

 

 

Utóbbi pont illusztrációjaként egy moly.hu-n talált idézet:

a valakinek kilépsz a fenyegetett területéről (kivétel az Elszakadás harci cselekedet, illetve néhány képesség és képzettség), vagy azon belül mozogsz, általában megszakító támadásra adsz lehetőséget ellenfelednek. Ha az egész körben csak mozogsz (de nem futsz), az a mező, ahonnan indulsz, nem számít fenyegetettnek, vagyis az ellenfeleid nem jogosultak ellened megszakító támadásra az elhagyásáért. Ha azonban egy másik fenyegetett területre lépsz, ellenfeleid jogosultak ellened megszakító támadásra az első mező elhagyásáért. Ezen felül, ha az egész körödben csak egy kiegészítő mozgást végzel, ellenfeleid nem jogosultak megszakító támadásra a mozgásod miatt.

 


Módosította galu22: 2019.09.11, 18:38


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5428 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 15:49

Kukac:

Ööö, a pszeudo-első hozzászólásodban mi volt az érdemi rész?
(Illetve inkább hagyjuk ezt a szálat...)

Ha nem jött át, akkor talán jobb is, ha nem véleményezed.

 

KLM:

A M* szerepjátékban mi érdemes a megmentésre? A mozaikmágia? A pszi? A motor? A világ?

 

Ha elvonatkoztatsz a régi játékosoktól - akár magadtól, akár tőlem, akár bárkitől a fórumról - egy új játékos esetében mi a releváns ezek közül?

 

Hulla M* Patchét olvasva sokat gondolkodtam ezen. Szerintem két dolog: a kasztrendszer és a világ. Szerintem, ha a kiadó kiadna egy Ynev DnD 5th edet* akár mozaikmágia nélkül, akár kukázva a varázslatok 90%-át valamennyi kasztnál (mert használjuk inkább az alapkönyveseket), illetve pszionika lenne pszi helyett, de hangulatosan Ynevre igazítva, pl. a varázslók általános varázslók lennének, a többiek specialisták, és menne vele (a kukába) a mozaikmágia és a pszi, szerintem senkinek nem fájna. Innentől ezt játsszuk hivatalosan. Valaki korábban írta, hogy a M*-sal az a legnagyobb baj, hogy elvonja az embereket a jó kis DnD közösségtől, és nem DnD-t játszanak. Ha a DnD közösség megtalálná a számítását Yneven, és onnan (is) áramolna új játékosközösség a hazai szerepjátékos fejlesztések háza-tájára, az a játékosok, a világ és a kiadó számára is lehetne jó. 

 

Ha a mágiarendszert, kiemelten a mozaikmágiát megmentésre méltónak ítéljük**, akkor szerintem  gombhoz kell szabni a kabátot. Ki kell dolgozni, hogy hogyan lesz konzekvens, és jól működő a mozaikmágia, miközben megőrzi M*-os örökségét, majd utána megnézni, hogy melyik motorba lehet ezt legkönnyebben beépíteni. 

 

Szerintem.

 

*nem ismerem a DnD 5th edet részleteiben, ha hülye példákat hozok, akkor bocs

** gy.k. általános alany, nem jelenti, hogy nekem benne kell lennem az ítélkező bizottságban.kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 949 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 14:53

(OFF)Hogy ez hogy működne, arra pár példa.
Indirekt tegyük fel hogy valaki konvertálta a M* világát egy viszonylag crunchy rendszerbe, a példa kedvéért D&D 5e.
 
A varázsló és a tűzvarázsló a szakadék széléhez érnek. A varázslónak van egy elemi erő lapja memorizálva, ami X ideig Y méretű Z teherbírású lapot hoz létre. Ezt elsüti egy W méretű rekeszből, hogy mindketten át tudjanak futni a szakadékon. Azután egy folyóhoz érkeznek, amit a TV meg akar fagyasztani - csak éppen nemhogy nem memorizálta, hanem a TV varázslatlistán nem is szerepel - így szomorúak lesznek mindketten.
 
Ebben az esetben a varázslat erősen raktározós előre gondolkodós hangulaton lesz, jól meggondolják a szerencsétlen PC-k, hogy mikor melyiket használják. Ez egyes esetekben akár még vissza is adhatja a hivatalos könyvek hangulatát, ha mana kb. varázslatrekesz.
 
Ha mondjuk egy fluffy rendszerbe tennénk, mondjuk Fate-be, akkor egy játék hasonlóan nézhetne ki:
 
Megy a varázsló meg a TV, egyszer csak a szakadék széléhez érnek. Mondja a vari, h csinál elemi erőből egy hidat, amiből átmennek mindketten. KM mondja, hogy ok, 5-ös nehézség. Varinak van +3 varázslása, meg dob 3 pluszt meg egy 0-t, siker, átmennek. Mennek nagy keményen, elérnek egy folyóhoz. Mondja erre a TV, hogy megfagyasztja a folyót. Erre ugat a KM, hogy hiába van +4 varázslásod, ha egy szájbatekert TV vagy, és ilyet nem csinálhatsz. Felforrasztani meg +2131232613123786127836128-as nehézség.
 
Ebben az esetben az erőforrás menedzsment sokkal gyengébb lesz, valószínűleg sokkal rizikósabb dolgokat is simán bevállalnak, sokkal kevesebb tervezés kell. Esetleg lehetne rajtuk annyit fogni, hogy a nagyon erős varázslatokhoz valami tokent is fel kell használni, jelképezve a manát. Megint, előfordulhat, hogy egyes esetekben ez is visszaad M* hangulatot.
 
Ezen a ponton viszont el kell dönteni, hogy nekünk jók-e azok az esetek, amikben visszaadnak M* hangulatot, vagy módosítani kell rajtuk, vagy mindkettő egy rakás szar, és máshogy megközelíteni az egész témát.
(/OFF)


Inkább próbálj érdemi részre válaszolni, vagy engedd el ezt a szálat.


Ööö, a pszeudo-első hozzászólásodban mi volt az érdemi rész?
(Illetve inkább hagyjuk ezt a szálat...)

Módosította kukac: 2019.09.11, 14:56


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5428 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 14:20

Ha egyébként tényleg elolvastad volna amit írtam: "csak magamat tudom ismételni", akkor lejött volna, hogy nem ez az  első posztom a témában. Innentől a koncepciód borul is.

 
Akkor az első posztod a szubtémában? :aboci: Vagy hivatkozzak rá úgy, hogy az 5405-dik hozzászólásod a fórumon? Plusz ha már bemásolod még egyszer a korábbi véleményedet, akkor minek keresgéljem az eredetit?

Ha bemásoltam volna az egészet, az lett volna a bajod. 
 
Inkább próbálj érdemi részre válaszolni, vagy engedd el ezt a szálat.

kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 949 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 14:03

(OFF)KLM:
Egyébként rosszul, vagy legalábbis fordítva nézed a hangulat-motor kapcsolatot. A motor határozza meg, hogy milyen hangulatot lehet vele elérni. Ha könnyű a rendszerben dögleni, akkor a játékosok óvatosabbak lesznek, ha gyengék a varázslatok, kevésbé fognak védekezni ellene, stb. Ezért először össze kell kalapálni a motort, és megnézni, milyen hangulatot teremt. Ha nem jó, akkor vagy módosítjuk, vagy eldobjuk, és mással próbálkozunk. Ha viszont a világhoz, hangulathoz próbálunk motort tervezni, akkor nem optimális körülmények között simán előfordulhat, hogy "köpönyeglobogtatós fantasy" helyett "manából erősítsünk túl mindent" fantasy lesz.(/OFF)

 

Ember, hogy adnék ultimátumot bárkinek is? Hogy merül fel egyáltalán ilyesmi a fejedben? :nemertem:

 
Mert az eredeti állítmány ez volt:
 

Szóval ezt szerinted semmiképpen nem lehet úgy értelmezni, mintha ultimátumot adnál pl. a kiadónak?

 

Ha egyébként tényleg elolvastad volna amit írtam: "csak magamat tudom ismételni", akkor lejött volna, hogy nem ez az  első posztom a témában. Innentől a koncepciód borul is.

 
Akkor az első posztod a szubtémában? :aboci: Vagy hivatkozzak rá úgy, hogy az 5405-dik hozzászólásod a fórumon? Plusz ha már bemásolod még egyszer a korábbi véleményedet, akkor minek keresgéljem az eredetit?


Módosította kukac: 2019.09.11, 14:04


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5428 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 13:49

 

kukac:

[...]
Ha megtennéd, hogy kiszakasz a saját véleménybuborékodból, az azért hasznos lenne. Nem tiltottam el senkit semmitől, légyszi ne adj a számba semmit. Ezek után tényleg semmit.


Elnézve a beszélgetést, csak magamat tudom ismételni: ha M*, akkor kell a saját rendszer, ami vagy tök új, mozaikmágiával meg mindennel, vagy valamelyik régebbi M* rendszer variációja, vagy nem M*, hanem azt kukázva, egy létező rendszer Ynev világán, de azt ne hívják M*-nak.


Szóval ezt szerinted semmiképpen nem lehet úgy értelmezni, mintha ultimátumot adnál pl. a kiadónak? Én is csak magamat tudom ismételni: Arra tudok reagálni, amit írsz, arra nem, amit gondolsz. Ha értelmesen lett volna megfogalmazva az első posztod, akkor nem értették volna félre ketten is.

 

Ember, hogy adnék ultimátumot bárkinek is? Hogy merül fel egyáltalán ilyesmi a fejedben? :nemertem: 

 

Ha egyébként tényleg elolvastad volna amit írtam: "csak magamat tudom ismételni", akkor lejött volna, hogy nem ez az  első posztom a témában. Innentől a koncepciód borul is. 


Módosította Dronner: 2019.09.11, 13:52


kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 949 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 13:48

kukac:

[...]
Ha megtennéd, hogy kiszakasz a saját véleménybuborékodból, az azért hasznos lenne. Nem tiltottam el senkit semmitől, légyszi ne adj a számba semmit. Ezek után tényleg semmit.


Elnézve a beszélgetést, csak magamat tudom ismételni: ha M*, akkor kell a saját rendszer, ami vagy tök új, mozaikmágiával meg mindennel, vagy valamelyik régebbi M* rendszer variációja, vagy nem M*, hanem azt kukázva, egy létező rendszer Ynev világán, de azt ne hívják M*-nak.


Szóval ezt szerinted semmiképpen nem lehet úgy értelmezni, mintha ultimátumot adnál pl. a kiadónak? Én is csak magamat tudom ismételni: Arra tudok reagálni, amit írsz, arra nem, amit gondolsz. Ha értelmesen lett volna megfogalmazva az első posztod, akkor nem értették volna félre ketten is.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5428 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 13:37

kukac:

Nem, nem ezt írtam, és továbbra sem látom, hogy hol írtam, volna, hogy az általam leírtak az igazodási pont, és velem kell kompromisszumra jutni, ha bárki bármit is akar. De azért talán még én is leírhatom a véleményemet, hogy én hogy látom. Mint közgazdász. Marketinges ismeretekkel. Talán. Persze lehet, hogy simán tévedek.

 

 

 

Az, hogy te ezeket eltiltod a M* névtől, az a te bajod.

Arra különösen felhívnám a figyelmedet, hogy végig a hivatalos kiadványról beszéltem, a M* ill. Ynev brandekről, hogy hogy látnám szerencsésnek, én hogy hoznék ki egy M*-alternatívát a kiadó helyében, nem a házi fejlesztésű, itt említett verziókról.

 

Ha megtennéd, hogy kiszakasz a saját véleménybuborékodból, az azért hasznos lenne. Nem tiltottam el senkit semmitől, légyszi ne adj a számba semmit. Ezek után tényleg semmit.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8181 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 13:27

Ez jutott most eszembe:

https://coub.com/view/5pqw1Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5428 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 13:26

Bocs a dupláért.

Még abban sem vagyok biztos, hogy ha a M* d20 nem M* név alatt jött volna ki, és maradtak volna közelebb az eredeti d20 rendszerhez nem lett volna-e nagyobb siker. Szerintem a kudarcában nagy szerepet játszott, hogy az emberek kicsit átverve érezték magukat, mert a d20 nem M*-feeling. Pedig sok jó koncepció és ötlet volt abban a kiadásban is.

 

Nemtom, érdekelne egy M*-t nem ismerő d20 fan véleménye, hogy önmagában mit szól ahhoz a kiadványhoz.kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 949 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 13:26

A fentiek alapján nem gondolom, hogy bármikor is úgy léptem volna fel, hogy az én véleményem lenne a szentírás, amihez mindenkinek igazodnia kell. Legutóbb, annyit írtam, hogy a viták a korábbi véleményemet erősítették meg bennem. Nem más számára, számomra lett mérvadóbb a korábbi álláspontom. 
 
Azért jó lenne, ha legközelebb inkább kérdeznél, minthogy olyan f***ságokat adj a számba, amit nem mondtam, és nem is szándékoztam mondani. kkthxbye

Elnézve a beszélgetést, csak magamat tudom ismételni: ha M*, akkor kell a saját rendszer, ami vagy tök új, mozaikmágiával meg mindennel, vagy valamelyik régebbi M* rendszer variációja, vagy nem M*, hanem azt kukázva, egy létező rendszer Ynev világán, de azt ne hívják M*-nak.

Sajnos csak arra tudunk válaszolni, amit írsz, és nem arra, amit "szándékoztál mondani". A te állításod pedig ennyit tesz ki:
a, Rendszer mozaikmágiával.
b, Más rendszer, de nem lehet M* a neve.

És nem "tűnt" úgy, mintha bármi kompromisszumra hajlandó lennél. Igen, tudom, minden fórum poszt csak a szerzője véleményét fejezi ki, de itt elég kinyilatkoztató hangulata volt a posztnak (főleg smiley-k nélkül).

Posztod többi része meg olyan, mintha csak azért kéne egy rossz megoldást tartani mindenáron, mert az volt az első.
 

Krynn:

Ezért jött létre ez a topik, alternatív rendszerek mágushoz.[/size]

Ne haragudj, de ezzel majdnem mondtál valamit. Alternatív rendszer az is, amit magad fejlesztesz ki, az is, ha annyira teleháziszabályozod a meglevőt, hogy az gyak. alternatíva lesz, és az is, ha egy már meglevőre húzod rá a M*-t (pl. KLM-féle Zöld Kódex, vagy bármely adaptáció). Szóval kérlek, fejtsd ki, hogy mi is a megjegyzésed mondanivalója, ill. szerinted miben is vétettem, ami miatt erre a fontos kiegészítő megjegyzésedre szerinted feltétlen szükség volt.

Az alternatív rendszer azt jelenti, hogy a hivatalos Z/ETK/ÚT/D20/UTK rendszerek mellett bármi más. Az, hogy te ezeket eltiltod a M* névtől, az a te bajod. Ezért vagyunk az alternatív rendszerek topicban.

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5428 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 13:08

NoiseEHC

 

 

Na most, értem én, hogy ez itt az internet, ahol mindenképpen nektek kell birtokolni az egyetlen igazságot, mert különben nem igazi a győzelem a fórumozás véres hadszínterén, de szerintem talán néha konstruktívabb lenne a másik álláspontját is megérteni, és akkor kevesebbszer kéne annyit ízlésről parttalan vitákba bonyolódni.

Khm, mondjuk, ezt magadra is vonatkoztathatnád.

 

Az én véleményem annyi volt, hogy a M* az "első hazai fejlesztésű szerepjáték". Igen, tudom, valójában nem az első (Pl. Harc és varázslat), de mivel az első, széles körben elterjedt, így ez az általánosan elterjedt imidzse a játéknak. Nem az első DnD 5th ed-adaptáció, hanem első hazai fejlesztés. Ez szerintem egy fontos ismérve a M*-nak, hogy kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.

 

De mint mondottam vala volt, az is simán működhet, hogy a M*-t, mint brandet kukázzák, és Ynevvel, mint branddel mennek tovább hivatalosan, akár már meglevő, pl. DnD motorral.

 

Igaz, hogy a M*, mint brand, relatíve széles körben ismert, viszont, mint sok itt megjelenő viszonyulása is is bizonyítja, nem feltétlenül pozitív tartalommal. Ha az írói világot viszik tovább új motorral, az lehet, hogy többet hozna, mint amit a régibe kapaszkodással ki lehet még csikarni ebből a tetszhalott brandből. Csak azt szerintem jobb lenne új név alatt futtatni.

 

A fentiek alapján nem gondolom, hogy bármikor is úgy léptem volna fel, hogy az én véleményem lenne a szentírás, amihez mindenkinek igazodnia kell. Legutóbb, annyit írtam, hogy a viták a korábbi véleményemet erősítették meg bennem. Nem más számára, számomra lett mérvadóbb a korábbi álláspontom. 

 

Azért jó lenne, ha legközelebb inkább kérdeznél, minthogy olyan f***ságokat adj a számba, amit nem mondtam, és nem is szándékoztam mondani. kkthxbye

 

Krynn:

 

 

Ezért jött létre ez a topik, alternatív rendszerek mágushoz.

Ne haragudj, de ezzel majdnem mondtál valamit. Alternatív rendszer az is, amit magad fejlesztesz ki, az is, ha annyira teleháziszabályozod a meglevőt, hogy az gyak. alternatíva lesz, és az is, ha egy már meglevőre húzod rá a M*-t (pl. KLM-féle Zöld Kódex, vagy bármely adaptáció). Szóval kérlek, fejtsd ki, hogy mi is a megjegyzésed mondanivalója, ill. szerinted miben is vétettem, ami miatt erre a fontos kiegészítő megjegyzésedre szerinted feltétlen szükség volt.


Módosította Dronner: 2019.09.11, 13:12


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11630 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 12:30

Elnézve a beszélgetést, csak magamat tudom ismételni: ha M*, akkor kell a saját rendszer, ami vagy tök új, mozaikmágiával meg mindennel, vagy valamelyik régebbi M* rendszer variációja, vagy nem M*, hanem azt kukázva, egy létező rendszer Ynev világán, de azt ne hívják M*-nak.

 

Mondjuk mozaikmágia helyett a WWolfos Dark Age: Mage "oszlopos" megoldásával is ki tudnék egyezni,  ami igen karcsúsított mágiarendszer, meg kevés leütés is (csak rohadt sokáig kellene tipródni vele a balanszoláshoz, illetve a WWolf "marék d10" harcrendszere meg nem jó M* alá).

 

Szerintem már leírtam, hátha mégis:

 

Az instakill varázslatoknak, a "szemrésre éjszaka viharban dupla túlütés, ha nem 01-et dobok" (igen, ez szándékos túlzás volt) íjászoknak és hasonlóknak az az értelme, hogy két karakter (vagy két parti, ahol az egyik lehet NJK) összecsapása zajlik egyrészt "éberség vs. lopakodás" szinten, másrészt "szociális" szinten és mikor ezeken túl vannak, akkor kerül csak elő maga a harc, ami viszont már gyors, halálos és elég komolyan kedvez a magasabb szintűeknek (alacsony szintűekkel szemben).

Ehhez jön még a kvázi kötelező pszi, ill (a már annyira nem kötelező) varázstárgykészlet, mint menedzselhető erőforrás, amivel a három rétegű összecsapásban itt-ott be lehet segíteni - de ha nagyon észnél vagy is, akkor is becsúszhat egy JK-halál egy harcba, ezért nagyon nem kell gondolni, hogy mikor és hogyan mégy bele.

 

Ez lenne SZVSZ a kommandósfentezi hangulatot szolgáló rendszer. Ezért fontos, nem csak azért, mert valamikor a 90-es évek elején volt pár emlékezetes instakillünk  :bezzeg:

 

 

A 5th D&D a gondosan kigyomlált "save or die" (sőt, volt pár "die under lvl N/ X hp" hatás is) effektekkel az összecsapásokat erősen az "eddig biztosan bírom ezt a DPS-t" jellegű... Tehát a hangulatot nem támogatja.


Módosította KLM: 2019.09.11, 12:31


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11630 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 12:09

 

Na most, értem én, hogy ez itt az internet, ahol mindenképpen nektek kell birtokolni az egyetlen igazságot, mert különben nem igazi a győzelem a fórumozás véres hadszínterén,

 

Ez tudod ugyanolyan hangulatkeltő csúsztatás, mint az "alaperősítésen az Izzó Idegek megölt bárkit"... 

 

Ja, hogy alaperősítésen mégis megdobható ellene az Egészségpróba és hát megsem öli, hanem csak pár körre félig-meddig cselekvőképtelenné teszi...

 

...ez feltétlenül szükséges a véres győzelemhez? Mert ha nem, mi lenne ha ettől és a hasonló túlzásoktól eltekintenének az érintettek? Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 11:25

Bulldy,

Vsz a pszi sokkal több, mint a mentődobás a játékban. Az, hogy a nem varázshasználó kasztoknak is vannak varázsképességeik, és ehhez kapcsolódó erőforrás menedzsment, az nagyon fontos design elem. Már alapfokon is számos olyan aktív pszi diszciplína van, ami vetekszik a cantripek erejével. Szerintem ez olyasmi, ami egyrészt nem cseszi szét a játékegyensúlyt, hogy kapnak az emberek plusz egy magic initiate feat-et, és végülis ebből is az jön ki, hogy a kalandozók kemény arcok (ezt nem írtam, de úgy képzelem 3. szintről indulna a kezdő karakter).

 

Ami az ellenállást illeti, szerintem a mágusos design rossz, és nem szívesen tartanám a hangulatát sem. Később próbálták függetleníteni a pszitől, lásd UTK-s javítási kísérletek (szakrális mágiából, mágiatagadásból, szellemek segítségével, magasabb  rombolhatatlan alap), vagy a bestiáriumos hasraütéses ellenállás értékek. Szerintem DnD5 alá igenis kell a mentődobás mindenkinek, különben az azon apauló varázslatok annyival erősebbek lennének, hogy eluralnák a játékot.

 

kukac,

:ok: Azt sem szabad elfelejteni, hogy számos kasztképesség segíti a mentőket magas szinten, vagy tesz bizonyos hatásokra teljesen immúnissá. Aki játszik feat-ekkel, ott még azok is bejöhetnek a képbe, de ha nincs feat, akkor meg a növekvő tulajdonságok segítenek picit.

 

Dronner,

Ezért jött létre ez a topik, alternatív rendszerek mágushoz.NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 683 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.09.11, 11:13

 mozaikmágia mindenképpen kuka, 

 

 

És ezek után miért M*? 

 

 

 

"És ezek után miért M*?"

Leírtam pár oldallal korábban, hogy nekem miért mágus a mágus, mitől érdekes ynev. 

 

 

Amit én írtam le, hogy mitől M* a M*, annak nagy részét nem sikerült megragadnod :)

 

 

 

Elnézve a beszélgetést, csak magamat tudom ismételni: ha M*, akkor kell a saját rendszer, ami vagy tök új, mozaikmágiával meg mindennel, vagy valamelyik régebbi M* rendszer variációja, vagy nem M*, hanem azt kukázva, egy létező rendszer Ynev világán, de azt ne hívják M*-nak.

 

Izé, nekem lenne egy kérdésem, ami nem hagy nyugodni. Azért az megfordult a fejetekben valaha, hogy különböző embereknek különböző dolgok fontosak a játékban, és ezeket az úgynevezett ízlés szóval írjuk le?

 

Mert ugye vannak, akiknek a "magusosság" azt jelenti, hogy mechanikailag ugyanazokat a lehetőségeket lehet megcsinálni az új rendszerben, mint az ETK-ban (például instakill varázslatok meg mérgek). Ugye, ide tartoztok ti. Ennek minősített esete, ha nem csak, hogy a mechanikáknak kell nagyjából egyezniük, de szabályoknak kizárólag az ETK javítása elfogatható...

 

Aztán ugye vannak azok, akiknek a "magusosság" azt jelenti, hogy nagyjából ugyanolyan dolgokat tudjanak a karakterek (például boszorkánymester életerőt manipulálni), de ez mechanikailag lehet máshogyan is megoldva, lásd pszi DND5 verziója alább...

 

Végül ugye vannak azok, akiknek a "magusosság" mindössze annyit jelent, hogy szeretnének Yneven játszani a szokásos kasztokkal, amik hasonlítsanak stílusban az eredetiekre, de a mechanikának még csak hasonlítania sem kell az ETK-ra. Sőt!!! Például, ebbe a kisebbségbe tartozom én magam is...

 

Na most, értem én, hogy ez itt az internet, ahol mindenképpen nektek kell birtokolni az egyetlen igazságot, mert különben nem igazi a győzelem a fórumozás véres hadszínterén, de szerintem talán néha konstruktívabb lenne a másik álláspontját is megérteni, és akkor kevesebbszer kéne annyit ízlésről parttalan vitákba bonyolódni.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]