Ugrás tartalomhoz


Fotó

Alternatív rendszerek MAGUS-hoz


 • Válasz írásához lépj be
967 hozzászólás érkezett eddig

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 1959 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 22:53

Ma magyarországon haszonnal szerepjátékot kiadni nem lehet, innentől bárki felejtse el, hogy egy profi csapat leül és megcsinálja. Lehet, hogy egy-két házifejlesztés eljut odáig, hogy béta verziót kidobjanak, de inkább az lesz a sorsuk, mint a többi ezernek, elkezdetten végzik egy saját rpg mappa mélyén. /Itt most előrángathatnám az NJK 3-at, ami 2014-es dátumú borítóval vesztegel, mert úgy volt, hogy megcsinálom, de aztán ez elmúlt./

És amúgy is, akárki, akármit adna ki, az sok embernek nem tetszene, mert csak. Aztán az így szar, úgy szar, ez miért nincs benne, az miért van benne közhangulatban tessék írni hozzá további anyagokat...Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5241 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 22:44

Seti:

 

És a legfontosabb: Folyamatos kommunikáció a vásárlókkal, és nem figyelmen kívül hagyni a véleményüket. Elvégre a kiadók belőlünk vásárlókból élnek, és ha nem tetszik a termékük nem fogom megvenni...

 

Szerintem nem sok értelme lenne ennek. Orestest idézve:

 

Addig sem lehet új Magus, amíg el nem dől, hogy Nyulászi vagy Kornya-féle Krán lesz benne, ezek fontos dolgok!

A "vásárlóközönségre" ezt nem lehet rábízni, és nem lehet mindenki kedvében járni. Kell egy profi csapat, aki fejleszt, és legyen víziója, amit meg akar valósítani. A M* is olyan mint a foci, mindenki profin ért hozzá, csak az a gond, hogy 3-an négyféle egyedüli kiutat látnak, és ha nem az valósul meg, amit ők gondolnak, akkor dögöljön meg az új M* projekt.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6145 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 21:58

Ez a hozzáállás egyébként különösen vicces annak fényében, hogy az eddigi információk alapján egy abszolút konzervatív, '90-es éveket idéző designról beszélünk. De rejtegetni kell a fenenagy innovációt, nehogy valaki ellopja a formabontóan egyedi ötleteket.

 

Amíg Gáspár András úgy őrzi a Magust, mint kincsét a Fafnír sárkány, aki eredetileg törpe volt (bár GA szellemileg kb az maradt) addig mit várunk? :titok:

 

Addig sem lehet új Magus, amíg el nem dől, hogy Nyulászi vagy Kornya-féle Krán lesz benne, ezek fontos dolgok!  :nagyereide: 

 

Az is fontos, hogy Nehogy Kikerüljenek Az Eredeti Gondolatok, amik már a '90-es években is elavultak voltak, nehogy újítsunk értelmesen a Szent Zombin, ami az első magyar szerepjáték volt, mert a végén mi lesz? :panikol2:seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 926 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 21:45

Néhány dologgal egyetértek Dronner, néhánnyal meg nem.

 

Halódik az asztali szerepjáték? Ezt azért én nem merném így kijelenteni. Tény, hogy kevesebben játsszák manapság, mint mondjuk 15 éve, de azért azokon a rendezvényeken, amiket itt is szoktak hirdetni elég sokan meg szoktak jelenni, és attól, hogy nem írogat mindenki játékbeszámolókat, még folytathatnak aktív játékot, még ha ritkán is.

 

MAGUS szerepjáték: A megjelenéséhez egy korrekt kiadón, és írógárdán kívül, amik nem hiszem, hogy jelenleg rendelkezésre állnának az is kellene, hogy a potenciális vásárlók megegyezzenek abban, hogy milyen rendszerrel szeretnének játszani. A már meglévők közül sem felel meg bármelyik, bárkinek. Van, aki az ETK-ra, van, aki az ÚTK-ra, van, aki meg a BTK-ra esküszik. :)

 

Alapkönyv: A dizájn is fontos lenne, elvégre már nem a kilencvenes éveket írjuk, és nem ártana lépést tartani a trendekkel. Nem ez a legfontosabb rész, amivel foglalkozni kéne, de azért nem is elhanyagolható. Az meg, hogy mit tartalmazzon? Nos kell benne lennie egy használható játékrendszernek, beleértve a harc, és képzettségrendszert, mágia, és pszi rendszert, egyensúlyba hozott fajokat, és kasztokat, már ha utóbbiakat használja a rendszer, és nem hajította ki az ablakon a modernizálás jegyében...

 

Minimális világleírást sem ártana a könyvbe tenni, tájegységenként egy-két kalandötlettel, esetleg kidolgozott NJK-kal, beleértve a statisztikáikat is. Példaként említeném a magyarul is megjelent D&D3E-s Forgotten Realms világleírást. Abból könnyű puskázni, elvégre a DV adta ki...

Nem ártana bele legalább egy kezdőknek szóló példakaland, de könyörgöm ne a Dreonnar Küldetése/Démona legyen, vagy akármi is volt a címe az aktuális kiadásban annak a modulnak!

 

Ezután jöhetnek a tájegységeket bemutató kiegészítők, akár mindegyikhez csatolni egy modult is, és azon keresztül bemutatni a vidéket, legyen az egy városállam, vagy egy ország szeglete. Természetesen a környékre jellemző Bestiáriummal, és hitvilággal, stb... A leírásból mellőzni a kisregénnyi terjedelmet, és szigorúan a játékban felhasználható információ mennyiséget belerakni a könyvbe. Rizsa nem kell, arra ott vannak a regények.

Erre példának a Pathfinder Adventure Path kiadványokat tudnám említeni. Most szakadjunk el attól, hogy ezek csőkalandok, és túlírtak egyesek szerint, de pont azt adják, amit én most itt leírtam.

Egy ilyen kalandsorozathoz pont megfelelő lenne a Pentád, de akár a Sinemosi Liga területei megfelelnének a kritériumoknak.

 

És, hogy mindez zökkenőmentes maradjon  az írókat igen is korlátozzák a játék szabályrendszeréhez való hűségre. Vagy akkor jelentessék meg egy ingyenes pdf-ben, hogy amit a könyvben olvashattunk, az hogyan néz ki a játék nyelvére lefordítva. ha ez meg nem tetszik nekik, mint Kornyának, hát kéem lehet nyugodtan más témában, világra is regényt meg novellát írni. A kutya se kényszerít senki arra, hogy Ynevre írjon bármit is.

Nem hiszem, hogy a Weis-Hickman szerzőpárost a történet, vagy a karakterek kialakításában annyira zavarta volna az AD&D rendszere. Mégis csak sikerült nekik megírniuk hozzá az egyik azóta is legnépszerűbb trilógiáját, és láss csodát, amit ott olvastunk viszontláttuk szabályok formájában is, amik csak pluszt adtak a játék rendszeréhez, és nem mentek totálisan szembe vele.

 

Aztán jöhetnek a kasztokkal, iskolákkal foglalkozó kötetek, mint a HGB, vagy a PPL I-II volt.

És a legfontosabb: Folyamatos kommunikáció a vásárlókkal, és nem figyelmen kívül hagyni a véleményüket. Elvégre a kiadók belőlünk vásárlókból élnek, és ha nem tetszik a termékük nem fogom megvenni...

 Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5241 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 21:05

M*, mint szerepjáték felélesztése:

Alapvetően szerintem lehetetlen.Ez nagyrészt nem a M* hibája, egyszerűen leáldozott az asztali szerepjátéknak. Bárcsak ne így lenne, de szerintem így van (légyszi, cáfolj rám Élet! :)).

 

De ha újjá akarnám éleszteni, az általam már x éve leírt változattal próbálnám:

:blahblah:  Kell egy gyémántfúró-biztos, következetes vlág- és mágiakép.

:blahblah:  Az alapkönyvben ezt kellene kidolgozni, továbbá erre építve a keretrendszert biztosító játéktechnikát.

:blahblah:  Világleírás minimális lenne csak az alapkönyvben, csak úgy miheztartás végett, hogy aki először lát M*-t, az is bele tudja képzelni magát.

:blahblah: A regényeket két részre bontanám: az alap "M*, Kalandozók Krónikái" brandre, és a "M*, Alternatív Világok" brandre. Az előbbiekbe azok a könyvek kerülnének, amik 100%-ban kompatibilisek a világ és mágiaképpel, a másikba azok, ahol az írói szabadság ezeken a kereteken túllép (és nem is szándékozik benne maradni).

:blahblah: Ki kellene dolgozni négy-öt világrészt részletesen, vagy tematikusan (pl. Dúlás, Kereskedő Hercegségek, Gorvik, Shadon, Enoszuke, stb.) Ezekben az alapkönyvben szereplő infók nem lennének fellelhetők, csak a tematikus kiegészítései, amelyek illeszkednek az egészhez.

:blahblah: Ez azért lenne jó, mert egyrészt megadnák a nívószintet, azaz mi az a minőség, amit a készítő gárda megfelelőnek tart, másrésztől belőnék velük a világ régóta vitatott kérdéseit: pl. mágiaszint, tapasztalati szintek szóródása, maximuma, profán mágia, stb.

:blahblah:  Ezek a világkiegek az alapkönyvvel együtt önmagukban játszatóak kellene, hogy legyenek, azaz pl. egy Gorvik kiadvány kellően részletes, érdekes és ötletindító kell, hogy legyen, hogy több életutat le tudjanak mesélni bennük, ugyanakkor egymással kombinálhatók is legyenek, hogy köztük az átjárás zökkenőmentes legyen.

:blahblah:  Ami pénzes, az az alapkönyv lenne, a világkiegek ingyenesek (de úgysem használhatóak teljes értékűen az alapkönyv nélkül). Esetleg az elsőt ingyenesen, a 3-4-iket pénzért.

:blahblah:  Aztán bedobni a gyeplőt, és "kedves játékosok, tietek a pálya", dolgozzatok ki hasonló világkiegeket, rakjátok fel a netre, amit jogtisztán tehettek, ha az alapkönyvet nem duplikáljátok, de igazodtok hozzá.

:blahblah:  Ha neadj'Isten nyereséges is lenne a biznisz, akkor pl. évente lehetne díjazni is a legjobb amatőr munkát.

 

Én így csinálnám.Ha bárkinek tetszik, lopja nyugodtan. ;-)


Módosította Dronner: 2016.03.15, 21:07


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5241 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 20:25

KLM:

Fanatizmus: Az általad említett hittételhez ragaszkodás szerintem nem fanatizmus. Egy monoteista vallásnál a többi isten tagadása alaptézis, annak elfogadása a minimum egy hívő számára, nem pedig extrémizmus. Domvik nem azt tagadja, hogy léteznek más, nagyhatalmú entitások is, akiket istenként tisztelnek, hanem, hogy azok istenek. Sokkal inkább az egyetlen istennél, Domviknál kisebb hatalmú, nem isteni lények.

 

Az meg alapvető világképi kérdés, hogy mit tehet meg egy pap az istenétől kapott hatalmával. Mekkora hatalma van az adott istennek az általa adott erő felhasználására. Például ha Domvik második papja önző érdekből szent tűz varázslattal akarja orvul meggyilkolni Domvik ynevi helytartóját, akkor azt megteheti? Létrejön a varázslat? Létezik gondolatbűn? Az isten megvonja a hatalmat akkor már, ha a papja komolyan meg szeretne tenni egy általa bűnnek minősített tettet, vagy csak, ha elkezdte a megvalósítást, esetleg csak ha már meg is tette?


Módosította Dronner: 2016.03.15, 20:28


seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 926 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 19:54

@seti
Pláne egy olyan light verzió, ingyenesen letölthetőként, mint a D&D5-nél...

Plusz Ifin kiegészítő... :)

 

Arról pláne ne is álmodjunk..

Mondjuk én Ifin helyett inkább egy Quiron-Pentád kiegészítőt olvasnék. Tudom, sokan utálják, és köpködik, ahol csak lehet, de számomra meg pont az a környék testesíti meg mindazt, amit Ynevvel kapásból azonosítani lehet:  A világ sokszínűségét, a különböző vallásokat, klánokat, rendeket, politikai csoportokat. Ideális kezdő helyszín egy kalandhoz, vagy akár egy kampányhoz is. Vagy még a Bíborgyöngyök utáni hajszához lehetne megírni egy kisebb kampányt, elvégre ami a regényekben volt, az valószínűleg csak a jéghegy csúcsa volt.

 

Az Ifin kieget annyiból támogatnám, hogy a kilencvenes években ígérték a megjelenését, és már illene betartani. Nem csak a fejlesztőknek, és a potenciális vásárlóknak, hanem az ígéreteket is... Többek között ez is volt az egyik oka, hogy elbúcsúztam Ynevtől. Mindig elhúzták a mézesmadzagot az orrunk előtt, de valahogy sose sikerült elkapni. Kézfeltartással jelezze az, aki már olvasta Holdfényembert!

 

Senki? Komolyan?KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11184 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 18:53

@seti
Pláne egy olyan light verzió, ingyenesen letölthetőként, mint a D&D5-nél...

Plusz Ifin kiegészítő... :)

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11184 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 18:50

@Dronner

Na igen, a hit és a vallás, no meg a közös halmazuk. Yneven mindenesetre ki szokott elég egyértelműen derülni, ha egy hívő, pláne "pap kasztú pap" letér az útról. Többnyire.

Fanatizmus: Domvik hívőként más istenek "maximum isteni hatalommal bíró lények a halandó szemszögéből, de Domvik előtt ők is csak porszemek" jellegű dolog simán belefér.

Szóval el tudok képzelni egy Domvik hit köré épülő partit és kampányt, de gondban lennék, ha meg kellene nevezni négy játékost ( és mesélőre is csak egy tippem van).

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 1959 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 18:49

Miért, csinálnak valamit? Legutóbbi megszólalásuk az volt ebben az ügyben, hogy ők nem foglalkoznak vele, de ha egy csapat előáll, hogy ők csinálnák, akkor leülnek velük.seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 926 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 18:42

 

 

Most komolyan a DV-nél azt hiszik, hogy titokban, mint valami árnyak közt rejtőzködő fenyegetés egy rakás cég csak arra vár, hogy a készülő Mágus rpg nyílt tesztjét ellopva majd villámgyorsan megjelentet valami más fantasy szerepjátékot, ami majd letaszítja a Mágust arról a képzeletbeli trónról, ahol állítólag van? 

 

 

Ez a hozzáállás egyébként különösen vicces annak fényében, hogy az eddigi információk alapján egy abszolút konzervatív, '90-es éveket idéző designról beszélünk. De rejtegetni kell a fenenagy innovációt, nehogy valaki ellopja a formabontóan egyedi ötleteket.

 

 

Hááát, öööö, igen... :)

 

Arról meg ne is merjünk álmodni, hogy haladva a korral mondjuk színes lesz, és még akár pdf-ben is elérhető lenne. Mondjuk ha fekete fehérben is adják majd ki, feltéve, hogy valaha is elkészül, akkor sem lesz olcsóbb 8-9 ezer forintnál, figyelembe véve azt, hogy mennyibe kerül egy regény...Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5241 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 18:25

Krynn:

És ez mit ad hozzá a játékhoz?

Színesítő elem. És nem, nem hiszem, hogy a Domvik hitű harcosod lesz az, aki megfelel az előfeltételeknek. Őszintén szólva, igazán jól kijátszott hívő karaktert nemigen láttam még, még a papok között sem. Persze lehet, hogy a pápa is a te ájtatosság kurzusodra jár, de fenntartom a kétkedés jogát.

 

Szintén jelezném, hogy Domvikot példának hoztam, mert azzal a legkönnyebb analógiát találni. Más vallások esetében is használhatónak gondolom az opcionálisnak is opcionális háziszabály-javaslatomat. Pl. Krán esetében a Renegát féle Ranagol-hívő kráni és a gorviki Ranagol-pap konfliktus is más szinezetet nyer: a megfelelő viselkedés, és hitértelmezés megerősíti a híveket, hogy "jó úton járnak" (nem vesztenek mp-t) a papság nélkül is.

 

Selmo:

Szerintem a vallási fanatizmus minden formája jó eséllyel tévút. Bár lehetnek fokozatok ebben is, mint mindenben, na meg persze nem mindegy, hogy mit értünk fanatizmus alatt. Az fanatizmus már, ha Domvik hívőként más istenek létét tagadja, és csak a szakrális vezetője által közvetített tanokat ismeri el? Vagy az a fanatizmus, amikor mindenkt erővel a saját útjára akar téríteni (a saját hitének mérsékelt útját követőket is)? Szóval nem, nem hiszem, hogy a fanatikusok is részesülheténéek ebben a kegyben. Megjegyzem, el tudom képzelni, hogy pl. Ranagol valamelyik angyala egy elvakult és elvadult Domvik szektát felkaroljon, és ezzel bomlassza belülről a rivális vallást, amiről persze az érintettek nem tudnak, viszont a kapott kegy megerősíti, illetve tovább tüzeli őket.

 

KLM:

Annyi különbség azért van, hogy nem a véletlenen, hanem a megfelelő viselkedésen és hiten múlik a dolog. De gyakoriságát tekintve lehet, hogy helyes a k100.

 aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1670 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 18:22

 

Most komolyan a DV-nél azt hiszik, hogy titokban, mint valami árnyak közt rejtőzködő fenyegetés egy rakás cég csak arra vár, hogy a készülő Mágus rpg nyílt tesztjét ellopva majd villámgyorsan megjelentet valami más fantasy szerepjátékot, ami majd letaszítja a Mágust arról a képzeletbeli trónról, ahol állítólag van? 

 

 

Ez a hozzáállás egyébként különösen vicces annak fényében, hogy az eddigi információk alapján egy abszolút konzervatív, '90-es éveket idéző designról beszélünk. De rejtegetni kell a fenenagy innovációt, nehogy valaki ellopja a formabontóan egyedi ötleteket.seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 926 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 17:19

 

No. 1. lúzerfordulat szerepjátékfejlesztés terén...

 

Bulldy

 

 

Éppen ezért is lesz ez a rendszer is csodálatosan elbaltázva, mint az eddigiek. 

Most komolyan a DV-nél azt hiszik, hogy titokban, mint valami árnyak közt rejtőzködő fenyegetés egy rakás cég csak arra vár, hogy a készülő Mágus rpg nyílt tesztjét ellopva majd villámgyorsan megjelentet valami más fantasy szerepjátékot, ami majd letaszítja a Mágust arról a képzeletbeli trónról, ahol állítólag van? Nevetséges...

 

Pedig a lehetőség már adott volt a D20-as változatnál is, hogy gatyába rázzák a magyar fantasy világokat egy egységes szabályrendszerrel, amivel lehetne játszani nem csak Yneven, hanem mondjuk Cherubionon, Worlukon, vagy éppen Ammerúnián. Én szívesen vennék egy Ammeres szerepjátékot, de ahhoz több regénynek kéne napvilágot látnia hozzá. Yneven kívül csak a Káoszhoz jelenik meg könyv, ami kellőképpen támogatást nyújt a rajongóknak, a másik kettőhöz ritkán jelenik meg bármi is. Tudom, hogy jön egy Ammerúnia könyv hamarosan, de az előző meg pár éve jelent meg. Cherubion szintén. Ez így kevés.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6319 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 17:04

Bétatesztelés: Nem tudom, hogy nyílt tesztelésre sor fog e kerülni. Határozott kérésként hangzott el, hogy olyan anyagokat ne tegyünk közkinccsé, amit egy esetleges könyvben szeretnénk viszontlátni; a szerzői jogok érvényesítésének érdekében. Többek között ezért is álltunk le a kommunikációval tavaly, így viszont fenn áll a veszélye, hogy masszív tévúton járunk. Megoldásként felmerült, hogy példajátékokon keresztül mégiscsak meg lehet mutatni mink van. Ha tetszik az ötlet, akkor jöhetnek a kérések, hogy milyen megoldásokra vagytok kíváncsiak. :)

 

No. 1. lúzerfordulat szerepjátékfejlesztés terén...

 

BulldyBaka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 14:25

 

Határozott kérésként hangzott el, hogy olyan anyagokat ne tegyünk közkinccsé, amit egy esetleges könyvben szeretnénk viszontlátni; a szerzői jogok érvényesítésének érdekében.

 

Hja, az elmúlt néhány évben volt pár magyar fejlesztésű rpg ismertető ezen az oldalon, amik szintén a nagy homályból kerültek egyszer csak elő.

Keresd elő őket és szűrd le mennyire jó ötlet egy belterjes társaságban játékot fejleszteni. Érdemes szétnézni a kommentek között is szerzői jog vs nyílt játék témában.

 

Spoiler:

A Helvéczia és a Kard és Mágia a kezdetek óta hozzáférhető bárki számára. Van egy stabil játékostáboruk.
De a FIX nevű szerepjátékot mit gondolsz hány csapat játssza?seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 926 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 13:18

 

Bétatesztelés: Nem tudom, hogy nyílt tesztelésre sor fog e kerülni. Határozott kérésként hangzott el, hogy olyan anyagokat ne tegyünk közkinccsé, amit egy esetleges könyvben szeretnénk viszontlátni; a szerzői jogok érvényesítésének érdekében. Többek között ezért is álltunk le a kommunikációval tavaly, így viszont fenn áll a veszélye, hogy masszív tévúton járunk. Megoldásként felmerült, hogy példajátékokon keresztül mégiscsak meg lehet mutatni mink van. Ha tetszik az ötlet, akkor jöhetnek a kérések, hogy milyen megoldásokra vagytok kíváncsiak. :)

Háááát, én komolyan nem értem, hogy egyesek hogyan képesek még mindig az XX. században élni... A szerzői jogok érvényesítését a legkisebb mértékben nem fogja érinteni a nyilvános próbajáték, amikor a beszkennelt kiadvány napokon belül elérhető úgyis. Másrészt a bétatesztelést célszerű nem a könyv szövegén, hanem csak a szabályokon végezni, hogy szerencsétlen bétatesztelőknek ne kelljen már minden verzióját elolvasniuk a színesítő szövegeknek (pl kaszleírásoknak). Ellenben a zárt fejlesztés garantálja, hogy az eredmény elég "felemás" lesz, szóval szerintem akkor most már temethetjük ezt a kezdeményezést is...
  

 

 

Itt jön be a képbe az, hogy ami külföldön működik az nálunk sose fog. :)

Minden nagyobb rpg kiadó (Paizo, Wizards) simán ki meri tenni az újdonságait nyílt tesztelésre, és a Paizonál igen aktív csevegés folyik a kiadványokról a fórumon. Ezek azért jó dolgok, mert a kiadó már kapásból első kézből tud értesülni arról, hogy a potenciális vásárlók mit szeretnének, és mi az amitől a a falra másznak. Ezt kéne már végre megtanulniuk a magyar "rpg fejlesztőknek" és a Kiadónak, vagy csak WC-nek. Hallgatni arra, hogy akik hajlandóak lennének megvenni a terméket mit mondanak, és nem kapásból figyelmen kívül hagyni őket.

Nem véletlen, hogy évek óta angol nyelvű rpg-kel játszom, és külföldi fantasy világokon játszódó regényeket olvasok...

Tudom, én egymagam egy senki vagyok a nagy M.A.G.U.S. gépezetben, de ha többen is így gondolkodnak, mint én, és előbb-utóbb lehullik a hályog a szemükről, akkor tényleg nem sok ember lesz itthon, aki pénzt ad ki a M* termékekre.NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 649 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 12:28

Bétatesztelés: Nem tudom, hogy nyílt tesztelésre sor fog e kerülni. Határozott kérésként hangzott el, hogy olyan anyagokat ne tegyünk közkinccsé, amit egy esetleges könyvben szeretnénk viszontlátni; a szerzői jogok érvényesítésének érdekében. Többek között ezért is álltunk le a kommunikációval tavaly, így viszont fenn áll a veszélye, hogy masszív tévúton járunk. Megoldásként felmerült, hogy példajátékokon keresztül mégiscsak meg lehet mutatni mink van. Ha tetszik az ötlet, akkor jöhetnek a kérések, hogy milyen megoldásokra vagytok kíváncsiak. :)

Háááát, én komolyan nem értem, hogy egyesek hogyan képesek még mindig az XX. században élni... A szerzői jogok érvényesítését a legkisebb mértékben nem fogja érinteni a nyilvános próbajáték, amikor a beszkennelt kiadvány napokon belül elérhető úgyis. Másrészt a bétatesztelést célszerű nem a könyv szövegén, hanem csak a szabályokon végezni, hogy szerencsétlen bétatesztelőknek ne kelljen már minden verzióját elolvasniuk a színesítő szövegeknek (pl kaszleírásoknak). Ellenben a zárt fejlesztés garantálja, hogy az eredmény elég "felemás" lesz, szóval szerintem akkor most már temethetjük ezt a kezdeményezést is...
 

"Átlagos" városőr: No, ez a téma aktívan megmaradt a fejemben, mivel szerintem vastagon megy a félreértelmezés az átlagost illetően....

Azért azt szerintem célszerű lenne leszögezni a szövegben, hogy például mégis mennyi varázslóval fognak találkozni (nem ellenfelekkel), akik mégis mennyi varázstárggyal láthatják el őket, vagy hogy az 1d6 városőr szintje mégis mennyi legyen. Ezt nevezzük "átlagos"-nak, amire a tesztelés során belőjük a "kasztok" erősségét, hogy remélhetőleg ne mesélés közben derüljön ki, hogy a túl sok varázstárgy miatt túl könnyű, vagy a túl erős városőr miatt túl nehéz, netán hiteltelen a sztori. Mondjuk nagyjából mindegy, mert ugye tesztelés nem nagyon lesz, ugye... :)

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11184 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 01:43

Kasztok és képzettségek:
Így látatlanban, miért kellene bonyolítani a képzettségrendszert elsődleges és másodlagos képzettségekkel? Egy időben sportot űztem abból, hogy elsőre képtelen kombinációkat hozzak össze hihető előtörténettel.

Átlagos városőr: a világalkotási kérdéseket teljesen mellőzve, csupán rendszerszintre lecsupaszítva, példa: hősünk mászik fel a várfalon, benéz egy ablakon, a szobában van N. darab őr.
Ismeri a saját képességeit, meg az adott vár őreinek átlagos kiképzettségét.

Van-e olyan N. érték, aminél
- a karakter nem extrém dobásokkal elintézi őket, mielőtt kiálthatnának? (M* esetén N. legyen egynél nagyobb szám - igen, írtad, hogy könnyen összejöhet)
- a karakter győzhet, némi szerencsével sérülés nélkül
- a karaktert bizonyosan felszeletelnék idővel, de tudja-e 2,3...10, stb körig tartani az ablakot, amíg megjönnek a társai, stb.

És mindehhez mennyit kell dobálni és számológépet használni, netán táblázatokban keresgélni?

Koncepció, Yrodalom és mágia: ezek talán a legfontosabbak. Harc és képzettségrendszerből raklapnyi van, ami Yneven is jól muzsikálna - a mágia és a koncepció az, ami Mókust farag belőle. Szerintem.

tomscholz

tomscholz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 87 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.03.15, 00:19

Üdv, Urak!

 

Elnézést kérek, az alábbiak összefüggéstelenségéért, de a mókuskerékbe visszatérve már csak korlátozott mértékben tudtam a fórummal foglalkozni, így az átolvasás alatt jegyzeteltem, de csak most, napokkal később van időm megfogalmazni a válaszokat. Ha még egyszer átolvasom az egészet, valószínűleg nem fekszem le reggelig. :D

 

Mana és Manapont kapcsán: Mana csak egy van, viszont kétféle Manapont van, aszerint megkülönböztetve, hogy a mágiát űző kisiparos szakrális vagy "hagyományos" mágiát űz.

 

Kasztok és képzettségek: A rendszerünkben az induló képzettségeket (is) KAP-ok elköltésével váltjuk meg, mely költség a képzettség foka és annak prioritásának függvénye. A képzettségek prioritása kasztonként változó. Egy-egy kaszt létrehozása lényegében abból áll, hogy meghatározzuk, melyek a kaszt számára legfontosabb (Elsődleges) és a még hozzáférhető (Másodlagos) képzettségek. Ezek mellett persze egyéb feltételeket is támaszthatunk, de ez már egyéni megközelítés. Egy dorani varázsló mondjuk ne legyen gyengeelméjű (Int, Ae és Asz legyen min. 14) és tudjon Írni/Olvasni, ismerjen Ősi Nyelvet és avatódjon be a Magas mágia rejtelmeibe - teszem azt - 2. fokon.

 

Kezdő felszerelés: Ahogy korábban (remélem) említettem, a kasztokkal nem foglalkoztunk még érdemben, így a kezdőfelszerelésről sem tudok nyilatkozni érdemben. A belső tesztelésen a józan ész határain belül láttuk el a karaktereinket felszereléssel. Az meg sem fordult a fejünkben, hogy esetleg azt is KAP-ból váltsa meg a karakter, főleg mivel előfordult már velünk olyan kaland, amit egy tömlöc mélyén, kifosztva kezdtünk el. :)

 

Felírtam még magamnak a mesélői segédletet is, meg a motivációt is, mint kulcsszót, de ha meggebedek sem jut eszembe, mit akartam vele. Újraolvasás lesz ebből, úgy érzem. :)

 

Bétatesztelés: Nem tudom, hogy nyílt tesztelésre sor fog e kerülni. Határozott kérésként hangzott el, hogy olyan anyagokat ne tegyünk közkinccsé, amit egy esetleges könyvben szeretnénk viszontlátni; a szerzői jogok érvényesítésének érdekében. Többek között ezért is álltunk le a kommunikációval tavaly, így viszont fenn áll a veszélye, hogy masszív tévúton járunk. Megoldásként felmerült, hogy példajátékokon keresztül mégiscsak meg lehet mutatni mink van. Ha tetszik az ötlet, akkor jöhetnek a kérések, hogy milyen megoldásokra vagytok kíváncsiak. :)

 

"Átlagos" városőr: No, ez a téma aktívan megmaradt a fejemben, mivel szerintem vastagon megy a félreértelmezés az átlagost illetően. Na most, ahogy én gondolom: én átlagosnak azokat a nevesincs "senkiket" tartom, akik a kaland szempontjából lényegtelenek, vagyis a mellékszereplőket. Környezettől függően más és más érték lesz az átlagos. Ha én KM-ként egy "kisvárost" mesélek, ahol van kb. 10000 ember, akkor nekem hasznos lehet, ha van egy táblázatom az átlagemberekről, ha a karakterek éppen mindenkit kardélre óhajtanak hányni. Azonban, ha gorviki halászfalut mesélek, ahol mindenki fejvadász és ők akarják a JK-kat kardélre hányni, akkor azokat a fickókat én magam dolgozom ki, és úgy igazítom az erőviszonyokat, hogy a karakterek megizzadjanak/kardélrehányódjanak/kardélrehányjanak(a győzelmet követő részegség miatt), vagyis, ahogy akarom. Tehát az "átlagos" táblázatom inkább arról szól, amivel nem szeretnék időt tölteni a kaland tervezése során. Másrészt, azt az elvet vallom, hogy a JK-k ellenfele ne az átlagember legyen. Ha mégis, akkor csakis tömegesen. :D

 

Folyt. köv. amint lesz időm. Aztán szólok majd a koncepcióról, az Yrodalom szabályként kezeléséről meg a nemlétező mágiaképről/mágiarendszerről, meg remélhetőleg arról, ami közben felmerül. :)

 

A'frad! 
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]