Ugrás tartalomhoz


Fotó

Alternatív rendszerek MAGUS-hoz


 • Válasz írásához lépj be
1493 hozzászólás érkezett eddig

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11624 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.07, 12:10

a varázslóknak küldetéseket kell teljesíteni a szektájuk számára hogy magasabb beavatáshoz (több mágikus hatalomhoz) jussanak...

Szóval mi lenne ha szétválasztanánk a Tapasztalati Szintet és a Beavatási Szintet?és varázslatszintekhez, titkos harcművész technikákhoz, stb... Ehhez a karakternek bizonyítania kell "otthon".


Pár ilyen lehetőség van már az ETKban is, pld. a végrehajtó jel és kör, külön kp-ért kell felvenni. Kicsit rágyúrva pld jelmágia mf sem "nő meg csak úgy" ha valahol "kalandozás közben ugrasz 5-ről 6-ra...

De BMek, boszik és kaphatnak jutalmul az átlagosnál kevesebb mpbe kerülő, nagyobb Ejű, stb ritka varázslatokat.

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5412 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.07, 11:43

Lepus:

Ha megnézed a Gahulok cikkemet akár itt a honlapon, akkor ott inkább az iskola oldaláról próbáltam megfogni a kérdést. Attól függ, hogy milyen státuszú, fér hozzá bizonyos ismeretekhez. Hogy a státuszt hogy éri el, azt nem részleteztem ugyan (lehet küldetéshez kötni), de van minimum tapasztalati szint.Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.07, 11:37

Most némi szerepjátéktörténelem olvasgatás során felötlött bennem egy mechanika, ami lehet hogy nagyon jól illeszkedne a Magus feelinghez. A 78-as Runequestben a varázslóknak küldetéseket kell teljesíteni a szektájuk számára hogy magasabb beavatáshoz (több mágikus hatalomhoz) jussanak...

Szóval mi lenne ha szétválasztanánk a Tapasztalati Szintet és a Beavatási Szintet?

A TSz-re meg lehet hagyni a klasszikus mechanikákat, még akár a Ződhöz képest is lehetne oldschoolosítani, mondjuk a KéM xp szabályaival... Ez konkrétan a harci / vészhelyzeti hatékonyság, az "éles bevetési tapasztalat". Ettől függ a hit dice, varázslónál hogy mennyit tud harcban, szükséghelyzetben varázsolni, stb.

A BSz pedig a titkos tudáshoz való hozzáférés. Kyr metódus, aquir nyelv és egyéb durva kasztképességek, hozzáférés új varázslatiskolákhoz és varázslatszintekhez, titkos harcművész technikákhoz, stb... Ehhez a karakternek bizonyítania kell "otthon".

Pl. egy rituális mágia mechanikával megspékelve ez megoldja a "hogy lép szintet a könyvmoly nem-kalandozó varázsló" problémát - sehogy. Ismeri a varázslatszinteket kilencig, mozaikokat alkot, istent idéz, de ha rituálé és a tanítványai támogatása nélkül kell magic missile-t lőnie akkor kifullad és egy napig borogatja a homlokát ágyban fekve.

Módosította Lepus: 2016.04.07, 11:38


Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6532 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.06, 22:10

Ismét YNEV5E!

 

A tapasztalati varázshasználók kivesézése után nézzük a Harcosokat, Gladiátorokat, Barbárokat!

 

(A varázsló kimarad most, mivel nála annyi a változás, hogy nem könyvbe gyűjti a varázslatait, mint minden rendes D&D varázsló, hanem a fejébe. Ha megtanulta tudja, memorizálhatja, használhatja. Táp? Az! Érdekel? Nem. :) )

 

"Néhány" szó az ynevi harcosokról:

(A konkrét iskolák később jönnek.)

 

HARCOSOK, GLADIÁTOROK, BARBÁROK

Harcos

A harcosok rendkívül sokfélék lehetnek származásuktól, neveltetésüktől, kedvelt fegyverüktől, vértjüktől függően. A D&D5E-ben a karakter faja és kasztja mellett komoly szerepe van az úgynevezett Háttérnek (background) is, ami további szakértelmeket és egyéb előnyöket biztosít a karakternek. A legtöbb ynevi harcos a megfelelő háttérrel kivitelezhető, ahol pedig ez nem lenne elég, ott lehet a kaszt adta képességekkel, szakértelmekkel játszani egy kicsit.

 

Néhány szó a különlegességekről (feat): A különlegességek – a 3. kiadás magyar fordításában Képességek – már három kiadás óta jelen vannak a D&D-ben. A 3. és 4. kiadásban a karakterek viszonylag sűrűn kapták őket és szerve részei voltak a fejlődésnek. Az 5. kiadásban a használatuk csak opcionális: a játék teljesen jól játszható a különlegességek használata nélkül is. További változás, hogy nem szépen-lassan egymásra épülve adják a „tápot”, hanem egy különlegesség felvételével a karakter 2-3 ráadás dolgot kap, ami a vonatkozó területen jelentősen növeli az esélyeit. Mi az ára? Különlegességet a négy szintenként esedékes tulajdonság-növelés HELYETT lehet felvenni, vagyis dönteni kell, hogy a karakter „nettó” erejét növeljük, vagy speciális előnnyel ruházzuk fel. Ez egy jó karakterfejlesztési dilemma és nem lehet sem az egyikkel, sem a másikkal mellé lőni.

A harcos (fighter) kasztú karakterek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy egy kicsivel több tulajdonság-növelést kapnak, mint más kasztok tagja. Ezért ha a különlegességek játékban vannak, akkor nekik több lehetőségük van felvenni őket.

Mivel a játék a különlegességek kezelését a KM-re bízza, én azt az elvet képviselem, hogy bizonyos karakterek megtanulhatnak az iskolájuknak megfelelő különlegességeket. Más karaktereknek erre nincs lehetőségük, hacsak nem bizonyítanak az iskola mestereinek: ebben az esetben kaszttól függetlenül megtanulhatják az adott különlegességet – a következő tulajdonság-növelés helyett!

Ezt a gyakorlatban úgy képzelem el, hogy minden harcos iskolánál feltüntetem, hogy oktatnak-e valamilyen különlegességet. Ha igen, azt a karakter bármelyik tulajdonság-növelése helyett felveheti: a képzést megkapta, kérdés, hogy kiaknázza-e a benne rejlő lehetőséget, amikor beérik a tudása? Ezt azt jelenti, hogy a karakter először 4. szinten tanulhatja ki iskolája különlegességét, vagyis zöldfülű fegyverforgatók nem ismernek ilyen „trükköket”. (D&D-profiknak: variant human nem létezik, vagyis igen, de nem úgy, lásd később! J)

 

A harcosoknál – akik egyedi ynevi iskolából jönnek – különösen nagy szerepe van a háttérnek (background). (Röviden: D&D5E-ben a karakter választott háttere - pl. tengerész, szélhámos, katona – határozza meg, hogy mi az illető választott, „kalandozáson kívüli” foglalkozása. A háttér segít a jellemvonásokat kialakítani, ráadás jártasságokat biztosít és egy különlegességet, ami nem mindennapi szituációkban segíti a karaktert, például a nemes hátterű karakterek könnyebben kapnak audienciát egy helyi uraságnál vagy bárhol, ahol számít a rangjuk. A mesélő természetesen felülírhatja a szabálykönyvben lévő háttereket, de újakat is alkothat.) Nagyon sok ynevi harcos reguláris seregből jön, esetleg nemesi származású, vagy nomád törzs tagja. Ezek úgy nyilvánulnak meg a játékban, hogy egy adott iskolából tanult karakter mindenképpen az iskola által meghatározott háttérrel rendelkezik. Egy Toroni Ezüstkard Bajnok mindenképpen nemes, máskülönben sem pénze, sem befolyása nem lett volna az iskolához, míg egy Dwoon Vértes Gyalogos az öt év kiképzés és négy év szolgálat után, ha cserzővargának is készült, leszereléskor kőkemény katona - ranggal, kapcsolatokkal.

 

A harmadik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy nem minden harciskolában tanítanak mindenféle küzdőstílust (fighting style képesség; az elsősorban harccal foglalkozó kasztok kapják meg). A már említett Ezüstkard Bajnokoknál a legtöbben párbaj-stílust (dueling fighting style; a karakter sebzésbónuszt kap, ha az egyik kezében egykezes fegyver, a másikban legfeljebb pajzs van) tanulnak, néhányan azonban egy tőrrel egészítik ki a fegyvertárukat és kétfegyveres harcot (two-weapon fighting style; a karakter tehet egy balkezes támadást és azzal jól is sebez) folytatnak. A Dwoon Vértes Gyalogosok a kétkezes fegyverek elkötelezett hívei, így mind nagyfegyveres harcot (great weapon fighting; a karakter átlagsebzését növeli) tanulnak.

 

Végül az iskola rányomja a bélyegég a karakter által választható harcos archetípusra (martial archetype; milyen jellegű is a harcosunk) is. Ahol az egyéni hősiesség, a durr-bele harcmodor dívik, ott főleg bajnokokat (champion archetype) nevelnek. A taktikázós - trükközős harcmodort preferáló iskolák harcmestereket (battle master archetype; különféle harci manőverekben jártasak) képeznek, akik hideg fejjel, számító stratégiát követve küzdenek. Nagyon kevés iskola nevel harcos-varázslókat (eldricth knight archetype; korlátozott varázslásra képes harcosok), de biztosak lehetünk benne, hogy Doran, Lar-Dor és Ordan árnyékában legalább úgy gyakorolnak karddal, mint mágiával.

 

 

BulldyBulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6532 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.06, 09:38

Az 1-es kérdésben kb erre számítottam. A mérgekre én is gondoltam, ott simán a szintjét adnám levonásnak. Tehát az 1-es szintű méreg +3 helyett -1 -et ad.

A 3-es kérdésben nekem is sok a max tulajdonság és max képzettség mellett a hibaesély. Lehet Tulajdonság +0/+3/+7 -el jobb volna? (Szituációs módosító -10..+10 között). Ott már bejön, hogy átlagos képesség (11-12) + MF ritkán hibázik (az MF mégis csak MF), a kiemelkedő meg csak akkor, ha nagyon ellene lejt a pálya.

Bulldy

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2063 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.05, 10:49

YNEB5E-től kicsit elszakadva:

- Próbálta valaki, hogy tulajdonság-próbánál "tulajdonság 10 fölötti része vs k10" helyett "tulajdonság vs 2k10" a dobás? Tapasztalatok?

- Képzettség próbánál [tulajdonság/2 +0/+3/+7 (képzetlen/af/mf)] vs 2k10 -re dobat? Tapasztalatok?

Bulldy

 

Igen és gyakorlatilag megfordította az eddigi trendeket, ha eddig kevés esélyed volt megdobni, most kevés esélyed lett elrontani, főleg, ha képzettségre ment a dobás. Bár nálunk célszámozott dobás lett belőle, ugyanígy 2k10 + tulajdonság 22-es célszámra, ez viszont azt hozta magával, hogy minden módosítót - mérgek, betegségek, képzettségek - duplázni kellett és elég furcsa volt, hogy csak páros módosítók vannak és nehéz volt belőni a páratlanokat. Szóval végülis a 22-es célszám maradt, csak a kockát cseréltük le 2k6-ra, így maradt minden módosító és a heroikus jelleg is, hogy 10 alatti tulajdonságnál esély sincs megdobni, de még ezt is tesztelni kell.SaGa_Jr

SaGa_Jr

  Síkok Vándora

 • Fórumita
 • 3049 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.05, 10:18

Hali!

YNEB5E-től kicsit elszakadva:

- Próbálta valaki, hogy tulajdonság-próbánál "tulajdonság 10 fölötti része vs k10" helyett "tulajdonság vs 2k10" a dobás? Tapasztalatok?

- Képzettség próbánál [tulajdonság/2 +0/+3/+7 (képzetlen/af/mf)] vs 2k10 -re dobat? Tapasztalatok?

Bulldy

 

Az előbbivel volt szerencsém próbát tenni sima M* játékban, mikor a magam (meg a csapatom "örömére") farigcsáltam a rendszert és a tulajdonság próbákat akartam valami nagyobb szabadságot adó formában felhasználni.

Néhány mesélésem során (talán egy tucat alkalommal) én már tettem próbát a dologgal. Összességében nekem jobban tetszett, mint a 10 feletti rész alá dobás, csak emiatt néhány egyéb dolgot meg kellett változtatni (mérgezések és betegségek, meg a rontások így nagyon jelentősen meggyengültek, szóval módosításra szorult ez a része a játéknak az itt alapból használt módosítók ugyanis már nem töltötték be ugyanazt a szerepet). 

 

Az egyik üdítő velejárója volt a variálásnak, hogy így már az átlag emberek teljesítménye is megmutatkozott/"mérhető" lett (és az 1 pontnyi különbségek is jobban érvényesültek az alsóbb régiókban, de nem úgy hogy semmi esélye és a hagyjuk között mocorogtak, valamint az egymás közötti viaskodásaik sem arra mentek ki, ki dob először 1-est a sikerért), nem csak a kiemelkedő kalandorok tudtak bármi komolyabb dolgot megcsinálni. Plusz nem érezték magukat elveszettnek/vesztesnek azok a játékosok sem, akik a kalandorok magasabb értékeitől elmaradó, inkább átlag emberekéhez közeli tulajdonságokkal rendelkező karakterrel játszottak.

 

A 2 kockával teljes érték alá dobálás eléggé megemelte a sikeres próbák számát, és a korábban keménynek számító módosítók már koránt sem voltak olyan kemény nehezítések (pláne a tulajdonság javítások mellett, akár itallal, akár tárggyal, akár pszível), így más, ideiglenes megoldást alkalmaztunk a nehézség megjelenítésére.

Az igazán nehéz helyzetekben (sérülten, leterhelve, fáradtan, netán csak kapkodva elvégezni olyan dolgot, amire amúgy is már próbát kéne dobni), vagy ha különösen meredek dolgot akart valaki sikerre vinni, ilyen helyzetben megfelezésre került a próbálkozó karakter tulajdonsága (felfelé kerekítve) azt az alá kellett dobni két kockával.

Ez a megoldás nem volt az igazi (nagyon nem) és nem is gyakran került sor ilyen dobásra (többnyire a realitások talaján maradtak a játékosok, nem akartak animekbe illő bravúrokat bemutatni amik esetleg előhozták volna az ilyen próbákat), de annál nagyobb volt az öröm mikor sikerült a dolog. Ilyen próbáknál jött elő lényegében először a 20 feletti tulajdonságok előnye (ha már egyszer a rendszerben benne voltak úgy gondoltam legyen is valami szerepe és ne 20-nál tetőzzön a dolog, plusz ugye a tulajdonságok egy csomó mindennel módosíthatóak voltak felfelé, így a 20 fölötti értékek nem voltak elérhetetlenek).

 

A teszteknél a sikerhez egált vagy kisebbet kellett dobni. Ha fölé ment akkor nem sikerült. Ha ötnél többel elrontotta a dolgot akkor sima próbánál kifulladt/összezavarodott (attól függően fizikai vagy mentális igénybevételről volt szó) a próbálkozó és néhány körig visszafogottabban tudott tevékenykedni (minimális levonások), míg nehezített próbánál túlerőltette magát (kisebb sérülést szenvedett és/vagy elájult, de mindenképpen pihenésre és némi ellátásra szorult, jelentősebb hátrányokat szenvedve el, mint ha ez normál próbán történt volna). 


Módosította SaGa_Jr: 2016.04.05, 10:25


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5412 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.05, 09:52

YNEB5E-től kicsit elszakadva:

- Próbálta valaki, hogy tulajdonság-próbánál "tulajdonság 10 fölötti része vs k10" helyett "tulajdonság vs 2k10" a dobás? Tapasztalatok?

- Képzettség próbánál [tulajdonság/2 +0/+3/+7 (képzetlen/af/mf)] vs 2k10 -re dobat? Tapasztalatok?

Bulldy

 

Szia!

 

A tulajdonság vs. 2k10 matematikai szempontból sikeresebbé teszi a képzettségpróbát, mivel nagyot dobni sokkal nehezebb (ugye, a középső értékek valószínűsége a legnagyobb, a szélsőségeké a legkisebb, viszont az alsó szélsőség is jó, tehát pl. 97% az esélye, hogy 18 vagy az alatti számot dobsz, újradobatással nem számolva) szemben a 10 feletti rész megdobásával, ahol elvileg 80%, míg a 10 alatti képességeknél a régi módon nincs esély sikerre, míg 2k10-zel 35% összes esélye van annak, hogy legfeljebb 9-et dobsz. Az átlagos 12-es képesség megdobására 63% van szemben a hagyományos 20%-kal.

 

A második verzió viszont veszélyesen lecsökkentheti a sikert, mivel alapesetben, mesterfok esetén max. 17 lehet a végeredményed (20-as képesség+Mf), 12-es képességnél mindössze 13 mesterfokkal, képzetlenül 6. 6-ot megdobni 14%-od van. 13-at 71%, 17-et 93%. A gond nem eis feltétlenül ez, hanem hogy a képzettségpróba jellegéből adódóan ez a normál helyzet és van a nehezített pálya. Egy nehezebb zárat kinyitni mekkora esély lesz, ha maxosan (legendás képességgel rendelkező, maximálisan képzett karakternek), normál próbánál is 7% biztos rontása van a próbálkozónak? Átlagos (12-es) karakter, alapfokkal 9-e áll szemben a 2k10-zel, ami, mint korábban írtam 35% esély, egy normál próbánál.
 


Módosította Dronner: 2016.04.05, 09:56


Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6532 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.05, 08:35

YNEB5E-től kicsit elszakadva:

- Próbálta valaki, hogy tulajdonság-próbánál "tulajdonság 10 fölötti része vs k10" helyett "tulajdonság vs 2k10" a dobás? Tapasztalatok?

- Képzettség próbánál [tulajdonság/2 +0/+3/+7 (képzetlen/af/mf)] vs 2k10 -re dobat? Tapasztalatok?

Bulldy

NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 678 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.04, 11:37

A mana pont tőlem egyébként mehetne a levesbe, de valamennyire a célkitűzéseim között volt megtartani, átemelni a legtöbb eredeti elemet. A mana pontot kicsit a MAGUS egyik szent tehenének érzem, ha nem is annyira, mint a mozaik mágiát. :)


Fel lehet am oldani az ellentmondast a kepzettseg alapu, a mindig sikerul es a manapont megmaradas kozott:
Lepzettsegre dobsz, de ha nem sikerul, akkor tovabbi mana pontert lesz biztos siker. Ha a tovabbi mana pont +1 kor, netan a mana koltseg duplazodik, az visszatartana a mindent egy tuzkitoresbe jatekosokat is. A duplazodas kulonosen erdekes, ha mar nincs annyi mana, pl magikus visszacsapasnal lutri nagyot varazsolni. (Es ez finomhangolhato.)

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5412 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 22:13

Nekem a dobatás annyira nem jön be (sose voltam jó a kockákkal, ezért is játszottam általában varázslóval).

 

Ellenben ha valakinek lenne ötlete a Korona és kehely végső szellemi csatájának szimulálására, azt örömmel meghallgatnám.


Módosította Dronner: 2016.04.03, 22:16


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2063 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 20:04

A rekeszes megoldást a rendszertől (és valamennyire talán MAGUS-tól is) idegennek érzem. Hasonlóra gondoltam egyébként, amikor azt írtam, hogy mana pont helyett, lehetne olyan megoldás, hogy minden varázslatot követően a mágiahasználat képzettség csökken ideiglenesen X%-kal (a nagysága attól függ, hogy milyen gyakori mágiahasználatot szeretnénk). Ez inkább kifáradásos rendszer.

 

A mana pont tőlem egyébként mehetne a levesbe, de valamennyire a célkitűzéseim között volt megtartani, átemelni a legtöbb eredeti elemet. A mana pontot kicsit a MAGUS egyik szent tehenének érzem, ha nem is annyira, mint a mozaik mágiát. :)

 

Minden más, csak bonyolítaná a rendszert. Alapvetően ez a két lehetőség van, vagy x slot, ami cserélhető valamilyen módon, vagy az srun féle kifáradásos, akár képzettségcsökkentős, de ebből megint az lesz, hogy legdurvább spell ellő, elájul, pihen. Ez utóbbinál mondjuk meghagyhatod a mana pontokat, mert lehet abból fáradni, amolyan szellemi Fp szinten.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11624 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 19:27

kicsúsztam a szerkesztésből: anno volt párszor, hogy valami nem túl veszélyes szörnyet több körig kellett MaMizni, más sebző varázslat meg vagy nem volt már, vagy a tűzgolyó nem egészséges "point blank"-ról.

Vagy a max lőtávról meginduló harcos v. barbár odaért az íjászhoz, pedig minden vessző talált és még akkor is jó eséllyel levágta (azonos, 6+ szinten, mindez 2nd ed-ben).

 

Ezekhez képest a max manapontos erősítés vagy a túlütéses íjász szabály üdítően friss volt.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11624 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 19:13

Avangion:

Éppen megoldható, hogy a Srun (2nd ed-ben legalábbis) jellegével egy varázslatnak van valami szféra szintje (kb. tűznyílnak az elemi mágia), meg egy kimerülés szintje, amit had megdobsz, nem merülsz ki.

 

Ha nem, akkor fáradtság (mondjuk FP vesztés vagy ilyesmi).

 

Csak akkor megint plusz egy dobás és utána számolgatás a harcban.

 

- - -

 

Ami a ZÖLD-ETK esetén a varázslatok változatosságát illeti: a "buffokkal" együtt azért elég változatos volt a harci repertoár, illetve a "utility" varázslatokban mindenképp a M* a nyerő.

 

 Avangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 18:59

Köszönöm a kommenteket. Előkerült pár dolog, amiket mindenképpen át kell gondolnom.

 

 

Ezért aztán olyan akciót bejelenteni, ami egy dobáson üresen elpuffanhat, érthető módon mindenkit aggaszt. A harcos nem nagyon tehet mást mint hogy üt, legfeljebb taktikázik hogy előnyben legyen - de a varázsló játékosa (tapasztalataim szerint) mindig előnyben fogja részesíteni a "biztosan sebző" effekteket a bizonytalan, de kreatívabb és adott esetben jobb megoldást jelentő dolgok helyett.

 

Ahogy Selmo is írta, képzettség alapú rendszer esetén nincs olyan opció, hogy "biztosan sebző varázslat". Olyan mondjuk lehet, hogy specializáció, képzés, stb miatt (ezek lennének nagyjából a kf-ek) bizonyos mágiaformákat nagyobb eséllyel hoz létre a karakter, mivel magasabb a képzettsége. Viszont ebben az esetben ez egy tudatos játékosi döntés volt a karakteralkotáskor, fejlesztéskor, stb, és szerintem pont azt támogatja, hogy a mentálmágusnak ne kelljen tűzvarázslatot lődöznie, mert az biztosan sebez (mint a régi rendszerben).

 

 

Attól tartok ez az OpenK100 alatt azt fogja jelenteni, hogy az alacsony szintű varázslatok szinte egyeduralkodók lesznek a mágiahasználók fegyvertárában.

 

Ez egy teljesen jogos felvetés. Kapásból két dolog jut eszembe:

- Selmo szerintem jól írta: "Illetve, ha kf-ként lesz is ilyen, akkor is el kell döntenie, hogy apránként biztosan szedi le az ellent, aki lehet, hogy 3 ütésből lecsapja, vagy inkább ő is dob a hasonló varázslatra." Én is erre számítok, de kérdés, hogy valóban így reagálna-e a játékosok zöme.

- mivel a varázslatok "szintje", nehézsége, stb viszonylag egyszerűen lenne belőve, ezért a tervek szerint a mágiák zöme nagyjából azonos nehézség alá esne: a szinte biztosan sikerülő alapvarázslatok (főleg egyszerű érzékelések, apró tűzteremtés, stb), a módosítatlan képzettség próbával dobható haladó mágiák (a legtöbb eredeti Zöld varázslat), és a komoly levonással dobott (ezért jó eséllyel kf-et igénylő) "csúcs" spellek (természeti csapások, tűzmágia magasiskolája, whatever). A lényege hogy az alap hatás szempontjából nagyjából azonos erősségű effektekre kb ugyanolyan eséllyel dobjon a karakter. Ezt nyilván nehéz belőni (pl 3K6-os tűznyíl milyen mentális befolyáslásnak felel meg?), de egyelőre az alapoknál ragadtam le. :)

 

 

Az a skálázástól függ, de ZÖLDben is harcban csak pár varázslatot használt mindenki (BM izzó idegek vagy vakság, de varázslóval is leginkább teleport aztán tüzérségi tűz).

 

A fenti "nyerő varázslatok" mellett, harcban legfeljebb 1-2 varázslat pukkant el, mert általában mindenki betolta a max manáját egyetlen varázslatba a max sebzésért/hogy átvigye az ellenállást. Utána hatalom itala, amulettje, pszi pontok vagy harc után ima, rosszabb esetben a tűzvarázsló várta, hogy teljenek az órák.

 

(OFF: Sokan szidják a D&D spell slot-os rendszerét, de igazság szerint, a gyakorlatban sokkal változatosabb mágiahasználókat eredményez, mint a Zöld csodálatosan szabad, mana pontos megoldása.)

 

 

Ha próba alapú varázslást akarsz, akkor mindenféle Mp-t ki kell kukázni a rendszerből. Helyette kell valami D&D vagy ED rendszerű, van x rekeszed, annyi féle mágiát használhatsz egyszerre rendszer.

 

A rekeszes megoldást a rendszertől (és valamennyire talán MAGUS-tól is) idegennek érzem. Hasonlóra gondoltam egyébként, amikor azt írtam, hogy mana pont helyett, lehetne olyan megoldás, hogy minden varázslatot követően a mágiahasználat képzettség csökken ideiglenesen X%-kal (a nagysága attól függ, hogy milyen gyakori mágiahasználatot szeretnénk). Ez inkább kifáradásos rendszer.

 

A mana pont tőlem egyébként mehetne a levesbe, de valamennyire a célkitűzéseim között volt megtartani, átemelni a legtöbb eredeti elemet. A mana pontot kicsit a MAGUS egyik szent tehenének érzem, ha nem is annyira, mint a mozaik mágiát. :)aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1764 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 15:37

alighanem az arrogancia és az intelligencia tényleg pozitívan korrelál.


Az ember azt hinné, hogy ebből a tévképzetből a néhány topikkal arrébb folyó diskurzusok pillanatok alatt kizökkentik az embert, de úgy tűnik, nem :DLepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 15:02

Hasznos. (Igen, a blogger k***a idegesítő, ütni való stílusban ír. Attól még hasznos.)

Köszi, kiváló. James Raggi stílusa is érdekes aztán mégis rohadt jó dolgokat mond szerintem, szóval alighanem az arrogancia és az intelligencia tényleg pozitívan korrelál.

aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1764 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 12:56

Nekem van egy vesszőparipám ezzel a kérdéssel kapcsolatban, mégpedig hogy harcban a legértékesebb erőforrás az idő (illetve az akció). 

 

Hasznos. (Igen, a blogger k***a idegesítő, ütni való stílusban ír. Attól még hasznos.)KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11624 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 12:37

Nekem van egy vesszőparipám ezzel a kérdéssel kapcsolatban, mégpedig hogy harcban a legértékesebb erőforrás az idő (illetve az akció). Nem csak azért, mert az időzítésen múlik hogy egy karakter él vagy meghal, hanem mert pláne egy bonyolult csata esetén ezekben a rokokós rendszerekben (amilyen a Ződ is) egy játékosnak kb. ideje lenne elszívni egy cigit két tevékenység bejelentése közt.
 

 

Bár nem teljesen értek egyet, de azért mi is alkalmaztuk, hogy nagy számú ellenfélnél egységes statok

voltak, ami némileg a daekow által felvázolt megszemélyesített őrjárat ellen szól - de mindenki hamar kikalkulálta, hogy mennyivel üti meg\túl az ellenfelet és nem kellett tovább számolgatni, csak az fp-t és ép-t.

 

Kisebb összecsapások meg három-négy akció alatt eldőltek - pár jól irányzott varázslat, hátbaszúrás vagy nyílvessző okán.

 

 

Attól tartok ez az OpenK100 alatt azt fogja jelenteni, hogy az alacsony szintű varázslatok szinte egyeduralkodók lesznek a mágiahasználók fegyvertárában.

 

 

Az a skálázástól függ, de ZÖLDben is harcban csak pár varázslatot használt mindenki (BM izzó idegek vagy vakság, de varázslóval is leginkább teleport aztán tüzérségi tűz).Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2063 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.04.03, 12:27

Nekem van egy vesszőparipám ezzel a kérdéssel kapcsolatban, mégpedig hogy harcban a legértékesebb erőforrás az idő (illetve az akció). Nem csak azért, mert az időzítésen múlik hogy egy karakter él vagy meghal, hanem mert pláne egy bonyolult csata esetén ezekben a rokokós rendszerekben (amilyen a Ződ is) egy játékosnak kb. ideje lenne elszívni egy cigit két tevékenység bejelentése közt.

Ezért aztán olyan akciót bejelenteni, ami egy dobáson üresen elpuffanhat, érthető módon mindenkit aggaszt. A harcos nem nagyon tehet mást mint hogy üt, legfeljebb taktikázik hogy előnyben legyen - de a varázsló játékosa (tapasztalataim szerint) mindig előnyben fogja részesíteni a "biztosan sebző" effekteket a bizonytalan, de kreatívabb és adott esetben jobb megoldást jelentő dolgok helyett. Nincs annál kiábrándítóbb, hogy "úr isten, már a második rész Narutót néztem végig, végre bazmeg én jövök, na mi történt a körben? ja hogy lényegében semmi. oké, Hold person! nabazmeg megdobta a mentőt, szóljatok ha én jövök, most megyek mert most fog Sasuke és Naruto egymásnak esni"...

Attól tartok ez az OpenK100 alatt azt fogja jelenteni, hogy az alacsony szintű varázslatok szinte egyeduralkodók lesznek a mágiahasználók fegyvertárában.

 

Sose játssz Ed-t. :D

Másrészt, ha képzettség alapú lesz a rendszer, akkor nem lesz olyan, hogy biztosan sebző varázslat. Illetve, ha kf-ként lesz is ilyen, akkor is el kell döntenie, hogy apránként biztosan szedi le az ellent, aki lehet, hogy 3 ütésből lecsapja, vagy inkább ő is dob a hasonló varázslatra. ED-s tapazstalataim alapján, ez utóbbi dominál.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]