Ugrás tartalomhoz


Fotó

Alternatív rendszerek MAGUS-hoz


 • Válasz írásához lépj be
1362 hozzászólás érkezett eddig

NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 670 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 21:57

Tekintve, hogy az anurt én írtam, és olyan bonyolult lett, hogy a végén még én is alig értettem, emlékeim szerint még a fejlesztőkkel sem osztottam meg, nem hogy olyan tesztelőkkel, akik egyébként nem is voltak. :)

 

Ahaaa, kibujt a szog a zsakbol!!! Szoval akkor ez a MAGUS fejleszto versenyke amolyan vezekles-fele volt neked, az elkovetett buneidert... :D

 

Szerintem a d20 jo otlet volt, es ott halt be, hogy semmit se kellett volna valtoztatni a szabalyokon, mert az ugy tesztelve volt... Na ja, nem kicsit vagyok elfogult a konverziokkal kapcsolatban.NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 670 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 21:53

Ha valaha is valaki átlátta volna a magus egészét -akár mint koherens világot, akár mint egy félresiklott szerepjátékrendszert- akkor már régen nem itt tartanánk. Sőt, a Summarium soha el sem készült volna, ahogy a Toron és az Enoszuke sem. Mert ezek mindegyike ellentmond valaminek, akár az alapkönyvben vagy a regényekben van leírva és csak kuszaságot hoz, ahelyett hogy egyértelműsítene inkoherens dolgokat, vagy összefogná azokat.

 
Szerintem itt az a problema, hogy nagyon sokan ugy gondoljak, hogy letezik valamifele "koherens vilag", amirol szo sincs. Meg GA sem latja at az egeszet, mert egyszeruen nem o talalt ki mindent, es az aktualis "vilag" az irok idonkenti (tobb-kevesebb sikerrel jaro) egyezteteseibol alakult ki. Amit megintcsak tobb-kevesebb sikerrel kommunikaltak az olvasok fele... Ideznek a DV forumrol:
 

Ami engem illet, '13 óta másban sem gondolkodom; a gdon kultúrkörről szóló anyagot informálisan január óta ajánlgatom a DV-nek, de megértem, hogy az eddigi két játékrendszer nélküli világleírás - a Toron és az ÉSZ - mérsékelt sikerének fényében nem kapkod utána.
Szempont az is, hogy bár a Geo aktuális verziója Renier, Boomen, O'Sullivan és Raon közreműködésével készült, a szöveg túlnyomó része tőlem származik, így a személyes Ynev-képemet tükrözi. Ez utóbbi a Csanáddal közös ős-nézőponton alapul, de a szubsztanciája javát ebben az évtizedben, tőlem kapta... ami nyilván nem válik se a közérthetősége, se a generálkompatibilitása előnyére.
Abban a közegben, ahol egy "a mithrill Tolkiené - hanyagolni kéne, de nincs meg hozzá a hatásköröm" is hisztériás rohamot/flémháborút vált ki, a világépítés legkevésbé megosztó módszeréé, az irodalomé az elsőbbség.


Szoval rendszerfuggetlen vilagleiras nem lesz. Meg GA szerint is tulirtak a leirasai.

 

Es velemenyem szerint nem kene mar ahhoz az osregi vilagkephez ragaszkodni, szerintem mind Kornya es GA is hozzatett a vilag szinesitesevel. Az egy mas kerdes, hogy ezek a leirasok mennyire hasznalhatoak RPG szempontbol, es valoban ott a pont, hogy szep-szep az uj Kran kep (szerintem ezerszer erdekesebb, mint a regi), de nem kene ezt mindenkebben eroltetni a kalandokban vagy a bestiariumban. Viszont epp emiatt tobb homokozot is kellett volna krealni Kran helyett, hogy a jatekosoknak legyen hol gyakniuk. Es egyaltalan nem baj szerintem, ha ennek a homokozonak nem Kran a neve, es nem meghatarozo orszag a vilag tortenelmeben. Persze, mint tudjuk, ez soha nem tortent meg...Avangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 359 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 21:51

 

- egészen pontosan nulla percet lett tesztelve (voltak részei, amik még a nyomdába adás előtt készültek pár órával)

 

Pont amikor előkerült a d20-rendszer, mint elszalasztott lehetőség, akkor megnéztem az alapkönyv kritikája alatti hozzászólásokat és valaki írta is, hogy ő tesztelő volt és voltak észrevételek, pl. az anurt meg tarrant ki is vették, mint fajt, tesztelői javaslatra (az a srác írta, aki a Spelljammeres blogot is írja, csak nem ugrik be a nickje, csak az IRL neve) őt meg ismerem, nem szokott lódítani.

 

Pedig ha jól emlékszel az írására, akkor ebben az esetben megtette. Tekintve, hogy az anurt én írtam, és olyan bonyolult lett, hogy a végén még én is alig értettem, emlékeim szerint még a fejlesztőkkel sem osztottam meg, nem hogy olyan tesztelőkkel, akik egyébként nem is voltak. :)

 

A tarrant esetleg írhatta, az még abban a "tesztanyagban" volt benne, amit említettem, hogy kiadtak jelentkezőknek bétatesztelésre. Annak az anyagnak gyakorlatilag nulla köze volt a végleges változathoz (ha azt levesszük, hogy d20-szal kellett dobni benne), ami soha nem ment ki nyilvános tesztelésre. Nem is mehetett, amikor a legnagyobb része a nyomdába adás előtt hetekkel készült el.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6155 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 21:38

- egészen pontosan nulla percet lett tesztelve (voltak részei, amik még a nyomdába adás előtt készültek pár órával)

 

Pont amikor előkerült a d20-rendszer, mint elszalasztott lehetőség, akkor megnéztem az alapkönyv kritikája alatti hozzászólásokat és valaki írta is, hogy ő tesztelő volt és voltak észrevételek, pl. az anurt meg tarrant ki is vették, mint fajt, tesztelői javaslatra (az a srác írta, aki a Spelljammeres blogot is írja, csak nem ugrik be a nickje, csak az IRL neve) őt meg ismerem, nem szokott lódítani.

 

---

Rendszer nélküli világ: lehet lenne értelme, kérdés hogy ki írná meg és ki fizeti a révészt? :titok:

Több koncepció is volt:

Elképzeltem, ahogy a steampunkos Yneven Tier nan Gorduint halálra gázolja egy gőzmozdony. Mert volt ilyen, hogy Ynev-steampunk. Jó kérdés, hogy baj-e az nekünk, hogy ebből nem lett semmi?Avangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 359 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 21:26

A d20 rendszer azért dőlt be, mert:

- nagyon rövid idő alatt készült, hiába ment a hantázás (lényegében azután kezdődött a rendszer írása, hogy kiadtak egy "megvágott változatot béta tesztelni", ami valójában egy nappal a béta teszt előtt készült, és az volt az összes akkor elkészült anyag)

- egészen pontosan nulla percet lett tesztelve (voltak részei, amik még a nyomdába adás előtt készültek pár órával)

- elhibázott volt az alapkoncepció, hogy "mindennek benne kell lennie, ami korábban megjelent, és még extráknak", ezért lett ezer oldal

- a kiadó sikeresen elidegenítette azt a három embert (is), akik a rendszert ténylegesen készítették és bármilyen esélyük lett volna akár utólagosan rendbe rakni, javítani, tesztelni, stb

 

 

 seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 940 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 21:07

 

Nekem az ÚT (Új Tekercsek) az etalon, de a d20-ban (Alapkönyv) is volt pár ötlet, amit kifejezetten jónak találtam, pl. az előtörténetet felépítő alapkasztok (bár ebből jóval több lehetett vona, hogy szabadabban lehessen kombinálni, mert így azért elég kötött volt a pálya a kalandozó kasztok előfeltétele miatt), vagy pl. pár belső kaszt, amiből az én kedvencem a tolvajherceg.

 

It is voltak azért bőven egyensúlyi problémák, pl. a tolvajherceg gyak. összes előnye szerepjátékbeli, míg másoknál csak játékrendszer tápoló.

 

Abban szintén nem értünk egyet, hogy játéktechnika mentes kiadványok kellenek. Ellenkezőleg, szerintem kifejezetten játéktechnikát tartalmazó (pl. alapból az egyik rendszerre, de a többire is konverziós szabályokat leírva) kiadványok kellenek, ha bármi esélyt akarunk adni a piaci min. nullszaldóhoz. Egy leíró könyvet, akár egy regényt egy csapat valamennyi tagja nem fog megvenni, mert egyszer elolvassák, és körbeadják. Ha játéktechnika van benne, pláne, ha varázslatok, egyéb fontos játéktechnika, akkor azt nemcsak a mesélő, hanem a játékosok is folyamatosan forgatják/bújják, tehát nem lesz elég egy példány az 5+1 fős csapatnak. Ha csak elvek vannak benne, azzal, hogy mindenki dolgozzon ki rá saját konverziót, akkor nem a könyvet, hanem a saját konvretált változatot fogják forgatni, tehát elég lesz a mesélőnek egy példány, mindenki más a házi fejlesztésű szabálykönyvet fogja magával vinni a játékra.

 

Összegezve: egy leíró, színesítő könyvet nem használnak játékhoz, hanem max. egyszer elolvassák, és a polcon gyűjti a port. Egy játéktechnikát is tartalmazó könyvet a játékosok és a mesélő is rendszeresen használ játék közben, így az használati tárgy, amiből több kell, és a használat miatt akár többször is megvehetik az évek alatt, mert a korábbit elhasználták. Szerintem.

 

A D20-nak voltak hibái el is ismertem. Több teszteléssel ezek jó része kiküszöbölhető lett volna. Nem tették, ez van.

 

A játéktechnikát tartalmazó kiadványok kora a MÁGUS-t illetően lejárt. Addig ez így is fog maradni, amíg a jogok aktuális tulajdonosa, és egy kiadó nem hoz ki egy rendszerezett, friss, mai szemmel nézve is versenyképes szabályrendszert, ami közel 100%-os kompatibilitásban a regényekben szereplő világgal. Csak nálunk van az, hogy évek óta megy a sírás azért, mert a ZŐD az igazi, vagy az ETK, vagy az ÚT, D20, ÚTK. háziszabályozott változat, stb.. A D&D-nek már az ötödik kiadása is napvilágot látott, nem egy retroklónnal és oldalhajtással együtt, de a játék eddigi története alatt mindössze a 4E alatt volt egy komolyabb Edition War, amennyire én tudom. Azelőtt is, és azóta is simán elvannak bármelyik változattal, bármelyik világon. Csak nálunk nem bír a törzsközönség ZŐD ágra vergődni. :)

Ezért lenne jó a rendszer nélküli világ, mert szabadon felhasználható bármelyik csapat számára, tökmindegy melyik változattal is játszanak. Egyébként úgy rémlik, hogy az Enoszuke volt kettős szabályrendszerű, de régen lapoztam bele a könyvbe, így lehet, hogy keverem egy másik könyvvel, ami talán nem is magyar volt...Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 20:42

seti:

 

Hála istennek Kornya már kivonult Ynevről,

Ebben pont nem értünk egyet. Nekem ő az aki a legtöbbet tette Ynev színesítéséért, mégha alapvetően csak sötét színű ceruzái is voltak.

 

Nekem az ÚT (Új Tekercsek) az etalon, de a d20-ban (Alapkönyv) is volt pár ötlet, amit kifejezetten jónak találtam, pl. az előtörténetet felépítő alapkasztok (bár ebből jóval több lehetett vona, hogy szabadabban lehessen kombinálni, mert így azért elég kötött volt a pálya a kalandozó kasztok előfeltétele miatt), vagy pl. pár belső kaszt, amiből az én kedvencem a tolvajherceg.

 

It is voltak azért bőven egyensúlyi problémák, pl. a tolvajherceg gyak. összes előnye szerepjátékbeli, míg másoknál csak játékrendszer tápoló.

 

Abban szintén nem értünk egyet, hogy játéktechnika mentes kiadványok kellenek. Ellenkezőleg, szerintem kifejezetten játéktechnikát tartalmazó (pl. alapból az egyik rendszerre, de a többire is konverziós szabályokat leírva) kiadványok kellenek, ha bármi esélyt akarunk adni a piaci min. nullszaldóhoz. Egy leíró könyvet, akár egy regényt egy csapat valamennyi tagja nem fog megvenni, mert egyszer elolvassák, és körbeadják. Ha játéktechnika van benne, pláne, ha varázslatok, egyéb fontos játéktechnika, akkor azt nemcsak a mesélő, hanem a játékosok is folyamatosan forgatják/bújják, tehát nem lesz elég egy példány az 5+1 fős csapatnak. Ha csak elvek vannak benne, azzal, hogy mindenki dolgozzon ki rá saját konverziót, akkor nem a könyvet, hanem a saját konvretált változatot fogják forgatni, tehát elég lesz a mesélőnek egy példány, mindenki más a házi fejlesztésű szabálykönyvet fogja magával vinni a játékra.

 

Összegezve: egy leíró, színesítő könyvet nem használnak játékhoz, hanem max. egyszer elolvassák, és a polcon gyűjti a port. Egy játéktechnikát is tartalmazó könyvet a játékosok és a mesélő is rendszeresen használ játék közben, így az használati tárgy, amiből több kell, és a használat miatt akár többször is megvehetik az évek alatt, mert a korábbit elhasználták. Szerintem.seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 940 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 19:35

De, szerintem baromi rossz úton jártak. A tudásért hátbaszúrni is képes, Élet-Rend jellemű Krad pap - akit innentől tényleg lehet darKnak hívni -, a semmiből feltűnő papság, akik álomsíkon harcolnak egymással, a hirtelen megőrült istennő a még őrültebb híveivel, a minden korlátozástól mentes Ranagol pap, aki csakéskizárólag az áldozótőrével sebezhet meg valakit... Ezek olyan szinten mondtak ellent a korábbi világképnek, hogy csak :he: meg :eeek: fejet tudtunk vágni olvasás közben.

 

 

A D20-as rendszerrel alapvetően 3 probléma volt: rosszkor jött ki, nem volt tesztelve, átnézve és egy olyan szigetet helyezett fókuszba, ami rajtuk kívül a kutyát sem érdekelte.

A különböző rendek játéktechnikai különbségeit meg ÚTK alatt simán meg lehet oldani. Persze, amíg nem ilyen hergoli villámmágia léptékben gondolkodsz.

 

De igazából az lenne a legjobb, és kb. most már csak az egyetlen járható út, ha rendszer nélküli leírásokat adnának ki. Nagyon szépen le lehetne írni mindenféle szektát, klánt, rendet, aztán mindenki hozzáigazítja a rendszert, amit épp játszik. De ez biztosan nem fog megtörténni.

 

 

 

 

 

Igen voltak túlzások a PPL-ben, de az alapötlet jó volt, csak nagyon elszálltak vele.

Pedig de, a hergoli villámmágiára gondoltam, a Chimeri hitű boszorkányok ködmágiájára, és hasonlókra. Ezeket azért ki lehetne dolgozni úgy, hogy ne boruljon a bili, csak nem akarásnak...

 

A rendszerfüggetlen világleírást azt hiszem már én is említettem. Vagy csak akartam? Nem emlékszem pontosan, de maximálisan egyetértek vele. Minden könyvben legyen elegendő háttérinfó, kalandötletekkel, NJK-kal, de statok nélkül, csak kb belőni, hogyha xy rendszerben akarja a Km kidolgozni, akkor milyen kasztú, mekkora szintű, stb..Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 19:20

Nem feltétlenül kéne annyira egységesnek, vagy nagyon flexibilisnek lennie, az meg lehet, hogy a ló túloldala lenne már. Inkább az volt a gond, hogy az út, amin a PPLI-II elindult abbamaradt. Nem jelentek meg a többi varázshasználóval foglalkozó kasztkönyvek, sem pedig a Harcos főkaszthoz nem jelent meg a Lovagok és Fejvadászok, pedig pontosan az ilyen jellegű kötetekben lehetett volna részletesebben kivesézni a különböző klánok, rendek, szekták, stb... egyedi tudását, játéktechnikai különbségeit. A koncepció adott volt ugyebár a megjelent kasztkönyvekkel ezt be is bizonyították, és szerintem nem is jártak rossz úton, csak valami félresiklott útközben. Annak is megvoltak az okai, az érintett felek a mai napig tisztában vannak velük, csak a rajongók szívják meg ezért még most is, mert joggal érezhetik úgy, hogy cserbenhagyták őket a fejlesztők, kiadók, akárkik, akik éppen Ynevvel foglalkoztak akkoriban, és azóta is.
 
Én például vevő lennék egy Boszorkányok és Boszorkánymeseterek I-II kötetre. Mindkettő foglalkozna a két kaszttal, csak az egyik északi, a másik a déli rendekről adna ismertetőt.
Szükség lenne rá, és szerintem volna is rá kereslet, csak el kéne dönteni, milyen rendszer, milyen formátum, és miről olvasnának a játékosok a legszívesebben.

De, szerintem baromi rossz úton jártak. A tudásért hátbaszúrni is képes, Élet-Rend jellemű Krad pap - akit innentől tényleg lehet darKnak hívni -, a semmiből feltűnő papság, akik álomsíkon harcolnak egymással, a hirtelen megőrült istennő a még őrültebb híveivel, a minden korlátozástól mentes Ranagol pap, aki csakéskizárólag az áldozótőrével sebezhet meg valakit... Ezek olyan szinten mondtak ellent a korábbi világképnek, hogy csak :he: meg :eeek: fejet tudtunk vágni olvasás közben.

A D20-as rendszerrel alapvetően 3 probléma volt: rosszkor jött ki, nem volt tesztelve, átnézve és egy olyan szigetet helyezett fókuszba, ami rajtuk kívül a kutyát sem érdekelte.

A különböző rendek játéktechnikai különbségeit meg ÚTK alatt simán meg lehet oldani. Persze, amíg nem ilyen hergoli villámmágia léptékben gondolkodsz.

De igazából az lenne a legjobb, és kb. most már csak az egyetlen járható út, ha rendszer nélküli leírásokat adnának ki. Nagyon szépen le lehetne írni mindenféle szektát, klánt, rendet, aztán mindenki hozzáigazítja a rendszert, amit épp játszik. De ez biztosan nem fog megtörténni.

 

Ha valaha is valaki átlátta volna a magus egészét -akár mint koherens világot, akár mint egy félresiklott szerepjátékrendszert- akkor már régen nem itt tartanánk. Sőt, a Summarium soha el sem készült volna, ahogy a Toron és az Enoszuke sem. Mert ezek mindegyike ellentmond valaminek, akár az alapkönyvben vagy a regényekben van leírva és csak kuszaságot hoz, ahelyett hogy egyértelműsítene inkoherens dolgokat, vagy összefogná azokat.

Nem lesz itt feltámadás, bár lehetne, meg csomóan remélik és mindez egy sértett emberen múlik.

Tekintve, hogy Nyúl dolgozta ki délt, Csanád meg északot, ez már a kezdetektől nem volt jelen.Thirlen

Thirlen

  Browncoat

 • Fórumita
 • 1116 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 18:58

Nem lesz itt feltámadás, bár lehetne, meg csomóan remélik és mindez egy sértett emberen múlik.

Gáspár András regényírás helyett a Deltavision fórumán aktív... igencsak tanulságos beleolvasni.

Kornyát a magam részéről kifejezetten sajnálom, hogy kivonult Ynevről, de én afféle aberráció vagyok, aki a Summarium előtti és utáni Ynevet is szereti (kivéve talán az emós törpéket). Szerintem pont ez adott egy egységes hangulatot a világnak. Olyat, amilyet, az már egy más kérdés, hogy sokaknak nem tetszik az irány.

Bulldy DnD 5e konverziója kifejezetten ígéretes, bár ha én csinálnám, egy kicsit messzebb mennék a régi Ynev hangulata felé, a DnD-s rendszer kárára, kicsit talán a KéM-es konverzió mintájára. Ez persze részemről alighanem egy soha meg nem valósuló projekt lesz. A Csókmágia képességnél viszont én egyszerűen "Advantage, ha visszacsókol" verziót használnám, épp elég tápos úgy is.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6155 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 18:20

Nekem csak annyi infóm van Gáspár Andrásról, hogy nagyon nem bírja a kritikát, az itteni dolgokat pl. nem is követi, meg van sértődve. Ezek után sokat lehet várni a jelenlegi jogbitorlótól abban az ügyben, hogy lesz-e még bármi érdemi, szerepjátékos témában.

 

Ha valaha is valaki átlátta volna a magus egészét -akár mint koherens világot, akár mint egy félresiklott szerepjátékrendszert- akkor már régen nem itt tartanánk. Sőt, a Summarium soha el sem készült volna, ahogy a Toron és az Enoszuke sem. Mert ezek mindegyike ellentmond valaminek, akár az alapkönyvben vagy a regényekben van leírva és csak kuszaságot hoz, ahelyett hogy egyértelműsítene inkoherens dolgokat, vagy összefogná azokat.

 

Nem lesz itt feltámadás, bár lehetne, meg csomóan remélik és mindez egy sértett emberen múlik.seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 940 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 18:00

Az Inomi kiadványa nem csak amiatt volt bukta, hogy a d20-as kiadásból kimaradt pl. a tartalomjegyzék, hanem ha jól rémlik, voltak ott is pereskedések. Oké, melyik kiadás kapcsán nem, ami Csanádék kivonulása után történt? Szánalmas az egész.

 

Az. Szánalmas. És most, hogy már elvileg egy kézben van mindennek a joga, pont a lehető legrosszabb kézben van játék, és világépítés szempontjából. Hála istennek Kornya már kivonult Ynevről, WC sajnos maradni fog. Pedig lehet jót tenne az egésznek egy friss szemléletváltás, és egy olyasvalaki, aki még nem fásult bele a világ, mármint Ynev mizériájába. Én személy szerint úgy látom, a MÁGUS-nak Gáspár András pont az, mint George Lucas volt az SW-nek: A mindenható atyja, akinek nem lehetett ellentmondani, és magasról lesz..ta azt, amit mások hozzátettek a világához, és, hogy hányan rajongtak, és a mai napig rajonganak azokért a pluszokért. Ő átírt mindent, mert úgy tartotta kedve, és mert megtehette. Lehet, hogy ő valóban átlátta az egészet, és lehet, hogy WC is átlátja az egészet, de, hogy mindketten kamuztak/kamuznak, mikor kijelentik, hogy "kezdettől fogva a koncepció része volt" az is biztos. Ha kezdettől része volt, miért nem úgy kezdték? Ez egy szánalmas, és röhejes magyarázat az állandó változtatásokra, és az írói önkényre, bocsánat: szabadságra.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6155 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 17:43

Az Inomi kiadványa nem csak amiatt volt bukta, hogy a d20-as kiadásból kimaradt pl. a tartalomjegyzék, hanem ha jól rémlik, voltak ott is pereskedések. Oké, melyik kiadás kapcsán nem, ami Csanádék kivonulása után történt? Szánalmas az egész.seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 940 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 17:32

Ekkor jött egy új nézőpont és aláraktak egy tökéletes rendszert, ami a rajongóknál kiverte a biztosítékot, mert ez nem D&D. /De, abból indult./ Így akkorát bukott, mint versenyló a lovin. 

 

 

Pedig az a D20-as változat volt a legjobban összeszedett rendszer a világhoz, és ráadásul meg is adta azt a flexibilitást a kasztok terén, amit a regényekben olvastunk. a gond ott annyi volt, hogy ráfért volna még egy-két év tesztelés, hogy finomítani lehessen rajta, de alapvetően maga a kiadvány rendszerileg rendben volt. Most tekintsünk el attól, hogy fehér volt, és gagyi borítófestményt kapott, és nem volt benne tartalomjegyzék. A rendszer, és az elképzelés jó volt, csak rossz időben jött, és nem volt támogatott egy Rúna szintű magazinnal.seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 940 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 17:25

 


Egyébként meg az írói szabadság attól még nincs megkötve, hogy egy létező szerepjátékvilág, létező rendszeréhez írnak könyvet. A szereplők cselekedeteit, jellemét, a történetet ugyanúgy az író határozza meg, csak annyit kellene betartania, hogy ha XY szereplő mondjuk Boszorkánymesternek van titulálva a könyv szerint, akkor ne mozaikmágiát, vagy tűzmágiát használjon, ne igazítson a Belső Idején, és ne csináljon egyéb olyan baromságokat, amik a kasztleírásban nem szerepelnek. Vagy, ha igen, akkor tessék megjelentetni, akár egy Rúnás cikk formájában a karakter által használt új finomságokat.

Szerintem ez nem egy olyan nagy megkötés, ami gátolna azt a fene nagy írói szabadságot. Maximum az író Egoját gátolja, mást nem...

 

 

Ezért kellene egy egységes, flexibilis mágiarendszer.

 

 

 

Nem feltétlenül kéne annyira egységesnek, vagy nagyon flexibilisnek lennie, az meg lehet, hogy a ló túloldala lenne már. Inkább az volt a gond, hogy az út, amin a PPLI-II elindult abbamaradt. Nem jelentek meg a többi varázshasználóval foglalkozó kasztkönyvek, sem pedig a Harcos főkaszthoz nem jelent meg a Lovagok és Fejvadászok, pedig pontosan az ilyen jellegű kötetekben lehetett volna részletesebben kivesézni a különböző klánok, rendek, szekták, stb... egyedi tudását, játéktechnikai különbségeit. A koncepció adott volt ugyebár a megjelent kasztkönyvekkel ezt be is bizonyították, és szerintem nem is jártak rossz úton, csak valami félresiklott útközben. Annak is megvoltak az okai, az érintett felek a mai napig tisztában vannak velük, csak a rajongók szívják meg ezért még most is, mert joggal érezhetik úgy, hogy cserbenhagyták őket a fejlesztők, kiadók, akárkik, akik éppen Ynevvel foglalkoztak akkoriban, és azóta is.

 

Én például vevő lennék egy Boszorkányok és Boszorkánymeseterek I-II kötetre. Mindkettő foglalkozna a két kaszttal, csak az egyik északi, a másik a déli rendekről adna ismertetőt.

Szükség lenne rá, és szerintem volna is rá kereslet, csak el kéne dönteni, milyen rendszer, milyen formátum, és miről olvasnának a játékosok a legszívesebben.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6155 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 15:45

Innentől már csak rajongói anyagok jöttek ki, egyik-másik rendszer alá. Mondjuk Hulla és én próbáltunk némileg finomítani az ÚTK problémáin és kiadtunk a kezeink közül párszáz használható oldalt, de még így is sok a baj. S hiába mondta azt a jelenlegi tulaj, hogy nyitott minden ötletre, szerintem ebből hivatalos új kiadás már nem lesz. Talán eljut oda pár lelkes rajongó, hogy alkot valamit, amin fanyaloghatnak az emberek és vagy játszanak vele vagy nem. De már megmarad, az ahány csapat, annyiféle világ és szabályok csodásan sokszínű egyvelege.

 

Láthatóan a kiadó/jogtulaj is szarik bele, hogy mi lesz a szerepjátékos vonallal. A regények és novelláskötetek termelnek egy kicsivel a nullszaldó fölött, ezért van évente pár kötet. Az túl sok meló, pénz és lutri lenne, ha most beleállnának egy új alapkönyv kiadásába. Mivel még az igények sem kerültek felmérésre. Valamint, itthon nincsen aktív és profi szakembergárda, aki megbízható és működő referenciákkal bír szerepjáték fejlesztés terén. Van egy rakás amatőr, aki már írt az asztalfióknak, valamit. A régiek (akik szintén nem voltak profik, csak kiadtak valamit) meg vagy eltűntek, vagy nem is hajlandók ilyesmibe energiát ölni.

 

Se magusra, se nagyon másik, profinak mondott cuccra nem lehet számítani magyarul, tippem szerint.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 14:20

Az a baj, hogy volt egy világ és egy rendszer. Aztán ezt szemenköpték egy Summariummal és közölték, hogy új szelek fújnak. Majd eltelt némi idő és belátták, hogy az új szelek mégsem fújnak, így a folytatások sosem jelentek meg. Aztán megjelent az ÚT, ami olyan szar lett, hogy a belőle készül rajongói átdolgozással, a Reneszánsszal többen játszottak. Ekkor jött egy új nézőpont és aláraktak egy tökéletes rendszert, ami a rajongóknál kiverte a biztosítékot, mert ez nem D&D. /De, abból indult./ Így akkorát bukott, mint versenyló a lovin. Végül a legújabb csapat előhozakodott az ÚTK-val, ami az ÚT szellemiségét próbálta ötvözni az ETK-val. Ez még jó is lehetett volna, ha plusz egy év tesztelés, átdolgozás, finomítás után adják ki, nem hibákkal teli. Ezekkel párhuzamosan közben pár kiadót megélt a regények kiadása, amik mind megmogyorózták párszor a rendszert és a világot, mert az írói szabadság mindenekfelett és nem kell semmit se megmagyaráznom, így van és kész. Aztán lett egy per, amiben kiderült, hogy bizonyos dolgok nem pont úgy vannak, ahogy. Azóta meg néma csend van, mert már mindenki beleunt az állatorvosi ló rúgdosásába.

Innentől már csak rajongói anyagok jöttek ki, egyik-másik rendszer alá. Mondjuk Hulla és én próbáltunk némileg finomítani az ÚTK problémáin és kiadtunk a kezeink közül párszáz használható oldalt, de még így is sok a baj. S hiába mondta azt a jelenlegi tulaj, hogy nyitott minden ötletre, szerintem ebből hivatalos új kiadás már nem lesz. Talán eljut oda pár lelkes rajongó, hogy alkot valamit, amin fanyaloghatnak az emberek és vagy játszanak vele vagy nem. De már megmarad, az ahány csapat, annyiféle világ és szabályok csodásan sokszínű egyvelege.seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 940 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 13:40

Azt nehezen hiszem, mert az a saját véleményem, ráadásul csak egy elvárást (nevezzük óhajnak?)fogalmaz meg egy képzeletbeli M* rendszerről. ;) Én is úgy gondolom, hogy a rendszer úgy el lett ...., hogy azt még terv szerint sem lehetett szebben volna végrehajtani.

 

 

 

Amúgy a műtét szerintem nem sikerült, ráadásul a beteget azóta is keresik. :D

 

 

Félreérthetően fogalmaztam, de hát így jár az, aki egyszerre gépel szöveget, és közben zenét hallgat, és dúdol. :) Attól még cáfolhatom is akár. :)

 

A baj az, hogy a jelenlegi álláspont szerint, és a korábbiak fényében soha nem lesz normális rendszer a világhoz adva. Talán, mert már tényleg nagyok az elvárások, vagy csak sokan csalódtak a játékban, a világában, és kerestek másikat, nem tudom. Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 12:43

Én meg az utolsó mondatodat cáfolnám: ...

Azt nehezen hiszem, mert az a saját véleményem, ráadásul csak egy elvárást (nevezzük óhajnak?)fogalmaz meg egy képzeletbeli M* rendszerről. ;) Én is úgy gondolom, hogy a rendszer úgy el lett ...., hogy azt még terv szerint sem lehetett szebben volna végrehajtani.

 

Amúgy a műtét szerintem nem sikerült, ráadásul a beteget azóta is keresik. :D


Módosította Dallasz: 2016.03.23, 12:45


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11280 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.03.23, 12:37

 

 

 

Én meg az utolsó mondatodat cáfolnám: A MÁGUS rendszere sosem volt jól működő, tele volt hibával, egyenlőtlenséggel, az AD&D-ből származtatott megváltoztatott mechanizmussal, amit egy idő után már sehogy sem tudtak orvosolni, ezért próbáltak volna alternatívát keresni az ötfokú képzettségrendszerrel, és a kasztok helyetti szabad karakteralkotással. Az eredmény az lett, hogy a műtét sikeres volt, csak a beteg nem élte túl. :)

 

 

Él az még... Csak a jó lábát vágták, viszont a másik szépen gyógyul.

 

Egyébként meg az írói szabadság attól még nincs megkötve, hogy egy létező szerepjátékvilág, létező rendszeréhez írnak könyvet. A szereplők cselekedeteit, jellemét, a történetet ugyanúgy az író határozza meg, csak annyit kellene betartania, hogy ha XY szereplő mondjuk Boszorkánymesternek van titulálva a könyv szerint, akkor ne mozaikmágiát, vagy tűzmágiát használjon, ne igazítson a Belső Idején, és ne csináljon egyéb olyan baromságokat, amik a kasztleírásban nem szerepelnek. Vagy, ha igen, akkor tessék megjelentetni, akár egy Rúnás cikk formájában a karakter által használt új finomságokat.

Szerintem ez nem egy olyan nagy megkötés, ami gátolna azt a fene nagy írói szabadságot. Maximum az író Egoját gátolja, mást nem...

 

 

Ezért kellene egy egységes, flexibilis mágiarendszer.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]