Ugrás tartalomhoz


Fotó

Alternatív rendszerek MAGUS-hoz


 • Válasz írásához lépj be
1524 hozzászólás érkezett eddig

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5575 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.13, 23:46

Sziasztok!

 

Engem a szakrális mágia és a vallásosság foglalkoztatott egy időben. Pl. a keresztény vallási alternatívákkal élve Domvik estében a szakrális mágiát levinném az egyszerű hívek szintjére.

 

Mire is gondolok: lehet olyan fontos szakrális fordulópont egy hithű hívő életében, amikor tényleg nagyon közel kerülhet istenéhez. Például, mikor a vallás szempontjából felnőtté válik (bérmálás-analógia). Ekkor annyira átlényegül, hogy (pl. k10+2) mana pontot kap istenétől, amit hátralevő élete folyamán valamikor, egy tetszőleges (szabadon megfogalmazott) fohászra elhasználhat (vagy többre, ha nem kér túl nagyot :szent:, és így marad még Mp-je).

 

Ami a fontos, hogy:

:fejsimi:  nem minden hívő részesül abban a szakrális élményben, hogy ilyen közel kerüljön istenéhez, mégha egy rövid időre is. A hívők mintegy 10%-a élhet olyan istenének tetsző életet, hogy a hitközösség papja az adott szentségben részesítse.

:fejsimi:  a feltöltődés egyszeri, azaz az Mp-ket nem tudja visszatölteni, mint egy pap, azok véglegesen elvesznek, ha felhasználta őket (kivétel ld. lejjebb), így valóban életében 1-2 olyan alkalom lesz, amikor ténylegesen kisebb isteni segítséget kaphat,

:fejsimi:  ha nem megfelelő életet él, akkor a kapott Mp-ket részben vagy egészben, egyik pillanatról a másikra, vagy folyamatosan csökkentve elveszítheti (ezért valójában kevés az az egyszerű hívő, aki ténylegesen tud is varázsolni),

:fejsimi:  ha az erejét olyasmire használja, ami különösen kedves az istenének, akkor van rá esély, hogy részben vagy egészben visszanyeri a tettre költött Mp-t (pl. Domvik esetében önzetlenül segít egy feltámasztási rituáléban, tudva, hogy ezzel segít valaki fontoson, ugyanakkor nem számít rá/várja el, hogy az önzőbb célra is felhasználható isteni erőt visszakapja). Értelemszerűen ez csak rendkívüli esetekben történhet meg, hiszen alapvetően az erejüket eleve azért kapták, hogy azt az istenüknek tetsző célokra használják.

 _Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2016.03.08, 20:13

Üdv!

 

Pár darab van, még a napokban előkotrom őket, valszeg lektorálva, felülértékelve. Hát Biri néni ha ilyen gyökér akkor nem lesz jóhírű vajákosasszony. :)


Módosította Kilhalm: 2016.03.08, 20:18


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.08, 19:54

Szerintem ez így jól hangzik, bár a 10 feletti rész Biri nénénél könnyen lehet 0, szóval én inkább a képzettségből származtatnám, esetleg valami bonuszt hozzátéve. Mondjuk fokonként 1E alaperősség és a kapcsolódó képzettségek tulajdonságbonusza hozzájön, pl. Legendaismeret 3 esetén +1 és így tovább. A háttér az mondjuk fogós kérdés, de végülis nem találhatnak meg mindenkit, akinek tehetsége van.

Ha készültek konkrét ráolvasások/bűbájok, közzé tehetnéd őket. :)_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2016.03.08, 19:13

Üdv!

 

Mondjuk Én anno, kidolgoztam egy vulgármágia nevű képességet, pont az ilyen kis praktikák játékba hozatala végett. Az alkalmazások erősségét az Asztrál + az AKE 10 feletti része adta, erősíteni nem lehetett. Mágikus fogékonyság háttér igen (ezen sokat filóztam, szeretem az olyan szituációkat, hogy pl. nemes vásárol egy ősi iratot, a benne leírtakat követve zombit csinál) de mana nem kellett hozzá, csak szóról szóra követni a népi praktikákat (mágikus együttállások, jelenségek kiaknázása). Játékban soha nem volt tesztelve (JK-nak felesleges szvsz és nem árt mellé asztronómia meg legendaismeret sem) és 5. fokon már alap átkokat is lehetett mondani amiért harapott pl. az inkvizíció.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.08, 12:58

Rágcsálóirtó jelek:
A belinkelt anyagban pont nincs benne konkrétan, de egy falusi vajákos által megfüstölt vagy épp pap által "húsvétkor" megáldott hombárban is lesz pár egér, de azokat egy házimacska is elrendezheti.

Ha azoban a faluban van több emígyen védett magtár és egy olyan, ami nincs védve... Na azt el fogják lepni.

....

Világban erőszint/mágiaszint: ízlések és pofonok.
Én azért szeretem magasabbra venni, mert alacsony világmágia szinten a varázstudó karakterek közel egyszerre jutnak el arra a szintre, mikor már elég rugalmas az eszköztáruk és már mindenkinek erősen ajánlott komolyan venni őket.

Magasabb skálán ez jobban elkülönül - tehát amikor már az Ogonómus féle kincstárkipakolást egyáltalán képes végrehajtani, akkor nem lesz képes a Selmo által vázolt védelmen is átgázolni - azaz a sarki közértet vagy a szegénynegyedben uzsorát szedő rosszarcú ládáját kipakolhatja, de a hercegi kincstárral józanul még nem is próbálkozik.

Avangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 21:04

A lenti beszélgetés kapcsán én is kedvet kaptam, hogy barkácsoljak valami rendszert házilag.

 

Tudna valaki segíteni, hogy jelenleg mi a "hivatalos" mágiakép (ha van)? Nekem az újabb és újabb anyagokkal csak egyre kuszább lett a dolog.

 

- Most van mana és manaháló?

- Ha van manaháló, minek kell a mágiahasználóknak az elméjükbe manát gyűjteni? A manahálós koncepcióhoz jobban illene, ha a manahálót manipulálják a varázshasználók, és ez valami kifáradással jár, ezért nem tudják korlátlanul. Viszont ehhez minek mana, főleg minek tárolni az elméjükben?

- Ha van mana, amit a mágiahasználók tárolnak, akkor miért zavarja őket, ha nincs vagy összezavarodik a manaháló?

- a papok honnan kapják a manát? Az istenüktől vagy ők is a manahálóból? A varázslataik imák, amiket az istenük meghallgat vagy ugyanolyan tapasztalati mágia, betanult szövegek, mint a BM, boszorkány, stb varázslatai? Ha nem az istenüktől jön, akkor elég a hit, hogy a "pap" manát szerezzen és bármiben hihet, bárkihez fohászkodhat, amíg ez a hit elég erős?

 

Van a fentiekre egyáltalán válasz vagy legalább valami koncepció?

 

köszönömAvangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 20:49

Szerintem pont ez a két dolog az oka annak, hogy nincs olyan, hogy egységes Ynev-kép. Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy van két tengely az egyiken a mindennapos a mágia ----- nagyon ritka a mágia, a másik meg a kalandozók az istenek ----- a kezdő kalandozó csak egy a sok zöldfülüből. A készítők sosem írták le ezeket, ill. jobban mondva minden kiadott könyvben máshol voltak ezek. Így aztán kb. minden csapat máshová helyezi ezt a két csúszkát, ezért nincs két egyforma Ynev. S ha jönne egy újabb csapat és gránitba faragná ezeket, akkor is megkapnák a fanyalgást, hogy miért pont ott és nem máshol van. :D

 

Egyetértek. :) Illetve annyival kiegészíteném, hogy szerintem a legtöbb esetben nem csak, hogy nem írták le a készítők, de jó eséllyel nem is gondolták ilyen szempontból végig. Az írók meg sok esetben nagy művészként még meg is sértődtek, ha valamiféle egységesíti törekvés felmerült, hogy az ő végtelen írói szabadságukat aztán nehogy már valami világkoherencia, egységes brand, ne adj isten játékrendszer, stb korlátok közé szorítsa. :)
 Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 20:36

Az abbit az 2.5× szorzóval fut a nagyobb, gazdagabb államokban, ha épp nincs zászlóháború. Távolabb eső vidékeken, háború esetén, meg amennyit hajlandó valaki fizetni érte, a legutóbbi ilyen játékunk esetén, azt hiszem egy 7× szorzóig el lehetett menni vele.

Magával a rágcsálóírtó varázzsal nincs baj, a papi vérgát mintájára simán ki lehetne dolgozni, boszorkánynak is belefér a profiljába, ha nagyon akarom a tűzvarázsló is tud olyan védőkört, ami csak a rágcsálókat égeti meg, meg a bm is megoldható. Csak mi egyszerűen úgy vagyunk vele, hogy jelen van a mágia Yneven, de nem ennyire. Nem a vajákos olvassa rá a magtárra évszakonként a bűbájt, nem forgás varázsjellel működnek a kutak stb. A paraszt tekeri fel kötélen vödröt és macskát tart az egerek meg patkányok ellen. Aki Manával rendelkezik, az kiemelkedett, egyrészt féltékenyen őrzi a tudását, másrészt piszok drágán méri a hatalmát, nem Korongvilág, hogy mágikus önjáró láda kísér el a piacra és közben az elbájolt seprű kitakarítja a házat. Pont ezért világformáló erő a kalandozók társasága, mert általában minden csapatban van valaki, aki rendelkezik Manával. Persze a megfelelő helyeken, a megfelelő emberekben megvan a tudás és ellenszer, de az átlagpolgár még Doranban sem tud túl sokat a varázslók fura népéről, max annyit, hogy bottal járnak, és abba szerelmes mindegyikük és nem nővel hálnak. Persze ezt a mágiaképet el lehet tolni úgy, ED/SR irányába, mint KLM teszi, hogy minden faluban van mágiával bíró vajákos, a kovács ráolvasással tartja meg a kések élességét stb. Ez már egyéni preferencia kérdése. Nálunk a papok azok, akikből sok van és ezért megfizethető kategóriában vannak a szolgálataik. Némi adományért cserébe, megáldanak tárgyakat, mágiafürkésznek dolgokat, leszedik a rontást, gyógyítanak, vehetsz tőlük gyógyitalt stb. De ha te úgy érzed, akkor alakítsd úgy, hogy lehet venni szerelmi talizmánokat az Ellana szentélyben, szerencsét hozó ráolvasást Noir templomaiban, kísértetektől óvót Darton híveitől, művészetet inspiráló bort Della szentélyeiben stb.

Sszerintem pont ez a két dolog az oka annak, hogy nincs olyan, hogy egységes Ynev-kép. Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy van két tengely az egyiken a mindennapos a mágia ----- nagyon ritka a mágia, a másik meg a kalandozók az istenek ----- a kezdő kalandozó csak egy a sok zöldfülüből. A készítők sosem írták le ezeket, ill. jobban mondva minden kiadott könyvben máshol voltak ezek. Így aztán kb. minden csapat máshová helyezi ezt a két csúszkát, ezért nincs két egyforma Ynev. S ha jönne egy újabb csapat és gránitba faragná ezeket, akkor is megkapnák a fanyalgást, hogy miért pont ott és nem máshol van. :D_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2016.03.07, 18:15

Szóval ha valaki bányák és bullajogok világot dolgoz ki szerintem tök jó ha ilyen kérdésekre is választ ad. meg arra, hogy mennyire drága és hozzáférhető az abbitacél és mi az a mágia ami pénzért megtalálható egy polgár/nemes/ főúr hajlékában._Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2016.03.07, 18:11

Üdv!

 

Selmo jó a felsorolás, én is hasonlóra gondoltam. Az Én játékstílusom is ilyesmi, bár nekem pl. a rágcsálóriasztó varázs bőven belefér.

 

A CX világában azt szeretem, hogy ott le van írva feketén-fehéren, hogy a papok, szerzetesek, főleg a zorawa kolostorok lakói nem kevés pénzt keresnek azzal, hogy viszonylag olcsó (bár szakértelmet kívánó) szelleműző harangokat, szalagokat, betegségtől óvó talizmánokat, szobrocskákat, világító gömböket csinálnak. Főleg a tanítványok (gondolom). Ám Yneven az a baj, hogy nincsen olyan rend/egyház akinek ez belefér a profiljába. Mert tapasztalati mágiahasználó van a BM, a boszi, a bárd, meg a TV. Mind nagyon statikus és jól definiálható tudással. Kegyeltnek meg varázslónak meg csicska munka szvsz.

 

Én mondjuk Adron, Dreina, Antoh és a dzsad istenek híveit, meg Domvik, Ó-Pyarronn szerzeteseit tudom erre hajlamosnak elképzelni.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 17:05

Felénk mindig is ritka volt a mágiahasználó. Papokból van viszonylag sok, a köznép őket ismeri, aztán a többi az már mese, meg hallomás. Nincsenek ilyen félmágikus népek sem, nincs rágcsálótávoltartó bűbáj, sebeket kézrátétellel gyógyító javas, ekevasat összeforrasztó kovács és ilyenek. ÚTK alatt meg már a Pszi is különlegesség, ez valahogy jobban bejön nekünk.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 13:35

Nem, ugyanaz van benne, mint a bestiben.

 

Aha. Megnéztem a 2. kiadású Bestit, ott 20-50 ork egy nemzetség, 5-8 nemzetség egy törzs (mókás ez az ottmaradt d4  :lmao: ), vagyis 100-400 orkra jut legalább egy 1-4. szintű BM.

 

Ennél több kellene az emberi társadalmakban, különösen, ha idecsapjuk a profán mágikus alkalmazókat (herbalista, alkimista, javasasszony, pár ráolvasást ismerő kovács, ésatöbbi...)

 

:SZERINTEM: Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 22:29

Nem, ugyanaz van benne, mint a bestiben.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 21:07

 

 

 Egy kereskedőút mellett, kikötővárosban vagy gazdagabb országban, meg természetesen többszöröse a mágiahasználók létszáma, ez csak egy kis porfészek a semmi közepén, nagyjából minimális befolyással Abaszisz és Ordan részéről. A varázstudók szóródása, meg hát, ízlések és pofonok. :)

 

Nem ebben a ZÖLDben (amiből beraktad a képet) van a Bestiáriumban az orkoknál meg a goblinoknál, hogy mekkora hordánál mennyi BM-ük van?Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 20:49

Az egyik zöldben volt egy táblázat és az első szintű kalandozók eléggé a tápláléklánc csúcsán vannak.


Úgy érted, alján.

Legalábbis, ha egy kutyaközönséges testőr is 4. szintű...

Nem.
NJK.jpg
 

A két lényeges különbség:
1, Nagyobb és kevesebb településekben lenne ennyi lakosság (meg 20 ezer főre erősen fellengzősnek tartom a hercegség és a főváros kifejezéseket ) illetve több pénz jönne be adókból.
2, A varázstudók kevésbé szóródnak a különböző hitek illetve a tapasztalati/magas mágia között. illetve ha az alkímistákat-herbalistákat, meg a faluszéli "másfeledik szintű Biri néniket" is ide vesszük, akkor nem cca. 100, hanem cca. 200 fő lenne (ebből összesen 50 "pap kasztú pap" és "boszorkány kasztú boszorkány", stb.) egy 20 ezer fős államocskára.

Nem igazán mentünk ennyire mélyen bele a dolgokba. Több adót meg lehetne beszedni, de a hercegnek ennyi elég, egy nyugis évben 2-300 arany megy kincstárba, nincs szegénység és jó a morál. Egy kereskedőút mellett, kikötővárosban vagy gazdagabb országban, meg természetesen többszöröse a mágiahasználók létszáma, ez csak egy kis porfészek a semmi közepén, nagyjából minimális befolyással Abaszisz és Ordan részéről. A varázstudók szóródása, meg hát, ízlések és pofonok. :)

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 18:18

A két lényeges különbség:

1, Nagyobb és kevesebb településekben lenne ennyi lakosság (meg 20 ezer főre erősen fellengzősnek tartom a hercegség és a főváros kifejezéseket ) illetve több pénz jönne be adókból.

2, A varázstudók kevésbé szóródnak a különböző hitek illetve a tapasztalati/magas mágia között. illetve ha az alkímistákat-herbalistákat, meg a faluszéli "másfeledik szintű Biri néniket" is ide vesszük, akkor nem cca. 100, hanem cca. 200 fő lenne (ebből összesen 50 "pap kasztú pap" és "boszorkány kasztú boszorkány", stb.) egy 20 ezer fős államocskára.

 KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 17:43Az egyik zöldben volt egy táblázat és az első szintű kalandozók eléggé a tápláléklánc csúcsán vannak.

Úgy érted, alján.

Legalábbis, ha egy kutyaközönséges testőr is 4. szintű...
Nem. Az első ZÖLDben a táblázatban nem nagyon volt olyasvalaki, aki egy első szintű harcost, pláne lovagot megszorongatott volna. Csak volt aztán bestiárium rész, amiben meg akadtak komoly ellenfél tucatszörnyek.

Aztán a 4+ szintű testőrökkel a felsorolás már a Selmoék házi tápláléklánca. Ugyan UTK, ami kicsit bezavar a szintek ETK szerinti értelmezésébe, de két lényeges eltérést leszámítva én is valahogy így gondolkodom.

Módosította KLM: 2016.03.06, 17:48


aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1772 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 17:25

 

Az egyik zöldben volt egy táblázat és az első szintű kalandozók eléggé a tápláléklánc csúcsán vannak.

 

 

 

Úgy érted, alján.

 

Legalábbis, ha egy kutyaközönséges testőr is 4. szintű...Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 15:21

A papok 1-6. szint között mozognak, de a többség 2-3. szintű, az átlag 3 a varázshasználóknál is, kivéve a varázslót, aki öregkorára jött ide kutatni, ő 6. szinten jár.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 14:26

Köszönöm, alapos munka.

A varázstudók milyen szinten vannak kb?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]