Ugrás tartalomhoz


Fotó

Alternatív rendszerek MAGUS-hoz


 • Válasz írásához lépj be
1570 hozzászólás érkezett eddig

NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 811 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.15, 12:28

Bétatesztelés: Nem tudom, hogy nyílt tesztelésre sor fog e kerülni. Határozott kérésként hangzott el, hogy olyan anyagokat ne tegyünk közkinccsé, amit egy esetleges könyvben szeretnénk viszontlátni; a szerzői jogok érvényesítésének érdekében. Többek között ezért is álltunk le a kommunikációval tavaly, így viszont fenn áll a veszélye, hogy masszív tévúton járunk. Megoldásként felmerült, hogy példajátékokon keresztül mégiscsak meg lehet mutatni mink van. Ha tetszik az ötlet, akkor jöhetnek a kérések, hogy milyen megoldásokra vagytok kíváncsiak. :)

Háááát, én komolyan nem értem, hogy egyesek hogyan képesek még mindig az XX. században élni... A szerzői jogok érvényesítését a legkisebb mértékben nem fogja érinteni a nyilvános próbajáték, amikor a beszkennelt kiadvány napokon belül elérhető úgyis. Másrészt a bétatesztelést célszerű nem a könyv szövegén, hanem csak a szabályokon végezni, hogy szerencsétlen bétatesztelőknek ne kelljen már minden verzióját elolvasniuk a színesítő szövegeknek (pl kaszleírásoknak). Ellenben a zárt fejlesztés garantálja, hogy az eredmény elég "felemás" lesz, szóval szerintem akkor most már temethetjük ezt a kezdeményezést is...
 

"Átlagos" városőr: No, ez a téma aktívan megmaradt a fejemben, mivel szerintem vastagon megy a félreértelmezés az átlagost illetően....

Azért azt szerintem célszerű lenne leszögezni a szövegben, hogy például mégis mennyi varázslóval fognak találkozni (nem ellenfelekkel), akik mégis mennyi varázstárggyal láthatják el őket, vagy hogy az 1d6 városőr szintje mégis mennyi legyen. Ezt nevezzük "átlagos"-nak, amire a tesztelés során belőjük a "kasztok" erősségét, hogy remélhetőleg ne mesélés közben derüljön ki, hogy a túl sok varázstárgy miatt túl könnyű, vagy a túl erős városőr miatt túl nehéz, netán hiteltelen a sztori. Mondjuk nagyjából mindegy, mert ugye tesztelés nem nagyon lesz, ugye... :)

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.15, 01:43

Kasztok és képzettségek:
Így látatlanban, miért kellene bonyolítani a képzettségrendszert elsődleges és másodlagos képzettségekkel? Egy időben sportot űztem abból, hogy elsőre képtelen kombinációkat hozzak össze hihető előtörténettel.

Átlagos városőr: a világalkotási kérdéseket teljesen mellőzve, csupán rendszerszintre lecsupaszítva, példa: hősünk mászik fel a várfalon, benéz egy ablakon, a szobában van N. darab őr.
Ismeri a saját képességeit, meg az adott vár őreinek átlagos kiképzettségét.

Van-e olyan N. érték, aminél
- a karakter nem extrém dobásokkal elintézi őket, mielőtt kiálthatnának? (M* esetén N. legyen egynél nagyobb szám - igen, írtad, hogy könnyen összejöhet)
- a karakter győzhet, némi szerencsével sérülés nélkül
- a karaktert bizonyosan felszeletelnék idővel, de tudja-e 2,3...10, stb körig tartani az ablakot, amíg megjönnek a társai, stb.

És mindehhez mennyit kell dobálni és számológépet használni, netán táblázatokban keresgélni?

Koncepció, Yrodalom és mágia: ezek talán a legfontosabbak. Harc és képzettségrendszerből raklapnyi van, ami Yneven is jól muzsikálna - a mágia és a koncepció az, ami Mókust farag belőle. Szerintem.

tomscholz

tomscholz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 98 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.15, 00:19

Üdv, Urak!

 

Elnézést kérek, az alábbiak összefüggéstelenségéért, de a mókuskerékbe visszatérve már csak korlátozott mértékben tudtam a fórummal foglalkozni, így az átolvasás alatt jegyzeteltem, de csak most, napokkal később van időm megfogalmazni a válaszokat. Ha még egyszer átolvasom az egészet, valószínűleg nem fekszem le reggelig. :D

 

Mana és Manapont kapcsán: Mana csak egy van, viszont kétféle Manapont van, aszerint megkülönböztetve, hogy a mágiát űző kisiparos szakrális vagy "hagyományos" mágiát űz.

 

Kasztok és képzettségek: A rendszerünkben az induló képzettségeket (is) KAP-ok elköltésével váltjuk meg, mely költség a képzettség foka és annak prioritásának függvénye. A képzettségek prioritása kasztonként változó. Egy-egy kaszt létrehozása lényegében abból áll, hogy meghatározzuk, melyek a kaszt számára legfontosabb (Elsődleges) és a még hozzáférhető (Másodlagos) képzettségek. Ezek mellett persze egyéb feltételeket is támaszthatunk, de ez már egyéni megközelítés. Egy dorani varázsló mondjuk ne legyen gyengeelméjű (Int, Ae és Asz legyen min. 14) és tudjon Írni/Olvasni, ismerjen Ősi Nyelvet és avatódjon be a Magas mágia rejtelmeibe - teszem azt - 2. fokon.

 

Kezdő felszerelés: Ahogy korábban (remélem) említettem, a kasztokkal nem foglalkoztunk még érdemben, így a kezdőfelszerelésről sem tudok nyilatkozni érdemben. A belső tesztelésen a józan ész határain belül láttuk el a karaktereinket felszereléssel. Az meg sem fordult a fejünkben, hogy esetleg azt is KAP-ból váltsa meg a karakter, főleg mivel előfordult már velünk olyan kaland, amit egy tömlöc mélyén, kifosztva kezdtünk el. :)

 

Felírtam még magamnak a mesélői segédletet is, meg a motivációt is, mint kulcsszót, de ha meggebedek sem jut eszembe, mit akartam vele. Újraolvasás lesz ebből, úgy érzem. :)

 

Bétatesztelés: Nem tudom, hogy nyílt tesztelésre sor fog e kerülni. Határozott kérésként hangzott el, hogy olyan anyagokat ne tegyünk közkinccsé, amit egy esetleges könyvben szeretnénk viszontlátni; a szerzői jogok érvényesítésének érdekében. Többek között ezért is álltunk le a kommunikációval tavaly, így viszont fenn áll a veszélye, hogy masszív tévúton járunk. Megoldásként felmerült, hogy példajátékokon keresztül mégiscsak meg lehet mutatni mink van. Ha tetszik az ötlet, akkor jöhetnek a kérések, hogy milyen megoldásokra vagytok kíváncsiak. :)

 

"Átlagos" városőr: No, ez a téma aktívan megmaradt a fejemben, mivel szerintem vastagon megy a félreértelmezés az átlagost illetően. Na most, ahogy én gondolom: én átlagosnak azokat a nevesincs "senkiket" tartom, akik a kaland szempontjából lényegtelenek, vagyis a mellékszereplőket. Környezettől függően más és más érték lesz az átlagos. Ha én KM-ként egy "kisvárost" mesélek, ahol van kb. 10000 ember, akkor nekem hasznos lehet, ha van egy táblázatom az átlagemberekről, ha a karakterek éppen mindenkit kardélre óhajtanak hányni. Azonban, ha gorviki halászfalut mesélek, ahol mindenki fejvadász és ők akarják a JK-kat kardélre hányni, akkor azokat a fickókat én magam dolgozom ki, és úgy igazítom az erőviszonyokat, hogy a karakterek megizzadjanak/kardélrehányódjanak/kardélrehányjanak(a győzelmet követő részegség miatt), vagyis, ahogy akarom. Tehát az "átlagos" táblázatom inkább arról szól, amivel nem szeretnék időt tölteni a kaland tervezése során. Másrészt, azt az elvet vallom, hogy a JK-k ellenfele ne az átlagember legyen. Ha mégis, akkor csakis tömegesen. :D

 

Folyt. köv. amint lesz időm. Aztán szólok majd a koncepcióról, az Yrodalom szabályként kezeléséről meg a nemlétező mágiaképről/mágiarendszerről, meg remélhetőleg arról, ami közben felmerül. :)

 

A'frad! KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.14, 19:16

Dronner: kicsit túlbonyolítva ua, mint "01-nél Domvik megsegít", de elfogadom, hogy lehet olyan játék, ahol kell ilyen felbontás.

Selmo: a vallási fanatikusoknál szerintem lesz valami permutációja az itteni "az Úr nevét hiába ne vedd szádra" intésnek. De azért egy shadoni búcsújárás idején "szokásos" lehet szerintem, hogy nagyobb mennyiségű leprás, vak, de akár csonka hívő is meggyógyul.
Nem mindenki, elvégre nem kóla, izé healing poti automata ez... Hanem hit és vallás, amit érdemes magasztosan mesélni és ábrázolni.

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.14, 14:10

Nemtom, egyszerűbb egy kegyelt, vallásismerettel nem rendelkező egyént kimesélni így. Meg aztán ez felveti a kérdését, hogy a vallási fanatikusok miért is nem szórják a varázslatokat, elvégre, ők aztán tényleg hithűek.Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1292 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.14, 08:39

Dronner,

És ez mit ad hozzá a játékhoz? A domvik hitű harcosom rendelkezik 8 manával első szinten, amit ha domvik céljaira költök el, akkor azonnal visszakaphatok?

Vagy ez valami szinesítő elem, hogy a random njk-k életükben egyszer (persze pont mikor a karakterekkel találkoznak), hirtelen valami váratlan csodát hajtanak végre, ha éppen Shadonban kalandozom?Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.13, 23:46

Sziasztok!

 

Engem a szakrális mágia és a vallásosság foglalkoztatott egy időben. Pl. a keresztény vallási alternatívákkal élve Domvik estében a szakrális mágiát levinném az egyszerű hívek szintjére.

 

Mire is gondolok: lehet olyan fontos szakrális fordulópont egy hithű hívő életében, amikor tényleg nagyon közel kerülhet istenéhez. Például, mikor a vallás szempontjából felnőtté válik (bérmálás-analógia). Ekkor annyira átlényegül, hogy (pl. k10+2) mana pontot kap istenétől, amit hátralevő élete folyamán valamikor, egy tetszőleges (szabadon megfogalmazott) fohászra elhasználhat (vagy többre, ha nem kér túl nagyot :szent:, és így marad még Mp-je).

 

Ami a fontos, hogy:

:fejsimi:  nem minden hívő részesül abban a szakrális élményben, hogy ilyen közel kerüljön istenéhez, mégha egy rövid időre is. A hívők mintegy 10%-a élhet olyan istenének tetsző életet, hogy a hitközösség papja az adott szentségben részesítse.

:fejsimi:  a feltöltődés egyszeri, azaz az Mp-ket nem tudja visszatölteni, mint egy pap, azok véglegesen elvesznek, ha felhasználta őket (kivétel ld. lejjebb), így valóban életében 1-2 olyan alkalom lesz, amikor ténylegesen kisebb isteni segítséget kaphat,

:fejsimi:  ha nem megfelelő életet él, akkor a kapott Mp-ket részben vagy egészben, egyik pillanatról a másikra, vagy folyamatosan csökkentve elveszítheti (ezért valójában kevés az az egyszerű hívő, aki ténylegesen tud is varázsolni),

:fejsimi:  ha az erejét olyasmire használja, ami különösen kedves az istenének, akkor van rá esély, hogy részben vagy egészben visszanyeri a tettre költött Mp-t (pl. Domvik esetében önzetlenül segít egy feltámasztási rituáléban, tudva, hogy ezzel segít valaki fontoson, ugyanakkor nem számít rá/várja el, hogy az önzőbb célra is felhasználható isteni erőt visszakapja). Értelemszerűen ez csak rendkívüli esetekben történhet meg, hiszen alapvetően az erejüket eleve azért kapták, hogy azt az istenüknek tetsző célokra használják.

 _Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2016.03.08, 20:13

Üdv!

 

Pár darab van, még a napokban előkotrom őket, valszeg lektorálva, felülértékelve. Hát Biri néni ha ilyen gyökér akkor nem lesz jóhírű vajákosasszony. :)


Módosította Kilhalm: 2016.03.08, 20:18


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.08, 19:54

Szerintem ez így jól hangzik, bár a 10 feletti rész Biri nénénél könnyen lehet 0, szóval én inkább a képzettségből származtatnám, esetleg valami bonuszt hozzátéve. Mondjuk fokonként 1E alaperősség és a kapcsolódó képzettségek tulajdonságbonusza hozzájön, pl. Legendaismeret 3 esetén +1 és így tovább. A háttér az mondjuk fogós kérdés, de végülis nem találhatnak meg mindenkit, akinek tehetsége van.

Ha készültek konkrét ráolvasások/bűbájok, közzé tehetnéd őket. :)_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2016.03.08, 19:13

Üdv!

 

Mondjuk Én anno, kidolgoztam egy vulgármágia nevű képességet, pont az ilyen kis praktikák játékba hozatala végett. Az alkalmazások erősségét az Asztrál + az AKE 10 feletti része adta, erősíteni nem lehetett. Mágikus fogékonyság háttér igen (ezen sokat filóztam, szeretem az olyan szituációkat, hogy pl. nemes vásárol egy ősi iratot, a benne leírtakat követve zombit csinál) de mana nem kellett hozzá, csak szóról szóra követni a népi praktikákat (mágikus együttállások, jelenségek kiaknázása). Játékban soha nem volt tesztelve (JK-nak felesleges szvsz és nem árt mellé asztronómia meg legendaismeret sem) és 5. fokon már alap átkokat is lehetett mondani amiért harapott pl. az inkvizíció.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.08, 12:58

Rágcsálóirtó jelek:
A belinkelt anyagban pont nincs benne konkrétan, de egy falusi vajákos által megfüstölt vagy épp pap által "húsvétkor" megáldott hombárban is lesz pár egér, de azokat egy házimacska is elrendezheti.

Ha azoban a faluban van több emígyen védett magtár és egy olyan, ami nincs védve... Na azt el fogják lepni.

....

Világban erőszint/mágiaszint: ízlések és pofonok.
Én azért szeretem magasabbra venni, mert alacsony világmágia szinten a varázstudó karakterek közel egyszerre jutnak el arra a szintre, mikor már elég rugalmas az eszköztáruk és már mindenkinek erősen ajánlott komolyan venni őket.

Magasabb skálán ez jobban elkülönül - tehát amikor már az Ogonómus féle kincstárkipakolást egyáltalán képes végrehajtani, akkor nem lesz képes a Selmo által vázolt védelmen is átgázolni - azaz a sarki közértet vagy a szegénynegyedben uzsorát szedő rosszarcú ládáját kipakolhatja, de a hercegi kincstárral józanul még nem is próbálkozik.

Avangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 429 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 21:04

A lenti beszélgetés kapcsán én is kedvet kaptam, hogy barkácsoljak valami rendszert házilag.

 

Tudna valaki segíteni, hogy jelenleg mi a "hivatalos" mágiakép (ha van)? Nekem az újabb és újabb anyagokkal csak egyre kuszább lett a dolog.

 

- Most van mana és manaháló?

- Ha van manaháló, minek kell a mágiahasználóknak az elméjükbe manát gyűjteni? A manahálós koncepcióhoz jobban illene, ha a manahálót manipulálják a varázshasználók, és ez valami kifáradással jár, ezért nem tudják korlátlanul. Viszont ehhez minek mana, főleg minek tárolni az elméjükben?

- Ha van mana, amit a mágiahasználók tárolnak, akkor miért zavarja őket, ha nincs vagy összezavarodik a manaháló?

- a papok honnan kapják a manát? Az istenüktől vagy ők is a manahálóból? A varázslataik imák, amiket az istenük meghallgat vagy ugyanolyan tapasztalati mágia, betanult szövegek, mint a BM, boszorkány, stb varázslatai? Ha nem az istenüktől jön, akkor elég a hit, hogy a "pap" manát szerezzen és bármiben hihet, bárkihez fohászkodhat, amíg ez a hit elég erős?

 

Van a fentiekre egyáltalán válasz vagy legalább valami koncepció?

 

köszönömAvangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 429 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 20:49

Szerintem pont ez a két dolog az oka annak, hogy nincs olyan, hogy egységes Ynev-kép. Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy van két tengely az egyiken a mindennapos a mágia ----- nagyon ritka a mágia, a másik meg a kalandozók az istenek ----- a kezdő kalandozó csak egy a sok zöldfülüből. A készítők sosem írták le ezeket, ill. jobban mondva minden kiadott könyvben máshol voltak ezek. Így aztán kb. minden csapat máshová helyezi ezt a két csúszkát, ezért nincs két egyforma Ynev. S ha jönne egy újabb csapat és gránitba faragná ezeket, akkor is megkapnák a fanyalgást, hogy miért pont ott és nem máshol van. :D

 

Egyetértek. :) Illetve annyival kiegészíteném, hogy szerintem a legtöbb esetben nem csak, hogy nem írták le a készítők, de jó eséllyel nem is gondolták ilyen szempontból végig. Az írók meg sok esetben nagy művészként még meg is sértődtek, ha valamiféle egységesíti törekvés felmerült, hogy az ő végtelen írói szabadságukat aztán nehogy már valami világkoherencia, egységes brand, ne adj isten játékrendszer, stb korlátok közé szorítsa. :)
 Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 20:36

Az abbit az 2.5× szorzóval fut a nagyobb, gazdagabb államokban, ha épp nincs zászlóháború. Távolabb eső vidékeken, háború esetén, meg amennyit hajlandó valaki fizetni érte, a legutóbbi ilyen játékunk esetén, azt hiszem egy 7× szorzóig el lehetett menni vele.

Magával a rágcsálóírtó varázzsal nincs baj, a papi vérgát mintájára simán ki lehetne dolgozni, boszorkánynak is belefér a profiljába, ha nagyon akarom a tűzvarázsló is tud olyan védőkört, ami csak a rágcsálókat égeti meg, meg a bm is megoldható. Csak mi egyszerűen úgy vagyunk vele, hogy jelen van a mágia Yneven, de nem ennyire. Nem a vajákos olvassa rá a magtárra évszakonként a bűbájt, nem forgás varázsjellel működnek a kutak stb. A paraszt tekeri fel kötélen vödröt és macskát tart az egerek meg patkányok ellen. Aki Manával rendelkezik, az kiemelkedett, egyrészt féltékenyen őrzi a tudását, másrészt piszok drágán méri a hatalmát, nem Korongvilág, hogy mágikus önjáró láda kísér el a piacra és közben az elbájolt seprű kitakarítja a házat. Pont ezért világformáló erő a kalandozók társasága, mert általában minden csapatban van valaki, aki rendelkezik Manával. Persze a megfelelő helyeken, a megfelelő emberekben megvan a tudás és ellenszer, de az átlagpolgár még Doranban sem tud túl sokat a varázslók fura népéről, max annyit, hogy bottal járnak, és abba szerelmes mindegyikük és nem nővel hálnak. Persze ezt a mágiaképet el lehet tolni úgy, ED/SR irányába, mint KLM teszi, hogy minden faluban van mágiával bíró vajákos, a kovács ráolvasással tartja meg a kések élességét stb. Ez már egyéni preferencia kérdése. Nálunk a papok azok, akikből sok van és ezért megfizethető kategóriában vannak a szolgálataik. Némi adományért cserébe, megáldanak tárgyakat, mágiafürkésznek dolgokat, leszedik a rontást, gyógyítanak, vehetsz tőlük gyógyitalt stb. De ha te úgy érzed, akkor alakítsd úgy, hogy lehet venni szerelmi talizmánokat az Ellana szentélyben, szerencsét hozó ráolvasást Noir templomaiban, kísértetektől óvót Darton híveitől, művészetet inspiráló bort Della szentélyeiben stb.

Sszerintem pont ez a két dolog az oka annak, hogy nincs olyan, hogy egységes Ynev-kép. Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy van két tengely az egyiken a mindennapos a mágia ----- nagyon ritka a mágia, a másik meg a kalandozók az istenek ----- a kezdő kalandozó csak egy a sok zöldfülüből. A készítők sosem írták le ezeket, ill. jobban mondva minden kiadott könyvben máshol voltak ezek. Így aztán kb. minden csapat máshová helyezi ezt a két csúszkát, ezért nincs két egyforma Ynev. S ha jönne egy újabb csapat és gránitba faragná ezeket, akkor is megkapnák a fanyalgást, hogy miért pont ott és nem máshol van. :D_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2016.03.07, 18:15

Szóval ha valaki bányák és bullajogok világot dolgoz ki szerintem tök jó ha ilyen kérdésekre is választ ad. meg arra, hogy mennyire drága és hozzáférhető az abbitacél és mi az a mágia ami pénzért megtalálható egy polgár/nemes/ főúr hajlékában._Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2016.03.07, 18:11

Üdv!

 

Selmo jó a felsorolás, én is hasonlóra gondoltam. Az Én játékstílusom is ilyesmi, bár nekem pl. a rágcsálóriasztó varázs bőven belefér.

 

A CX világában azt szeretem, hogy ott le van írva feketén-fehéren, hogy a papok, szerzetesek, főleg a zorawa kolostorok lakói nem kevés pénzt keresnek azzal, hogy viszonylag olcsó (bár szakértelmet kívánó) szelleműző harangokat, szalagokat, betegségtől óvó talizmánokat, szobrocskákat, világító gömböket csinálnak. Főleg a tanítványok (gondolom). Ám Yneven az a baj, hogy nincsen olyan rend/egyház akinek ez belefér a profiljába. Mert tapasztalati mágiahasználó van a BM, a boszi, a bárd, meg a TV. Mind nagyon statikus és jól definiálható tudással. Kegyeltnek meg varázslónak meg csicska munka szvsz.

 

Én mondjuk Adron, Dreina, Antoh és a dzsad istenek híveit, meg Domvik, Ó-Pyarronn szerzeteseit tudom erre hajlamosnak elképzelni.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 17:05

Felénk mindig is ritka volt a mágiahasználó. Papokból van viszonylag sok, a köznép őket ismeri, aztán a többi az már mese, meg hallomás. Nincsenek ilyen félmágikus népek sem, nincs rágcsálótávoltartó bűbáj, sebeket kézrátétellel gyógyító javas, ekevasat összeforrasztó kovács és ilyenek. ÚTK alatt meg már a Pszi is különlegesség, ez valahogy jobban bejön nekünk.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.07, 13:35

Nem, ugyanaz van benne, mint a bestiben.

 

Aha. Megnéztem a 2. kiadású Bestit, ott 20-50 ork egy nemzetség, 5-8 nemzetség egy törzs (mókás ez az ottmaradt d4  :lmao: ), vagyis 100-400 orkra jut legalább egy 1-4. szintű BM.

 

Ennél több kellene az emberi társadalmakban, különösen, ha idecsapjuk a profán mágikus alkalmazókat (herbalista, alkimista, javasasszony, pár ráolvasást ismerő kovács, ésatöbbi...)

 

:SZERINTEM: Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 22:29

Nem, ugyanaz van benne, mint a bestiben.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.03.06, 21:07

 

 

 Egy kereskedőút mellett, kikötővárosban vagy gazdagabb országban, meg természetesen többszöröse a mágiahasználók létszáma, ez csak egy kis porfészek a semmi közepén, nagyjából minimális befolyással Abaszisz és Ordan részéről. A varázstudók szóródása, meg hát, ízlések és pofonok. :)

 

Nem ebben a ZÖLDben (amiből beraktad a képet) van a Bestiáriumban az orkoknál meg a goblinoknál, hogy mekkora hordánál mennyi BM-ük van?
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]