Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Indul az új MAGUS szerepjáték tesztje


 • Válasz írásához lépj be
91 hozzászólás érkezett eddig

slaGerzson

slaGerzson

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 299 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.13, 19:43

Teljesen egyetértem Tar242-vel: ha már új játék, akkor szerintem is legyen új a rendszer, egyszerű és pörgős és "karakteres". Nem tudom, hogy szóba került-e már, de szerintem én a Apocalypse World/Dungeon World nyomán indulnék el. Sok egyedi képességgel, újabb "lépésekkel" lehetne kiegészíteni (egyedi "playbook"-okkal, ahogy a DW-höz is sok egyedit lehet lehet letölteni/megvásárolni, bőven lehet ötleteket meríteni belőlük. Biztos vagyok benne, hogy egy kis ötletességgel a mozaik-mágiát, slan-pszit és hasonló spéci dolgokat is hozzá lehetne igazítani. Talán az se lenne ördögtől való dolog (de ezt csak halkan merem mondani), ha a The One Ringhez és a Warhammer40K szerepjátékokhoz hasonlóan nem egy Nagy Alapkönyvvel indulna el az első kiadvány, ami az egész világot akarná lefedni, hanem eleve speciálisabb részterületeket dolgozna fel, és a különböző kiadványokból kerekedne ki Ynev világa. Vagyis mi lenne, ha nem egy alapkönyv lenne a terv és utána kiegészítőkkel, hanem "több alapkönyv" lenne... talán a fejlesztők dolga is egyszerűbb lenne, mert eleve nem lehet őket szapulni, ha valaki hiányol valamit az egyetlen alapkönyvből... (ha jól olvasom, ez az egyik visszatérő vita az újabb próbálkozásoknál, ez az egyik időhúzó a megjelenéseknél... szóval így nem kellene rögtön egy hatszáz oldalas könyvvel kijönni, amit a rendőr is elvesz az utcán, mint fegyvernek erösen alkalmas eszközt) ;)

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12462 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.11, 12:40

. Ha emellé jön egy mágiarendszer, amiben nem tud mindenki minden varázslatot és van értelme a csak villámmágiás boszmeszernek, akkor minek mágia kieg?)

Bulldy

 

Valahogy úgy, ahogy szerénytelenségem a CX alapú Mókussal (és mondjuk a SR2 a Grimoire-al) is csinálta (na jó, a ZŐD Kódex még mindig erősen "under construction"):

 

Van az alapkönyv, benne N darab rend/iskola/klán varázslatlistájával és aztán kijön a Grimó, amiben közlik a rendszert a varázslatok (és varázslatlisták) összerakására, plusz még pár rend/iskola/klán.


Módosította KLM: 2017.05.11, 12:41


Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2653 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.10, 19:53

Közismerten sznob vagyok a M*-hoz (meg hát tényleg van úgy pár ezer jobb játék), de így végiggondolva, ha valaki max. a K&M terjedelmében, az elmúlt 20 év játéktervezési tapasztalatait beépítve kihozna belőle egy kompakt, korszerű rendszert (mondjuk a toroni méregkeverő archetípusra (cakumpakk fél oldal, miért jó ezzel játszani és hogy kell) rá lehetne tenni egy nagycsöcs vagy élőhalott template-et ezek összes előnyével és hátrányával + a #koponyeglobogtat taget (minimum 3 indokolatlan, de jól hangzó jelző 1 mondatban: +2 valamire), azért még pénzt is adnék, sőt játszanék vele!tar242

tar242

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 812 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.10, 19:20

Megítélésem szerint egy sikeres MAGUS szerepjátékos kiadványhoz legalább három dolog kell:
1.) A régi rendszerhez hasonló és/vagy azzal kompatibilis új rendszer (ha már ragaszkodunk az újításhoz, mert a régi már elvileg "elavult" - bár, azért még mindenki azt emlegeti, meg arra hivatkozik...),
....

Egyszóval: amíg nem kapják meg a játékosok legalább azt, ami eddig is megvolt, és még valami kis pluszt, addig semmi, de semmi érdekük nem lesz újabb szabálykönyvet vásárolni azért, hogy aztán azt se használják semmire.
 

Hááát.. lehet, hogy igazad van, de az tuti, hogy én 2017-ben semmiképpen sem a 1990-es évek elején kijött  (finoman szólva nem éppen tökéletes) rendszerhez hasonlót akarok látni. 

Annyi, de annyi fantáziadúsabb, egyszerűbb, pörgősebb, koherensebb rendszer jött már ki az elmúlt 27 évben, hogy ez a "vissza a középkorba" hozzáállás szerintem a M* fejlődésének és modern elvárásoknak megfelelő szintre emelésének legnagyobb akadálya.

Akkor már inkább tabula rasa és hozzanak ki valami újat.

Veszteséges lesz? Valószínű! 

Ahogy sztem valószínűleg egy a régihez hasonló rendszer is az lenne (hiszen: "de hát ez nem is pont olyan, mint a régi, amivel mi már 20 éve játszunk"), de legalább mernek valami újat alkotni és nem a 20 éve lejárt, elavult normákhoz való gyáva ragaszkodás lesz a végeredmény. 


Módosította tar242: 2017.05.10, 19:25


DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.10, 14:07

Megítélésem szerint egy sikeres MAGUS szerepjátékos kiadványhoz legalább három dolog kell:
1.) A régi rendszerhez hasonló és/vagy azzal kompatibilis új rendszer (ha már ragaszkodunk az újításhoz, mert a régi már elvileg "elavult" - bár, azért még mindenki azt emlegeti, meg arra hivatkozik...),
2.) RÖGTÖN kiadni mellé az ETK-hoz kiadott valamennyi kiegészítő (Második TK, HGB, PPL I-II., Bestiárium - Enoszuket most hagyjuk) újrahangolt verzióját (+ belevéve a Rúna M* cikkekből érdemben hasznosítható tartalmakat, mert azért az is megélt néhány évadot, és ne felejtsük, hogy mennyi egyedi, csak ott megtalálható dolgot írtak le benne - pl.: bárdok, tolvajok alkasztjai; új kasztok, varázslatok, képzettségek, stb.),
3.) és végül az igazi mézesmadzag minden valaha volt és leendő MAGUS szerepjátékosnak: az évekkel, évtizeddel korábban beharangozott vagy csak szimplán a rajongók által követelt kiadvány(ok?) megjelentetése (pl.: boszorkánymesterek, fejvadászok kiegészítő; Grimoire - a varázslatok rendezése + új, érdemben használható varázslatok megjelentetése).

 

Egyszóval: amíg nem kapják meg a játékosok legalább azt, ami eddig is megvolt, és még valami kis pluszt, addig semmi, de semmi érdekük nem lesz újabb szabálykönyvet vásárolni azért, hogy aztán azt se használják semmire.

De nyilván nem vagyok naiv, és - okulva az összes eddigi hasonló kezdeményezés tapasztalatából - borítékolható, hogy a mostani kezdeményezés is milyen úton hova fog eljutni.

 

Meg tudom érteni a pesszimizmusodat, ugyanakkor sikerült felvázolnod az egyik legbiztosabb zsákutca receptjét.

 

1.) Oké, de melyikhez? ETK, ÚT, AK, vagy ÚTK? Mert kisebb-nagyobb számban, de mindegyiknek megvan a maga törzsközönsége. Oké, realistán szemlélve az ETK és az UTK jöhetne szóba, na de akkor is! Egyébiránt épeszű ember nem építene arra a régi motorra, picit eljártak felette az évek - nézz csak körül, a világ tovább forgott.

 

2.) Szerinted ha 1-1 nagynevű külföldi RPG reboot-ol, csak akkor van esélye a kiadónak, ha minden korábbi anyagot azonnal megjelentet? Oké, létezik olyan brand, amelyiknél volt ilyesmi (Earthdawn valaki?), de azért ez inkább kivétel.

 

3.) Emlékszik még valaki a rúnás idők igéreteire (köhömm... Holdfényember)? És érdekel is valakit, hogy NCS mit hordott össze a 90-es évek végén? És egy új kiadónak az akkori ígéretekhez kellene tartania magát? Ja, biztosan Terenyei is így gondolja... :aboci: A rajongóknak meg elég lenne egy normálisan menedzselt brand, nem hogy "Fejvadászok Kézikönyve"... (Ez olyan lehet, mint a cserkésztankönyv?)

 

Nyilván nem könnyű a kockásfüzet-huszárokkal, de ha pl. az Enrawelli Tudástár szerkesztői áttértek a d20-as AK-ról az UTK-ra, akkor egy kis rugalmassággal bárki el tud kezdeni játszani az új rendszerrel.

 

Magam részéről egy Open D6 alapú, kevésbé szuttyogós, adventure központú, börtönmászkálós, közepesen terepasztal-orientált rendszernek örülnék, később piacra dobható miniatures termékskálával.

:szent:


Módosította DiMalto: 2017.05.10, 14:10


Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6808 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.10, 12:41

Kompatibilitást kár erőltetni. A 2-es és 3-as pont pedig a szabadon összerakható karakterekkel félig meg is valósult, a 3-as a mágiarendszeren áll vagy bukik. (Minek kismillió fejvadászklánt leírni, amik abban különböznek, hogy az egyik 3 fegyvert kap meg rúnamágia alapfokot, a másik meg a klasszik tizenöt fegyvert? Ott a szabad karakteralkotás, amiből azt csinálsz, amit akarsz. Ha emellé jön egy mágiarendszer, amiben nem tud mindenki minden varázslatot és van értelme a csak villámmágiás boszmeszernek, akkor minek mágia kieg?)

Bulldy

Angelyr

Angelyr

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 209 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.10, 12:06

Oké, rendben. Elfogadom, hogy van még mondjuk 100-150 (sőt, legyen 200) ember, aki még néha-néha előveszi a MAGUS könyveket, és játszik egy jót a baráti közösségével.

A saját tapasztalataim alapján ez körülbelül a következőt jelenti:
Kb. megtalálható náluk az 1994-es indulás óta megjelent minden alapkönyv, kiegészítő + újságban vagy máshol megjelent hivatalos cikk, és ezekhez hozzáírtak még néhány háziszabályt, mert valljuk meg őszintén, hogy bármely változatot is nézzük, azért igen sok sebből vérzik a szabályrendszer.
Mivel ezek a még aktívnak látszó játékosok (és egyébként másodállásban mindannyian "önkéntes rendszer- és világfejlesztők" :-)) éveket, valamint nem kevés időt, energiát és pénzt öltek bele a szenvedélyükbe, így nyilván - a nosztalgiafaktoron túl - eléggé ragaszkodnak a megszokott, felépített, mindenki által jól ismert és használt változathoz.
Tehát adva van egy viszonylag terjedelmes dokumentációval (alapkönyv(ek), kiegészítők, térképek, modulgyűjtemények, egyéb nyomtatványok, stb.) ellátott szerepjátékos kör, amely azért játszik még a mai napig, mert szerette és szereti ezt a játékot, ezt a világot.

Költői a kérdés: vajon mennyire komoly eséllyel indul náluk (vagy nálam...) egy olyan újabb szabálykönyv, amely ismételten "megreformálja" az "elavult" régi ETK (vagy ÚTK) szabályrendszert, ezáltal újfent kikukázva az összes ezekhez tartozó anyagot?
(Az összes valaha kiadott újragondolás közül egyedül az ÚTK volt többé-kevésbé még népszerű, mert az legalább minimális koherenciát mutatott a korábbi anyagokkal, így volt lehetőség egyfajta konverzióra.)

Megítélésem szerint egy sikeres MAGUS szerepjátékos kiadványhoz legalább három dolog kell:
1.) A régi rendszerhez hasonló és/vagy azzal kompatibilis új rendszer (ha már ragaszkodunk az újításhoz, mert a régi már elvileg "elavult" - bár, azért még mindenki azt emlegeti, meg arra hivatkozik...),
2.) RÖGTÖN kiadni mellé az ETK-hoz kiadott valamennyi kiegészítő (Második TK, HGB, PPL I-II., Bestiárium - Enoszuket most hagyjuk) újrahangolt verzióját (+ belevéve a Rúna M* cikkekből érdemben hasznosítható tartalmakat, mert azért az is megélt néhány évadot, és ne felejtsük, hogy mennyi egyedi, csak ott megtalálható dolgot írtak le benne - pl.: bárdok, tolvajok alkasztjai; új kasztok, varázslatok, képzettségek, stb.),
3.) és végül az igazi mézesmadzag minden valaha volt és leendő MAGUS szerepjátékosnak: az évekkel, évtizeddel korábban beharangozott vagy csak szimplán a rajongók által követelt kiadvány(ok?) megjelentetése (pl.: boszorkánymesterek, fejvadászok kiegészítő; Grimoire - a varázslatok rendezése + új, érdemben használható varázslatok megjelentetése).

Ha ebből a három feltételből legalább kettő megvalósulna, akkor talán - hangsúlyozottan: TALÁN - lenne valódi reneszánsza a MAGUS-nak, de még így is kéne mögé egy népes tábor, amely újra hajlandó lenne versenyeket, találkozókat szervezni az új rendszerre építve, folyamatosan modulokat írni, ezeket közzétenni, hogy újra létrejöhessen egy közösség (még emlékszem, hogy az egyik Lfg.hu találkozón nem lehetett lépni sem a csarnokban a MAGUS verseny alatt, mert olyan hihetetlenül sokkal jöttek el, pedig már az is jócskán a szerepjáték zenitjén túl volt).

Egyszóval: amíg nem kapják meg a játékosok legalább azt, ami eddig is megvolt, és még valami kis pluszt, addig semmi, de semmi érdekük nem lesz újabb szabálykönyvet vásárolni azért, hogy aztán azt se használják semmire.

De nyilván nem vagyok naiv, és - okulva az összes eddigi hasonló kezdeményezés tapasztalatából - borítékolható, hogy a mostani kezdeményezés is milyen úton hova fog eljutni.

Asyles

Asyles

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 21 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.10, 10:42

Én annak örülnék, ha a világ teret engedne a játékosi fantáziának és támogatná azt. Vagyis egy bárd ne csak ilanori vagy ereni "stílusú" lehessen, hanem dzsad hagyományokat követő, elf, gorviki, stb. És ugyanez áll a többi kasztra is.

Ezzel pedig most bedobom az atomot, de én a kalandozók kiválasztott-éthoszát is hanyagolnám. Igen, valóban szépreményű hősök és potenciális rohadékok, de velük együtt még rengetegen járnak ebben a cipőben Yneven. :D

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.07, 23:08

A Checkpoint podcast vendége Nyulászi Zsolt:
http://iddqd.blog.hu/2017/05/07/checkpoint_3x08_a_m_a_g_u_s_-tol_a_neocore-ig_nyulaszi_zsolt_jatekai

Raksi

Raksi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.05, 10:12

Szurkolok. Egy vásárlójuk biztosan lesz. Szerintem az egyik legjobb fantasy világ.

Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1479 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 19:25

nem akarnák a '90-es éveket visszahozni, olyan értelemben hogy egy rendszerben egymáshoz lazán kapcsolódó alrendszerek (mágia, pszi, életerő, különféle pontrendszerekkel és csikorgó konverziókkal) vannak, amik bonyolítják a játékosok dolgát.

Ez a duma is van legalább 10 éves, hogy az egységes "streamlined" dobásrendszer az üdvös, ami mindent lekezel a pszitől a harcon át a meggyőzésig... vissza a 2000-es évekbe? :)

Ez számomra nem biztató.

Hm, ki tudnád fejteni ezt a gondolatsort bővebben? Komolyan érdekelne. Ha itt off, akkor más topicban. :)

 elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4516 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 16:30

...és már megint ott tartunk, hogy mindenki kifejti, őszerinte milyennek kéne lenni az új M*-nak...

Hát azt még - érthető okokból - nehéz kifejteni, hogy szerintünk milyen a tényleges új M*. :DSlyZero

SlyZero

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 334 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 14:53

annak idején a D20-as rendszer is jól sikerült, állítólag, mégse érdekelte a kutyát se

A d20-as verziónak sok problémája volt, de egyik se d20 miatt. Sokan pontosan azért is haragszunk rá, mert ha nem félkészen adják ki egy k*rva jó rendszert kaptunk volna.NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 830 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 14:11

Okulva a MAGUS fejlesztő versenyke történéseiből, ha nekik a "kész" rendszer azt jelenti, hogy még Ynevre kell szabni, akkor a hátralévő kevesebb, mint 1 év édeskevés lesz a mágia-rendszer kidolgozásához és teszteléséhez. A FATE verzióhoz kellett ugyanis pár hónap gondolkodás, és a végén a meglévő varázslatok fele alapból a kukában végezte. Ha nem kukázzák ki azt a katyvaszt, ami eddig szabálykönyvekben volt copy-paste módszerrel "fejlesztve", akkor meg ugyanolyan béna és kiegyensúlyozatlan fog maradni. Szóval kíváncsi leszek az eredményre...Tebolyult_Tuzmagus

Tebolyult_Tuzmagus

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 114 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 11:19

Egy hónapot késett ez a bejelentés. :D

Thirlen

Thirlen

  Browncoat

 • Fórumita
 • 1191 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 09:39

Ami szerintem egy mágus karakternél fontos, hogy a kezdetektől speciális tudás beavatottja. Fejvadász, gladiátor, boszmester, bárd stb. iskolában avatták be azokba a titkos tanokba, melyekhez csak a tehetséges kiválasztottak férhetnek hozzá. Továbbá egy magus karakter nem csupán egy tolvaj, vagy harcos hanem aszisz szürkecsuklyás, ilanori bárd, gorviki fejvadász, Orwella paplovag stb. Rajta volt már az ETK-s karakterlapon is: Szülőföld és iskola.

Ez jó gondolat, csak én attól félek, hogy nem lesz alap mögötte. Vagyis pl. indíthatsz asszisz szürkecsuklyás tolvajt, de "sima" tolvajt nem, mert NINCS ilyen, csak két-három túlspecializált iskola kasztonként. De remélem, csak rémeket látok.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6574 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 09:16

Kabal, azért nem teljesen érdektelen, hogy milyen lesz, azért játékosi igényeket megfogalmazni nem ördögtől való. :nos:

(Ha elkészül valaha is.)kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 08:43

...és már megint ott tartunk, hogy mindenki kifejti, őszerinte milyennek kéne lenni az új M*-nak...Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6574 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 08:43

Bendoin, a srác aki a rendszert készíti, de GA is ugyanezt mondta, hogy a régi kifejezések egy része (Té, Ké, Vé, mana, pszi meg pár másik) megmaradnak, éppen azért hogy ismerős elemek legyenek benne, de ezek mellett a rendszer teljesen más lesz, nem lesznek kasztok, de az iskolák meg fognak maradni, de kasztrendszer és szint nem lesz.  Az egy jó kérdés még, hogy a világ dolgaiból mi kerül be az alapkönyvbe, erre GA is azt mondta, ezen még gondolkodnak.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12462 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2017.05.04, 07:16

 

Ez a duma is van legalább 10 éves, hogy az egységes "streamlined" dobásrendszer az üdvös, ami mindent lekezel a pszitől a harcon át a meggyőzésig... vissza a 2000-es évekbe? :)

 

 

Ez számomra nem biztató. Viszont az tetszik, ami elhangzott, hogy a régi fogalmakat többnyire megőriznék.

Szerintem ez önmagában semleges dolog. Az érdekesebb, hogy az adott rendszer jól támogatja-e világ hangulatát?

 

 

Szerintem meg szükséges, de nem elégséges feltétel az aláhúzott "egységes" rendszer, de a "világra illő" engine még fontosabb.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]