Ugrás tartalomhoz


Fotó

Új MAGUS szerepjáték (2018)


 • Válasz írásához lépj be
2477 hozzászólás érkezett eddig

Creo

Creo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 243 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.16, 14:02

@Kaloz: mondjuk ja!Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1030 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.16, 13:58

Creo: Ez már az UTK-ban is így volt, szerintem bevált. Ráadásul nem kellett a kaszton belüli egyensúlyra törekedni, simán lehetett egy iskola táposabb, csak többe is került.
A kiegészítők lehetnek sima iskolaleírások, a HGB és a PPl megadta az alapokat, de egyrészt ha azt akarják átdolgozni, akkor nem ártana előtte javítani is, másrészt a tolvajok, fejvadászok, harcművészek és varázslók szerelmesei valószinűleg csalódottak lesznek, mert az ő kedvenceik megint nem kapnak semmit...Creo

Creo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 243 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.16, 13:41

Jól hangzik ez a felvehető  iskola/klán/rend/csoport-alapú karakteralkotás, mert így bármit le lehet képezni a régi/új kaszt ötletekből, gondolom a Projekt D-hez hasonló lesz. Bár abban még mindig nem sikerült teljesen felfognom a karakteralkotást :). Remélem, hogy lesznek példák az alapkönyvben, mint pl.: az SR-ben, mindig abból lehetett a legjobban és leggyorsabban elsajátítani a szabályokat.

Ha tényleg összejönnek a stabil alapok, nagyszerűen lehet rá építkezni kiegek által is.

Bevallom eleinte kicsit ódzkodtam a narratív irányba fordulástól, most már egyre inkább várom, mi lesz belőle.Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1030 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.16, 08:56

Raon úgy látszik hiperaktívba váltott a DV fórumán. :)

Kérdések:

Ha már k6-os rendszer, 6 kérdés (egyelőre) :
- Megmaradnak a klasszikus elnevezések (Ép, Fp, Ké, Té, Vé... stb.), a titokzatos Magus érzet végett?
- A kockadobás WOD szerű lesz(sok k6), vagy 1-2 kockával kell majd csak dobni?
- A szokásos faj, "kaszt" lesz az alapkönyvben, vagy kilátásban van valami más ezen a téren is?
- Pszí-nél terveztek e valami újítást az új rendszerre való átalakítson kívül?
- A papnál visszatértek e a Mp-hoz, vagy a Kegy pontos verziót viszitek tovább (vagy valami teljesen új verzió)?
- A mágiahasználat megreformálásánál , esetleg az Ars Magica összetettségű irányzat fele mentek el?

Válaszok:
- ahol lehet, igen (csak ott lesz csere, ahol ez erősen indokolt volt)
- néhány kockával kell csak
- az előbbiben nem írtam, hogy itt nem lesznek kasztok, csak iskolák - így a válasz az is-is. Lesznek jellemző iskolák, a régebbi, kasztoknak nevezett halmazokon beüli több is, és fajok is - de alapvetően kultúrkörös megközelítésekben gondolkodunk. Illetve minden témában kifejezetten olyan tartalmakat szeretnénk összeállítani, amely még az erősen elkoptatottnak számító (kvázi minden eddigi szabálykönyvbe copy-paste varázsolt) részekbe is behoz 1/3-1/4 rész újdonságot.
És mert ez saját, régi tervem, bátran kitehetem kirakatba: a teljes kötetre nézve is ez a cél, hogy az is érdekesnek találhassa, aki nem szeretne ezzel játszani, hanem inkább megmarad a saját, vagy valamely régi, kedvenc rendszerénél. Ezzel részünkről semmi gond nincs, számunkra az is egyfajta M* támogatást jelent, ha az alapkönyvünk csak ötleteket adhat a saját/régi rendszeres játékokhoz - ezért a korábbi kötetek felépítéshez képest eleve azon témák élveznek prioritást, amelyekről kevés szó esett, vagy soha senki nem dolgozta ki őket rendesen (pl: profán mágia a hétköznapokban, építmények mágikus védelmei, szokásjogok és törvények, helyi rendek mozgástere, varázstárgyak és felszerelések, stb.).
- ez egy telitalálatos kérdés, és a válasz egy nagy IGEN. A fő problémát számunkra az jelenti, hogy a pszi fogalom szinte már a M* rpg védjegye - és ugyanakkor ennek így ebben a formában nem sok nyoma van a M* irodalomban. A mi megközelítésünkben a pszi olyasféle lelki erő/energia lesz, amelynek van egy természetes jellegű (a lélek fejlettségéből adódó, sokszor eleve nem tudatosan használt) és egy mentális képzéssel csiszolt/továbbfejlesztett része (ez az rpg pszi értelmezése). Az első körbe ezzel egy sor irodalmi példa beilleszthető, amely szerintünk szép, logikus egyenest ad majd ki a természeti népek egyszerűbb mantráitól kezdve a második halmaz csúcsának tekinthető siopa nagymesterek legtitkosabb tudásáig. A kontrollálatlan/ösztönös felhasználás nyilván sosem adhat annyi és olyan erőt, mint a tudatosan fejlesztett pszi, de szerintünk szép árnyalatokat hozhat be azoknak, akik a karakterük számára pl. elvi okokból elképzelhetetlennek tartanának egy pszi pyarroni alapfokot, de ugyanakkor semmi kedvük ezért rendszer szintű hátrányokat szenvedni (az ynevi kvázireális megközelítésben egy sor metódus/technika létezik erre, csak ez eddig egy rendszerben sem volt leképezve).
- nehéz erre egyértelmű választ adni konkrétumok nélkül, de azt mondanám, hogy eleve a megközelítésünk lesz más. A papok/hívők manapont értelmezése az egyik legrégebbi, vitatott kérdés a M* rendszerekben - az MKK ebben is elmozdul az irodalmi példákkal megtámogatott megoldások felé. Ugyanakkor épp nemrégiben találtunk ki egy olyan csavart, amellyel az is megvalósulhat, ha a játékos az istene céljaival ellentétesen, a saját ambíciói végett akar varázslatot használni - megteheti majd, csak lesznek elkerülhetetlen következményei. Ez persze azt is jelenti, hogy ha a játékos az istene céljaiért dolgozik folyamatosan, akkor az számára nagyobb mágikus támogatással járhat.
- nehéz kérdés, példák nélkül szerintem nem is mehet majd át, mitől lesz más dimenzió az MKK, mint az eddigiek - de íme pár számok nélküli jellemző, az elvek talán már ebből is látszódhatnak.
A régi M* rendszerekben a varázstudók többsége egy az egy elleni küzdelemben kb. terminátornak számított, de ha kivarázsolta magát, akkor egy ideig (újrafeltöltésig) kb. védtelen maradt - ez volt az AD&d öröksége. Az irodalomban ehhez képest mindig is teljesen más volt a varázstudók szerepe, egy az egyben kevésbé halálos, de amúgy, általános értelemben sokkal fontosabb - és ez rendszer szinten valahogy sosem ment eléggé át.
Mi olyan megoldásokban gondolkodunk, hogy pár régi, örökség jelleg megtartása mellett a hangsúlyok áttolódjanak ez utóbbi (kvázi reális) irányokba.
Például szerintünk sokkal hangulatosabb az, ha mondjuk egy csapat üldöz egy gonosz varázstudót, akkor neki ne az legyen a mozgástere, hogy az összes manapontját ellőve ki tudjon iktatni egy-két embert, aztán hősies halált haljon a többitől, hanem pl. az lehet számára a kézenfekvőbb eljárás, hogy varázsol egy olyan, területre ható félelem aurát, amely kb. a csapat összes tagjának lefelezi a harci értékeit, és akkor annak a veszett dögnek még mindig maradhatott pár piszkos trükk a tarsolyában, amiért kockázatos üldözni.
A d6 választás mögött is ez áll alapvetően: az egy számjegyű számtartománnyal el tudtuk érni azt, hogy a karakterek között nem a főbb értékekben, hanem lehetőségekben, biztos tudásban, kockázatvállalásban, és döntési helyzetekben legyenek nagy különbségek (ami mind csak növeli a szimpla-direkt hatások helyetti szürkezónás-ügyeskedős mozgásteret és így a kellő drámai faktort).
Mondok egy irodalmi jellegű megközelítést is: ha megnézzük a reguláris seregek varázstudóinak csatateres támogatását, az ott sem arról szól, hogy a mana-terminátorok ontják magukból az egy az egybeni halálos varázslatokat (mert nem sokra mennének ezzel sok ezer fős seregek összecsapása esetén). Az ellenben már komoly tényező lehet egy csatában, ha egy hatóerejében kisebb erejű félelem aurát sikerül kiterjeszteni pár száz méteres zónában úgy mindenkire, és sokakra ez bizony hat is - na ilyenkor a varázstudó már tényező lesz a csatában is.
Van kettő halmaz, ami fix. Vannak olyan varázslatok, amelyeket a játékosok szeretnek, ezek maradnak. És van egy sor varázslatos jelenet az irodalomban, amelynek a rendszerben is benne kell lennie - és benne is lesz. Ezek voltak az alapok, a kettő közötti halmazok finomítása megy már jó ideje. És persze az egyszerűsítés, egyszerűsítés, egyszerűsítés. smile

Alapjába véve egész jó dolgokat ír, ízlés kérdése kinek mennyire jönnének be ezek.És persze a nagy kérdés, hogy sikerül majd maga a megvalósítás.

 Symur

Symur

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 113 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.14, 09:47

A jogi témáktól vagy a kiadás módjától függetlenül én kb. ebben az esetben veszem meg:

 

Dobok D100-zal, ha a Célszám alá dobok, akkor megveszem.

 

Célszám meghatározása (alap 0%)

Megjelent a játék: +1

 

Új és használható (több papi szféra, egyszerű varázstárgy rendszer, a mágia szerepe a világban, stb) mágiarendszer van benne: +33

 

A könyvben szereplő események kb. 3730-50-től történnek, azaz nincs külön Gorvik és Shadon, hanem Új-godon van, északon Toron romokban a 15. zászlóháború után, a "nagynevű" kalandozók elhagyták Ynevet, stb. +33

 

Olyan mesélési vagy játékvezetési tanácsokat ad, melyek hiányoznak a korábbi kiadványokból +33

 

Opcionális esetben ha a korábbi kiadványok általános hibáit javítja, akkor +33

 

Szóval ha ezekből mindet teljesíteni fogja, akkor 133%, hogy megveszem.

Engem az, hogy d6-tal dobok vagy d10-zel vagy d100-zal már nem hoz lázba...

 

 

 

 bubmac

bubmac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.13, 12:18

Én az epub, mobi formátumokra gondoltam, mert ugye - szerepjáték híján - a DV azokkal dolgozik. Illetve mostanában nem dolgozik... Nem értek hozzá, de nekem sem tűnik nagy ördöngősségnek, de ők kapacitás hiánnyal magyarázták a dolgot.

Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.13, 12:00

Az ebookok lassulását, elmaradását nem a szándék, hanem a kapacitás hiányával magyarázzák. Valószínűleg jelenleg nincs erre emberük, akkora bevételt meg nem hoz az elektronikus könyv, hogy erre valakit külön ráállítsanak. Ennek én sem örülök, mert regényt/antológiát nem szándékozom papíron megvenni.
Ehhez kapcsolódik az is, hogy a Krán ilyen módon kiadása nekem sem tetszik, hiszen én is rendelkezem a KK-val, így a könyv felével. Ebook áron megvenném, de ugye az meg (egyelőre) nem jön.
Csak, hogy lássátok én sem örülök mindennek, amit a DV csinál, de továbbra is úgy gondolom, hogy ezeknek a döntéseknek jó oka van, nem a dilettantizmus szüli azokat.

 

Ez így nem igaz. Ha PDF kiadásáról beszélünk – márpedig RPG témakörben szinte csak a PDF működik, míg a többi, nagyrészt szöveges, html alapú formátum, mint a PRC, EPUB és társai kevésbé – akkor az elektronikusan értékesítendő PDF 99%-ban azonos a nyomdába kerülő változattal. Kicsit más beállításokkal kell PDF-be csomagolni a kiadványt, hogy kisebb legyen a fájlméret. Ennyit a formátumról, tehát +10 perc munkáról beszélünk kiadványonként.

A PDF-et értékesíteni is kell, és ha jól csinálod 3 nap alatt össze lehet rakni egy olyan weboldalt, ami fogadja a rendeléseket, többféle fizetési módot kezel, egyedileg bélyegzi a PDF-eket, egy gombnyomásra e-számlát küld. A fizikai csomagokat feladni több macera, de legalább az is édes teher. Én legalábbis így csinálom.bubmac

bubmac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.13, 11:38

Az ebookok lassulását, elmaradását nem a szándék, hanem a kapacitás hiányával magyarázzák. Valószínűleg jelenleg nincs erre emberük, akkora bevételt meg nem hoz az elektronikus könyv, hogy erre valakit külön ráállítsanak. Ennek én sem örülök, mert regényt/antológiát nem szándékozom papíron megvenni.
Ehhez kapcsolódik az is, hogy a Krán ilyen módon kiadása nekem sem tetszik, hiszen én is rendelkezem a KK-val, így a könyv felével. Ebook áron megvenném, de ugye az meg (egyelőre) nem jön.
Csak, hogy lássátok én sem örülök mindennek, amit a DV csinál, de továbbra is úgy gondolom, hogy ezeknek a döntéseknek jó oka van, nem a dilettantizmus szüli azokat.

Módosította bubmac: 2018.06.13, 11:38


Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2320 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.13, 11:20

...

Egy fickó tűnt fel, akinek volt valamije, a kiadó meg belelkesült, mert az anyag ígéretesnek tűnt. Az, hogy csak késztermékért tudnak/hajlandóak fizetni, az érthetően tűnik "kérdőjeles álláspontnak", arról viszont nem szól a fáma, hogy mire fogtak kezet a felek, ill. hogy volt e előleg, vagy bármi. 

Ez egy érdekes gondolat, mert gyakorlatilag egy verzióból honnem tudja meg valaki, hogy az a biztos befutó? Azért a fórumok olvasásából is lehet következtetni arra, hogy a D6 verzió be fog-e jönni a népnek.

 

 "Mondjuk nekem például rohadtul elegem lett abból, hogy egy 300 oldalas könyvnek a fele ismétlés és olyan szószedet, ami már 30x megvan." - ez teljesen érthető, de vedd figyelembe, hogy nem csak régi motorosoknak íródnak a könyvek, és például egy új olvasó számára könnyebb lehet, ha be tudja szerezni a korábban megjelent, már nem elérhető klasszikus novellát (pl.: Krán), amit a szószedet nélkül (sokszor azzal is) csekély eséllyel érthetne csak meg. Bizonyos dolgok internetre való feltöltését én támogatom, de nekem - meg gondolom azoknak, akik könyvet olvasni ülnek le, nem neten keresgélni az idegen szavakat - hiányozna a szószedet. 

Ez - bocsáss meg - marhaság. Debrecenben évek óta nincs papír alapú menetrend, ott a netes felület. Ez egy céges döntés és pont. A felhasználói kör szerintem jóval nagyobb és idősebb, mint az rpg-s.....


Módosította Dallasz: 2018.06.13, 11:20


Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1030 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 21:44

Tomscholz: A korábban megjelent klasszikus novellát 2011-ben is kiadták (egy 95%-ban újrakiadásokból álló kötetben) és a mai napig megvásárolható. Úgyhogy én bízok benne, hogy a KK folytatása is újrakiadásra kerül, esetleg más novellákkal, amik még csak egyszer vannak meg. Ez persze csak az én álláspontom, de lehet hogy mások is így vannak vele. Aztán nem fogy a könyv, nem érdemes írni, meg különben is letorrentezik  gonosz mágusosok. Vagy valami ilyesmi. :Dtomscholz

tomscholz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 87 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 20:57

@Dallasz: A matek ugyanaz, nyilván, de nekünk több változónk hibádzik, mint azoknak, akik könyvkiadásból élnek.

Ezzel (Az viszont erősen kérdőjeles álláspont, hogy a fejlesztő ingyen dolgozzon, holott a kiadó megrendelte a munkát.) azért nem tudok azonosulni, mert a kiadó nem rendelte meg a munkát. Egy fickó tűnt fel, akinek volt valamije, a kiadó meg belelkesült, mert az anyag ígéretesnek tűnt. Az, hogy csak késztermékért tudnak/hajlandóak fizetni, az érthetően tűnik "kérdőjeles álláspontnak", arról viszont nem szól a fáma, hogy mire fogtak kezet a felek, ill. hogy volt e előleg, vagy bármi. Emellett Raon is benne van a fejlesztésben a saját idejével. Ha a kiadó a saját megbízottjával is ki akar cs*szni, akkor tényleg itt a világvége. :D

Az teljesen érthető, hogy eltérő igények vannak, de M* ügyben rögtön van három fő álláspont, de az egyes csoportokon belül is durva eltérések vannak a megvalósítást illetően. Érdemes megnézni például a legutóbbi háziversenyre leadott műveket. Nem sok közös van bennük, pedig ugyanazt a témát kellett körüljárniuk. Szerintem hasznos lenne egységes irányt meghatározni a széthúzás helyett.

"Itt az írói gárda és a kiadók viszik el a balhét, ők okozzák/okozták a káoszt" - ezt sosem kérdőjeleztem meg; a képet árnyaltam a rajongók felelősségének felemlegetésével. Ill. tisztáztam is, hogy szerintem ez nem számottevő, de létező tényező.

"Mondjuk nekem például rohadtul elegem lett abból, hogy egy 300 oldalas könyvnek a fele ismétlés és olyan szószedet, ami már 30x megvan." - ez teljesen érthető, de vedd figyelembe, hogy nem csak régi motorosoknak íródnak a könyvek, és például egy új olvasó számára könnyebb lehet, ha be tudja szerezni a korábban megjelent, már nem elérhető klasszikus novellát (pl.: Krán), amit a szószedet nélkül (sokszor azzal is) csekély eséllyel érthetne csak meg. Bizonyos dolgok internetre való feltöltését én támogatom, de nekem - meg gondolom azoknak, akik könyvet olvasni ülnek le, nem neten keresgélni az idegen szavakat - hiányozna a szószedet.

 

@Kaloz: a BT témát szeretném ejteni. Ha lesz humorom, kikérdezem az ügyben és akkor visszatérhetünk rá. A könyvcserés ötletet támogatom. Esetleg létre lehetne hozni valami felületet neki.

Nem tudom, hogy Selmo és GA/DV között volt e magánjellegű beszélgetés, de a nyilvános felületről az derül ki, hogy senki nincs képben, hogy a Selmo féle ÚTK-val kapcsolatban jogilag mit lehet és mit nem. GA kijelentette továbbá, hogy rajongói témákkal kapcsolatban eddig sem perelt és ezentúl sem szándékszik.

Az utóbbi gondolatnak van igazsága. Nem vitatom.

 


Módosította tomscholz: 2018.06.12, 20:58


Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2320 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 18:17

@Dallasz: A kiadói állásponttal nem vagyok 100%-ig tisztában. A fórumon magánemberként nyilvánítok véleményt, nem pedig a DV megbízásából. Abban biztos vagyok, hogy a számokat jól ismerik, abban csak részint, hogy ez előbbi az oka annak, hogy a fejlesztést nem finanszírozzák.

 

@Kukac: Tiltakozom. Ezt (az üzleti etikett minimálja, hogy nem vonjuk felelősségre a fizető vásárlót, ha a boltnak nem elég nagy a profitja.) nem én állítottam, hanem te. Én a helyzet kialakulásáért részben(!) a közösséget is(!) felelőssé tettem. Többek között azért is, mert nem képes egységes álláspontot képviselni, így meglehetősen megnehezíti a kiadó dolgát, hogy milyen arányba mozduljon. A DV részéről pedig nem érte vád a közösséget, így az elvárás, hogy ne tegye, teljesült.

Értem, hogy nem vagy a kiadó álláspontjával tisztában, de ha a matematika az neked is, nekem is és a kiadónak is ugyanaz. Itt most az a kérdés, hogy mennyire gálánsak lesznek. (Az viszont erősen kérdőjeles álláspont, hogy a fejlesztő ingyen dolgozzon, holott a kiadó megrendelte a munkát.)

 

Kiemelt részre: ne várd, hogy a közösség egységes legyen, hiszen - ismerve az itteni fórumok nagy részét - kevés embernek azonos az igénye és stílusa. Teljesen a rendszer feladata, hogy kiszolgálja az igényeket a megfelelő keretek között. Itt az írói gárda és a kiadók viszik el a balhét, ők okozzák/okozták a káoszt. 

(Mondjuk nekem például rohadtul elegem lett abból, hogy egy 300 oldalas könyvnek a fele ismétlés és olyan szószedet, ami már 30x megvan. Simán fel lehetne tenni bizonyos dolgokat a netre.)


Módosította Dallasz: 2018.06.12, 18:18


Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1030 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 13:47

Tomscholz: Bajosan, mert szerinted két napja törölték, ez meg tegnap még látható volt.
Hogy kettő van, szinte már nem is számít. De hogy harmadszor is megvegyem, azt túlzásnak érzem. Tényleg, lehetne olyan akció, hogy beviszem a régi könyveket, és egy könyv árának kifizetése után elhozom az újakat, amikben 1-2 híján ugyanaz van? Esetleg érdekelne.
A perrel fenyegetésről Selmo tudna mesélni, azt hiszem nem mondták neki konkrétan, csak hogy esetleg. "Milyen szép ez az üzlet... Igazán kár lenne ha történne vele valami. Érted ugye?" Csak hogy hasonlítsam valamihez.
Ami szerintem tévedés (magánvélemény) hogy kijelentették, a szerepjátéknak annyi, és az irodalmi vonal viszi hátán az üzletet. Ami akkor és ott lehetett igaz, csak azt hagyták figyelmen kívül, hogy nem azért fogynak annyira a könyvek, mert olyan lenyűgöző mesterművek, és mert ők olyan rettenetesen jó írók, hanem mert a sok régi játékos és rajongó megveszi. Aztán ahogy ezek elfogynak, akár mert felhagynak a hobbival, akár mert kiábrándulnak a magus-ból, és mást keresnek, fogynak az olvasók is. Kellene az új generáció, ami inkább DnD-zik, meg jó lenne megtartani a égieket, akik esetleg 20 év várnak bizonyos regényekre, harmadszor veszik meg ugyanazt, és közben csóválják a fejüket, hogy akkor most hogy is volna ez, mert keresztbeírás nélkül mintha nem lehetne magus-irodalmat kiadni. És aztán sírnak, hogy nem éri meg, mert kevés az olvasó. Hát igen. De ennek oka is van ám.tomscholz

tomscholz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 87 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 13:04

@Dallasz: A kiadói állásponttal nem vagyok 100%-ig tisztában. A fórumon magánemberként nyilvánítok véleményt, nem pedig a DV megbízásából. Abban biztos vagyok, hogy a számokat jól ismerik, abban csak részint, hogy ez előbbi az oka annak, hogy a fejlesztést nem finanszírozzák.

 

@Kaloz: Egyre erősebb a gyanúm, hogy ugyanarról a bejegyzésről beszélgetünk, csak a különbség annyi, hogy én láttam is, te viszont - ha jól értem - csak másodkézből értesültél róla. Ha jól emlékszem ott valóban elhangzott egy hangulatjellel megjelölt vicces megjegyzés is, ami a te állításodat igazolja, de azt megelőzően az is elhangzott, amit én mondtam. Mivel a bejegyzést törölték, itt már csak BT tudna igazságot tenni. Ha lesz időm, rákérdezek nála.

Én a magam részéről örültem neki, hogy a Kráni Krónika újra hozzáférhető lett, mert a korábbi változatot nem tudtam beszerezni. Vagyok így más novelláskötetekkel is, szóval az én szemszögemből az anyagok újrahasznosítását én pozitívan értékelem. Engem, ha zavarna, hogy valamiből kettő van, az egyiket eladnám.

Túlzónak érzem például azt a vádat például, hogy csak ülnek a jogokon. Meg hogy perrel fenyegetnek rajongói anyagok készítőit. Meg hogy életképes projekteket kaszálnak el. Hogy nem veszik figyelembe a vásárlói igényeket. Vannak dolgok, amikkel én sem tudok azonosulni, de vásárlói igények címszó kapcsán nem magamból kellene kiindulni. Szerintem ha két dolog közül csak az egyik valósítható meg, akkor azt kell meglépni, ami több pénzt hoz. Általában az hoz több pénzt, amire nagyobb a kereslet. Szerintem nekünk - a számok ismeretének hiányában - valójában fogalmunk sincs, mire van kereslet.

 

@Kukac: Tiltakozom. Ezt (az üzleti etikett minimálja, hogy nem vonjuk felelősségre a fizető vásárlót, ha a boltnak nem elég nagy a profitja.) nem én állítottam, hanem te. Én a helyzet kialakulásáért részben(!) a közösséget is(!) felelőssé tettem. Többek között azért is, mert nem képes egységes álláspontot képviselni, így meglehetősen megnehezíti a kiadó dolgát, hogy milyen arányba mozduljon. A DV részéről pedig nem érte vád a közösséget, így az elvárás, hogy ne tegye, teljesült.kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 684 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
2    3                              

Kelt 2018.06.12, 10:10

 

A korábban említett Kék Bolygó ~250 oldal könyv 6500 HUF, csak PDF-ben 3500 HUF.
 
A One Ring RPG 336 oldal, a könyv változat ~14000 HUF, a PDF ~8100 HUF. Így kb. lehet látni, hogy a PDF a fizikai könyv fele-kétharmada körül mozog.


Azt azért tegyük hozzá, hogy egyre jobban terjed a gyakorlat, hogy a fizikai könyv mellé megkapod a PDF-et is grátisz. A DriveThruRPG-ről is így vásárolok.

 

 

Csak nem az volt a kérdés. a PDF-et előállítani pedig a szerver áramköltsége... Így minden egyes PDF tisztán hozza a fejlesztési költségeket, ha pedig eljutott nullszaldóig, akkor attól kezdve csak profit. (adózás előtt)Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 10:03

A korábban említett Kék Bolygó ~250 oldal könyv 6500 HUF, csak PDF-ben 3500 HUF.
 
A One Ring RPG 336 oldal, a könyv változat ~14000 HUF, a PDF ~8100 HUF. Így kb. lehet látni, hogy a PDF a fizikai könyv fele-kétharmada körül mozog.


Azt azért tegyük hozzá, hogy egyre jobban terjed a gyakorlat, hogy a fizikai könyv mellé megkapod a PDF-et is grátisz. A DriveThruRPG-ről is így vásárolok.kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 684 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
2    3                              

Kelt 2018.06.12, 09:48

Egyébként a mai árviszonyokban szerintetek mennyibe fájhat egy, mondjuk bő 350 oldalas szabálykönyv, ha egy regényért 3-4e+ Ft-t kérnek? 

 

A korábban említett Kék Bolygó ~250 oldal könyv 6500 HUF, csak PDF-ben 3500 HUF.

 

A One Ring RPG 336 oldal, a könyv változat ~14000 HUF, a PDF ~8100 HUF. Így kb. lehet látni, hogy a PDF a fizikai könyv fele-kétharmada körül mozog.Creo

Creo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 243 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 09:37

Én azért reménykedem, hogy csak lassacskán átgondolják az e-könyv kiadást, ha már amúgy is kicsi a piac, meg veszteségesnek tűnik a projekt. Félreértés ne essék, a kézzelfogható könyveket is szeretem és eddig meg is vettem/megvenném, csakhogy ott legyen a többi között, de felhasználási szempontból az elektronikus formát jobbnak tartom, bár az én helyzetem speciális. :)

Eddig is kénytelen voltam a regényeket/szabálykönyveket beszkennelni, hogy el tudjam olvasni őket, annyira jó lenne egy összeszedett e-bookot kezelni, ha már kitalálták. :)

Egyébként a mai árviszonyokban szerintetek mennyibe fájhat egy, mondjuk bő 350 oldalas szabálykönyv, ha egy regényért 3-4e+ Ft-t kérnek? kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 684 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
2    3                              

Kelt 2018.06.12, 09:37

A téma margójára annyit tennék hozzá, hogy ugyan értem és megértem, de nem tartom megalapozottnak sem a felháborodást, sem az elvárásokat amiket itt megfogalmazva olvastam.

 

Kár, mert az üzleti etikett minimálja, hogy nem vonjuk felelősségre a fizető vásárlót, ha a boltnak nem elég nagy a profitja. (Jegyzőkönyv: Ezt nem a DV állította, hanem tomscholz.)Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1030 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 09:16

Tomscholz: Pazar! A bizonyítékot most neked kéne hozni (hogy fizettek volna az UTK-ért, én csak olyat olvastam, hogy nem) az elvárások kapcsán viszont érdekelne, hogy mit érzel túlzottnak? Hogy ne fél könyvet adjanak ki teljes áron? Az ide-oda tologatott szerepjáték, meg a licencadó ősatya mesterműveinek a sokadik újrakiadása csak business as usual, de ha már másnál is szóvá tettem, miért pont a DV-nél ne tenném?
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]