Ugrás tartalomhoz


Fotó

Új MAGUS szerepjáték (2019?)


 • Válasz írásához lépj be
2567 hozzászólás érkezett eddig

Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 13:04

Marvin, köszönöm a tanácsodat! ;)

Módosította Cundior: 2017.07.21, 13:06


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6147 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 12:51

Javasoltam Magnusnak a Helvéczia fejlesztési elvét, illetve a nyitott rendszert, ami bővíthető, de ő egy zárt skálás valamiben képzeli el a magust, ezek miatt önmagában nem lenne bukta, de a túlírás veszélye az simán fennáll.

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2315 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 12:50

Figyi Cundior, ha tényleg olyan kirakottul intellektuális vagy, hogy lehet, hogy egy ezer éve halott, jóindulattal középszerű fantasy rpg kb. a teljes szellemi horizontod? Ott van pl. a Rolemaster meg a Talislanta vagy a Hackmaster 5000 oldalon, azokon aztán lehetne villogtatni a nagy elmeélt meg elmélyülni, sőt még a lábszagú plebs lakta magyar ugaron is történik sok minden (Helvéczia, KéM, KéK, fanzinok, találkozók, házi kiadványok meglepően nagy tömegben, magyarul régebben megjelent cuccok garmadája), ami mindent mutat, csak szellemi leépülést nem. Ezek valamiért nem látszanak a telibevert kráni fejvadászoktól, vagy mi történt?Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 11:55

Az igaz, hogy a vásárlók felelősége is az, hogy mit támogat, de a M.A.G.U.S. sajnos nem áll erős lábakon (gyakorlatilag nem is létezik) úgyhogy szüksége van a segítségre. A múlt okán pedig egy esélyt még megérdemel.

Igen, rendesen kellett volna tesztelni, de hogyha a készítők visszautasítják, a kezdetek óta M.A.G.U.S.-ozó, elhivatott közönség önszántukból felajánlott, természetesen ingyenes segítségét, idejét és munkáját, akkor egyszerűen nincs miről beszélni.

bubmac

bubmac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 11:43

Én is így gondolom! Egyedül az 5E magus settingnek látnám értelmét, ha jól és igényesen lenne elkészítve és hosszabb ideig érkeznének hozzá anyagok.
Ne legyen igazam, de jó eséllyel bukást jósolok ennek az d6 projektnek is.

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1141 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 11:12

Hol "máshol bizonyított" az új rendszer? A Projekt D-t önmagában nem nevezném bizonyításnak (voltak nyilvános játékok? játszik azzal a rendszerrel egyáltalán valaki a szerzőn kívül?)  Ráadásul, ha jól látom, ez nem is befejezett, csak bétában lévő rendszer. 

 

Hogy a d20 "közellenség" a magus táborban, értem én, csak azt nem, hogy egy ismeretlen, sci-fi felől érkező d6 rendszer miért lenne az ősmagusosoknak befogadhatóbb? (Amúgy szvsz a d20 Magussal nem a kocka volt a gond, hanem az, hogy túlírt katyvasz lett, amibe mindent bele akartak rakni, tök fölöslegesen... azaz ott is a rendszerbonyolítás győzött a józan ész helyett, ezt hibát d6-tal is simán meg lehet ismételni.)

 

Ráadásul míg a DnD egy tipikus kalandozós fantasy alapot ad, addig a projekt-d (legalábbis felületes átfutásom alapján) nem. Pedig a magus eredendően kalandozós fantasy.

Ha meg már más rendszerek, akkor szvsz a M*-t sokkal jobban lehetne adaptálni Dungeon World-re, FATE-re, Savage Worlds-re és még ki tudja hány kipróbált és népszerű rendszerre... Ezek egy része ingyenes lenne ráadásul. Sőt belegondolva az 5e alapjainak felhasználása is az, hiszen kijött már az SRD.

 

Szerintem rossz hozzáállás az úgyis megveszem, bármilyen lesz, mert elkényelmesíti a fejlesztőket. Ha legalább a középszert megütő, játszható rendszert raknak le az asztalra, akkor veszem meg.

 

A kérdésem meg fenn áll azokhoz, akik tesztelők s esetleg olvassák a fórumot: van tényleges játékteszt vagy csak nézegetik a szabályokat? Persze sok minden ránézésre is kiderül, azért mégiscsak az az igazi, ha tényleges játékban is kipróbálják a szabályokat. Több mesélővel, több csapattal.Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 10:08

Nyilván az én polcomon is meg lesz a helye, mindenképpen adok neki egy esélyt, akármilyen is lesz.

bubmac

bubmac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 09:18

Ettől függetlenül, ha (egyáltalán) elkészül ez a könyv, én biztos megveszem, simán elfér a többi között a magus temetőben :)

bubmac

bubmac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 08:23

Ugyanúgy sok munka kiadni kiegészítőket ehhez az új d6-hoz is. Sőt! 5E-hez kisebb munka, hiszen a rendszer adott. Elég lenne "csak" olyasmiket kiadni, mint a Toron, csak játéktechnikával megfűszerezve. Nem is kellene akkora terjedelem, inkább Északi Szövetség szerű könyvek.
Most komolyan elhiszi bárki, hogy ehhez a d6-hoz majd jönnek a cuccok rendszeresen?

bubmac

bubmac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 08:15

Szerintem a d20 magus elsősorban azért bukott meg, mert sz*r volt, meg mert akkoriban nem volt rá igény és mert akkor (se) hallgattak a játékosokra. Tartok tőle, hogy ezek a pontok ismét érvényesülnek...

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5143 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 07:48

Bubmac, a D&D jó lehetne, viszont az egy termék. Állandóan változik, jönnek hozzá az újítások, az itteni igények mellett nem tudnák vele tartani a lépést. Az alapkönyv és a kiegészítők, nem jelennének meg újra és újra a legutóbbi verzió szerint, így idővel lemaradna, és mindenki csak a különbségen sajnálkozna, hogy jó az 5E, de milyen jó lenne a 6-7-8...stb. Szerintem hosszú távon nem működne.

 

 

A magus is egy termék most épp a 3-4 edition-ről beszélgetünk csak nem sorszámozzák. Másrészt a dnd5 NAGYON visszafogott, kint van a piacon 3-4(?) éve, van az alap 3 könyv, talán két kiegészítőt (Sword coast, Volo) meg sok-sok kaland. Nem olyan mint a 3ed ahol kifostak mindent ami csövön kifért. Másrészt ha van licensz akkor a delta is adhat ki kiegészítőket, a Bullák és bányjogokról, ynev föld és vízrajzáról, pollentérképéről. Csak hát az ugye nagy munka hosszútávon színvonalas kiegésztőkkel ellátni a népet, ami ritkán tesz jót egy franchise-nak mert előbb utóbb már nem lehet mit kiadni (értelmes dolgot).

 

 auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5143 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 07:43

Kicsit elkanyarodva...

Miért is nem egy D&D 5E alapú magus visszatérést csinálnak? Az 5E egyszerű, modern, letesztelt és működik. Ráadásul már jönnek ki hozzá a világok (lsd. Adventures in Middle Earth). Nem értem miért kell heggesztgetni egy új rendszert, ami ráadásul - a Project D-ből kiindulva - eléggé kérdéses, hogy sikerülni fog... 

 

Meg kéne venni a licencjogokat ami valószínűleg nagyságrendekkel több mint összedobni egy saját rendszert.

Emellett a d20 már egyszer csúnyát bukott magus téren, másrészt sok magusosnak a d20/dnd eléggé ősellenség. Az elsőt meg tudom érteni üzleti szempontból kockázatos.

És végül: valószínűleg Magnus (a fejlesztő) odament a deltához: van egy rendszerem amivel menne az új magus, d6 alapú, máshol bizonyított, ennyiért meg enyniért megcsinálom nektek (vagy akár ingyen..). Mivel nem ment oda senki d20-al el fel sem merült. Ez valószínűleg egy alulról jövő kezdeményezés volt amire a delta döntéshozói rábólintottak.Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 07:28

Tar242, nem szeretnék tovább fárasztani senkit ezzel a témával. Kicsit furcsa volt azzal találkozni már másodjára, hogy én "olyan kijelentéseket adok a szájába", mikor te pontosan ezt csinálod. Biztos vagyok benne, hogy az ügyetlen megfogalmazásomat, és hirtelen ötletszerű, csapongó magyarázkodásomat könnyű félreérteni, de a te reakcióid a legőszintébben meglepnek. Egyszerűen én nem erre gondoltam, nem voltak ilyen szándékaim.

A lezárás céljával, se Narnorról, sem pedig rólad nincs egyáltalán semmilyen rossz véleményem. Mint próbáltam írni (ezek szerint nem sikerült) nem egyes emberek gondolataival, vagy játékstílusuk módjával, hanem az általános trendekkel van inkább bajom, de ha te ezt igyekszel nem megérteni, és ehelyett az egyes szavaimon lovagolni, akkor egyszerűbb, ha nem folytatjuk.

Bocsánatot kérek mindenkitől akit megsértettem, tőled (és főleg szegény Narmortól, ki ártatlanul lett alanya a vitának) :), és további szép napot!

Narmor, egyre biztosabb, hogy én fogalmazok rosszul, az eredeti hozzászólásomban úgy értettem, megközelítőleg 6-an vagyunk, akik nem szeretnének egyszerűsített rendszert, a tesztelésről nincs semmi fogalmam. Amúgy értem mire gondolsz és örülök, hogy a szavak mögött te is érted, én mire. Meglátjuk mi lesz, de nagy reményeket nem érdemes támasztani, legfeljebb pozitívan csalódunk.

Masterposi, hát igen, én biztos nem tudnék egy jó szerepjátékot írni, mint ahogy egy focicsapatot sem eligazgatni, de ha egy csapat a legtöbb meccsét elveszíti, akkor lehet a műfűre fogni, de mindenki tudni fogja hol a baj. Nyilván ez a könnyebb feladat, egyszerűbb hibát találni, mint hibátlant alkotni, de aki nem figyel oda (esetleg nem is kéri) a negatív kritikát, annak még kevesebb az esélye.

Nyilván jó lenne eltalálni a rendszert, valahol a kettő között, az előző vita ellenére én is szeretem, hogyha valami ötletesen van kitalálva, de azzal talán az volna a baj, hogy nem mibdenkinek, hanem senkinek se tetszene.

Bubmac, a D&D jó lehetne, viszont az egy termék. Állandóan változik, jönnek hozzá az újítások, az itteni igények mellett nem tudnák vele tartani a lépést. Az alapkönyv és a kiegészítők, nem jelennének meg újra és újra a legutóbbi verzió szerint, így idővel lemaradna, és mindenki csak a különbségen sajnálkozna, hogy jó az 5E, de milyen jó lenne a 6-7-8...stb. Szerintem hosszú távon nem működne.

bubmac

bubmac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 05:35

Kicsit elkanyarodva...

Miért is nem egy D&D 5E alapú magus visszatérést csinálnak? Az 5E egyszerű, modern, letesztelt és működik. Ráadásul már jönnek ki hozzá a világok (lsd. Adventures in Middle Earth). Nem értem miért kell heggesztgetni egy új rendszert, ami ráadásul - a Project D-ből kiindulva - eléggé kérdéses, hogy sikerülni fog... 


Módosította bubmac: 2017.07.21, 05:36


tar242

tar242

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 761 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.21, 04:09

:sóhaj:
oké, akkor játszuk a hülyét és tételezzük fel, hogy tényleg nem érted mi a bajom a hozzászólásaiddal, az általuk sugallt mondanivalóval és csúsztatásokkal. Megpróbálom röviden és érthetően elmagyarázni (a többiektől elnézést a wall of text-ért, de meg kell próbálnom, hátha átmegy a lényeg Cundiornak):
 

:) Én nem tudom mi történt, de az az oldal amit emlegetsz sosem fog, a szavaddal élve "győzni", mert mindössze megközelítőleg 6-an vagyunk. Ha azt gondolod, hogy a világ nem a teljes leépülés és szellemi sötétség irányába halad, túlzottan naív vagy. Még néhány év, és már a K6 is átláthatatlanul bonyolult lesz, az pedig már önmagában is felháborító, hogy egyáltalán olvasni kell majd bármit is a játékhoz. Ne legyen igazam, de ezen a téren úgy általában elég borúlátó vagyok.

Remélem senki nem vette magára, kinek nem inge.

 
 
1.) Az, hogy sok olyan játékos van, akik az egyszerűbb, pörgősebb rendszereket szeretik, még nem bizonyítéka annak, hogy  "a világ a teljes leépülés és szellemi sötétség irányába halad"., Legfeljebb spec. te vonsz párhuzamot a kettő között. Szerintem ez egy egyszerű játékstílusbeli eltérés, aminek semmi relevanciája nincs a világ ált. szellemi állapotára nézve, pontosan, ezért nagyon félrevezető ezt a témát belekeverni.
 
2.) Azért, mert valaki pusztán egy játékstílust érintő polémiából még nem azt a következtetést vonja amit te, attól még nem feltétlenül "túlzottan naív".
(Még az is lehet, hogy egyetért veled, de úgy gondolja, hogy pusztán a szerepjátékosok közötti preferált játékstílusbeli különbségeknek nem sok köze van ehhez a témához és pusztán ezekből a világ ált. szellemi állapotára nézve következtetéseket levonni finoman szólva is merész)
 
3.) Azért, mert valaki pusztán egy játékstílust érintő polémiában  nem ért veled egyet abban, hogy  "a világ a teljes leépülés és szellemi sötétség irányába halad", attól még nem feltétlenül "túlzottan naív". Egyszerűen csak más a véleménye, mint neked, de  pusztán emiatt nagyképűen és magabiztosan kijelenteni a másikról azt, hogy "túlzottan naív", igencsak durva és (talán téves) távkövetkeztetés. Lehet, hogy széleskörű rálátása van a témára, de a tiedtől eltérőek a tapasztalatai, az ismeretei és ennek megfelelően a más a végkövetkeztetése, mint a tiéd. Pusztán ettől még nem naív, csak nem ért veled egyet.
 
 

Természetesen lelheti valaki örömét az egyszerűségben, és ettől még nem válik az általad lefestett alsóbbrendű emberré, de egy egyszerű kijelentésből, miszerint valaki nem vesz részt a tesztelés következő fázisában, rögtön arra következtetni, és rosszallóan odavágni, hogy egy mindössze 1 darab 6 oldalú kockáta alkalmazó játék biztos túlhúzottan komplex lesz, szintén elmond valamit nagy általánosságban a mai világról.

 
Újabb csúsztatások:
1.) nem "egy egyszerű kijelentésből, miszerint valaki nem vesz részt a tesztelés következő fázisában", jött a következtetés, hanem abból, hogy ki tette azt a kijelentést. Egy olyan ember, akinek ismerjük a véleményét, a preferált játékstílusát.
 
2.) a következtetés nem az volt, hogy "biztos túlhúzottan komplex lesz"  , hanem az, hogy szerinte, rossz irányba mozdulhatott el (igen: az egyszerűtől a túlbonyolított felé). Senki nem mondott semmi biztosat. Narmor is a "sejthető" és a  "gondolom" szavakat használta. 
Egyedül te beszélsz bizonyosságokról és vonsz biztos következtetéseket, ld. következő sor:
 
3.) Ez nem mond el semmit "nagy általánosságban a mai világról". Ez csak egy játékstílusról szóló fórumhozzászólás, amit te elegendő háttérinformáció híján ráadásul nagyszerűen félremagyaráztál. No, ez talán elmond valamit, de messze nem "nagy általánosságban a mai világról".
 

Nem azt mondom, hogy téved, és ne lehetne ettől függetlenül a rendszer bizonyos elemeiben feleslegesen bonyolult, azt se állítom, hogyha mégis az lenne, ő nem fogná fel, de hogy hisztérikus pánik törjön ki, mégcsak a homályos gyanújára is, hogy esetleg néhány száz oldalt el kell olvasni, vagy össze kell adni néhány 1 jegyű számot, az szintén elgondolkodtató.

 
1.) nem tört ki hisztérikus pánik, pusztán annak adott hangot, hogy szerinte nem a neki tetsző játékstílus irányába mozdulhatott el a fejlesztés. Ez nem egyenlő a hisztérikus pánikkal (ezt hívják csúsztatásnak)
 
2.) nem tudom mi a " szintén elgondolkoztató" abban, hogy valaki nem abban látja a szerepjáték esszenciáját, hogy több száz oldalas szabálykönyveket olvasson, de gondolom (és most eddigi hozzászólásaid alapján hozzád hasonlóan előre feltételezek) a végső következtetés az, hogy ez a fajta játékos is bizonyítéka az ált. "szellemi hanyatlásnak, ami ebbe a hobbiba is begyűrűzött"

 

 

Ha valakinek az okoz örömöt, hogy szinte szabály nélkül, szabadon kalandozik, és nem kell részletesebben semmilyen tudást birtokolnia hozzá, az teljesen rendben van, de ha valaki egy összetett és lényegében intellektuális alapokon nyugvó hobbi jövőjét képzeli el olyan módon, hogy rögtön kardot ránt, még annak a lehetőségének felmerülésére is, hogy esetleg az a dolog természetéből fakadóan, valami minimális elvárást támasszon a benne elmélyülőkkel szemben, ez számomra egyértelműen mutatja az általános szellemi hanyatlást.

 

1.) Senki nem rántott kardot
2.) Fogalmad sincsen, hogy a vitapartnered miféle elvárásokat támaszt, hanem jó szokásod szerint megint előre minősítgeted a vitapartnert és kijelentesz róla dolgokat mindenféle háttérinformáció nélkül, majd ebből magabiztosan következtetéseket szűrsz le (="szellemi hanyatlás")
 

Egyszerűen fogalmazva, nem vele van a probléma, nem az ő értelmi képességeit kérdőjelezem meg, könnyen lehet ő a fórum, de akár az egész szerepjáték legműveltebb képviselője, de a felszólalásában egy általános tendencia tükröződik, ami nem csak itt, de a művészetben, tudományos érdeklődésben, a hétköznapi dolgok megítélésében, és szinte mindenhol utolérhető. Én az ezzel kapcsolatos negatív érzéseimnek adtam hangot, és azon sajnálatomnak, hogy egy szűk réteget magábafoglaló, az általános tömegizlést követni nem kényszerülő hobbi is ilyen irányba mozdul el, miközben a te és mások szellemi képességeivel kapcsolatban semmilyen megállapítást nem tettem. Több régi szerepjátékos barátom áll az egyszerű rendszerek mellett, miközben tökéletesen átlátják a bonyolult játékokat is.

 

Nem. Egyszerűen fogalmazva, a te vitastílusod az, hogy mindenféle háttérinformáció nélkül burkoltan vagy nyíltan előre minősítgeted a vitapartnert, olyan kijelentéseket adsz a szájába, amiket az nem mondott, előre feltételezed a véleményét olyan dolgokról amiket az még ki sem fejtett, majd ezekből a feltételezésekből magabiztosan  és nagyképűen levonod a végkövetkeztetésedet az "általános tendenciákra" vonatkozóan "ami nem csak itt, de a művészetben, tudományos érdeklődésben, a hétköznapi dolgok megítélésében, és szinte mindenhol utolérhető"

 

És ezt a fajta "vitastílust" kifejezetten alamuszinak, rosszindulatúnak tartom és nekem nagyon nem tetszik. Ezt (csak hogy a te módszereddel éljek) a köv. hozzászólásban minősítheted "hisztérikus kirohanásnak"


Módosította tar242: 2017.07.21, 04:10


Masterposi

Masterposi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 229 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.20, 23:14

Én szurkolok a készítőknek. A romantikus MAGUS-nosztalgia miatt is és azért is mert szeretem a kreatív ötleteket és embereket, de

-ha nagyon komplex lesz az Új MAGUS, és a mai trendekkel szembemenve, retro módon, rengeteg táblázatot, mátrixot használva, kiegészítő szabálymángorlással lesz tele, akkor egy-két elméleti matematikuson kívül, nem fogja olvasni más, játszani meg végképp nem fog vele senki.

-ha viszont (ami a d6-os rendszerrel szemben sztereotípiából felsejlik az emberben) rendkívül egyszerű lesz az egész, akkor ehhez hasonlót már összelehet rittyenteni a meglévő, hasonló mélységű, egyszerű rendszerekkel (Savage Worlds, Fate Core, Free Universal, stb.) is. Akkor meg azért fogják feleslegesnek tartani az új rendszert a népek.

A jó recept valahol félúton keresendő, de eltalálni a megfelelő arányokat............ember legyen a talpán, aki megtudja. Ezért nem irigylem a fejlesztőket.

A magyar szerepjáték, a MAGUS is olyan, mint a magyar foci, mindenkinek van róla véleménye, mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, tudja a tutit, de valójában senki se tud rájönni a Bölcsek Kövére.

 Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1141 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.20, 22:46

Kellemes és újszerű élmény volt hosszasan olvasnom, az állítólag általam hangoztatott véleményeket. Örülök, hogy értelmezted és megmagyaráztad a mondanivalómat, mert nélküled még én magam se jutottam volna erre az eredményre.

[...]

 

Mivel engem is érint, ha már...

Személyesen is ismerem Orastest, így tudom, milyen körülmények kellenek ahhoz, hogy felhagyjon egy projekttel, amit amúgy tök szívesen csinálna. Nem kell különösebben intelligensnek lenni, hogy a hírből, miszerint kiszáll, arra következtessek, hogy a projekttel komoly bajok vannak. Nem mellesleg az ember hall innen-onnan dolgokat, plusz hivatalosan is csepegtettek infókat. (Emellett van némi tapasztalatom, mivel a Lunir tesztjére jelentkeztem anno... le is tiltottak a szupertitkos tesztelői fórumon egy idő után, mert megmondtam, hogy ez így szar lesz /többek közt túl volt bonyolítva a rendszer, meg nem volt tényleges teszt, csak szabálynézegetés/. Az új rendszer tesztjére nem véletlenül nem jelentkeztem.)

 

Mivel modern rendszert akartok csinálni (legalábbis ez volt beharangozva), igenis gond, hogy pár száz oldalt el kell olvasni a játékhoz. Nem azt mondom, hogy ne legyen 200 vagy akár 300 oldal a teljes könyv, pláne, ha benne van a mesélői rész is, de maguk a szabályok ennek csak töredékét kell kitegyék. A többi rész maradjon a mesélői tanácsoknak, szörnyeknek, NJK-knak, kalandötleteknek, világleírásnak stb. Elárulom, hogy a többség úgyse olvassa majd A-tol Z-ig a könyvet (a mesélők se), csak azt a részt, ami fontos a játék szempontjából. Én bölcsész vagyok, imádok olvasni, sokat is olvasok, de a szabálykönyvek szövegei nem vonzanak - csak ha kivételesen jól vannak megírva és hasznosak (A Helvécziát például élvezet olvasni).

Szó se róla, elmélyülni is szeretek a szerepjátékban, csak leginkább a játék részében, nem a szabálytanulásban. 

 

Hisztérikus pánik nincs amúgy, csak egykedvű legyintés. Őszintén szólva nem vagyok rászorulva a magus rpg-re, ha nem tudnék angolul és németül, akkor is lenne legalább 3 magyar rpg (KéM, Helvéczia, KéK), amivel szívesen játszanék.

 

Amúgy különösen érdekel, hogy mennyi tényleges játék van a teszt mögött eddig? Vagy ez ilyen nézegetitek a szabályokat és elmélkedtek fölötte dolog, mint anno a Lunirnál? Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.20, 21:28

Ja, tar242-nek írt túlhúzott érvelésem közepette elfelejtettem:

Igen, a néhány fős tesztelő csoport számomra is érthetetlen. Ők azzal magyarázták, hogy ha kevesebb véleményt hallanak, jobban oda tudnak rá figyelni...

Én már ezek után le se merem írni a túlzóan sznob véleményemet, de sokra tartom azt a rendszert, amit egy 7 ember véleményét már teljességében átlátni képtelen fejlesztő készített.

Cundior

Cundior

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.20, 21:20

Kellemes és újszerű élmény volt hosszasan olvasnom, az állítólag általam hangoztatott véleményeket. Örülök, hogy értelmezted és megmagyaráztad a mondanivalómat, mert nélküled még én magam se jutottam volna erre az eredményre.

Természetesen lelheti valaki örömét az egyszerűségben, és ettől még nem válik az általad lefestett alsóbbrendű emberré, de egy egyszerű kijelentésből, miszerint valaki nem vesz részt a tesztelés következő fázisában, rögtön arra következtetni, és rosszallóan odavágni, hogy egy mindössze 1 darab 6 oldalú kockáta alkalmazó játék biztos túlhúzottan komplex lesz, szintén elmond valamit nagy általánosságban a mai világról.

Nem azt mondom, hogy téved, és ne lehetne ettől függetlenül a rendszer bizonyos elemeiben feleslegesen bonyolult, azt se állítom, hogyha mégis az lenne, ő nem fogná fel, de hogy hisztérikus pánik törjön ki, mégcsak a homályos gyanújára is, hogy esetleg néhány száz oldalt el kell olvasni, vagy össze kell adni néhány 1 jegyű számot, az szintén elgondolkodtató.

Ha valakinek az okoz örömöt, hogy szinte szabály nélkül, szabadon kalandozik, és nem kell részletesebben semmilyen tudást birtokolnia hozzá, az teljesen rendben van, de ha valaki egy összetett és lényegében intellektuális alapokon nyugvó hobbi jövőjét képzeli el olyan módon, hogy rögtön kardot ránt, még annak a lehetőségének felmerülésére is, hogy esetleg az a dolog természetéből fakadóan, valami minimális elvárást támasszon a benne elmélyülőkkel szemben, ez számomra egyértelműen mutatja az általános szellemi hanyatlást.

Egyszerűen fogalmazva, nem vele van a probléma, nem az ő értelmi képességeit kérdőjelezem meg, könnyen lehet ő a fórum, de akár az egész szerepjáték legműveltebb képviselője, de a felszólalásában egy általános tendencia tükröződik, ami nem csak itt, de a művészetben, tudományos érdeklődésben, a hétköznapi dolgok megítélésében, és szinte mindenhol utolérhető. Én az ezzel kapcsolatos negatív érzéseimnek adtam hangot, és azon sajnálatomnak, hogy egy szűk réteget magábafoglaló, az általános tömegizlést követni nem kényszerülő hobbi is ilyen irányba mozdul el, miközben a te és mások szellemi képességeivel kapcsolatban semmilyen megállapítást nem tettem. Több régi szerepjátékos barátom áll az egyszerű rendszerek mellett, miközben tökéletesen átlátják a bonyolult játékokat is.

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1141 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.07.20, 20:17

:) Én nem tudom mi történt, de az az oldal amit emlegetsz sosem fog, a szavaddal élve "győzni", mert mindössze megközelítőleg 6-an vagyunk. Ha azt gondolod, hogy a világ nem a teljes leépülés és szellemi sötétség irányába halad, túlzottan naív vagy. Még néhány év, és már a K6 is átláthatatlanul bonyolult lesz, az pedig már önmagában is felháborító, hogy egyáltalán olvasni kell majd bármit is a játékhoz. Ne legyen igazam, de ezen a téren úgy általában elég borúlátó vagyok.

Remélem senki nem vette magára, kinek nem inge.

 

 

Nem a dobókockától lesz valami bonyolult, hanem a kismillió részletező szabálytól és a különféle alrendszerektől.

Sőt, szerintem az új rendszer egyetlen d6-a kifejezetten kevés, kicsi a szórása. A 1d10 simán jobb lenne, és még "magusosabb" is. 

 

A 6 tesztelő amúgy édeskevés. Főleg egy teljesen új rendszernél. Még a KéK 2.0-át is többször ennyien tesztelték, pedig az csak egy lelkesedésből tolt hobbiprojekt, továbbá eleve kipróbált alapokon nyugszik. És oké, igazad van, nem fog "győzni" az az oldal, már régen győzött. Ezért is bukik majd hatalmasat ez a projekt.

 

Persze ezt a buktát majd lehet úgy is magyarázni, hogy ma már nem elég intelligensek az emberek, hogy megértsék, mi a jó egy szerepjátékos könyvben. O tempora, o mores - ezek a mai fiatalok csak játszanak, mint az állatok... 
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]