Ugrás tartalomhoz


Fotó

Új MAGUS szerepjáték (2019?)


 • Válasz írásához lépj be
2569 hozzászólás érkezett eddig

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 18:12

Lehet én vagyok naív, de szerintem egy jó társast összerakni nagyságrendekkel kisebb szellemi munka, mint egy szabálykönyvet. Plusz egy társasnál tényleg meg lehetne azt oldani, hogy kiadják az alapot és utána nyomatják hozzá a kiegészítőket, lásd Descent. Az természetesen más kérdés, hogy mennyi mechanika van levédve - ehhez nem értek - és mennyiben kéne újítani a dolgokon, de szerintem meg lehetne oldani.Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 979 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 17:33

 

Egyébként meglepő hogy az ember mennyi begyöpösödött első generációs szerepjátékossal találkozik, akinek "csak a MAGUS" jöhet. 

 

Már bocsánat, de akikről írsz, azok maximum MÁSODIK generációs szerepjátékosok lehetnek :lényeglátó sznob:

 

 

Pardon, my bad, igazad van. :)

 

Selmo:

 

 

De akkor miért nem adnak ki mókus társast?

 

Igazából tök nyilvánvaló:

-A társasjátékfejlesztés és kiadás sokkal megterhelőbb anyagilag. Nem csak berendelsz X könyvet a nyomdából és helló. .

 

-Egyszerűbb külföldön már bevált és népszerű játékokat lefordítani és kiadni. 

 

-A társasjátékot rendesen össze kell rakni. Nincs az, mint mókusban, hogy "ha így meg így értelmezed a természetes anyagok mágiáját meg a személyes aurát akkor nem broken a mágiarendszer". Nem fognak a játékosok éveken keresztül azon agyalni hogy hogyan lehet megjavítani a játékodat. Ha valamit elcsesztek, és az úgy kerül be a játékba, akkor az a játék bizony el lett cseszve. 

 

-Korábban volt rá kísérlet, de a zseniális Árnyékháború és Shuluri Viadal társas vélhetően bebizonyította hogy csak a branddel azért nem lehet mindent eladni. strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7930 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 15:01

 

Strato: egy hónapnál előbb nem várok választ.... Ezt akartad írni, nem? :) Ismerve a DV kommunikációs szokásait, az se lepne meg, ha egyáltalán nem kapnál választ.

 

Én először írtam nekik, szóval még optimista vagyok. :)
Amúgy tippre csak a számtalan általuk kiadott társasjáték kapcsán napi több száz kérdést kapnak, szóval nem lepődnék meg, ha sokáig látótérbe se kerülne a levelem. :)

 

Kaptam választ (nyilván nem egy nap volt, de messze nem is egy hónap). A lényege az, hogy a weboldalt épp megújítják, de a fórumot csak azután fogják visszakapcsolni, hogy azzal végeztek. Pontosat nem tudnak mondani.
Emellett megnyugtattak, hogyha teljesen elkészül a MAGUS, akkor hírt fognak adni róla a Facebookon is. :)

Magyarán jelenleg nincs hivatalos csatorna, amin a MAGUS fejlesztés állapotáról lehetne értesülni, érdeklődni.
Szerintem a fórumon való időnkénti híradás is inkább amolyan félhivatalos csatorna volt: csak Raon saját döntésén múlott, hogy reagált-e ott a kérdésekre, a DV nem várta ezt el tőle, de gondolom, meg sem tiltotta.
Persze privátban még meg lehet próbálni Raont faggatni, ha valakinek nagyon viszketne a tenyere a havi betevő MAGUS-hírekért...Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 276 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 14:40

A Káosz úgy tudom bukta volt, most mégis próbálkoznak? 

 

Sajnos eddigi tudomásaim szerint a második kiadás egy heartbreaker fantasy rpg lesz. A készítő beleteszi a több éves munkáját, de ez nem fog meglátszani a végeredményen.Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1064 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 14:19

Seti: A Káosz úgy tudom bukta volt, most mégis próbálkoznak? Ráadásul a Cherubion is a DV tulajdonába került, akik meg a magus kapcsán is látszik, hogy mennyire érdekeltek a szerepjátékfejlesztésben.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7930 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 13:54

Egyébként én inkább azt mondanám, hogy adjanak ki egy jól összeszedett, rendszerfüggetlen világleírást, és mindenki olyan rendszerrel játszik, amelyik neki tetszik. Ezt nem csak Ynevre értem, hanem a többi felsorolt világra is. Lehet több értelme lenne.

 

Toron és Enoszuke már készen is van.

Wait wat?seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 940 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 12:39

Bocs, ha off:
Ha ennyi jogi hercehurca van a brand körül és ennyire nem konzisztens a világkép,akkor nem lenne egyszerűbb egy teljesen új világot és hozzá tartozó rendszert összerakni? A MAGUS-t meg játsza mindenki olyan rendszerrel és világképpel (értsd etk, utk, kém, d20, kalandozófantasy vagy darkulós) amilyennel szeretné.

Szvsz. ha a DV egy ilyen projektbe állna bele lehet szerencsésebb lenne.
De persze ők jobban tudják.

Még egyszer bocs ha off.

 

De, teljesen egyszerűbb lenne, csak éppen a magyar szerepjátékosok nagyrésze, akik csak magyar nyelven hajlandók szerepjáték könyveket olvasni azok nem fognak mást elismerni csak a Mókust. Cherubionon kívül még ott van Worluk, oké jön a második kiadása valamikor a Káosz szerepjátéknak, de ott van még Ammerúnia is, mint magyar fantasy világ. Utóbbi alkotójával már beszéltünk pár szót, hogy szeretne egy alapkönyvet kiadni, még nem tett le róla, de semmi konkrét nincs még belőle.

 

Egyébként én inkább azt mondanám, hogy adjanak ki egy jól összeszedett, rendszerfüggetlen világleírást, és mindenki olyan rendszerrel játszik, amelyik neki tetszik. Ezt nem csak Ynevre értem, hanem a többi felsorolt világra is. Lehet több értelme lenne.elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4307 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 12:24

hát, a helyükbe én is hagynám a MAGUS-t, az újat ugyanúgy megkövezik majd, mint a d20 próbálkozást..  inkább egyezzenek meg Nemes Istvánnal és adjanak ki Cherubion szerepjátékot (:

 

Abszolút szívügyem Cherubion, de nem tudom, mennyire lenne rá fizetőképes kereslet. Ynev élő és mindmáig fejlődő megosztott világ, Cherubion viszont szigorú szemmel nézve három bitangjó regény, néhány elég vegyes színvonalú regény, egy ma már ismeretlen képregény, meg pár novella. Ráadásul a trilógia 28 éves, és ki tudja, mennyire érdekes a mai fantasy-rajongók számára. Persze ez az, amit nem tud szinte senki.
 
Viszont komótosan haladok egy olyan szerepjátékkal, amit elsősorban a Cherubion, tágabban véve pedig a fejlett és primitív társadalmak összeütközését előszeretettel (és kényszerből) vizsgáló szocialista sci-fi (Klausztropolisz, különféle Sztrugackij- és Zsoldos-regények) ihletett. Ez egy Mini-Six alapú, nem túl nagy terjedelmű cucc lesz; most még tesztelés előtt áll, de még így is lehet, hogy hamarabb kijön, mint az új M.A.G.U.S. .) tar242

tar242

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 762 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 11:43

Egyébként meglepő hogy az ember mennyi begyöpösödött első generációs szerepjátékossal találkozik, akinek "csak a MAGUS" jöhet. 

 

Már bocsánat, de akikről írsz, azok maximum MÁSODIK generációs szerepjátékosok lehetnek :lényeglátó sznob:


Módosította strato: 2019.01.09, 12:15


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11281 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 11:36

Skacok, idén se lesz új M* szerepjáték szerintem. Ha igen, akkor legfeljebb kellemesen csalódok.

 

Erre nekem is van egy  :sor:

 

Egyébként nem tudom, miért ez a jogi herce-hurca megint.

 
Ez látod azért van, mert tavaly év végén itt járt Chuck Norris, oda kellett volna menni, hogy vegye meg a M* jogokat egyszer. 


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 08:57

Skacok, idén se lesz új M* szerepjáték szerintem. Ha igen, akkor legfeljebb kellemesen csalódok.

 

Egyébként nem tudom, miért ez a jogi herce-hurca megint.

 

1. lépés: leülni a jogtulajdonosokkal, tisztázni, hogy van-e ellenvetésük vagy korlátozásuk

2. lépés: ...

3. lépés: profit.DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 692 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.09, 08:31

 

Érted miközben egy Pathfinder vagy D&D5, de akár a legújabb l5r is nyílttá teszi a teljes fapados játékmotorját kiadás előtt addig M*-ból nem láthatsz semmit annak zsenialitásából, mert olyan szerzői jogi dolgok állnak a háttérben amit egyszerű földi halandó nem érthet meg (lásd phara hozzászólása: jogi dolgok vannak a háttérben, de nem mondok róla semmit mert csak).

Már ugyanebben a topicban pedzegették korábban, hogy az egész DV/M* leakadt valahol a 90-es években. A fejlesztésnek iszonyat titkosnak kell lennie, nehogy bármiféle kritika érkezzen rá. Nem létezik olyan rendszer ami elviselné a M*-t. A rendszernek és a világnak TÖKÉLETES összhangban kell lennie az igazzy játékhoz, ezért nem lehet más rendszert alátenni. A könyv csak fizikailag jelenhet meg, mert különben a (nem létező) kalózok tömegével vetik rá magukat az első napon. Valamint egy fórum létrehozása már vagy 3 hónapja tart.

 

 

Az egésznek szerintem is itt van a rákfenéje: más játékoknál megoldott, hogy az "irodalom" és a játék elválik egymástól, nincs számonkérve az előbbi az utóbbin.

A kártyajáték esetében pedig ez elég jól működik, nem tudom, miért nem tudják az RPG-vonalon is ezt a hozzáállást követni?

 

Na meg a titoktartás... ezt nem is kommentálom. Szánalom.kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 755 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
  2     3                  

Kelt 2019.01.08, 23:24

A Cherubion sem hiszem hogy sikeresebb lenne, főleg azzal a brigáddal, amelyik a magus fejlesztésével sem tud mit kezdeni.

 

Ja, gyanítom nem magával a M* világával van az alapvető probléma...Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1064 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.08, 22:58

Shiwo: 2001-ben jött ki a Káosz szerepjáték, de nem húzta sokáig. A Cherubion sem hiszem hogy sikeresebb lenne, főleg azzal a brigáddal, amelyik a magus fejlesztésével sem tud mit kezdeni.Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 276 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.08, 22:45

hát, a helyükbe én is hagynám a MAGUS-t, az újat ugyanúgy megkövezik majd, mint a d20 próbálkozást..  inkább egyezzenek meg Nemes Istvánnal és adjanak ki Cherubion szerepjátékot (:


Bocs, de a Cherubion kiadót is megvette a DV.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.08, 22:05

De akkor miért nem adnak ki mókus társast?Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 979 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.08, 20:11

Bocs, ha off:
Ha ennyi jogi hercehurca van a brand körül és ennyire nem konzisztens a világkép,akkor nem lenne egyszerűbb egy teljesen új világot és hozzá tartozó rendszert összerakni? A MAGUS-t meg játsza mindenki olyan rendszerrel és világképpel (értsd etk, utk, kém, d20, kalandozófantasy vagy darkulós) amilyennel szeretné.

 

 

Nyilván működhetne rengeteg dolog az e-booktól elkezdve a print-on-demand kiadványokon át a közösségfinanszírozásig, de a DV a M*-ban látja a szerepjáték alfáját és omegáját. 

 

Egyébként meglepő hogy az ember mennyi begyöpösödött első generációs szerepjátékossal találkozik, akinek "csak a MAGUS" jöhet. Ha megmondod nekik hogy, "figyelj, azért húsz év eltelt mióta a M* téma volt az rpg-k között, azóta azért kijöttek frankó angol cuccok" akkor csak lemondóan legyintenek. Mert Észak Lángjai, meg Tier nan Gorduin, meg Kornya Zsolt, meg stb és az király. 

 

Gyanítom a DV háza táján is ilyen arcok lehetnek, ezért nem mernek belevágni valami újba, még ha az anyagi kockázat nullához is konvergálna.*

 

Optimista esetben azt gondolom, hogy talán felismerték nem lehet építeni egy játék kiadásával a 30+ korosztály nosztalgia-faktorára, és inkább kukázták az egészet. Ez legalább feltételez némi hozzáértést és intelligenciát azt a nagy büdös semmit illetően ami a játék "fejlesztése" körül megy.

 

*Edit: oké, azt elismerem, az rpg-jellegű társasjáték felhozataluk azért elég komoly, és ezen a vonalon tuti jobban megéri mozogni mint rpg vonalon.


Módosította Baka: 2019.01.08, 20:13


Shiwo

Shiwo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 719 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.08, 19:38

Bocs, ha off:
Ha ennyi jogi hercehurca van a brand körül és ennyire nem konzisztens a világkép,akkor nem lenne egyszerűbb egy teljesen új világot és hozzá tartozó rendszert összerakni? A MAGUS-t meg játsza mindenki olyan rendszerrel és világképpel (értsd etk, utk, kém, d20, kalandozófantasy vagy darkulós) amilyennel szeretné.

Szvsz. ha a DV egy ilyen projektbe állna bele lehet szerencsésebb lenne.
De persze ők jobban tudják.

Még egyszer bocs ha off.

 

 

hát, a helyükbe én is hagynám a MAGUS-t, az újat ugyanúgy megkövezik majd, mint a d20 próbálkozást..  inkább egyezzenek meg Nemes Istvánnal és adjanak ki Cherubion szerepjátékot (:Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.08, 18:33

Igen, ezt a borzasztó titkolózást én sem értem meg. Anno magus.hu időben jelentkeztem tesztelőnek, odáig jutottam, hogy kérjük írd alá ezt a titoktartási szerződést. Nem, kösz. Csak azt tudnám mit gondolnak? Valaki ellopja az ötletüket és kiad egy komplett szabálykönyvet előttük? Vagy fogja a motort és kiadja a rendkívül sikeres Fehérló fia játékot, ami lemossa az asztalról az összes riválisát?Gkar

Gkar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 384 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.01.08, 17:59

Baka:

Persze hogy az vicc ami itt folyik. Egyszerűen a kiadói oldal nem érdekelt egy magus rpg-ben viszont valamiért ezt nem akarják beismerni, a jelentkezőket pedig amolyan kifárasztásos technikával leépítik.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]