Ugrás tartalomhoz


Fotó

Új MAGUS szerepjáték (2019?)


 • Válasz írásához lépj be
2661 hozzászólás érkezett eddig

Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1287 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.21, 11:32

A kártyához készült képek felhasználása szerintem is jó ötlet, vannak nagyon jó rajzok. Pláne hogy valószínű olcsóbb is mint mindenhez új grafikát csinálni.

 

Szerintem az nem kérdés, hogy az eredeti M* annak idején rengeteget adott a hazai szerepjátékos életnek, mind Ynevvel, mind a szabályaival. Az igazi kérdés az az, hogy akár szabályok, akár világ, akár bármi egyéb terén képes-e még valamit hozzátenni 2019-ben a magyar szerepjátékos élethez.

(Igen, a most is még élő rendezvénysorozatokon túl, mert rendezvények más rendszerekhez is vannak.)

És szerintem pont ez az a kérdés, amit a Deltánál vagy az új rendszert fejlesztőknél nem mernek igazán feltenni maguknak. A nosztalgia elviszi a hátán a könyveket és a kártyajátékot, ez üzletileg nagyjából elég is nekik. Az új rendszer kiadásának a terveit pedig kizárólag presztízsből nem dobták még ki.

 

Érdekesnek találom hogy ez a komment mindenféle válasz nélkül maradt, pedig nagyon is jogos kérdést tesz fel. Lassan két éves lesz ez a topic, és előtte is voltak a M* megújítani szándékozó próbálkozások, de még nem láttam a nosztalgián kívül érvet egy 2019-es M* szerepjátékra.

Van pár dolog játéktechnikai oldalon M*-ban ami ha modern megvalósítást kapna engem az új rendszer valószínű érdekelne (Ynev még úgy sem... az számomra menthetetlen). De ennyi idő után még az sincs bepozícionálva, hogy mi szeretne lenni az új rendszer.

Összehasonlítás képpen, a "német M*" a Das Schwarze Auge az 5. kiadásnál jár, és ők beleálltak hogy a modern egyszerűsítős trendekkel ellentétben egy brutál-komplex könyvelőfantasy az utolsó kiadás. Ehhez képest itt csak langyosvíz van, mert feleljünk meg az (egyáltalán nem homogén) régi játékosoknak, meg jöjjenek új játékosok, de az egész csak egy ködös izé Magus logóval.

A "halott" M* felélesztésének akkor van értelme, ha nem egy gyorsan széteső zombi lesz (mint pl a d20 kisérlet), hanem tényleg valami élő.
 Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6456 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.18, 21:54

A Cranta Öröksége M*K kiegészítő óta annyi jó kép készült a kártyához, hogy simán kijönne egy D&D5E-nél szebb kiadvány grafikai anyaga. (Én szeretem a D&D5E-t, de egy karakteres képet nem tudok mondani. D&D4E-ből, Pathfinder RPG-ből igen.)

 

Néhány kedvenc:

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/kiegeszitok/cranta-oroksege/atlagos06.jpg

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/kiegeszitok/cranta-oroksege/egyedi11.jpg

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/kiegeszitok/cranta-oroksege/egyedi29.jpg

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/kiegeszitok/erioni-ejszakak/gyakori_szabotor.jpg

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/kiegeszitok/erioni-ejszakak/egyedi_vedelmi_penz_beszedese.jpg

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/kiegeszitok/erioni-ejszakak/egyedi_mamorbaro.jpg

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/2018/03/Kekarcu_lapok_GYAKORI4.png

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/2018/03/Kekarcu_lapok_GYAKORI8.png

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/2018/04/Kekarcu_lapok_EGYEDI6.png

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/2018/03/Kekarcu_lapok_EGYEDI31.png

 

https://mk.deltavision.hu/wp-content/uploads/2018/03/Kekarcu_lapok_PROMOCIOS6.png

 

Hasonlításként néhány rajz az 5E-ből:

 

https://image.slidesharecdn.com/dd5thedplayershandbookcolor-150810030420-lva1-app6892/95/dd-5th-ed-players-handbook-color-18-638.jpg?cb=1439176014

 

https://2.bp.blogspot.com/-cbVpf16KUQA/VAYGs9OphqI/AAAAAAAAEVQ/Izq07nz2v6k/s1600/DnD_Players-Handbook-Warlock-2.jpg

 

https://media-waterdeep.cursecdn.com/avatars/thumbnails/6/346/420/618/636272691461725405.png

 

https://pile.org/images/157.jpg

 

https://media-waterdeep.cursecdn.com/avatars/thumbnails/6/369/420/618/636272705936709430.png

 

Nem rosszak, de hangulatilag nagyon semmilyenek. Értem én, hogy a D&D általános fantasy, nem világhoz kötött, így nehéz a hangulatot megteremteni, de akkor is...

 

Szóval jó képek már vannak egy új MAGUS szabálykönyvhöz, sőt, az M*K lapillusztrációk a már említett Cranta Öröksége óta egyre szebbek és Ynev-specifikusabbak (de korábbi kiegekben is vannak nagyon jók). Már "csak" egy játszható rendszer kellene... :(

 

BulldyCundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 548 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.18, 20:11

Kukac, teljesen igazad van, és egyet értek veled, de had hangoztassam ismét azt, amit a legutóbbi hozzászólásomra adott reakciódra is válaszoltam: Én most sem (és akkor sem) rólad beszéltem, rád céloztam, vagy akár csak gondoltam. Újra és újra védekezel velem szemben, pedig én téged sose támadtalak.

Én erre gondoltam:

Halott dolgok helyett nem jobb az élőkről beszélni? Én szívesebben olvasom.Nálam ez verte ki a biztosítékot, de részletesen belemenni már nem szeretnék, mert értelmetlen.

Remélem a jövőben nem folytatjuk a vitánkat egymással úgy, hogy valójában azt az egyikünk se akarja. :)

kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 818 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.18, 18:16

Laci, így működik a fogyasztói társadalom. Ha a boltban nincsenek új, megvásárolható termékek, akkor a dolog halott! Ezek szerint a mi hétvégi szórakozásaink nekromanciának minősülnek? :)

 

Látom sikerült megragadnod a lényeget. Ha nem olvastad el elGabor likevadász bejegyzését, akkor dőlj hátra, amíg megvilágítom a helyzetet:
 
Nos, az első, hogy már eladott termékeket ritkán vonnak be, általában akkor, amikor mérgezőek, vagy balesetveszélyesek (a M*-ra szerintem egyik se érvényes, tehát ettől nem kell félni). Viszont mivel nincs könyv a polcokon, így nem lehet új játékosokat bevonni, nincs értelme reklámozni, tehát csak a szóbeszéd és a használt könyvkereskedelem az, ami életben tarthatja. Gondolj rá úgy, mint a mostani Euro6-os környezetvédelmi szabály. Nem lehet olyan autót forgalomba hozni, aminek nincs Euro6 minősítése, viszont amik már korábban kaptak engedélyt, azokat nem fogják kivonni a forgalomból (mert az amortizációnak [Trabant] magától ki kéne vonnia a régi járműveket egy idő után, legalábbis erre számítanak), viszont ezekből a típusokból nem gyártódik több, és folyamatosan fogynak, így egy idő után törvényszerű, hogy eltűnnek.
 
Amikor azt írtam, hogy ennek is befellegzett, akkor magára az MKK kiadásra gondoltam (így is fogalmaztam meg, nem tudom, hogy sikerült úgy érteni, hogy a közösség is kipusztul??), úgy, ahogy a Lunír is tette '13-ban. Egyszerűen 12 éve volt az utolsó kiadás, azt is beszántották. A nagy öregek játszanak vele, de a könyvek az amortizáció/entrópia áldozatai lesznek, és ahogy a kör csökken, úgy tudnak egyre kevesebb új rajongót bevonzani. Egy idő után vagy eltűnnek a könyvek, kannibalizmus áldozatai lesznek, "szerencsésebb" esetben egy doboz alján porosodnak, a rajongó tábor pedig felejt, felejt, végül elfelejtik.
 
Ez viszont nem jelenti azt, hogy 2019. március 17.-én a M* hipp-hopp kivonás áldozata lesz, a házi játékot/házi rendezvényeket-táborokat pedig a törvény fogja büntetni. Ez két külön dolog.
 
Sőt, nem is maga a M* "halott" hiszen regények még hébe-hóba vannak (kb. évente egy, ha belegondolsz, nem is olyan kevés), valamint az MK is vígan elvan, csak az RPG részleg lett olyan, amilyen. Egy (eredetileg) RPG oldalon pedig leginkább ez érdekelné az embërëket. Ha felnézek a polcomra nincs M* (bár a környéken van 5-6 példány, még ha el is lettek nyűve az idők folyamán, természetesen csak képletesen értem a "polcon nincs M*" részt).

Gkar

Gkar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 395 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.18, 17:35

A magus valóban nem halott (még az rpg sem pedig sokan nagyon szeretnék ha az lenne (még kiadói oldalról is)), de sajnos azok az illusztrációk a kártyához készülnek.

Egyébként akkor lenne halott ha vásárlói oldalról nem lenne rá igény. Az pedig van, nem is kicsi. Ez a boltban nincs új akkor halott szöveg baromság nem kellene GA kezére játszani ezzel is.Cundior

Cundior

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 548 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.18, 14:35

Laci, így működik a fogyasztói társadalom. Ha a boltban nincsenek új, megvásárolható termékek, akkor a dolog halott! Ezek szerint a mi hétvégi szórakozásaink nekromanciának minősülnek? :)

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.18, 14:24

LiptákLeaks :P

 

 LiptakLaci

LiptakLaci

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 1 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.18, 13:59

 

 

Biztos, hogy ez a jó fórum?


Halott dolgok helyett nem jobb az élőkről beszélni? Én szívesebben olvasom.

 

 

2019 feb 23. : VII. Farkasodú találkozó

2019. márc 23: XXI. Kalandorkrónikák találkozó

2019 április 27: XIII. Hősök napja találkozó

 

Hozhatod a karót és a szenteltvizet ehhez a halotthoz. 

 

 

Hali GdW!

 

Tudtommal a Magus nem halott. Vagy ha igen akkor én most épp egy halotthoz festek hadúri lobogókat :gerjedek:elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4326 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.07, 14:44

*
NÉPSZERŰ

Hogy kevésbé gyúlékony vizekre evezzünk, vegyük a Zsolnay Kerámia példáját.

 

A Zsolnay jól ismert hazai márkanév, patinája van, egy csomó középületen és háztartásban megtalálható, és a legnépszerűbb kiadása még zöld is! Ennek ellenére a termékek hírneve megkopott, régóta nem megy a bolt, és a vállalat sorsát több megmentési kísérlet után is jogviták, perek és botrányok uralják.

 

Elvileg mindenki, akit foglalkoztat a dolog, tudja hogy hogyan kellene gatyába rázni a Zsolnayt. Bár az európai porcelánipar nincs jó formában a kínaiak (újra)megjelenése óta, van egy Európa szerte kipróbált recept arra, hogy hogyan lehet az alapkompetenciák megerősítésével és a sikeres termékvonalak kiaknázásával egy ilyen gyárat az eredetinél kisebb, de vállalható méretben konszolidálni és sikeressé tenni. Ezt példák sora igazolja (a Herendit ne hozzuk ide - régóta magasabb ligában működik, bár sötét felhők ott is vannak a horizonton). A Zsolnay különféle kerámiáira már csak a hazai nagy középületek felújítása révén is lenne tartós kereslet, ahol még versenyeznie sem igen kellene 15-20 évig.

 

Csakhogy amióta ezt az ügyet követem (húsz éve költöztem Pécsre, kb. azóta), a szerencsétlen porcelángyár rendberakására soha senki nem tett értékelhető kísérletet; pontosabban egy-egy bőrt mindenki szívesen lehúzott róla, de általában pont az ellenkezőjét csinálták, mint ami a könyvben meg van írva. Ezt követően csodálkoztak, hogy nem lett belőle semmi.

 

Ráadásul a helyzet ennyi idő alatt pár évenként mindig rosszabb lett egy fokkal. A gyár oda jutott, hogy már az alapfeladatát sem tudja megbízhatóan ellátni: nem tud porcelánt gyártani. A rossz géppark, a szétszéledt és a tudást tovább nem örökítő szakembergárda, a, khm, pénz- és eszközkivétel és az állandó bizonytalanság eredményeként a leszervezett, fix megrendeléseket sem tudta teljesíteni, és amikor termelt, azt tetemes selejtaránnyal tette. Ebben a stádiumban a direkt neki dobott mentőöveket (pályaudvar-felújítási programok, stb.) sem tudta elkapni. Na meg az egyéni érvényesülés és a jogi-információs zűrzavar, de ezt mindenki képzelje el magának.

 

A Zsolnay tragédiája nem az, hogy csődbe ment volna, és valaki felvásárolta volna a maradékot. vagy az, hogy a kompetens stáb egy része lelép, és spinoff cégként, kisebb eszközparkkal csinál egy kisebb, feszes porcelángyárat. Ez az iparágak körforgásszerű megújulásának a rendje. Nem: a tragédia a morális és fizikai szétrothadás. Az, hogy kézen-közön elvész minden, ami még értékes egy nagy tradícióban, és szépen lassan eljelentéktelenül, utódja meg nem lesz. Végül úgy jár, mint Pécs másik nagy zászlóshajója, a főtéri Nádor szálló: húsz éve még legalább a helyiek szemében világhírű volt (de már akkor be volt zárva), ma meg már a kutyát nem érdekli, hogy mi van vele.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5332 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.07, 14:15

 

 

Az offolással kapcsolatos vita hozzászólásait ide mozgattam át. Odaát lehet folytatni, ha nem bírjátok elengedni az utolsó szó jogát (de szerintem mindenki számára jobb lenne, ha nem lenne folytatása).

 

Így csak a vitát kiváltó offolást hagytad a helyén. Well done.

 

Így van, ezt a döntést hoztam. Deal with it.

 

Egyébként k*-ra igazad van. Ha a M* fórum moderátorát nem zavarja, hogy szétoffolják a fórumot, akkor who am I to disagree?strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7998 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.07, 14:08

 

Az offolással kapcsolatos vita hozzászólásait ide mozgattam át. Odaát lehet folytatni, ha nem bírjátok elengedni az utolsó szó jogát (de szerintem mindenki számára jobb lenne, ha nem lenne folytatása).

 

Így csak a vitát kiváltó offolást hagytad a helyén. Well done.

 

Így van, ezt a döntést hoztam. Deal with it.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5332 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.07, 13:55

Az offolással kapcsolatos vita hozzászólásait ide mozgattam át. Odaát lehet folytatni, ha nem bírjátok elengedni az utolsó szó jogát (de szerintem mindenki számára jobb lenne, ha nem lenne folytatása).

Így csak a vitát kiváltó offolást hagytad a helyén. Well done.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7998 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.07, 13:52

Az offolással kapcsolatos vita hozzászólásait ide mozgattam át. Odaát lehet folytatni, ha nem bírjátok elengedni az utolsó szó jogát (de szerintem mindenki számára jobb lenne, ha nem lenne folytatása).Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 885 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.06, 21:14

Szerintem az nem kérdés, hogy az eredeti M* annak idején rengeteget adott a hazai szerepjátékos életnek, mind Ynevvel, mind a szabályaival. Az igazi kérdés az az, hogy akár szabályok, akár világ, akár bármi egyéb terén képes-e még valamit hozzátenni 2019-ben a magyar szerepjátékos élethez.

(Igen, a most is még élő rendezvénysorozatokon túl, mert rendezvények más rendszerekhez is vannak.)

És szerintem pont ez az a kérdés, amit a Deltánál vagy az új rendszert fejlesztőknél nem mernek igazán feltenni maguknak. A nosztalgia elviszi a hátán a könyveket és a kártyajátékot, ez üzletileg nagyjából elég is nekik. Az új rendszer kiadásának a terveit pedig kizárólag presztízsből nem dobták még ki.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2392 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.06, 20:43

Függetlenül attól, személyesen hogy vélekedünk róla, mégiscsak tömegekkel ismertette meg hazánkban a szerepjáték fogalmát (mondjuk olyanokkal, akiknek nagy többsége előtte nem ismert semmit, azóta meg nem hajlandó más játékra ránézni se, de ez már mellékszál). Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.06, 20:38

DiMalto, mi volt a Magus nagy érdeme? :titok: Túl azon, hogy magyar volt? :hogymi:

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7998 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.06, 10:48

Ettől függetlenül érdekelne, hogy az ADND mennyire befolyásolta a M* és a KéM-et, valamint ezek egymást. Első olvasatra Erillion hasonlított az Elátkozott Vidékre, de a "városállamokban" sokkal erősebb a központi befolyás mint EV-n. Például.

 

Ha még egy kis offot megengedtek, valamelyik Tolkien, asszem Cristopher, mondta egy interjúban, hogy men minden rejtélyt kell felfedni, mert azzal eltüntetjük a misztikumot. (Asszem a távolkelet Kék Hegységgel kapcsolatban jött ez elő.) Szívem szerint ezzel kiegészíteném a Mesélői Irányelveket. A Toron és az Északi Szövetség is azért ilyen fura, mert mindent megpróbáltak leírni. M*-ban sokszoro volt olyan érzésem, hogy a túl precíz mindent leírás a játék korlátozásaival jár együtt. Ilyen szempontból az EV, vagy a Sirenar-ÉSz közötti területek sokkal könnyebben játszatónak tűntek.

 

Nekem semmi kifogásom a felvetett témák ellen, de ezek megvitatására szerintem van alkalmasabb topik itt a MAGUS fórumon belül, mint az Új MAGUS szerepjáték topik.

 

Szerk.: Valamiért mindig azt hiszem, hogy van itt valami általános "A MAGUS világképe" vagy "Ynev" topik, aztán mindig rájövök, hogy nincs (és emiatt mindig másik topikban merülnek fel bele való témák).
Jobb híján szerintem a fenti kérdések inkább valók ebbe a topikba, mint ide, de adott esetben nyithatok egy világképes topikot is (és akkor a jövőben legalább nem futnék vakvágányra, amikor ezt keresem  :)).kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 818 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.06, 10:12

[...] Lépjünk tovább!

 
Ellenvetés!
 

 

 

Biztos, hogy ez a jó fórum?


Halott dolgok helyett nem jobb az élőkről beszélni? Én szívesebben olvasom.

 

 
Nomen est omen.
 
A patkánykodást be lehetne fejezni.

 


Mert a M* az elmúlt 10+ évben annyi életjelet adott magáról. Van valami ilyesmi törvény is, hogy a civiliket X idő eltűnés után halottnak nyilvánítjuk. És itt magáról a cégről és rendszerről van szó, nem a közösségről. Jól is néznénk ki, ha a szerepjáték rendőrség lecsapna azokra, akik túl rég óta nem frissített szerepjátékkal játszanak. A kalandozok.hu-n is, és itt is él a M* közösség, elég megnézni a fórumot, az első oldalon az összes topic frissebb mint 1 év. Azt meg nem érzem patkánykodásnak, hogy kijelentem, hogy M* (szerepjáték) vonalon az Új Bestiárium óta nem jelent meg semmi. Csak vannak akik évek óta folyamatosan írják, hogy "már mindjárt kiadjuk!", mint a Lunír 2013-ban, vagy az MKK 2017-ben...
 

1, Ekkora terjedelemben nem. Én sem fogok átmenni a KéM fórumba és elmondani, hogy az új kiadás miben koppintása Ynevnek.


A három komment együtt volt 4 sor.

Ettől függetlenül érdekelne, hogy az ADND mennyire befolyásolta a M* és a KéM-et, valamint ezek egymást. Első olvasatra Erillion hasonlított az Elátkozott Vidékre, de a "városállamokban" sokkal erősebb a központi befolyás mint EV-n. Például.

 

Ha még egy kis offot megengedtek, valamelyik Tolkien, asszem Cristopher, mondta egy interjúban, hogy men minden rejtélyt kell felfedni, mert azzal eltüntetjük a misztikumot. (Asszem a távolkelet Kék Hegységgel kapcsolatban jött ez elő.) Szívem szerint ezzel kiegészíteném a Mesélői Irányelveket. A Toron és az Északi Szövetség is azért ilyen fura, mert mindent megpróbáltak leírni. M*-ban sokszoro volt olyan érzésem, hogy a túl precíz mindent leírás a játék korlátozásaival jár együtt. Ilyen szempontból az EV, vagy a Sirenar-ÉSz közötti területek sokkal könnyebben játszatónak tűntek.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7998 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.06, 09:12

3 darab, csak szőrmentén kapcsolódó hozzászólást szerintem el kell bírnia bármelyik topiknak. Ha nem pörögtök ennyire rá, már rég túl lennénk rajta, így viszont sikerült további 10 offtopik hozzászólást kitermelni. Lépjünk tovább!KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.03.05, 23:50

 

Biztos, hogy ez a jó fórum?


Halott dolgok helyett nem jobb az élőkről beszélni? Én szívesebben olvasom.

 

 

2019 feb 23. : VII. Farkasodú találkozó

2019. márc 23: XXI. Kalandorkrónikák találkozó

2019 április 27: XIII. Hősök napja találkozó

 

Hozhatod a karót és a szenteltvizet ehhez a halotthoz. 
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]