Ugrás tartalomhoz


Fotó

Új MAGUS szerepjáték


 • Válasz írásához lépj be
3550 hozzászólás érkezett eddig

morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 776 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 19:10

Én nem egy olyan életutat játszottam/meséltem ahol ez volt. Pyarr titkosszolgálatnak, Inkvicizónak, Toroni Nemesi háznak, Gorviki nemesi háznak, Északi Szövetségnek (vagy egyik államának), saját városállamnak...

 

Hirtelen fejből ezek külön-külön megvoltak.

 

Szóval, úgy néz ki erre ráéreztünk magunktól.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5762 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 18:48

Én konkrétan meséltem ilyen életutat, ha nem is az ismertek egyike, de Kironavik Szabad Város számára dolgozott a csapat azokban az ügyekben, amikor a város területén kívül kellett valamit elintézni (városon belül ugyebár ott az Éjgárda :)). Sajnos a csapat korábban feloszlott (egyik JK-t egy másik mesélő megölte, és ez kiverte a biztosítékot), de az igazi szándékom ezzel az lett volna, hogy eleinte gyak. mindent megkapnak, amit kérnek az akciókhoz, de később kegyvesztetté váltak, míg végül menekülniük kellett volna, ami a kontrasztot adta volna azzal, hogy semmi supportjuk nincs. Mindegy, lényeg, hohy a város urának így végül nem tettek keresztbe. :)galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5074 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 17:38

Érdekes, hogy az SR típusú játékstílust említitek többen. Nekem ez sosem jutott eszembe.


A hivatalos modulok miatt lehet. A gyári kalandoknak van egy ilyen hatása, hogy megmutatják mire szánták a játékot. A Warhammer se lenne az, ami, az Enemy within kampány és a legendás Night of Blood kaland nélkül.

Mágus esetén visszatérő elem, hogy egy nagyobb hatalmak (Manifesztáció nagyságú kataklizma/Aquirok) játszmájába csöppennek a karakterek. Ha ez sokszor ismétlődik, akkor felvetődik, hogy működne kampányként is, ahol a karakterek profi, de letagadható problémamegoldók, vagy konkrétan egy szervezet ügynökei. (bár ilyenkor célszerűbb valami kisebb hatalmat választani patrónusnak, pl. nem Shadon-Pyarron-Krán, hanem Ordan, vagy az erioni szukék)

morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 776 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 13:28

elGabor kb. az lfg.hu Konfuciusza.  :lmao:  Bármikor megszólal, kap vagy 30 lájkot, 10 évvel ezelőtti hozzászólásait idézni presztízsnek számít, bölcsességéért tömve van a postaládája levelekkel.

 

Az ETK jól játszható, amíg úgy játszol, ahogy a készítők szerették volna, hogy játssz. Amint előkerülnek az atombombák, a távolbahatással a kiteleportálok egy darabot a napból, a légies láthatatlan tevém felderíti a bank-komplexumokat, akkor elkezdődnek előjönni a rendszer elnagyolt részei. Ebben nem csak a rendszer hibás, hanem maguk a csapatok is, amik játszanak, illetve amik tesztelnek. Dronnernek volt a korábbi hozzászólása a savat teremtő varázslóról, amire ... valamelyik fejlesztő azt válaszolta, hogy az alkimisták nem tudnak varázsolni. Itt egyszerűen csak annyi történt, hogy az ő csapatukban nem merült fel ilyen, ezért nem tartották hibának. Más csapatban pedig felmerült, ezért ők hibának tartották. Az ETK teljesen jól játszható, amíg a nehezen meghatározott keretein belül játszol.

 

Igazat megvallva a legtöbb rendszerre elmondható, hogy ha úgy játszol hogy kikerülöd a hibáit, akkor nem egy rossz rendszer.

 

A probléma ott adódik, amikor viszonylag sok dolgot kell kerülgetni, vagy prominens helyen vannak. Ami sajnos jellemzője a MAGUS rendszereknek, általánosságban. Amelyik kiadásban valami jó, helyette van egy rakat másik dolog ami éppen ott talán problémásabb.


Módosította morgorito: 2020.06.24, 13:29


Raksi

Raksi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 109 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 12:19

Érdekes, hogy az SR típusú játékstílust említitek többen. Nekem ez sosem jutott eszembe.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 11:12

@kukac
"Dronnernek volt a korábbi hozzászólása a savat teremtő varázslóról, amire ... valamelyik fejlesztő azt válaszolta, hogy az alkimisták nem tudnak varázsolni."

Ami egyébként azért mókás, mert a varázslók egyébként képzett alkimisták (és herbalisták).

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 10:01

Ha már volt antik-elGabor, akkor ugyanabból a topicból egy antik-Raon:
 

[...]

Másrészt, ennek a játékrendszer oldalát nézve, amíg nem születik olyan rpg-rendszer, ami kategóriákkal jobb, mint az eddigiek, addig teljesen felesleges egy n+1-dik "nemisolyanrossz/közepes szar" kategóriás rendszert összehozni. Ezt a "megújuló mahut, csak az értékeidet akarjuk" dolgot ugyanis annyian eljátszották már, hogy pusztán egy ilyen szándéktól még véletlenül sem fog megújulni a M*. Persze vsz már rontani sem nagyon lehet rajta, az rpg majd minden tekintetben padlón/a mélyponton van. És ez most a jelenlegi fanatikusok számára nagyon nem hangzik majd jól, de az a helyzet, hogy ha nincs meg az a kategóriaugrás, amellyel pl. elérhető lenne, hogy az új M* rendszer ne legyen kb. 16 évvel lemaradva a világ többi, aktuálisan korszerűenk/újszerűnek mondott rendszereihez képest, akkor még az is jobb megoldás, ha hagyjuk ezt a dögöt szép csendben elenyészni. Akinek komoly tervei vannak a M* rpg-vel, egyszerűbb és érdemesebb várnia pár évet, míg a régi baromságok kikopnak az rpg életből, mint belemenni egy jelen helyzetben megnyerhetetlen szélmalomharcba...

Ha a régi idők szellemét akarnám megidézni, most kívánkozna ide a rongyrázás/a "de aggodalomra semmi ok, emberek, majd mi megmutatjuk!" része - ám ha nem gond, még mindig maradnék az őszinteségnél.

Én látok esélyt arra, hogy ebből még jól ki lehet jönni, bár tény, hogy ez igencsak messze van a hurráoptimizmustól. Az irodalmi igény/ynevépítés az elmúlt két évben sokkal jobban haladt, mint az előtte lévő ötben összesen - de szerintem mind a tempó, mind a végeredmény még mindig lehetne sokkal jobb is. Az írótársaságot nézve a kép vegyes - és ez szó szerint azt jelenti, hogy reálisan nézve szerintem kb. ugyanakkora esély van arra, hogy A Terv sikerül, mint arra, hogy nem.
A legnagyobb gondot abban látom, hogy bár a "gyógyíthatatlan M* vonzalom" mindenkiben megmaradt, a társaság nagyobb része épp most lépett abba az életkor-kategóriába, amikor a boldog-szabad egyetemi/vért izzadós pályakezdős idők már elmúltak, de a család/karrier/biztos megélhetés pálya még nem alakult ki, és ilyenkor hiába szeretne az ember ezzel foglalkozni, sokszor sajnos vannak fontosabb dolgok is.
Természetesen ettől függetlenül ez az egész leginkább csak rajtunk múlik - ezért erről többet egy szót sem, nem is a kifogásokat keresem.
A folyamatban lévő munkákat látva/ismerve úgy gondolom, nem túl nagy hülyeség azt mondani, hogy az elkövetkezendő egy-két év alapvetően meghatározhatja a M* jövőjét. Vagy bejön az, amit a többség szeretne, vagy csak akkor lehet majd továbblépni, ha az alkotógárdában komplex generáció és szemléletváltás következik be.

Gazsi Toronja egyébként a fent említett igényes világépítési részt hivatott elősegíteni - és nagy kár érte, hogy nem jött ki még az Inomi vergődése végén, pusztán a munka ilyenfolytán történő igazolása nagyon sok mindenben segíthetett volna. Persze még most sem késő, hogy felkavarja az állóvizet, de a helyzet kicsivel bizonyosan rosszabb, mint pár éve.

[...]kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 09:17

elGabor kb. az lfg.hu Konfuciusza.  :lmao:  Bármikor megszólal, kap vagy 30 lájkot, 10 évvel ezelőtti hozzászólásait idézni presztízsnek számít, bölcsességéért tömve van a postaládája levelekkel.

 

Az ETK jól játszható, amíg úgy játszol, ahogy a készítők szerették volna, hogy játssz. Amint előkerülnek az atombombák, a távolbahatással a kiteleportálok egy darabot a napból, a légies láthatatlan tevém felderíti a bank-komplexumokat, akkor elkezdődnek előjönni a rendszer elnagyolt részei. Ebben nem csak a rendszer hibás, hanem maguk a csapatok is, amik játszanak, illetve amik tesztelnek. Dronnernek volt a korábbi hozzászólása a savat teremtő varázslóról, amire ... valamelyik fejlesztő azt válaszolta, hogy az alkimisták nem tudnak varázsolni. Itt egyszerűen csak annyi történt, hogy az ő csapatukban nem merült fel ilyen, ezért nem tartották hibának. Más csapatban pedig felmerült, ezért ők hibának tartották. Az ETK teljesen jól játszható, amíg a nehezen meghatározott keretein belül játszol.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 08:54

Ha már elGábor, akkor ezt a mondatot idézni kell :
"Aztán az asztal mellett ezerféle mutáció alakult ki, az egészen riasztótól a zseniálisig."

Aki ezt nem minimum tárgyilagosnak tekinti, azzal baj van.
Jelzem elGábor valahol írta, hogy játszik egy ETK partiban, mert ha játszani akarsz,nem kötekedni, az ETK is jó rendszer.

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.24, 07:08


Ez annyira, de annyira találó!

De szerintem nincs ebben semmi rossz, mi pont ezt szeretjük benne.

Szerintem elGabor se rosszallóan írta. :)

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 19:26

Dronner, konstruktívkodni itt komolyan mit lehetne? Van itt egy enyhén szólva idejétmúlt játék a dinoszaurusz közönségével, amihez kiadni nem lehet semmit, a kiadót meg nem érdekli, így a dinók a nyugdíjasklubon kívül kb. senkit nem érdeklő füzeteiket vetik össze évezredek óta, összeesküvéseket szőnek a nagy gonosz kapitalistákról, akik nem akarnak milliókat kidobálni az ablakon az ő füzetkéjük kedvéért, de az ezen való élcelődésen való fennakadás is lement már oly sok milliószor, hogy már én is unom. Hozzászólásom begépelésekor e furcsa helyzet feletti értetlenkedésem vezetett, tőlem változhatsz nyugodtan bármivé.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5074 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 18:56

@Galu22
Hogyhogy nincs semmi az aláírásomban? Másét látod?


Most már igen :)


Van még olyan is, hogy mivel Yneven rengeteg kevésbé lakott hely van, a karakterek a pusztában/rengetegben/hegységben kajtatnak, mint ami a DnD lámpásos elképzelése (valamelyik szabálykönyvben volt, hogy a stabil városok lámpások a közöttük lévő problémás háttérben). Csak itt nem kazamatákban kúsznak, hanem régi kyr/crantai/tb romokat kutatnak, vagy titkos Orwella/Amund/stb szentélyeket gyilkolnak le. A Halál havában is ilyen.


Játszottam olyan hivatalos mágus modult, ami ilyen volt, de alapvetően igaza volt Gábornak, amikor azt írta, hogy jellemzőbb a cyberpunk/shadowrun kalandstruktúra.

Amiben én mondjuk látok potenciált, a Shadowrun sem véletlenül népeszerű... harminc éve?

scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 681 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 16:35

 

@Galu22
Hogyhogy nincs semmi az aláírásomban? Másét látod?


Telefonon, tableten nincs aláírás. ;)

Bulldy

 

 

/OFF

 

Egész pontosan a weboldal mobil nézetben nincs, ha a mobil eszközön átváltasz asztali nézetre, akkor igen.

Asztali gépen is csak bejelentkezve látszik az aláírás, bejelentkezés nélkül nem.

Plusz, a tiltólistán letiltható adott felhasználó aláírásának megjelenítése is.

 

 

/ON

 

A világot kellene egy arra alkalmas rendszer alá tenni, fejleszteni újat kár.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 13:21

@Galu22
Hogyhogy nincs semmi az aláírásomban? Másét látod?


Telefonon, tableten nincs aláírás. ;)

Bulldy

NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 811 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 12:51


Ez annyira, de annyira találó!

De szerintem nincs ebben semmi rossz, mi pont ezt szeretjük benne.


Amúgy a kalandstruktúrákról eszembe jutott, amit a F.A.T.E. játékomba akartam csinálni, amit amúgy meg is fogok, ha egyszer eljutok addig. Ez pedig az Other Dust és a Red Tide RPG-kben található véletlen település generátorok M.A.G.U.S. verziója. Nyilván a Red Tide nagy része egy-az-egyben használható MAGUS-hoz, mert mindkettő fantasy, míg az Other Dust apokalipszis utáni, és azon többet kéne változtatni. Például idegen lények helyett aquirok, meg Ó-Kyr romok, meg Orwella szentély, és a többi.
Ez nyilván használható lenne normális MAGUS rendszerekhez is, szerintem simán elférne például a Kard és MAGUS szabályaiban is.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 12:42

@Galu22
Hogyhogy nincs semmi az aláírásomban? Másét látod?

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5074 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 11:28

Volt elGabornak egy (szerintem roppant találó) szösszenete itt a fórumon jó tíz éve, idézném belőle a releváns passzust:
Nagyjából egyetértek vele, talán az a különbség, hogy látok benne potenciált, szerintem a Shadowrun struktúrát is lehet jól csinálni. Ráadásul kifejezetten mesélőbarát, és sok rendszertámogatás sem kell hozzá. (ld. például pont Gábor egyik írását http://beyondfomalhaut.blogspot.com/2019/03/blog-conspiracy.html, a Technoirt, a Vornheimet, Backswords&bucklerst)

Módosította galu22: 2020.06.23, 11:29


alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 11:17

Átdolgozott alatt azt értem, hogy definiálniuk kellene, hogy mi a mágus fő kalandstruktúrája, és azzal kezdeni valamit. Szerintem a mágus a kezdetek után már volt általános kalandozófantazi, hanem inkább küldetés-betörés-szabotázs-merénylet alapú kalandok rémlenek, mint Shadowrunban. Ehhez egyébként meg is volt a háttér, viszonylag stabil államok, menő erőszakszervezetekkel.
Az, hogy nem Mr. Johnson van, hanem csuklyás megbízó, szinte mindegy...


Volt elGabornak egy (szerintem roppant találó) szösszenete itt a fórumon jó tíz éve, idézném belőle a releváns passzust:

Eszmefuttatás a Mágus őshangulatárúl.
(...)
A menedzserfantasy kalandjai: rettenetesen egyszerű. Vesszük a cyberpunk kalandstruktúrát, csak kicseréljük az öltönyös gecit a gróf úrra vagy egy sötétköpönyeges alakra, a céges bázist/pusztulatot grófi latifundiumra/kisvárosra), a technonindzsákat pedig fejvadászokra, de egyébként a Missön, a Kényszerítő Eszköz, a Nagy Háttérmachináció és a Céges Átbaszás úgy ahogy van, ynevi analógiákra konvertálható. Van egy másik formula is, akkor a Veszélyes Cybercucc (=aquir varázseszköz) megszerzése és különféle gonoszságai kerülnek fókuszba. Harmadik típusú ősyneves kaland nincs is.
(...)
galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5074 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 11:16

 

Egyébként valóban nem lenne rossz, ha erre a "reneszánsz fantasy Shadowrun" alzsánerre feküdnének rá, mint Ynev, mind a rendszer kapcsán. Itt lehet még mozgástér.

 

Arra gondolsz amiben mindenki kitápolt kráni/toroni/gorviki fejvadász akik a legkisebb szociális/gondolkodós akadályt sem tudják leküzdeni lebukás/tpk/mindenkit legyilkolás nélkül? :trollface: :true strory:

 

 

 

Szerintem a Shadowrun: Hong Kong sztorija minden probléma nélkül lemesélhető a mágus Erionban. Ott nagyobb részt egy Kindly Cheng nevű gengszternek dolgozik a csapat, de a "kapjátok el a rivális triád könyvelőjét" küldetések mellett kénytelen foglalkozni azzal is, hogy mitől vannak mindenkinek rémálmai.

 

Szerintem a Shadowrun lényege pont az, hogy

- lehetsz akármilyen kemény, az igazi nagyfiúk el tudnak intézni. Mindenképp kell valaki, aki fedez, egy megbízó, akinek nagyon hasznos vagy.

- okosan kell csinálni, nem erőből, mert ha nyomot hagysz (azaz nem vagy hasznos a megbízódnak), akkor nagyon hamar leírnak veszteségként

- a mission struktúrába bele lehet fáradni, de alapvetően elég jól működik. Legalább annyira hasznos, mint a pletyka-utazás-dungeon-pihenés loop.Fefe

Fefe

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 448 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.23, 10:53

Egyébként valóban nem lenne rossz, ha erre a "reneszánsz fantasy Shadowrun" alzsánerre feküdnének rá, mint Ynev, mind a rendszer kapcsán. Itt lehet még mozgástér.

 

Arra gondolsz amiben mindenki kitápolt kráni/toroni/gorviki fejvadász akik a legkisebb szociális/gondolkodós akadályt sem tudják leküzdeni lebukás/tpk/mindenkit legyilkolás nélkül? :trollface: :true strory:
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]