Ugrás tartalomhoz


Fotó

Új MAGUS szerepjáték


 • Válasz írásához lépj be
2761 hozzászólás érkezett eddig

scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 662 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.10, 16:59

Már régen rossz, ha valaki az alapján vesz vagy nem vesz meg egy könyvet, hogy milyen dobáskódok vannak benne.
...

Elvben és racionálisan igazad van.
Gyakorlatban és irracionális érzelmi oldalról nem biztos.

 

Függetlenül attól, hogy most már 20+ éve lesz, hogy nem játszok (és a közeljövőben, feltehetőleg, nem is fogok), nekem olyan rémképem van, hogy nálunk (vagy csak nekem?) az asztal melletti ücsörgésnél fontos hangulati elem volt a kockadobálás, azaz az, hogy ha MÁGUS-t játszunk, akkor K100 (lehetőleg kék és fehér dobókockákkal), ha D&D merül fel, akkor meg kell egy készlet mindenféle fura dobókockával.

Nyilván, nem azt mondom, hogy központi kérdés, meg hogy ne lehetne megszokni, de a régi beidegződések, hangulat erejét sem szabad lebecsülni.
(Francia kártyával is lehet/ne/ ultizni, mégsem teszi senki.)

Én mindig elmélázom, hogy amikor egyes képességek esetében csak +/- 1 pontnyi módosítón is vita tud kialakulni, akkor eltérő kockával dobás mennyi (persze, NEM leküzdhetetlen) ellenérzést szülhet?

Én úgy emlékszem ismeretségi körből, hogy a 2004-es k20 (angolul d20) alapú alapkönyvbe bele sem lapoztak - csak azért mert k20.
Nyilván, erről is lehet bárkinek bármilyen véleménye, csak a tény nem változik, hogy ezen illetők mint potenciális vevők elvesztek a játék számára.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2428 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.10, 16:49

Miért, a KéM mire készült? Általános fantasy motornak, ennek kiválóan meg is felel, ahogy a M* is az "AD&D magyar testvére (örüljünk neki együtt!)" címkével jelent meg, és meggyőződésem, hogy a gyakran kigúnyolt köpönyeglobogtató managerfantasy-modor a kezdeti pár regénynek és modulnak hála rögzült róla sokak percepciójában, pedig mezei szörnygyakástól dungeonkúszáson át felfedezősdiig vagy intrikáig kb. bármit játszhatott vele a nép egyszerű gyermeke, és játszott is.

 

A rendszer trópusainak jelentősége messze el van túlozva sztem, pl. fogunk egy tolvajt, adunk neki erős mérgeket, mászófelszerelést meg grimdark varázstárgyakat, plusz nagy pofát, soha nem mosolygást és voálá, kész a kráni fejvadász.  Jó, a boszorkánymester már valamivel nehezebb lenne, de jól megválogatott aljas varázslatokkal az sem olyan nagyon megugorhatatlan. Nyelvrohasztás mondjuk tényleg nincs máshol, de ha bárkinek tényleg ez a nélkülözhetetlen, kb. 2 perc konvertálni. DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 724 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.10, 15:54

A problémát én abban látom, hogy makacsul ragaszkodnak valami saját rendszerhez, mikor sokkal egyszerűbb lenne egy már meglévőre átírni.

Egyetértek. Temérdek idő és energia megy el rendszerfejlesztésre és -tesztelésre, miközben térdig gázolunk a bevált receptekben. Nem hiszem el, hogy ne felelne meg egy, már bizonyított játék motorja: Basic RPG, D6 system, stb.; ennyire azért nem különleges a Nagy M*.

D20 nem volt rossz irány, csak kicsit mellékvágány lett.

 

 

Bulldy

Akit zavar az, hogy 1d6-ot használ a rendszer, az nézze meg a OneDice szerepjátékot. Teljesen jól játszható.

A Tiny Dungeon-t nézegettem mostanság, de ez is tetszik! Köszi!

 

 

Marvin

Hogyne ismernék, Kard és Mágia!

Nagyot röhögnék, ha az egész titkolózás arra menne ki, hogy KéM alapokra épül az új könyv.  :dilis:

 

 

tomscholz

A rendszer egyik nagy vállalása, hogy az irodalomban megjelent/jövőben megjelenő események is modellezhetők legyenek, ami miatt szerintem sokkal érettebb hozzáállást igényel a játékosok részéről....

Emiatt pedig kételkedem benne, hogy kezdő játékosok segítség nélkül kényelmesen fogják érezni magukat a játék során.

Az irodalom és a játék elválasztásáról a napokban kérődztem fel a gondolataimat a Savage Worlds topikban, itt most nem terhelnélek Titeket, de a kezdő játékosok kispadra ültetése nem tűnik egy kereskedelmileg átgondolt ötletnek. Persze ha nem cél a piaci/közösségi eredményesség, akkor nem szóltam.


Módosította DiMalto: 2019.08.10, 16:01


tomscholz

tomscholz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 98 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.10, 13:46

 

kevésbé volt fontos, mint az, hogy milyen a rendszer.


Na, és milyen a rendszer? :)

 

Elnézést a késlekedésért!

 

Nos, az új rendszer teljesen szubjektíven(!)... hát, új. Nekem legalábbis mindenképpen. Én a saját hatáskörömben egy közepesen összetett menedzserfantasy-t képzeltem el és fejlesztgettem. Ez pedig a matek helyett inkább a narratívára helyezi a hangsúlyt. Az, hogy ez mennyire jó vagy nem jó, szerintem kipróbálás nélkül nehéz megjósolni. Abban vagyok csak biztos, hogy ez a váltás sokaknál fog igényelni biztosítékcserét. Nyilván a játékosok ízlése is számít majd a megítélésében, vagyis abban sem kételkedem, hogy lesz olyan, akinek tetszeni fog. Például nekem (sokadik) első olvasatra tetszik, de anno az ÚTK is tetszett, ami játszva már nem volt olyan szimpatikus. Szóval ki kell próbálni.

A matek része egyáltalán nem bonyolult. Némelyik társasjáték sokkal összetettebb. A karakteralkotás/fejlesztés, a próbadobások és a rendszer egyéb dolgai is elég egyszerűek. Amiben erős buktatókat látok, az a szabályok és a világkép értelmezése a játékosok és a készítők részéről. Értem ez alatt, hogy a rendszer józan/logikus gondolkodást remél a játékosoktól. Ez pedig sokszor nem annyira fekete/fehér dolog, hiszen az, hogy mi tűnik logikusnak az - lesarkítva - sokszor nagyban függ a játékosok életkorától, tájékozottságától, egyéni tapasztalataitól. (Pl. a fb-n rengeteg olyan vita volt, ahol az íjászok megmondták a tutit, mások meg nem értettek egyet vele; vagy a hagyományőrzők tartottak előadást egy csata menetéről vagy a vértviseletről, stb.)

A rendszer egyik nagy vállalása, hogy az irodalomban megjelent/jövőben megjelenő események is modellezhetők legyenek, ami miatt szerintem sokkal érettebb hozzáállást igényel a játékosok részéről. Emiatt pedig kételkedem benne, hogy kezdő játékosok segítség nélkül kényelmesen fogják érezni magukat a játék során. Nyilván egy rendszer nem lehet alkalmas mindenre (is).

Szóval a verdikt: A rendszer jó, ha arra használod, amire való. De ha mindenen vitatkozni akarsz a KM-mel, arra is jó, mert meg kell egyeznetek, hogy a játékban mit lehet, és mit nem. :) Ki kell próbálni, aztán majd mindenki eldönti magának.

 

Na, írtam sokat, és nem írtam semmit. Inkább megígérem, hogy hajtom Raon-t, hogy mielőbb beinduljon az a nyílt teszt.

 

PS: Én ezt a rendszer dolgot már elengedtem egyébként. Úgy vagyok vele, hogy mindegy milyen, csak jöjjön ki végre, aztán majd megjavítjuk. De amint kijött az alapkönyv, be lehet indítani egy kiegészítő sorozatot - ez az én vesszőparipám már évek óta - pl. Geoframia címmel, ahol régiónként kerülne bemutatásra több terület/ország/iskola/"kaszt" és miegyéb. A lényege az lenne, hogy mindenki találjon bennük neki tetsző témakört.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4686 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.10, 07:04

Más: ismertek olyan magyar „brandet” ami alternatívája lehet? (Hűséges típus vagyok, talán túlságosan is, de úgy érzem ideje váltani)Attól függ, hogy mit jelent neked a mágus.

Ha a "hivatalosan támogatott" játékstílus fontos (hidegháborús-James Bond reneszánsz-barokk környezetben, a háttérben inkvizícióval, nindzsákkal és Lovecraft szörnyekkel), akkor ilyen tudtommal nincs.
A magyarul elérhető játékok értelemszerűen sosem törekedtek erre, egyszerűen más fókuszra készültek. (Kard és Mágia például Lieber-Howard-Vance, Helvéczia Grimm-Jókai)

Ha az a lényeg, hogy legyen egy logikus alap, amit testre tudsz szabni magadnak, akkor Gábor játékai ilyenek, a Kazamaták és Kompániák szintén.
Magyarul elérhető még a d100 Cthulhu hívása, ami teljesen jól működik, ha a megcélzott hangulat életveszélyes.
Nem akciódús, hanem nyomozós-intrikázós játékhoz rendszer szinten működik a Cthulhu nyomában. (bár ez modern, kicsit át kell szabni)

Ezen kívül, ha csak maga a rendszer érdekel, akkor van jó néhány kipróbált és bizonyított rendszer, aminek van magyar fordítása. Például ilyen a minisix.
http://lfg.hu/forum/index.php/files/file/328-minisix6-magyar-forditas/

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2428 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 20:41

Hogyne ismernék, Kard és Mágia!

 

http://fomalhaut.lfg.hu/category/kard-es-magia/szabalyok/GDR

GDR

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 18:38

Uraim,

tisztelettel ez vízgerebjézés. Beszélgetünk valamiről ami nincs. Nagy nyilvánosság által nem tesztelhető, kiadásra nem került, célközönsége nem tisztázott (okszerűen új játékosok lehetnek) és majdani megjelenésének célja sem ismert. Gondokok itt arra, hogy önállóan kell megálljon a lábán, vagy a M* irodalom népszerűsítése a célja?

Elég keserű kép elismerem.

 

Más: ismertek olyan magyar „brandet” ami alternatívája lehet? (Hűséges típus vagyok, talán túlságosan is, de úgy érzem ideje váltani)kavarajavarava

kavarajavarava

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 104 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 17:42

Egyre inkább úgy érzem, hogy az új rendszer csak akkor lesz elfogadott, ha egy konzekvens világleírást is tartalmaz. Olyat, ami választ ad a régi kérdésekre, de nem csak egy foltozgatás.
Sajnos viszont úgy érzem a rendszerkedésen megy a vita. (Hány képzettség legyen, milyen kasztok maradjanak...) De amíg pl a mágia nem logikus csak okoskodós, vagy nem tiszta, h melyik regények vannak érvényben, mit csináljunk, ha nem a giga Yneven játszunk dolgok nem tiszták, addig nem látok nagy jövőt előtte.

dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 12:50

Selmo +1

Picit magam ellen beszélek, de pl. a Star Wars és az L5R is "túlélt" (sőt, élnek is virulnak) egy alapvetően radikális váltást (d20/d10 rendszerről szimbólumos kockák), ahogy a D&D is túlélte a 4E-t - amit én pl. szeretek.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6529 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 12:46

Akit zavar az, hogy 1d6-ot használ a rendszer, az nézze meg a OneDice szerepjátékot. Teljesen jól játszható. Na ja, nem lesznek benne 40 körös csaták, ahol 3-4 FP-nként kell lefaragni az ellenfél 120 FP-jét, de ettől még kivállóan működik.

Bulldy

Eldoxar

Eldoxar

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 63 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 12:44

Lehet, a játékrendszertől többé-kevésbé független kiegészítők, világleírások kellenének (akár úgy, hogy bizonyos adatok, statisztikák több, korábbi kiadásra is benne lennének) vagy a fene tudja.

 

Az Északi Szövetség és Toron könyvekről – ezek pontosan ilyen könyvek – úgy tudom, hogy sikertelenek voltak. Így aztán nem is folytatódott a széria.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2059 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 12:02

Már régen rossz, ha valaki az alapján vesz vagy nem vesz meg egy könyvet, hogy milyen dobáskódok vannak benne. A Dragon Age pl. szintén 3d6 és némi módosítással, tök jól használható lenne. A problémát én abban látom, hogy makacsul ragaszkodnak valami saját rendszerhez, mikor sokkal egyszerűbb lenne egy már meglévőre átírni.scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 662 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 11:17

...
A 2. pontot a fejlesztőknek is el kell engedni. A cél szerintem egy olyan rendszer ami a játékosok új generációjának vonzó, és emellett nem baj ha az "öregek" egy részének is. Ha nem sikerül friss játékosokat bevonni, akkor a további lassú enyészet fog folytatódni.
...
Ettől még sokan támogatásul valószínűleg megvennének egy új kiadványt, ha az igér valamiféle jövőt a játéknak.

Egyébként nekem se nagyon tetszik az alapul válaszott rendszer, és tudtommal nincs különösen nagy rajongótábora...

Teljes mértékben egyetértek.

 

Régi játékosokra új szabálykönyvet kár alapozni, legfeljebb támogatásként veszik meg (én már azért se, van már kettő, újabb nem kell, mert úgysem játszom vele).

Lehet, a játékrendszertől többé-kevésbé független kiegészítők, világleírások kellenének (akár úgy, hogy bizonyos adatok, statisztikák több, korábbi kiadásra is benne lennének) vagy a fene tudja.

Ha jól értem, 3d6 alapú lenne?
Hát, ízé, M****-t NEM k100-zal kiadni, nagy bátorság (vagy vakmerőség). :gyagya:


Módosította scaurus: 2019.08.09, 11:18


Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1292 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.09, 10:15

No, akkor ha már mini-veszekedés alakult ki, elmondanám hogy miért írtam azt, hogy nincs bizalmam túl sok a projektben. Nagyjából két okra lehet bontani.

 

1. A rendszer amit -alapul- választottak nem tetszik különösebben, és lehet én vagyok meggyőződve, hogy a MAGUSt jól lehetne-e rá adaptálni. Aztán vagy igazam lesz vagy nem, remélem nem és kellemesen csalódok.

 

2. Úgy alapjában véve a játékosbázis túlságosan szét van forgácsolódva, az emberek nagyon különböző dolgokat akarnak, ahhoz, hogy egy összefogó kiadvány szülessen, ami -talán- nyitna mindkét oldal felé. Szóval személy szerint ezt teljesen el is engedtem.

 

Télleg az lenne az egymondatos összefoglalásom, hogy bár nem várok tőle semmit, de ha egy jó (vagy legalább majdnem jó-játszható) hangulatos kis rendszer lesz, akkor már örülni fogok neki.

 

A 2. pontot a fejlesztőknek is el kell engedni. A cél szerintem egy olyan rendszer ami a játékosok új generációjának vonzó, és emellett nem baj ha az "öregek" egy részének is. Ha nem sikerül friss játékosokat bevonni, akkor a további lassú enyészet fog folytatódni.

A régi játékosok jelentős része már letette a voksát amellett hogy milyen M* kiadással és háziszabályokkal játszik, és valószínüleg nem elsődleges szempont náluk a rendszer "modernsége" - mert akkor nem játszanának Magus rendszerben. Ettől még sokan támogatásul valószínűleg megvennének egy új kiadványt, ha az igér valamiféle jövőt a játéknak.

Egyébként nekem se nagyon tetszik az alapul válaszott rendszer, és tudtommal nincs különösen nagy rajongótábora... ráadásul teljesen másra készült. De ez izlés kérdése, lehet az új generációnak bejön majd.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8105 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.08, 07:48

kevésbé volt fontos, mint az, hogy milyen a rendszer.


Na, és milyen a rendszer? :)morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 342 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.07, 22:24

No, akkor ha már mini-veszekedés alakult ki, elmondanám hogy miért írtam azt, hogy nincs bizalmam túl sok a projektben. Nagyjából két okra lehet bontani.

 

1. A rendszer amit -alapul- választottak nem tetszik különösebben, és lehet én vagyok meggyőződve, hogy a MAGUSt jól lehetne-e rá adaptálni. Aztán vagy igazam lesz vagy nem, remélem nem és kellemesen csalódok.

 

2. Úgy alapjában véve a játékosbázis túlságosan szét van forgácsolódva, az emberek nagyon különböző dolgokat akarnak, ahhoz, hogy egy összefogó kiadvány szülessen, ami -talán- nyitna mindkét oldal felé. Szóval személy szerint ezt teljesen el is engedtem.

 

Télleg az lenne az egymondatos összefoglalásom, hogy bár nem várok tőle semmit, de ha egy jó (vagy legalább majdnem jó-játszható) hangulatos kis rendszer lesz, akkor már örülni fogok neki.tomscholz

tomscholz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 98 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.07, 22:19

 

A tesztelők a napokban kapták kézhez a nyílt tesztre szánt anyagot. A teszt indulása nagyban függhet attól, hogy mit szólunk hozzá. Az eddigi késések is javarészt az akadékoskodásainknak köszönhetőek.

 

Mivel a DV fórum süllyesztőbe vándorlása óta el vagyunk vágva attól a kevés infótól is, amit eddig Raon csepegtetett, én megköszönném, ha minden elmondanál, amit tudsz és a jelenlegi státuszod és esetleges kötöttségeid megengednek.
Mi lesz a roadmap következő állomása? Esetleg lehet már tovább is látni lépcsőket? Az említett nyílt teszt valóban nyílt lesz, mint mondjuk a Pathfinfer 2 esetében volt, vagy olyan, mint az eddigiek, azaz szűk körű és titoktartásis? Mi lesz a kommunikáció hivatalos csatornája, most, hogy se MAGUS weboldal, se DV fórum?

Nyilván nem számítok rá, hogy tesztelőként mindegyik kérdésre választ adsz, csak ezek azok, amik a leginkább érdekelnének engem. ;)

 

@Strato: Most látom csak, hogy a választ munkaidőben is megírhattam volna. :-D
A helyzet az, hogy fejlesztési folyamatok ilyen mélységeibe mi nem kaptunk beavatást, vagy ha igen, akkor én nem figyeltem eléggé ill. kevésbé volt fontos, mint az, hogy milyen a rendszer. Így viszont azt sem tudom megválaszolni, hogy mennyire lesz nyílt a teszt. Sajnálom, hogy nem vagyok elég segítőkész!

Szerencsére Raon is tervezi, hogy ír pár gondolatot. Remélem ő majd meg tudja adni a választ a kérdéseidre.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8105 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.07, 13:07

A tesztelők a napokban kapták kézhez a nyílt tesztre szánt anyagot. A teszt indulása nagyban függhet attól, hogy mit szólunk hozzá. Az eddigi késések is javarészt az akadékoskodásainknak köszönhetőek.

 

Mivel a DV fórum süllyesztőbe vándorlása óta el vagyunk vágva attól a kevés infótól is, amit eddig Raon csepegtetett, én megköszönném, ha minden elmondanál, amit tudsz és a jelenlegi státuszod és esetleges kötöttségeid megengednek.
Mi lesz a roadmap következő állomása? Esetleg lehet már tovább is látni lépcsőket? Az említett nyílt teszt valóban nyílt lesz, mint mondjuk a Pathfinfer 2 esetében volt, vagy olyan, mint az eddigiek, azaz szűk körű és titoktartásis? Mi lesz a kommunikáció hivatalos csatornája, most, hogy se MAGUS weboldal, se DV fórum?

Nyilván nem számítok rá, hogy tesztelőként mindegyik kérdésre választ adsz, csak ezek azok, amik a leginkább érdekelnének engem. ;)tomscholz

tomscholz

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 98 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.07, 13:00

@Cain: Nyilván nem a mi hibánk minden, de a csúszásokban benne vagyunk mi is gazdagon. Volt egy töréspont, ahol elfogyott a lelkesedésünk és nem láttuk el rendesen a feladatainkat. De erről inkább majd egy sör mellett beszélnék, ha eljön az ideje. :)Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1292 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2019.08.07, 12:44

@Kukac: A tesztelők a napokban kapták kézhez a nyílt tesztre szánt anyagot. A teszt indulása nagyban függhet attól, hogy mit szólunk hozzá. Az eddigi késések is javarészt az akadékoskodásainknak köszönhetőek.

 

Ne fogd magatokra. A tesztelők soha, semmilyen körülmények között nem fognak teljes létszámban 100%-ig kiállni gyakorlatilag semmi mellett (kivéve esetleg az ingyen sört/pizzát). Egy határozott fejlesztő csapat már sorra zárná le a témákat azzal hogy "ok, beépítettük a nekünk tetsző javaslatokat, innen ezen nem módosítunk csak extrém esetben, vagy a nyílt teszt alapján, most Y-ra koncentráljatok a tesztelés során".

Meglátjuk hogy az 50. "hamarosan indul a nyílt teszt"-ből mi lesz. :P
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]