Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Zaranassinum RPG v2


 • Válasz írásához lépj be
43 hozzászólás érkezett eddig

Avangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 341 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.18, 08:31

Ha valóban úgy érzed, hogy segítettem, annak őszintén örülök.

 

A válaszoddal kapcsolatban: szerintem teljesen mindegy, hogy az alapfelállás hiperrealisztikus vagy tündérmese, a koncepciónak a világ saját logikáján belül következetesnek kell(ene) lennie.

 

Az általad említett SW következetlenségekkel kapcsolatban az a teljesen szubjektív véleményem, hogy ilyesmit én akkor tudok elfogadni egy világon belül, ha

- nem borítja fel a világ alapvetéseit

- hozzátesz valamit a szórakozáshoz, világhoz

 

Magyarul - a te példáidnál maradva - az űrben a hajók hangja jelentősen hozzátett a moziélményhez SW-ben, ahogy az is, hogy halálukkor a jedik után nem maradt ott három fogtömés és egy csípő protézis. A világodban lévő ellentétek viszont inkább arra emlékeztetnek, mint ha azt olvasnám egy novellában, hogy Yoda az utolsó ötszáz évében Erő érzékeny gyerekeket boncolt élve, hogy megfejtse az Erő titkát.

 

Zárásként kívánom, hogy alkoss egy SW-hez hasonlóan szórakoztató univerzumot, és garantálom, hogy senki nem fog kötekedni. :)


 • BePe kedvelte ezt

Zaranassinum

Zaranassinum

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 58 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.18, 00:15

Kedves Avangion!

Ráébresztettél valamire. Egy olyan világot amit elképzeltem nem lehet úgy megkreálni, hogy 100% ban logikus és következetes legyen. Mert vagy ez hibádzik vagy amaz. Vagy önző vagy önzetlen.
A hirtelen ötletem (ami percenként változhat) az, hogy azt fogom csinálni, mint Lucas a SW vel . Réges régen egyszer volt hol nem volt.
Az SW ben sincs következetes logika minden esetben. Lucas felállitott logikátlan szabályokat és azok onnantól léteztek abban a világban. (hangok az űrben, artu megértése stb.) senki nem hiányolja annak tudományos magyarázatát, hogy igazából mi az erő (nagyjából lehet tudni), mekkora távolságra vannak a rendszerek (mert olyan a filmekben mintha pár óra alatt elérhető lenne bárhonnan bármi) a porgok hogyan tudnak repülni, Luke keze miért tűnt el halálakor. Mert ha ilyen szinten belemegyünk ezekbe a részletekbe, akkor lemaradunk a fenykardok izzó hangjárol, a lézer lövedékek szinkavalkadjarol és a csodálatos erő képességekrol.
Valami hasonlót fogok én is csinálni. Ami hangulatos annak nem kell teljesen logikusnak lennie, ami meg fontos azt letudom majd egy rövid logikusabb magyarázattal.
Szóval valószínűleg Zaranassinum nem egy bolygó lesz hanem túl az üveghegyen egy tündér mese.
Most ezt gondolom.

Köszönöm a hozzászólásod! Úgy érzem, segítettél.

Avangion

Avangion

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 341 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.17, 23:14

Belenéztem kíváncsiságból, de az összefoglaláson túl nem jutottam.

 

Számomra teljesen ellentmondásos a világkép, Csak néhány példa (bocs, nem akarok gúnyolódni sehol, csak a "helyi" kifejezéseket nem jegyeztem meg):

- már említették, hogy választás szabadsága, döntési lehetőség nélkül nincs "jóság"

- "önzetlenségről" sem beszélhetünk olyan esetben, ha konkrét pozitív, negatív hatásai vannak a cselekedeteknek. Ha "rossz vagyok" kitör a falu mellett a vulkán, ha "jó" vagyok, kapok manát a varázsláshoz. Így ez se nem hit, se nem erkölcsösség, ez színtiszta üzletnek tűnik. Más, elfajzott rpgkben (főleg az alacsony érzelmi és magas értelmi intelligencia mellett, amivel itt még bőven átlagos chi-termélő) a karakter boszorkánymesternek megy és embereket áldoz, itt meg ájtatoskodik, mert az éri meg neki.

- ha jól értem a jóság és "emberiség" érdekében a 24 őstudor 800 éven át tenyésztett és kísérletezett embereken? Ez csak nekem tűnik nagyon keménynek az idealista, erkölcsös világban? :kavar:

- Még szintén a 24 céljaihoz. Nem egészen értem, hogy minek erőlködtek ezer éveken át. Ugye faj már nem volt, amit meg kellett menteni (különben nem kellett volna újratenyészteni a nulláról). Az erőszakot elvetették, ezért teremtettek egy fajt, amit majd felkészíthetnek egy háborúra, ez is furcsa. Még csak a bolygó védelméről sem beszélhetünk az ufókkal szemben, mivel a bolygó maga küzd a legjobban az emberiség ellen. Az új fajnak egyetlen szerepét látom a történelemben, hogy küldheti a kakaót az újra beizzított Magba, ami viszont így leginkább a Mátrix trilógiát juttatja eszembe.

 

Sajnálom, hogy negatív vagyok, mert a látszat ellenére egyébként díjazom, hogy valakinek a mai világban még van kedve belevágni egy ilyen projektbe. Ha a szerzőnek tetszik, jó játékot, ha nagyobb nyilvánosságnak szánja, én még csiszolgatnám kicsit a gyémántot. :)


Módosította Avangion: 2018.03.17, 23:15


Tocy

Tocy

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.17, 10:45

Kedves Tocy!

 

 

Nagyon hasznosnak találom a tanácsaidat! Megpróbálom megfogadni mindet!

Külön köszönet, hogy időt szántál arra, hogy ezeket elém tárhasd!

 

Köszönöm nagy tisztelettel!!!!

 

Igazán nincs mit, szeretek ilyesmiken törpölni.Zaranassinum

Zaranassinum

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 58 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.17, 10:19

Kedves Tocy!

 

 

Nagyon hasznosnak találom a tanácsaidat! Megpróbálom megfogadni mindet!

Külön köszönet, hogy időt szántál arra, hogy ezeket elém tárhasd!

 

Köszönöm nagy tisztelettel!!!!Tocy

Tocy

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.17, 10:03

Cimborámmal minap néztük át a füzet végében lévő térképedet, ez alapján tennék még pár észrevételt.

 

 1. Országok. Ahogy látom, vannak bejelölve birodalmak és országok, de ezek teljesen értelmetlenek (onnan gondolom ezt, hogy látok a térképen határvonalakat). A nemzetek általában pont valamilyen erőforrás-szűkösség miatt jönnek létre, mondhatni az önzés okán. Nem akarunk a szomszédnak adni, a mi családunk, törzsünk, országunk az első, ezért a határainkat körbeverjük cölöppel. Aki átugrik a kerítésen, azt fejbe verjük bunkós bottal. Az általad megalkotott világban erre semmi szükség, mert az emberek döntő többségének önzetlennek kell lennie és segítőkésznek. Arról nem is beszélve, hogy a 24-ek mesterségesen tervezték meg az új világot, így semmi értelme nem lett volna külön nemzetekre, saját kulturákra és nyelvekre mesterségesen széttördelni a lakosságot. Ez mindent csak túlbonyolított volna.
 2. A világ mérete indokolatlanul hatalmas. Egyszerűen nincs szükség ekkorára. A térképed alapján még a legkisebb kontinens másfélszer akkora (!!!), mint Európa. Itt javasolnám, hogy használd mondjuk a MAGUS megközelítését (bár magát a játékot izzó gyűlölettel utálom): végy egy kontinenst, és azt dolgozd ki részletesen! A kontinensen belül szándékosan hagyj néhány nagyobb, fehér foltot, hogy a mesélők oda azt tehessenek, amit akarnak! A többi kontinens létezését említheted, de fedje őket jótékony homály – a rejtély jót tesz a játéknak. Ezt pusztán azért javasolnám, mert nagy összegbe merem fogadni, hogy egy ekkora világ kidolgozásával a következő 15 évben sem fogsz végezni: jelenleg a világod akkora, hogy Tolkien egész Ardája az árnyékában elférne. Márpedig egy jó világot nem a mérete tesz jóvá, hanem a következetes belső szabályrendszere és kidolgozottsága.
 3. Látom, sokan javasoltak kész szabályrendszert a játék alá, akkor én is ajánlanék egyet: Powered by the Apocalypse. Ez egy végtelenül egyszerű, a történetvezetésre és az egyszerű, pörgős játékmenetre koncentráló motor, amit ráadásul tök ingyen megszerezhetsz, ha felveszed a kapcsolatot a készítővel. Ezzel a szabályrendszerrel készült a számomra eddig legkedvesebbszívemcsücske szerepjáték, a Dungeon World is, aminek mostanában készítették el a magyar fordítását, így könnyedén átolvashatod, ha gondolod.


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6056 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.16, 15:44

Marvin, az 1989-es AD&D 2. kiadása is próbát tett azzal, hogy a "besorolás" (fordítsuk így, tudom, több variáció is van az "alignment"-re) alatt valamiféle formába öltse azt, hogy a karakterek személyiségének legyen szerepe a játékban. Az más kérdés, hogy ez mennyire lett szirupos, vagy használható, de azért az AD&D alkotói próbálkoztak, :bezzeg:

 

Szerk: Urban írása megéri, hogy ránézzen, akit érdekel, így hát itt van:

http://lfg.hu/43815/rpg/alignment-alig-ment/


Módosította Orastes: 2018.03.16, 15:46


Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2077 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.16, 11:02

Igen, az ilyen magas célok (a sok, gyakran jogos gúnyolódás ellenére még mindig azt hiszem, a szerepjáték alkalmas lehet az ilyen művészi ambíciók kiélésére is) igen ritkán valósultak meg, mert jóval nagyobb elvárásokat támasztanak a mesélő és a játékosok felé egyaránt, mint lenyomni egy röhigcsélős kis dungeont. Ha sikerül, akkor is inkább a szerencsés véletlennek és a pont jól összevágó állománynak köszönhetően, nem azért, mert a könyvben leírták, hogy kell komoly drámát játszani (bár szerintem az is előrelépés, hogy egyáltalán leírtak ilyesmit).

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6056 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.16, 10:26

Marvin, tegyük hozzá hogy a vánpír esetében sem mindig teljesültek a Nagy Célok, hogy minél emberibb legyen a vánpírban lakó Szörny.

Inkább arról szólt -nekem ilyen tapasztalataim voltak- hogy milyen módon tápoljuk szét a karaktert az adott hátterekkel, illetve a diszciplínákkal, amik kb a varázslatokat voltak hivatottak helyettesíteni.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2077 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.16, 00:02

Az erőszak szerintem onnan ered, hogy a D&D és rajta keresztül szinte minden rpg a terepasztalos csatajátékokból származik, ott meg egyszerűen le kell nyomni az ellent, nem azon hüppögni, hogy mit érez közben az anyukájuk.

 

Érdekes egyébként, hogy az 1. kiadású Vámpír, amikor még a személyes rémtörténetek játéka volt, pont ezt a feloldhatatlan morális csapdát állította a középpontba: a gyilkolásra nincs feloldás, a vérivó szörnyek előbb-utóbb elvesztik a lelküket és vele mindent, a kérdés csak az, hogy mikor. (Sokatmondó, hogy a revised kiadás alapkönyvében már gyárilag ott volt a Sabbat a maga finoman szólva alternatív értékrendjeivel, holott ezek eredetileg fél bekezdésben lerendezett állatias rémek voltak, a "rendes" vámpírok ősellenségei.) A Zaranassinum széplelkű szerzője és jelen közönsége mondjuk nem hinném, hogy hozzányúlna ilyen csúnya gonosz játékhoz, pedig sokat tanulhatna belőle.Zaranassinum

Zaranassinum

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 58 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.15, 22:04

Kedves kavarajavavara!

 

 

 

Rendszernek lehet, h savage world vagy vmi házi d20 esetleg KéM jobban feküdne neki, de ez már inkább ízlés dolga

 

Igen, már én is ezen gondolkodom.  :)

 

 

Örülök, hogy tetszik a világa!kavarajavarava

kavarajavarava

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 49 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.15, 22:00

Sziasztok!
Először a játékról: Nagyon tetszik a világa, simán mesélnék benne. Főleg felfedezőset, sok szép tájjal, anomáliákkal meg minden. Rendszernek lehet, h savage world vagy vmi házi d20 esetleg KéM jobban feküdne neki, de ez már inkább ízlés dolga.

A véres agresszív fantasy-k szerintem Tolkien bácsitól származnak, aki sokmindent vett a háborús élményeiből a regényeihez. Világában alapvető a jó és rossz harca. Mindenki erkölcsösnek érzi, h Gandalfnak ki kell nyuvasztania a Balrogot. És szerintem ez minden mesében meg van, mégsem lettek gyilkosok tőle a gyerekek.
Az más kérdés, h egy szerepjátékban miért lehet bárkit is büntetlenül megölni. Ez nyílván vmi csökevénye a jó és gonosz harca forgatókönyvnek.

Zaranassinum

Zaranassinum

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 58 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.15, 21:22

Kedves Catles!

Többet segítettél, mint gondolnád!

Először is köszönöm, hogy végig olvastad a kiadványt. A hozzászólásod fellebentett egy rakat problémát, amire vagy nem gondoltam vagy elnagyoltam. Végig olvasva a vég következtetés, hogy jelen állapotában fejletlen és gyenge állapotban van.
Ennek ellenére el sem tudod képzelni, hogy mennyire hálás vagyok Neked, hogy irányt mutattál. Ha ezeket kijavitom sokkal sokkal jobb lesz. Te meglátásaid miatt volt értelme ezt feltölteni.
Igen, mindennel egyet kell értenem. S bár nincsenek nagy céljaim ezzel az RPG vel de magamnak is fontos, hogy pöpec legyen. Még egyszer köszönöm, hogy te segítettél rajta a legtöbbet!

Tisztelettel:Salamon

Catles

Catles

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 120 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.15, 20:43

Kedves Salamon!

 

Előre is elnézést ha túl hosszú lennék, csak elég sok dolgot szeretnék visszajelezni Neked! Elsőre, az összefoglalód alapján nem gondoltam hogy belenézek ebbe a játékba, de a fórumos hozzászólások alapján kedvet kaptam hozzá. Sajnos csak korlátozott időm volt mindenre (ezért örültem is hogy csak 36 oldal J), ezért ha valamit rosszul értettem és abból rossz következtetéseket vontam le, akkor elnézést.

 

Akkor haladjunk sorban:

 

A kiadvány általánosságban: Teljességgel átüt hogy egy fiatal lelkes rajongó munkája (kidolgozottság, külcsíny, szabályrendszer), de ez engem igazán nem zavar, úgyhogy nem is kötözködnék ebben. (Ellenben ha tényleg szélesebb közönségnek szánod ezt a kiadványt, akkor ez nem lesz elég, sajnos több munkát kell belefeccölni)

 

Az alapötlet: Az előszóban írtak alapján nekem egyből az 1984 ugrott be, gondolatbűnöstűl, újbeszédestűl. Első blikkre az lett volna benne nekem izgalmas, ha rendszerellenes renegátokat lehetett volna benne megszemélyesíteni, akik a Tökéletes Világot megalkotó Nagy Testvér ellen lázadnak. Ez az elgondolás a teljes anyag elolvasása után változott, de így is úgy is azt lehet mondani hogy az erőszakmentes világ alapkoncepciója sok potenciát rejt (Más kérdés hogy én is úgy gondolom – mint vallásos nevelésű és pacifistának gondolt ember – hogy a szabad akarat nélküli „jóság” – jelentsen ez bármit is – nem érték.

 

Ez még alapvetően csak világképbeli eltérés, a nagy gond szerintem az, hogy az általad kitalált koncepció nem képeződik le a világban és a szabályrendszerben. Egyrészt én nem találtam meg sehol hogy az itt élőknek nem szabad ölni (vagy nem tudnak?), illetve ha mégis akkor mi a következménye. Ugyancsak homályos a követendő erkölcsi út, ami jó energiát szolgáltatat, mivel pl. a fényességnél leírt utak közül a rendezettség útjának teljes mértékben megfelel Rudolf Höss, az auschwitzi táborparancsnok (lásd. Merle: Mesterségem a halál), mégsem gondolnám követendő példának. Nincs leírva játéktechnikai körítés arra ha valaki megfelelően viselkedik (nő az Elhivatottsága?), ugyanúgy ahogy arra sem, ha valaki nem.

 

E mellett úgy általánosságban a világ a lélekenergia szükségessége mellett sem lenne egyáltalán erőszakmentes. Ha rád mint személyre nincs azonnali és közvetlen visszacsatolása egyes rossz cselekedeteknek, akkor nyugodtan reménykedhetsz abban hogy majd mások kitermelik a szükséges lélekenergiát, és te csinálhatod a stiklijeidet, illetve mindenkit lúzernek tartasz aki ilyen eminens, még ha szükség is van rájuk.

 

Részleteiben:

 

Gargantua – ez tetszett, ötletes

 

Ragyogók és tűzhangyák – itt egy személyes nyűgöm van csak; a mágus óta bevett ez a kalandozó megnevezés a karakterekre, de itt aztán szerintem a legkevésbé sem személyes kalandvágyból indulnak útnak, de ez mást valószínűleg nem fog zavarni. Amúgy a két elhatárolásnak igazán tényleg nincs értelme ha a világ tényleg olyan pacifista mint a Te elgondolásod, mert így is úgy is mindenki teljes mértékben segíteni fog engem.

 

Fajok: Ebben a formában nem nagy segítség; a 3 méter magas ember ugyanolyan képességekkel bír mint egy sztenderd európai, ami nem túl életszerű. Mivel mindent a 24 „tenyésztett” ki, ezért vélhetőleg mindegyik fajt speciális dologra szánták (amúgy nem lenne értelme külön fajokat létrehozni), így igenis kellenének eltérések a nyílvánvaló fizikai különbségeken túl is.

 

Hátterek: Ugyancsak. „A hátterek behatárolják hogy a Karakter miben jeleskedik” Ehhez képest elméletileg minden háttérrel tanulhatunk bármit, nincs leszabályozva semmi. Így értelmesebb lenne archetipusokra átkeresztelni mintsem kötelezően választandó háttereknek nevezni. Ezt leszámítva van benne néhány hangulatos.

 

Fényesség: Fentebb már említettem hogy nagyon elnagyolt az egyes Utak által elvárt viselkedésminta. E mellett nem értettem hogy ha 24 „Nagy Öreg” van, akkor miért van csak 5 Út?

Tulajdonságok, jártasságok, fejlesztés: A tulajdonságoknál nem igazán lehet tudni hogy az egyes értékek mit jelentenek. Az átlag 7 az sok, vagy ennyi van egy átlagembernek is? Mi az emberileg elérhető maximum? Az hogy a jártasságok ugyanannyiért növelhetőek mint az alaptulajdonság (amely több jártassághoz kapcsolódhat, illetve logikusan sem olyan könnyen növelhetőek mint egy skill) számomra szintén nem ok. Jártasságoknál 5 a maxmum, tulajdonságnál meg átlagban 7 a kezdőérték. Ez nekem szintén sántít.

 

Világleírás: Az olyan 300.000 fős nagyváros ahol napokig tart átmenni nekem furcsa. A pénzeknél azt nem tudtam hova tenni, hogy a legkisebb pénzérték miért 100-nál kezdődik, miért nem 1-nél? Szükségtelen bonyolításnak tűnik. Volt ezen belül egy sikerről szóló 1,5 oldal, amit nem nagyon tudtam hova tenni. (Semmi világspecifikus vagy érdekes dolgot nem tudtam benne felfedezni.)

 

Az Iria: Azt ugyan nehezen tudtam dekódolni hogy a természetfeletti mint olyan miért áll szemben a lelkiismereteddel (a keresztény-zsidó kultúrkör tele van varázslatos dolgokkal), illetve azért a varázslat jó része szerintem nem tartozik a sötét (legfeljebb a „pogány”) mágia érdekkörébe, de mivel a rendszer a világ integrált része tudott maradni, ezért akár elfogadható is lehet. Viszont a kisütési kódnak szinte semmi értelme nincs, legfeljebb annak hogy 1, 2 vagy 3 számjegyű (mivel matematikailag 12 és 16-ot – vagy bármely tizes nagyságrendű számot – ugyanolyan eséllyel lehet megdobni a próbadobáson).

 

Szabályrendszer: Egy az egyben dobnám ki. A szabályrendszer a világ (vagy elképzelt világ) leképezésére hivatott, és mint ilyen statisztikai valószínűségeket kezelne. Ehhez tényleg ismerni kellene legalább a normál eloszlású (Gauss) görbét. Az itt leírt rendszer teljesen randomnak tűnik, nem nagyon jöttem rá így elsőre hogy milyen próbát milyen eséllyel lehet megdobni. E mellett tárgyalás szabályai szükségtelenül bonyolultak (bár az igaz hogy mivel nem erőszakkal oldanak meg  konfliktusokat, így érdemes részletesen kidolgozni, de ez szerintem kicsit túlzás).

 

A kódfejtés/zárnyitás szabálya hangulatos, azonban teljességgel logikátlan, minden célszámot kb. ugyanolyan eséllyel old meg egy adott karakter, legyen az a legegyszerűbb vagy a legbonyolultabb (illetve szerintem egy kódfeltörés nem csak intelligencia kérdése).

 

Összességében ha csak Neked és a barátaidnak szánod ezt a játékot akkor ez elég (bár akkor a többiek véleménye irreleváns), ha nagyobb közönségnek, akkor a "mesélőnek kell kidolgoznia" részeket nem lehet majd megúszni.

 

Remélem segítettem.

 

Üdv

 

Catles

 


 • Zaranassinum kedvelte ezt

Zaranassinum

Zaranassinum

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 58 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.14, 20:16

Kedves Tocy!

 

 

 

 

Ha viszont ragaszkodsz a d6 pool rendszerhez, akkor a saját, és a játék jövőbeli sikerének érdekében kérlek, ásd bele magad kicsit a kapcsolódó matekba.

Rendben. Erre jobban oda fogok figyelni!!!

 

Köszönöm a tippet!Zaranassinum

Zaranassinum

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 58 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.14, 20:13

Kedves Baka!

 

 

 

Látszik hogy sikerült néhány kulcsproblémát átgondolnod az előző verzióhoz képest.

Emlékeztem rád az előző verzió fórumáról, és kíváncsi voltam a véleményedre. Szuper, hogy így látod.

 

 

 

 

Fajok: Ez egy borzasztó gyenge rész.

Igen. Szinte nulla. A játék alapfórumán nehezményezték, hogy terjengős a szöveg róluk. Erre kivágtam az 5-6 mondatból mindent, és csak egy mondat maradt.

 

 

 

ezeknek nincs sem játéktechnikai sem szerepjátékbeli vonzata

Ez a mondatrész tényleg sokat fog segíteni nekem a következő verzió megírásakor. Köszi!!!!!!

 

 

 

 

Mélyebb etikai szinten végiggondolva a mondandódat sokkal ijesztőbbnek tartom az általad megálmodott világot, ahol egy felsőbb hatalom a szabad akarat megerőszakolásával, és a az emberi faj eltörlésének fenyegetésével tartja fenn a "jóságot", mint egy olyat ahol a  játékosok vámpírokat játszanak és embereket gyilkolnak.

Az a felsőbb hatalom én magam vagyok. Én vettem el tőlük a gyilkolás gondolatát. S nem a faj eltörlésének fenyegetésével tartja fenn a jóságot a Nagy Mag, hanem a jóság kell ahhoz, hogy a faj fennmaradhasson. Más a megközelítés.

 

 

 

 

 

 

Még egyszer köszike a hozzászólásod!!!!

 Tocy

Tocy

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.14, 20:07

 

A dolog azért nem ennyire bonyolult. Nem tudom, de én azért nem mélyülök bele a matematikába egy egy rendszer kapcsán. Annyi logikus, hogy minimális eredményt 7 kockával lehet elérni. Ha ehhez teszek még 7-et, akkor az már kb nagyon jó. A kettő között mozog egy átlag. A/4- es lap nélkül.

 

Ezt sajnos nem lehet megúszni. Ha szerepjátékot akarsz készíteni, legalább alapszinten muszáj belemásznod a valószínűség számításba. Ebből a válaszodból sajnos az világlik ki, hogy fogalmad sincs a normális (haranggörbe) eloszlásról, aminek a tulajdonságait betéve kéne tudnod, hogy egy ilyen rendszerrel dolgozzhass.

 

Ha nem akarsz sokat matekozni, javaslom, maradj az 1 db, 20 oldalú kockánál. Ekkor minden szám kidobására pontosan 5% esély van, minden + vagy -1 módosító így pontosan 5%-kal tolja el az esélyeket. Ugyanez a "varázsszám" egy 12 oldalú kockával 8,3%, 100 oldalúnál meg (ki hinné) 1%. Ha viszont ragaszkodsz a d6 pool rendszerhez, akkor a saját, és a játék jövőbeli sikerének érdekében kérlek, ásd bele magad kicsit a kapcsolódó matekba.Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 964 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.14, 19:56

Látszik hogy sikerült néhány kulcsproblémát átgondolnod az előző verzióhoz képest. 

A felvázolt alapkonfliktusok (karakterek vs idegenek/bolygó/vírus/köcsög emberek) már egy elég széles paletta legalább néhány játéküléshez. A világleírás is eljutott egy olyan szintre ami nem annyira szájbarágósan hippi-idealista, és érdekesnek mondható. 

 

A játéktechnikát nem olvastam el, mert őszintén szólva nem érdekel. Ha tegyük fel játszanék a játékodon, biztos hogy egy univerzális rendszerben tenném, nem tanulnék meg miatta egy új szabálykönyvet. A háttereket az első pár után átugrottam, mert egyszerűen semmi lényegi információt nem tartalmaztak. 

 

-Fajok: Ez egy borzasztó gyenge rész. Ha nem akarsz különböző fantasy fajokat szerepeltetni, talán nem is kéne ezzel foglalkozni. A fajok jelenlegi leírása nulla. Senkit nem érdekel hogy hogy hívják a zöldbőrű/fehérhajú/aranyszínű embereket ha ezeknek nincs sem játéktechnikai sem szerepjátékbeli vonzata. Akkor mondd azt hogy mindenki úgy néz ki ahogy akar, oszt kész. 

Két nagyon tré dolog is van ebben a fejezetben.

1. Való világbeli dolgokra hivatkozol ("ők a valóságbeli Európaiak/indiánok"). Ez nagyon trehány dolog. A fantasy lényege a világépítés. Ha nem is akarsz vele foglalkozni, nem úszhatod meg a dolgot annyival hogy "tudjátok, ők ilyen középkori európai lovagok". 

2. Az illusztrációk is felületesség benyomását keltik. Nincs egységes stílusbeliség, az látszik hogy mindenféle internetről összeszedett kúl fantasy csávót bevágtál, hogy "na, ő is egy játszható faj". Szintén eszméletlenül trehány dolog. A kreativitás és fantázia elemi hiányát jelzi ami egy szerepjátékban önmagában borzasztó, de te játékot akarsz fejleszteni így még gázabb.

 

A pacifizmuson most nem akarok pörögni, mert a pdf alapján úgy tűnik annyira nem hangsúlyos mint a kezdeti koncepciódban, de egyet kell értenem a többi hozzászólóval:

A pacifizmus választás kérdése. Hogy tudnék alkalmazni erőszakot, és gyilkolni, de nem fogok. Ha egy ismeretlen hatalom összeköti a kezed, és azt mondja hogy nem vagy képes gyilkolni, akkor nem pacifista vagy hanem kiszolgáltatott egy elnyomó erővel szemben.

 

Mélyebb etikai szinten végiggondolva a mondandódat sokkal ijesztőbbnek tartom az általad megálmodott világot, ahol egy felsőbb hatalom a szabad akarat megerőszakolásával, és a az emberi faj eltörlésének fenyegetésével tartja fenn a "jóságot", mint egy olyat ahol a  játékosok vámpírokat játszanak és embereket gyilkolnak.Zaranassinum

Zaranassinum

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 58 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.14, 19:28

Kedves Tocy!

 

 

 

Ha a játék világában senki nem lehet önző, kicsinyes, hazug vagy úgy általában rosszindulatú, akkor a jártasságok legnagyobb része repülhet is ki a kukába. Mi értelme például tárgyalásokat folytatni és nyomozgatni egy olyan világban, ami egy hippi kommuna mintaképe kell hogy legyen? Hiszen, ha nem igyekszik mindenki mindig őszinte, szeretetteljes és jóindulatú lenni, egyszerűen megöli őket a bolygó!

A játék első verziójában ez volt az egyik nagy hiba. Ezt úgy próbáltam átgondolni (persze, lehet, hogy nem jött át), hogy lehetnek az emberek önzők, kicsinyesek, hazugok vagy úgy általában rosszindulatúak DE ez nem képezheti szerves részét a személyiségüknek. Az emberek néha azért lopnak, mert lehetőség kínálkozik, azért kapzsik, mert elcsábulnak, hazudnak a rövid távú előnyökért. A lélekenergia a személy legbelsőbb lényének az energiája. Attól, hogy valaki elveszti a józan ítélőképességét, és belemegy egy adócsalásba, attól nem biztos, hogy velejéig rossz ember. Viszont a gyilkolással más a helyzet. Azt elvettem tőlük, mint lehetőséget alapból. Más bűnök viszont előfordulhatnak. A másik, hogy a nyomozás általában nem az átlag lakosok ellen folyik, hanem az anomáliák, vírusgazdák és a csillagfattyak ellen. Ezeket nem korlátozza annyi minden. Ebből adódik a gond. A Ragyogók erre kellenek.

 

 

 

Hogy-hogy mi van ilyenkor? Kérek, és adnak, különben az önzés miatt megromlik a segítséget megtagadók lélekenergiája. Sőt, tovább megyek: mi értelme van egy ilyen világban a pénznek?

 

Persze adhatnak élelmet, de senki, még egy szerencsétlenül járt ember se várja el ezt huzamosabb ideig ingyen. Mert akkor ő lenne a helytelenebbül eljáró. Azt akartam érzékeltetni ezekkel a mondatokkal, hogy mekkora hátrány származik abból, ha elveszik a Ragyogó felszerelése. Nem dől össze a világ, de azért nem egy jó dolog.

 

 

 

 

 

A kockaalappal dolgozó rendszerekben a matek sose lesz egyszerű, de ezt muszáj volt még megsederíteni a "párosával összeadogatós" matekkal? Mi van, ha valaki szeretne kicsit matekozni, min-maxolni karakter készítéskor? Biztos meghozza a kedvét, ha függvénytáblával és egy A4-es oldalnyi matekkal kell kimazsoláznia, melyik célszámokat mennyi esélye van megdobni mekkora kockaalappal?

A dolog azért nem ennyire bonyolult. Nem tudom, de én azért nem mélyülök bele a matematikába egy egy rendszer kapcsán. Annyi logikus, hogy minimális eredményt 7 kockával lehet elérni. Ha ehhez teszek még 7-et, akkor az már kb nagyon jó. A kettő között mozog egy átlag. A/4- es lap nélkül.

 

 

 

 

 

Például mi a különbség a Vadonmester, a Cseles és a Bárd között a kezdőfelszereléseiken kívül? 

 

Nekem már különbség az, amit a  flavor text leír róluk, és, hogy más eszközöket használnak.

 

 

 

egy kulcsfontosságú játékelem leírásában a flavor text után mindössze annyi áll konkrét szabályok helyett, hogy "a hatásokat neked kell kitalálnod",

 

Igen, elismerem, hogy ezeket ki lehetett volna dolgozni, de ez ennyit (most) nem ért meg nekem. Dupla ekkora lenne a kiadvány, csak eme fejezet miatt. A tesztjátékokon ez úgy zajlott, hogy megmondtam a Játékosnak, mit használ a Karaktere, ő pedig kitalált hozzá hatásokat. Ehhez adtam ötleteket. Ez 10 perc alatt megvolt. Az egyensúlyt pedig én magam tartottam fenn. PL: Nem engedtem, hogy 1 km-t teleportáljon, csak 50 métert.

 

 

 

 

 

valahol bújkál a felszín alatt egy bitang jó játék

Köszönöm, ha így látod! 

 

 

 

 

én szeretnélek bátorítani, hogy kapd fel a lapátot, és próbáld meg kiásni azt a játékot, ami ott lapul a mélyben. Rettenetes mennyiségű munka kell majd még hozzá, sok dolgot előlről kell majd átgondolnod, más dolgok elé pedig (tetszik, nem tetszik) egyszerűen csak le kell ülnöd, és be kell őket fejezned. Ha belevágnál, akkor sok sikert kívánok hozzá!

 

Köszönöm a bátorítást! Jól esik! Igen, be akarom fejezni! Mint, ahogy az előszóban írtam, ez nem a végső verzió. Világleírás, alkalmazások, felszerelés leírása, és mindennek a csiszolása hátra van még.

De ezekért a hozzászólásokért töltöttem fel ide ezt az anyagot!

 

 

Mégegyszer köszi!

 Tocy

Tocy

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.14, 18:50

Tekintsünk most el attól, hogy mennyire autentikus és/vagy egészséges a jellemfejlődés szempontjából a pacifista alapokon nyugvó játék koncepciója. Én egyetlen dolgot szeretnék csak megjegyezni: tudja-e a kedves Fejlesztő, hogy mennyire herén rúgta magát az egész alapkoncepcióval?

 

Ha a játék világában senki nem lehet önző, kicsinyes, hazug vagy úgy általában rosszindulatú, akkor a jártasságok legnagyobb része repülhet is ki a kukába. Mi értelme például tárgyalásokat folytatni és nyomozgatni egy olyan világban, ami egy hippi kommuna mintaképe kell hogy legyen? Hiszen, ha nem igyekszik mindenki mindig őszinte, szeretetteljes és jóindulatú lenni, egyszerűen megöli őket a bolygó!

 

Ugyanezen a vonalon haladva, mi értelme van a Ragyogók leírásánál ennek?

 

A hátulütője a szabadságnak, hogy mi van, ha elfogy a pénzed, ha elveszíted a felszerelésed vagy megbetegszel. Mert  ilyenkor  csak  magadra  támaszkodhatsz.

Hogy-hogy mi van ilyenkor? Kérek, és adnak, különben az önzés miatt megromlik a segítséget megtagadók lélekenergiája. Sőt, tovább megyek: mi értelme van egy ilyen világban a pénznek? Hiszen a pénz azért van, hogy mindenki a munkája (jó, nagyon erős leegyszerűsítés, maradj velem) értékének arányában jusson forrásokhoz, és ne egyenlően, szeretetből és jófejségből osztozzunk meg rajtuk. (Aki nem tud semmi értékeset letenni az asztalra, az esetleg kap valami alamizsnát egy fejlett társadalomban, de többre ne számítson – egy fejletlen társadalomban meg nyugodtan éhen is halhat.) Nagyon, nagyon újra kellene gondolni ezt az egész koncepciót.

Olvasom továbbá ezt a kockarendszert, ez is minimum, őh... érdekes? Kérdőjel? A kockaalappal dolgozó rendszerekben a matek sose lesz egyszerű, de ezt muszáj volt még megsederíteni a "párosával összeadogatós" matekkal? Mi van, ha valaki szeretne kicsit matekozni, min-maxolni karakter készítéskor? Biztos meghozza a kedvét, ha függvénytáblával és egy A4-es oldalnyi matekkal kell kimazsoláznia, melyik célszámokat mennyi esélye van megdobni mekkora kockaalappal?

 

Aztán még ott van a hátterek és felszerelés rész. Hát, ahogy a kulturált angol mondja: "oh boy..." Lerí róla, kedves Fejlesztő, hogy van pár háttér (szakma?), ami a szíved csücske, és van sok, ami valamiért csak belekerült a füzetbe. Például mi a különbség a Vadonmester, a Cseles és a Bárd között a kezdőfelszereléseiken kívül? Igen, szépen odaírtad hozzájuk az ún. "flavor text"-et, de semmilyen játéktechnikai előny nem származik abból, ha valaki az egyiket választja a másik helyett.

 

Továbbá, amikor egy szabálykönyvben olyat látok, hogy egy kulcsfontosságú játékelem leírásában a flavor text után mindössze annyi áll konkrét szabályok helyett, hogy "a hatásokat neked kell kitalálnod", akkor én hajlamos vagyok kidobni a könyvet az ablakon. Ha kell, előtte ki is nyomtatom, csak ezért. Aztán persze lecammogok a harmadikról, és összeszedem a parkolóból a papírokat, de csak azért, hogy aztán mesélői szemmel újraolvasva is kidobhassam. Már elnézést, kedves Fejlesztő, de te a játékosaidtól várod, hogy befejezzék és kiegyensúlyozzák helyetted a félkész játékodat? Ha ennyire semmi jelentőssége a karakterosztályoknak (jó-jó, háttereknek) a játékban, akkor minek beletenni egyáltalán?

 

Őszintén szólva több okból is rettenetesen bosszant ez a játék. Ezeket jórészt fent leírtam, sokat még így is kihagytam, de a legfontosabbat a végére hagytam, ez pedig nem más, mint az érzés, hogy valahol bújkál a felszín alatt egy bitang jó játék. Az alapkoncepció engem személy szerint lenyűgöz, a világ tele érdekes lehetőségekkel, csak egyszerűen nincs kedvem ezt egy félkész, befejezetlen szabályrendszerrel felfedezni.

 

Az egésznek kissé olyan szaga van, mintha a mágia megkerülésére költött rettenetes mennyiségű energia elégetése után egyszerűen meguntad volna a banánt, kedves Fejlesztő. Ettől függetlenül, ha nem szegtem nagyon kedvedet, én szeretnélek bátorítani, hogy kapd fel a lapátot, és próbáld meg kiásni azt a játékot, ami ott lapul a mélyben. Rettenetes mennyiségű munka kell majd még hozzá, sok dolgot előlről kell majd átgondolnod, más dolgok elé pedig (tetszik, nem tetszik) egyszerűen csak le kell ülnöd, és be kell őket fejezned. Ha belevágnál, akkor sok sikert kívánok hozzá!


 • Acelpatkany és Zaranassinum kedveli ezt.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]