Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 1 Szavazat

Eastern – interjú Martin Kayjel


 • Válasz írásához lépj be
14 hozzászólás érkezett eddig

Martin

Martin

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.10.19, 18:43

Halihó!

Hamarosan érkezik az Eastern folytatása!

Ha szeretnétek többet megtudni a regényről, kíváncsiak vagytok a műhelytitkokra, akkor kövessetek az alkotói oldalamon:

https://www.facebook.com/martinkaywrites/

Köszönöm a lehetőséget!

Martin

Martin

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.19, 19:39

Amúgy imádom a MGS illusztrációit. Anno, aki kitalálta a stílust, egy zseni volt, vagy csak én nem tudom, honnan inspirálódott.

Tovább folyik a hajsza egy megfelelő rajzoló után. Egyelőre több emberrel is kapcsolatban vagyok, de még nem biztos, hogy a fény az alagút végén a kijáratot, vagy a közeledő vonat lámpáját jelzi.

Más részről: Aki volt olyan jó fej, és megosztotta az oldalamat, az máris behajthatja rajtam a sörét a szombat könyvfesztiválon. Aki fel szeretné velem venni a kapcsolatot, az írói oldalamon keresztül elérhet. A többieknek sem késő még megosztani, ezer hála érte!

Aldor_a_harcias

Aldor_a_harcias

  Birodalmi Parancsnok

 • Fórumita
 • 315 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.18, 17:26

Aki szereti a Metál Gírt, az rossz ember nem lehet. :D

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8672 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.12, 17:04

Ha valakinek tetszik a stílusa, nézd meg, vagy akár kérdezz rá, hogy publikál-e más témában máshova is (pl. DeviantArt), azzal szélesedhet a kép. Egy sima Google keresés a művész (nick)nevével is sokat segíthet.

Martin

Martin

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.12, 08:56

Először megörültem, hogy vannak kategóriák, de aztán látom, hogy ez csak az alkotók neveit jelenti. Jobb rendszer lenne, ha be lehetne címszavakkal paraméterezni, hogy miket lát az ember a képen, tehát pl beírná az ember, hogy sárkány, és kiadná a sárkányos képeket, vagy beírná, hogy generic_gaijin, és kiadná szinte az összeset :)
Egyelőre kb a negyedét lapoztam át az alkotóknak, és habár sokan közülük igen magas szinten rajzolnak, fájó, hogy szinte mindenki ezeket a klasszikus rpg illusztrációkat nyomatja. - bár ezt fura lenne itt kikérni magamnak.

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8672 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.11, 11:37

Ez ügyben heves érdeklődéssel fogadom a tippeket, kinél kopogtassak, merre keresgéljek (az adott stíluson belül ofkorz)!

 

Esetleg nézz szét itt: http://lfg.hu/art/

Ha egy alkotónak tetszik a stílusa, írj neki, aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem. Csak a ráfordított időt veszítheted, mást nem igazán.Martin

Martin

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.10, 19:14

Szerintem jó a sejtésed. Nem véletlen az sem, hogy az uniformizált licenszkönyvek kivételével (mondjuk Warhammer és társaik) a magyar kiadó jellemzően saját borítót készíttet. Egyszerűen ezen is spórol 5 forintot, mert otthon olcsóbb az illusztrátor. Evidens, hogy nem fog csak úgy "puszira" az olvasó elé tárni illusztrációkat, de ha mégis, egészen biztos, hogy nem 10 oldalanként, mint ahogy én tervezem. Úgy vannak vele, hogy ha még készen is kapják a rajzokat, azt a 30 kép esetén + 100.000 Ft nyomdaköltséget sörre is el tudják költeni.
Felvetésedre válaszolva, a cselekmény eléggé eseményvezérelt, tehát mondhatjuk; pörgős. A hagyományos, fejezet elején bevágott kép nem igazán működik, mert 2 nagy fejezet van, bennük meg összesen kb 60. csillagokkal elválasztott rész. Van, ahol nem lenne kifejezetten funkciója egy képnek, így azt a megközelítést alkalmaznám, hogy ahol látom az értelmét, ott több lesz, ahol nem szükséges, ott kevesebb, ha valami nagyot akarok, akkor úgy lesz. Pl elképzeltem egy dupla oldalas képet, ahol a főhős9k csak két kis rejtőzködő alak egy hegyhát sziklái mögött, és elhúz előttük egy hatalmas harci helikopter.
És igen, kb a fenti stílus van becélozva, viszont aki rajzolta, sajnos nem tudta elvállalni az egész projektet. Most éppen illusztrátorkeresésben vagyok. Nehéz ügy, mert olyan valaki kell, aki képes minőséget alkotni, nem link, ráér és még meg is tudom fizetni.
Ez ügyben heves érdeklődéssel fogadom a tippeket, kinél kopogtassak, merre keresgéljek (az adott stíluson belül ofkorz)!

wisp

wisp

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 281 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.10, 18:38

Olyan stílusú képekre lehet például gondolni, mint a cikk első képe? Csak mert az nagyon hangulatos. Engem mondjuk az ennél "mangásabb" stílus sem zavarna egy pörgős, eseménydús történet illusztrációiként. Egy kimértebb tempójú sztori esetén már talán kicsit idegennek érezném őket, de nem biztos.

Nem tudom, hogy milyen a regény felosztása, vannak-e fejezetek, de ha igen, pl. minden fejezet elején lehetne egy illusztráció, ami az adott történet-szakasz egy jellegzetes helyzetét mutatja be, persze spoiler nélkül. Kb. mint a képregények borítóján. Ha bemutatásra kerül új szereplő a fejezetben, akkor megjelenhet ezen a képen, így elkerülhető, hogy az olvasónak legyen róla valami elképzelése, mire először látja. Amúgy engem általában az illusztrációk nem zavartak abban, hogy minden szereplőt a magam módján képzeljek el, de néha még az író leírása sem :D Úgy jelennek meg előttem, ami szerintem illik a viselkedésükhöz, általában egy ismerősre, vagy filmben látott szereplőre asszociálva.

Mindenképp adna egy atmoszférát a könyvnek, és valószínűleg kissé retro érzést is keltene, ami persze nem baj. Nem tudom, miért szorult vissza manapság a regények illusztrálása a gyerekkönyvek területére, lehet, hogy nagyon megnyomná a kötetek árát?Martin

Martin

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.10, 16:16

Ha már így belejöttünk és tudok kérdezni, felvetnék egy dolgot: Kísérletező típus vagyok és eltagadhatatlan, hogy a történetem megközelítésére, illetve bizonyos karakterekre nagy hatást gyakorolt az animék utáni rajongásom. Úgy képzeltem el kezdetben, hogy a könyvem szellemisége harmonizálni fog a fenti művekkel.
Persze azóta sok minden történt, rájöttem, hogy van amit a papír és az olvasóközönség nem úgy bír el, mintha mangát rajzolnék, így mostanra csupán távolról emlékeztet az írásom a régi csapásvonalra (lényegében az egészet újraírtam, immár kevésbé filmes megközelítésben).
Mindezt azért mondtam el, mert ennek dacára hiszek benne, hogy ,az illusztrációk feldobnák, akár többlettartalommal is gazdagíthatnák a szöveget. Gyakorlatban akár 30 képre is gondoltam a regényben, ami egy-egy éppen megtörténő eseményt örökítene meg vagy hangulati, vagy magyarázó jelleggel (például néha elég kevés alkalom jutott, hogy árnyaljam a karakterek, vagy a környezet kinézetét - erre ideális a rajz).
A képeket visszafogottabb manga stílusban szeretném, olyan formában, hogy a stílust alapvetően elutasítóak se kapjanak vérszemet/ne ismerjenek egyértelműen rá.
Merőben érdekelne a véleményetek az ügyben, hogy zavaró lenne-e az illusztrációk efféle burjánzása. Vagy például nehezményezné-e valaki, ha a karakter első megjelenésénél közölnék egy képet is, amin jobbára ő látható (tehát nem utólag rondítanék bele abba, amit az olvasó már elképzelt). Probléma-e, ha ezzel "fogom az olvasó kezét"?

wisp

wisp

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 281 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.10, 11:26

Nekem tetszik a megközelítésed, mind a világ, mind a karakterek tekintetében :)
Detektívsztorikat nemigen olvasok, az nekem inkább mozgoképes műfaj. De Agatha Christie-t pl. még a saját műveire épülő Poirot sorozatban is kritizálták finoman pont amiatt, amit írsz, szóval gyanítom, hogy nem csak téged zavar a dolog :D

Martin

Martin

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.10, 09:53

Ez a Hannu Rajaniemi nem kicsit meredek arc lehet. Gyakorlatilag ír egy klisésztorit, hogy az emberek elolvassák a tudományos agymenését :D

Ezzel véletlenül sem kritizálni szeretném a mestert. Mindenkinek el kell döntenie, hogy mi a számára a legfontosabb, mire koncentrál az írásában. Amikor úgy döntöttem, hogy felhozom kiadható szintre a szöveget, csupán egy kérdést tettem fel magamnak: Mi az, ami valóban érdekel engem ebben a történetben?

A két főhős kapcsolata!

Úgyhogy erre húztam rá az egészet, a világot pedig inkább egy szükséges háttérként képzeltem el, aminek éppen annyira kell reálisnak hatnia, ami a zsanra keretein belül elvárható.

Ami azt illeti, persze elég részletesen kidolgoztam a globális háttértörténetet, hiszen annak, hogy a múlt során miként vált olyanná a világ, amilyen, fontos szerepe lesz... Más kérdés, hogy mindezekre az információkra csak a cselekmény hosszabb előrehaladtával, a következő kötetetekben nyílik bővebb rálátás. A most tárgyalt könyvben inkább a sejtetés dominál. Nem szeretném, ha majd az első kötet végén az emberek téves következtetéseket vonnának le a háttér gazdagságával kapcsolatban, de ez ellen nincs orvosságom.

Remélem, hogy a karakterek elviszik a vállukon  a sztorit. Itt azt a módszert alkalmaztam, hogy a két főhős egymáshoz fűződő kapcsolata ugyan egyszerűnek tűnik, de a háttérben megbúvik egy sajátos krimiszál, ami a szereplők titkaiból táplálkozik. Az olvasónak tudtára hozok bizonyos információkat az egyik főhősön át, ami innentől evidenciának tűnik, azonban idővel kiderülhet, hogy a másik főhős ugyanarról a dologról egy teljesen más igazság birtokában van, ez pedig melegágya az ügyes félreértéseknek. Az eredmény az, hogy második olvasásra a könyvemben egy rakat jelenet új értelmet nyer, az olvasó pedig csodálkozhat, hogy mindvégig az orra előtt táncoltam a titok megfejtésével - legalábbis ez a terv. :) Ez csak azoknál fog működni, akik nem siklanak el a részletek felett.

Ugye nem csak én utálom azokat a detektív történeteket, ahol képtelenség kitalálni, mi történt, mert egyszerűen nincs róla információnk, aztán a nagy detektív a leleplezéskor egyszerűen előrántja a seggéből az eddig ismeretlen tényeket, és az ügy meg van oldva?

Martin:

 

Én leginkább azt szeretem, ha a világ a cselekményen keresztül kerül bemutatásra. Az egyáltalán nem zavar, ha eleinte homályos a háttér, sőt, szeretek találgatni, megpróbálni kitalálni a szerző észjárását a világgal kapcsolatban. A lényeg, hogy a szereplők aktuális indítékai világosak legyenek, hogy értelmezni tudjam a cselekményt. A világnak elég azokat a részleteit konkretizálni, amik szerephez jutnak, illetve amik még feldobják a szöveget, anélkül, hogy világleírásba menne át. A kedvenc sci-fim például pillanatnyilag Hannu Rajaniemi Jean le Flambeur-ciklusa. Ez egy nagyon elborult, transzhumán sci-fi világban játszódik, amiben a szerző (aki húrelméletből PhD-zet) erősen keveri a modern kvantumfizikai elméleteket a saját agymenéseivel, szóval az eleje nem csak elsőre WTF, de ha vár az ember az újraolvasással, még másodjára is :D A cselekmény és a karakterek motivációi cserébe nagyon ismerősek: az egész egy heist-sztori, amiben a legendás mestertolvajt megszöktetik a börtönből, hogy elvégezzen egy Nagy Melót, megváltva a szabadságát. Sidekicknek meg egy a civilizáció széléről szalajtott harcos amazont kap, akinek a becsület jelent mindent, vagy legalábbis így volt, míg el nem adta a lelkét, hogy segítsen valakin, aki fontos neki... Szóval a karakterek a toposzaikkal, motivációikkal akkor is stabil kapaszkodót nyújtanak, mikor a világ nem. Rajaniemi amúgy végig azt a sémát követi, hogy bemutat valamit akció közben, "kicsiben", majd ahogy halad a történet, emeli a tétet, és a már bemutatott dolgokra építkezik nagyban. Nekem nagyon tetszik ez a fajta írás, de olvastam olyat, aki a falat kaparta tőle, és azt is megértem. Ezzel együtt jó irányelvnek tartom, hogy a lézerpisztolyok működéséről szóló leírásnál jobban berántja az olvasót egy - akár in medias rest - akció, amiben használják a lézereket :)

 

Egyébként gratulálok és egyben sok sikert kívánok a kiadáshoz, az én érdeklődésemet sikerült felkelteni :)

 wisp

wisp

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 281 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.10, 02:10

Martin:

 

Én leginkább azt szeretem, ha a világ a cselekményen keresztül kerül bemutatásra. Az egyáltalán nem zavar, ha eleinte homályos a háttér, sőt, szeretek találgatni, megpróbálni kitalálni a szerző észjárását a világgal kapcsolatban. A lényeg, hogy a szereplők aktuális indítékai világosak legyenek, hogy értelmezni tudjam a cselekményt. A világnak elég azokat a részleteit konkretizálni, amik szerephez jutnak, illetve amik még feldobják a szöveget, anélkül, hogy világleírásba menne át. A kedvenc sci-fim például pillanatnyilag Hannu Rajaniemi Jean le Flambeur-ciklusa. Ez egy nagyon elborult, transzhumán sci-fi világban játszódik, amiben a szerző (aki húrelméletből PhD-zet) erősen keveri a modern kvantumfizikai elméleteket a saját agymenéseivel, szóval az eleje nem csak elsőre WTF, de ha vár az ember az újraolvasással, még másodjára is :D A cselekmény és a karakterek motivációi cserébe nagyon ismerősek: az egész egy heist-sztori, amiben a legendás mestertolvajt megszöktetik a börtönből, hogy elvégezzen egy Nagy Melót, megváltva a szabadságát. Sidekicknek meg egy a civilizáció széléről szalajtott harcos amazont kap, akinek a becsület jelent mindent, vagy legalábbis így volt, míg el nem adta a lelkét, hogy segítsen valakin, aki fontos neki... Szóval a karakterek a toposzaikkal, motivációikkal akkor is stabil kapaszkodót nyújtanak, mikor a világ nem. Rajaniemi amúgy végig azt a sémát követi, hogy bemutat valamit akció közben, "kicsiben", majd ahogy halad a történet, emeli a tétet, és a már bemutatott dolgokra építkezik nagyban. Nekem nagyon tetszik ez a fajta írás, de olvastam olyat, aki a falat kaparta tőle, és azt is megértem. Ezzel együtt jó irányelvnek tartom, hogy a lézerpisztolyok működéséről szóló leírásnál jobban berántja az olvasót egy - akár in medias rest - akció, amiben használják a lézereket :)

 

Egyébként gratulálok és egyben sok sikert kívánok a kiadáshoz, az én érdeklődésemet sikerült felkelteni :)Martin

Martin

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.09, 20:43

Ez egy érdekes kérdés. Ha belegondolsz, közös kedvencünk, a Fallout is igen közel áll a westernhez. Ha kivesszük belőle az atomtámadás speckó utóhatásait, mint a sugárzás és a mutánsok, gyakorlatilag egy vadnyugati világot kapunk.
Az én történetemben a földi élet jó részét nem az atomháború taszította pusztulásba, hanem különös, mitológiai gyökerekkel rendelkező lények, un. Titánok.
Tekintve, hogy ezek a lények antianyagból épülnek fel, igen veszélyesek mindenre, amivel a földön kapcsolatba kerülnek.
A könyv eseményeinek pergése során szép lassan kibontakozik a globális háttértörténet is, de a fókuszpont elsődlegesen a szereplők közötti kapcsolatokon van; ha úgy tetszik, az emberi tényező nálam a fontos, a többi csak ezután jön.

Kíváncsi lennék persze mások véleményére. Nektek mennyire lényeges a részletesen kidolgozott világ? Mennyire szeretitek a leírásokat, betoldott érdekességeket? Én a legtöbb ilyesmit szanáltam, hogy fenntartsam a cselekmény dinamikáját, de a szerkesztőmmel beszélgettünk róla, hogy bizonyos leírások esetleg visszakerülhetnének, ha igény mutatkozik rá. Én mindig azt éreztem, hogy ezek csak feleslegesen húzzák a karaktert a történések helyett.
Szerintetek?

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8672 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.09, 15:27

A történetem egy poszt-apokaliptikus jövőben játszódik, amit egy afféle western világként képzeltem el, nyakon öntve némi szovjet ráhatással. Vegyünk még hozzá egy kevés szamuráj romantikát, misztikus technológiát, és kész is az Eastern körítése!

 

 

Ez egy elég egyedi keveréknek tűnik. Nem lesz egy kicsit sok a jóból? :)

 

A poszt-apokaliptikusságnak mi volt a kiváltója, volt valamiféle világégés? Egyáltalán érdekes ez a történet vagy a háttér szempontjából?CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6638 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.09, 06:15

Martin Kayjel egy gamer fórumon futottam először össze. Már akkor dolgozott írogatott egy poszt-apokaliptikus világban játszódó történetet, amikor még mindkettőnknek friss élmény volt a Fallout 2 megannyi végigjátszása. Azóta rengeteg víz lefolyt a Dunán, a történet az évek során regénnyé formálódott, és végül Eastern címmel idén meg is fog jelenni a Twister Media gondozásában. Ennek a részleteiről faggattam Martint.

http://lfg.hu/83435/vegyes/interjuk/eastern-interju-martin-kay/
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]