Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Urban - S.A.M.A.N. - MAGUS szerepjáték-fejlesztő verseny


 • Válasz írásához lépj be
8 hozzászólás érkezett eddig

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1557 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.12, 12:37

Köszönöm mindenkinek az őszinte, konstruktív kritikát! A S.A.M.A.N-t a HTK versenytől függetlenül kezdtem el tervezgetni, de a valódi motivációt a befejezéséhez igazából a felhívás adta meg.

Hasznos, hogy kiemeltétek a játék legfőbb erényeit (szerkesztés, szövegezés, próbadobások, találati rendszer, pszi) és gyengeségeit (kifejtetlen harc és mágiarendszer, felesleges ETK-hibrid megoldások), mert ez megerősített abban, hogy mégis érdemes tovább foglalkoznom az eddig lezárt projektnek tekintett játékkal.

A hatodik helyezésnél személy szerint egy picivel jobb eredményben reménykedtem, de tekintve a teljesen eltérő igényeket, szerintem reális és talán tényleg szimbolikus eredmény született. Aminek igazán örülök, az az, hogy ennyien pozitívan értékelték az erőfeszítéseimet, mert ez azt jelenti, hogy a M* szeretőkön belül is lehet az ilyen játékra (réteg)igény.

Kíváncsian várom a verseny végeredményét.


Módosította Urban: 2018.05.12, 12:37


NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 683 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.10, 22:52

Azért előrébb vártam, a tetszésben 2. helyet adtam neki, míg a cél szerint 4. helyet.

 

Meg ez:

 

Az egységesebb pontozáshoz konrétabb pontozási rendszer kellett volna, de erről azt hiszem, már beszéltünk. Egyébként a SÁMÁN-t én is az első háromba vártam. Mondjuk, annyira kilóg a többi közül, hogy a központi 6. hely még szimbolikus is. :-)

 

Nincs semmi probléma a pontozással, majd a végén beposztolom, hogy kinek mi lett a sorrendje, ott látható lesz, hogy nagyjából kétfelé szakadt a verseny, hogy kinek tetszenek az ETK ráncfelvarrások, és kinek az újítások. De ez várható volt, azért is lett ez beleírva a kiírásba:

"Itt nincs pontosabban meghatározva, hogy mik a „mai elvárások” vagy mi is az „ETK jelleg”, mert szerintem ezek elég szubjektív kategóriák, és mindenkinek mást jelentenek. Így legalább minden induló átérezheti, hogy a hivatalos MAGUS játékfejlesztők micsoda dilemmában vergődhetnek…"

 

Az egyetlen pontozási probléma, amit éreztem, hogy mivel mind az ETK-jelleg, mind a tetszés a szubjektívban voltak benne, ezért azoknál (például nálam), akiknek nem tetszik az ETK-jelleg, minden induló közepes szubjektív pontszámot kapott... Másrészt, egy egységes pontozási rendszer csak még több munkát rótt volna a pontozókra, amitől kevesebben fejezték volna be a pontozást, és még több félreértésre adott volna okot, amit már inkább nem vállaltam be, így is egész kacifántos módon tudták egyesek félreérteni a pontozást... :)Eberen_Orkodo

Eberen_Orkodo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 983 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.10, 19:46

Az egységesebb pontozáshoz konrétabb pontozási rendszer kellett volna, de erről azt hiszem, már beszéltünk. Egyébként a SÁMÁN-t én is az első háromba vártam. Mondjuk, annyira kilóg a többi közül, hogy a központi 6. hely még szimbolikus is. :-)

aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1766 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.10, 19:31

Nem feltétlenül ide tartozik, de én pl. teljes szívemből gyűlölöm a megközelítéseken alapuló játékmechanikákat (FAE etc.), mert ezekben kb. csak végletekig karikírozott karaktereket van értelme indítani (egy nagyon erős meg két értelmes fallback opció simán lefedi a szituációk 95+%-át, a gyengeségeid miatt pedig kb. sosem fogod megszívni). Ez különösen azért rossz, mert a megközelítések ráadásul nem is hagyományos RPG-s tulajdonságok, ahol a karaktered személyisége szempontjából olyan fene nagy befolyása nincs annak, hogy dump statként kezelsz valamit, hanem kőkeményen megszabják, hogyan állsz hozzá a dolgokhoz.

Amire persze rá lehet vágni, hogy "jahát ez van, ha nem akartál az első nehézségnél megfutamodó kis férget játszani, nem kellett volna minimumon hagyni az Ellenálló statodat", másfelől viszont az a pont lehet, hogy jobban jön egy olyan staton, amit a mesélőt ügyesen fűzve a dobásaim 60-70%-án használhatok, és 3d6-on az a nyomorult +1 is simán jelenthet 12% extra esélyt a sikerre.

kavarajavarava

kavarajavarava

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 105 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.10, 10:59

Már értem, hogy miért mondta noisEHC, hogy nagyon különbözően listáztunk. Pedig próbáltam a kiíráshoz hű lenni és beraktam a SAMAN-t az objektív lista középmezőnyébe, mert nem ETK-s. De nagyon jó ötleteket tartalmazott, amik miatt a szubjektiv listám elejébe került. Nem mellesleg gondosan felépített egy szabálykönyvet opcionális szabályokkal együtt 20 oldalban. Legszigorúbb pontozással is az első három közé tippeltem.
Először féltem, hogy Ynevből semmi sem marad benne a FATE szabályok miatt, aztán viszont már kezdett kellemetlenné válni, ahogy próbál ETK-s maradni. A legvadabb opciókkal is ugyanaz, vagy tetszetősebb hangulat jött át.
A dobásmechanika szerencsére nagyon király, jól ábrázol és más rendszerekbe is beemelhető. Nekem mindig a mechanika a legfontosabb egy új szerepjátéknál.
Az opcionális szabályokkal a csapatra lehet igazítani a rendszert.
A pszi rendszer merész, de jól illik a köpönyeglobogtatásba. Ha már úgyis probléma volt, h kinek legyen alapból pszije, akkor legyen mindenkinek.
A Honor & Intrigue sebzésrendszerét továbbfejleszteni jó ötlet volt.
A mágiát nehéz átlátnom, hogy mennyivel jobb vagy rosszabb. Biztos működik. :/ Mondjuk nem a szokványos tűzgolyókhoz lett kitalálva.

Módosította kavarajavarava: 2018.05.10, 11:05


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5433 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.10, 10:26

+ elemek:
• tiszta szerkesztés

- elemek:
• kicsit gyors ütemű az írás, nagyon lazára vett instrukciókkal, ami szerintem megnehezíti a pontos szabályértelmezést.
• Biztos, hogy kellene pár játék, egy tapasztalt mesélővel, hogy a „magaménak érezzem”
• nagyon nincs sok köze az ET-hez

 

Nekem ez a pályázat tetszett a legkevésbé. :(
 


Módosította Dronner: 2018.05.10, 10:28


Hulla77

Hulla77

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 299 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.10, 09:57

Ennek az anyagnak szerintem semmi köze az ETK-hoz. Ami viszont jó hír, hogy ezzel az egy mondattal kb. minden szembetűnő hibáját le is tudtam. Szóval érdekes! Szerintem soha nem tudná/akarná az egyesek által lesajnált MAGUS-os közösség alkalmazni. Ellenben elhiszem, hogy az asztalnál jól működik és hogy jót lehet vele játszani. Sajnos olyan mértékű szemléletmód váltást követel meg, ami e közösségen belül sajnos/szerencsére (a kívánt szó pártállástól függően szabadon aláhúzható) sosem fog megtörténni. Én, aki ETK-s közösségemben az újra való nyitottságom okán amúgy fekete báránynak számítok, azonban egyszer örömmel kipróbálnám. Jó mókának tűnik. Bár, az itt-ott „homályos” megfogalmazások miatt inkább játékosként, semmint mesélőként. Grat!

Nálam objektív (9.), szubjektív (5.) helyezést kapott ez az anyag.

Eberen_Orkodo

Eberen_Orkodo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 983 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.10, 09:52

Urban már régóta kísérletezik különböző narratív rpg-kel és megoldásokkal, látszik is a tapasztalata a munkán, ami egyébként tényleg nagyon profi, érdmes mindenkinek vetnie rá egy pillantást. A szövegezés nagyon jó és érthető, a rendszer egységes és koherens, és szerintem kábé az egyetlen a versenyművek közül, amit ténylegesen teszteltek is. Nagyon tetszett még a pszi-szintek kezelése és a rugalmassága.
A megközelítések koncepciója nekem annyira nem jött be, ezek simán tulajdonságok szerintem, de ez a leglényegtelenebb dolog, hogy hogyan hívjuk. A különböző kockakódok jó ötlet lehet, megérne egy próbát, nekem akkorát nem ütött.
Az egyetlen igazi "hátránya" (inkább csak a verseny szempontjából), hogy tényleg semmi köze az ETK-hoz, furcsa, szokatlan megoldásait az ETK-hívők gyomra nem biztos, hogy beveszi.
Azért előrébb vártam, a tetszésben 2. helyet adtam neki, míg a cél szerint 4. helyet. Nagyon szép munka lett, le a kalappal! Remélem, Urban a verseny után továbbcsiszolja még egy kicsit.

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6483 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.05.10, 09:01

Urban - S.A.M.A.N. - 6. helyezett - A pályamű egy bevezetővel indul, ahol a szerző nagyon helyesen definiálja a megcélzott stílust, ami „Egy nosztalgizáló játékra alkalmas, szabálykönnyű keretrendszer létrehozása csapatkonszenzusra képes, összeszokott társaságok számára, amely Ynev eredeti hangulatát újszerű megközelítésben tálalja”, kezdőknek tehát nem ajánlott. Ezután van egy táblázat, hogy az ETK lehetőségeit milyen módon próbálta megtartani. Erre nagy szükség is van, mert amúgy a két szabályrendszernek nem sok közös metszete van. A szabályok nagyon jól olvashatók, az opcionálisak színes háttérrel vannak elkülönítve, és általában bőséges magyarázatot kaphatunk az adott szabály céljáról.

http://lfg.hu/83929/rpg/rpg-fejlesztes/urban-s-a-m-a-n-magus-szerepjatek-fejleszto-verseny/


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]