Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kék Bolygó szerepjáték


 • Válasz írásához lépj be
26 hozzászólás érkezett eddig

Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.08.13, 20:53

Készítettem egy Kék Bolygó játékmesteri segédletet. Ezt arra terveztem, hogy sandbox kampányok alkalmával egy cigiszünet alatt meg lehessen alkotni egy vagy több teljes jelenetet.

 

Ezzel olyan akciófilmekhez illő kalandokat lehet rittyenteni csak úgy a levegőből, hogy bármelyik freeform rpg megirigyelheti. Mindenféle hosszas tervezés nélkül, a munka nagyját levéve a mesélő nyakából.

Letöltéshez erre tessék


Módosította Acelpatkany: 2018.08.13, 20:54


Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.08.13, 19:38

 

Mondjuk érdekesnek tartom, hogy one-shot kalandokra nem találod alkalmasnak a világot. ... Kicsit olyan érzés, mintha a BP-ben mindenki főállású kalandozó lenne.

 

GEO alkalmazottak szempontjából olyan típusú kalandokat tudok ajánlani, mint a JAG filmsorozat egyes epizódjai, vagy a Gyilkosság a támaszponton című film. Olvass visszább a ezen fórumon, ott vannak az alapszituk, hogy egyes karaktertípusok esetén milyen típusú kalandokat érdemes játszani. Mivel a társadalom teljes vertikuma játszható az útszéli koldustól az egész kolóniavilágot igazgató tótumfaktumig, így rengeteg történetbe belekeveredhetnek a karakterek. Vannak hivatásos katonák, akik egyik bevetéstől a másikig élnek, de nem uralják az ajánlott kalandokat. Sőt, amikor lövések dördülnek, ott keményen vér fog folyni a rendszer halálossága miatt, és egy-két karakter könnyen otthagyhatja a fogát, ezért ajánlott minél kevésbé erőszakos módszereket alkalmazni.Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.08.13, 19:28

Kék Bolygóban a csőkalandokat el lehet felejteni. Szituációk vannak, amik a karakterek érkezésekor vannak fordulóponton, és a karakterek bármely fél oldalán beszállhatnak a meccsbe, és ha nagyon megkavarják a szart, akkor kettős és hármas ügynökök is lehetnek (bár az ilyenek nem túl hosszú életűek, de azért hajrá). Egyik kalandlehetőség sem scriptelt események halmaza, hanem van egy alapszitu, minden fél rendelkezik némi infóval, mindegyiknek van valami célja és motivációja, és ezáltal a játékosok úgy érzik, hogy a világ valóban reagál rájuk, és nincsenek beleerőltetve olcsó km-húzásokkal a helyzetekbe. Az ilyen típusú kalandokhoz képest a "hősök a szörnyek ellen" felállás felettébb unalmas. Négyzethálós térképen ghoulok irtásához szokott játékosoknak nem ajánlott, inkább az intrikálós, történeti csavarokkal teli kalandokhoz szokott Shadowrun, Cyberpunk játékosoknak ajánlom. Vagy ha Magusban is komáljátok az ilyet, akkor azok a játékosok sincsenek kizárva.

 

Egyetlen hátulütője van a dolognak. 500 oldalt kell hozzá elolvasni.scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 624 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.08.13, 18:49

Azt hiszem, félreértettél. Én kalandmodulra gondoltam, előre elkészített keretre, amit 1-2 óra alatt átolvasva neki is lehet állni lemesélni.

...

Szerintem meg is válaszoltad a kérdésedet.

 

Vannak rendszerek, amiknél magát a játékot is el lehet magyarázni viszonylag rövid idő alatt, és egy előre megírt kalanddal gyorsan bele lehet csapni a lecsóba (lásd KéM).

 

Vannak rendszerek, ahol a rendszer is bonyolultabb, összeforr a világgal, így a rendszert IS és a világot IS meg kell ismerni, mielőtt fejest lehetne bele ugrani (lásd, MAGUS, önmagában előzetes ismeretek nélkül, egy kalandmodullal nem igazán lehet a MAGUS hangulatot átadni).

A Kék Bolygó inkább az utóbbi.

 

Felteszem, a Kék Bolygóban is lehet játszani egy egyszeri, rövid kalandot, egy Bilbo szerű figura elmegy valahova, csak épp a játék/világ zamatát nem fogja visszaadni, ahogy önmagában Bilbo egyéni kalandja is soványnak tűnik utólag, a Gyűrűk Ura eseményei nélkül.

 

Természetesen az idő sok mindent befolyásol, én magam még egy D&D szabály rendszerbe, hivatalos világba se mélyednék el, a jelenleg, úgy érzem semmire nincs időm (20+ éve nem játszom), de ha elővennék valamit, az egy egyszerű OSR és hozzá egy "one page dungeon" lenne.

 

Viszont, azt ne a játékon kérd számon, ha Neked nincs rá elég időd - majd játszik vele olyan, akinek van rá. ;)

 

Uff, én beszéltem, a fogadatlan prókátor... :)


Módosította scaurus: 2018.08.13, 18:51


kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 684 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
2    3                              

Kelt 2018.08.13, 17:14

Azt hiszem, félreértettél. Én kalandmodulra gondoltam, előre elkészített keretre, amit 1-2 óra alatt átolvasva neki is lehet állni lemesélni. Amiről te beszélsz, az a világleírás, ami alapján ugyan lehet kalandokat írni, viszont napokig is eltarthat kidolgozni a részleteket, a statokat, az eseményeket. Példának a K&M játékokat tudnám felhozni, ahol szintén van Mesélői Irányelvek (könyv, füzet, bytesorozat...), ami összeszedi nagy általánosságban, hogy a zsáneren belül mikre érdemes figyelni (aztán a tapasztalt mesélők figyelmen kívül hagyják. :) ), viszont mellette vannak 10-15 oldalas kalandok, amiket azonnal le lehet mesélni, vagy ha a GM jónak tartja, kivág belőle részleteket, vagy megtold (Éneklő Barlangok, csapda ami beomlasztja a bejáratot a kocsmához vezető barlangban? wtf?).

 

A BP viszont nem a K&M-mel versenyzik (ez már az oldalszámból is látható), ahol a GM-et a rendszer és a világ nagyon kicsit köti, hanem inkább a M*-hoz, ahol egy (OSR-hez képest) szigorú szabályrendszer párosul egy kidolgozott világhoz, amibe a GM-nek bele kell tuszkolnia magát. Tapasztalt GM nyilván képes világleírásból is kalandot alkotni, viszont még mindig ott van, hogy a játékosoknak is el kéne olvasnia a GM könyvet? Azért igen kevesen vannak, akiknek annyi szabadidejük van (általában diákok).

 

(OFF)Annó M*-ban volt egy eset, amikor megjelent valami toroni könyv, és ennek megünneplésére Toronban kellett játszani. Jött valami elendor szerű csávó, mindenki elmondta, hogy ők hogy hajolnak meg előtte, milyen gesztusokat tesznek, stb. Mivel hirtelen nem tudtam, hogy mit kell csinálni, megismételtem amit a többiek mondtak, erre lehurrogtak, hogy az én karakterem obsornak számít, ezért most ki lesz végezve a karakterem, miért nem olvastam el a könyvet. Azért b+, mert aki iskola után dolgozik, hogy ne haljon éhen, az nem fog a hétvégi játékalkalmakért x*100 oldal szöveget elolvasni. Azt a csapatot akkor ott is hagytam, de pár évvel később újra összefutottunk, és megbeszéltük, hogy mindannyian jó f***kalap módon kezeltük az egészet.(/OFF)

 

Amit a hosszú offban ki akartam fejteni, hogy ma nem véletlenül adnak ki majd' minden játékhoz példakalandot, egyrészt a mesélőnek viszonylag keveset kell dolgozni vele, másrészt azonnal bemutatja legalább egy aspektusást a játéknak, és optimális esetben megakadályozza hogy a GM a szerepjátékot szerepjáték szimulátorrá alakítsa át.

 

De a lényeg, hogy ezek szerint hivatalos kaland nincs, csak sok oldalni kalandötlet. :) Nem mondom, hogy okvetlenül baj, az újakat is inkább "egyszerűbb, fókuszáltabb" rendszerekkel szokás beavatni. Mondjuk érdekesnek tartom, hogy one-shot kalandokra nem találod alkalmasnak a világot. Bilbó elment a magányos hegyig, meg vissza, Frodó Mordorig, meg vissza. Viszonylag kis időt töltöttek a 100 valahány évükből kalandozással. Kicsit olyan érzés, mintha a BP-ben mindenki főállású kalandozó lenne.

 

Ihletet egyébként inkább a XX. század első felében levő gyarmatokról vennék, különösképpen Indokína, Malajzia, Indozézia és a Fülöp-szigetek szigetvilágait figyelembe véve. Ugyan IRL ezeket a területeket Franciaország, Egyesült Királyság, Hollandia és az Egyesült Államok uralták, én inkább a késő XIX. és kora XX. század német gyarmatok alapján képzelném el az egészet (ahol a Német Birodalom == egy erősebb cég...). Plusz sokkal gyorsabb kommunikáció és utazás.Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.08.13, 12:09

Van valami kaland a Kék Bolygóhoz? Próbáltam angolul keresni valamit, de egyik könyvhöz sincs konkrétan írva, hogy kalandot tartalmazna, legtöbb csak "campaign sourcebook". Ráadásul nagyon sok különböző stílust vonultat fel az alapkönyv, ami miatt többféle is jól jönne. Esetleg a GM könyv tartalmaz ilyeneket?

 

A Játékmesterek kézikönyve szinte csak ilyeneket tartalmaz. A világleírás a könyv 90%-át kiteszi, és ajánlott a játékosoknak is elolvasni, hogy el tudják helyezni a karaktereket, mert ha nem, a játékmesternek kell végtelen monológokban ismertetni, hogy összeálljon az egész. Tehát ahogy olvasod a világleírást, felmerül benned egy-két gondolat, hogy ezt így meg így lehetne összekötni. Aztán játékmesterként elolvasod a "szigorúan bizalmas" részeket, és ott vannak a bomba ötletek, amikből oltári, egyáltalán nem sablonos kampányokat lehet létrehozni. One shot kalandokra nem annyira alkalmas a világ az érdekek sokféle összefonódása miatt, de egy 121 vagy 122 kalandra tökéletes. A szigorúan bizalmas részekhez gyorsan hozzádobsz pár NJK-t (koncepciószinten már ott vannak, csak személyre kell szabnod), felkészülsz pár plot twistre, és indulhat a játék.

45%-nál tartok a Játékmesterek kötete fordításában.kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 684 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
2    3                              

Kelt 2018.08.13, 11:38

Van valami kaland a Kék Bolygóhoz? Próbáltam angolul keresni valamit, de egyik könyvhöz sincs konkrétan írva, hogy kalandot tartalmazna, legtöbb csak "campaign sourcebook". Ráadásul nagyon sok különböző stílust vonultat fel az alapkönyv, ami miatt többféle is jól jönne. Esetleg a GM könyv tartalmaz ilyeneket?Siffad

Siffad

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 66 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 19:42

Én olvastam, de csak most jöttem rá, hogy egy sorozat 2. része (persze a többi rész sosem jelent még meg magyarul). A lényeg, hogy egy emberi hajó legénysége "felemelt" (intelligensebbé tett) delfinlegénységgel bővül ki, (meg majom és kutya, szintén felemelt).Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 17:45

Engem ez erősen emlékeztet erre a regényre:

https://moly.hu/konyvek/david-brin-csillagdagaly

 

A szinopszis alapján nem sok hasonlóság van a két mű között. Ha hasonlóságot keresel, akkor inkább

 • SeaQuest DSV filmsorozat (rég láttam, de hangulatában hasonló),
 • The Expanse filmsorozat (95%-ban olyan a környezet, mint a Kék Bolygóban, mínusz protomolekula plusz egy naprendszer),
 • Dredd bíró (létrehozhatsz olyan karaktert, aki bír Dredd bíró minden képességével, felszerelésével és jogi felhatalmazásával).

De szívesen látok még hasonló műveket.Siffad

Siffad

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 66 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.12, 16:51

Engem ez erősen emlékeztet erre a regényre:

https://moly.hu/konyvek/david-brin-csillagdagalyAcelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.11, 20:31

Gondolom az idővonal már nem lesz felülvizsgálva. Néhány jövőbeni dátum ma már igencsak a múlt, ráadásul nem is igen úgy történtek a dolgok. Nem mintha a Poszeidónon számítana a pontos földi múlt. A 241. oldalon egyébként elírtad a kínai nevet, Xinjiang a neve (Hszingcsiang vagy Szinkiang) a Lop Nurt befoglaló autonóm területnek.

 

A könyv több részben volt fordítva, ugye? Az elején és a végén lévő szóhasználat más. Nem tudnám megmondani, hogy miért, de teljesen más a hatása.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6t%C3%A9t_delfin

 

Ez mondjuk menőn néz ki. :) A Rücskösfarkúra csak példaképp kérdeztem rá, az elején nem egyértelmű, hogy melyik delfinre vonatkoznak a leírások.

 

Az idővonal már csak ilyen, elvégre 2000-ben adták ki a könyvet, amit fordítottam. A könyvet bemutató videóban egyébként elmondtam aggályomat, hogy a könyv egy korábbi részében azt írta, hogy a történelmet a 21. század végétől ismerteti, ami tök jó elv lett volna, erre az idővonal kb. Gagarinnal kezd. Ez már nálam is facepalm kategória volt.

 

Remekül látod a nyelvezetbeli különbséget, 14 év különbség van köztük. Egyébként most, hogy foglalkozok a Worlds of Adventure: Fantasy Realms-szel, pár hibajavítást eszközöltem a könyvben, ami az eredeti angolban is hiányosan volt feltüntetve. Hamarosan lesz egy PDF update.

 

A könyv kapott már olyan kritikákat, hogy rosszul szerkesztették, erre csak egyetlen válaszom van: végig kell olvasni, hogy a felmerülő kérdéseidre választ kapj.
 kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 684 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
2    3                              

Kelt 2018.06.11, 18:53

Gondolom az idővonal már nem lesz felülvizsgálva. Néhány jövőbeni dátum ma már igencsak a múlt, ráadásul nem is igen úgy történtek a dolgok. Nem mintha a Poszeidónon számítana a pontos földi múlt. A 241. oldalon egyébként elírtad a kínai nevet, Xinjiang a neve (Hszingcsiang vagy Szinkiang) a Lop Nurt befoglaló autonóm területnek.

 

A könyv több részben volt fordítva, ugye? Az elején és a végén lévő szóhasználat más. Nem tudnám megmondani, hogy miért, de teljesen más a hatása.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6t%C3%A9t_delfin

 

Ez mondjuk menőn néz ki. :) A Rücskösfarkúra csak példaképp kérdeztem rá, az elején nem egyértelmű, hogy melyik delfinre vonatkoznak a leírások.Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.06.08, 16:35

A karakterlap mától külön is letölthető: https://www.kalandhorizont.hu/2018/06/08/kek-bolygo-karakterlap/nod20

nod20

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 619 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.23, 12:54

A fordításnál alkalmaztam az erratát, így többek között az emberi ütés, rúgás is bekerült a szabálykönyvbe.

 

Szuper, nagyon jó ötlet volt!Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.23, 06:29

A fordításnál alkalmaztam az erratát, így többek között az emberi ütés, rúgás is bekerült a szabálykönyvbe.

nod20

nod20

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 619 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.23, 01:08

Az sincs részletezve, hogy milyen delfinnel lehet játszani, de gondolom mindegyiknek ugyanazok a statjaik, még a Rücskösfarkú disznódelfinnek is?

 

Gyorsan összedobtam, bár nem vagyok delfin szakértő, de wiki alapján valami ilyesmi lehet:

 

Narrow-ridged finless porpoise / Rücskösfarkú disznódelfin

 

Build / Testfelépítés 2
Fitness / Állóképesség 1
Agility / Mozgékonyság 2
Dexterity / Ügyesség -10
Awareness / Érzékelés 2 (-1 Vision/Látás, +2 Hearing / Hallás, +1 Intuition / Intuíció)
Intellect Intellektus -1 (vagy -2, nem találtam infot)
Presence / Fellépés 0 (nem egy szépség, de cuki)
Will / Akarat 0

Endurance / Kitartás +2
Reflexes / Reflex +1
Strength / Erő 0
Toughness / Szívósság 0

 

Halkan megjegyzem, hogy a Rücskösfarkú part menti delfin, sötét vizeket szereti. Nincs igazából ok, hogy felemeljék és Poseodonra vigyék. Találj ki egy jó történetet, hogy miért lett felemelve, egész kalandot lehet köré írni!


Módosította nod20: 2018.05.23, 01:08


nod20

nod20

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 619 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.23, 00:43

Az angol levelezőlistán/fórumokon a leggyakrabban feltett kérdés a pusztakezes/lábas sebzés volt. Nem tudom a magyar verzióba bekerült vagy sem, de biztonság kedvéért leírom: STR+1 / Erő+1 az "emberi" sebzés.

 

Igazából a rücskösfarkú disznódelfint is meg lehet csinálni karakternek. Nézd meg melyik delfin méretéhez hasonlít, lomhább vagy sem stb. és kb. be lehet lőni a számokat, nem egy nagy kaland.

A kiegészítőben négy delfin (common, bottlenose, beluga, pilot; és nem fordítom le :) ) és az orkák vannak leírva részletesebben.

 

 Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.22, 19:07

A könyvben a karaktergenerálásnál ki van emelve, hogy az orkák nagyobbak, erősebbek és gyorsabbak mint a delfinek, de a sebzésük mindehol ugyanannyi. Szándékos?
 
Kicsit előreugorva, mert még nem olvastam át az egész könyvet, lehet felesleges kérdés: nincs maximalizálva, hogy a cetek milyen mélyre mehetnek, de gondolom, nagy mélységnél ők is bemehetnek bizonyos tengeralattjárókba? Már csak mert gyakran fel kell menniük levegőért. Valamint a légvíznyomás.
 
Az sincs részletezve, hogy milyen delfinnel lehet játszani, de gondolom mindegyiknek ugyanazok a statjaik, még a Rücskösfarkú disznódelfinnek is?

 

Az orkák sebzését ugyanúgy számítjuk, mint a delfinekét. Pl. a harapásuk Erő+1. A 34. oldalon van, hogy az Erő a Testfelépítés és Állóképesség átlaga. A delfinek Erő értéke így faji alapból 4, az orkáké 7.

Ha jobban elmélyedsz a sérülési rendszerben, akkor meglátod, hogy ez azt jelenti, hogy egy páncélozatlan embert egy orka erőfeszítés nélkül kettéharap. Egy delfinnek már csámcsognia kell rajta.

 

Vannak mesterséges kopoltyúk a cetfélék számára, amivel tetszőleges ideig lent maradhatnak a víz alatt. A könyv végén a cetfélék bővebb leírásánál maximálják a merülési mélységet.

 

Szintén a könyv végén van, hogy a delfinek a palackorrúakból lettek felemelve. Egy későbbi kiadványban, az Ősi visszhangokban mintha láttam volna belugát is.


Módosította Acelpatkany: 2018.05.22, 19:11


kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 684 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
2    3                              

Kelt 2018.05.22, 18:08

A könyvben a karaktergenerálásnál ki van emelve, hogy az orkák nagyobbak, erősebbek és gyorsabbak mint a delfinek, de a sebzésük mindehol ugyanannyi. Szándékos?
 
Kicsit előreugorva, mert még nem olvastam át az egész könyvet, lehet felesleges kérdés: nincs maximalizálva, hogy a cetek milyen mélyre mehetnek, de gondolom, nagy mélységnél ők is bemehetnek bizonyos tengeralattjárókba? Már csak mert gyakran fel kell menniük levegőért. Valamint a légvíznyomás.
 
Az sincs részletezve, hogy milyen delfinnel lehet játszani, de gondolom mindegyiknek ugyanazok a statjaik, még a Rücskösfarkú disznódelfinnek is?Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.05.19, 19:37

Egy-két családos ismerősnek szeretném megmutatni. Lesz május 21. után lehetőség majd újra rendelni?

Igen, csak az akciós ár szűnik meg. Előrendelési dömping után a kisebb példányszámú rendeléseket a nyomda magasabb áron biztosítja.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]