Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 1 Szavazat

Megjelent a Húszoldalú 2. száma


 • Válasz írásához lépj be
73 hozzászólás érkezett eddig

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2396 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.09.25, 10:57

Megkésve és törve is, de elemezném az új számot. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem áll szándékomban senkit elkedvteleníteni további cikkek, anyagok, bármi írásától, virtuális öngyilkosságba meg profiltörlésbe hajszolni még annyira sem!

Szerelmesek kesztyűje: máskor pont az egyéniséget hiányolom, itt az aranyoskodás lendült kissé túlsúlyba, ezzel együtt nehezen tudom elképzelni, hogy kibabráláson kívül bárki bármire használná.

Algor vindicta: a jégkockába fagyás vicces ötlet, de egyébként semmi különös.

Tünde szerencsehajlítás gyűrűje: poénos, bár annyira azért nem táp, hogy csak az újratöltés miatt tényleg veszélyes helyzetekbe sodorja magát a viselője, ennyiben jól sikerült az erőszintet belőni, azt hiszem.

Kincsek és bonyodalmak: jó általános összefoglaló, pont ezért kicsit talán túl széles spektrumú, némely tárgynál pedig erősen rezeg a léc, vajon nem mesélői szemétkedés-e jutalom helyett - az ilyeneknél mindenképpen utalnék legalább a nem várt mellékhatásokra.

20 csodás jutalom: mint fent, a kicseszősebb eseteknél legalább sejtetnék valamit. A formátum nekem pont ideális, kötelező töltelékszövegek nélkül.

Gondolatébresztő looti-futiban: egészen minimális tapasztalattal bíró mesélőknek sem mond már sok újat, a felosztást meg totál hasraütésesnek találom, korántsem törvényszerű, hogy kezdő játékos kizárólag tápol, a NPC-k szövegeit pedig csak elnyomja menetrendszerű lecsapásuk előtt, ahogy a fordítottja sem.

Jóból is megárt a sok: mint fent, #2. Ja a lényeg: a Paint-rajzocskákkal nincs semmi baj, inkább ilyenek, mint egy kezdő Vallejo zsengéi.

Így jutalmazunk mi: mint fent, #3. A kézműves ajándéktárgyakat, hacsak nincs közvetlen relevanciájuk a játékban (térkép, levél, ilyesmik) kicsit furcsának találom, pláne nagyon kidolgozott cuccoknál kerülnék "tartozásba" az ajándékozóval szemben (mint amikor a japán delegáció fél óráig hajlong egy reklámtöltőtoll átvétele után).

Kalandozókból királyok: ötletes és használható méretű alrendszer, ha lenne bármit menedzselő csapatom, biztos használnám. Taps!

Az obsitos: az interjú-formátum újszerű, de a rézrajongó sárkányon kívül sok ötlet nincs benne.

Cukorkák helyett: kíváncsi lennék még interjúkra a hazai szerepjátékos közélet markánsabb szereplőivel vagy akár régi nagyjaival, csak így tovább.

Gondok az evéssel és ivással: az ügyetlen fogalmazás ellenére annyira azért nem rossz ez a kaland, amennyire a t. közönség lehúzta, de jelen formájában én se használnám. A fertőzött, végzet sújtotta lovag hatásos, de az egész gerincét képező komédiázásra mi szükségük a gonoszoknak, ha simán ki is nyithatnák pl. az árnyak ládáját a falu szélén egy sötét (még véletlenül sem világos) éjszakán, aztán hadd szóljon?

Mi van Thorog zsebében: érdekes kísérlet a közönség bevonására, érdekelne, vajon hogy sikerült.

Atusz csatornája: örülök, hogy van ilyen.

HH-tábor 2018: Egy kastélyt azért valamivel fenszibb helynek képzeltem egy SZOT-üdülőnél, annyi baj legyen.

Summa summárium - a sokak által észlelt fejlődés nem tűnt fel, de szerencsére a süllyedés sem. Az "ingyenes" még mindig nem a "haszontalan töltelék + béna fanfiction" szinonímája hála az égnek, ne is legyen az!

alien24

alien24

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 5 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.31, 14:43

Szerelmesek kesztyűje: alapötlet csillagos ötös, megvalósítás erős hármas.

- A háttérsztori kicsit fura (ha már gonosz feketemágus valaki, aki használati tárgyakba köti a számára unszimpatikus emberek lelkét, miért jó neki, ha azok alapállapotban nem őrzik meg a tudatukat és a személyiségüket?).

- A játékmechanika nagyjából okés - az AC bónuszt lelkiismeret-furdalás nélkül kivágnám a kukába, az 5E paradigmájában +2 AC eszméletlen nagy táp (és a kesztyű nélküle is bőven elég hasznos). Kifejezetten szimpatikus, hogy a varázstárgy legalább annyi problémát okoz, mint amennyit megold, bár ez azt is jelenti, hogy főleg alacsonyabb szintű kalandozóknak van értelme odaadni (ha már maguktól is tudnak dominate-et varázsolni a JK-k, nem biztos, hogy hajlandóak érte bevállalni a kesztyűvel járó szívást, pláne, ha még attunementet is elvisz).

- A személyiségen még lehetett volna csiszolni, ez így eléggé egydimenziós és hosszú távon esélyes, hogy a mesélő is inkább hagyja a fenébe a kijátszását, mert egyszerűen nincs benne annyi potenciál, hogy konzisztensen újat tudjon mutatni. Arról nem is beszélve, hogy a leírásból minden érződik, csak az nem, hogy ezek ketten mennyire nagyon szerelmesek lennének (ha pl. nekem mondogatná percenként életem párja, hogy fogjam már be, esélyes, hogy pillanatok alatt inkább a varázsló mellett döntenék, és a kesztyű nem is létezne).

 

Szia, ezt meg én követtem el. 
Valóban kifejthettem volna bővebben is ki az a Trükkös Trisha :)
A 90-es években egy Cherubion könyvklub, klub kiadványában (Pont egy ponty) szereplő varázsló, de ez nem releváns információ, csak dicsekszem mikre emlékszem. 
Trisha a nem gonosz. A kesztyű kreálásakor meg serdülő tanuló. Meggondolatlanul, lopott könyvből követi el a butaságát, szerelem féltésből. Nem is sikerül neki túl jól, az egész kesztyű egy véletlen eredménye. Ha ezt nem lehet leszűrni a bevezetésből, akkor valóban rosszul fogalmaztam meg. 
A használhatóságával egyet értek. Nem igazán volt célom egy ténylegesen használható varázstárgyat írni, de mivel ez több helyen is felmerült jogos kritikaként, a következő használati tárgy lesz :)
Köszi a kritikát, a továbbiakban szem előtt tartom az általad írtakat.Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 885 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.31, 13:59

Részletes műelemzés hamarosan, addig a "cselekmény-alapú modultervezés zsákutcáira" reflektálnék röviden...  

 

Én kíváncsi lennék arra a műelemzésre is. Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 885 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.31, 09:17

Addig is, amíg további észrevételekre várunk,

csendben kiteszem ide a harmadik szám tematikáját. Konkretizált részterület helyett ezúttal egy szabadabban asszociálható címet adtunk meg, akárcsak a KaTa vagy a Széfrák Vándorai alkalmakon. Bízunk benne, hogy ez könnyítés lesz az ihlet megtalálásához! A részletes kiírás a jövő hét vége fele várható itt, az lfg.hu-n.

 chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1996 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.31, 07:05

strato: ennek is van realitása. :D

 

Garabonciás: egyáltalán nem sértődnék meg miatta. Nálunk nincs kapacitás rendszeres fanzin-előállításra (nem kis részben azért, mert a formázás mellett a tartalom felét is a saját anyagainkból kell megjelentethetőre írnunk). Szóval, ha a ti kedvetekért valaki hajlandóbb kipofozni a modulját, nekem nincs ellenemre! :)strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8001 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.30, 21:10

strato: ...ha már a KaTa fanzinhoz nem küldték be. :D


Lehet, hogy csak téged utálnak. :D

Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 885 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.30, 18:40

Nem szeretnénk a KaTa fanzinnal, vagy bármelyik hazai fanzinnal ugyanarra hajtani. Nem véletlen, hogy nálunk más jellegű tartalmak jelennek meg.

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1996 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.30, 18:34

strato: ...ha már a KaTa fanzinhoz nem küldték be. :Dstrato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8001 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.30, 13:37

BTW a KaTáról is szívesen látnánk egy ismertetőt/kedvcsinálót/akármit.  :szent:

 

Kalandmodult. ;) A korábbi találkozókon biztosan volt több olyan kaland is, ami átfed a Húszoldalúval.Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 885 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.28, 20:08

Garabonciás: rendkívül ügyes próbálkozás, de sajnos túl nagy a backlog. KéM modulverseny pályázat ami konverzióra és tesztre, két félkész blogposzt ami befejezésre vár...

 

Teljesen érthető. :)

Akkor sincsen nagy tragédia, ha egy-egy számban esetleg nincsen komplett kaland (bár azért jó volna mindegyikbe legalább egy), de csak ha a maradék tartalom úgy is hasznos és praktikus. Ezért elképzelhetetlen, hogy az én fenomenális interjúimmal töltsük ki a 20 oldalt, bármennyire is követelnék a népek! 

:hedbeng2:  :hedbeng:  :felvon:  :gitar:

 

BTW a KaTáról is szívesen látnánk egy ismertetőt/kedvcsinálót/akármit.  :szent:chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1996 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.28, 19:55

Garabonciás: rendkívül ügyes próbálkozás, de sajnos túl nagy a backlog. KéM modulverseny pályázat ami konverzióra és tesztre, két félkész blogposzt ami befejezésre vár...Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 885 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.28, 18:02

Mindig hasznos lehet arról beszélni, milyen a jó kaland(modul), de még hasznosabb, ha megmutatjuk. ;) A következő Húszoldalú szeretettel várja majd az újabb próbálkozásokat e téren (is), és bátran használjátok ki hozzá a 20 ezres maximális leütést (+ ábrák, térképek, alaprajzok). Ez a kaland is az előző számban megjelentek körül kialakult vita miatt született, s bízom benne, hogy a mostani vitán is felbuzdul egy-két mesélő.

aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1749 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.28, 12:25

Az idézett állítás elsősorban az általad belinkelt "Don't prep plots" blogbejegyzésre, és úgy általában az ilyen blogbejegyzésekre, meg ezek méltatására vonatkozott. Nem hiszem el, hogy ne lehetne ezt a hobbit szórakoztatóan űzni anélkül is, hogy az ember ilyen "szakirodalomba" temesse el magát, vagy hogy feszt ezekre mutogasson referencia pontként. De biztos vagyok benne, hogy ezzel nem mondtam újat... Nekem ez egyszerűen mesterkélt, és túl sok - de lehet, hogy én vagyok a korlátolt -, ráadásul ezek a cuccok rendre előkerülnek.

 
 
Én esküszöm, nem értem, miért vált ki ilyen heves érzelmeket a cikk. Az egész összefoglalható annyival, hogy "nem érdemes egy modul eseményeit forgatókönyvszerűen leírni, mert ugyanannyi munkával ugyanazt az információt sokkal nyitottabb, az improvizációt és a szükséges információk megtalálását segítő formátumban is prezentálhatod". Ez pedig - szerintem - kifejezetten hasznos tanács (arról nem is beszélve, hogy gyanítom, a mesélők többsége magától is ebbe az irányba gravitál, mikor jegyzetel magának).

 

Marvinnak se tudom, hogy sikerült ebből azt kihoznia, hogy "a sandbox az árja, a sztorialapú kaland meg szükségszerűen csőkaland vagy kényszerítőzés".Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3337 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.28, 08:42

Azért próbáld meg ne! :) Szerintem érted, hogy mire gondolok, még ha kissé nyersen fogalmaztam is.

Az idézett állítás elsősorban az általad belinkelt "Don't prep plots" blogbejegyzésre, és úgy általában az ilyen blogbejegyzésekre, meg ezek méltatására vonatkozott. Nem hiszem el, hogy ne lehetne ezt a hobbit szórakoztatóan űzni anélkül is, hogy az ember ilyen "szakirodalomba" temesse el magát, vagy hogy feszt ezekre mutogasson referencia pontként. De biztos vagyok benne, hogy ezzel nem mondtam újat... Nekem ez egyszerűen mesterkélt, és túl sok - de lehet, hogy én vagyok a korlátolt -, ráadásul ezek a cuccok rendre előkerülnek.

De a jegyzőkönyv kedvéért leírom újra, hogy pozitívumai is jócskán voltak a közöttetek zajló beszélgetésnek, a modullal kapcsolatban egy sor tanulságos észrevételetek volt, melyeken érdemes lehet elgondolkodni - ezekért érdemes volt kimazsolázni a kommenteket.

aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1749 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.27, 22:36

egy jó adag tudományoskodó, túlbonyolított fejtegetés is, amitől sokszor az az érzésem, hogy valami vacak, de cserébe nagyon komolynak szánt szakirodalmat olvasok egy rpg-s hobbi oldal komment szekciójában :punny:

 

Az ilyen megjegyzéseket azért nehéz nem mellre szívni :P

 

megyek is én is mindjárt deaktiváltatom az accountomat


Módosította aluminiumtrioxid: 2018.08.27, 22:39


Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3337 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.27, 22:30

De elismerem, ez egy végtelenül naiv gondolat. :)

Szerintem egyáltalán nem az.

Csak sok cérna, meg idő kell hozzá. :)

 

Szerintem ebben a beszélgetésben volt pár hasznos meglátás és tipp (meg egy jó adag tudományoskodó, túlbonyolított fejtegetés is, amitől sokszor az az érzésem, hogy valami vacak, de cserébe nagyon komolynak szánt szakirodalmat olvasok egy rpg-s hobbi oldal komment szekciójában :punny: ). Mindenesetre respekt, hogy ennyi energiát toltatok bele a véleményezésbe és reflexiókba - főleg, hogy általában csak kuss van a kalandmodulok alatt.chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1996 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.27, 21:59

elGabor: én azzal a gondolattal a fejemben szoktam beszállni az ilyen vitákba, hogy ha cukormáz nélkül beszélünk róla, mitől lehet jobb egy modul, vagy mitől lehetne jobb a szóban forgó modul, akkor az idővel a szerzőnek - vagy valaki másnak, aki a vitát figyelemmel kíséri - szöget üt a fejébe, és ettől talán lesz egy produktum a jövőben, ami egy picivel jobb, mint ha mindez nem történik meg... nem feltétlenül attól, amit adott szituációban én jobbnak tartok, hanem akár csak egy kis plusz tudatosságtól vagy látókör-szélesedéstől.

(Esetleg épp a tesztelés fontosságának hangsúlyozásától.)
 

De elismerem, ez egy végtelenül naiv gondolat. :) elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4326 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.27, 13:22

Uhh... tudom, hogy nem most a legbölcsebb hozzászólni, de sajnos elvétettem a diplomácia csekket.  :ork:

 

Mit érdemes vitatkozni egy teszteletlen kalandmodulon? Egy olyan modul, amely valamilyen formában nem állta ki az asztali játék próbáját, semmiféle létjogosultsággal nem rendelkezik. Játéksegédletnek valószínűleg alkalmatlan, irodalomnak értelmezhetetlen, gondolatkísérletnek műfajtévesztés. Nem a hobbink része.

 

Ez az egyszerű belátás nagyon sok "szerepjátékos" műalkotástól megkímélné a nagyérdeműt, és meggyőződésem, hogy nem a legjavától. Én még a rend kedvéért utána dobálnám a hipotetikus kánonbaszást és a felhőkanalazó "játékelméleti" fejtegetéseket is. Igen, kiderülne, hogy egy csomó szép dolog, amiről beszélnek és kibaszott etalonnak állítanak be, valójában porhintés és kamu. Igen, a végeredmény egy jóval kisebb és topisabb hobbi volna.

 

De legalább valódi. aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1749 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.27, 11:42

A múlt szám alatti vita után is kinulláztatta, majd visszajön. Meg tudom érteni, ha úgy gondolta, hogy ez most neki nem éri meg a befektetett időt és energiát.BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4622 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.08.27, 10:48

SR87 kinullaztatta az accountjat. :-/
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]