Mindezek ellenére sztem kiváló histórizálós középkori közép-európai hangulatú dark fantasy-t lehet vele játszani.
Ja, csak minek? Ha az ember witcheresdit akar játszani, akkor jó eséllyel jobban érdekli a szörnyvadászat, mint a historizálás. (Most arról nem is beszélve, hogy Ars Magica is van a világon, ami egy meglepően elegáns és intuitív rendszer ahhoz képest, mennyire régi.)
Ami szerintem a Witcher-hangulathoz szükséges:
1/a: Szörnyek és szörnyvadászok. A szörnyek legyenek elég gyakoriak és elég veszélyesek ahhoz, hogy szükségessé tegyék a szörnyvadászokat. A szörnyvadászok legyenek megtűrt, gyanús kívülállók, akiket a képességeik láthatóan elhatárolnak az átlagemberektől.
1/b: Intrika. A világi hatalmasságok mindenképpen szeretnék a saját céljaikra használni a tápos szuperképességekkel rendelkező JK-kat. A karakterek kívülálló státusza miatt ebbe belemenni elég veszélyes móka, mert a másik félnek semmilyen motivációja nincs arra, hogy fair módon kezelje a csapatot, ha már megkapta, amit akart - ha nem fizeti ki őket a nyilvánvalóan illegális feladatért, nemigen tudnak reklamálni, a bosszú meg erősen kétesélyes. Ugyanakkor a karakterek szolgálatait megfizetni képes kereslet is főleg a gazdag nemesek soraiból kerül ki, úgyhogy kérdéses, mennyire engedhetik meg maguknak, hogy elidegenítsék őket.
1/c: Morális szürkezóna. A konfliktusokban szereplő feleknek legyenek érthető motivációi. A szörnyek sem feltétlenül menthetetlen gonocok, akiket felszecskázva a világ automatikusan jobbá válik.
Amit egy Witcher-szerű RPG-nek tudnia kell:
2/a: Kellően komplex harcrendszer. Legyen lehetőség a szörnyek gyengeségeinek kiaknázására azon túlmenően is, hogy "lengetem a mcguffint az orra előtt" meg "használom a pluszsebzést adó olajat". A veszélyesebb dögök elleni harc követelje meg, hogy a játékosok aktívan ki is használják ezeket az opciókat.
2/b: Puzzle szörnyek és valamilyen rendszerszintű támogatás a kezelésükre. A szörnyek beazonosítása és gyengeségeik felderítése legyen kihívás, ne merüljön ki annyiban, hogy "dobok észlelést/dobok szörnyismeretet/dobok nyomkövetést".
2/c: Komplex alkímiarendszer azoknak, akik erre izgulnak. Cserébe ne legyen a játékosok által svájci bicskaként használható mágiarendszer - a D&D-szerű mágiahasználók sokoldalúsága teljesen idegen a forrásanyagtól.
2/d: Értelmes szociális rendszer, ami támogatja az 1/b és 1/c pontokat.
2/e: A JK-knak legyen okuk együtt dolgozni. Ha a szörnyvadászoknak fölösleges csapatban járniuk, mert egy is elég belőlük a szörnyek lerendezéséhez, megette a fene az egészet.
Innen szerintem látszik, hogy miért tartom zsákutcának mind a Witcher világán való játékot, mind a "jó, hát csináljuk meg D&D-ben" jellegű kezdeményezéseket. (Egyébként a témaindító RPG-t is elég vérszegénynek érzem, bár lehet, hogy játék közben jobban muzsikál, mint első olvasás alapján.)