Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Villámhírek – 2018.10.08.


 • Válasz írásához lépj be
37 hozzászólás érkezett eddig

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8246 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.10, 09:02

Azt akartam kihozni az egészből, hogy mindegy, hogy a kommunikáció típus blog, vagy fórum. Blogban csak egy embernek van főműsorideje, a többiek max hozzászólnak, de a fórumon senkinek sincs. Ez egyszerűen nem arról szól.

 

Ezt a két mondatot többedszerre próbálom dekódolni, de nem sikerül kisilabizálnom, hogy pontosan mit is akartál mondani vele. :)galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4785 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 20:16

Egy fórum, az LFG azért több mint egy szerver+tárhely. Lehet hogy kemény lesz amit mondok, de ha BePe-re mondjuk holnap ráesik egy tengeralattjáró, miközben körültekintés nélkül átmegy a zebrán, akkor hiába lesznek új cikkek az oldalon, esetleg további fejlesztések, az oldal mégsem lesz ugyanaz. Blog esetében ugyanez. Maga a blog csak tárhely, csak szerver, csak "gép". De hiába szerzünk új admint, hiába címkézzük át a titulusát, hiába írjuk át az új admin nevét, akkor se lesz minden ugyanolyan.
 
Az oldal nem azért marad, maradt meg eddig, mert fórum, hanem azért, mert vannak, akik továbbra is beleölik a szabadidejüket a fenntartásába. Az, hogy vannak, akiknek közös az érdeklődésük, nem elégséges alapja egy közösség fenntartásának. Kell valaki, aki összefogja őket (és nagy valószínűséggel baszogatja, hogy csinájjaok má vmit :D ), de hirtelen nem is nagyon tudnék mondani olyan közösséget, ami egyben maradt volna karbantartás nélkül.A szerepjátékos blogok szerintem kivétel nélkül egy-egy emberhez kötődnek. Ezért van, hogy elapadnak az írások*, hogy nem tartja online senki a tartalmat, ha az eredeti tulaj beleun.
Ahol több embert érdekel, viszont több esély van rá, hogy valaki átvegye a stafétát.

*ez nem szemrehányás! Nyilván nem lehet heti, vagy akár havi rendszerességgel minőségi színvonalon írásokat közölni.


Erre példát is tudok mondani.

Ez a Panzer General 2 fórum 2002 óta van online, és az azóta eltelt időben a harmadik csapat gondozza. Eredetileg egy ember volt érte felelős, de mikor kiszállt, rábízta négy-öt tagra az egészet. Ebben a csapatban néha cserélődnek emberek, de mindig van aki foglalkozzon vele.

Ez a másik egy Championship manager fórum, ami azért érdekes, mert mióta létezik - 2010 óta - mindig a tagok adakozzák össze a költségeket. Egy ilyen "loading" csíkhoz hasonlóan lehet látni, hogy a hónapban mennyi hiányzik a teljes fedezethez.

Ilyenek előfordulhatnak máshol is, de szerintem egy fórumon több lehetőség van utódot találni, mint egy blogon.
további érdekesség (közösség, ami fennmaradt karbantartás nélkül): NST eredetileg több, akkor még kezdő sportújságíró által alapított blog, de a tagok normális munkahelyre igazolásával értelemszerűen megszűnt az érdekes tartalom. Pontosan nem tudom, de érdemi írás nem jelent meg 2-3 éve, mégis minden héten összejön egy csomó (ezer-kétezer) hozzászólás a kommentfogóban.
Egyébként nem ez az elsődleges számú ellenérzésem a blogokkal kapcsolatban, a nyomon követés sokkal nehezebb (lenne, ha még próbálkoznék). Mindenesetre tény, hogy sok olyan blogbejegyzést nem találok, ahova kimentettem a hivatkozást, de még net-archive keresők sem találják.

Módosította galu22: 2018.10.09, 20:17


kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1050 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 19:34

- mivel jellemzően egy személyhez, nem pedig egy közösséghez tartozik, sokkal hamarabb eltűnik a süllyesztőben (a tartalmakkal együtt!), mint egy fórum

 

Egy fórum, az LFG azért több mint egy szerver+tárhely. Lehet hogy kemény lesz amit mondok, de ha BePe-re mondjuk holnap ráesik egy tengeralattjáró, miközben körültekintés nélkül átmegy a zebrán, akkor hiába lesznek új cikkek az oldalon, esetleg további fejlesztések, az oldal mégsem lesz ugyanaz. Blog esetében ugyanez. Maga a blog csak tárhely, csak szerver, csak "gép". De hiába szerzünk új admint, hiába címkézzük át a titulusát, hiába írjuk át az új admin nevét, akkor se lesz minden ugyanolyan.

 

Az oldal nem azért marad, maradt meg eddig, mert fórum, hanem azért, mert vannak, akik továbbra is beleölik a szabadidejüket a fenntartásába. Az, hogy vannak, akiknek közös az érdeklődésük, nem elégséges alapja egy közösség fenntartásának. Kell valaki, aki összefogja őket (és nagy valószínűséggel baszogatja, hogy csinájjaok má vmit :D ), de hirtelen nem is nagyon tudnék mondani olyan közösséget, ami egyben maradt volna karbantartás nélkül.

 

(A fentiek nyilván nem elégséges feltételek, de szükség van rájuk. Azt akartam kihozni az egészből, hogy mindegy, hogy a kommunikáció típus blog, vagy fórum. Blogban csak egy embernek van főműsorideje, a többiek max hozzászólnak, de a fórumon senkinek sincs. Ez egyszerűen nem arról szól.)DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 750 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 18:29

Köszi a híreket! Csulu 5e jónak tűnik, várom Drivethru-ra!galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4785 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 18:06

A Google és az ő "újításaik" mindig befuccsoltak (pl. Buzz, Wave, Hangouts plugin-ok, Inbox) - mert hagyják, hogy befuccsoljanak. Általában kitalálnak valami jót, majd a használhatatlanságig "csiszolják" és hagyják elhalni (lásd most az új Gmail felületet, szörnyű). A G+-szal most úgy 110 millió aktív felhasználóval tolnak ki, akik az ő kapcsolódó szolgáltatásaikat is használták. Ez most már nem lesz annyira fontos ezek szerint.Szerintem sokat ártott a googleplusnak, hogy sokakat - pl. engem is - kényszerrel tettek felhasználóvá. Sosem érdekelt, sosem akartam regisztrálni, mégis kaptam róla egy rakat spam levelet a googletől.
Az egész arra volt jó, hogy már azelőtt gyűlöltem a googleplus-t, hogy tudtam volna mi is az valójában :)
 

Személyesen nagyon nem szívesen lépnék föl a Facebookra. Már a G+ is fájdalmas lépés volt, és csak jókora késéssel szántam rá magam a csatlakozásra, többek között pont azért, mert már leszálló ágban volt. Ha nem lennék hozzánőve 2004 óta, a Gmail-ből is kiszállnék. Szerintem ezek az oldalak ma már nyíltan veszélyeztetik az Internet szabadságát, és a legjobb elvágni velük a szálakat - vagy ha lehet, létre sem hozni őket. Még nem vagyok FB tag. :) Ezért lenne jobb egy kisebb oldal. Jó kérdés, a MeWe betölti-e majd ezt a szerepet.


Én már a blogokat sem értem.
- egy blog hozzászólásai közt lehetetlen normális beszélgetést folytatni
- mivel jellemzően egy személyhez, nem pedig egy közösséghez tartozik, sokkal hamarabb eltűnik a süllyesztőben (a tartalmakkal együtt!), mint egy fórum

a legfőbb problémák viszont:
- egy ennyire szétaprózódott közösséget lehetetlen követni. (legalábbis számomra lehetetlen)
- egyedüli íróként lehetetlen folyamatosan érdekes tartalmakat feltenni. (Még olyan blogokon is nehezen megy, amit több ember szerkeszt.)

Ehhez képest sokkal könnyebb feljönni ide, és megnézni, hogy van-e érdekes téma, amihez hozzá tudok szólni.

Módosította galu22: 2018.10.09, 18:07


Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4341 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 16:05

A Google és az ő "újításaik" mindig befuccsoltak (pl. Buzz, Wave, Hangouts plugin-ok, Inbox) - mert hagyják, hogy befuccsoljanak. Általában kitalálnak valami jót, majd a használhatatlanságig "csiszolják" és hagyják elhalni (lásd most az új Gmail felületet, szörnyű). A G+-szal most úgy 110 millió aktív felhasználóval tolnak ki, akik az ő kapcsolódó szolgáltatásaikat is használták. Ez most már nem lesz annyira fontos ezek szerint.
Pedig a G+ Community-k voltak a legjobb dolgok, amit valaha is megalkottak ilyen célzott közösségi platformok terén. Nem volt tökéletes, de nagyon jól megfogta az igényeket egy rendezett, kereshető, időben visszanézhető, és használható formában, kitűnő jel-zaj aránnyal. A FB pl. teljesen használhatatlan ilyen célra. Bármi, ami egy-két hétnél korábbi, eltűnik rajta, szinte lehetetlen előásni, a saját oldaladon sem látod összegyűjtve azt, ha valahol hozzászóltál, vagy csak böktél egy like-ot.

A MeWe-t csak felületesen ismertem korábban, de én is olvastam már, hogy arrafelé mozdulnak, megnézem majd. Mindenesetre egyelőre nem túl bizalomgerjesztő, hogy a mindenhonnan kiutált alt-right és konspirációs közösségek gyűjtőhelye (bár leszabályozhatod magad annyira, hogy ne lásd), valamint hogy állítólag orosz kockázati pénzek mozognak mögöttük. A legnagyobb hibája/hiányossága, hogy semmi publikusat nem lehet kiosztani rajta, meg sem tudod nézni, hová csatlakoznál, ha nem regisztrálsz, nem is látsz rajta semmit. A másik portál, amit nézegetnek, az a Diaspora/Pluspora, de többen a Minds-ot is választották.
(Hogy a saját dolgaimat hová fogom vinni, többé-kevésbé már biztos (Github), de a többivel megvárom, merre mozdulnak a kedvenc community-jeim.)

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8246 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 10:49

Szerintem sokkal nagyobb érvágás volt, amikor tavasszal a GDPR miatt fórumok szűntek meg (pl. Cubicle 7). Ha valaki elkülönülve szeretné tartani a Facebook-os "civil" szférájától ezt a hobbit, akkor szerintem egy fórum sok szempontból praktikusabb megoldás.

 

Ez itt a reklám helye: használjatok LFG-fórumot, sokat! :)

 

Igen, a kiadói/hivatalos fórumok voltak a legjobb helyek, ha az ember válaszokat keresett, vagy csak érdekes vitákat akart olvasni a hobbijával kapcsolatban. Sajnos ezeket többnyire bezárták, így lényegében maradt a Facebook azoknak, akik nem különítik el a magánéletüket a hobbijuktól, a Google+ meg a Reddit azoknak, akik igen, a tematikus third party fórumok pedig azoknak, akik nem komálják a közösségi médiát, vagy az önmagában nem elégíti ki őket.

 

Nem gondolnám, hogy a még létező fórumokra tömegek érkeznek majd a Google+ bezárásával, vagy a bloghálózatoknak eljönne a második fénykora emiatt. Igazából ahova a többség megy, oda fog menni majdnem mindenki.

 

Ettől függetlenül itt a fórumon mindenkit szeretettel várunk. :)elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4382 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 10:35

Valószínűleg a szétválasztás az egyik fő érv. A Facebook olyan tartalmakat vegyít össze, amelyeknek jobbat tesz, ha külön vannak. Erre voltak korábban a különböző honlapok. :D

 

Személyesen nagyon nem szívesen lépnék föl a Facebookra. Már a G+ is fájdalmas lépés volt, és csak jókora késéssel szántam rá magam a csatlakozásra, többek között pont azért, mert már leszálló ágban volt. Ha nem lennék hozzánőve 2004 óta, a Gmail-ből is kiszállnék. Szerintem ezek az oldalak ma már nyíltan veszélyeztetik az Internet szabadságát, és a legjobb elvágni velük a szálakat - vagy ha lehet, létre sem hozni őket. Még nem vagyok FB tag. :) Ezért lenne jobb egy kisebb oldal. Jó kérdés, a MeWe betölti-e majd ezt a szerepet.Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1059 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 10:27

Szerintem sokkal nagyobb érvágás volt, amikor tavasszal a GDPR miatt fórumok szűntek meg (pl. Cubicle 7). Ha valaki elkülönülve szeretné tartani a Facebook-os "civil" szférájától ezt a hobbit, akkor szerintem egy fórum sok szempontból praktikusabb megoldás.

 

Ez itt a reklám helye: használjatok LFG-fórumot, sokat! :)strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8246 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 10:20

Mert akinek potens lehetőség lett volna, már rég ott van?

 

Egen, csak hát egy ilyen helyzetben azért újra lehet ezt is gondolni. Tény, hogy sokkal több a vizuális zaj meg a figyelemelterelő lehetőség, de megfelelően használva a Fb pont ugyanannyira használható arra, amire a Google+-t használták a népek.

 

Szerintem inkább onnan fúj a szél, hogy az emberek egy része a Facebookon tartja a civil életét, és ettől jól elkülönítve, tisztán szeretné kezelni a hobbit, amire a Google+ kiváló hely volt, hiszen Google-fiókja kvázi mindenkinek van.

Mivel a kettőt nem akarják összemosni, értelemszerűen nem opció a Fb, viszont a hobbinak így új otthont kell találni. Mivel csak a "szakirányú" tartalmat fogják az új helyen kezelni, annyira az adatbiztonság sem érdekes, csak funkcionalitásban legyen megfelelő. A MeWe szerintem azért vonzó, mert nincsenek rajta reklámok.

 

Érdekes amúgy, hogy lényegében jövő augusztusig lehetne mérlegelni, pro/kontra listákat készíteni és vitázni a különböző lehetőségekről, ehhez képest sokan máris átcuccoltak a MeWe-re.

Valaki az Escape Rocket hozzászólásainál írt egy lemminges hasonlatot. Elég találónak érzem. :)Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1059 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 10:17

 

a közösségből elég sokan döntöttek úgy, hogy a MeWe-re migrálnak, és befigyelt a hólabda-effektus.

 

Ebben azért így benne van egy jó nagy csoportos pofára esés esélye is. :)

 

A Facebook vajon miért nem merült fel potens lehetőségként?

 

 

Mert akinek potens lehetőség lett volna, már rég ott van?strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8246 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 10:12

a közösségből elég sokan döntöttek úgy, hogy a MeWe-re migrálnak, és befigyelt a hólabda-effektus.

 

Ebben azért így benne van egy jó nagy csoportos pofára esés esélye is. :)

 

A Facebook vajon miért nem merült fel potens lehetőségként?elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4382 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 09:46

A személyes válaszom az, hogy tudja a rosseb, eredendően fórumpárti vagyok, és már a blogokat is szükséges rossznak tartom. :)

 

A nem személyes az, hogy a közösségből elég sokan döntöttek úgy, hogy a MeWe-re migrálnak, és befigyelt a hólabda-effektus. Nem, én sem hallottam róla korábban, de valamennyire megnyugtató, hogy többen a szólásszabadság melletti kiállása miatt támadják. Ez jó ómen.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8246 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 09:32

Villámhír: a Google megszünteti a Google Plus szolgáltatást, amely jövő augusztus végére teljesen leáll. Ez nagyjából teljesen érdektelen az internetezők 99%-ának, viszont balszerencse a szerepjátékosoknak, mert egy rakás játékos közösség pont a Plust szemelte ki főhadiszállásának. Jelenleg a Google Plus Escape Rocket közösségben formálódnak a tervek az új közösségek felépítésére. Jelenleg a MeWe, a privacy-barát szociális háló tűnik befutónak ("MeWe - the social network for your inner Ron Swanson" - nem is kell talán ennél jobb hirdetés).

 

Miért jó egy olyan helyre átmenni, ahol ugyanúgy ki tudják húzni a dugót bármelyik pillanatban, mint most a Google teszi?

Ettől függetlenül ki tud bármit erről a MeWe-ről? Én a mai napig a létezéséről sem tudtam. Nem biztos, hogy ez a legjobb ajánlólevél, bármennyire is verik a mellüket a biztonságra...elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4382 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.09, 09:06

Villámhír: a Google megszünteti a Google Plus szolgáltatást, amely jövő augusztus végére teljesen leáll. Ez nagyjából teljesen érdektelen az internetezők 99%-ának, viszont balszerencse a szerepjátékosoknak, mert egy rakás játékos közösség pont a Plust szemelte ki főhadiszállásának. Jelenleg a Google Plus Escape Rocket közösségben formálódnak a tervek az új közösségek felépítésére. Jelenleg a MeWe, a privacy-barát szociális háló tűnik befutónak ("MeWe - the social network for your inner Ron Swanson" - nem is kell talán ennél jobb hirdetés).Hoild

Hoild

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 231 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.08, 15:35

Köszönet a friss villámhírekért!

Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1059 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.08, 12:53

Tolkien Levelező Verseny (már XIII. alkalommal) általános iskolásoknak és középiskolásoknak:

https://tolkien.hu/index.php/mtt/item/3166-xiii-orszagos-es-vi-nemzetkozi-tolkien-levelezo-verseny

 

 CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.10.08, 06:06

Új videojátékos csomag, Vampire RPG könyvek és Doctor Who képregények a Humble Bundle-ben; Kickstarteren a Bunnies & Burrows 3E, a Cthulhu Mythos 5E, a Lex Arcana és a The Chronicles of Future Earth szerepjátékok, valamint az Encased című CRPG; cross-platform play PlayStationön is; Red Dead Redemption 2 és Minecraft: Dungeons előzetes; különféle Star Wars hírek és videók; American Gods S02, Chilling Adventures of Sabrina, Good Omens, Mortal Engines, Aquaman, Spider-Man: Into the Spider-Verse és Dark Phoenix előzetes

http://lfg.hu/86026/hirek/villamhirek-2018-10-08/


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]