Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

MAGUS regények


 • Válasz írásához lépj be
2015 hozzászólás érkezett eddig

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 18:04

2. Azok a toroniak lennének a legállatabbak/legtáposabbak/bárkit eltaposnak/senki nem érhet fel hozzájuk, akik rendszeresen kikapnak Északtól a Zászlóháborúkban?

Az általunk ismert legutóbbi kettőben kikaptak. Korábban minden bizonnyal nyertek egy párat...

Persze kicsit nehéz távolságtartóan győztesnek, vagy vesztesnek értékelni egy háborút, ha az egyiknek győzelem a másik visszaszorítása a határai mögé, míg a másiknak csak az egyik totális leigázása a győzelem és minden más vereség...

Azt mondani, hogy Toron nem nyert Zászlóháborút, kb. olyan, mintha azt mondanánk, hogy a Szovjetúnió nem nyerte meg a II. világháborút. (Hiszen alig 60 évvel utána már semmi sem maradt a hódításaiból, nem?)

Diocletianus

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 17:58

Nhiarch: Tudod, lehet utálni Tier Nan Gorduint, meg Mogorva Cheit pl. azért, mert neked nem szimpatikusak (nekem sem). Lehet kárhoztatni azért a szerzőket, mert szerinted nem hiteles a jellemábrázolásuk. Szíved joga.

De azt hibának tekinteni, hogy halhatatlanok, szerintem butaság. Ez egy ilyen világ, ahol az isteneknek bizony vannak kiválasztottjaik, akikhez ragaszkodnak. (Nem láttam a "le Shackallorral" kórust, pedig az már kicsit régebben él, mint Tier, Chei és Airun együttvéve.)

na jah....bezzeg a mocsok Uwel kegyelt meghalt..sanyarú sors..szegény Uwel nem bírta visszalökni az életbe..és a többiek..

És még én nem értem a lényeget...

Mi van, ha
a) nem is akarta? (Pl. inkább maga mellé emelte a saját síkjára, mert ott több haszna van, pl csak így tud belőle angyalt, szentet, stb. csinálni...)
b) megtette? (Tudod: lélekvándorlás...)
c) az a bizonyos kegyelt már 200 éve azért könyörgött Uwelnek, hogy dicső küzdelemben halhasson már meg?
d) Uwel és társai nem emberi logika szerint gondolkodnak?
e) ...

Diocletianus

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 17:47

Na, én a magam részéről kiszálltam az ÉL vitából. Most is csak az annak oldalvize mentén felbukkant, ahhoz nem igazán kötődő felvetésekre reagálnék.

...csak azt senki nem nézi hogy ha egy öreg meghal(pl a Vadkan a Számoknak Ideje-ben) a helyére került fiatalok hatalma nagyságrendekkel kevesebb és szépen lassan leamortizálják majd magukat gyak. Bm szintre (ne tessék belekötni abba hogy ez mennyi idő mert csak fel akartam hívni a figyelmet arra hogy ezzel sem foglalkoznak).


Nos, ha egy Öreg valóban meghalna, az valóban amortizációt jelentene, a helyzet azonban az, hogy a Boszorkányerőd megalapítása óte eltelt 6-7 évezredben a három Öreg egyikének sem állt szándékában meghalni. Ezzel szemben a többiek közül voltak, akik meghaltak, ezért kellett a Heteknek Változókra és Ifjúkra bomlaniuk.
És igen, valószínű, hogy a Hatalmasok sem élnek örökké, és egy idő után az Öregek és a Változók is elkezdenek majd halálozgatni, amíg azonban csak az Ifjak (pl. a Vadkan vagy a Macska) patkolnak el olykor, hogy a klánjuk egy más tagja álljon a helyükre, addig igazi minőségi romlásról nem beszélhetünk...


Nézd, az eredeti sablon-ynevből kidolgoztak később komolyan két területet: Toron és Krán. Most az mellékes, hogy elvesztették-e sablonosságukat; a fontosabb inkább az, hogy kőkeményen feltápolták mind a kettőt. Már elnézést, de betegesnek tartom azt az elfogultságot, ahogy sokan e két területet kezelik... A krániak/toroniak a legállatabbak, legtáposabbak/bárkit eltaposnak/senki nem érhet fel hozzájuk stb. Inkább ezt tartom tákolmánynak, mint a világot megteremtő/megalapozó író elgondolásait, akinek a hátán a későbbi írók felkapaszkodtak...

Krán nevében nem nyilatkozom, sosem kedveltem különösebben azt a vidéket (bár sosem vontam kétségbe, hogy Ynev legnagyobb nagyhatalmáról van szó), Toront ellenben megvédeném.

1. Hogy lenne mellékes, hogy elvesztették-e sablonosságukat? Mégis, mi értelme lenne, ha csak szimpla "Gonosz Birodalom I." és "Gonosz Birodalom II." lennének? Nem sokkal jobb (Toron-kedvelőknek és -elleneseknek egyaránt), hogy ténylegesen egyedi, saját hangilattal bíró terület lett belőlük?

2. Azok a toroniak lennének a legállatabbak/legtáposabbak/bárkit eltaposnak/senki nem érhet fel hozzájuk, akik rendszeresen kikapnak Északtól a Zászlóháborúkban? Valójából Toron közkatonái semennyivel sem erősebbek, mint úgy általában az ellenségeié. Tény, hogy Toronban vannak a legnagyobb hatalmú boszorkánymesterek (Észak-Yneven legalábbis), de vitathatatlan, hogy Doran varázslói jóval hatalmasabbak náluk. Az Ikrek észak legjobb fejvadászklánja - az Embervadászok meg a második legjobb, szorosan mögöttük. Tharr és Sogron egyháza elég nagy hadi potenciállal rendelkezik, de messze nem akkorával, mint mondjuk a Darton-lovagok. Egyedül a Hatalmasok azok, akik tényleg nagyon-nagyon magasan túlszárnyalnak minden más emberi hatalmat Északon, de nekik meg ugye nem szokásuk túlzottan befolyásolni a dolgokat...
Ezzel együtt igen, Toron észak legerősebb állama. Ha nem az lenne, már régen eltörölték volna Ynev színéről, hiszen a környező államok túlnyomó többsége bármikor szívesen megtenné ezt, ha képes lenne rá. De a legerősebb nem jelenti azt, hogy túl lenne tápolva...

3. Tagadhatatlanul van még valami, amiben Toron olyan magasan kiemelkedik Ynev minden egyéb országa közül, hogy az már irreális: a kidolgozottság. Szóval, ha Toront tákolmánynak tartod, nem igazán jut eszembe szó Ynev többi részére...

4. A háton felkapaszkodásról csak annyit, hogy nagyon sok fontos író használta fel elődei munkásságát mesterművek megalkotására. Lehet vitakozni, hogy Shakespeare olyan emberek hátán mászott-e fel, akiknek már talán a nevére sem nagyon emlékszünk, vagy hogy Renier és Boomen Chapman hátán mászott-e fel, avagy azért az említettek saját jogukon lettek azok, akik...


Mielőtt valaki előhozakodna ezzel a (lentebb gyakran hangoztatott) ellenérvvel: igen, szeretem Toront. Sőt, többet mondok: azzal együtt szeretem Toront, hogy a szerencsés kezdés után folyton elveszíti a háborúkat (a legutóbbiakat legalábbi). És igen, ha nem lennék Toron-párti, most nem fakadtam volna, ki, hogy ezt leírjam, és ha teszem azt Haonwellt kellene megvédeni hasonló rágalmaktól, valószínűleg nem szólaltam volna fel mellette. De biztos van olyan, aki kedveli annyira az erveket, hogy kiálljon Haonwell mellett. Végülis nem vagyunk egyformák.

Módosította Recky: 2007.01.03, 17:51


Stoneskinner

Stoneskinner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1137 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 17:41

ott a MÁGUS kolostor a szerzetes bratyók és átírom már azt is mert megtehetem...ez a nevetséges és igen ézért az én Ynevem más...a hősök halandók és takarodjanak már a hülyeséggel hogy megváltoztatom a történelmet mikor a nagy Rúna magazinban ahol foglalkoztak az idő mágiával 1000 féle halál vált arra aki csak apró modosításokat is tesz és nem olyan fajták amket acéllal el lehet kerülni...úgyhogy...nem Toron a táp vagy a Szövetség...az egész így hülyeség...
Azt nem értem, hogy akkor miért is írsz ide, miért olvasod a M* fórumokat?


Viszlát, szerencsére az rpg.hu-n belül is van jópár másik szerepjátékos oldal, nem kell neked MAGUS-sal foglalkoznod, ha ennyire fájnak benne dolgok.

Nhiarch

Nhiarch

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 174 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 17:36

na jah....bezzeg a mocsok Uwel kegyelt meghalt..sanyarú sors..szegény Uwel nem bírta visszalökni az életbe..és a többiek..

Kár hogy nem érted a lényeget Diocletianus..kár... :aboci:

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1390 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 17:23

Nem Toron a táp és az isten,mert a vörös oldalt is eltolták,sőt az egész világot az ő úgynevezett hőseikkel...TNG,Airun el Marem és a többi halhatatlan akik nem Bírnak megdögleni az istennek sem mert valami magaszot eszme,isten v hülység vissza rugdossa őket az életbe

Hát, ez már csak így van egy olyan világon, ahol vannak istenek!

De tudod mit? Te hagyd ki az isteneket Ynevről. És a prófétáikat is. Meg a papjaikat. Sőt, úgy általában a mágiát. És úgy mindent, ami fantáziát igényel. Jó játékot!

Üdv:
Diocletianus

Nhiarch

Nhiarch

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 174 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 17:10

Andal:

Nem Toron a táp és az isten,mert a vörös oldalt is eltolták,sőt az egész világot az ő úgynevezett hőseikkel...TNG,Airun el Marem és a többi halhatatlan akik nem Bírnak megdögleni az istennek sem mert valami magaszot eszme,isten v hülység vissza rugdossa őket az életbe v Rosanna aki miért ne kiruccan és megváltoztatja a történelmet mert az alkotók által túl keményre kitalált és az irók által tovább tápolt Toron jogosan megnyerte a háborút és begyűjtötte a lobogókat.Az a hülyeség...ilyenekkel teremtenek egyensúlyt ami nevetséges és olyan dolgokat vet fel amik miatt az egész világ létjogosultságát és értelmét vesztené.Pl Rosanna akkor miért nem alakítja már át északot..hisz megteheti...ott a MÁGUS kolostor a szerzetes bratyók és átírom már azt is mert megtehetem...ez a nevetséges és igen ézért az én Ynevem más...a hősök halandók és takarodjanak már a hülyeséggel hogy megváltoztatom a történelmet mikor a nagy Rúna magazinban ahol foglalkoztak az idő mágiával 1000 féle halál vált arra aki csak apró modosításokat is tesz és nem olyan fajták amket acéllal el lehet kerülni...úgyhogy...nem Toron a táp vagy a Szövetség...az egész így hülyeség...

mg-b

mg-b

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 716 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 17:06

(OFF)arrius: Kétségtelenül dolgozott a fazon, ezt utólag is mindenki elismerte, de azért nem ártott volna, ha szegénynek vannak alapvető ismeretei, és nem az egymással vetélkedő és vitatkozó parancsnokok között kell ingáznia pusztán hozzánemértésből. :aboci: Egyébként valóban elvetélt ötlet volt eleve, de II. Fülöptől ennyire futotta. Hoppsz... megint egy hozzá nem értő vezetői pozícióban. ;)(/OFF)


Andal

Andal

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 519 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:59

arrius:

Tudnám, hogy az a tény, hogy egy folyamtorkolatnál hátba tudták támadni mennyiben növeli a toroni intelligenciáját...
Komolyan mondom te rendszeresen előrángatsz tök lényegtelen dolgokat, és után azt hiszed, hogy ezzel most aztán jól megaszontad...


Külön röhejes Andal érvelésében, amikor egyrészt azon lamentál, hogy azért nyilván van felderítése Karneliannak (a folyó közepén tutajozva!), de másrészt az simán elképzelhető neki, hogy a fél aszisz sereg egyszer csak úgy feltűnik a semmiből, vagy hogy Keilor nem tud a Látók kisded játékairól. Mert neki nyilván nem lehet felderítése! Az a tutajosok privilégiuma...
Miközben Keilornak van lovassága, Karneliannak meg nincs.


Már korábban is leírtam, hiába ezek szerint, hogy a toroni haderő több mint 2/3-a a parton volt; kisebb részük pedig a folyótorkolatot zárta le, ne tudjanak átvágni az asziszok. A harc zöme a parton folyt. Az asziszoknak volt felderítése, talán érdemes elolvasni azt a részt, amikor a Látókba "botlanak" és a felderítők jelentenek róluk. A toroniaknak szintúgy. Mind a két esetben az volt a "probléma", hogy a felderítők csak a néhány km-re lévő ellenséget tudták jelezni, nem napokkal előtte; mind a két sereg idegen terepen mozog. Már írtam korábban, hogy Gashad elárulta a toroniakat, átvágta őket. Tudom, a toroni az idióta megint... Asziszoknak miért ne lehetnének lovas felderítőik?

Tudnám ki a fene beszélt több száz kilométerről...
Egy ilyen hajó kb 16-20 kilométert tesz meg egy óra alatt!
Ha nem kedvező a szél, akkor még kevesebbet.
Ha a mágikus kereséstől eltekintünk, és csak felküldünk három f***it egy toronyba, akkor is 4 órával előbb észleli a hajókat, mint hogy azok kiérjenek a partig.

Azt persze elegánsan megkerülted, hogy hivatalos regény alapján bizonyított tény az, miszerint Toron rendelkezik mágikus határvédő "radarral". A TE világodban ez nyilván így szokás.


és
Hellguard666

Csakhogy itt nem nyílt tengeren, elkerülő manőverről volt szó, hanem egy BIRODALOM fővárosának HADITENGERÉSZETI támaszpontjára hajózik be egy kis FELSZÍNI flotta - ergo nem Günther Prien éjszaka, U-boottal, hírszerzési jelentések alapján - és ezek után történik ami történik


Akkor vegyük már elő megint ezt a regényt: Graum az árbockosárból, TNG látcsövével látta a távolban a shuluri kikötőt. Szerintetek akkor milyen messzire lehettek a fővárostól, a parttól az akciók során? :lol:

Nem tudom miként minősíthető, ha egy koncepció 3-4 év elteltével már nem illeszkedik önmagához. Te mit mondanál erre? Tákolmány?


Nézd, az eredeti sablon-ynevből kidolgoztak később komolyan két területet: Toron és Krán. Most az mellékes, hogy elvesztették-e sablonosságukat; a fontosabb inkább az, hogy kőkeményen feltápolták mind a kettőt. Már elnézést, de betegesnek tartom azt az elfogultságot, ahogy sokan e két területet kezelik... A krániak/toroniak a legállatabbak, legtáposabbak/bárkit eltaposnak/senki nem érhet fel hozzájuk stb. Inkább ezt tartom tákolmánynak, mint a világot megteremtő/megalapozó író elgondolásait, akinek a hátán a későbbi írók felkapaszkodtak... :aboci:


Szerepjátékhoz való írás: igen, arról van szó hogy ki nem állhatták, ha a kockacsörgést/szerepjáték-kiegészítőt vártak tőlük regény helyett; és hangsúlyozták az írói szabadságot, meg hogy nem világleírást adnak ki hanem regényt.

Hellguard666

Utóbbi eset lenne a legjobb, de még ekkor is úgy kezdi az aszisz sereg, hogy térdig vízben állva, iszapban tapicskolva tör előre a toroniak felé.


Nem, először a part felé tör, és csak utána az ellenség felé. ;)


A számszeríjas számolgatásod tényleg kukacoskodás, remélem ugyanígy kiszámoltad már a toroniak költségeit is (7ezer × nehéz harci mén, pallos, páncél, kopja stb stb mindez a zászlóháború előestéjén egy aszisz hercegecskére pazarolva.) :ugri:

Nhiarch

Nhiarch

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 174 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:50

Üdv!

Már nem azért hogy beleszóljak,de a regények festette kép a világról elég kusza,nem beszélve arról hogy az alkotók a kezdeti hibákat próbálták befércelni és ezzel még nagyobb zavart okoztak a világban. Gyakorlatilag a Hatalmasok olyanok északon mint délen a 13mak ha kell és muszáj odavágunk amúgy elvagyunk egymást írtva,csak azt senki nem nézi hogy ha egy öreg meghal(pl a Vadkan a Számoknak Ideje-ben) a helyére került fiatalok hatalma nagyságrendekkel kevesebb és szépen lassan leamortizálják majd magukat gyak. Bm szintre (ne tessék belekötni abba hogy ez mennyi idő mert csak fel akartam hívni a figyelmet arra hogy ezzel sem foglalkoznak).

No és akkor hogy témához is szóljak:
Csillagvető....a Toron déli határát védő 3 örző v mi,a fémsárkányok vagy a pteopterás flotta?Szegény Asziszok...és akkor ez a Hatalmasoknak semmibe nem került és amit meghalok a röhögéstől de GOBLINOK pusztítottak el sziklaférgekkel amik simán megeszik őket és nem engedelmeskednek de mind1. Na ezért hagyjuk szerintem az Író és a szerepjáték világ egyeztetéseket mert nevetséges eredmények lesznek...és ezek még csak a kisebb,viccesebb dolgok voltak szerintem...
Úgyhogy az Asziszok Toronhoz tengeren...hagyjuk...

arrius

arrius

  A Birodalom Oszlopa

 • Fórumita
 • 1494 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:48

Éppen ezért nem értem, minek lovagolsz ilyen részletkérdéseken?


Mert a fő vonalak felvázolása után a részletkérdések megvitatása szokott jönni... :aboci:


(OFF)Nem az időjárás, és nem az angolok. Maga az ötlet volt elvetélt. Ez volt a döntő.
Sidonia úgy indult el felvenni Alba seregeit, hogy fizikai képtelenség volt, hogy erre sor kerülhessen.
Egyébként Sidonia nem hajóskapitánynak került a flotta élére, hanem főparancsnoknak. Ilyen értelemben neki nem sok tengerészeti ismeretre volt szüksége. Arra ott voltak a jól képzett parancsnokai. A főparancsnoki feladatot pedig - ismétlem - erején felüli szinten látta el. Ezen a vállalkozáson az eredeti parancsnok sem tudott volna érdemben segíteni.(/OFF)


Mielőtt valaki lekiabálná a fejem, tudom, hogy csak szőrszálhasogatok...


Üdítő változatosság... ;)

Módosította arrius: 2007.01.03, 16:49


Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:44

"- A Vérivók felfogják az asziszok első rohamát. A könnyűlovasság a balszárnyon, a nehézlovasság a jobbszárnyon van. A Látok lesznek az ellentámadásra tartogatott erő...
- Khhmm... Generalissimus Famorus elnézést, de a Látók, hát ők nos egy napi járóföldre vannak délre, és azt üzenik, hogy nagyon sajnálják, de leárazás van Torozonnál. Csak elugranak borért, aztán már jönnek is, de komolyan.
-Tényleg? Jól van semmi gond. Üzenem, hogy jó mulatást."

Csak egy nyelvészeti megjegyzésem lenne... A Jó széllel toroni partrából tudjuk, hogy a toroni főnévből nem -us, hanem -e toldalékkal képezzük a melléknevet. A dicsőséges generális tehát toroniul: Generalissimus Famore. Mondjuk valószínűleg még autentikusabb, ha az Agitor Famore, Regitor Famore, esetleg Primor Famore vagy Primessor Famore címeket használjuk (mivel a műből nem derül ki pontosan, mi volt Keilor rangja a toroni hadseregben).

Mielőtt valaki lekiabálná a fejem, tudom, hogy csak szőrszálhasogatok... :aboci:

mg-b

mg-b

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 716 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:40

Üdv!

arrius: Éppen ezért nem értem, minek lovagolsz ilyen részletkérdéseken? :aboci:

(OFF)Hallguard666: Ja, az időjárás meg az angolok, de az eredeti parancsnok - aki a kifutás előtt néhány héttel elhunyt - öreg tengeri rókaként figyelmeztette is Fülöpöt, hogy lesznek még itt bajok ebből, ha elérik a Csatornát. Csak rá senki nem figyelt, túl okos volt az öreg. ;)(/OFF)


mg-b

arrius

arrius

  A Birodalom Oszlopa

 • Fórumita
 • 1494 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:37

Ráadásul a csapatai is le kellett legyenek harcolva, elvégre egy toroni sereggel már találkoztak.


És amelynek parancsnokáról maga Karnelian ismeri el, ha jól emlékszem, hogy "jól harcolt a fickó".

Miért számítanék arra, hogy elárul engem?


Nem ezt mondtam. De ha felderítőim révén ezt észlelem, akkor ennek megfelelően lépek. Ennyi. (Megjegyzem Toron "állítólag" tipikusan az a hely ahol ilyen lehetőségre -árulás- mindig készülni kell.)
Márpedig Gashad felment Karnelianhoz kvaterkázni, aztán agyoncsaptak ott pár más törzsbelit, stb. Dehát ezt egy toroni egyszerűen nem vehette észre. Amivel nincs is semmi baj!
Csak akkor kérném szépen nem vitatni, hogy a toroniak és szövetségeseik totál hülyének lettek ábrázolva!
Köszönöm.


Vesézzük ki mondjuk a Halál Havábant is (az nem túl nagy váltás), vagy nem tudom...


Sajnos az nem ilyen hálás téma. Legalábbis szerintem.
:aboci:

Módosította arrius: 2007.01.03, 16:42


Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:30

Jajj. Most komolyan, nem kellebe felfüggeszteni ezt a témát? Eleinte tetszett a dolog, és szerintem egy bizonyos szakaszban még értelme is volt, de most már csak önmagunkat ismételgetjük...
A legutóbbi érvek meg...

Alapvető tétel, hogy nem bocsátkozom döntő ütközetbe, ha egy ismeretlen szándékú harmadik fél is a pályán van.
(...)
De minimum felkészülni az árulásra (tartalék elkülönítése).

Ezt te sem gondolod komolyan. Ha tudok róla, hogy egy szövetségesem a közelben van (bár valamilyen okból nem vesz részt az ütközetben), attól még miért ne szálnék harcba? Miért számítanék arra, hogy elárul engem? Ennyi erővel a sagrahasi síkon a dwoonok is tarthattak volna tőle, hogy Tiadlan serege Toront jön segíteni... :aboci:

És mi van, ha tényleg hülye volt a toroni vezér?

Ezzel meg ugye csak az a baj, hogy a függelék Keilort is, mint zseniális hadvezért említi...


Szóval tényleg, nem lenne jobb átnyergelni valami más témára? Vesézzük ki mondjuk a Halál Havábant is (az nem túl nagy váltás), vagy nem tudom...

arrius

arrius

  A Birodalom Oszlopa

 • Fórumita
 • 1494 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:24

A toroniak meg biztos nagyon jó stratégák, meg harcosok, de legalább ennyire nagyképűek és beképzeltek is, ez pedig IRL is pár csatánál megbosszulta magát, nem tudom miért lenne annyira "irreális", ha Karnelian lenyomta őket, pontosabban átverekedett rajtuk a hajóiig.


Persze ilyesmi előfordul. De jelezném, hogy a nagyképűség és beképzeltség nem toroni privilégium. Erre legalább annyi példát találhatsz a másik oldalon. Ha nem többet...

És mi van, ha tényleg hülye volt a toroni vezér?


Mi történne? Kiderül, hogy igazunk volt amikor ezt állítottuk.
Jelesül, hogy a "rosszak" komplett hülyének vannak beállítva.
Ugyanis erről folyik a "vita".

(OFF)

Csak mert pl. a spanyol Nagy Armada parancsnoka történetesen egy tengeribeteg szárazföldi patkány volt, aki életében nem parancsnokolt még csak egy csónakot sem - II. Fülöp a tiltakozása ellenére nevezte ki a flotta élére politikai érdekből és szűklátókörűségből.


Csak jelzem, hogy Medina Sidonia jócskán túlteljesített. Nem rajta múlt a kudarc. Többnyire jó döntéseket hozott és jó parancsnok volt.
Úgy, hogy olyan feladatot bíztak rá amit ő maga akart a legkevésbé.
Részemről maximális tiszteltemet tudom kifejezni a herceg irányában.
Ennyit erről.
(/OFF)


nem attól lesz rossz egy regény, hogy nem felel meg a te világképednek vagy elvárásodnak.


Tudnám ezt vajon honnan szedted. Jelenleg nem is a regény minőségéről társalgunk...

Egyébként a dolog fordítva is igaz. Attól még nem lesz egy regény jó, hogy pl Andal elvárásainak megfelel.

Ha figyelmesen visszaolvasol nyilván megtalálod, miért nem tartom "jónak" az ÉL-it. Nem azért mert Keilor vesztett... Ennyit segítek.

Hellguard666

Hellguard666

  The Fallen One

 • Fórumita
 • 2313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:14

Andal:

Mik azok a császár-szigetek? :ugri: Karnelian ügyesen Shulur vagyis pontosabban a gálya közelébe tudott manőverezni. Lehetetlen? Hiába hoznék IRL példákat, hogy mennyire bújócska/fogócska jellegű volt a hajók elkapása/üldözése a XX.sz-ig; jönne a mágikus védmű szöveg amire megint hiába mondanám hogy ellene meg ott van Antoh papjainak hatalma...


Nem szükséges IRL példákat hoznod, tisztában vagyok vele. Csakhogy itt nem nyílt tengeren, elkerülő manőverről volt szó, hanem egy BIRODALOM fővárosának HADITENGERÉSZETI támaszpontjára hajózik be egy kis FELSZÍNI flotta - ergo nem Günther Prien éjszaka, U-boottal, hírszerzési jelentések alapján - és ezek után történik ami történik.

Oké, odamennek. Ott vannak. És? Szerinted mi maradt volna az 1916 környéki német felszíni flottából, ha egyenesen behajózik Scapa Flow mellé? Roncstemető? Valószínű, nem? :) És az angoloknak még nincs is 13 darab ultrabrutál Hatalmasuk. Neked is érezned kell azért a flottát kísérő Antoh-papok, és az X ezer éves Hatalmasok közötti erőkülönbséget...szóval ez az út rohadtul nem retúr volt.

Bizonyára volt, és jelezték is; nem hinném hogy meglepetésszerűen megjelentek a falanxharcosok a toroni lovak között... Attól még kellemetlenül érinthette őket a fejlemény. Ezzel együtt így volt esélyük az asziszoknak, két tűz közé szorítva az ellent. A regényben persze csak a csata eleje van leírva, TNG "menekülésével"; majd későbbi reakciójával, hogy elveszettnek hitte az ütközetet. A partraszállással nem tudom mi a probléma, egy folyóról kellett csak, a toroni seregtől kisebb távolságra.


Hááát... azért, szóval na! Tudomásom szerint a partraszállás, és a harcolva visszavonulás a két legbonyolultabb hadászati manőver, és a partraszállás során a legsebezhetőbb a partraszálló. Kieveztek csónakkal? Vagy a tutajok úsztak ki a sekélyesig? Vagy mi? Utóbbi eset lenne a legjobb, de még ekkor is úgy kezdi az aszisz sereg, hogy térdig vízben állva, iszapban tapicskolva tör előre a toroniak felé.

Bizonyára volt, és jelezték is; nem hinném hogy meglepetésszerűen megjelentek a falanxharcosok a toroni lovak között... Attól még kellemetlenül érinthette őket a fejlemény. Ezzel együtt így volt esélyük az asziszoknak, két tűz közé szorítva az ellent. A regényben persze csak a csata eleje van leírva, TNG "menekülésével"; majd későbbi reakciójával, hogy elveszettnek hitte az ütközetet. A partraszállással nem tudom mi a probléma, egy folyóról kellett csak, a toroni seregtől kisebb távolságra.


Ebben egyetértünk, csak abban nem hogy egy alakzatnak - jelesül a falanx - aminek nyílt terepre van szüksége, és megbomlott állapotban sebezhető feltétlenül a harcolva partraszállás a megfelelő bevetése. :normalis:

De ha már az orkokat kukacoskodásnak érezted, tessék itt van még egy ilyen elem, amitől hányok. Emlékszel a 2 udvari ork, és Graum beszélgetésére? Akkor az egyik tulok megemlíti, hogy Calyd íjászai úgy lőnek mint az elfek. Erre válaszol a vakarék kém, hogy ez túlzás, azzal együtt is, hogy ők biza kahrei számszeríjat használnak! Bezony. Azér' az már valami nem? 50 arany mondjuk egy darab, Calyd meg felszerel vele egy egész ezredet nem? 50,000 aranyért. Aztán feleséget vesz 30,000 aranyért, és még a csapatainak is biztosítja az abbit-acél felszerelést. (Na jó, azt már önköltségi áron...) Ráadásul a számszeríjak alkalmasak páncélos ellenfelek elleni használatra is. Ó igen! Tudom, én vagyok ilyen kellemetlenkedő fráter, nem is szabadna nekem Mágus regényt olvasni, mert nem tudom értékelni... :ok:

Stoneskinner:

Habár régen olvastam, meg ifjú fejjel biztos nem voltam annyira kritikus, de én is úgy emlékszem, hogy a Látókkal együtt más orkok is voltak ott a megbeszélésen, ahol Gashad kicsit tényleg elárulja toront, illetve kivonja csapatait a harcból, sőt, még hamarabb haza is és mint a többi ork törzs, és ott szétveri fajtársait, akik a fosztogatott kincsekkel megfogyatkozva hazatérnének.


Ezt azér' el tudom képzelni. Amnet on-Keilor haditervet készít.
"- A Vérivók felfogják az asziszok első rohamát. A könnyűlovasság a balszárnyon, a nehézlovasság a jobbszárnyon van. A Látok lesznek az ellentámadásra tartogatott erő...
- Khhmm... Generalissimus Famorus elnézést, de a Látók, hát ők nos egy napi járóföldre vannak délre, és azt üzenik, hogy nagyon sajnálják, de leárazás van Torozonnál. Csak elugranak borért, aztán már jönnek is, de komolyan.
-Tényleg? Jól van semmi gond. Üzenem, hogy jó mulatást."

Vagy mégis hogy képzelted a dolgot?

A toroniak meg biztos nagyon jó stratégák, meg harcosok, de legalább ennyire nagyképűek és beképzeltek is, ez pedig IRL is pár csatánál megbosszulta magát, nem tudom miért lenne annyira "irreális", ha Karnelian lenyomta őket, pontosabban átverekedett rajtuk a hajóiig.


Milyen hajóiig???? :) Há' azon voltak, arról szálltak le a csata kedvéért... Mellesleg ezek a nagyképű, beképzelt alakok mégis hogyan küzdöttek végig előtte 13 ZH-t??? Hogyan?? Gondolom mindig az inkompetens alakok kaptak parancsnoki beosztást, azoknak meg szerencséjük volt sokszor. Vagy esetleg a Császár és a Hatalmasok az arra alkalmas, képzett és na adj' isten tehetségeseket tennék meg parancsnoknak? Szerinted mi a valószínűbb? :aboci:

(ami szerintem nem egyenlő azzal, hogy minden toronit felkoncolt, csak ügyesen manőverezte a csapatait, ahogy a Csepp és tengerben tette.....persze az másik Gáspár regény, így annak sincs semmi alapja, ott is le volt butítva az ellenség  )


Na a Csepp és Tenger egészen más piskóta. Ott a vele szövetséges családok csapataival nyomja le a 1,5szeres túlerőben lévő ellenséget. Ennyi. Ezt el tudom képzelni...

Itt viszont mit manőverezik? Hova? Egy folyó közepén hajókázva?

Ráadásul a csapatai is le kellett legyenek harcolva, elvégre egy toroni sereggel már találkoztak. De neeem, ilyenről említés sincs. Még Sagrahasnal se, ahol már a 2. csatán vagyunk túl, amiből a második minimum rohadt necces. Ennek ellenére nem maroknyi csapat, hanem egy kőkemény ütőképes sereg segíti akkor és ott Északot...akik persze átvágják magukat egészen a - meddig is? - a fővezéri sátorig? ;)

Valahogy az a véleményem, hogy szárazföldön nagyságrenddel könyebb kiépíteni egy ilyet, adott tereptárgyakon, embereken elhelyezett mindenféle mágikus szemek, mentálbélyegek, de valahogy egy tengeren kicsit másképp működnek szerintem a dolgok, ott nincs sok mindenhez viszonyítani.


Csillagok állása? :lol: Elég jó tájékozódási alap nem? :D
A Császár-szigeteket már említettem Andalnak, mint tengeri tereptárgyakat, de akár mágikus módszerekkel ellátott, és elrejtett bóják, és egyéb szirszarok is lehetnek elszórva a tengeren... :rohog:

mg-b:

Igen. És a Spanyol Armada vesztében az angolok mellett az időjárás is keményen kivette a részét, ha jól emlékszem...

mg-b

mg-b

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 716 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 16:06

Üdv!

arrius:

És mi van, ha tényleg hülye volt a toroni vezér? Csak mert pl. a spanyol Nagy Armada parancsnoka történetesen egy tengeribeteg szárazföldi patkány volt, aki életében nem parancsnokolt még csak egy csónakot sem - II. Fülöp a tiltakozása ellenére nevezte ki a flotta élére politikai érdekből és szűklátókörűségből.

Részletkérdéseken lovagolsz: nem attól lesz rossz egy regény, hogy nem felel meg a te világképednek vagy elvárásodnak.

mg-b

arrius

arrius

  A Birodalom Oszlopa

 • Fórumita
 • 1494 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 15:59

Ennyire volt idióta és esélytelen a toroni vezér...


Tudnám, hogy az a tény, hogy egy folyamtorkolatnál hátba tudták támadni mennyiben növeli a toroni intelligenciáját...
Komolyan mondom te rendszeresen előrángatsz tök lényegtelen dolgokat, és után azt hiszed, hogy ezzel most aztán jól megaszontad...

nem több száz km-es hatótávolságú radarrendszert.


Tudnám ki a fene beszélt több száz kilométerről...
Egy ilyen hajó kb 16-20 kilométert tesz meg egy óra alatt!
Ha nem kedvező a szél, akkor még kevesebbet.
Ha a mágikus kereséstől eltekintünk, és csak felküldünk három f***it egy toronyba, akkor is 4 órával előbb észleli a hajókat, mint hogy azok kiérjenek a partig.

Azt persze elegánsan megkerülted, hogy hivatalos regény alapján bizonyított tény az, miszerint Toron rendelkezik mágikus határvédő "radarral". A TE világodban ez nyilván így szokás. :aboci:

Nagyon örülök, hogy Te is "elismered", hogy "csak" 3-4 évvel később megjelent cuccokhoz nehéz lett volna "igazodnia" pl. az ÉL-nek...


Nem tudom miként minősíthető, ha egy koncepció 3-4 év elteltével már nem illeszkedik önmagához. Te mit mondanál erre? Tákolmány?

Az meg külön pikantériája a dolognak, ha megnézed mi a véleménye a régi íróknak az ilyen "szerepjátékvilághoz való írás"-ról...


Kiváncsivá tettél! Mi a véleményük?
Mi a véleményük arról amit maguk is tettek?
Ha kisül, hogy elítélik a saját tevékenységüket, végképp remekül fogok szórakozni!

Félreértés ne essék! Azok az írók akikre szerintem te gondolsz azt a fajta "regényírást" ítélték el, amikor az "író" gyakorlatilag legépeli egy lejászott játék forgatókönyvét. Nem pedig azt, ha valaki igényes munkát ad ki a kezéből egy adott játékhoz.
De szólj ha tévednék!


Ha a toroniak tudtak róluk, akkor miért nem a sereggel voltak?


Alapvető tétel, hogy nem bocsátkozom döntő ütközetbe, ha egy ismeretlen szándékú harmadik fél is a pályán van. (Ezt persze később megteszik a Dartoniták előtt is. Mert a toroni úgy szép, ha hülye...)
Ha Keilor nem tudta mit művelnek a Látók, az még inkább kétségbeejtő.
Hiszen bármikor parancsba adhatta volna nekik, hogy tisztuljanak.
Ha pedig nyilvánvalóan nem engedelmeskednek, akkor előbb a Látóktól kellett volna megszabadulnia.
De minimum felkészülni az árulásra (tartalék elkülönítése).
Külön röhejes Andal érvelésében, amikor egyrészt azon lamentál, hogy azért nyilván van felderítése Karneliannak (a folyó közepén tutajozva!), de másrészt az simán elképzelhető neki, hogy a fél aszisz sereg egyszer csak úgy feltűnik a semmiből, vagy hogy Keilor nem tud a Látók kisded játékairól. Mert neki nyilván nem lehet felderítése! Az a tutajosok privilégiuma...
Miközben Keilornak van lovassága, Karneliannak meg nincs.

Módosította arrius: 2007.01.03, 16:01


Stoneskinner

Stoneskinner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1137 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.01.03, 15:40

Hoi,

Csatlakoznék Andalhoz.

Habár régen olvastam, meg ifjú fejjel biztos nem voltam annyira kritikus, de én is úgy emlékszem, hogy a Látókkal együtt más orkok is voltak ott a megbeszélésen, ahol Gashad kicsit tényleg elárulja toront, illetve kivonja csapatait a harcból, sőt, még hamarabb haza is és mint a többi ork törzs, és ott szétveri fajtársait, akik a fosztogatott kincsekkel megfogyatkozva hazatérnének.


A toroniak meg biztos nagyon jó stratégák, meg harcosok, de legalább ennyire nagyképűek és beképzeltek is, ez pedig IRL is pár csatánál megbosszulta magát, nem tudom miért lenne annyira "irreális", ha Karnelian lenyomta őket, pontosabban átverekedett rajtuk a hajóiig.
(ami szerintem nem egyenlő azzal, hogy minden toronit felkoncolt, csak ügyesen manőverezte a csapatait, ahogy a Csepp és tengerben tette.....persze az másik Gáspár regény, így annak sincs semmi alapja, ott is le volt butítva az ellenség :aboci: )


Mágikus védmű:

Valahogy az a véleményem, hogy szárazföldön nagyságrenddel könyebb kiépíteni egy ilyet, adott tereptárgyakon, embereken elhelyezett mindenféle mágikus szemek, mentálbélyegek, de valahogy egy tengeren kicsit másképp működnek szerintem a dolgok, ott nincs sok mindenhez viszonyítani.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]