Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 1 Szavazat

Jövőre jön a D&D 5E magyarul


 • Válasz írásához lépj be
67 hozzászólás érkezett eddig

Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1319 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.01, 18:30

Azon mondjuk csodálkoztam, hogy az 5e-nek nem volt részletes ismertetője az LFG-n, csak a DnegyvenD cikksorozat foglalkozott vele valamennyit.

wisp

wisp

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 265 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.01, 15:03

Elnézést, nem nagyon követem a D&D fejlődésének irányát. Nekem személy szerint csak a Delta által annó kiadott 3.0 (3.5 ?) D&D szabálykönyv-sorozat van meg, az Elveszett Birodalmak játékvilág könyvvel, és az elég pénzlehúzás szagú kasztfüzetekkel együtt.

Az 5-ös verzió miben más / jobb, mint ez?

 

Szerintem a DnegyvenD-s cikk elég alapos, én ebben olvastam először az 5e-ről, később játszottam is vele, és nagyjából olyan volt, amire számítottam a cikk alapján: http://lfg.hu/68495/

 

Más DnD variánssal nem játszottam, leszámítva hogy meséltem egy nagyon keveset black hack-ben. A 3e-t és hajtásait messzire kerülöm, mert a karakter játékon kívüli pimpelését inkább púpnak érzem, nekem elég személyre szabási lehetőséget jelentenek a képzettségek és a minden osztályhoz meglévő archetípusok, de ezen felül vannak még opcionális featek is amiket négy szintenként lehet felvenni (de akkor nem nőnek a tulajdonságaid) Játék közben szerintem alapvetően nem más élmény a kettő, talán annyiban, hogy az 5e-s karakterek alapvetően kompetensebbek, mert a képzettségek kisebb bónuszt adnak, így nem is számít annyit, hogy "mire tettél". Ezt abból gondolom, hogy láttam felvételeket 3e szessönökről, ahol a magas szintű, tápos karakterek folyton szerencsétlenkedtek a kritikus képzettségek (észlelés, indítékmegérzés, stb) hiánya vagy alacsony értéke miatt, míg nekünk ez első szinten nem volt probléma, de ez múlhat a mesélőn is, hogy mire/mennyit dobat.

 

Szerintem ha játszottál 3e-vel, és soknak érezted a karakterek, njk-k optimalizálásához szükséges időt, akkor érdemes lehet bepróbálni, de ha megfelelt, akkor nem biztos hogy szükséges az 5e. Úgy tudom, van egy ingyenes "Basic" c. kiadás, amielvileg magyarul is fellelhető, a játékosoknak szükséges minimum szabályokkal, a négy alaposztállyal. Az alapján szerintem meg tudod ítélni, hogy érdekel-e.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.01, 14:42

Véleményem szerint sokszínűbb, személyre szabottabb, egyedibb karakterek készíthetők vele, mint az 5e-vel (amit nagyon leegyszerűsítettek a minél gyorsabb karakteralkotás érdekében), még ha ehhez több munkát kell is belefektetni, viszont ha már megy a játék, akkor annyival már nem egyszerűbb az 5e.


Kis pontosítás: karakterlap szintjén eltérőbb karakterek vannak 3E-ben, valamint nem sokkal gyorsabb az 5e, ha a játékosaidnak van 3-5 év 3E tapasztalata és ismerik-szeretik a rendszert.

Nálunk a csapat nagy része tolta 3. kiadás alatt, de senki sem sírja vissza, sőt.

Bulldy

anarion

anarion

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.01, 13:45

Az 5-ös verzió miben más / jobb, mint ez?

 

A legtöbben azt mondanák erre, hogy még egyszerűbb lett, ami igaz is.

 

Azonban - szerintem - emiatt sok mindent el is veszített. Talán ez az oka annak, hogy bár a dnd 5e hasít, ugyanígy hasít a dnd 3.5 rendszerén alapuló, de attól független Pathfinder is.

 

Részemről, ha eddig nem tettem - pedig már 4 éve a piacon van - továbbra sem fogok váltani a jól bevált 3.5-ről. Ha valamelyik dnd világon szeretnék játszani, továbbra is ezt a rendszert fogom választani.

 

Véleményem szerint sokszínűbb, személyre szabottabb, egyedibb karakterek készíthetők vele, mint az 5e-vel (amit nagyon leegyszerűsítettek a minél gyorsabb karakteralkotás érdekében), még ha ehhez több munkát kell is belefektetni, viszont ha már megy a játék, akkor annyival már nem egyszerűbb az 5e.

 

Még ha emiatt le is maradok a különböző dnd rendezvényekről, ahol az utóbbi 1-2 évben - tudtommal, és amennyire követem - a dnd 5e amit alapul vesznek.


Módosította anarion: 2019.11.01, 13:47


beornmaci

beornmaci

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 99 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.01, 12:53

Elnézést, nem nagyon követem a D&D fejlődésének irányát. Nekem személy szerint csak a Delta által annó kiadott 3.0 (3.5 ?) D&D szabálykönyv-sorozat van meg, az Elveszett Birodalmak játékvilág könyvvel, és az elég pénzlehúzás szagú kasztfüzetekkel együtt.

Az 5-ös verzió miben más / jobb, mint ez?

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.10.31, 12:20

(Gondolom Bepe még azóta is vár a hivatalos levélre. :D )

 

Az ilyen 30 féle módon fordítunk egy dolgok általában akkor szoktak előfordulni, amikor többen fordítják ugyanazt a kiadványt. Sőt, ilyenkor még az írás stílusa is változni szokott az egyes részek között. Remélem azért csináltak egy referencia lapot (pl.: Excelben) amiben az egyes kifejezéseket össze vannak párosítva, hogy mindegyik fordító láthassa egyszerre. Vagy ami még jobb, hogy csak változót tesznek be mindenhova, és így módosításnál is elég csak egy helyen piszkálni.

 

A D&D5 teljesen jó választásnak tűnik, itt is mennek a topicok, outlanden is egy egyik legnépszerűbb, Facebook csoportok is vannak, Húszoldalú fanzin is van hozzá. Nem tűnik egy elveszett befektetésnek. (Meg Taverna.)


Módosította kukac: 2019.10.31, 12:24


DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 813 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.10.31, 08:28

Örülök. Komolyan.

 

Anno eléggé kiakadtam a Tuan kiadói hozzáállásán (Isa per és kamu vogymuk, stb.), aztán mikor túltettem magam ezen (és letettem a d20-as AK-t), mikor érdekelni kezdett volna a rendszer, na akkor ütöttek be az újabb perek, akkor került le a könyvesboltok polcairól az ÚTK.

Maradt a borzalmas borítóval megvert Bestiárium, az meg kinek kellett önmagában?

 

Pedig a rajongói utóélete alapján nem volt egy teljesen elveszett kiadvány (tartalomjegyzék FTW), csak a Nyúl tu®ani átka utolérte, vagymi.

Plusz pihen a polcomon pár Tuan-os könyv, Alan O'Connor könyvek rendben voltak (a világképet hagyjuk), a Solomon Kane gyűjtemény szvsz teljesen jó lett (mondjuk hozott anyag...), a fenti fiaskót leszámítva egész korrekt kiadó benyomását keltették bennem.

 

Szóval az összkép bizakodásra ad okot, ha következetes szerkesztőt, fordítót, lektort (!!!!!!!) sikerült találniuk, és nem esnek a DV hibájába (3e-s Sneak Attack háromféleképpen fordítva, egyetlen kiadványban, óójeeeee), akkor simán jól sülhet el a dolog.

Mondjuk a léc nincs túl magasan, és egy PHB sem az a kimondott magas irodalom, szóval itt inkább beszélhetünk elvárható minimumról, mintsem kimagasló elvárásokról/teljesítményről.

Felteszem készítettek valami minimális piackutatást, vagy ha nem, akkor az elmúlt évek sűrűsödő és színvonalas d20-as rendezvényeiből simán előre vetíthettek egy szolid nullszaldót, szóval nagy kockázatot talán nem vállaltak.

 

Szerk.: ugyanitt angol nyelvű DnD5e csomag akciós áron átvehető.


Módosította DiMalto: 2019.10.31, 08:34


CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6583 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.10.31, 06:01

Alább olvashatjátok a Tuan Kiadó hivatalos bejelentését. Kedves olvasóink, játékosaink! Kiadónk életében nem is olyan rég újabb komoly fordulat következett be. Hosszas tárgyalási folyamat után a nyár elején sikerült leszerződnünk a DnD 5. kiadásának jogtulajdonosával, hogy magyar nyelven megjelenthessük a játékot. Eddig azért nem tettük közzé a jó hírt, mert biztosra akartunk menni, hogy mire a nagyérdemű elé állunk vele, addigra a megfelelő fordító/szerkesztő/lektor csapat a rendelkezésünkre áll, esetleg már valamiféle kész anyagunk is van...

http://lfg.hu/94093/hirek/jovore-jon-a-dd-5e-magyarul/


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]