Ugrás tartalomhoz


Fotó

Szerepjátékos hírek


 • Válasz írásához lépj be
343 hozzászólás érkezett eddig

Fefe

Fefe

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 20:11

A shadowrunt kéne megvenniük hivatalosan, bár a Srawlrunnerst megvettem és elég jó is, de kíváncsi lennék egy hivatalos settingre is.

 

De erre is befizetek valószínűleg.Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4538 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 19:53

A Savage Worlds hivatalosan megérkezik Golarion világára is: jövő januárban indul a Rise of the Runelords adventure path SaWo (SWADE) változatának Kickstarter kampánya, ami egyben a Savage Pathfinder alapkönyv bemutatkozása is lesz. A kampányban boxed set-re is lehet majd befizetni, ami az alapkönyvet, a hat AP könyvet, és egyéb szokásos SaWo kiegészítőket fog majd tartalmazni.

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2734 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 17:23

(Vicc vót, Narmor. :/ Többek közt a személyes varázs sem jön át ezen a remek interneten. Megsértődni meg nem szoktam, mondjuk főleg azért, mert nem nagyon érdekelne senkit :D )Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1534 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 16:21

Off: Én lemaradtam erről, de mi az a weirdo??? Csak azok, ahol az illusztraciók az Adventure Time/Munchkin stílusban készültek?.

 

Az én fejemben egyáltalán nem élt külön fogalomként egy OSR-csoportra, egészen addig, míg meg nem láttam a "For us OSR Weirdos!" feliratot. Lehet én vagyok túlzottan nebántsvirág mostanság (könnyen lehet, egyrészt megyünk be a télbe, másrészt a jelenlegi helyzet sem tesz jót), de én totál idegennek éreztem az OSR-től ezt a fogalmat (úgy szocializálódtam a hobbiba, hogy az igazi menő arcok a "grognardok" voltak), pláne, hogy az egyik szerzőről biztosan tudom, hogy nem "weirdo" arc (remélem, nem bántalak meg elGabor, mint Marvint :D ).

Utána kezdtem el a borítódizájnt ekézni, mert ez a rajzfilmes, harsány színeket használó stílus nem illik igazán a 70-es 80-as évek szerepjátékos esztétikájához, noha egyre több helyen találkozom vele. Nem azzal van a bajom, ha néha megjelenik egy-egy modul ilyen stílusban - pláne, ha mondjuk egy mesevilágban játszódik, azaz a tartalom összhangban van az illusztrációkkal -, azt mondom oké, de lassan minden második modul ezt a dizájnt képviseli (ráadásul sok esetben összefonódik a teszteletlenséggel és a beteljesületlen művészi vágyak kiélésével*). Szóval, ha valaki csinálna egy B/X alapú Adventure Time RPG-t, abba csupa ilyen képet tudnék elképzelni. A borítón akár lehetne, hogy Finn a banángárdisták és cukorkapolgárok lemészárolt tetemei között a Knock-Démonnal küzd. ;) Abszolút tetszene.

A lényeg, hogy igazából nincs két egyértelmű csoport "grognardokkal" és "weirdókkal", de van egy jelenség, ami elég határozottan megjelenik az OSR szcénában: öncélú, a furcsa, szokatlan illusztrációkat pedesztálra emelő, a játszhatóságra nem igazán ügyelő mudul- és szerepjátékírói vonulat (képeskönyveket adnak ki, nem játszható játékokat), szóval egy olyan jelenség, ami szemben áll a játék a játékért eszmével. ;) S nyilván ennek a közösségen belül megvan a felvevőpiaca, mert sokan nem a játékért veszik a könyveket.

 

 

*Sajnos nem foglalkoztathat mindenkit a Cartoon Network.chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2027 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 15:54

Hihi, ezek szerint Narmorral és velem érkezett meg az ízlés-ellentét... ;)

 

Már egy ideje azokat a modulokat keresem, amik

- nem olyan layoutot használak mint egy infografika vagy egy szórólap, szimplán csak jól vannak tördelve

- az illusztrációik illeszkednek a hangulatukhoz és témájukhoz, és az ember nagyjából "a" D&D-re asszociál róluk (nem egy posztmodern képzőművészeti kunsztra)

- hangulatuk és milliőjük nem túl extrém ahhoz, hogy beilleszthetőek legyenek egy szokványos hangulatú faux medieval/sword&sorcery kampányba

- jobban emlékeztetnek egy átlagos DM asztalánál mesélt kalandra, csak mondjuk használhatóan vannak tálalva, strukturálva, és működőképes a tartalmuk

 

Rémisztő felismrés, de lehet, hogy Kenttel állok egy oldalon? Nekem is a 3 csillagos modulok valók...? :)

 

(Képmutatás magas fokon: természetesen ettől még én is backeltem a Knock!-ot...)pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 697 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 15:36

Off: Én lemaradtam erről, de mi az a weirdo??? Csak azok, ahol az illusztraciók az Adventure Time/Munchkin stílusban készültek?.

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1534 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 15:33

"...nálunk amúgy sincsenek weirdo modulírók..."

 

Na most rohadtul meg vagyok sértve. Éppen készül a Weird Fates vol. 1.

 

 

Nem akartalak megbántani, sajnálom, nekem személyes ismeretségünk alapján nem a "weirdo" ugrott be rólad, szóval bocsánat! Amúgy nem a Weird szóval van a bajom, Howard is írt a Weird Talesbe, de totál nem volt weirdo alak, már abban az értelemben, ahogy a tisztelt művészurak/hölgyek/tetszőlegesneműek használják.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2734 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 15:14

"...nálunk amúgy sincsenek weirdo modulírók..."

 

Na most rohadtul meg vagyok sértve. Éppen készül a Weird Fates vol. 1.Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1534 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 14:59

 Volt egy csúnya válás, és azóta - szerintem - már nem egységesen, hanem itt-ott összekötött, de különálló közösségek gyanánt működik a dolog. 

 

[...]

 

Magyarországon szerencsére soha nem létezett ez az ellentét; az old-school és indie érdeklődés között elég nagy átfedés van, érdemi konfliktusok nélkül. Mindent nem kell importálni Amerikából; csak azt, ami jó. :)

 

Könnyen lehet, hogy némileg túlzó a pesszimizmusom, de valahogy az utóbbi időben -- bár főleg a facebookon -- állandóan a "weirdo" termékek jönnek szembe velem, a rikító plakátdizájn stílusukkal (ezt a plakátos dolgot Chomy fogalmazta meg nagyon jól emlékeim szerint, nagyon igaza van). Persze ez könnyen adódhat abból is, hogy a kelleténél kevesebbet tájékozódom az új megjelenésekről.

Mindössze feltűnt, hogy előbb az általános D&D csoport diskurzusai kerültek egyre távolabb tőlem, aztán pedig az OSR Tavernában dicsért "oldszkúl" modulok (egy része)...

 

Egyébként igen, valóban igaz, hogy nem kéne átvenni ezeket a dolgokat, néha (?) feltörő nyavalygásom és kesergésem ellenére én se tervezem purgálni az OSR Tavernát a Szent Grognard Inkvizíció nevében, az amúgy is kis közösséget kár lenne hülyeségek miatt megosztani (pláne, hogy amúgy tökre birom azokat, akikkel olykor össze is szólalkozom bizonyos kérdéseken; meg egyébként nálunk amúgy sincsenek weirdo modulírók (vagy én nem ismerek), hanem sok olyan OSR iránt érdeklődő van, aki mondjuk úgy, nyitottabb s inkább a "látványosabb" dolgokat szereti, így a weirdók művészkedését is).

 

A termékdizájn és a reklámszöveg ellenére amúgy kifejezetten érdekel a kötet, hiszen a tartalma bizonyosan messze megéri (plusz a belső képeken van olyan, ami szerintem elég jól elkapta a hangulatot.)

 

 

@Marvin: Nem csak pálcikaemberkéknek van jogosultsága, de ez a címlapszörny inkább Finn és Jake újabb kalandjába illő látvány (az AT-t amúgy szeretem, de nekem nem hozza az aranykor életérzését):

 

2d2f0922717aed6cafff8270b0f54336004304e9Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2734 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 13:22

A címlap sztem tök jó, remélem nem csak az autentikus pálcikaemberkéknek van létjogosultságuk. Kentnek nem fog tetszetni, mert tele van random táblázatokkal, de az előzetes végén brekegnek a békák.


Módosította Marvin: 2020.11.25, 13:25


Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1654 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 13:10

Az a helyzet, hogy szerintem ez a vita mára ha nem is megoldódott, de elcsendesült. Néhány éve valóban volt egy komoly próbálkozás arra, hogy - ma már máshonnan is jól ismert módszereket követve - a "weirdo" csapat elfoglalja majd megtisztítsa a szkénát, de ennek a Google+ bezárása és Zak bukása szerencsére betett. Volt egy csúnya válás, és azóta - szerintem - már nem egységesen, hanem itt-ott összekötött, de különálló közösségek gyanánt működik a dolog. 

 

Azok, akik nem voltak képesek együttélni a többiekkel, nagyrészt leléptek és megalapították a saját közösségeiket, bár önálló definíciós kísérleteik ("Sword*Dream", "Artpunk") nem teremtettek valóban koherens platformot, és jobbára feloldódtak az indie játékok táborában. Mint minden kreatív közösségből, onnan is jönnek nagyon jó anyagok (pl. a Rakehell), mint ahogy egy rakás dolog is, ami inkább esztétika, mint valós játéktartalom (mint ez a "modul"). Általában az itch.io-n találni rá a dolgaikra.

 

A "grognard" OSR ettől függetlenül köszöni szépen és éli világát; jelennek meg a játékrendszerei (most az Old School Essentials az új menőség, amiért mindenki rajong - hiába, Moldvay és Cook urak elég jó munkát végeztek 1981-ben) és kiegészítő kiadványai, működnek a közösségei, és van egy rakás játékos, akik aktívan játszanak - veteránok és fiatalok egyaránt. Még a /tg/ OSR szála is elég pörgős. Szögezzük azért le, szemét itt is van derekasan; a DriveThruRPG-n halomban állnak a pocsékabbnál pocsékabb fércművek, és ehhez elég elolvasni Bryce Lynch kritikáit.

 

Knock! ötlete több éves, szóval még a G+-os, osztatlan közösség jelenik meg benne. Ami egyébként nem baj; egy jó ötlet az egy jó ötlet. Van pár ember a szerzők között, akivel mondjuk nem ülnék le sörözni, de ilyen az élet.

 

Magyarországon szerencsére soha nem létezett ez az ellentét; az old-school és indie érdeklődés között elég nagy átfedés van, érdemi konfliktusok nélkül. Mindent nem kell importálni Amerikából; csak azt, ami jó. :)

 

No, hát akkor már csak az a kérdés, hogy ilyen előzmények mellett lesz-e közös folytatása a Knock!-nak, vagy az első (ikszedik?) szám után valamelyik irányzat megpróbálja kisajátítani magának.elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4571 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 12:59

Az a helyzet, hogy szerintem ez a vita mára ha nem is megoldódott, de elcsendesült. Néhány éve valóban volt egy komoly próbálkozás arra, hogy - ma már máshonnan is jól ismert módszereket követve - a "weirdo" csapat elfoglalja majd megtisztítsa a szkénát, de ennek a Google+ bezárása és Zak bukása szerencsére betett. Volt egy csúnya válás, és azóta - szerintem - már nem egységesen, hanem itt-ott összekötött, de különálló közösségek gyanánt működik a dolog. 

 

Azok, akik nem voltak képesek együttélni a többiekkel, nagyrészt leléptek és megalapították a saját közösségeiket, bár önálló definíciós kísérleteik ("Sword*Dream", "Artpunk") nem teremtettek valóban koherens platformot, és jobbára feloldódtak az indie játékok táborában. Mint minden kreatív közösségből, onnan is jönnek nagyon jó anyagok (pl. a Rakehell), mint ahogy egy rakás dolog is, ami inkább esztétika, mint valós játéktartalom (mint ez a "modul"). Általában az itch.io-n találni rá a dolgaikra.

 

A "grognard" OSR ettől függetlenül köszöni szépen és éli világát; jelennek meg a játékrendszerei (most az Old School Essentials az új menőség, amiért mindenki rajong - hiába, Moldvay és Cook urak elég jó munkát végeztek 1981-ben) és kiegészítő kiadványai, működnek a közösségei, és van egy rakás játékos, akik aktívan játszanak - veteránok és fiatalok egyaránt. Még a /tg/ OSR szála is elég pörgős. Szögezzük azért le, szemét itt is van derekasan; a DriveThruRPG-n halomban állnak a pocsékabbnál pocsékabb fércművek, és ehhez elég elolvasni Bryce Lynch kritikáit.

 

Knock! ötlete több éves, szóval még a G+-os, osztatlan közösség jelenik meg benne. Ami egyébként nem baj; egy jó ötlet az egy jó ötlet. Van pár ember a szerzők között, akivel mondjuk nem ülnék le sörözni, de ilyen az élet.

 

Magyarországon szerencsére soha nem létezett ez az ellentét; az old-school és indie érdeklődés között elég nagy átfedés van, érdemi konfliktusok nélkül. Mindent nem kell importálni Amerikából; csak azt, ami jó. :)Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1534 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 11:16

A facebookon parázs vita lett pár napja e kapcsán. :D Nem vitatom, hogy én voltam a hibás, mert bevallom, engem felháborított a "For us OSR weirdos!" duma, ugyanis szerintem a TRVE OSR fanok nem az önjelölt, "weirdo" művészek (akik öncélú, teszteletlen, sőt, ki merem jelenteni: játszhatatlan alkotásaikkal árasztották el a hobbit), legfeljebb grognardok. (A borítókép is szerintem egy ilyen harsány, művészkedő elhajlás és nincs igazi OSR hangulata, inkább az Adventure Time valamelyik epizódjába illene.)
A facebookon zajló vitából egyébként az is kiderült, hogy nálunk is sok az újhullámos OSR-es (sőt meg merem kockáztatni, jóval több, mint a magamfajta), s olyan is van, aki csak olvasmánynak használja a kiadványokat. 

Egyébként e kapcsán jöttem rá, hogy bár még a 30-at se töltöttem be (noha közel járok), de máris kiöregedtem, az OSR-ből :( , mert a mozgalom jelenlegi fősodrára egyszerűen nem tudok ráhangolódni...  :bezzeg:

A Grognard vs. Weirdo mérkőzés az utóbbiak javára dől majd el (ha el nem dőlt már rég), de ezzel az OSR koporsójába az utolsó szöget is beleverik. (E kapcsán a cenzúrás topikban majd linkelek egy remek írást, ami kapcsolódik.)

 

Ettől függetlenül a belbecs nyilván kiváló lesz, az írások értékéből ez a dolog nem von le. Szívből gratulálok is hozzá! Jó látni, miként öregbíted kis hazánk hirnevét a hobbisták közt. :)

 

 

 

lindult a Knock! magazin első számának KickstartereelGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4571 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.25, 10:26

647b37d3df1f980402275d9ea921adab_origina

Elindult a Knock! magazin első számának Kickstartere, és a kitűzött 4166 dolláros célból mindjárt összekalapozott 17700-at. Magazinnak csak nagy túlzással lehet nevezni, hiszen egy elég vaskos 212 oldalas kiaványról van szó. A Knock! az old-school szerepjátékok körüli blogokból kínál egy válogatott merítést, a szabályváltozatoktól a minikalandokon át az esszékig és apró ötletekig. (Tőlem pl. az Overly Thematic Dungeon, és még néhány apróság került bele.) A kampány még 27 napig tart!

 

45695525cb2849f562ef41ac671cfd00_originaBulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6842 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.23, 13:01

Aki játszotta az eredeti MERP-et, az tudja, hogy több benne az értelmetlen halál, mint az OD&D-ben. Simán, két dobásból ki tudod nyírni a saját karaktered úgy, hogy addig prímán játszottál vele. Anno, mikor MERP-eztünk, mindig inkább tragikomikus Gyalog Galopp hangulata volt, mint középföldés.

Sok rendszer ihlette ezt az új játékot, amikből a készítők a jó elemeket igyekezték átvenni, nem a rosszakat. A karakterhalálra és a karakterek által elszenvedett súlyos/kritikus sebekre itt vannak konkrét mitigációs mechanikák.

Belenéztem a Quickstart-ba. Kb ugyan azok a táblázatok benne, mint a régi MERP-ben.

Nekem eleve kérdéses, hogy ha a rendszer engedi, hogy egy induló JK két rossz dobásból szilánkosra törje a térdét, ami adott szinten gyógyíthatatlan, majd erre bevezet egy súlyosság-csökkentő mechanikát, akkor miért kell eleve engedni az ilyen sérüléseket.

Anno MERP-eztünk eleget, tényleg sokszor arról szólt, hogy miként kerülje el a mesélő, hogy a játékalkalom végére az egész csapat rokkant és/vagy halott legyen egy-két szerencsétlen dobástól. Nem hogy egy rendes hosszú kampány, egy kaland sem tudott értelmesen végig futni.

Aztán elkerülte úgy, hogy váltott AD&D-re. És akkor végre a kalandozás a kalandozásról szólt, nem egy fantasy baleseti sebészetről. :)

Te időd, te pénzed, de én is azt gondolom, hogy ebbe a játékba kár befektetni. Ha kell, ott az ICE-féle MERP magyarul, antikvár megszerezhető.

Egy Fantasy AGE sokkal többet tud felmutatni, valóban vannak értékei és nem múlja felül egy 30+ éves AD&D abban, amit állít magáról, hogy csinál.

Bulldy

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8670 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.23, 12:55

Miért gondolod olyan fontosnak ezt a szerepjátékot? Kifejtenéd néhány mondatban ezt?

 

Mert ez az OSR MERP, annak minden előnyével: letisztultabb, átgondoltabb, közérthetőbb, a mai kor igényeinek megfelelő játék, remek hangulattal. Kiváló példája annak, hogy az OSR nem csak D&D lehet.

 

Valahogy ettől nem lett nagyobb kedvem ahhoz, hogy jobban utánamenjek, de erről nem biztos, hogy az AtD tehet. Mindenesetre köszi a választ. :sor:Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.23, 12:33

Aki játszotta az eredeti MERP-et, az tudja, hogy több benne az értelmetlen halál, mint az OD&D-ben. Simán, két dobásból ki tudod nyírni a saját karaktered úgy, hogy addig prímán játszottál vele. Anno, mikor MERP-eztünk, mindig inkább tragikomikus Gyalog Galopp hangulata volt, mint középföldés.


Sok rendszer ihlette ezt az új játékot, amikből a készítők a jó elemeket igyekezték átvenni, nem a rosszakat. A karakterhalálra és a karakterek által elszenvedett súlyos/kritikus sebekre itt vannak konkrét mitigációs mechanikák.

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6842 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.23, 11:45

 

 

az utóbbi idők egyik legfontosabb külföldi címéről van szó.


Miért gondolod olyan fontosnak ezt a szerepjátékot? Kifejtenéd néhány mondatban ezt?

 

 

Mert ez az OSR MERP, annak minden előnyével: letisztultabb, átgondoltabb, közérthetőbb, a mai kor igényeinek megfelelő játék, remek hangulattal. Kiváló példája annak, hogy az OSR nem csak D&D lehet. Nem mellesleg kötelező olvasmány lehetne a tisztelt MKK fejlesztőknek, hogy nem feltétlenül kellene teljesen új rendszert kitalálniuk, hanem ahogy az AtD fejlesztői, ők is modernizálhatnák az eredeti rendszert a múlt értékeit maximálisan tiszteletben tartva. Persze ehhez nagyfokú hozzáértés kellene.

 

 

Aki játszotta az eredeti MERP-et, az tudja, hogy több benne az értelmetlen halál, mint az OD&D-ben. Simán, két dobásból ki tudod nyírni a saját karaktered úgy, hogy addig prímán játszottál vele. Anno, mikor MERP-eztünk, mindig inkább tragikomikus Gyalog Galopp hangulata volt, mint középföldés.

BulldyRaksi

Raksi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 173 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.23, 11:14

 

az utóbbi idők egyik legfontosabb külföldi címéről van szó.


Miért gondolod olyan fontosnak ezt a szerepjátékot? Kifejtenéd néhány mondatban ezt?

 

 

Pay what you want-ban kapható a quickstart: https://www.drivethrurpg.com/product/273729/Against-the-Darkmaster--Quickstart
 Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1534 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.23, 08:45

 

az utóbbi idők egyik legfontosabb külföldi címéről van szó.


Miért gondolod olyan fontosnak ezt a szerepjátékot? Kifejtenéd néhány mondatban ezt?

 

 

Mert ez az OSR MERP, annak minden előnyével: letisztultabb, átgondoltabb, közérthetőbb, a mai kor igényeinek megfelelő játék, remek hangulattal. Kiváló példája annak, hogy az OSR nem csak D&D lehet. Nem mellesleg kötelező olvasmány lehetne a tisztelt MKK fejlesztőknek, hogy nem feltétlenül kellene teljesen új rendszert kitalálniuk, hanem ahogy az AtD fejlesztői, ők is modernizálhatnák az eredeti rendszert a múlt értékeit maximálisan tiszteletben tartva. Persze ehhez nagyfokú hozzáértés kellene.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]