Ugrás tartalomhoz


Fotó

Középfölde domborzata és vizei


 • Válasz írásához lépj be
14 hozzászólás érkezett eddig

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1632 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.20, 18:54

Kösz hogy kigyűjtötted nekem ezeket. Úgy tűnik, hogy ezek alapján a számok alapján dolgoztak a térképkészítők is. Találtam egy másik ad hoc térképet is, ott is hasonlónak tűnnek a távolságok.
 
https://vignette.wikia.nocookie.net/lotr/images/f/f0/7._The_Empire_of_Numenor_Under_Ar-Pharaz%C3%B4n_and_the_Drowned_Lands_of_Beleriand_by_Jamie_Whyte/revision/latest?cb=20181004165741

Úgy tűnik, Valinorhoz közelebb van (volt), mint Középföldéhez.

Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.17, 15:24

- Númenor utazótávolsága: Ez most nem rémlik, utána kellene olvasnom.

 

 

Primér forrást erre nem találtam, de az általában megbízható Michael Martinez ezt írta a témáról: 

"Apparently Tolkien imagined the trips between Numenor and Middle-earth lasting several weeks, which would be comparable to the time it took European sailing ships to reach the New World."

https://middle-earth.xenite.org/how-long-was-the-voyage-from-middle-earth-to-valinor/

 

 

Illetve van még egy érdekes esszé a númenori hajósok navigációs technikáiról, ahol táblázatba szerdték a Középfölde Atlasza alapján a becsült távolságokat (Númenor szigetétől indulva):

 

Mithlond (Grey Havens) 1,900 miles NNE 24 days

Vinyalondë (Lond Daer) 1,700 miles NE 22 days

Pelargir 1,800 miles ENE 23 days

Umbar 1,600 miles ENE 20 days

 

https://www.tor.com/2018/11/07/the-dunedain-and-the-deep-blue-sea-on-numenorean-navigation/


Módosította Garaboncias: 2019.11.17, 15:25


Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.16, 10:29

- Kánon kérdése: Ez a posztumusz műveknél mindig kritikus pont. De egyébként a haradi Grey Mountains még akár be is illeszthető bármelyik koncepcióba, ha szükséges. Ami engem egy picit zavar az Amazon térképe kapcsán, hogy szerintem jóval több mindent raktak rá, mint amennyi az összes rendelkezésünkre álló tolkieni szövegvariáns alapján indokolt lenne. Vagy legalábbis meghosszabbították a kanonikus hegyláncok kiterjedését. De nincs okom panaszra, hiszen ez még semmi ahhoz képest, mint amit annak idején a MERP-pel műveltek, ott aztán tényleg több volt a hozzátoldás a térképeken (is), mint a tolkieni eredetű.

- Númenor utazótávolsága: Ez most nem rémlik, utána kellene olvasnom.

- Lezuhanó sárkány: Ez Fekete Ancalagon volt, minden idők legnagyobb méretű sárkánya. Az eset viszont északon történt, az áldozatul esett hegy pedig a Thangorodrim volt.

T10

T10

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 611 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.16, 06:41

Csak így a partvonalról: Emlékeim szerint volt egy hegység, amelyet egy lezuhanó sárkány megsemmisített. Nem lehet ez valamelyik a fentiek közül?

 kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1632 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.15, 22:28

Nekem eszembe se jutott eddig, hogy az északi hegyeknek is Szürke Hegység a neve. Akkor ezért nem értettük az elején egymást. A Déli Szürke Hegység és a Sárga Hegység leírását is a tolkiengateway-ről szedtem. Ott írták, hogy mind a négy hegység extra védelemként szolgált Valinornak (keletről - Lands of the Sun?), viszont most a Sárga Hegységnek Dark Land/Southlanden kéne lennie. (Merthogy a Ringil-tenger megnőtt, és leválasztotta ezt a kontinenst Középföldéről.)

 

Gondolom ezek szerint egyik se "kánon", pontosabban az a kánon, ami a legutolsó verziókban jelent meg - amin nincsenek megemlítve.

 

Orocarni - nem tudom, hogy az Amazon térképen valóban ez szerepel-e, de most hogy megnézem, ez teljesen délig, a térkép aljáig vonul - ami megint érdekes jelenség.

 

EDIT: Númenorról az sincs megemlítve, hogy a többi helyre mennyi idő alatt érkeztek meg, illetve menekülésnél mennyi ideig tartott Középföldére érni?


Módosította kukac: 2019.11.15, 22:30


Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.15, 21:50

kukac:

 

No, itt vagyok. Ahogy látom, a hegyek kapcsán legfőbb hivatkozási alap itt ez a térkép volt részedről:

http://tolkiengateway.net/w/images/2/20/J.R.R._Tolkien_-_Ambarkanta_Map_IV.jpg

 

Ezt a térképet valóban J. R. R. Tolkien készítette, valószínűleg az 1930-as években. Ha végre megjelenik magyarul a Középfölde Históriája negyedik része (Középfölde formálása), akkor ott részletesebben is olvashatunk erről a térképről (meg a többi Ambarkanta-térképről is).

 

Két fontos dolgot kell leszögezni az Ambarkanta térképekkel kapcsolatban: 

- Ezek a mitológia második változatához készültek, amely messze nem az utolsó volt, de már jóval közelebb állt a későbbi, kiforrottabb verziókhoz, mint Az elveszett mesék könyvéé.

- A IV. számú térkép a Melkor első fogsága és a tündék ébredése alatti állapotokat mutatja meg. A világ a harmadkorra már teljesen másmilyenné alakult át, pl. laposból gömbölyű lett, Beleriand elsüllyedt, Valinort kiemelték belőle stb.

 

A fentiekből az következik, hogy nagyon bizonytalan hivatkozási alap a későbbi korokra nézve.

 

Utánaolvastam, hogy az ezen a térképen látható két déli hegység, a Grey Mountains és a Yellow Mountains felbukkan-e bármilyen más, Tolkien által írt vagy rajzolt anyagban, de nagyon úgy tűnik, hogy ez az egyetlen felbukkanási helyük.

Ez nem jelenti feltétlen azt, hogy Tolkien elvetette volna a létezésüket a későbbiek során, csupán annyit, hogy semit sem tudni róluk. Mivel A hobbitban és A Gyűrűk Urában később egy teljesen más hegységre felhasználta a Grey Mountains elnevezést, felteszem, legalább egy névváltoztatás megfordulhatott a fejében a déli hegység kapcsán. A Karen Wynn Fonstad által készített Középfölde Atlaszába mindenesetre bekerült a déli Grey Mountains az Ambarkanta IV. alapján.

 

A többi kapcsán:

- Orocarni: Nem tudok most olyan, Tolkien által rajzolt térképet a fentin kívül, amelyen szerepelne az Orocarni, így a Középfölde Atlaszában található verziót tartom a leghitelesebbnek a pontos elhelyezkedését illetően. 

- Beltengerek: Tolkien nem sokat ír erről a kérdésről, de e kevés alapján Karen Wynn Fonstad arra a következtetésre jutott a Középfölde Atlaszában, hogy a harmadkorban a Rhûn-tenger és a mordori Núrnen beltengere is az egykori Helcar beltenger maradványai lehetnek. Cuiviénen pedig az egyik öble lehetett a Helcarnak.

- Númenor: Nem tudok olyan Tolkien által készített térképről, amely egyszerre ábrázolná Középföldét és Númenort is, így az egymáshoz viszonyított elhelyezkedésük eléggé bizonytalan. Ahogy nézem, az amazon sorozatos térképe kb. ugyanúgy ábrázolhatja ezt, mint a Középfölde Atlasza. Továbbra is izgi kérdésnek tartom, hogy vajon milyen könyvekhez milyen mértékben nyúlhatnak hozzá az Amazonnál, mert nem ismerjük a szerződés pontos részleteit, csak a térképek alapján találgathatunk. :)

 


Módosította Garaboncias: 2019.11.15, 21:52


Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.11, 23:00

Fogok válaszolni vagy reagálni mindenre, de most pár napra elutazom, és ezalatt nem lesz időm ilyesmire. ;)

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1632 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.11, 21:32

Amit Szürke Hegységnek hívsz, az a Kék-hegység, az Ered Luin. Az első korban Eriador és Beleriand között húzódott, a másodkortól már a tengerparton volt (Beleriand elpusztult és a tengerbe veszett). A valódi Szürkehegység nyugat-keleti irányú, és Vadonföld északi határán húzódik.

 
Nem; amire gondoltam, az a Szürke Hegység, vagy Szürke-hegység, délen, Harad mentén. Néhol a tengerparton fut, néhol a sivatag közepén. Gondolom nincs pontos leírás, így nagyjából oda kerültek, ahova a rajzoló képzelte.
 

A linkelt térképek sajnos a legkülönbözőbb helyekről vannak, és korokat is kevernek: Númenor és Beleriand nem szerepelhetnének egy térképen.


Ezt észre se vettem. Azért linkeltem be, mert Númenor más helyen volt, és más méretű, mint az Amazon térképen, nem is néztem a többi részét, de most hogy jobban megnézem, még Doriath is rajta van, abból feltűnhetett volna... Egyébként vissza Númenorra, szerinted melyik állna közelebb a valósághoz? Gondolom se méret, se pozíció nem volt pontosan megadva nekik.
 

Vagy csak a hivatalos Tolkien könyvek térképeit használjuk, vagy a Középfölde Atlaszát, amely hibái ellenére is még a leghitelesebb földrajzi adatokat ábrázolja.


Gondolom ezeknél sincs jelölve az Orocarni? Azért hittem, hogy az ott keleten egy teljesen másik hegység, mert sokkal keletebbinek gondoltam. Amikor még volt Sea of Helkar/Helcar, akkor, ha jól emlékszem, az elfek a KELETI oldalán keltek fel az erdőben - az Orocarni lábánál, és onnan vándoroltak nyugatra. Kicsit rövid vándorútnak tűnik, ha ezeket a térképeket nézem, akkor szinte csak a Rhun-tavat kellett kikerülniük. Erről jut eszembe, az Rhun/Núrn tavak egyáltalán a Helcarral voltak együtt, vagy az előbbiek az utóbbi maradványai?
 

De nem kéne ezzel átfáradnunk másik topikba? :)


Strato áttette másik topicba, szerintem jó helyen vagyunk itt.

 

EDIT: Miközben néztem a wikit, találtam egy Tevildo nevű úriembert - sajnos Sauron átvette a helyét, és még az emlékét is kitörölte, pedig a macskáival szórakoztatónak tűnik. :D


Módosította kukac: 2019.11.11, 21:34


strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8568 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.11, 10:03

De nem kéne ezzel átfáradnunk másik topikba? :)

 

Nyitottam új topikot neki, itt lehet bátran folytatni.Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.08, 22:06

Amit Szürke Hegységnek hívsz, az a Kék-hegység, az Ered Luin. Az első korban Eriador és Beleriand között húzódott, a másodkortól már a tengerparton volt (Beleriand elpusztult és a tengerbe veszett). A valódi Szürkehegység nyugat-keleti irányú, és Vadonföld északi határán húzódik.
A linkelt térképek sajnos a legkülönbözőbb helyekről vannak, és korokat is kevernek: Númenor és Beleriand nem szerepelhetnének egy térképen.
Vagy csak a hivatalos Tolkien könyvek térképeit használjuk, vagy a Középfölde Atlaszát, amely hibái ellenére is még a leghitelesebb földrajzi adatokat ábrázolja.

De nem kéne ezzel átfáradnunk másik topikba? :)

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1632 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.08, 21:50

J.R.R._Tolkien_-_Ambarkanta_Map_IV.jpg

Ez a kép se segít sokat, mert elég egyértelműen a KéK és Vörös között van a Sea of Helcar/Helkar, a távolságokat nehéz megállapítani, talán annyit hogy a két hegység közti távolság kb. fele a Kék Hegység hosszának.

Egy internettárs pedig a jégkorszaki térképre felhelyezte Középföldét, amiből ismét kiderült, hogy Madzsarisztán valójában Mordor:
 

hYHHZ.jpgkukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1632 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.08, 21:27

Megpróbáltam kipofozni az igazságot az internetből, de nem sok sikerrel. Találtam a térképeket, amik valóban mutatják a hegyet és az erdőt Mountains of the East néven:
 
3fa9f677e5b6be24f548646885d0624d.jpg

De mint látható, ezen is sokkal "rövidebb" a hegység, mint az Amazon térképén. Valamint délen látszik a Szürke Hegység északi része a part mentén.

https://www.rueink.com/wp-content/uploads/2016/09/Middle-Earth-Illustrated-Map-Watermarked.jpg
https://i.pinimg.com/originals/4f/fd/fa/4ffdfa8e4f810f560550087f6ceb2b73.jpg
https://cdn.wallpapersafari.com/62/47/32jBbf.jpg

Itt is hiányzik a felirat.

Ezen pedig fel sincs címkézve.
 
Ez sokkal nagyobb, és itt sokkal messzebb van az Orocarni, és északon bele is fut az Ered Engrin, Vas Hegységbe:
 
https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-62a291d9c3492c5ab9578839dc076d61-c

Ezen a képen pedig Númenor sokkal közelebb került Középföldéhez, és kisebb is lett:

il_fullxfull.1412351573_du0s.jpg

Valamint néhány helyen még a Szürke hegység is változik, hol az óceán mentén, hol a föld közepén fut, például itt:

http://tolkiengateway.net/w/images/8/85/J.R.R._Tolkien_-_Ambarkanta_Map_V.png

A Sárga Hegység pedig majdnem mindegyikről hiányzik. Tehát a ködösen megfogalmazott területek eléggé más interpretációt hagynak a különböző térképészeknél. Az Orocarnit én is sokkal keletebbre gondoltam, mint amik itt vannak.

Módosította kukac: 2019.11.08, 21:28


kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1632 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.08, 13:43

kukac: Szép térkép, de valóban hozzárajzoltak a könyves lore-hoz képest. Az Orocarninak nem lenne szabad ilyen közel lennie a Vasdombokhoz és Mordorhoz. A hegység lábánál lévő erdő és folyók is hozzátoldások. Saját elméletem egyébként az, hogy ezeket még A Gyűrűk Ura filmek térképeihez rakhatták hozzá, mert onnak rémlik hasonló, és az Amazon arról rajzolhatta át a magáét.

A Númenor térkép azért izgalmas, mert ez a Befejezetlen regék című könyvből van (korábbi magyar címe: A Gyűrű keresése), máshol nem szerepel. Ez azt is jelentheti, hogy az Amazon legalább részben megkaphatta ennek a könyvnek is az adaptációs jogát, ami igen izgalmas fejlemény lehetne a sorozat történetére nézve.

 

Ha jól tudom, az nem az Orocarni, hanem valami más. Más térképeken is volt egy hegylánc, csak nem ennyire hosszú, nem tudom azok mennyire kanonikusak. (Egyébként lehet több toldás is benne, ha jobban megnézed a térképet, a teteje és a jobb széle meg van nyírva.)

Ha jól emlékszem már bejelentették hogy megvannak a jogok, de a történet teljesen egyedi (új) lesz.


Módosította kukac: 2019.11.08, 13:46


Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1357 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.08, 13:07

Cundior: A munka zajlik, csak a szokásos csúszások hátráltatják. Most egyébként a negyedik köteten (Középföde formálása) van a megjelenés sora. De ne adjuk fel a reményt! :)

 

kukac: Szép térkép, de valóban hozzárajzoltak a könyves lore-hoz képest. Az Orocarninak nem lenne szabad ilyen közel lennie a Vasdombokhoz és Mordorhoz. A hegység lábánál lévő erdő és folyók is hozzátoldások. Saját elméletem egyébként az, hogy ezeket még A Gyűrűk Ura filmek térképeihez rakhatták hozzá, mert onnak rémlik hasonló, és az Amazon arról rajzolhatta át a magáét.

A Númenor térkép azért izgalmas, mert ez a Befejezetlen regék című könyvből van (korábbi magyar címe: A Gyűrű keresése), máshol nem szerepel. Ez azt is jelentheti, hogy az Amazon legalább részben megkaphatta ennek a könyvnek is az adaptációs jogát, ami igen izgalmas fejlemény lehetne a sorozat történetére nézve.

 

 

És hogy ne legyünk teljesen offtopikok, a The One Ring második kiadásának ismertetése kapcsán ezúttal a Homály rontása volt soron: https://www.cubicle7games.com/the-one-ring-the-shadow/

 kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1632 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.11.08, 12:43

Ha már két hete piszkáltuk a TOR térképeit, az Amazon ... Középföldés TV sorozatához is jött ki egy térkép - mivel ez a másodkorban játszódik, sok különbség nincs a harmadkori térképtől - kivéve hogy rajta van Númenor, valamint a keleti hegység kissé megnyúlt észak-dél irányban.
 
FullReleasedMap.jpeg

(f***án néznek ki a tengerben azok a halak)


Módosította strato: 2019.11.11, 10:02[Fantasy háttér] [Sötét háttér]