Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Háborúk hősei - RuneQuest Glorantha novella


 • Válasz írásához lépj be
23 hozzászólás érkezett eddig

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2715 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.19, 12:31

Fanficekből van végtelen mennyiség szinte mindenhez, gondolom magyarul is, annyira nem merültem el a műfajban, mert finoman szólva nem asztalom. Tőlem nyugodtan le lehet közölni némelyiket itt is, lehet hogy valakinek bejön, én meg majd legfeljebb nem olvasom el.wisp

wisp

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 281 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.18, 14:51

Elolvastam, igazából egyáltalán nem rossz, főleg nem olvashatatlan, nincs miért szégyenkezned. Nekem személy szerint nem jönnek be annyira az ilyen novellába bújtatott világleírások, mert nem olyan informatív, mint egy rendes világleírás, a bemutatott szereplőknek pedig csak annyi a szerepük, hogy a szerző tényeket adjon a szájukba, így általában nem túl érdekesek, és ritkán fut ki az egész bármire. Ennek volt mégegy célja, felvezetni a bevezető kalandot a kiadványban. Mivel annyit így se tudunk meg a világról, hogy ne kellejn utánaolvasni a dolgoknak, mint hogy kik-mik az emlegetett birodalmak, törzsek (meg kacsák), szerintem akkor a történelem helyett koncentrálhattál volna akár a szereplőkre is. Kicsit jobban bemutathattad volna a gondolataikat, személyes szokásaikat, hátha az olvasó úgy érzi, hogy "ezzel a Gyurevvel jó lenne játszani, mert tök érdekes figura". De ezzel lehet csak én vagyok így, és más élvezi az ilyen fajta világéeírást. Mindenesetre nekem emiatt teljesen kihagyható lett volna az egész, de nem azért mert személyesen bármi bajom lenne veled, vagy mert szarul fogalmazol.

 

Az első bekezdésben van pár túlzsúfolt mondat, aminek a végére érve már nem emlékeztem, mi volt az eleje. Ilyen szempontból ez a legsúlyosabb: "Négy kemény emberé, akik klánunk marhái és becsülete védelmében első szóra lóra pattantak, hogy a Szürke Kutya klán gyilkos marhatolvajainak elvegyék a kedvét a további garázdálkodástól, és vendéglátónk, egy öreg, néha zavarodottnak tűnő sámán, aki befogadott minket házába, amely a lakatlan puszta közepén, egy kis ligetben húzódott meg." Ennyi információt érdemes legalább két mondatba szétrakni, de simán elbírt volna akár hármat is. Ezt úgy mondom, hogy én is hajalamos vagyok túlzsúfolt modantokat írni, főleg, hogy elkerüljem a szóismétlést. Ha viszont prózát írok, és utólagos átolvasáskor kiszúrom, hogy az egyik mondatom ennyire infodump érzést kelt, akkor inkább újraírom hogy tagoltabb legyen. Később amúgy, amikor a nomádok beszélnek, már nincs ez a probléma. Nem tudom, hogy ez direkt volt-e, mert ők iyen "egyszerű népek" vagy csak ahogy haladtál, feoldódtál és már nem formáztál mindent olyan görcsösen, mindenesetre a narrátornak sem szükséges ennél nyakatekertebben fogalmaznia.

 

Kritikát amúgy mindenki kap, a legelismertebb írók és a mesterszakos lektorok is. Senki nem kötelez rá, hogy megfogadd a kritikát, ha úgy érzed, elégedett vagy magaddal, és megtaláltad a neked való közönséget. De kritikát akkor is kapni fogsz, mert mindig az olvasó a végső megítélője annak, hogy tetszett-e neki, amit olvasott. Senki nem becsmérelt, ahogy pedig Raksi mondta, te magad sokkal élesebb, távkiértekélst súroló dolgokat mondtál, amikor valaki egy ismertetőben nem az általad preferált zsargont használta. Ezután nehéz komolyan venni ezt a megbántottságott, mert páran leírták, hogy nem élvezték amit írsz.Kilhalm

Kilhalm

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 83 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.18, 10:05

Üdv.

Szerintem nem rossz csak szokatlan. Kicsit tömény ès nagyon csapódnak az egymásra utaló esemènyek, kicsit sok volt a törtènelmi alak, olyan leckefelmondós volt, hogy ki hol lett herceg, melyik sereg győzött le kit. Amúgy èlveztem valamennyire. Mondjuk èn nem èrtek az irodalomhoz sem.

Raksi

Raksi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.18, 08:23

Valóban erősen fogalmaztam. Elnézést kérek. Nem a becsmérlés volt a szándékom, hanem a szigorúan szubjektív, negatív véleményem megfogalmazása. Sértő semmiképpen sem szerettem volna lenni.

Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.18, 06:59

Ezt a novellát is, a RuneQuestet is átnézte korrektor, sokat dolgoztunk rajta. Kérlek, jelölj meg pár hibát, ami szúrja a szemed! Most már nemcsak az én munkámat, hanem egy magyar mesterszakos korrektor munkáját is becsmérled.Raksi

Raksi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 22:42

Kedves Acélpatkány! Én is úgy látom, mint harlequin10. Tisztelem és becsülöm az eltökéltségedet és a lelkesedésedet. Tudom, hogy milyen nagy teljesítmény az, hogy ilyen igényes formátumban kiadod azokat a szerepjátékokat, amiket kiadsz. Azt is tudom, hogy mennyire nagy energia befektetés lefordítani egy-egy könyvet. Ugyanakkor tényleg az a baj, hogy nem írsz jól, és emiatt a fordításaid sem jók. Kifejezetten szenvedés olvasni. Amikor kiderült, hogy lefordítod és kiadod a Runequestet, akkor próbáltam utalni rá, hogy egy lektorral nézesd át. Nem tudom, ez megtörtént-e, mindenesetre a Quickstart nagyon nem győzött meg. Számomra olvashatatlan. Hidd el, szorítok neked (és szerintem rajtam kívül még sokan itt a fórumon). Azt kívánom, hogy legyen sikeres a céged. Ugyanakkor az még akkor sem menne egyszerűen, ha igényes fordítások csinálnál. Így meg pláne.

Még egy észrevétel. Kifejezetten zavaró, hogy habár te magad rosszul és néha zavarosan fogalmazol, nyelvtani hibákat ejtesz a műveidben, ugyanakkor te magad a legélesebb kritikával illeted azt, aki nem a neked tetsző nomenklatúrát használja (modul, kaszt stb.). Szálka és a gerenda tipikus esete.

Hallgasd meg, kérlek, a jó szándékú kritikákat, és vond le a következtetéseket!

harlequin10

harlequin10

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 190 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 19:46

Értem...mindenki hüjje, csak te vagy négyszögletes acélgömb...

 

Univerzális tanács Mindenkinek: Nem kell "szellemi" csatát vívni olyannal, aki e téren fegyvertelen...másképp: ne etessük a Trollt :)

 

Hagyjuk meg Acélpatkányt annak, ami...magányos, meg nem értett hősnek...

Legyen a sorsa is az "kiváló" írásainak/hozzászólásainak ami a meg nem értett "íróknak"...

 

:DPetrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4536 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 19:42

Nekem sem tetszenek a novelláid, mégsem megyek alá vergődni, hogy kijelentsem, ex catedra, hogy ez gyenge. Mert tudom, hogy másnak még tetszhet.

Kaptál egy ingyen reklámot, próbáltál élni vele, eddig úgy néz ki, nem lett túl sikeres. De voltak itt olyanok is (legalább ketten, ha jól számolom), akiknek tetszett, szóval nem értem a vergődésed. Az meg, hogy személyes dolgokat is idekeversz (csak én lettem kiemelve), nem engem minősít. Nyugodtan írhatsz bármit az írásaim alá (ami az írással kapcsolatos és nem velem), nem te vagy az egyedüli, akinek nem tetszenek. Van, aki meg is tudja fogalmazni, miért (néha kapok kíméletlenül alapos elemzéseket...), az ilyeneket értékesebbnek tartom, mint tíz másik párszavas pozitív értékelést. (Az írás első alapszabálya: keresd meg, ki a célközönséged, és nekik írj. Nem lehet mindenkinek megfelelni és ne is akarj, mert értelmetlen időpazarlás.)
Emellett észre sem veszed, hogy leminősítetted a magyar amatőr Glorantha (és egyéb) írótársadalmat (Orastes leírta, amit szerettem volna). Igazából még ha lenne is valaki, aki érezne magában bátorságot, hogy írjon egy novellát és a világot is eléggé ismeri hozzá, valószínűleg csak legyinteni fog - miattad, nem miattunk. Azt kijelenteni, hogy mivel itt nem szerették túlzottan az írásodat, tehát senki másét sem fogják ebben a témában, méretes ostobaság és rettentő szűklátókörűség.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6712 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 18:16


Sajnálom, hogy nem vagyok tájékozott a gloranthai lovas nomádok mélyakadémikus műveltségében. Most szekunder szégyent érzek emiatt... Ettől még ez a novella gyenge.


Nekem sem tetszenek a novelláid, mégsem megyek alá vergődni, hogy kijelentsem, ex catedra, hogy ez gyenge. Mert tudom, hogy másnak még tetszhet.

Mivel kérted, hogy tegyék ki ide az írásod, ezzel azt is válláltad, hogy kommentek fognak hozzá jönni. Felelsleges drámakirálynőt játszani egy novella miatt.

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 18:05

Tisztelt        Acelpatkany                           !

Ön a hozzászólásában:

(x) a kritika ojjektivitását hiányolja
(x) a kritika szerzőjének rosszindulatát tételezi fel a szerzővel szemben
( ) a kritika hangnemét kifogásolja
( ) távkiértékeli a kritikust
(x) távkiértékeli az lfg.hu olvasóit
( ) nehezményezi, hogy a kritikus nem elismert író
( ) nehezményezi, hogy az lfg.hu olvasói falkában támadnak önre
( ) nehezményezi, hogy az lfg.hu olvasói falkában támadnak a szerzőre

Hozzászólásából következik még, hogy:

(x) ön az lfg.hu minden olvasójánál felsőbbrendűbb
( ) az lfg.hu olvasóinak nem lehet saját véleménye
(x) az lfg.hu olvasói direkt összeesküdtek ön ellen
( ) az lfg.hu közönsége nem érdemli meg önt

Hozzászólásának alapvető problémája, hogy:

( ) a kritika szubjektív műfaj, ha objektív, azt műelemzésnek hívjuk
(x) a kritika célja nem a szerző pátyolgatása
( ) nem a kritikusnak kell megtanítania az írót írni
( ) a kritikusnak nem kell tudnia könyvet írni, kritikát írni kell tudnia
( ) a kritikus joga, hogy saját véleménye legyen
(x) nélkülöz minden, nem tekintélyelvű, érvelést
( ) alpári paraszt a hangnem

Gondolatmenetének problémája, hogy:

( ) nem kell tudni tojást tojni ahhoz, hogy megmondjuk, záp-e
( ) ha a műben vannak értékes részek, jobban elhiszik, ha felsorolja
(x) az lfg.hu olvasóit valószínűleg nem érdekli ön annyira, hogy összesküvést szőjenek
(x) lehetséges, hogy az lfg.hu olvasóinak van igazuk
( ) az lfg.hu olvasói lehetnek egyéniségek
( ) az lfg.hu olvasói eltérő véleményük miatt egymással is szoktak vitatkozni
( ) a hozzászólások érzelmi töltetét nem lehet biztosan meghatározni
( ) ha nem tetszik az lfg.hu, a legegyszerűbb, ha nem használja

További, hasonló hozzászólások esetén:

( ) esélyes lesz az Arany Csörgősipka Díjra
( ) azbesztruha kell majd, elviselni a további önégetést
( ) muszáj lesz még háromszor ténylegutoljára ideírni
( ) elkönyveli a falka a többiekhez, és már röhögni sem fognak önön

Emiatt javaslom, hogy:

(x) ne feltételezze, hogy mindenki rosszindulatú
(x) próbáljon arra is gondolni, hogy esetleg nem önnek van igaza
( ) hozzászólásaiban próbáljon tényekkel érvelni
( ) olvassa el a hozzászólásokat, amikre válaszol
( ) próbáljon a feltett kérdésekre válaszolni
( ) próbáljon informálódni az írás szabályairól (pl Irodalmi Boncasztal)
( ) olvassa el a kritika tárgyát, mielőtt a kritikát kritizálná
( ) tanulmányozza a Lúzerfordulatok lexikonát
( ) próbáljon csak egy nicket használni
( ) húzzon hazaAcelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 17:50

Sajnálom, hogy nem vagyok tájékozott a gloranthai lovas nomádok mélyakadémikus műveltségében. Most szekunder szégyent érzek emiatt... Ettől még ez a novella gyenge.

 

Nekem sem tetszenek a novelláid, mégsem megyek alá vergődni, hogy kijelentsem, ex catedra, hogy ez gyenge. Mert tudom, hogy másnak még tetszhet.Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4536 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 17:38

Sajnálom, hogy nem vagyok tájékozott a gloranthai lovas nomádok mélyakadémikus műveltségében. Most szekunder szégyent érzek emiatt... Ettől még ez a novella gyenge.

Acelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 16:18

A pozitív közeg tőlem függetlenül is hiányzik. Ez a novella sem szépirodalmi műalkotásnak készült, csak egy kedvcsinálónak a világhoz, de nem tudjátok ezen a helyen kezelni. Petrus pl. ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna.

De egy novellapályázatban bizony érkezni fog az enyémnél rosszabb mű is. És amíg itt engem ekéztek (a kifogások nagyja megalapozatlan), úgy veszítettek el minden leütésetekkel egy újabb lelkes embert aki eddig esetleg azt fontolgatta, hogy ír valami hasonló fanficet.harlequin10

harlequin10

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 190 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 14:24

Kedves Acélpatkány!

 

Ami most következik, az MINDENKÉPPEN építő szándékú kritika (legalábbis annak szánom és nem akarlak megbántani vele.)

 

Akkor kimondom kereken, amit más is megfogalmazott már Neked lépten-nyomon sokkal kedvesebben:

 

Nem tudsz megfelelően írni ill. fordítani. Nem a helyesírásoddal van a baj, hanem nyelvtanilag és stilisztikailag nem klappol a dolog.

 

Becsülöm az energiádat és a lelkesedésedet amivel ezt az egész dolgot csinálod, de valahogy elhitetted magaddal, hogy ez a lelkesedés elég ahhoz, hogy szerepjáték kiadással és fordítással foglalkozz.

Az a gond, hogy szó szerint fordítasz és nem MŰfordítasz...és az nem ugyanaz (remélem nem kell elmagyaráznom a különbséget a kettő között.).

Végignéztem a munkáidat (Kések az Éjben, RuneQuest stb) és nagyon nyögvenyelős, túlírt és feleslegesen agyonbonyolított mondatok jellemzik az összes szöveget, ami fárasztó és nagyon megterhelő olvasni.

 

Megnéztem a youtube-os videóidat, ahol "élőszóban" is kiderül miért is nem megy ez Neked.

 

De nem ez az igazán nagy baj...

 

Nem fogadod el a kritikát, azt hiszed mindenki ellened van és meg sem hallod ha valaki szeretne építő ne adja az ég segítő szándékkal megnyilatkozni.

 

Ez egy társas játék...több szereplős. Érdemes elhagyni az elefántcsont tornyot...

 

Ismét kihangsúlyozom: Nem bántani akarlak, de úgy látom elbeszélsz mások mellett...

 


Módosította harlequin10: 2020.06.17, 14:25


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6712 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 13:50

Az itt olvasható negatív reakciók alapján a novellapályázat halva született ötlet. Amíg nem alakul ki egy támogató, pozitív közeg, amit a külföldi tematikus csoportokban tapasztalok, addig az amatőr próbálkozókat elrettenti az ilyen ekézés.


Attól hogy te írtál egy nem túl jó novellát, az nem jelenti azt, hogy:
-más nem tud jót írni.
-e miatt fogják utálni vagy nem támogatják a játékot.

Ez csak annyit jelent, hogy megsértődtél, volt már ilyen tőled nem túl régen facebookon is...

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6835 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 10:49

Üdv!

Ez nem sikerült valami jól.
Viszont felmerült a MASZEK [Magyar Asztali Szerepjátékos Közösség] csoportban, hogy a játék rajongóinak lehet érdemes lenne kiírni egy RuneQuest: Glorantha novellapályázatot.
Mit gondoltok?
BePe?

 

Bármilyen szerepjátékhoz inkább modult kell írni, mint novellát. ;)

 

BulldyAcelpatkany

Acelpatkany

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 10:35

Az itt olvasható negatív reakciók alapján a novellapályázat halva született ötlet. Amíg nem alakul ki egy támogató, pozitív közeg, amit a külföldi tematikus csoportokban tapasztalok, addig az amatőr próbálkozókat elrettenti az ilyen ekézés.


Módosította Acelpatkany: 2020.06.17, 10:36


Eberen_Orkodo

Eberen_Orkodo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1013 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.17, 10:35

Szerintem rendben van a novella, bár tényleg nem fog novellapályázatot nyerni. De szerintem nem is ez volt a célja, hanem az, hogy kicsit betekintést nyújtson a világba, ahol az ott élőknek nagyon fontosak őseik cselekedetei, és a történelem ilyen közös mesélések útján marad fenn.

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1013 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.16, 19:15

Üdv!

Ez nem sikerült valami jól.
Viszont felmerült a MASZEK [Magyar Asztali Szerepjátékos Közösség] csoportban, hogy a játék rajongóinak lehet érdemes lenne kiírni egy RuneQuest: Glorantha novellapályázatot.
Mit gondoltok?
BePe?

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4536 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.06.16, 14:24

Teljesen széttöredezik és hihetetlenné válik, amikor a komótos, meglett nomádok egyszer évszámokat és eseményeket sorolnak akadémikus pedantériával, másszor meg összevesznek a kacsákon és a marhákon. Nem jó.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]