Ugrás tartalomhoz


Fotó

RPG kiadványok vs. cenzúra


 • Válasz írásához lépj be
210 hozzászólás érkezett eddig

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 661 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 11:24

Off: Galu22:bocsi, (pont) nem vitapartnerekre gondoltam, hanem az emberekre általában. Nem vitát akartam rövidre zárni. (Mert tényleg sokan hiszik, hogy pl a dnd magiaja valódi és satanizmusra/poganysagra tanitja a gyerekeket stb.)

aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1848 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 11:17

Közben Mearls ellen is folytatódik a kirúgási hadjárat, a Game Landry Stúdió vetette fel legutóbb: "Does it have a button that will fire enablers of rapists who also dox trans women? #firemearls"

 

Kíváncsi vagyok, mikor hajolnak meg ez ügyben is.

 

Nem vagyok biztos benne, min alapszik az álláspontod.

 

a/ Azt vitatod, hogy Mearls támogatta Zak Smith-t, és megadta nekik azoknak a nevét, akik panaszt tettek rá?

b/ Azt vitatod, hogy Zak Smith-re illik a "rapist who also dox[es] trans women" leírás?

c/ Nem értesz egyet azzal, hogy jogos olyasvalakinek a kirúgásáért kampányolni, aki támogatja Zak Smith-t?


Módosította aluminiumtrioxid: Ma, 11:18


Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1389 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 11:03

Úgy tűnik a "fanok" "kérései" meghallgatásra lelnek, és száműzik az egyik ősidők óta meglévő fogalmat a D&D-ből, mert hát sértő, meg ósdi:

 

https://www.vg247.com/2020/08/05/dungeons-and-dragons-remove-race/

 

 

Közben Mearls ellen is folytatódik a kirúgási hadjárat, a Game Landry Stúdió vetette fel legutóbb: "Does it have a button that will fire enablers of rapists who also dox trans women? #firemearls"

 

Kíváncsi vagyok, mikor hajolnak meg ez ügyben is.

 galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5091 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 10:27

Off: az a baj, hogy sok ember nem tud tuljutni a harmadik osztalyon. (Tudod, mikor kiderül, hogy a Télapó nem létezik). 

 

Kiszálltam, ilyen érvekkel nem tudok vitába szállni.pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 661 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 08:08

Off: pedig sok ember nem képes rá, hogy ezen túl lépjen. (Csak azért mert nem hisz a sárkanyban, hihetet a boszorkányokban és a lovagokban shining armorban) Mi ellen érvelnek? A szalmababok és a szélsőségek ellen... (Pl Szecska itt a másik véglet: maradjon minden a régiben, aki mást akár/képzel az meg hülye. És ez nem sértegetés. Nála jóval szélsőségesebb alakok is vannak jóval, lásd a Dynamite botrány szereplőit és én kedvelem őt, a mostani álláspontja ellenére.)

Szecska

Szecska

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 71 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 07:55

Off: az a baj, hogy sok ember nem tud tuljutni a harmadik osztalyon. (Tudod, mikor kiderül, hogy a Télapó nem létezik). Az abrazolt csoport tagjait pedig persze frusztralja hogy hogyan ábrázolják őket (például hogy Japán = nindzsa róninok), főleg ha nem éppen "hízelgő" (Tolkien óráját = ipari munkásosztály, legalábbis több jellemzojeben). Plusz sokszor nem is konzinszrens/autentikus. Meg fantasy mércével sem. (Menzoberranzan drowjairol lényegében semmit sem tudunk. A Nagy Házakról és Lothról igen. A "köznépről" semmit. És itt most nem arról beszélek, hogy hidrológiai térkép és a variszkuszi hegységrendszer kialakulása, hanem hogy alig pár sor, amit tudunk róluk. Ezért majd minden kalandban Drizzttel és kompaniajacal futhatunk össze. Vagy ott a Sötétség világa: emlékszik valaki arra, hogy par mondatban említették hogy más korból/háttérrel rendelkező vámpírok Kain helyett pl.:Lokit tarthatják alkotóinak? Kezdtek ezzel valamit? Nem, hanem a kvazi-kereszteny hatteret favorizáltak.) és én egy olyan országban, ahol létrehozták a Betyarsereget, én annak hangsúlyozását hogy "hülyegyerek, afikció nem valóság, a betyár meg nem volt a baratod" Nem tartom echte rosz ötletnek.

Nos, nincsen olyan, hogy "ábrázolt csoport". Az van, hogy ihletet merítettek abból, amit arról tudtak/véltek tudni/szerették volna, ha úgy van, és erre építettek egy fantáziavilágot a saját értelmezésük szerint. Nem azt akarták mondani, hogy nézzétek, a japók azok valójában nindzsák, hanem azt, hogy nézzétek, most már játszhattok olyan szettingben (bocs), amiben vannak kamik, meg szeppuku és persze nindzsáááááááák. És becsületkódex. Amit mi írtunk. Ha át akarod írni, hajrá. Ez már elég rég óta benne van minden szerepjátékos könyvben. "Ezek az általunk alkotta szabályok, ha másképp akarod, nőjél fel és oldd meg magadnak."

 

Én azt várnám azért, hogy mondjuk a germánok mikor fogják perelni a Wizards-ot a germán pantheon nem valóságos (sic!) leképzése miatt, és mi az már, hogy Thornak csak 25-ös ereje van, mikor az biztos hogy 30!

 

A szerepjátékok írói fenntartották maguknak a jogot arra, hogy a vásárlóikat felnőtteknek tekintsék, és ha valaki pl. WoD-ban Lokis vonalat akar mesélni, az ír magának olyat. Vagy ha Menzoberranzan reterátbúvárairól akar valaki izgis történetet rittyenteni, az KITALÁLJA MAGÁNAK. Képzeld el, ezek így gondolkoztak a játékosaikról. Aztán szembe jött velük a 21. század nyugati mindentszemélyessértésnekvevő hópihe mozgalma, és rá kellett jönniük, hogy a hangos kisebbség mind érzelmileg retardált.

 

Mert a szerepjátékosok többsége nem twitterezik a saját nyomorát erőltetve másokra, nem picsog, hanem normális élete van, eléri a céljait, és ha nem tetszik az alaprendszer, amit a könyvben/kiadványban talál, HÁZISZABÁLYOKAT alkot magának. Sőt, néhány mihaszna még SAJÁT VILÁGLEÍRÁSOKAT is készít. És ezt nem értékesíti, hanem magának meg a csapatának felhasználja!

 

Elképesztő, hogy minimális józan ésszel mi minden kivitelezhető.kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1638 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 07:40

Off: az a baj, hogy sok ember nem tud tuljutni a harmadik osztalyon. (Tudod, mikor kiderül, hogy a Télapó nem létezik). Az abrazolt csoport tagjait pedig persze frusztralja hogy hogyan ábrázolják őket (például hogy Japán = nindzsa róninok), főleg ha nem éppen "hízelgő" (Tolkien óráját = ipari munkásosztály, legalábbis több jellemzojeben). Plusz sokszor nem is konzinszrens/autentikus. Meg fantasy mércével sem.

 
Sokat segítene, ha egyértelmű lenne, hogy valami ellen vagy mellett érvelsz. Pl. az emberben az elvonatkoztatás képességének már óvodás korában ki kéne alakulnia (különben nem lehetne nekik mesét olvasni), az Oriental Adventures-ben pedig semmilyen IRL csoportot nem ábrázolnak (??), ezért nincs értelme annak, hogy "fusztrációt" éreznek az ábrázolásuk miatt. (Kb. annyi közös van bennük, mint az európaiaknak az észak-szentinelézekkel...). De az se világos, hogy mit jelent, hogy "fantasy mércével autentikus".
 

de most már van pl transznemű szinkronszínész is. Aki azért nem kap lehetőséget, mert tapasztalatlanabb mint aki akkor kezdett, mikor ő meg nem.

 
Most már tapasztalat alapján se lehet diszkriminálni? Az jó, mert akkor végre mindenki mehet óvodából egyből agysebésznek. :)Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1389 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 07:34

Hàt lehet hogy sehol sem olvastad (nem ez a "hír", sok helyen legalábbis) de igen, ez volt a baj, az autencitás... (Mert ki a jobb szinkronszínész, az aki " Híres" vagy aki aki abból a csoportból jön, akinek hangját szinkronizálja. Ez bonyolult kérdés és egyik sem azt jelenti, hogy ki a tehetségesebb. Az csak ezután merül fel. + ehhez jön hozzá, hogy persze Berry jó szinkronszínész, de most már van pl transznemű szinkronszínész is. Aki azért nem kap lehetőséget, mert tapasztalatlanabb mint aki akkor kezdett, mikor ő meg nem. Vagyis hogy kepletes legyek:a gettó falait lerombolták, de meg a városba nem koltozhetnek be a zsidók. Jogilag mar lehetne, de furcsa mód épp most egy lakast sem adnak el ott. Plane ha zsidó a vevő...)

 

Hát nem tudom. Zoé Saldana épp azért visszakozik, mert elvállalta egy fekete nő szerepét évekkel ezelőtt. Bocsánatot kért, mert hát olyannak kellett volna eljátszania, aki "jobban hasonlít rá". Zoé Saldana fekete, de nem elég fekete mindenkinek... Szerintem ez rasszizmus, csak a másik oldalról.

 

Amúgy fikciós karakterek: Artúr király lehet fekete, mert progresszív (nekem például nagyon nem jött be, de mondjuk nem ezért szar a Cursed), de mondjuk egy Martin Luther King filmet el tudsz képzelni Tom Hardyval a főszerepben? Vagy egy Nelson Mandelát Jonathan Pryce-szal?

 

Vissza a szerepjátékokhoz:

 

Egyébként szerintem az orkokba belelátni a négereket az igazi rasszizmus. Úgy érzem, hogy a nagy mozgalom sok tagja, aki most rászállt a szerepjátékokra, eleve szereti rasszistán látni a világot. Gondoljunk csak arra, hogy problematikussá vált, hogy a "fajok" különböznek egymástól s vannak bizonyos határozott jellemzőik: na de hát az elf és az ork nem úgy különbözik, mint a nigériai és az eszkimó (akik ugyanabba a fajba tartoznak, tehát nincs lényegi különbség), hanem mint a csimpánz és az orángután... különböző fajok, még ha hummanoidok is. Emiatt fölösleges az emberekkel párhuzamba állítani őket. 

Az meg hogy az orkok eleve gonoszak egy világban. És akkor mi van? A tigris meg ragadozónak születik, át lehet nevelni, de sose lesz doromboló kiscica, mindig benne lesz az ösztön.

 

Ha az Oriental Adventures problematikus, akkor az egész D&D problematikus, mert hét az európai történelmet és kultúrát nem tartja tiszteletben, egy óriási mixet csinál belőle, ráadásul egyes modulok negatív színben tüntetnek fel népeket (CoS: lelketlen szlávok!). Persze a szlávokért nem kár, ők fehérek...

Amúgy én betiltanám a Hotel Transylvániát is, mert hát Erdélyt úgy mutatja be, ahol vámpírok, vérfarkasok és múmiák vannak... márpedig egyik sincs (és még hagyománya sincs ezeknek, kérem szépen miért nem tündérek, hegytetőn álló romból lecsapó óriáskígyók és emberevő óriások szerepelnek ezekben a filmekben? -- mert hát az lenne autentikus).pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 661 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 07:06

Off: az a baj, hogy sok ember nem tud tuljutni a harmadik osztalyon. (Tudod, mikor kiderül, hogy a Télapó nem létezik). Az abrazolt csoport tagjait pedig persze frusztralja hogy hogyan ábrázolják őket (például hogy Japán = nindzsa róninok), főleg ha nem éppen "hízelgő" (Tolkien óráját = ipari munkásosztály, legalábbis több jellemzojeben). Plusz sokszor nem is konzinszrens/autentikus. Meg fantasy mércével sem. (Menzoberranzan drowjairol lényegében semmit sem tudunk. A Nagy Házakról és Lothról igen. A "köznépről" semmit. És itt most nem arról beszélek, hogy hidrológiai térkép és a variszkuszi hegységrendszer kialakulása, hanem hogy alig pár sor, amit tudunk róluk. Ezért majd minden kalandban Drizzttel és kompaniajacal futhatunk össze. Vagy ott a Sötétség világa: emlékszik valaki arra, hogy par mondatban említették hogy más korból/háttérrel rendelkező vámpírok Kain helyett pl.:Lokit tarthatják alkotóinak? Kezdtek ezzel valamit? Nem, hanem a kvazi-kereszteny hatteret favorizáltak.) és én egy olyan országban, ahol létrehozták a Betyarsereget, én annak hangsúlyozását hogy "hülyegyerek, afikció nem valóság, a betyár meg nem volt a baratod" Nem tartom echte rosz ötletnek.

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 661 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 06:42

Hàt lehet hogy sehol sem olvastad (nem ez a "hír", sok helyen legalábbis) de igen, ez volt a baj, az autencitás... (Mert ki a jobb szinkronszínész, az aki " Híres" vagy aki aki abból a csoportból jön, akinek hangját szinkronizálja. Ez bonyolult kérdés és egyik sem azt jelenti, hogy ki a tehetségesebb. Az csak ezután merül fel. + ehhez jön hozzá, hogy persze Berry jó szinkronszínész, de most már van pl transznemű szinkronszínész is. Aki azért nem kap lehetőséget, mert tapasztalatlanabb mint aki akkor kezdett, mikor ő meg nem. Vagyis hogy kepletes legyek:a gettó falait lerombolták, de meg a városba nem koltozhetnek be a zsidók. Jogilag mar lehetne, de furcsa mód épp most egy lakast sem adnak el ott. Plane ha zsidó a vevő...)

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5091 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Ma, 06:02

Off: Csak szólok, hogy a normális kritikák jó része arról szólt, hogy eddig is ezek a kitalált művek egy (tobbseguk ugyanolyan) nézőpontból íródtak... Most arról van szó, hogy legyen inkább egy másik ki próbálva (ideális esetben legyen több.)Na várjunk egy picit.

A kritikák azt fogalmazták, meg, hogy az Oriental Adventures nyolcvanas évekbeli roninromantika kliséket tartalmaz, nem igazi japánok vannak benne. Ez a rész így igaz.


Viszont.

1: azzal nem értek egyet, hogy ennek oka a rosszindulat/rasszizmus lenne. (tájékozatlanság + a Kurosawa-filmeket akarta megjeleníteni, nem a valódi japánt)

2: Eddig sem tiltotta meg senki, hogy valaki olyan szerepjátékot írjon, aminek több köze van a valóság dinamikájához, vagy mondjuk ázsiai, esetleg kelet-európai nézőpontból íródott.

Egyébként vannak is ilyen szerepjátékok (pl. Sengoku, Mythic Iceland vagy Spears of the Dawn).


 

Nana, a szinkronnal az volt a baj, hogy a színészek (sokszor) úgy beszelték például az "utca nyelvét", ahogy egyetlen afroamerikai sem a valóságban

 

 

Rövid megjegyzés:

Nem ez volt a baj. A nyolcvanas években lehet, de most nem.

Halle Berry simán el tudodd volna játszani egy transzneműt, a lemondott szinkronszínészek is jól végezték a munkájukat. (legalábbis olyat sehol sem olvastam, hogy ezért kritizálták volna őket)

https://www.wmagazine.com/story/animated-voice-actors-jenny-slate-big-mouth-race/

Az, hogy valaki a bőrszíne (nem fekete zsidó) vagy a nemi identitása (nem transznemű) miatt mond le egy munkáról, amire egyébként tökéletesen alkalmas, egyáltalán nincs rendben.

 

Ha nem ugyanolyan a színész, mint a forrásban, az egyébként hozzáadhat a dologhoz. Szerintem például Morgan Freeman jó Red volt a Remény rabjaiban, de a Pelikán-ügyirat sem azért rossz, mert Denzel Washington játszotta Gray Grantham-et.pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 661 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 21:25

Off: Csak szólok, hogy a normális kritikák jó része arról szólt, hogy eddig is ezek a kitalált művek egy (tobbseguk ugyanolyan) nézőpontból íródtak... Most arról van szó, hogy legyen inkább egy másik ki próbálva (ideális esetben legyen több.) Mert a kvázi feudális világ ugyanúgy volt elkészítve, ahogy azt Pistike elképzelte (rosszabb esetben ahogy az írók elképzelték hogy Pistike hogyan képzeli el)... Aminek semmi köze nem volt érintőlegesen a való világ dinamikajahoz (rossz esetben maga a nagy setting szenvedett hiányt a logikában és a konzisztenciában. Khm... Ökotertorista Farkas emberek.) Csak eddig nem tűnt fel.

Szecska

Szecska

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 71 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 18:42

Off: Igen a marketing hatalma + elég jól el lehet terelni a figyelmet a hibáktól ha magunkat progresszivnak állítjuk be (ellen oldalról meg ha a "velemenyterrorról" Meg hős ellen állónak tüntetjük fel magunkat... Mert ez egyszerűbb, mintha azt néznének, hogy jó film-e vagy könyv, szerepjáték. Például Star Wars: jó lett volna Hondo helyett Akbar? Hát amit irtak neki szerepet - utalok vissza amit a szinkronrol irtam -egyáltalán nem. Jó dolog, hogyha a szerepjatekot nem csak úgy irják, hogy pincelakó, mamapanziós gyerek akarjon játszani vele - mármint ahogy azt egy marketinges yuppi elképzeli, hogy egy hipotetikus ilyen nem létező leny milyen. Igen, jó dolog, korábban is jó lett volna.) Aki meg a piacról akar élni vagy elismerés re vagyik ne nyígjon ha változik a világ. (Egyébként látta valaki a South parknak azt a részét, amiben dndznek? Na Eric Cartman jut eszembe, amikor sokan világvégét és cenzúrát kiáltanak most... Korábban is volt, most ráadásul kevesebb is, de eddig ez sok embert megszokasbol vagy mert neki ez tetszett/előnye származott nem érdekelt. Emlékszik meg valaki a boszorkány pánik rá és hogy a dnd kiadója hogy használta fel a konkurenseivel való leszámolásra vagy csak én vagyok ilyen öreg?)

Aki képtelen fejben alkalmazkodni átmenetileg 2-6 órára egy nem létező világ eltérő általános szabályaihoz, kultúrájához, megoldási metódusaihoz, problémáihoz, szépségeihez és sötét oldalához, az a való életben pont ugyanolyan szinten képtelen elfogadni/egymás mellett élni más kultúrával, szemléletmóddal és elvárásokkal. Aki a való világ szarságait/eljárásrendjét/"igazságosságát"/szemléletét követeli egy szerepjátékon, az ne játsszon ilyet. Mert pont alkalmatlan arra, amit játszani akar.

 

A piacról élés majd megmutatja magát. Én tuti, hogy WotC termékért pénzt többet nem adok. Egyetlen kivétel a BG3, de azt is csak a Larian Studios miatt. Francba, pedig nagyon akartam tartani magam.Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4461 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 16:24

Szerintem Shadow of the Bad Wizard lesz, magyarul Hókuszpók árnyéka :D

Vagy visszatér a Free Companies of Four Towers - ugyanis ez volt az eredeti munkacím...

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 661 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 14:51

Off: Igen a marketing hatalma + elég jól el lehet terelni a figyelmet a hibáktól ha magunkat progresszivnak állítjuk be (ellen oldalról meg ha a "velemenyterrorról" Meg hős ellen állónak tüntetjük fel magunkat... Mert ez egyszerűbb, mintha azt néznének, hogy jó film-e vagy könyv, szerepjáték. Például Star Wars: jó lett volna Hondo helyett Akbar? Hát amit irtak neki szerepet - utalok vissza amit a szinkronrol irtam -egyáltalán nem. Jó dolog, hogyha a szerepjatekot nem csak úgy irják, hogy pincelakó, mamapanziós gyerek akarjon játszani vele - mármint ahogy azt egy marketinges yuppi elképzeli, hogy egy hipotetikus ilyen nem létező leny milyen. Igen, jó dolog, korábban is jó lett volna.) Aki meg a piacról akar élni vagy elismerés re vagyik ne nyígjon ha változik a világ. (Egyébként látta valaki a South parknak azt a részét, amiben dndznek? Na Eric Cartman jut eszembe, amikor sokan világvégét és cenzúrát kiáltanak most... Korábban is volt, most ráadásul kevesebb is, de eddig ez sok embert megszokasbol vagy mert neki ez tetszett/előnye származott nem érdekelt. Emlékszik meg valaki a boszorkány pánik rá és hogy a dnd kiadója hogy használta fel a konkurenseivel való leszámolásra vagy csak én vagyok ilyen öreg?)

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12407 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 14:32

Off: Becs szó, ez lesz az utolsó elterelés (másra nem is reagálok, de a levonható tanulsàg, a fő témába is vág) , de el kell oszlatni ezt a tévhitet: A Disney - és főleg ezen belül is a Star Wars - csak a stúdió korábbi önmagához képest volt progresszív...

 

Más a véleményem, gyanítom ezzel nem vagyok egyedül. pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 661 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 13:50

Off: Becs szó, ez lesz az utolsó elterelés (másra nem is reagálok, de a levonható tanulsàg, a fő témába is vág) , de el kell oszlatni ezt a tévhitet: A Disney - és főleg ezen belül is a Star Wars - csak a stúdió korábbi önmagához képest volt progresszív... Attól még elég rasszista és anti feminista volt (mert ez egy folyamat: lehet már "néger" az egyik - kisebb jelentőségű - Protagonista. Lehet szerelmes - de csak egy sárgabarack - és lehet "vicces"/viccesen gyáva stb. - mint a korai Eddy Murphy. Fiaim, ennél még a 90'es évek tvs rajz filmjei is progresszivabb volt. Pl. : a Power Rangers ami egy Merchandise volt és a Captain Planet. Pedig utobbiban a " Misztikus fekete" És a "szíves indián" Csak egy fokkal jobb mint a vicces fekete sidekick.)

Szecska

Szecska

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 71 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 13:04

Újabb fejezet: a SotDL-ból készülő általános, nem-annyira-grimdark fantasy játék korábban Shadow of the Mad Wizard névre hallgatott, de ez meg fog változni. Úgy tűnik, a "mad"-del van a baj, ami mentális betegségekre és szociális megbélyegzésre utalhat... :hedbeng2:

Szerintem Shadow of the Bad Wizard lesz, magyarul Hókuszpók árnyéka :D


Módosította Szecska: Tegnap, 13:05


Szecska

Szecska

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 71 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 12:56

Nana, a szinkronnal az volt a baj, hogy a színészek (sokszor) úgy beszelték például az "utca nyelvét", ahogy egyetlen afroamerikai sem a valóságban. (Hogy megértéseteket európai fejjel, mi a baj ezzel: ez az, amikor 30+ éves színész a mai fiatalokhoz szól, szlengben. JoJo, brúder, ez a stájsz, nem kiràly ez a sirály már mert tréfli ez a Terra firma, de szólok a polgarmesternek... Röviden: a "fekete szinkron"= Győzike show+mikor a legutaltabb iskolai tanár vicces akart lenni. Esetleg egy kis Eddy Murphy pluszba rá, akkor is ha kamaradráma)

/BOCS, OFF ON

Úgy híjják, hogy szinkronrendező. Ha ez a tag aszongya "yoyo brúder", akkor a szinkronszínész aszongya "yoyo brúder". Ha gettónégert raknak be az átlátszó szobába, a szinkronrendező akkor is "yoyo brúder"-t fog tőle kérni, ha ő ezt tartja hitelesnek (vagy a brief mondja, hogy a célközönség szerint így köll beszélnie), és akkor a gettónéger addig gyakorol, míg el nem mondja úgy, ahogy kérik.

 

Egyébként meg a színészet azt jelenti legutolsó tudomásom szerint, hogy eljátszol olyat/azt hitelesen, ami nem vagy. Ergo ha gettónéger szinkronizál gettónégert, az nem színészet. Mint ahogy ha Swarczi eljátssza a terminátort, az sem színészet.

 

Személyes példa: az American Horror Story hoteles évadában volt az a transzvesztita vendég  csávó, na az a pali játszott elképesztő meggyőzően, minden túlzásoktól és manírtól mentesen, emberien, zseniális. Mondtam is magamban, na ez igen, ez a pasas SZÍNÉSZ. Rákerestem a neten, kiderült, hogy TÉNYLEG transz vagy meleg vagy mittutomén mi. Ja mondom, akkor nem is akkora színész. Mert csak saját magát adta...

 

Az erős női példaképek kitermelésében meg Ridley Scott, George Lucas és James Cameron anélkül, hogy AZT AKARTA VOLNA, többet tett a filmiparban, mint bármelyik fullba kretént nyomó diznis propagandista fostenger.

/BOCS, OFF OFF


Módosította Szecska: Tegnap, 12:57


strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8570 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 12:53

Tiszteletteljes kérésem, hogy ennél jobban ne kanyarodjunk el az eredeti témától.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]