Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 1 Szavazat

Michael Scott-Earle: Triple Threat (Star Justice 1-3)


 • Válasz írásához lépj be
12 hozzászólás érkezett eddig

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4539 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.18, 17:59

Tamer 2 kivégezve

rostos

rostos

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.14, 19:50

Köszönöm szépen a választ, Petrus!

Igen, olvastam a különféle elméleteket, hogyan is lehet képes rövid idő alatt ennyit írni.

 kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1887 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.10, 14:41

Mondjuk amíg jó könyveket ír, addig leszarom, hogy ki írja és milyen módon. Sajnos én az első részt se tudtam megnyitni, letöltéskor mindig valami hibára futott, este megnézem, hogy azóta javult-e már a helyzet. :gugye:Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4539 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.10, 14:37

Esetleg olvasta valaki a Tamer, Star Justice, Space Knight, vagy más Michael Scott-Earle sorozatok második-harmadik köteteit? Amennyiben igen, megköszönném ha röviden írnátok róluk! Van olyan sorozat, ahol a folytatás jobb mint az első kötet és érdemes beszerezni őket?

Ez a cikkem a Star Justice első három részét egyszerre tárgyalja, a negyedik részről pedig itt írtam (ez a cikk is ott jelent meg először, Bepe kérte el :) ). Ez a sorozat szerintem jó, nekem tetszik. A Tamer 2. része éppen olvasás alatt van, már kb. 2/3-ával végeztem, és szerintem gyengébb, mint a kezdés volt, majd írok arról is.
A többibe még nem kezdtem bele.

Ami a vásárlást illeti... Nem árt tudni, hogy Earle tevékenysége elég "szürkezónás". Kicsit utánaolvastam, miért is dobták ki az Amazonról, és azt láttam, hogy felmerült a neve a kínai kattintás farmerek, illetve a "ghost writer" farmok kapcsán:
- Előbbi azt takarja, hogy az Amazonra felkerült friss könyvei gyanúsan gyorsan az érdeklődési listák élére kerültek azzal, hogy szerte a világból váratlanul sokan kattintottak rá (review nem is kell, az Amazon ezt az ajánlások, a népszerűség sorrendjének titkos hangolására használja). Earle az ártatlanságát hangoztatta, de az Amazon kidobta. Konkrét bizonyíték sosem jelent meg.
- Utóbbi pedig azt az elterjedt üzleti gyakorlatot jelenti, amikor amatőr, névtelen, de tehetséges írók százai(!) egy-egy elkészült vázlat, draft alapján írnak meg fejezeteket, komplett könyveket, amik aztán kis szerkesztés és összefésülés után más, bejáratott nevek alatt jelennek meg. Earle-t is érte ilyen vád, bár a saját neve alatt megjelenő könyvei általában jellegzetesen felismerhető stílusúak, néhány könyve és sorozata gyanús. Emellett őt sejtik az Eric Vall álnév alatt megjelenő könyv-dömping mögött is. A fickó biztosan nem létezik, mert az utóbbi pár évben százával "írt" könyveket, a becslések szerint napi 20-25 ezer szó tempóval, alvás nélkül, ami teljes képtelenség (egy tehetséges, kreatív, jól gépelő író kb. 1000 szó/órát tud, szerkesztés nélkül, max. fél napig, és már ez is nagyon kimerítő). Ennek ellenére elérhető az Amazonon, nincs zárolva.
Szóval lehet támogatni, de csak megfontoltan, figyelembe véve a fentieket.

rostos

rostos

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.09, 22:58

Köszönöm szépen a cikket, érdekes volt olvasni!

 

Eddig nem hallatom a szerzőről. Miután kiderült, hogy a könyvsorozatok első kötete ingyenesen letölthető, be is szereztem ezeket. Elég sokat vonatozom és munkába menet/onnan jövet pont ezt a könnyed ponyva stílust a legkellemesebb olvasni, ezért hamar végeztem is az első kötetekkel.

 

Úgy, hogy ingyen voltak, abszolút megérte mindet elolvasni, de persze volt köztük ami jobban és olyan is, ami kevésbé tetszett. A gördülékeny stílus és a fordulatos cselekmény eddigi benyomásaim alapján mindegyik Michael Scott-Earle könyvre jellemző. Ami szintén tetszik, hogy a földharc/pusztakezes harc/közelharc jelenetek többsége jól megkomponált, realisztikusnak tűnik. Sokszor némi kiegészítést is fűz ahhoz, hogyan is működik egy bizonyos támadás/védekezés és olykor akár az adott mozdulatsor biomechanikáját/elméletére is megmagyarázza (a szerzőnek vagy átfogó önvédelmi ismeretei vannak, vagy egy szakértő látja el ilyen jellegű tanácsokkal). Mindezt teszi úgy, hogy közben nem vonja el a figyelmet a történetről.

A fordulatosság ellenére több történet is némileg egysíkú, de persze ponyvák esetén nem is kell irodalmi mélységre számítani. Ami szintén zavart, hogy sok esetben is olyan fordulatokkal él a szerző, illetve úgy meséli a történetet, hogy az az érzésem támad, egy számítógépes játék végigjátszásának egyes szám első személyben előadott beszámolóját olvasom. Ezt a hangulatot erősítik olyan kifejezések gyakori használata is, mint pl. "cooldown", vagy "unlocking abilities". Volt amelyik könyvben kitalált arra valami, az adott setting logikájába illeszkedő magyarázatot a szerző, hogy miért fordulnak elő a videojátékos elemek, de sok esetben nem.

 

 

Az egyes könyvsorozatok szigorúan szubjektív értékelése:

 

Tamer: King of Dinosaurs: Végül is szórakoztató volt, de nem venném bele a top 3-ba. A történet kicsit egysíkú, de a szereplők jól kidolgozottak, éppen kellő mélységgel ehhez a stílushoz. A folyton visszatérő videojátékos hivatkozások szerintem zavaróak. Kicsit röhejesnek éreztem, hogy a főhős számítógépes játékokat játszva sajátította el a vadonbéli túlélés fortélyait, vagy hogy pillanatok alatt megtanult íjászkodni, de persze ponyvaregényekben nem érdemes fennakadni ilyesmin. 

 

Star Justice: Nem rossz, egy távoli jövőben játszódó sci-fi misztikus/természetfölötti elemekkel megfűszerezve. Még gondolkozom rajta, hogy megvegyem-e a folytatást.

A setting kicsit a Phoenix Wolf – Bukott Angyalok sorozatra emlékeztet.

De az volt a benyomásom, hogy a Star Justice setting sokkal kevésbé koherens és kidolgozott, mint a már említett Bukott Angyalok világa. Számomra ez a tudományos/technikai háttér bemutatásánál és különösen az űrutazás esetén érződött.

 

Space Knight: Valami Warhammer 40,000-re emlékeztető setting techno-mágiával. Szintén a nem rossz kategória. Kicsit egysíkú szereplők és történet. Megint csak a túl sok videojáték-szerű elem ami, rontja az olvasásélményt, de azért szórakoztató.

 

Dragon Slayer: A cím mindent elárul (vagy mégsem?). Annyira nem volt rossz, de nem feltétlen hozta meg a kedvem, hogy többet akarjak ebből a sorozatból olvasni.

 

The Destroyer: Ez tetszett a legjobban, epikus dark fantasy, több időszálon futó cselekménnyel, kellően összetett szereplőkkel, érdekes, váratlan fordulatokkal. A történet többé-kevésbé logikus és koherens. Pl. itt a világ logikájába illeszkedő magyarázatot kapunk arra, hogy miért is annyira tápos a főhős. Megvettem a 2-4 köteteket is, amit nem bántam meg, bár az utolsó könyv második felét kicsit összecsapottnak éreztem. Nem került lezárásra a történet sem, ami szerintem kár, a negyedik kötetben valami illő befejezés simán megoldható lett volna. Állítólag valamikor lesz majd folytatása.

 

Concrete Chaos: csak röviden beleolvastam, nem jött be

 

Death Ship: Az alapötlet talán nem lenne rossz, de maga a történet tele van logikai bukfencekkel. Kicsit egysíkú szereplők és történet. Ebben a könyveben is zavartak videojátékos kifejezések.

 

Lion's Quest: Ez volt a másik olyan sorozat, ami nagyon tetszett. A főszereplő egy e-sport bajnok, akit felkérnek egy fantasy VR-játék tesztelésére. De éppen emiatt ebben a könyvben nem volt zavaró a videó-játékos elemek használata, mivel azok játék közben, a fantasy világban jelennek meg, így itt van létjogosultságuk. Szintén jó magyarázatot kaptunk arra, mért annyira jó harcos és atléta a főhős. A szereplők sokszínűek, életszagúak mind a földön és a fantasy világban egyaránt. Van a sorozatban jó pár vicces jelenet is, amin könnyesre röhögtem magam. De szerepel pl. az első könyvben egy abszolút realisztikus késes támadó elleni harc is. Ebből is beszereztem a 2-3 köteteket, amit nem bántam meg. 

 

Hell High: csak röviden beleolvastam, nem jött be

Rock God: csak röviden beleolvastam, nem jött be

Monster Empire: nem olvastam

 

City of Light: Pozitívan csalódtam benne, úgyhogy végigolvastam. Nyomozós városi történet némi mágiával, női főszereplővel. Számomra nagy pozitívum, hogy nincsen tele oda nem illő videojátékos elemekkel.

 

 

Esetleg olvasta valaki a Tamer, Star Justice, Space Knight, vagy más Michael Scott-Earle sorozatok második-harmadik köteteit? Amennyiben igen, megköszönném ha röviden írnátok róluk! Van olyan sorozat, ahol a folytatás jobb mint az első kötet és érdemes beszerezni őket?

 Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2486 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.21, 20:35

Ponyva, de nagyon jó cucc! Köszi, hogy felkeltettétek a figyelmem iránta. A szerző szinte összes sorozatából az első kötet ingyen letölthető, hangoskönyvként ingyen hallgatható. Ez különösen jó lett abban a változatban, amit Jessica Threet és Christopher Boucher olvas fel:
https://michael-scottearle.bandcamp.com/album/star-justice-book-1-eye-of-the-tiger

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4539 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.20, 10:01

A Monster Empire, vagy a Tamer egészen más jellegű, mint az "adventure sci-fi" jegyeket mutató Star Justice, vagy a dark fantasy The Destroyer. A Goodreads oldalán átfogóbb képet lehet olvasni róla az olvasói vélemények alapján. Nemrég fedeztem fel én is magamnak, igyekszem majd belenézni minden sorozatába, és beszámolok róla a subreddit-emen.

DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 849 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.19, 12:56

Még nem hallottam az íróról, köszi a fejtágítást!

A honlapján beleolvastam néhány ciklusának a tartalmába.... hátööö, elég érdekes. :gyagya:  

 

Monster Empire

 • Step 1 - Find beautiful monster girl
 • Step 2 - Bed beautiful monster girl

 • Step 3 - Make half-monster-half-human child that has magical abilities with beautiful monster girl

 • Step 4 - Go to Step 1 with different monster girl until an unstoppable horde is made

 • Step 5 - Conquer the world

 

Tamer: King of Dinosaurs

 

Control dinosaurs.

Tame women.

Rule the world.NoHoleBagel

NoHoleBagel

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.18, 10:58

Húúúú, ezek a könyvborítók visszarepítettek a múltba! :DPetrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4539 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.18, 09:48

Ha jól számolom, eddig 48 könyve jelent meg a csávónak. :O

A helyzet az, hogy jól ír, és képes tömör, mégis evokatív mondatokat írni, amik nem töredeznek szét, szóval olvastatja magát. Emellett a témái tipikusan a modern sci-fi/fantasy "ponyva" kategóriába esnek, amiket jól lehet falni, a fontosabb eseményeket, kiszólásokat mégsem felejted el, pedig nem rövid könyvekről van szó. Pontosan feltérképezte, kik alkotják a célközönségét és azt szállítja, amit elvárnak. Ezért persze sosem fog magas irodalmi díjakat nyerni, de kit érdekel? :)

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4689 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.18, 08:08

Koszi, mar le is szedtem az e-readeremre.

kukac

kukac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1887 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.18, 07:33

Az első könyv ebookja egyébként ingyenes: https://www.michaelscottearle.com/star-justice

 

Ha jól számolom, eddig 48 könyve jelent meg a csávónak. :OCikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6638 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.18, 06:19

Valamikor a távoli jövőben, amikor az emberiség már rég kirajzott a csillagok közé, ahol a milliárdos megavárosok, szétszórt bányász- és farmer-kolóniák a megacégek és korrupt kormányok uralma alatt senyvednek... Adam egy ex-űrtengerész, akit egy titokzatos szervezet kísérletekre használt fel és egyébként is kiváló emberi fizikumát egy tigrissel keresztezve szuperkommandóst faragtak belőle. Már két éve szolgál náluk és eddig minden bevetést túlélt - a tulajdonosai minden erőfeszítése ellenére. Miközben más, hozzá hasonlóan átalakított társai sorban elhullanak mellőle a céges érdekeltségek elleni rajtaütésekben, ő egyre erősebbé és ügyesebbé válik. Aztán a Trappist-1e bolygó egy megavárosában, egy hiperkorp adminisztrációs és kísérleti torony-komplexum elleni rajtaütésnél összetalálkozik egy igézően szép és veszedelmes nővel, Eve-vel.

http://lfg.hu/97349/ismerteto/michael-scott-earle-triple-threat-star-justice-1-3/


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]