Ugrás tartalomhoz


Fotó

Armageddon


 • Válasz írásához lépj be
136 hozzászólás érkezett eddig

Meglivorn

Meglivorn

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 149 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.05.18, 14:46

Nemnem félreértettél. A nomádokkal annyi bajom, hogy a történet szerint teljesen elembertelenedett alakok (és most nem a történelmi nomádokra gondoltam) és hasonlók. Valahogy ahhoz kevésnek érzem az időt, hogy azt is elfelejtsd mi az a Föld.

Ami a városokat illeti: pont most jelent meg egy könyv az angliába kiment vendégmunkásokról. Szakmával rendelkező, normális egzisztenciával rendelkező szakmunkások, akik a szervezés és nyelvtudás hiánya miatt (és mert átbakták őket a palánkon a "közvetítők") odakinnt az utcán végezték. Hazamenni pénzük nincs, két-három hónap alatt lesz belőlük alkoholista csöves, aki minden létező emberi és civilizációs viselkedésformát levetkőzött. Valós példa, létezik, direkt nem fogalmazok konkrétabban.

Az marsi szakmelósok, akik felépítették a piramisokat és a várost, rövid úton az utcára kerültek, csináljanak amit akarnak. Az pedig nyomort, káoszt és pusztulást szül. Ahhoz még nem tellt el elég idő, hogy akár maga a mars vezetősége rájöjjön, hogy az ott lévők az össz "megmaradt emberiség" (a Földön nem tudni mennyi a túlélő, sőt hogy van-e), és hogy a munkásokra újra szükség legyen.

_Regős (NPC/NJK)

_Regős (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.05.17, 20:39

Ezzel az érveléssel csak az a baj, hogy a Mars első telepeseit valószínűleg nem a Föld nyomoenegyedeinek csőcselékéből toborozták. Feltételezem, hogy még az egyszerű építőmunkásnak is igen szigorú fizikai,pszichikai követelményeknek kellett megfelelni, akárcsak a mai asztronautáknak. Tehát valószínű hogy a projekt vezetői is úgy gondolhatták hogy teszem azt a szakadt csövesek, motrbicikli láncot lóbáló bandatagok, kokóval seftelő dílerek, zsebesek, stricik és gyilkosok csak igen kis mértékben fognak építő jelleggel hozzájárulni az első nyagyvárosok alapkőletételéhez. Már ha be tudják őket terelni egy transzporthajóba és nem szedik darabokra egymást az odaút alatt. Akik végigcsinálták az első lakópiramisok felépítését, valószínűleg szakterületükön jól képzett, átlag feletti akaraterővel, stabil személyiséggel, és nem utolsósorban kiváló szociális és alkalmazkodási készségekkel rendelkező emberkék lehettek, mert ennek híján nem volnának rá képesek. (Gondolom az első évben kissé szűkös helyen lehettek.) Szóval isgenis meglehetősen sok "civilizációs máz" volt rajtuk, akiknek az első éjszakáján valószínűleg nem a börtönökből közismert "főnökök" és "köcsögök" című közjáték volt a legnagyobb gondjuk. Az általad felvázolt "levetközni a civilizációs mázat" és úgy viselkedni mint az állat, csak egy esetben fordul elő: ha az ember atomizálódik, magányossá válik és társas kapcsolatai teljesen leépülnek. Ez a pénz hajtotta Földre és a városi patányfajtára, ahogy írtad, igaz is. Namost ha egy embercsoport egymásra van utalva és a túlélésért hajt, megelepő szolidaritásról és bajtársiasságról képes tanúbizonyságot tenni, ellenkező eseben rövid úton megdöglik. Vannak egészen megdöbbentő példák arra, hogy egy városi patkány a környezet hatására hogy képes leépíteni addigi személyiségét és felépíteni egy újat, amivel túlélheti a következő napot. Szóval talán még az sem lehetetlen , hogy igenis kimennek űrbirkát terelegetni, meg űrgombát termeszten. Az óriási szükség nyomása alatt, nyomornegyedek helyett pillanatok alatt kialakulhat egy jól kooperáló közösség. lásd a II.Vh nagy csatáinak katonatörténeteit (Elit Alakulat), vagy teszem azt a kőkorszaki ősközösségeket. Egyébként nem tudom mi bajod a nomádokkal, ugyanis pont ez az életforma, ami minden embert aki hajlandó a törzsért, a közösségért gürizni a tesvérévé tesz. Nem akarlak töriből leckéztetni, de gondolom te is tudod, hogy a nomád társadalmak voltak az egyetlenek, akik nem tartottak rabszolgákat -legalábbis a klasszikus értelemben nem- és szemléletükben a család, a közös vér szerepe mindennél előbbre való volt. Ennyit az embertelen nomádokról.

Meglivorn

Meglivorn

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 149 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.05.17, 10:19

Hehe. Látom mindenki begyógyult a környezetszennyezős-nyomorgós CPbe és nem tud kitörni onnan :punny:

Érdekes hogy ugyanekkor az CP2020-ban a kiválasztandó 8-17-ig munkahely meg a divatmacsó hozzáálás senkit nem zavar különösebben.

Igaz hogy az A2092 marsán van hely. De az ember egy városi patkányfajta, aki nem fog kimenni űrbirkát legeltetni tömegesen csakazért mert kirugták a munkahelyéről, és nem fizették ki neki a jegyet vissza a Földre. Pillanatok alatt tudnak kialakulni nagyon durva nyomornegyedek és bandaháborúk.
Az egyetlen ami zavaró lehet az elembertelenedett nomádok a kanyonokban, de vannak egészen megdöbbentő példák arra, hogy a környezet hatására valaki hogy képes levetkőzni minden civilizációs mázat, szóval talán még az sem lehetetlen.

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.05.16, 08:06

Félreértés vala: én a saját verziómra mondtam, hogy olyan, mint egy JD adaptáció. A hivatalos világ egy Mutant chronicles adaptáció :party: Ott viszont több száz év telt el, így szépen felnépesedtek, és újra elkezdték tönkretenni magukat.
A lényeg, hogy újonnan terraformált világon nem lesz cyberpunk. Egyszerűen képtelenség. Vagy a terraform előtt, vagy sok 100 évvel utána. Ezek a lehetőségek. Sztem

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.05.16, 07:56

Hát nemtom. Szerintem akkoris túl van bonyolítva, nem gyengén. Világ: Mondjuk Kornya elég jól megmondta a valódit anno a Rúnában, de ha Noro szemszögéből nézem (zárt városok...) így is érdekes. Bár nem olvastam, hogy zártak lennének. A vadon meg alkalmas az életre, lásd speckó növények vannak, meg marhanagy tigrisek ha jól emlékszem, vagy mik mászkerálnak, hiszen ezek ellen védik a teheneket (amik mellesleg 2x akkorák lettek, mint földi őseik :party: ) a pásztorok.

ndee

ndee

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 273 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.05.15, 23:33

Mostanában indítok egy Armageddon kampányt. Kicsit elgondolkodtam azon, hogy mégis a "hivtalos szervek" hogyan miként jelennek meg New Hessenben. Azaz szerintetek a várost birtokló cég fölvállal-e olyan feladatokat amik nem a profit védelmével, hanem a tágabb értelemben vett rend és életvédelemmel foglalkoznak. Azaz kinek lehet bejelenteni egy gyilkosságot, nagy értékű csalást, gyújtogatásokat, (egyátalán van ott tűzoltóság?), ki nyomoz a terroristák után és egyebek?


Vannak rendes rendvédelmi/polgári védelmi szervek, csak a társaságok fizetik őket, mint a robotzsaruban.

Egyébként minden rendszer izlés kérdése, de abszolút nem kell matekzseninek lenni az Armageddonhoz, mert ha én képes voltam mesélni benne pár százat, akkor bárki utánamcsinálja :party:

Módosította ndee: 2006.05.15, 23:36


ndee

ndee

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 273 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.05.15, 23:30

Na sorban akkor

December:
2092-ben egy tűpisztollyal belédlövik egy mp alatt a KK-t. Nem kell műtét.

Regős:
Tökéletesen igazad van, de a könyv nem használható arra, amire ki lett találva, ha szó szerint veszed. Ha sci-fit akarsz, az alapkönyv pár sallang figyelmen kívül hagyásával teljesen jó.
Ha viszont cyberpunk/dark hangulatot akarsz, szorozd fel mínimum tízzel a 10M embert szépen, és máris minden igaz, ami le van írva.
Csak annyi módosítás még, hogy vagy a 2092-t kell kitolni, vagy a terraformálást előrébb tolni 2061-ről (asszem akkorra írják).
Mi így játszottuk, és teljesen jó volt, lehetett futkározni a harci zónákban a tömeg elől :party:
A 10M ember totál kevés.

Noro:

Ez nem a Judge Dredd, ez hamisítatlan majdnem eredeti ötlet az egyik legjobb rpg rendszerrel, a terraformálás egyáltalán nem hülyeség. Sok kaland elfér a külvilágban. És ott az űr felfedezése is. Szerintem nincs vele gond, csak sajna ráfért volna egy 2nd Ed. Kár érte

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.05.13, 13:26

Regős: felejtsd el a terraformálást (amúgy is marhaság). Sokmillió ember él bezárva 9 vagy 10 (teljesen zárt) városba. A külvilág az életre alkalmatlan. És megvan a Cyberpunk.
(Ha meggondolom, ez egy Judge Dredd adaptáció a Marsra ;) )

_Regős (NPC/NJK)

_Regős (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.05.12, 23:33

Hát nem tudom, szerintem az Armageddon világképe másképpen "darkos" mint mondjuk a CP2020-é. Ugye utóbbinál a sötét-fílingehz hozzájárul az a tény hogy az emberi élet -többek között- azért értéktelenedett el, mert a Föld túlnépesedett, baromi nagy a zsúfoltság, nem számit, hogy egy tömegtüntetés szétoszlatásakor vanak e halálos áldozatok, vagy hogy egy járványt idejében fékezzenek meg, hiszen már úgyis annyian vannak, hadd hulljon a férgese (értsd:akinek nincs pénze). Szerintem a klasszikus cyberpunk (mocsok, nyomor erőszakhullám, bűnözés túlnépesedés, stb) legalább annyira elcsépelt és erőltetett mint egy star trek szpandexgatyás héroszai. Igazából nem látom be hogy a marson ugyan már miért olyan értéktelen az emberélet, mint egy CP2020 világban.
A Mars bolygóra szorult emberiség létszáma néhány millióra esett, tehát kissé nagy luxus a kemény kéz politikája, többek között ezért dívik a halálbűntetés helyett a kényszermunka. Hely szűkében sem mondhatnánk, hogy vannak mert egy Mars méretű bolygó annak az alig tízmilliónak (most fejből nem tudom mennyi, de rémlik hogy itt körűl írja az alapkönyv), több mint elég. A tervező, Szigeti Sándor érzi is, hogy a korai céges háborúkról szóló mondatok kissé sántítanak is, hiszen mi a picsáért marakodnának egymással, ha tárgyalóasztal mellett osztják fel maguk között négyzetkilométerenként a bolygót, egy cég fennhatósága alá akkor is annyi terület jut amennyit belátható időn belűl sem beépíteni, sem maximálisan kihasználni nem tud. Erre egyszerűen nincs elég ember és kapacitás. Ha jól emlékszem, a bolygón nyolc nagyváros van (ami egyben nyolc nagy cég székhelye is.) Az egész bolygón meg lakjanak tízmillióan. Tételezzük fel hogy enek harmada gyerek, vagy öreg, szóval nem aktív kereső. Eszerint az aktiv dolgozók száma egy városban alig éri el a milliót. Ez már kritikus munkaerőhiány. Ebbe a koncepcióba már nem férnek bele tömeges elbocsátások és utcára kerülések. Ez már olyan kis szám, hogy a cégek nemhogy kifele rugdossák, hanem a székükbe ragasszák és tenyérből etetik az embereket, nehogy elmenjenek. Legalábbis ez lenne logikus. A másik szerintem, ezen a szinten a cégeknek már nincs miért a profitot hajtani. Minek? Kinek? Övék minden. Az egész bolygó, a vízellátás, élelmezés, lakhatás, minden az ő kezükben van. Tulajdonképpen ők jelentik az életbenmaradást a bolygón. Kell ennél nagyobb hatalom? Éhséglázadások? Könyörgöm, ott van egy magas technológiával felszerelt, terraformált bolygó, ami ipari méretekben képes ontani az élelmiszert. 10 millió ember nemhogy éhezik, hanem hízik a túltermelésben. Szóval én a cyberpunk hangulatot nagyon erőltetettnek érzem, szó szerint keresni kell az indokokat és érveket, hogy fenntartható legyen a világképe.

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.05.12, 13:10

Szerintem nem sz@rakodnak a műtéttel. Legyen nálad, ha nincs bevisznek. Legalább van ürügy, heh. Ja, orwellesebb lenne, de ez Armageddon ;)

ndee

ndee

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 273 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.05.11, 21:12

A KK nem a bőr alá van belőve?
Vagy az csak az első generációnál volt így?

Sztem úgy Orwellesebb, és a hatóságoknak kényelmesebb

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.04.01, 07:42

Persze, bárhol igazoltathatnak, miért ne? Mint most :gyagya: A kk-t gondolom úgy pótolják, ahogy nálunk a személyit.

_Regős (NPC/NJK)

_Regős (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.31, 18:02

És mi a helyzet a Kolonista Kártyákkal (szem.ig)? Mi történik ha valaki elhagyaj, vagy ellopják? Kinek a feladata pótolni? A céges rendőrség bárhol igazoltathat a városban?

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.31, 16:33

Heló! Nos azért ezek a szolgáltatások (rendőr, tűzoltó, mentő) persze léteznek, de (szerintem) csak max. a B jelű kerületekig, a C-ben esetleg tűzoltó, ha már ég a fél város. De lényegében a Fenriré az egész 'Hessen, úgyhogy ezek a szervek sem függetlenek tőle. Sőt hát végülis állam nincs is, a szerepét a cég vette át, szóval nem is lenne más akitől füghet(né)nek. A rendet azért fönntartják (a belvárosban), hiszen a munkaerő nem élhet állandó stresszben. Vagy valami.

_Regős (NPC/NJK)

_Regős (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.30, 19:01

Mostanában indítok egy Armageddon kampányt. Kicsit elgondolkodtam azon, hogy mégis a "hivtalos szervek" hogyan miként jelennek meg New Hessenben. Azaz szerintetek a várost birtokló cég fölvállal-e olyan feladatokat amik nem a profit védelmével, hanem a tágabb értelemben vett rend és életvédelemmel foglalkoznak. Azaz kinek lehet bejelenteni egy gyilkosságot, nagy értékű csalást, gyújtogatásokat, (egyátalán van ott tűzoltóság?), ki nyomoz a terroristák után és egyebek?

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.23, 14:43

Néhány cyberpunk regény aszt' jönnek az ötletek.

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.23, 14:42

Ja, nincs ;) Sorry...

_Regős (NPC/NJK)

_Regős (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.23, 14:10

Nem tudom, szerintem annyira nincs benne sok táblázat. Ami van az meg tényleg segít.
Szóval ha van valami anyagod, szívesen elolvasnám.

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.23, 09:43

Ja, a miénk, höhö ;) Téged/titeket nem zavar az a soksok szám meg táblázat?

_Regős (NPC/NJK)

_Regős (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.22, 21:18

Az eredeti rencerrel?


Igen, persze. Miért van nem eredeti is?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]