Ugrás tartalomhoz


Fotó

Művész kávézó


 • Válasz írásához lépj be
2482 hozzászólás érkezett eddig

_Makaluki (NPC/NJK)

_Makaluki (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.25, 19:23

Su2Fe4, u2u ment :D

_Su2Fe4 (NPC/NJK)

_Su2Fe4 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.23, 16:56

Ahoi!
Köszönet az infókért. Azt hiszem körülbelül ilyesmire számítottam. A korábbi véleményemhez tartom magam, ugyhogy Makaluki szívesen venném ha esetled meg tudnád adni az animáció szakban jártas személy elérhetőségét (persze csak miután ő is beleegyezett). Előre is ezer hála és köszönet!!!
Addig meg marad a folyamatos gyakorlás, és gyakorlás.....

Draakenlinge

Draakenlinge

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 559 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.11, 19:26

egyébként a felvételiben tényleg a sörözés a legjobb. Mármint minden nap, utána. csak kicsit megterheli a pénztárcát. kész szerencse, hogy a második forduló egy hetes képzőn... :)
egyébként még lehet számítani olyanra is, hogy brainstormingolni kell fogalmakra, mondjuk 3 perc 1 rajzra, és ezt nyomják vagy egy óráig. aztán meglévő műalkotás (grafika v festmény) más nézőpontból való leképzése... Makaluki már leírta a többi lényegeset.

_Makaluki (NPC/NJK)

_Makaluki (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.11, 18:09

Elkezdtem írni a hozzászólásomat közben elmentem telefonálni, szóval nem láttam Draakenlinge írását, te is jól beszéltél, most megkapták :)

_Makaluki (NPC/NJK)

_Makaluki (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.11, 17:58

Ó, valami miatt azt feltételeztem, hogy ebben az évben fogsz felvételizni. 3 év alatt egész jól fel lehet készülni. Az is jó, hogy pontosan tudod mit akarsz.

A kontaktusaim: Képző/tervezőgrafika, Ipar/fotó/animáció, ok hülyeséget írtam az előbb, vizkom-osok.
Egyébként időközönként kiállítást csinálnak a hallgatók munkáiból, azt pl én is meg szoktam nézni, már ha valaki elhív. Az iparon még a felvételin készült (jobb) munkákat is ki szokták állítani. A BMV-n az educatio kiállításon mindkettő egyetemnek szokott standja lenni.
Felvételi: Képzőn: első fordulón beadod a mappádat és kitöltesz egy műveltségi tesztet. Második ford portrérajz modell után+szaknak megfelelő feladat, 3. ford szakfeladat+ beszélgetés.
Ipar: beadod a mappádat majd egész napos eloglaltság rajz+kreatív feladat, este eredményhírdetés, ennél tovább még nem jutottam el, ezután van színes tanulmány, műveltség, ábrázoló geometria, beszélgetés.
A vizkom-on belül én a grafikára mentem nekem délelőtt portrét kellet, vagy legutóljára bármelyik részletet a teremből (kompozíiós érzék). Délután kreatív feladat, itt megadják, hogy mekkora és hány felületre lehet dolgozni majd mondanak egy szót (témát), pl: tél, reggel, fogyás és ennyi. Mindkét résznél fontos hogy a választott szakirányodnak(fotó, grafika, animáció) megfelelő látásmóddal végezd.
Képzőn tervezőgrafika 2. ford: aktrajz modell után, hajtogass papírt (nem árt ha van valami értelme az eredménynek), rajzold le, gyűrd össze, rajzold le. Megadnak 2 betűt, komponáld össze A/3-on.
képgrafika 2.ford: 3 aktrajz.

Milyen stílusban? Ahogyan én láttam ez teljesen mindegy, vannak ilyen pletykák, hogy úgy kell rajzolni, hogy minden árnyékvonal egy irányba néz meg mittudomén, ez persze hülyeség. Persze vannak dolgok amiket érdemes elkerülni, de én már láttam már embereket mindenféle szörnyűséggel tovább/bejutni szóval senkisemtudhassa :) ,én nem mondok semmit ;)

Egyébként ha nem feszeng az ember akkor jó élmény a felvételi, minden évben találkozik az ember ugyanazokkal az arcokkal :nono: . Ebben az évben már csak a környezetem nyomására fogok elmenni.

Draakenlinge

Draakenlinge

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 559 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.11, 17:20

Makalukjihoz csatlakoznék. emlékeim szerint négyszer felvételiztem a képzőre, és idén volt az utolsó. van egy középfokú képgrafikusi végzettségem, most szerzem az alkalmazottat, és közben nyomom a művészi grafikát tovább. ergo már negyedik éve tanulom a szakmát, ami már kb. az egyetem ideje, ráadásul jobb körülmények között, mint ott lehetne... a felvételi egyébként a nagy rejtélyek kategóriájába sorolandó. vannak fix dolgok, amit mindig is utálni fognak, de amit szeretnek, az szinte évről évre változik, nem lehet, és nem is érdemes követni. emellett az egyetemen jól befűtött helyük van a tanároknak, és a zömük azt szeretné, hogy a hozzájuk járók hasonuljanak vele, tehát ha van egyéniséged, azzal nem biztos, hogy sokra mész. ha nincs, akkor még kevesebbre, mert x munkácsi díjas utánérzése tizenöt sorszámon tartanak majd nyilván... emellett ma már nagyon úgy néz ki, hogy művészi szakmában nem elég jónak lenni. meg kell tanulni az önmenedzselést is. mi pl. hárman-négyen fogtunk össze, és eddig egész jól megy... ha érdekelnek a feladattípusok, leírom azt is, nem túl bonyolult, elég sok helyen van ilyesmi...

_Su2Fe4 (NPC/NJK)

_Su2Fe4 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.11, 14:20

Makaluki:
Először is köszönöm a választ. Először is mondanom sem kell hogy már elég alaposan megfontoltam ezt az egészet, és azzal is tisztában vagyok, hogy rengeteg munka árán lehet csak eljutni egy olyan szintre ami egyáltalán esélyt biztosít a felvételin. Ezért is kezdeném el most a felkészülést így 3 év alatt még rengeteget lehet fejlődni (legalább is az én nézeteim szerint). A rajz gyakorlására pedig egyébként is sok időt fordítok már több éve. Nagyjából tisztában vagyok azzal is hogy mihez is akarok kezdeni az egyetem után, így azt is tudom hogy melyik szakra akarok menni. Tudom hogy az egyetem nem minden, és annak vagyok a híve hogy az ember minél több fajta tanárt, technikát, és irányzatot megismerjen. Nem csak az iskola előtt, hanem mellette és természetesen még utána is....a jó pap holtig tanul. Így valószínű hogy egyszerre több tanárhoz is fogok járni, és ezek közül egy sem hiszem hogy ezt "tuszkoljukagyreketazegyetmre" nézetet vallaná, mellesleg nem is csak hivatásos rajztanárokról van szó.
A felvételi nehézségével tisztában vagyok. Hallottam már elrettentő számarányokat és mutatókat, éppen ezért nem ez az egyetlen hely, ahova jelentkezni fogok, (és persze mondanom sem kell hogy a szüleim is jobban támogatják hogy valami "polgári foglalkozást" tanuljak, de üsse kavacs alapon ezt is meg akarom próbálni. ez persze nem a felkészülés szellemére vonatkozott).
Tehát lényeg a lényeg: szeretném ha mesélnél nekem hogy milyen szakra felvételiztél, mikor, milyen volt, milyen típusú feladatok vannak, mit is takarnak pontosan, milyen rajzokat kérnek, milyen stílusban stb, stb...

_Makaluki (NPC/NJK)

_Makaluki (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.10, 22:10

Hi,

Su2Fe4: Jól meggondoltad? Nem szeretnélek lehangolni de ez nem egy könnyű vállalkozás, jómagam immár harmadszorra voltam fevételizni Képzőn/Iparon (persze nem vettek fel). Szóval a felvételiről tudok információval szolgálni. Vannak barátaim az iparon (nem vizkom), bár ebben nemigen lehet rájuk számítani (elfoglalt emberek).
A rajztanfolyamokkal az a bajom, hogy a tanároknak általában az a legfőbb céljuk, hogy minél több tanítványukat betuszkolják valamelyik egyetemre, hogy aztán elmondhassák: Igen az én taníványaimnak 90%-át felvették az egyetemre! Csakhogy arról egy büdös szó nem esik, hogy az egyetem után/melett is van élet. A tanároknak az állásukból adódóan van állandó jövedelmük, az ismét egy más kérdés, ha valaki a művészetéből szeretne megélni (mondjuk mint iparművész).

Pont tegnap olvastam (micsoda véletlen) Koczogh Ákos-Szép Tárgyak dícsérete c. könyvet (1978-as), olyasmiket írt amikkel nagyon egyetértettem, idézek is belőle: "Az Iparművészeti Főiskolára jelentkezők többsége nem tudatosan választ szakmát, és-sajnos-csak azt tartja fontosnak, hogy bekerüljön a főiskolára......Lehetőleg mégis jól gondolja meg a jelölt a felvételi vizsga előtt, hogy melyik tanszéken kíván négy és fél évig egyetemi tanulmányokat folytatni......Jelöltünk elvégezte tehát a főiskolát, és "kikerül az életbe". Legyen bármennyire körültekintő is a főiskolai nevelés-oktatás, valójában hermetikusan elzárva, üvegházban, akváriumban, elefántcsonttoronyban nő fel a hallgató, s bucsúzása után jóformán mindent előről kell kezdeine.......tehát kilép a főiskola kapuján, körültekint a világban, és megállapítja, hogy ott minden máshogy van , mint elképzelte ahogy tanulta- s meg kell próbálnia összeegyeztetni eszményt és valót."

Szóval ez most biztosan negatívul hangzott, de jelenlegi állapotomban ilyeneket gondolok az egészről. Természetesen ettől függetlenül minden lehetséges.

_Su2Fe4 (NPC/NJK)

_Su2Fe4 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.09.10, 15:49

Ahoi!
Először is bocsánatot szeretnék kérni amiért csak így belekontárkodok a fórumba, de már régen olvaslak Titeket, és úgy vélem tudnátok segíteni. Tehát a problémám az lenne hogy magam is afféle kezdő vagyok, de a lelkesedés és egyesek szerint az alapadottság is megvan bennem, ezért az iparművészetire szeretnék továbbmenni. A rajztanárok akiknél jártam, mind azt tanácsolták hogy keressek egy embert az egyetemről, aki ott végzett, vagy oda jár, hogy segítsen a felvételivel kapcsolatban, hogy jobban megtudjuk, mi is a pontos követelmény, mire kell készülni. A legjobb természetesen az lenne, ha egy frissen felvételizett (és felvett) vizuális kommunikációra (azon belül grafika vagy animáció) járó emberrel tudnék beszélni. Nekem azonban sajna nemhogy ilyen utóbbi, de még előbbi ismerősöm sem akad, vagy kapcsolatok révén is csak képzőművészetin végzett illetők. Ezért hálás lennék ha valaki a jelenlevők közül tudna segíteni vállalkozó kedvű (na és persze segítőkész) önmaga vagy ismerőse személyében. Ha van valami ötletetek, írjatok mailt légyszives!
Előre is köszönöm,
Su2

Draakenlinge

Draakenlinge

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 559 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.05, 10:02

nem tudom, mekkora szitákat, és hol láttál művészboltban, de egy kb. 50-70-es az úgy 15K, tehát nem egy olcsó dolog. emellett házilag megoldani igencsak bajos. mi pl. fotóemulziós eljárással dolgozunk, amihez legalább három külön helyiség kell. egy a felhúzáshoz, szárításhoz (sötétkamra), egy a levilágításhoz (vákuum-asztal, nagy erejű fényforrás) egy a kimosáshoz (ehhez mondjuk elég egy kád, meg egy zuhanyrózsa is). vagy lehet kifedéses módszerrel is, de ott nagyon kell ügyelni, hogy a szitát jó alaposan mossák ki utána, ugyanis a sablont érdemes vhogy odaragasztani... emellett még kell hozzá néhány eszköz, mint pl. levonáshoz rakli.

doky

doky

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 922 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.05, 06:47

Polóra képet, ha nem is épp a szalvétatechnikával, de transzferfóliával érdemes megkísérelni. A nagyobb supermarketekben kapható vasalható fólia, amire közönséges tintasugaras nyomtatóval rányomtathatja az ember a képet és egy vasalóval alaposan rávasalhatja a polóra. Az eredmény, a technológiai lépések (használati útmutató) betartása esetén mindig kielégítő.
Ilyen módon könnyen lehet egyedi polókat készíteni, illetve keresni pár forintot a saját alkotásokkal.


Szerintem transzferrel semmiképp... Kaphatók speciális célpapírok/fóliák, amelyek a fent leírt módon használhatók.
A gond velük az, hogy a kapott képek sec-perc alatt megrepedeznek, széttöredeznek, lekopnak az anyagról.

Az igazán jó technológia, ami tartós is, az a szitanyomás. Művészboltokban általában lehet kapni szitát hozzá...

Módosította doky: 2003.09.05, 06:48


sade

sade

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.04, 21:59

csalatkozom az alattam szolohoz (meg a vokalhoz)

Draakenlinge

Draakenlinge

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 559 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.04, 20:58

mindent, amit szeretek... :sor:
de tényleg... általában szól a zene, kivéve, ha nyáron terepen vagyok, mert ott nincs áram... de nem hiszem, hogy inspirálna bármire is. egyszerűen zenefüggő vagyok.

raona

raona

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 98 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.04, 20:47

még valami érdekel, én ha firkálok legtöbször nemtudom zene nékül. Nemrég látam képeket, amelyek inspirációja az "Oldfield - Tubular Bels II" cimű album volt. itt a link:
MartinaArt
Nekem a kedvencem a Dead Can Dance, Clanad vagy Phil Thorton. Mit halgattok rajzolásnál?

raona

raona

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 98 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.04, 19:40

én meg a játékboltba bukkantam rá festékekre amelyekel lehet textilre rajzolni. A 6 éves gyerekek osztályán :sor:.
78 óra után mosni is lehet csak egy kicsit rikítósak a színek.

BitWizard

BitWizard

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 226 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.17, 13:04

Sziasztok!

Polóra képet, ha nem is épp a szalvétatechnikával, de transzferfóliával érdemes megkísérelni. A nagyobb supermarketekben kapható vasalható fólia, amire közönséges tintasugaras nyomtatóval rányomtathatja az ember a képet és egy vasalóval alaposan rávasalhatja a polóra. Az eredmény, a technológiai lépések (használati útmutató) betartása esetén mindig kielégítő.
Ilyen módon könnyen lehet egyedi polókat készíteni, illetve keresni pár forintot a saját alkotásokkal. :)

Üdv:
BW

U.i.: A transzferes technikával festett polót max. 40 folkos vízben szabad mosni, mert a forróvíz tönkreteszi a fixáló réteget.

_bubosbanka (NPC/NJK)

_bubosbanka (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.08.17, 00:57

Üdv!

Igen próbáltam vasalni4

A probléma oka azt hiszem az hogy mosógépben mosta anyám a pólót!

Endy: köszönöm javításod, én a szó írásában nem vagyok valami gyakorlott

Egyébként most szigeten csináltam szalvétával gyertyát is és az is nagyon jól néz ki!

Üdv

sade

sade

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.14, 21:13

búbospanka: probaltad belevasalni????
:aboci:
üdv
sade

apadude: :kuncog:

apadude

apadude

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 219 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.14, 15:49

endy! Tank yo az informacioert...Ez eddig szamomra teljesen ismeretlen technologia volt!

endy

endy

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 63 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.14, 14:12

Hale Bubosbanka!
Ez a szo igazabol mellbevagott nemtom mi az a dekopazsolas, de en polora a kalvin teren tetkoztattam rajzot szepseges minosegben nem is sokert amde vagy 5-8 evvel ezelott...

Szia apadude!

Decoupage (dekupazs) szalvetatechnika - fogod, kivagsz mintat szalvetabol/csomagolopapirbol, celtargyra specko ragasztroval raragasztod, majd ismet specko lakkokkal lehet "eletszerubbe" tenni, mintha festve lenne. :aboci:

endy


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]