Ugrás tartalomhoz


Fotó

Művész kávézó


 • Válasz írásához lépj be
2482 hozzászólás érkezett eddig

Darklight

Darklight

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 480 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.12, 12:38

Eszembe jutott egy élményem. Pár éve voltunk egy kiállításon, asszem "van Gogh és kortársai" volt a címe. Össze-vissza tébláboltam a képek között, nem igazán fogott meg a dolog, főleg csak vázlatok voltak van Gogh-tól és a fő attrakció az a kép volt amin lefestette a koszos cipőjét. :)
De aztán belebotlottam egy képbe, amit egy kortársa festett. Nem emlékszem a pontos címére valami olyasmi volt, hogy "a három árva" vagy valami ilyesmi. A kép egy sötét szobát ábrázolt, egy asztallal, körülötte ül a három lányka és hímeznek, a kép közepén egy hatalmas ablakból árad rájuk a fény.
Na most, a kép címe alapján valami sorvadozó, megfélemlített, legörbülő szájú anyátlan szerencsétlenekre számítana az ember, ezek meg itt ülnek teljes békében és az egész képből árad valami mélységes nyugalom. Mi van?
Már majdnem továbbléptem, de aztán jött a szatori, amit nem akarok itt nagyon részletezni, a lényeg, hogy az ablakon beáradó fény az isteni gondviselés. A béke azért van, mert habár a lányok árvák, mégsem elhagyatottak, Isten vigyáz rájuk.
Ez persze így leírva elég közhelyes (kimondva sztem minden efféle felismerés az) de akkor eléggé ütött (és nem, nem vagyok keresztény).
A vicc az egészben az, hogy elfelejtettem a festő nevét... :para:

Szóval, csak hogy összekapcsoljam ezt az aktuális témával, ez az élményem gyakran eszembe jut, mert vicces, hogy a kiállított van Gogh képekre már egyáltalán nem emlékszem, nem jelentettek/mondtak nekem semmit, ez a kép meg, amit valahol a sarokba tölteléknek nyomtak be, így hatott rám.
(Ezzel persze nem van Gogh-ról mondtam véleményt, nyilván van akinek épp van Gogh cipője okozott ilyen élményt...)

original_trixi

original_trixi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2488 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.12, 11:00

Most, hogy megemlítetted az alkalmazott grafikát, Fzsu, kihasználom a lehetőséget – mivelhogy én inkább ezen a téren vagyok otthon. Sajnos rajzolásban mindannyian megelőztök :) Azt is többféleképpen lehet művelni, most nem a Teszkós újságokról, meg a Sió narancsléről beszélek. Egy "igazi" grafikus szerintem igyekszik becsempészni a művészetet oda, ahová csak tudja és így születnek olyan csomagolások, arculatok, stb, amikre ránézve az ember úgy érzi, hogy "igen, ezen elgondolkoztak, töltöttek vele időt, fektettek bele energiát, gyermekükként nevelgették és hogy mért nem nekem jutott eszembe!". Na szóval csak arra akarok kilyukadni, hogy szerintem egy tervezőgrafikai alkotás is lehet ugyanolyan művészi értékű, mint amit általában művészetnek neveznénk.
Na ez most nem is vágott témába, de már nincs visszaút :)

Módosította original_trixi: 2012.02.12, 11:00


Sarah

Sarah

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 13 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.12, 01:33

Köszi FZsu

FZsu

FZsu

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.11, 21:26

Nem a vitához, hanem a kiváltó félmondatokhoz. Többek között ez jutott eszembe:
"A Művészet valójában nem létezik, csak művészek vannak. Régen az ilyen ember fogott egy marék színes agyagot, és bölényeket festett a barlang falára. A mai művészek többnyire boltban vásárolják a festéket, és talán plakátokat rajzolnak, vagy mást csinálnak, esetleg sok mindent a rajzoláson kívül, akárcsak a régiek. Nem hiba, ha az ilyen foglalkozásokat művészetnek mondjuk, csak nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a szó koronként és helyenként mást-mást jelent, és az a bizonyos nagybetűs Művészet valójában nem létezik. Ez a nagybetűs Művészet ma már inkább valamilyen fantom vagy fétis. Vérig sértheted a művészt, ha azt mondod neki, hogy amit festett, mintázott, a maga nemében jó, csak éppen nem "művészet". És alaposan megzavarhatod azt, aki egy festményben gyönyörködik, ha közlöd vele, hogy ami neki annyira tetszik a képen, az nem a művészet, hanem valami más."
E.H. Gombrich, 1972.

Sarah-nak annyit tudok csak mondani, hogy én a magam részéről mindenféle hozzászólásnak örülök a képeimet illetően, a negatívaknak is, meg az egész más ízlésű emberekének is, mert ez azt jelenti, hogy az illető tényleg figyelmet szánt a képnek, ami eleve jó; másrészt meg megóv a beszűküléstől, ha képes az ember befogadni mindenféle nézőpontokat. Magát is jobban tudja pozicionálni a szakmában vagy akár világlátásban. Itt az art.rpg-n már rég nem tapasztaltam fikázást vagy sértő kommenteket, szerintem téged sem ért ilyesmi, nekem félreértésnek tűnik az egész.

Hogy kinek mi jön be, és mit csinál ő maga, az csak az ő dolga, ha pedig valaki a nyilvánosságra rakja a munkáit, akkor tudni kell viselni a következményeket. Egyik kedvenc kortárs művészem, H. R. Giger első kiállításán a feldühödött közönség szemetet és joghurtos dobozokat vágott a galéria kirakatához, annyira kiverte náluk a biztosítékot Giger témavilága és stílusa. Mégis megmaradt a saját útján, nem hőbörgött és ma már világszerte elismert, úgy, hogy sosem alkudott meg a művészetében.
Ezt egyáltalán nem okoskodásból írom, csak hogy pl. nekem az ilyesmi is segített túltenni magam annak idején a bizarrabb rajzaimra kapott csúfabb kritikákon.

Meg az is eszembe jutott, hogy a világháborúk után az avantgárd irányzatokkal már amúgy is széthasadozott képzőművészeti irányzatok még inkább felbomlottak, mert a világ is brutálisan megváltozott minden ezelőtti korhoz képest. Hidegháború, űrkutatás (igen a sci-fi is ennek köszönheti a felvirágzását), információs forradalom, globalizáció, satöbbi. Ez persze hatással van a művészetre is. Egyes művészetteoretikusok (főleg az amerikaiak), ezt a furcsa, "magas" és "populáris" műveszet határait elmosó jelenséget posztmodernnek nevezték (a modern ebben a megközelítésben a klasszikus avantgard, pl. Picasso és tsai).
Lehet azon vitatkozni, hogy van-e, volt-e(?) posztmodern, nekem megfelelő gyűjtőfogalomnak tűnik. Abban mindenesetre egyetértek az egyik nagy gondolkodójukkal, Fredric Jamesonnal: "Az emberek csak később és fokozatosan ismerik fel egy új rendszer dinamikáját, ha az magukat is fogva tartja."

Arra is gondolok ezzel, hogy persze, hogy az idő dönti el azt is, mi bizonyul maradandó alkotásnak. (A mondanivalóval kapcsolatban: a "magas" művészeti kánon sok olyan régi festményt tart számon többek közt, aminek azon kívül, hogy X.Y.-t ábrázolja, semmiféle mondanivalója nincs.)
Az én véleményem a "maradandóságról" az, hogy ennek a kornak a legjellemzőbb művészeti ága a film, és ha a civilizáció fennmarad, akkor az emlékezetes filmek sokkal jobban meg fognak maradni több generáció ismeretanyagában, mint a legtöbb mai kortárs festmény. Érdekes kérdés, hogy mi a művészet valójában, de szerintem fontosabb az, hogy az ember - mint Trixi is írta - azt csinálja, amit szeret, amiben hisz és igyekezzen a maga útján és lelkiismerete szerint a legjobbat kihozni a képességeiből a területen, amit választott.

És az is eszembe jutott, a fantasy meg sci-fi-féle alkalmazott grafikai dolgokkal: biztosan sok olyan kép van, aminek nincs valami Nobel-díjas regényhez mérhető mondanivalója, de. Főleg ahogy igyekszem tanulni rajzolni, nagyon tudom tisztelni, amikor felfedezem mások munkáiban a rengeteg türelemmel, odaadással csiszolt szakmai tudást, az aprólékosságot, a gyarapodó munkák kis változásait, más számára talán nem észrevehető "korszakait", satöbbi. Sok példát hozhatnék az art.rpg-ről is. Vannak olyan munkák, amelyekből egyszerűen érződik a szeretet, amivel készült, és kiérződik az alkotó személyiségéből valami, az ember a munkák mögött, és ez számomra meglehetősen töltést tud adni a nem-hujj-de-magvas képeknek is. Szóval hogy azokban is tud lenni lélek. Szerintem. (Azért nem mondok konkrét példát, hogy ne legyen személyeskedő vagy ilyesmi felhangja a dolognak.)

Elnézést, hogy beleszőttem a postba olyan témákat is, amelyeket Csokkerral való privát levelezésemben neki szántam válaszul, de talán érthető az előzmény nélkül is, meg hát úgy gondoltam itt van helye, ha már tökéletesen szándékomon kívül közreműködtem egy ilyen furcsa fórum szóváltásban.

Meg még persze egy csomó egyéb is eszembe jutott, de azt hiszem már így is többet írtam a kelleténél.:)
Meg a csapongásért is, mert elég nehezen tudom összegezni a gondolataimat.

Módosította FZsu: 2012.02.11, 21:30


pookah

pookah

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 198 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.11, 09:33

Szerintem Kira kiváló példa arra, hogyan lehet jól fogadni a kritikus véleményeket: nem a saját álláspontot feladva, nem behisztizve, de könnyedén, kedvesen és viccesen.

hű, tényleg. az egyik első benyomásom ez volt Kiráról akkor még ismeretlenül, h mennyire nyugodtan és kedvesen fogadta a támadó kritikákat is, és egyáltalán, minden kommentelőhöz volt egy kedves szava.

Hanna

Hanna

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.11, 06:49

Jézusom... :)

Nekem egyetlen hozzáfűznivalóm van:

És megint ott vagyunk hogy ismételgetem magam. Írtam S.Kira példáját. Az összes magyarázat részt átugorjátok? Egy csomó emberke képe alatt brutális kommentsorok vannak :_D Ok mindenki úgy olvas fel szövegeket ahogy akar de van néhány amit hiába forgatsz meg mindenképpen sértő lesz az eredmény.


Szerintem Kira kiváló példa arra, hogyan lehet jól fogadni a kritikus véleményeket: nem a saját álláspontot feladva, nem behisztizve, de könnyedén, kedvesen és viccesen. Ezt is el lehet sajátítani, ha már egyszer példakép. ;)

Nagyon sokféleképpen lehet reagálni a vélemények teljes skálájára, de szerintem minden esetben kifizetődőbb a bemorcult és mindenki lábának nekiguruló süni helyett a higgadt és nyitottságot sugalló hangnem. Mert abból esetleg még értelmes beszélgetés is születhet.

pookah

pookah

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 198 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.11, 01:49

szerintem a kreatív tevékenység már eleve alkotás, akkor is ha nem úgynevezett "magas művészet" lesz a végeredmény - amire amúgy én nem haragszom olyan nagyon: van ami érdekel belőle, mert hozzám közel áll, megfog, elgondolkodtat, gyönyörködtet, és van ami kukkhidegen hagy. és ugyanez a helyzet a mainstreammel is. és tökre nem zavar ha valami "csak" annyit tud, h szép, amennyiben nem klisés. ez nálam egy kulcsszó. hogy ki mit tart klisének, az nyilván egyénfüggő, nekem téma-külalak kombinációk vannak, amiktől hideg lábrázást kapok.
"más a funkció, de mindkettőben lehet nagyon jót és nagyon rosszat alkotni. "
abszolútli trú :)

goldentigers

goldentigers

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 10 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 23:08

Nah hát valamit akartam én is írni, de hirtelen nem tudom, hogy merjek hozzászólni a témához :D
A kiindulópont az volt, hogy ugye Zsu felvette, hogy mi a baj azzal, ha egyszerűen csak jólesik egy képet nézegetni, és nem keresünk mindenáron mély tartalmakat vagy művészetet a szó eredeti értelmében.
Ide kapcsolódik az, amit Darklight valahol lentebb felvetett, hogy mennyire kell kommersznek lennie a képnek stb. Erről érdekes lenne beszélgetni szerintem, egyrészt mert mindig van aktualitása, másrészt a fantasy és scifi szinte ebből áll.
A személyes álláspontom nagyjából az, hogy nem bánom ha egy képnek nincs tartalma, és egyszerűen csak szép. Meg azt sem ha van. Az esetek többségében ugyanis nálam bármiféle kreatív tevékenység inkább kikapcsolódásnak számít, mintsem alkotásnak. Persze a kettő nem zárja ki egymást, a lényeg hogy jobb szeretek olyasmivel foglalkozni, aminek semmi köze a valósághoz, mert azt látom ha akarom ha nem. Ebből kiindulva rajzolni is főleg olyasmit szoktam, aminek nincs komoly tartalma ( legfeljebb nekem jelent valamit ). Alapvetően nem látok sok különbséget a mainstream és a komoly tartalom között sem, más a funkció, de mindkettőben lehet nagyon jót és nagyon rosszat alkotni.
Nem tudom mennyire sikerült értelmesen körülni amit mondani akarok, pár véleményre azért én is kíváncsi lennék még a témában :)

Darklight

Darklight

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 480 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 22:20

Mindenféle hiszi, ODAKÉPZELT sértődés nélkül.

Nekem elég sértődöttnek tűnsz... :P

Sarah

Sarah

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 13 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 21:45

Ok, akkor gyorsan összefoglalom hogy mi lett VOLNA az eredeti post lényege, mert unom hogy mindent ötvenszer kell leírni és minden kósza mondatba beleköttök :_D Simán vissza kellene olvasni az egészet az elejétől más nézőpontból és érthető lenne:


"khm. tehat ket masik alkoto, toled teljesen fuggetlen beszelgetesenek altalad _odakepzelt_ tamadasa ellen vedted a sajat munkaid, raadasul az elso bemutatkozo kommented stilusaban?"
Mi ebben az "odaképzelt"?????? Te mit nem értesz ezen?:
" az izmos kockahasakkal ellentétben van mögötte valami történet is "
Ez a kijelentés konkrétan összehasonlítja az ilyen tartalmú képeket azzal ami alá kommentelt (ami egy teljesen más jellegű téma/stílus/műfaj)

Tehát vettem a bátorságot és felvetettem a témát hogy emberek egyáltalán
Miért hasonlítanak össze különböző témájú/stílusú/műfajú képeket egymással holott szerintem nem szabad és amúgy is lehetetlen. (kifejtve az eredeti postban)
Mindenféle hiszi, ODAKÉPZELT sértődés nélkül.
Most tekintsünk el a lenti "beszélgetésektől" mert nem is igazán vágom hogy miért kell minden dologba belekötni. Persze ezek után megértem ha a téma tárgytalanná válik, már igazából nekem sincs kedvem így folytatni az egészet :_D

Darklight

Darklight

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 480 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 19:57

Darklight
sajna nem volt cimzett a kommentednel, de ha nekem szolt, bevallom: bennem nulla darab indulat volt a hozzaszolas megirasakor.

Ja, bocs most nézem, tényleg. Nem, nem neked írtam a választ!

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4664 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 19:43

Sarah

Amúgy a legelső írásomnál ott volt az "idézet" az eredeti párbeszédből >_>" szerintem az bőven elég.

khm. tehat ket masik alkoto, toled teljesen fuggetlen beszelgetesenek altalad _odakepzelt_ tamadasa ellen vedted a sajat munkaid, raadasul az elso bemutatkozo kommented stilusaban?

Írtam S.Kira példáját.

konkretan hol?

ezaz, hozzuk fel a "ha fiatalabb valaki akkor biztos kevésbé tapasztalt/hülye témát is

bar nincs hatalmamban az ellen tenni, hogy barmilyen ehhez hasonlo deluziot odakepzelj a mondataimhoz, de oszinten sajnalom, ha ez jott le neked a mondatombol.

szebb estet!

Sarah

Sarah

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 13 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 17:05

Hmm amikor írtam még nem volt itt BePe kommentje szóval arra reagálnék most

A FTW-t elírtam, typo, de szerintem pont ne te köss bele ékezetek nélkül, azt is épp elég dekódolni XD
í- na ez most tényleg beszólás volt, sorry nem hagyhattam ki

Az emote-ok használata nem biztos hogy generációs szakadék (ezaz, hozzuk fel a "ha fiatalabb valaki akkor biztos kevésbé tapasztalt/hülye témát is) azért használok sok emote-ot mert így TALÁN könnyebb értelmezni a szöveget amit írok >_>" Meg megszokás. Könnyű részokni ha az ember sokat kommunikál írásban

"ervelesedben sajnos tul sokat altalanositasz ahhoz, hogy erdemben lehessen reagalni ra
"
Ah.. oké. Kár , akkor lehet hanyagolni kellene bárminemű témát ami nem személyes "sértettségből" vagy akármiből indul ki :/

"nem az europai normaktol, hanem altalaban veve a kulturalt netes kozossegi normaktol ter el a `bemegyek valahova, ujonckent egy meretes kiakadas soran jol kiosztom az ottlevoket, hogy hogyan kellene viselkedni, majd egy tetszoleges ellenvelemenyt vallo masik user blogjara rakeresek es odahanyok` mentalitas."
A blogos részt nem értem :_D
Nem értem mi azzal a bajod hogy "újoncként" nyit valaki egy topicot. NYitottam egy olyan témát ami szerintem egy általános jelenség magyar közösségi oldalakon (máshol is csak más összetételben) az előző kommentben ezt kifejtettem, kérlek olvasd el azt is -.-"
Eleve mindenki támadásnak vette holott nem volt benne semmi indulat >_>" Lehet hogy határozottan/erősen fogalmazok de az nem azt jelenti hogy mindenkit lenézek vagy akármi. Tényleg mindent úgy olvas mindenki ahogy akar, ebből meg felvethetjük azt hogy eleve mindenki rosszindulatot feltételez?

Amúgy a legelső írásomnál ott volt az "idézet" az eredeti párbeszédből >_>" szerintem az bőven elég. Érdekes hogy pont azok a kommentelők nincsenek itt O_o"

Sarah

Sarah

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 13 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 16:56

"pl. az, hogy mennyire kell kommersznek lennie egy képnek és ez mennyire rontja pl. az eredetiségét, egyediségét, vagy, hogy milyen eszközökkel lehet egy alapvetően egy adott szubkultúrához szóló képet szélesebb rétegeknek is érthetővé elfogadhatóvá tenni..."

Szerintem pont ez az a téma amiről nem lehet / nem érdemes vitatkozni - amint írtam is nem biztos hogy érdemes leírni bármilyen típusú képhez is azt hogy "tetszik mert szeretem amúgy is általában ezt az irányzatot" vagy hogy "fú rühellem az ilyen stílusú képeket"
Bár nem is tudom.. ezek alapján amit írtok meg már kb ott kellene tartanom hogy feldobálok képeket és sz*rom le hogy ki mit ír hova :_D AZ megint értelmetlen.... >_>" Nyilván válogatni kell kommentek közül, de pont ezért vetettem fel hogy mi lenne ha inkább mindenki megtanulna kommenteket írni ahelyett hogy minden alkotó miniszívrohamokat kap 1-1 sor elolvasása után? :'D
Gondolok itt olyanokra hogy "szendvics-módszer" 1 negatív/1pozitív vélemény váltogatja egymást és mindenképpen jó dologgal fejezze be a mondandót - így máris nem az marad meg az olvasóban hogy a megfigyelő utálja a képét.

De ez már kicsit elkanyarodott téma...

"Véleményem szerint a magyar közösségeknek nem az a jellegzetessége, hogy mindenki fikáz mindenkit, hanem, hogy mindenki megsértődik mindenen."
Van amin akkor is megsértődsz ha nem akarsz, mert úgy van megírva :_D Bár a megsértődés is elég szubjektív dolog...

"a témának te adtál személyes irányultságot és nem érzem igaznak, hogy "az egész szöveget általánosítva írtad" mert egy vélt sérelem íratta veled. "
És megint ott vagyunk hogy ismételgetem magam. Írtam S.Kira példáját. Az összes magyarázat részt átugorjátok? Egy csomó emberke képe alatt brutális kommentsorok vannak :_D Ok mindenki úgy olvas fel szövegeket ahogy akar de van néhány amit hiába forgatsz meg mindenképpen sértő lesz az eredmény.

"De hogy kéne hozzászólnunk a témához, hogy ne érezd sértőnek ha - tegyük fel - nem értünk mindenben egyet veled? "
Nem kell egyetérteni, dehogyis! Csak indokold is meg az állításaid. Sokadik körben tartunk ott hogy ti feltételezitek az én személyes sérelmeim. LOLWAT? Mert úgy olvastad fel a szöveget hogy neked ez jöjjön le? Átsiklottatok minden tartalmi lényegen hogy az jöjjön ki hogy felhúzott egy elejtett beszólás
az helyett hogy az egy indok volt hogy esetleg írogassunk a témáról miszerint mindenki csak a saját csőlátásából kiindulva akar mindent bekategorizálni. Ez lett volna az alap téma. Nem az hogy nekiálltok pszichológust játszani :_D

Nem volt különösebb előzmény, csak pár magyar közösségi oldal tapasztalatai alapján amit főleg másoknál láttam - nagy neveknél főként. És felmerült a kérdés hogy vajon akkor amíg az ember "kicsi" addig nyugiban lehet mert addig nem veszik komolyan meg nem foglalkoznak vele mert ugyan mit akar ez már.... Ha meg elért már valamit akkor nagyrészt csak azt kapja hogy "miezaszar" (nyilván vannak rajongói is nagy számmal, de most nem ezt figyeljük) Ez lett volna a lényeg :_D Akkor nálam fogalmazás fail X_x"

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4664 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 16:46

Darklight
sajna nem volt cimzett a kommentednel, de ha nekem szolt, bevallom: bennem nulla darab indulat volt a hozzaszolas megirasakor.


Original_Trixi
oke :) pedig azt hittem a szarkazmusom csak HD felbontasban fer ki a monitorra :)
/de egyebkent anelkul is pontosan ugyanazt akartam mondani, szo szerint./


Sarah
sajnos az internet ilyen, jobb hijan gondolatolvasas nelkul pontosan azt olvassuk amit es ahogyan leirsz.
ervelesedben sajnos tul sokat altalanositasz ahhoz, hogy erdemben lehessen reagalni ra, logikat emlegetsz, pedig suvolt a (szvsz indokolatlan) sertettseg a hozzaszolasodbol.
bar valoszinuleg generacios szakadek okozza az emoticonok halmozasat (vagy csak a droidszemelyiseg programozasa teszi), de szabad kernem, hogy higgadtan es szo-szerinti-ertelmezessel idezd mar be ide, hogy ki es pontosan mivel bantott meg?
nem azt akarom tudni, hogy te mit ertelmeztel, hanem azt, hogy mi volt a szoveg eredetileg.
oszinten koszonom.

Az egész szövegem általánosítva írtam meg egy apró elejtett megjegyzésből kiindulva. FTW emberek, szövegértés? :'D

ehhez kepest eleg messzire gurult nalad... ha ekkora vihart kelt benned egy apro elejtett megjegyzes, akkor egy viseletesebb kritika vajon mive fajul?
(szamomra nem volt teljesen egyertelmu, hogy a "FTW (For The Win) emberek, szovegertes?" kodsorozattal mire akartal utalni, megteszed, hogy legkozelebb pontosan ugy irod le a gondolataid, ahogy ertelmezni kellene?)

ismételten én kérek elnézést hogy kicsit el merek térni az európai normáktól XD

nem az europai normaktol, hanem altalaban veve a kulturalt netes kozossegi normaktol ter el a `bemegyek valahova, ujonckent egy meretes kiakadas soran jol kiosztom az ottlevoket, hogy hogyan kellene viselkedni, majd egy tetszoleges ellenvelemenyt vallo masik user blogjara rakeresek es odahanyok` mentalitas.
ez az en ertekrendem szerint kerulendo.

"Bevallom, megneztem a keped kommentjeit, piszkosul nem latom ezt a "hű mi ez már, nem éri fel az én magas szintű elvárásaim" hozzaallast a megjegyzeseknel"
Mert ennek ott kellene lennie így pontosan leírva ahhoz hogy jogom legyen felvetni témákat? XD

Nem _kell_, csak ekkora meretes kiakadasnal azert mar javasolt :)

Darklight

Darklight

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 480 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 16:31

Tényleg feleslegesen koptatod a billentyűket, mert ágyúval lősz a verébre. Épp azt próbáljuk elmondani, hogy senki nem támadott téged be; hanem túl reagálod a dolgot. Bepe is csak arra válaszolt amiket TE mondtál az itteni közösösségről.

Véleményem szerint a magyar közösségeknek nem az a jellegzetessége, hogy mindenki fikáz mindenkit, hanem, hogy mindenki megsértődik mindenen. :P

"Na szóval légyszives ne az én fejemet tépjétek már le hogy "milyen jogon írok így meg úgy meg minek keltem a feszültséget" basszus írtam egy témáról, lehet ezt kultúráltan is kezelni, nem muszáj rögtön le-sznobozni "

Senki nem tépi/tépte le a fejed vagy "sznobozott le" hogy felhozod a témát, sőt szerintem van néhány kifejezetten érdekes része is a dolognak, ha el tudnánk vonatkoztatni a személyes részétől. (pl. az, hogy mennyire kell kommersznek lennie egy képnek és ez mennyire rontja pl. az eredetiségét, egyediségét, vagy, hogy milyen eszközökkel lehet egy alapvetően egy adott szubkultúrához szóló képet szélesebb rétegeknek is érthetővé elfogadhatóvá tenni...) Ezekről érdekes lenne elbeszélgetni, de a témának te adtál személyes irányultságot és nem érzem igaznak, hogy "az egész szöveget általánosítva írtad" mert egy vélt sérelem íratta veled.

De hogy kéne hozzászólnunk a témához, hogy ne érezd sértőnek ha - tegyük fel - nem értünk mindenben egyet veled? Ezt nem offenzívan kérdezem, hanem mert tényleg érdekelne.

A lélekelemezgetésről: szerintem senki nem akar az agyadban turkálni, de mivel ilyen hevesen - és láthatóan többek szerint is oktalanul - reagáltál, ezért talán érthető ha mindenkiben felmerül, hogy mi volt ennek az előzménye/háttere.

Sarah

Sarah

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 13 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 16:18

ok fealdom XD

original_trixi

original_trixi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2488 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 16:09

Nem tudom, te mit olvastál, senki nem írta, még csak nem is sugallta, hogy "hogy mersz ide írni" és valóban, az első mondatomban leírom: senki sem sznobozott le :) Honnan szeded az ilyeneket? Eddig csak teljesen normális hangvételű válaszokat kaptál minden rosszindulat nélkül. Én is emlegethetném a "szövegértést". Nem értem, mért reagálsz mindenre ilyen felháborodással.

Sarah

Sarah

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 13 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 15:33

Üdv Újra...

Egh eltűnt az eddig megírt szövegem -.-" Mindegy, akkor újra...

Nostehát. Tök jó hogy a téma amit megnyitottam átment abba hogy az én "szegény törékeny lelkivilágom" elemezgessük xD
Felvetettem egy általános jelenséget, a Ti első reakciótok meg hogy "hogy merek írni így a fórumba" meg hogy "én ugyan nem látok nálad semmi ilyet" Atyaég xD *facepalm*

"Az a benyomásom, hogy túlságosan érzékeny vagy a kritikára és ha valaki negatív kritikát ad, akkor a fejedben az horrorisztikus fikázássá változik."
Hagyjuk egymás elemzését mert nagyon mellé fog menni >_>"
Tudomásom szerint egy magyar alkotó van még aki hasonló stílusban mozog mint én (csak soooookkal epicebb szinten) olvasgassatok nála kommenteket. Na AZ horrorisztikus.

Az egész szövegem általánosítva írtam meg egy apró elejtett megjegyzésből kiindulva. FTW emberek, szövegértés? :'D

"Ugy gondolom, hogy feleslegesen veszed magadra nezve sertonek masok, mas kepekhez irott kommentjeit es ebbol mar kizarolag csak hibas kovetkeztetesekre jutsz. "
Én meg úgy gondolom hogy ha valaki olyat ír nyilvánosan másnak hogy "szerintem az összes piros kép szar" akkor esélyes hogy azok akik piros képeket festenek kicsit sértve fogják érezni magukat xD
Talán embereknek meg kellene tartani maguknak az olyan negatív véleményt ami nem is oda tartozik mert ezzel csak keltik a feszkót. Kifejtettem már lentebb hogy mit gondolok erről, újra lehet olvasni nyugodtan.

"Megnéztem a deviantART-os galériádat is és mint tudjuk, a deviantART arról szól, hogy egymást fényezik és szórják az "awesome"-okat és "amazing"-eket (tudom, mert nekem is van és ritkán kapok igazi véleményeket) és elképzelhető, hogy hozzászoktál, hogy nem kapsz valódi kritikát."
Igen, pont azért jövök magyar közösségekbe mert itt aztán az utolsó pixel is rossz helyen lesz az fix XD a sok osztás közül néha 1-2 betalál legalább és abból lehet is tanulni, de ahhoz az kellene hogy ne vegyék el az ember életkedvét azzal hogy olyan hangnemben írnak "kritikát" amilyenek láthatóak is.
Igen, persze, internet, szabad vélemény nyilvánítás, trollok mindenhol vannak - csak érdekes hogy kis hazánkban az egy személyre eső trollok száma közelít a végtelenhez. Máshol hogyhogy tudnak kultúráltan kommentet írni??? DeviantArton csak "awesome"-ok meg "epic-ek" vannak? Hát egy 11 milliós közösségi oldalon azért nyilván több dícséret is jön, azok mellett meg viszonylag ritkábban látni valódi kritikát - de azért szerencsére akad olyan is. Szóval igen, hozzászoktam ahhoz hogy nem jön oda a profilomra olyan ember aki nem szereti amit csinálok és nem áll neki ott osztani hogy deszar...(itt megint jelzem hogy ITT MOST MÉG nincs ilyenem, de esélyes hogy lesz :_D)

"Bevallom, megneztem a keped kommentjeit, piszkosul nem latom ezt a "hű mi ez már, nem éri fel az én magas szintű elvárásaim" hozzaallast a megjegyzeseknel"
Mert ennek ott kellene lennie így pontosan leírva ahhoz hogy jogom legyen felvetni témákat? XD

Na szóval légyszives ne az én fejemet tépjétek már le hogy "milyen jogon írok így meg úgy meg minek keltem a feszültséget" basszus írtam egy témáról, lehet ezt kultúráltan is kezelni, nem muszáj rögtön le-sznobozni (már látom hogy következő kommentben ott lesz a tetején a kérdés hogy - ki sznobozott le!?)
((((" aki maga nem alkoto, nem irt disszertaciot szurrealis mangalogiabol es dunsztja nincs, hogy mit jelent a kelet-szingalez szimbolumrendszerben a jobbfelso sarokban elhelyezett balra billego hintaszek"))) - ismételten én kérek elnézést hogy kicsit el merek térni az európai normáktól XD

A szubkultúrás kommenthez: szerintem elvileg a kép maga közvetíti az üzenetet ._." Feleslegesnek tartom külön megjelölni meg külön sznobkommentdobozt indítani...

Áh mindegy, igazából ha nem jött át hogy mit akartam mondani akkor lehet tényleg feleslegesen koptatom a billentyűzetet tovább :/ Bocs az erős megfogalmazásért
(a lélekelemezgetőknek írom hogy inkább vagyok droid mint ember, szóval logikával olvassátok amit írok, mert nem célom a sértegetés, csak azért írok ilyen példákat hogy érthetőbb legyen a téma)
~én

Módosította Sarah: 2012.02.10, 15:35


Darklight

Darklight

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 480 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.02.10, 10:51

Korkerdes:
De hogy konstruktiv legyek, lehet erdemes lenne felvennem egy ujabb mezot a kepekhez, amit egyszeruen csak `celkozonseg` nevvel illetnek, igy minden velemenyalkoto latogato eldonthetne, hogy vajon a hozzaertese meguti-e a muvesz altal felallitott minimumot...
Hm?

:lol:
Végülis még érdekes is lenne látni, hogy ki milyen szubkultúrához címzi a képeit... :)

De most komolyan:
egy kicsit tényleg túl lett ez reagálva.
Nem akarok lélekbúvárkodni, de gondolom, hogy van ennek benned előzménye, és valójában nem egy kis kósza félkomment váltott ki belőled ekkora indulatot...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]