Ugrás tartalomhoz


Fotó

A Star Wars világ és technológia kérdései


 • Válasz írásához lépj be
2759 hozzászólás érkezett eddig

Dylaxo

Dylaxo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.17, 23:38

Hi!

Úgy látom, nagyjából tisztázódott már a téma. Rodiánnak igaza van a H.Csillaggal: elrettentő fegyver volt semmi több. Mellesleg hatékony. De vele nem lehet úgy rendet teremteni, hogy mindent szétlövök, mert akkor mi marad? :dilis:

Egyébként, az egyik Drak Empire-ben a Császár X+1-edik klónja valami nagy bombával lötte a bolygókat. Kellemetlen volt. De ki kellett találni hozzá egy szuper pajzsot is, mert lelőtték volna a lövedéket, mielött célba ér.

Aztán miket agyaltak még ki? ... Bolygópusztító. Vagy valami ilyesmi is volt még. Meg egyre nagyobb és nagyobb csillagrombolók.

De egy kis méretű atom ellen nem hiszem, hogy sokat lehetene tenni. Nem is biztos, hogy van rá logikus magyarázat, hogy miért nem használják. Ilyen a SW világa: hi-tech, lézer, ion stb.
Még a kiber sincs jelen. De, ha valakinek hiányzik, akkor nyugodtan csinálja meg. Sőt mátrixot, jűrmű huzalozást, meg minden. Csak az már nem az a SW.

Üdv:
Péter

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.17, 22:38

Tűzfegyverek:
Egy nagyon-nagy előnyük van a lézerkütyükhöz képest, nincsen benne energiacella. Azaz szinte kimutathatatlan egy átlagos érzékelő számára, mert fém mindenhol van, arra nem kereshetnek.

Kiber:
Egyrészt 77-ben még elképzelhetettlen volt, és emiatt nem is került be, és amikor bekerült is csak mint egy műkéz, bár megjegyzendő, hogy Luke a jedi reflexeit tudta vele teljes egészében használni, vagyis nem fejlettlen eszközök.
Valamint ha ott van a sok robot és idegen lény, akkor miért kellene bárkinek kiber??
Bár szvsz ha ehhez ragaszkodik valaki, akkor gyakorlatilag mindent lehet kiberben létrehozni amit egy Cp vagy SR könyvben látott, és nemes egyszerűséggel ki lehet hagyni a kiberhulyeséget, mert az hulyeség...

_Rodian (NPC/NJK)

_Rodian (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.17, 16:14

Teron!
Miért hiányolod a nagyerejű bombákat? A protonbomba, a protonakana, és a protontorpedó elég nagy hatóerővel rendelkeznek. Mellesleg minek egy bombát előállítani egy város elpusztításához, amikor orbitra áll egy csillagromboló, és onnan "sterilizálja" a környéket. És ha előállítanának is bombákat, mennyire lenne szükség (pénzben, időben, enegiában, darabszámban), hogy felszereljék vele a vadászokat, és rombolókat? Nem egyszerübb a nagy pusztítást a nagy hajókra hagyni, amik többsége önmagában pótolja (újratermeli) a kilőtt lézermennyiséget?

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.17, 15:54

Antik nem antik:
Elég problémás kérdés, mert a Lázadó SpecForce behatolók például tűzfegyvereket használnak. Hogy miért az kicsit vicces, mert a tűzfegyverekre lehet rakni hangtompítót. Hát ez erősen baromságnak tűnik, de ez van valami lázadó-kiegészítőben. A régi részek után nem is annyira, de az EP1-2 után mráé a pisztoly-puska nagyon antik hatást kelt egy star-wars kampányban.

Lézer & Halálcsillag: Hasznos konzekvens a környezethez.

Nukleáris bomba: Jó, hogy akkor nem használnak ilyet, de vlamit csaih használnak. A Star Wars világban kéne létjogosultságának lennie valamilyen nagyot robbanó bombának. Engem az zavart fel, hogy semmilyen novellában semmilyen könyvben nincs bombáról említés, ami tényleg nagyot robban, tehát akár városokat pusztít el. Mert a proton-akna vagy protontorpedó az nem nagy cucc. Ha pedig sehol sincs róla szó, akkor valami okának kell lennie.
Világos, hogy mindenféle pszeudo-techno nevű bomba "létezik" a világban, de valamiért nincs róla sehol szó....

Ugyanígy majd mindjárt előhozakodok a kibernetikával... valahoyg az is kimarad itt, de előkerül ott, de senki nem tudja mi a szerep a világban.

_Rodian (NPC/NJK)

_Rodian (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.17, 15:34

Sziasztok!

Engedjétek meg, hogy kifejtsem véleményemet a témához.

Lézerfegyver: kevesebb energiába, és szennyezésbe kerül az előállítása, mint egy nukleáris fegyveré. Több előállítási lehetőség is van rá (pl: tibanagázból, amt a Bespinen bányásznak a légkörből; vagy energiát fényformában küldenek át kristályokon, stb.)

Halálcsiilag: A Birodalomnak (és a Császárnak) nem azért kellett a halálcsillag, hogy elpusztítson egy ellenálló bolygót egyetlen lövéssel. Pusztán arra kellett, hogy a félelem segítségével tudjon fenmaradni, rendet tartani (Olvassátok át a Tarkin Doktrínaként ismert levelet, amit Tarkin moff írt a Császárnak, és amiért előléptették nagymoffá).

Nukleáris bomba: Elavult technológia, hiszen már felfedezték a fúziós, és ion elveken működő rendszereket, előállításukat is gazdaságossá tudták tenni, így feleslegessé, és elavultá vált az atomtechnológia. Hiszen a fúziós és ion elvű szerkezetek nagyságrendekkel több energiát képesek produkálni. Azonkívül a nukleáris töltetekkel felszerelt fegyverek (gondoljunk csak a napjainkban használatos uránmagos lőszerekre) a használójukat is betegé teszik.

Ionhajtómű: Elméletileg szennyezi a légkört a kiáramló iongáz, ami a "kipufogón" keresztül jut a légtérbe, de ennek ellenére szemrebbenés nélkül használják azt. Főleg a birodalmi TIE vadászok. Ugyanis azokat nem szerelték fel antigravitációs hajtóművekkel légköri mozgáshoz (egészen az endori csata utánig), mégis bőszen vigyázták a légkört kívül-belül. Bár tegyük hozzá, a TIE-okat nem a légkörre tervezték, hanem a mélyűri mozgáshoz, így a légkörben elég esetlenül mozogtak.

Terrorista akciókhoz azért nem használtak antik atombombát (belülről felrobbantani egy csillagrombolót), mert elég nehéz, szinte lehetetlen lett volna feljuttatni egy csillagromboló fedélzetére. Nem csak a szigorú birodalmi biztonsági szabályok miatt, hanem a rengeteg érzékelő, sugárzásmérő miatt, amivel folyamatosan ellenőriztek mindent a hajókon (is).

Rodian

_Namost (NPC/NJK)

_Namost (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.17, 14:12

Lehet, hogy van helyette valami csúcstechnikai cucc, de azt nehezebb is beszerezni. És a lázadás kezdetén, vagy valami szegényebb csoportnál ez hasznos lehet.

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.16, 20:19

Namost: Bizony jogos kérdés. Bár az az érzésem, hogy biztos van hatékonyabb bombájuk, ami robbant belülről egy csillagtombolót. Illetve vajon mi van helyette? Bár lassan kezdem úgy érezni, hoyg a Star Wars világában az atombomba az valami olyan lehet, mintha elmennénk és keresnénk egy múzeumban egy első világháborús gránátot, és azzal akarnánk dobálni, míg van jó kis repeszgránát.

Viszont akkor felmerül a már korábban kimondott kérdés: mi van helyette? Használnak egyáltalán ilyen nagyon nagy robbanóanyagot? A "heavy space bomb" az például hogy működik?

Teron

_Namost (NPC/NJK)

_Namost (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.05.16, 14:54

Teronnak van igaza az ionhajtómű tényleg szennyezi a levegőt. Ez a csodálatos gépek világa (vagy valami ilyesmi, nagyalakú fekete, yt1300-as van az elején) című könyvben van benne.

És egy kérdés: Ha már nem használnak atombombát, azért még egy két antik darab létezhet, vagy lehet csinálni. És egy ilyen belülről szétszed egy csillagrombolót. Akkor miért nem használják terrorista akciókhoz?

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.15, 16:02

Emlékezetem szerint csak az energiaigényre írták ezt, vagyis egy fejletlenebb bolygó éves energiaelátását biztosítaná egy ugrás. De ez nem túl költséges, ha a fuzios reaktorokat nézzük.

A protontorpedó pontosan az, ami a neve, egy energiagömbbe zárt protonfelhő. A mellékhatásairól nem tudni sokat, de ezt szokták használni légkörben is.

Szerintem inkább azért nem használnak iomhajtóműveket rendszeresen a légkörben, mert nagyon bizonytalan, és eszetlenül sok energiát ad le a környezetnek, senki nem akarja, hogy felszántsa maga mögött a környezetett.
Sugárzása már csak azért sem lehet, mert az összes légijármű is ezen az elven müködik, az űrhajók ezzel szálnak le és fel. És a suhanok rendkívüli gyorsaságát is ez ionmotorok adják.

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.15, 15:34

A Halálcsillag az költséges, de újra lehet vele lőni... (izé szóval elméletben, mert valójában a birodalom összes szuperfegyvere olyan, ha ha egyszer lőnek vele, akkor mindig jönnek a lázadók és szétlövik)
.. míg az atombombával csak egyszer lehet lőni. Mondjuk jó kérdés, hogy vajon egy atombomba vagy N2 akna elkészítése mennyibe kerül a halálcsillag egy lövésének energiaárához képest. Valamelyik könyv talán a Birodalom visszavágban van megemlítve, hogy egy Csillagromboló hipertérbeugársa egy szegényebb bolygó éves költségvetése.

Akkor a protontorpedó meg micsoda? Nem lehetséges, hogy az valami agyonfejlett már semmilyen nuklearitást maga után hagyó bomba? Csak mert ha már "proton" van a nevében, akkor valahogy akaratlanul az ember arra gondol, hogy valami részekeszintű a dolog működése?

Nuklearitás II - De valami módon mindenképp alkalmaznak nukleáris dolgokat, mert emlékezzünk, az ionhajtóműhöz meg van jegyezve, hogy azért alkalmaznak repulzort a bolygó légkörében, mert az ionhajtómű nukleűris sugérzésa szennyezi a bolygó levegőjét, és cask ezért kell a légkörbe repulzor.

Totius: köszi az infót, nem emlékeztem akkor jól a dolgokra.

Teron

ShamesMaldune

ShamesMaldune

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1182 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.15, 13:32

Igazad van Teron, lézerből is lehet nagyon nagyot építeni (lásd Halálcsillag). Csak éppen igazából értelmetlen.

Ha belegondolunk, ma van annyi atombomba a Földön, hogy minden életet elpusztítsunk. Ennyi bomba simán elfér, mondjuk egy sima csillagrombolón. Egy bolygót szétrobbantani meg nem kifizetődő. A Halálcsillag egyszerűen értelmetlen pazarlás - nem is tetszik ez a motívum a sztoriban. A filmben kétségtelen jól mutat.

Thorin ötlete jó: hajó-hajó elleni küzdelemben a pajzsok megvédenek a nukleáris fegyverek ellen, régen a bolygókra is telepítettek ilyeneket, aztán amikor már megszűnt a fenyegetés, vagyis senki sem gyártott és használt már ilyen fegyvereket, akkor a pajzsokat is leszerelték. A legtöbb bolygónak ezért nincs már bolygóvédelmi pajzsa. Ez a magyarázat talán elfogadható.

Üdv, Mindenkinek!

Totius

Totius

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 215 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.15, 09:17

Hoi!!!

Teron:
A Honoghr-t egy speciális vegyülettel bombázták. Előtte lezuhant egy hajó és arra fogta a Birodalom, hogy a Lázadás direkt engedte lezuhanni a dolgokat. Utána volt egy jó kis "savas" eső, ami elpusztította majdnem az összes növényt a bolygón.
Ekkor jelent meg a Birodalom Darth Vader élén, hogy segít a szegény elnyomott Noghrik-nak.
Kifejlesztettek egy ellenálló növényt, ami ellenállt a szennyezésnek és maga is továbbterjesztette azt, megakadályozva,hogy más is nőjön a bolygón.
Ekkor jön Leia és Csubi, Thripióval az élen és megfejtik a növényt és elmondják minden Noghri-nak....
Ekkor tör ki a lázadás a Birodalom ellen és ahogy mondani szokták a többi már történelem:)

Lehet, hogy néhol kicsit pontatlan vagyok, de aki akar az utánanézhet a Timoty Zahn első triológiájának második kötetében, mert abban van benne pontosan:)

May the Force with U:
Tt

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.15, 05:14

Nem szószerint a mi világunk atombombájára értettem. Bármilyen nukleáris természetű bombára. Tehát most ide lehet érteni az NGE-ből megismert N2 valami nukleáris aknát meg a többi atombomba upgrade-et. Tehát vajon használnak valami atombomba továbbfejlesztést akármilyen világokon? Vagy már a kutatás is irreális, mert ha valamit kutatnak, akkor már inkább lézert?

És vajon elmaradott világokban alkalmazzák-e még? Vagy ez amolyan szigorúan tiltott dolog, és a világban szereplő karakterek is úgy tekintenek rá, mint valami "ja az az ócskavas, már legalább 250K éve nem használnak olyat, de a múzeumban meg lehet nézni" ? Fejlesztve sincs?

Teron

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.14, 16:18

Szvsz inkább azért nincs atombomba, mert van helyette jobb.

Számos olyan nagyhatóerejű fegyver lehetséges, ami után nincs maradandó károsodás, vagy legalább nincs sugárzás, amivel kezdeni kell valamit.

Esetleg a sugárpajzsok tették értelmetlenné. Esetleg egy ilyen pajzson az atomfegyverek nem képesek kártékonyan áthaladni.

Valamint mindenfajta bombát, és rakétát pontosan a lézer és sugárfegyverek tettek értelmetlenné. Kit érdekel mekkora pusztításra képes egy rakéta, ha az elhárító lézerek bármikor leszedik mielőtt célbaérhetnek.

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.14, 15:46

ShamesMaldune:
A lézer is ugyanúgy elpusztítja az infrastruktúrát meg a lakosságot. Arra van példa, hoyg egy csillagrombolóflottával porrálőnek egy egész várost. Mondjuk tény, hoyg a lézerpusztítsá után lehet azért a környéken élni.

Most jutott eszembe, a Honoghr bolygó (Noghrik otthona), azzal mi történt? Ott pont nem nukleráis csapás volt?

Teron

Dylaxo

Dylaxo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.14, 12:53

Hi!

1:
Lehet, hogy az is benne van, hogy Lucas bele van esve a lézerbe, mert nem véres, szép szines, és nagyon cool :eeek:

2:
Az, hogy tiltott, az hol érdekli a Császárt? A rabszolgaság is tiltott még is van. Sőt az még a köztársaság idején is volt!

Szerintem a Halálcsillag, amit T. Császár eröltetett, az sem túl "szelektív", és nem túl gazdaságos :gyagya:
Nem mintha ez számára szempont lett volna.

De most tegyük félre a Császárt és az ő nagy játszmáit. Vannak és voltak kisebb kaliberű diktátorok. Elképzelhető, hogy egy atom, vagy vegyi fegyver bevetése annyira ellene lázítaná az embereket, hogy senki sem merné bevetni. Mármint nem azokat, akiket lenyomott a bombával, hanem a Galxis többi részét. Lehet, hogy a közfelfogás annyira elítéli ezen fegyvereket, hogy szembeszállnának.

Meg alapvetően senki sem szereti, ha bolygókat törölnek el. Császár is titokban tartotta az Alderan felrobbantását.

Az, hogy a technika elveszett, az marhaság. Egy űrhajó sokkal fejletteb fúziós hajtóművel lehet felszerelve, mint a mostani atomreaktorok.

Üdv:
Péter

ShamesMaldune

ShamesMaldune

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1182 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.14, 10:16

Ja, és így hogy megjelent a "Arms and Equipment Guide" már nem csak lézer fegyverek vannak szép számban. :eeek:

Én már készülök, hogy mint egzotikus és titkozatos dolgokat bevessem egy részüket az elkövetkező modulokban. :gyagya:

ShamesMaldune

ShamesMaldune

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1182 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.14, 10:12

Üdv, Mindenkinek!

Teron: a probléma felvetésed jogos.

Véleményem:
1. Mivel a legtöbb szerepjátéknak (vagy mindnek) valamilyen regény vagy regénysorozat az alapja, az adott író és az a kor amiben élt igen rányomja a bélyegét (értsd: mi volt akkor, ami a legtöbb fantáziálásra adott okot).
- Verne, 19. század, modern mechanika: gőzgépek, mechanikus dolgok.
- Asimov, 20. század közepe, atomkorszak: atompuska, atomhegesztő, nukleáris űrhajók.
- 20. század vége, a lézer feltelálása, a robotika kezdetei: lézerfegyverek, fejlett robotok.
Ugyanez figyelhető meg a filmeken, az 1. és 2. részben a járművek sokkal dögösebbek, a kezelő felületek kidolgozotabbak, mint a 4-6. részekben.
Még szembetűnőbb ez a Star Trek esetén: Kirk kapitány és a Voyager sorozat közötti különbségek.

2. Ha az atomfegyverek hiányára ideológiát, magyarázatot akarunk adni, akkor a következő elfogadható:
- Köztársasági törvény tiltja, mint nem humánus, szükségtelen szenvedést okozó fegyver;
- Katonai szempontból nagyon hatásfokú, de pontatlan és nem szelektív;
- Ami a legfontosabb gazdasági szempontból csapnivaló, mivel elpusztítja az infrastruktúrát valamint hosszú időre lakhatalanná teszi az adott környéket. Ami a győztes fél szempontjából sem jó - a legyőzött nem zsákmányolható ki, ha mindenét megsemmisítem.

Nos, azért számolni kell az emberi (nem-emberi) elvetemültséggel, mert ha igaz lenne amit írtam, akkor ma nem lenne atomfegyver a Földön, meg nem is törekedne senki sem arra, hogy bekerüljön az atomklubba. :eeek:

Talán tételezzük fel, hogy a Köztársaságnak hosszú történelme során sikerült a vadhajtásokat elvágnia (pár bolygó áldozatul eshetett a dolognak, de az belefér) és az előbb említett általános alapok működnek.

Még egy gondolat, egy film, ahol mindenki atombombával lövi egymást nem igazán látványos. Itt egy gombafelhő, meg itt, meg ott... Bár lehetne színesre festeni őket (pl. Birodalom - a rossz, piros gombafelhő, a Felkelés - a jó, kék gombafelhő). :gyagya:

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.14, 06:14

Rögtön az elején felvetném a háziszabályoknál előhozott problémát. Szerintetek atom vagy bármilyen nukleáris alapú bombát miért nem használnak a Star Wars világban. Mindenre csak lézert. Egy bolygó elpusztítására valamilyen nukleáris bomba is elég hatékony szerintem. Tudtok valami történeti dologról, amiért ezt a technológiát elvetették?

Teron

Teron

Teron

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1526 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.14, 06:12

Sziasztok !

Ez a témát azért hoztam létre, hogy legyen egy topic végre a Star Wars világának és technológiájának problémás kérdéseinek megvitatására. Nagyon tág keret, remélem sikerül egy forgalmas topicot létrehoznom.

Teron


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]