Ugrás tartalomhoz


Fotó

Síkjárók Kis Kocsmája - Offtopic


 • Válasz írásához lépj be
5572 hozzászólás érkezett eddig

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4856 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt Tegnap, 22:42

Szerintem érdekes mass battle módszer. Csak két féllel működik, öt sereg csatájára nem jó.

1: előkészületek
a csata előtt minden karakter (és karakterenként egy ellenfél) próbálkozhat egy egy hadicsellel. Egy osztaggal az ellenség oldalában rejtőzik, megtölt kövekkel 4-5 szekeret és a pajzsfal felé indítja őket, stb.
Ennek hatékonysága egy próbadobáson múlik -2/-1/+1/+2 módosítót ad a csapat erejéhez.

2: nyers erő
összeszámoljuk a csapatokat. Ezek csapatonként +1 módosítót jelentenek. (30 vasvillára kapott paraszt, 4 lovag és 1 troll ugyanúgy egy-egy csapat)

3: terep
megnézzük, hogy a terep befolyásolja-e a csatát. Folyóparton vagy magaslaton +2, partraszállás -4, védművek-erőd +4-8 pont, oldalba vagy hátba támadás +1...

Összegzés: ebből kijön két elég nagy szám, mondjuk +17 és +12. A gyengébbik fél nem kap módosítót, az erősebbik pedig a különbséget kapja meg (17-12 = +5)


4: a csatadobás
a két hadvezér dob, az egyik módosító nélkül, a másik az előbb megállapított bónusszal. Nem ellendobás, mindkettő normál dobást tesz. Ennek az eredménynek a tudatában, a játékosok megpróbálhatnak áldozatokat vállalni, ha van értelme kockáztatni.

 

5: egyéni hősiesség

Ezek minden esetben rövid, 2-3 harci körös akciók. Pl. zászló megszerzése, egy kulcspozíció megszerzése, stb.

Ezek a rövid akciók +1/-1 pontot érnek sikerük függvényében, amivel feljebb tornázhatják a hadvezér eredményét.

 

6: a csata vége

A végeredmény ismeretében mindkét fél kap "győzelem" és "veszteség" választásokat. Kard és Mágiára fordítva:

Sikertelen: 1 győzelem, 3 veszteség 

Könnyű próba: 1 - 2, Normál: 1 - 1, Nehéz: 2-1, Hősies 3-1

 

Választható győzelmek (a két fél felváltva "lép"):

egy ellenséges egység felmorzsolódik, két ellenséges egység megfutamodik, fontos személy fogságba ejtése (PC-k ellen is használható), fontos személy kiszabadítása, fontos hely elfoglalása, loot, járulékos kár (pl. magtár felgyújtása), járulékos kár elhárítása

Választható veszteségek:

egy saját egység megsemmisül, két saját egység megfutamodik, fontos hely feladása, loot elveszítése, fogoly elveszítése.

 

Mivel felváltva lép a két fél, előfordulhat, hogy egy karakter fogságba esik, majd rögtön ki is szabadítják.

 

 

 

Pro:

- nem kell terepasztal

- a karakterek a főszereplők, az ötleteik sokat számítanak

- ugyanakkor nem csak rajtuk múlik, mégiscsak d20-szal dob a hadvezér

- egy csatát nem lehet sértetlenül megúszni, mindenképp vállalni kell egy szívást is

- nagyon jól használható kétségbeesett manőverekre, mikor nagy áldozatot vállal az egyik fél, hogy egy konkrét dolgot el tudjanak intézni (ha sikertelen is a próba, hagyhatják utolsónak az egyetlen győzelmüket, és az ellenfél már nem tudja megszüntetni a hatást, mert vége)

 

Kontra:

- a hősi áldozatvállalásokhoz kellene egy random tábla, hogy konkrétan mi legyen a jelenet

- a játékosok, ha tudatosan olyan előkészítő feladatokat választanak, amire nagy eséllyel megdobják a próbát, tudnak kompenzálni egész komoly túlerőt. (4 játékos 4 ellenséges egységnek megfelelő bónuszt össze tud hozni még úgy is, hogy az NPC-k is próbálkozhatnak hadicsellel)

 

 

 

Egyébként a Beyond the Wall szerepjáték ingyenes, from distant lands nevű kiegészítőjéből van.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8368 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.20, 09:40

http://lfg.hu/95757/hirek/huszoldalu-vasarlas-piac-felhivas/

 

Nem minden arany, ami fénylik; és van, mi arany, bár nem fénylik. Ezt jó, ha szem előtt tartjuk, ha vásárra megyünk, különben komoly galibába is keveredhetünk. Egzotikum, változatosság, kiszámíthatatlanság, kiismerhetetlenség – ezek a vásárok. Mesélőként milyen lehetőségeket látsz bennük?
A Húszoldalú – Magyar D&D Fanzin szerkesztősége szeretettel várja a III. évfolyam 2. számának összeállításához a hazai D&D-sek saját anyagait Vásárlás & Piac témában.

Beküldési határidő: 2020. április 26. vasárnap éjfél!

 

img_5e6ecd31caee8.pngmorgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 584 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.09, 21:51

Na, akkor a tomboló fiatalság (legalábbis a fóórom átlag életkorához képest, mert ugye a legtöbben itt már "öregemberek"), azaz az egyetemisták szemszögéből is benyögnék pár dolgot, hátha releváns.

 

Alapvetően személy szerint én egy eléggé érdekes helyzetben vagyok, mert a korosztályomban -nagyon sokan- (arányában véve persze, niche hobbi azért) érdeklődnek a játék iránt. Nem csak hogy -tudják nagyjából miről van szó- hanem tipikusan a szerepjáték -szerep- része érdekli őket.

 

Aki szép nagy számokat akar látni meg gyakni, annak vannak más lehetőségek, alapvetően a lehető legkevesebb ilyen jellegű játékossal találkoztam. A videójátékok elég jól szűrik ezeket.

 

Alapvetően  sok ponton egyetértek galuval, ezek a pontok nagyjából 1:1 így vannak szerintem is:

 

Spoiler

 

Annyit viszont mindenképpen megemlítenék, hogy -van- fogékonyság a régebbi világokra, Ynev-re, Forgotten Realmsre, Formalhautra, Shadowrunra stb., ha az ember kicsit ráncfelvarrja őket. Szóval nem kell temetni őket. Ugyanez elmondható a játékstílusokra is, csak az embereket meg kell ismertenti vele, és láss csodát van fogékonyság egy Vampire-re és tervezgetős árnyvadászatra is. Ahogy Kard és Mágiás hexcrawlra is lehet ember találni. Az a fránya ifjúság mégsem oly nagyon más! :D

 

Személyesen azt adnám hozzá, hogy mivel elég fiatalon kezdtem picit furcsa hogy nekem már lassan évtizedes tapasztalatom lesz, mire a hozzám hasonló korúak most kezdenek el játszani. Eléggé érdekes szituációkhoz vezet néha, volt olyan aki konkrétan ezt az infót jegyezte meg rólam mielőtt személyesen találkoztunk volna. Picit furcsa hogy emiatt gyakran kényszerülök "mentor" szerepbe, mert nekem már kialakult véleményeim/ízlésem van a dologgal kapcsolatban.

 

Habár nem érzem azt, hogy bárki is sokat veszítene azzal, hogy a 12-13-éves "szerepjátékos" élményei nincsenek meg. :)

 

 

 

 


Módosította strato: 2020.03.10, 09:47


strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8368 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.09, 10:43

A saját élményeim:

- Az előző munkahelyemen, ahol majdnem 10 évet húztam le 3 évvel ezelőttig, a 20-30 főből egyetlen (nálam idősebb) srác volt, aki szerepjátékozott. A többiek nem tudták, mi az. Ha előttük előjött a téma, néhány körülíró mondat és némi feszengős csend után általában más témára váltottunk.

A mostani munkahelyemen huszonéves a többség (szintén 20-30 fő), és közülük többen tudják, hogy miről van szó (elsősorban sorozatokon és videojátékokon keresztül), van aktív játékos és több érdeklődő is rajtam kívül, és már felmerült egy céges party gondolata is.

- A Magyar D&D Facebook csoportban 1-2 hetente látok az alábbihoz hasonló bejegyzéseket:

5IGnlZX.pnggalu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4856 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.08, 13:37

(Megosztanám itt is értékes gondolataim, mert félek, hogy a Kockák & Sárkányokon nem kapják meg a kellő figyelmet.)

 

Bármennyit is szokás manapság lelkendezni a szerepjáték "reneszánszáról" a popkultúrából átszűrődő hájpolás kapcsán, ez sztem nem több mint optikai csalódás, önámítás, vagy lehet hogy csak nem figyelek eléggé, de valahogy nem látom a tömegeket, amint lelkesen rohannak mondjuk KéM-ezni (direkt a népszerűsítés céljából készült, egyszerű játék), csak mert látták a tévében, hogy Stranger Things, vagy hogy a körberöhögés tárgyát képező nagyfejűek az Agymenőkben néha ezzel a fura izével játszanak. Nézzünk már körül, hányan játszanak ma hazánkban rendszeresen asztali kockadobálós rpg-t? Pár százan? A kilencvenes évekhez (több tízezer példányban eladott M* alapkönyv, klubok mindenhol, újságok) képest ez kb. semmi, ősgyíkok génbankja. Az innovatívabb, sőt bármilyen kiadványokat a szerzők magyarul már KI SEM ADJÁK, mert az önköltség sem jön be. A DnD5e megjelenése ezen változtathat, már ha a t. kiadó a marketingre is hajlandó szánni szabad szemmel is látható pénzmennyiséget és nem csak a szektának prédikál szokás szerint.

 

 

A kilencvenes évek elejéhez képest nem tudok viszonyítani (83-as évjárat), viszont a 2000 körüli állapotokhoz képest sokkal jobb a helyzet.

 

Sok olyan érdeklődő van, aki nem ismeri az online lelőhelyeket, nincs jelen fórumon. (a szakblogokat már meg sem említem, azokat én is elengedtem, lehetetlen követni)

 

 

Saját élmény, nem támasztja alá semmi:

- Sokkal több érdeklődő van, mint 2000 körül. Akkoriban ha nem volt állandó csapatod, nem tudtál játszani sehol. Most azért könnyű toborozni egy munkahelyi csapatot.

- azonban elsősorban olyanokat érdekel, akik szívesen kipróbálják a dolgot, ha be tudnak szállni valahova, de maguktól nem fektetnek bele annyi energiát, mint mondjuk én régen: meg kellett keresni a fórumokat (Miskolcon szerepjáték klubot ismerősök nélkül nem volt egyszerű), beszerezni a játékot, megtanulni a szabályokat, belevágni a mesélésbe, saját csapatot toborozni

- sokkal több új játékos van, mint mesélő. Akit érdekel a mesélő szerep, utánanéz a neten, és beparázik. (kicsit úgy, mint mikor utánanézel egy tünetnek online, és úgy áll fel, hogy csoda lesz, ha még két hétig kihúzod)

- viszonylag sok újoncot ismertem meg, akinek már volt társasjátékos/kártyás háttere, és emiatt könnyebben bevonható (komplexebb szabályok, esetleg ismer 1-2 világot. Az Arkham horror talán a leggyakoribb "kapu")

- teljesen meglepő helyeken hallok fél füllel a témáról. A héten két munkatársamat hallottam a konyhában. Az egyik 30 körüli értékesítő, a másik 40 körüli csoportvezető, és megörültek egymásnak, hogy mindketten szoktak mesélni, és meg is szerveztek melóban egy öt fős csapatot. Azt tudtam, hogy melóban könnyen megy, de azt nem gondoltam, hogy rajtam kívül ezt más is fogja csinálni. (~100 -120 fős irodáról van szó, ebben a létszámban van 3-4 állandó játékos, és 6-10 érdeklődő)

- a klasszikus settingeket (a mindenhol hallható vanilla fantasy-ról és népszerű pc játékokon kívül) nehéz nekik elmagyarázni, mert nem ismerik a vonatkozó kliséket. Conan legfeljebb "az a gagyi Schwarzi film?", Elric, a Szürke Egerész és társaik pedig teljes homály. Fura módon ugyanígy nem ismert a Frankenstein (Ravenloft) vagy az általában irodalomra épített játékvilág. 


Módosította galu22: 2020.03.08, 13:40


Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1275 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 23:50

Az innovatívabb, sőt bármilyen kiadványokat a szerzők magyarul már KI SEM ADJÁK, mert az önköltség sem jön be.

 

Ez amúgy nem teljesen igaz, mert az E.M.D.T. jelentetett meg magyarul Kard és Mágia modulokat, nem is keveset. Igazából, ha bárki ír a közösségünkből egy jó modult KéMhez, nem hiszem, hogy elGabor elzárkózik a magyar nyelvű kiadásától (persze nem akarok itt a nevében beszélni). S a jövőben is várható magyar megjelenés az E.M.D.T.-nél. Eldoxar

Eldoxar

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 69 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 23:07

(Megosztanám itt is értékes gondolataim, mert félek, hogy a Kockák & Sárkányokon nem kapják meg a kellő figyelmet.)

 

Bármennyit is szokás manapság lelkendezni a szerepjáték "reneszánszáról" a popkultúrából átszűrődő hájpolás kapcsán, ez sztem nem több mint optikai csalódás, önámítás, vagy lehet hogy csak nem figyelek eléggé, de valahogy nem látom a tömegeket, amint lelkesen rohannak mondjuk KéM-ezni (direkt a népszerűsítés céljából készült, egyszerű játék), csak mert látták a tévében, hogy Stranger Things, vagy hogy a körberöhögés tárgyát képező nagyfejűek az Agymenőkben néha ezzel a fura izével játszanak. Nézzünk már körül, hányan játszanak ma hazánkban rendszeresen asztali kockadobálós rpg-t? Pár százan? A kilencvenes évekhez (több tízezer példányban eladott M* alapkönyv, klubok mindenhol, újságok) képest ez kb. semmi, ősgyíkok génbankja. Az innovatívabb, sőt bármilyen kiadványokat a szerzők magyarul már KI SEM ADJÁK, mert az önköltség sem jön be. A DnD5e megjelenése ezen változtathat, már ha a t. kiadó a marketingre is hajlandó szánni szabad szemmel is látható pénzmennyiséget és nem csak a szektának prédikál szokás szerint.

 

Tavaly ősszel indítottunk a munkahelyemen (~2000 fő) egy szerepjátékos közösséget. 30-40 körüli játékosunk szokott lenni egy alkalmon.

 

4 és fél éve vagyok aktív tagja egy egyetemi kollégiumi szerepjáték klubnak. Most a tavaszi félévvel 10 újonc jött hozzánk, ősszel pedig 13. Korábbi években ezek a számok 2-4, illetve 8-10 között változtak.

 

Marci


Módosította Eldoxar: 2020.03.07, 23:08


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4401 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 22:13

Ez utóbbit én nagyon várom. Print on demand on first day! :)

 

ElGabor: illusztráció-ügyileg kell segítség?

Nem lesz Print on Demand, csak Print Before Demand. De messze van ez még, nem akarok M.Á.S.O.K.H.O.Z. hasonló felelőtlen ígéreteket tenni. Lesz, amikor lesz. :)

 

Illusztrátorokkal viszonylag jól el vagyok látva, és roppant specifikus ízlésem van. De ha valakinek megtetszenek a dolgai, akkor szívesen fizetek neki annyit, amennyit az amerikai illusztrátoroknak is.


Módosította elGabor: 2020.03.07, 22:13


Fefe

Fefe

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 259 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 21:31

A Mi a szerepjáték topikban éppen itt a lehetőség egy kis népszerűsítésre! ;)

 

Már meg is van! :)Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1135 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 21:25

A Mi a szerepjáték topikban éppen itt a lehetőség egy kis népszerűsítésre! ;)

Fefe

Fefe

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 259 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 21:08

Én is arra gondoltam, hogy hiába vezet be valamibe, ha hozzá nem vezet el semmi.

 

 KéM (előbb-utóbb megérkező 2. kiadása)

 

 

Ez utóbbit én nagyon várom. Print on demand on first day! :)

 

ElGabor: illusztráció-ügyileg kell segítség?

 

*A mai fiatalok szerintem már inkább megnéznek egy youtube-videót, semhogy elolvassanak egy A4-es oldalnyi szöveget.

 

:bezzeg: :)Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1275 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 20:47

Fefe: tán mert a KéM pont erre készült, egyszerű, olcsó és könnyen hozzáférhető bevezető játéknak, bár az idő jelen pontján valszeg elmondhatjuk, hogy a gettó falát neki sem sikerült áttörnie.

 

A KéM nincs ott a könyvesboltokban, nincs szem előtt. Ma már az LFG.HU sem az a szerepjátékos központ, mi egykor volt. A legtöbben a facebookon gyűlnek össze, s ott újra és újra fel kell hívni a D&D közösségen belül is a figyelmet, hogy amúgy van itt egy KéM, hozzá egy Mesélői Irányelvek, rengeteg modul stb.  Emellett talán pont az szól a KéM ellen, hogy ingyenes... Sokan csak azt becsülik, ami pénzbe kerül (még akkor is, ha csak ellopják).
Akárhogy is, ha berobban az 5e, reményeim szerint sokan fognak egy idő után a KéM (előbb-utóbb megérkező 2. kiadása) felé fordulni. Ebben bizonyosan nekünk is lesz szerepünk, csapatokat kell szervezzünk, KéM-et kell meséljünk új embereknek, rendezvényekre kell elvigyük a játékot, beszámolókat kell írjunk, videókban* is meg kéne mutatni a játékot stb. 

*A mai fiatalok szerintem már inkább megnéznek egy youtube-videót, semhogy elolvassanak egy A4-es oldalnyi szöveget.

 

szerk. Most látom, hogy Bulldy már válaszolt, bocsi, nem láttam, mikor még írtam.


Módosította Narmor: 2020.03.07, 20:48


Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6643 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 20:32

Fefe: tán mert a KéM pont erre készült, egyszerű, olcsó és könnyen hozzáférhető bevezető játéknak, bár az idő jelen pontján valszeg elmondhatjuk, hogy a gettó falát neki sem sikerült áttörnie.

 

A KéM elérhető, hiszen ingyen van, de nem szem előtt lévő. Nincs reklámja a neten, nincsenek KéM-táborok, nem lehet levenni a boltok polcairól. Tök jó játék, de a laikus érdeklődő sehol sem találkozik vele.

 

A D&D-vel sem lehet összefutni a szakboltokon kívül sehol, ráadásul angolul is van (egyelőre), de a médiából (youtube, sorozatok, gamer oldalak) elég jól szivárog, így könnyű összefutni a nevével.

 

Azért ez nagyon nem mindegy.

 

BulldyMarvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2519 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 20:18

Az egyedi, fenntarthatatlan pillanat eltartott olyan 8-9 évig minimum, a fénymásolt AD&D-érától a M*-on át az ezredvég magyar kiadói dömpingjéig, szóval olyan teljesen átmeneti szupernóva csak nem volt talán. Amúgy az mitől abnormális állapot, hogy vannak játszadozó tömegek (nem nosztalgiázó taták és pár trendiskedő fiatal, hanem tömegek), rendezvények, rendszeres kiadványok, satöbbik?

 

Fefe: tán mert a KéM pont erre készült, egyszerű, olcsó és könnyen hozzáférhető bevezető játéknak, bár az idő jelen pontján valszeg elmondhatjuk, hogy a gettó falát neki sem sikerült áttörnie.Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1135 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 19:37

Láthatatlanabbak, kevésbé vannak szem előtt.

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6643 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 18:55

Nem látom én sem, hogy mennyi az utánpótlás. Nekem van egy három fős lánycsapatom (a lányom és két barátnője). Úton-útfélen akadok össze emberekkel (20+ év), akik, mikor kiderül, hogy játszok, be akarnak szálni, mert érdekli őket, de sosem próbálták. Több, mint 10 éve a munkahelyen 5 embert húztam be a hobbiba (25 és 40 év közöttiek), azóta is tolják. Most a decemberi szombati munkanapokon a kollégáknak meséltem, mert már fél éve nyúztak, de nekem nem fért bele (23-35 év közöttiek, 3-an a 4-ből harminc alatt, ketten 25 alatt). Akarták volna folytatni, de el kellett őket szomorítanom, hogy tényleg nem fér bele nekem még egy parti.
A fiatalabb, felsős-középsulis korosztállyal nem találkozok, nem tudom ott mi a helyzet. Pár éve (7+) tanítottam gimiben, ott egy pakk srác rácsodálkozott, hogy tudom mi a D&D és a szerepjáték, mert hogy ők játszottak, de akiket ők ismertek felnőttek, azok közül senki sem ismerte.

Ezért hiányoznak a klubként, de legalább találkozási helyként működő boltok (különösen vidéken). Nehezen találnak egymásra az érdeklődők.

Bulldy

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4401 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 18:43

Én empirikus felmérések (anecdotal evidence :D) alapján több szerepjátékost látok a vadonban, mint tíz éve - akár elkapott magánbeszélgetések, felvillanó szabálykönyvek, stb. szintjén. Van egy fiatal réteg is, akik az elmúlt években kezdtek el játszani, és ez is szembetűnő.

 

A kilencvenes évek rövid hájpjához nem érdemes hasonlítani, az ugyanis egyedi, megimételhetetlen és fenntarthatatlan állapot volt.Fefe

Fefe

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 259 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 18:26

Azért szerintem többen vannak mint gondolod, csak évente kétszer játszanak, emellett sokan mentek külföldre emiatt sajnos sajnos az online felületek tarolnak, ami nekem nem jön be, de rpg-nek rpg ugyanúgy. Érdekes az ETK-magusnak még mindig van bázisa. A fiatalokról nem tudok nyilatkozni, mert öreg vagyok. :) Ifjakat csak a vén játékosok pereputtyaként láttam eddig.

 

 

Miért kellene ismernie bárkinek a KÉM-et ami nekem is nagy kedvencem, de mégis? Az hogy ingyen van attól még nem lesz népszerű. Remélem megér majd egy olvasó barátabb kiadást. Hogy vonz be új játékosokat. Itt Szegeden halott a klubélet, csak külön csapatok vannak, bár fb-n meglepően könnyű partit találni, de ez nem hoz be olyanokat akik soha ne játszottak.

 

 

Van ellenpélda is: a párom barátnőjének a férje (ő is vén) aki eddig kb. ilyen diablo-szerű játékokkal játszott PC-n  érdeklődött a hobbi iránt, jelenleg szervezés alatt van a dolog. Nem akarok savage shadowrunnal, vagy magussal kezdeni a bemutatót (ez utóbbi még jó lenne, de a gonoszkodós toronos, krános csapatok nem a legjobbak erre szerintem).

 

A wargaming érdekes sokkal népszerűbbnek tűnik. Az asszony szerint azért mert ott nem kell rugózni hogy tápolhass és nem szól bele senki, hogy hogy kéne játszanod (a szabályokon kívül) és csak két embert kell összeszervezni.Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2519 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 17:23

(Megosztanám itt is értékes gondolataim, mert félek, hogy a Kockák & Sárkányokon nem kapják meg a kellő figyelmet.)

 

Bármennyit is szokás manapság lelkendezni a szerepjáték "reneszánszáról" a popkultúrából átszűrődő hájpolás kapcsán, ez sztem nem több mint optikai csalódás, önámítás, vagy lehet hogy csak nem figyelek eléggé, de valahogy nem látom a tömegeket, amint lelkesen rohannak mondjuk KéM-ezni (direkt a népszerűsítés céljából készült, egyszerű játék), csak mert látták a tévében, hogy Stranger Things, vagy hogy a körberöhögés tárgyát képező nagyfejűek az Agymenőkben néha ezzel a fura izével játszanak. Nézzünk már körül, hányan játszanak ma hazánkban rendszeresen asztali kockadobálós rpg-t? Pár százan? A kilencvenes évekhez (több tízezer példányban eladott M* alapkönyv, klubok mindenhol, újságok) képest ez kb. semmi, ősgyíkok génbankja. Az innovatívabb, sőt bármilyen kiadványokat a szerzők magyarul már KI SEM ADJÁK, mert az önköltség sem jön be. A DnD5e megjelenése ezen változtathat, már ha a t. kiadó a marketingre is hajlandó szánni szabad szemmel is látható pénzmennyiséget és nem csak a szektának prédikál szokás szerint.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8368 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.06, 08:40

Itt a Húszoldalú 3. évfolyamának első száma:
http://lfg.hu/95714/hirek/megjelent-a-huszoldalu-iii-evfolyamanak-i-szama/

 

img_5e5f285886cf9.png
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]