Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kornya Zsolt M.A.G.U.S.-os fóruma


 • Válasz írásához lépj be
598 hozzászólás érkezett eddig

Ceriak

Ceriak

  Hatalmas

 • Fórumita
 • 404 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.21, 15:01

Sharram!

daekow: Köszönjük az összefoglalást! :D Én is erre akartam kilyukadni! :)

Tehát a szerafizmus keretein belül, gyakorlatilag nincs vagy nagyon ritka, hogy a szerafista a démon felett állna, a démonidézőknél viszont, gyakori a démon "csicskáztatása". :D


C.

Faron

Faron

  Istencsászár

 • Fórumita
 • 651 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.21, 14:11

Hi!

daekow:
Lehet, hogy nektek nem ez jött le, de én nem állítottam, hogy a démonídézők szerafisták, csak a szerafizmus példáival próbáltam érzékeltetni, hogy a démonok nagy része SZVSZ hatalmasabb annál, hogy alávetett félként tekintsünk rájuk. De meggyőztetek, igazatok van.

A Kráni krónikában az alku nem szeráfi alkut jelent, hanem azt a piaci kofa magatartást, amikor a feláldozott gyerek meg a démonlovas elcsordogáló életereje elegendő, hogy a démon mozduljon, és benyelje a Mallior-avatárt


Az az apostol elég kis hatalmú avatár lehetett, ha ugyan az volt :). Csak az őselemi metamorfózistól lett "tűzlény".

Üdv.
Faron

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.21, 02:03

Hali.

Na, összeszedettebben megpróbálom leírni a leírandókat. A véleményemet, ha úgy tetszik; amely véleményemet azonban Kornyával való "társalgásaink" is alátámasztják.


A túlvilági lényekkel való kapcsolat egyik alapvető fajtája, amikor a varázstudó valamilyen módon megidézi az adott lényt: pl. kaput nyit egy démonnak, hogy az testi mivoltában megjelenhessen a világban. Ezt követően a démon akár rá is ronthat megidézőjére; kordában tartásának eszköze pl. a gyertya, vagy egyes körök, stb. A démon rávehető feladatokra; ha úgy tetszik, alkudozni lehet vele. A gyertya elfújása elpusztítja (vagy magát a démont, vagy a manifesztációját; voltaképpen mindegy, ne feszegessük), tehát adott esetben lehet fenyegetni. Lehet neki jutalmat felajánlani: varázstárgyakat, emberáldozatot, információt. Akár egy piaci kofa. :)

Gyökeresen más fajta kapcsolat a túlvilági lényekkel az a fajta kapcsolat, amit összefoglaló néven hívjunk szerafizmusnak. A halandó birtokába jut olyan invokációknak, aminek segítségével az adott túlvilági hatalmasság egy-egy aspektusát megjeleníti a világban: pl. egy földúr szerafistája sziklakeménnyé bűvöli a bőrét, "gyökeret erszet" és mozdíthatatlanná válik, sötétséget ont, stb.; a S éjre vált a Nap nyirokdémon-szerafistája a testnedvekkel machinál, fájdalmat okoz a nyirokcsomókban, stb.
Mindenki számára titok, hogy mi haszna ebből a túlvilági hatalomnak (a továbbiakban egyszerűen: démon). Az avatárrá válás, azaz e világban való manifesztáció a szerafista testét használva, nem lehet cél: hiszen alig 1-2% válik avatárrá. Talán a halandók benyomásai azok, amik "vérfrissítésként" hatnak rá. Nem tudni.
A szeráfi "alkuszöveg", avagy "szerződés" birtokosának a démon köteles válaszolni: az alkuhoz kötve van.

A szerafizmusnak azonban van egy romlottabb változata: a sámánok és patrónusaik viszonya. Itt szó nincs egyenlő felekről: a sámánok a patrónusuk talpát nyalják, és az invokációk hihetetlen rapid ütemben rombolják a testüket, s teszik a démonéhoz hasonlóvá. Itt gyakori az avatárrá válás, ráadásul ilyenkor a többi patronált invokációi hatástalanok maradnak. Az invokációknál sincs sok belszólása a sámánnak: ha a démon úgy látja jónak, az invokáció létrejön, függetlenül a sámán akaratától. Azonban e romlott változatban is megvan a sámán szabad elhatározása: bármikor új patrónushoz fordulhat, ha akar (lásd: Pokol)

És létezik egy feltételezett változata a szerafizmusnak, ahol szintén nem egyenrangú felekről van szó. Ezt alkalmazták a Démonikus Óbirodalomban: olyan viszony, ahol a démon alárendeltje a szerafistának; a rabszolgája, ha úgy tetszik. Persze sehol nincs szó arról, hogy ilyen mágiát emberek valaha is képesek lennének alkalmazni. Ez emberfeletti fajok kiváltsága volt, adott esetben egy hatalmas démon avatárja tartott rabszolgaságban néhány gyengébb démont. SZVSZ (!!) ilyenkor a szerafista szipolyozza és kifacsarja a démont: az invokációk sokkal erőteljesebbek, de erre a démon lassan rámegy. Másrészt, míg a szerafista az alapvető változatban tanulja az invokációkat, azaz csak azokat ismeri, amiket a démon "közzé tesz"; addig az óbirodalmi változatban valószínűleg korlátlanul használhatja a szerafista "rabszolgája" bármely aspektusát.

(nem ejtenék itt szót róla, de harmadik kapcsolatrendszer lehet a démoni megszállás, amikor egy testetlen démon a testbe költözve háttérbe szorítja az eredeti lelket...)

A két alapvető kapcsolatrendszer azonban átjárható!
Azaz egy szerafista vagy egy nomád sámán, ha ismeri a módszert, idézhet démont. E tevékenysége független a túlvilági hatalmasságtól.
Továbbá, a szerafizmus független a többi tapasztalati mágikus hagyománytól: azaz egy boszorkánymester lehet még pl. Frrflbkhaá'jvdalkhwep kíndémon szerafistája, a saját varázslatai mellett használhatja a démoni invokációkat, magát önként démoni megszállás alá vetve Vulagharrá válhat, s Szentségtelen Kapu segítségével démont "idézhet". Mindezt egyszerre. :D

Bizony, ennyiféle kapcsolat lehet halandó és túlvilági közt. :nono:A Kráni krónika és a Jó széllel... démonlovasai tehát nem szeráfi mágiát használnak, hanem idézett démont vesznek rá a feladat ellátására. A Kráni krónikában az alku nem szeráfi alkut jelent, hanem azt a piaci kofa magatartást, amikor a feláldozott gyerek meg a démonlovas elcsordogáló életereje elegendő, hogy a démon mozduljon, és benyelje a Mallior-avatárt. :sor:

Örülök, ha sikerült végigolvasni! :D
Vélemény? :)
hali. d

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 22:36

A démonidézők azonban az erő pozíciójából tárgyalhatnak... így a démonlovasok is.

A démonlovasok nem szerafisták, hanem idézők. Az két különböző dolog, ahogy Kornya is leírta, pont az idézett részben... :)

hali.

Ceriak

Ceriak

  Hatalmas

 • Fórumita
 • 404 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 21:41

Sharram!

"A szerafisták hatalma ezekből a lényekből táplálkozik. Szó sincs arról, hogy parancsolnának nekik, netán az uralmuk alá hajtanák őket, mint a démonidézők vagy az elementalisták!"

Kornya Zsolt: Szerafizmus, avagy a rejtőző hagyomány

Pff...

:) :) :D :sor: :D :nono: :sor: :sor:


C.

Ceriak

Ceriak

  Hatalmas

 • Fórumita
 • 404 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 21:13

Sharram!

Faron: A megoldás egyszerű: JvdB ma érkezett haza, megkérdezzük tőle! :)


C.

Faron

Faron

  Istencsászár

 • Fórumita
 • 651 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 19:08

Hi!

Cierak':

Nem az a fontos, hogy szerafizmus-e, hanem az, hogy a Szerafizmus* szerint középhatalmú entitásokat bármiféle alkura - alkura, nem egyoldalú szolgálatra - kényszeríteni nem biztos, hogy sikerülne, még mágusoknak se. Ezért furcsa az alábbi dolog. De én végülis elfogadom, csak a Kráni Krónikából teljesen más jön le.

Üdv.
Faron

Ceriak

Ceriak

  Hatalmas

 • Fórumita
 • 404 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 18:06

Sharram!

Faron: Tekintehető ez még szerafizmusnak? Hisz nincsen kapcsolat a démon és a démonlovas közt. A démon meg lett idézve, és most be van sz@rva, hogy egyik pillanatról a másikra a nemlétbe kerülhet. Ezért engedelmeskedik.


Ceriak

cs2160

cs2160

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2487 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 14:24

A xing is csak közrendű démon, ráadásul szegényke pont hogy irtózik a mágiától. Szerintem egy ilyen "démonlovaglás" határa valahol a démonuraknál kezdődik. (Pl nem hiszem, hogy a Halál Hét Arca démonát csak úgy kordában lehetne tartani.)

Faron

Faron

  Istencsászár

 • Fórumita
 • 651 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 14:09

Hi!

Ceriak': tényleg elég konkrét... :) Ez viszont elég furcsa, tekintve a szerafizmusban felvázolt hatalmi viszonyokat. Igaz, hogy ott nem csak a démonokról volt szó, de az ő hatalmi kategóriájukról. Ezt az uralkodást mindenképp csak a legalacsonyabbrendű démonokon tudom elképzelni. A Besti démonain (pl. xing) már csak nagyon nehezen.

Üdv.
Faron

Ceriak

Ceriak

  Hatalmas

 • Fórumita
 • 404 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 11:48

Sharram!

Démonlovas volt, olyan erőslelkű kiválasztott, akit arra kondícionáltak a Sötét Birodalom titkos iskoláiban, hogy akarata alá görbítse a Démoni Síkok lakóit...Tudta a nevüket és a módokat, amivel legyűrheti őket. Mert azt is tudta, miként ölheti meg bármelyiküket.
... Nem volt másuk, csak a testük és a belézárt hatalom. Ezt lovagolták meg a démonlovasok.
... s amíg erővel bírta a mákszemnyi embert szolgálta. Nem elősször. Mert rettegett tőle.
Tehetetlen volt. Nem csak a padlón égő rúnák kötötték gúzsba ... hanem az a kristályérme is melybe démonvérrel az ő rúnáját írták. Ennek birtokában egyetlen mozdulattal taszíthatta a nemlétbe az emberízling.


Jan van den Boomen: Jó széllel toroni partra

Faron: szvsz. ez is elég konkrét :gonosz:


Ceriak

Faron

Faron

  Istencsászár

 • Fórumita
 • 651 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 09:42

Hi!

Ceriak': szvsz a KK elég konkrét... :gonosz:

Dronner:

Vagy meggyőzöm arról, hogy én vagyok az erősebb, és jobb, ha engedelmeskedik.


Ez nekem parancsalkunak tűnik... Ilyen tulajdonképpen létrejöhet, de akkor az illető nem démonlovas, hanem pl. egy kyr Hatalmas.

Üdv.
Faron

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.20, 08:32

Faron: Démonlovasokban nem vagyok otthon, de a Jó széllelből az jön le, hogy a démon engedelmeskedik a démonlovasnak, mert félti a nyomoronc életét...

Szvsz a hozzáállás attól függ, hogy milyenek az erőviszonyok.
:gonosz: Vagy meggyőzöm arról, hogy én vagyok az erősebb, és jobb, ha engedelmeskedik
:D Vagy alázatosan kérem a segítségét, és olyasmit ajánlok cserébe, ami kell neki.

Ceriak

Ceriak

  Hatalmas

 • Fórumita
 • 404 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.19, 21:33

Sharram!

"Tiberius moderátorsága idején nyitotta, hogy a Kránra, orkokra, aquirokra, szerafistákra vonatkozó dolgokban itt, egy helyen kérjük ki az (akkoriban még aktívan fórumozó) Mester véleményét és útmutatásait...

Termékeny, régi szép idők voltak"

Végigiolvastam az egész topicot, most fejeztem be. Tehát a kérdés inkább költői volt, és elégedetlenségemet fejeztem ki általa... :D

Miért nem ír a Mester? :sor:

"A démonlovas semmiképp nem uralkodik a démonon, pl. felhozhatjuk a Kráni Krónika démonlovasát. A démonlovas nem uralkodik a démonon, hanem tulajdonképpen szerződik a démonnal."

Faron: Démonlovasokban nem vagyok otthon, de a Jó széllelből az jön le, hogy a démon engedelmeskedik a démonlovasnak, mert félti a nyomoronc életét... :gonosz:


Ceriak

Faron

Faron

  Istencsászár

 • Fórumita
 • 651 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.19, 20:22

Hi!

Ceriak':

Dronner: Szerintem olvasd át a Jó széllel... idevágó részét. (A másik hajón egy démonlovas csücsült, és nekem nem úgy tűnt, mintha az első két eset állt volna fönn.)


A démonlovas semmiképp nem uralkodik a démonon, pl. felhozhatjuk a Kráni Krónika démonlovasát. A démonlovas nem uralkodik a démonon, hanem tulajdonképpen szerződik a démonnal.

Tudták, mi történt itt: teljesedésbe ment egy szigorú kötés, a szerződő fél elvégezte feladatát, megkapta járandóságát. Ha megzavarnák, ha bosszúvágytól hajtva fegyvert vagy igéket emelnének rá, kontraktust sértenének, s népükre idéznék a Túlsó Síkok haragját.


Az óbirodalom nagyjai pedig démonok és másféle entitások avatárjai voltak, tehát szerafisták. A birodalom pedig szerafista birodalom volt.

Üdv.
Faron

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.19, 18:29

Hali.

Tiberius moderátorsága idején nyitotta, hogy a Kránra, orkokra, aquirokra, szerafistákra vonatkozó dolgokban itt, egy helyen kérjük ki az (akkoriban még aktívan fórumozó) Mester véleményét és útmutatásait...

Termékeny, régi szép idők voltak :gonosz: :D :sor:

sic transit gloriae mundi :)

Ceriak

Ceriak

  Hatalmas

 • Fórumita
 • 404 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.19, 17:37

Sharram!

Jó a topic címe. Tetszik. Elmondja valaki, hogy miért lett pont ez? :gonosz:

""- harmadik út, ahol az ember uralkodik a démonon. Ilyen volt az óbirodalomban; meg talán a démonlovasok nagyjai is képesek ilyesmire..."

Ilyen szvsz soha nem volt... "

Dronner: Szerintem olvasd át a Jó széllel... idevágó részét. (A másik hajón egy démonlovas csücsült, és nekem nem úgy tűnt, mintha az első két eset állt volna fönn.)
Vagy valamit félreértettem?


Ceriak

Módosította Ceriak': 2004.12.19, 17:38


ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.26, 20:56

Üdv!

/OFF

Lanis:

Pár sorral odébb megtaláltad volna a M* regények fórumot is, ahol jóval helytállóbb volna a kérdésed. Meg esetleg az ügyben illetékes celsior (O'Connor úr... :)) is gyakrabban jár arra.

Tisztelettel:
R'naggol

Lanis

Lanis

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 21 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.26, 15:24

Líthas!
Nemrég elolvastam Eric Crowe-tól a Ryeki Tűz-et, és a Gorviki poklot. Nem tudja valaki, hogy a harmadik rész (Toroni bosszú) mikor jelenik meg???? ;)Előre is köszi :virag:

Don_Quijote

Don_Quijote

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 689 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.24, 22:13

Üdv!

Daekow:

A szerafizmussal kapcsolatban igazad van.

A fehér sámánok NEM LEHETNEK papok, hiszen a szellemvilággal állnak kapcsolatban, csak nem az alsóvilággal, mint a déli nomádok sámánjai, hanem a felsővel.

A Démonikus Óbirodalomban igenis uralták a démonokat. Mi másért hitték volna, hogy győzhetnek Krán ellen? Vagy nem?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]