Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kornya Zsolt M.A.G.U.S.-os fóruma


 • Válasz írásához lépj be
598 hozzászólás érkezett eddig

edboy

edboy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.28, 09:42

...helyett Kornya Zsolt, csak én vagyok most a router.
Lőn:

"Üdvözletem mindenkinek!

Ezt az üzenetet ugyan nem én helyezem el a fórumon, de a szöveget személyesen adtam át egyik kedves olvasómnak, akit megkértem a közvetítésre. Most sajnos nem férek hozzá a nethez (ez nálam marhára nem egyszerű dolog), de kérdezzetek csak nyugodtan, hamarosan újra jelentkezem. Addig is, következzék néhány válasz olyan témákban, amelyek közvetlenül a fórum megnyitása után merültek föl.

(Az alábbiakban a többes szám első személy alatt mindig két szerző-fejlesztőt kell érteni: engem és Gazsit, vagyis Jan van den Booment. A fórumon megjelölt négy témakörben a valhallás időkben mi ketten dolgoztunk, mégpedig olyan szereposztásban, hogy én szállítottam az alapkoncepciót és a törzsszöveget, Gazsi barátom pedig az adalékokat és a kiegészítéseket, különös tekintettel a játéktechnikára. Természetesen voltak olyan tárgyak is – Toron, elfek stb. –, ahol ez a felállás fordítottan alakult, bár én mindig gyengébb voltam a játéktechnikában Gazsinál.)

Aquir hatalomszavak és csendvarázs:

Annak idején, az aquir mágia kidolgozásakor, a koncepciónk két sarkalatos alapelvre épült:

1) Zordabbá és félelmetesebbé akartuk tenni az aquirokat, szinte legyőzhetetlen ellenfelekké, akik még a leghatalmasabb bajnokokra is komoly veszélyt jelentenek; mert lassan már ott tartottunk, hogy a kalandozók piknik jellegű hétvégi kirándulásokat szerveztek Ediomadba TP-vadászat céljából.

2) Tudatosan kerülni igyekeztünk mindenféle untig ismert, közhelyes, elkoptatott, AD&D-ízű játéktechnikai megoldást.

Az aquir hatalomszavakat kioltó csendvarázs koncepciója mindkét jelzett elvnek ellentmond.

Az aquirok őselemi szinten manipulálják a mágiát; ennek semmi köze a hangrezgésekhez. A hatalomszó nem a levegőben, hanem a manahálóban kelt hullámörvényeket: ez az a közeg, amelyikben terjed. A hatás létrejöttéhez csak arra van szükség, hogy az aquir tudatosan artikulálja és kiejtse a hatalomszót; hogy ez aztán hallatszik-e vagy sem, az teljesen mellékes. A csendvarázs hatása nem terjed ki a manahálóra, következésképpen a legcsekélyebb mértékben sem akadályozza az aquirokat ősmágiájuk használatában.

A néma aquirok viszont – akik tehát belső, szervi okok miatt képtelenek a beszédre –, valóban nem képesek tudatos artikulálásra beszélt nyelvi szinten. Ők tehát nem használhatnak aktív hatalomszavakat; védekezni ellenben tudnak ellenük, belső od-tartalékaik mozgósításával. Lásd még: ediomadi Korcsok (Ochak Va’Maadad), SUMM. p. 200.

Hogy valaki néma vagy csendvarázs hatása alatt áll, az éppúgy két alapvetően különböző dolog, mint hogy valaki vak vagy láthatatlan.

Nem tudom, hogy ezzel a kérdéssel kapcsolatban jelenleg mi az ún. hivatalos álláspont, ám ha az aquir mágia eredeti kidolgozóinak véleményére vagytok kíváncsiak, akkor azt kifejtettem.

Az ynevi orkok eredete:

A SUMM megírásakor az is alapkoncepció volt, hogy váltsunk a korábbi M*-szabálykönyvek hangvételéhez képest, és ne ex cathedra nyilatkozzunk Ynev világáról, kőbe vésett igazságokat hirdetve, hanem többféle értelmezési lehetőséget vessünk fel, amelyek közül minden szerepjátékos társaság kiválaszthatja a neki leginkább megfelelőt. Ezért választottuk azt a megoldást, hogy ún. objektív tényközlő értekezések helyett fiktív ynevi dokumentumokban fogalmazunk. (Ez értelemszerűen sohasem érintette a játéktechnikát, csak a világleírást.)

“A Farkas-szellem gyermekei” ilyen fiktív dokumentum. Szerzője egy adoptált ork, aki – ahogy minden neofita – harcosabban hirdeti választott értékrendjét, mint született fajtársai.

Hatalmas Hram legendája egy ork MÍTOSZ, nem pedig kortörténeti dokumentum. Értelmezésekor úgy kell eljárni, mint a valóságos mítoszok esetében. Vegyük pl. a görög mitológiát: a történészek és régészek a mai napig vitatkoznak róla, hogy mikor volt és hogyan zajlott le a trójai háború vagy a dór vándorlás, pedig az antik szerzők igazán bőségesen írtak ezekről. (Különben már ők is sokat vitáztak rajta.) De ugyancsak kétséges olyan kétségbevonhatatlanul történeti személyek datálása is, mint a spártai Lükurgosz vagy a zsidó Mózes, tevékenységük részleteiről nem is beszélve.

Az első ork hérosz, akiről a törzsi hagyománytól független, külső keletkezésű (elf és crantai) források is megemlékeznek, Falánk Ughjorbagan. A korábbiakról szóló legendákat mindenkor a fenti megvilágításba helyezve kell értelmezni. (De a későbbiek között is akadnak titokzatos alakok, akikről alig tudni valamit, mint pl. Oothr; a forrásadatolás nem feltétlenül időrend függvénye.) Az orkok eredetéről pedig csupán két dolog állítható bizonyosan:

1) Orwella teremtette őket, a romlás egyik soknevű hatalma, akit ugyan a pyarroni pantheonba szokás sorolni, de már ezredévekkel a pyarroni istenségek megnyilatkozása előtt bizonyítottan aktív volt Yneven. (Többek között, hogy csak egy “csekélységet” említsünk, megdöntötte a kyr birodalmat.)

2) Az orkok fiatalabb faj az emberiségnél. Feltétlenül legalább negyedkori eredetűek, mert az ősi Crantának – amelyről igazában nem sokat tudunk – már kortársai voltak. A negyedkor viszont meglehetősen hosszú időszak, Cranta pedig nem az emberiség BÖLCSŐJE, hanem az első BIRODALMA: Dél-Yneven némely primitív embertörzsek jelenéte már az utolsó fajháborúk korában, a harmadkor végén kimutatható.

Az Anyrok alkonyával és egyéb új M*-könyvekkel kapcsolatos kérdések:

Ezekre, sajnos, nem igazán tudok válaszolni: az én kompetenciám a Valhalla kimúltával lezárul. Az Inominak nem vagyok (és soha, semmilyen körülmények között nem is leszek) sem belső, sem külső munkatársa – ami természetesen egyáltalán nem zárja ki a fejlesztőkkel való baráti együttműködést; rendszeres kapcsolatban állunk egymással, és az első személyes találkozóra egy héten belül sor kerül. Az AA-t még nem olvastam, példányom sincs belőle (július első hetében három kiadótól is esedékes számomra honorárium, akkor majd igyekszem beszerezni); a hátterében meghúzódó új koncepciókat, elképzeléseket nem ismerem. Ilyen témákban természetesen örömmel fogadom régi netes ismerőseim segítségét, még akkor is – sőt: akkor igazán – ha időközben az Inomi munkatársai lettek.

Barátsággal búcsúzik:

Raoul Renier"

_Marduk (NPC/NJK)

_Marduk (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.06.25, 18:42

Üdv!

Siyeraf lehet angyal is. Egy istent nem zavar, hogy az angyala külön utakra téved, esetleg mellé akar emelkedni, vagy egyenesen leváltani?

Menmaatre

Menmaatre

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3547 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.25, 17:33

Hello!

Csendvarázs:
ld. Summarium 196. oldal.
A csendvarázs megakadályozza a hatalomszavak használatát.

Menmaatré

Shadowmasters

Shadowmasters

  Yeti lovag

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.25, 17:21

Üdv!

Khm... Wyquin? Üdvözöllek - de nem egészen ok nélkül mondtam, amit mondtam. Kivált az aquirokkal és a csendvarázzsal kapcsolatban....


2,
Ezek szerint ez még megváltozhat? Pont az üzenet írása után futottam, át ismét a Summariumot és ott azt találtam,hogy nem használhatnak hatalomszavakat. Fennáll viszont egy érdekes szituáció.
A mos-quinek akik ismerik az emberek magasmágiáját tudják használni a varázslat mozaikokat anélkül, hogy beszélnének.(mint minden közönséges varázsló)De ha ennyire értik és átlátják a mágia összefüggéseit, akkor od-ból is megtehetnék amit manával. A második eset hogy az aquir semlegesíti a csendvarázst.pl. destrukció.
3,
A kilenc sor iskolája külön kérdés volt, tudtam, hogy semmi köze Ryekhez.
Az Ut, mágiahasználat: ha az Iker karakteremmel árnymágiát akarok tanulni ezt kell felvennem?
A csatamágusok vulgármágiát használnak?
4,
Wyquin :
Az orkos kérdés nem az AA-hoz kapcsolódott, de azért köszönöm.Az yrch-et az óelfek használták először.Innen honosodott meg a kyr nyelvben?
Kornya.Zsolt:
Ezek szerint amit a Summariumban az elbeszélő mond hazugság?(Hram nem harmadkori)
Az ötödkori orkok honnan kerültek elő?A Tinoloknál éltek akkor is vagy Orwella kreált egy "utángyártott sorozatot"?Az első verzió azért furcs, mert a kyrek kiirtották a Tinolokban élő törzset(szintén Summarium). Ha a második variáció igaz akkor vannak régebbi orkok és vannak a káoszkorból származóak.furcsa...

A válaszokat előre is köszönve:
Shadowmasters

_Herr Geld (NPC/NJK)

_Herr Geld (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.06.24, 16:34

Bon soir, Monsieur!

Jómagamat hasonló kérdések foglalkoztatják, mint Himilko uramat, csak némiképp a helyszín és a szereplői mások.
A szerafizmusról írott cikkében megemlíti a déli nomádokat, s mivel nékem igencsak kedvesek a puszták fiai, nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem, a nomádokra hogyan alkalmazható a szerafizmus - ha már szinte minden ynevi "konstellációra" működhet, akár démon, akár isten, akár más lényről is lett légyen szó.
A nomádok szellemei, a sámánjaik és patrónusaik viszonylatáról ugyan értekezne-e, ha szépen kérem?

Köszönettel: HG

_Marduk (NPC/NJK)

_Marduk (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.06.24, 13:05

Líthas!

Kornya.Zsolt:

Igen, ez valóban elég száraznak ható megszólítás, de hát...

Amikor a cikk megjelent, még javában hivatalos közegnek számítottál, legalábbis ez jut eszembe mindenkiről, aki a Rúnába ír. Mert ha ez nem követelmény, szóljatok, ha újraindul, küldöm az anyagot :)

Tilleo

Tilleo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.24, 11:26

Kedves Zsolt!

Nem tudom mennyire vagy illetékes a kérdésben. De A Summariumban, pont az Orkoknál hagytál pár utalást, az Istennéválás folyamatára. Merőben elméleti kérdés ugyan, de szeretném ha erről az igen ködös ügyről megosztanád velünk véleményedet. És hogy gondolataimat továbbfűzzem, a fordítottja is fenemód érdekelne, mi lesz egy Istennel miután hívei kihaltak és feledésbemerült?

Válaszodat előre is megköszönve:

Tilleo

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.24, 10:25

Kedves Zsolt!

Engem az érdekelne, hogy a demonológia, mestermágia, stb. varázslási módja az eredeti koncepció szerint hogy fest?

A szimbólummágus rúnákat rajzol a levegőbe, a demonológus kis démonokkal zsonglőrködik, a mestermágus az ellenfél fejébe vési a tűzkitörés-varázslatot, stb? :)

Válaszodat előre is köszönöm.
:pirul: :rohog: ;)

himilko

himilko

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1070 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.24, 07:01

Üdv!

Kornya Zsolt!

Ez így egy kicsit túl hivatalos és merev, pláne ha elé írtam volna, hogy tisztelt, kedves, stb. Na mindegy.

Először is gratulálok az eddigi könyveidhez, nem kedvelem a szembedícséréses stílust, de jó írónak tartalak.

Kérdés:

A szerafizmussal kapcsolatban érdeklődnék a véleményedről. Konkrétabban a szeráf okai között elképzelhető e szerinted egy afféle lélekhez jutási szándék?

Démonokból lettek istenek ugyebár, talán istenből is démon, de halandók is átestek már apoteózison, mind istenné válás, mind démonná avanzsálás alkalmával. E három réteg igen sokmindenben tér el ugyebár egymástól, mégis lennie kell valaminek, ami összefűzi őket, különben nem lenne átjárható ez a "kasztrendszer". Volt nemrég a Démonos topicon Dronnernek egy esszenciaelmélete, mely szerint démon és isten lényegileg u.az. A halandókkal ez esetben mi a helyzet?

Másik kérdés, de kötődik az elsőhöz: A démonoknak lelke nincs, de Asztrál és Mentálteste van. Valamelyik fórumon már kifejtettem azon nézetemet, mely szerint a Lélke nem egyenlő az Asztrál és Mentáltesttel, hanem az a negyedik VALAMI, amely összefűzi a három testet (A, M, anyagi), gyűjti, rendszerezi és elemzi tapasztalatait, ezáltal fejlődik. A példáimat nem kívánom mégegyszer leírni, de a nekromanták innen idéznek, e síkról lelket (nem asztrál+ mentáltestet), a sámánok is e síkon, a Szellemsíkon kóborolnak, Mindenféle ősmágia (hatalomszó) egyetlen síkon fejti ki hatását (EAS, A,M) kivéve a sárkányokét, amely a LÉLEKre hat. Jelenlegi szabályok szerint A+M síkon érvényesüne, tehát gyengítené a szabályt (A kivétel nem erősít, írtad latintanár vagy nagyjából, akkor tudod, hogy eredeti értelemben "próbára teszi"-jelentése van, és egy félrefordításból lett szólás.), ha viszont a Lélek tartózkodási síkjára hatnak szavaik, ez megmagyarázza hatalmukat, és beilleszti őket a többi ősfaj közé.stb.

A lelkek innen kerülnek az istenek síkjaira, ez az, ahol minden lélek megtalálható, és igazából a Személyes Aura is a Léleknek az anyagi világba való átszüremlése, nem egyszerűan Asztrál és Mentáltest. A Lélek az, amely ezen keresztül nemet mond a Természetes Anyagok Mágiájának. Kérdésem tehát az, hogy a démonoknak vannak ugyebár érzelmeik (gyűlölet, stb.), intelligens, értelmes, gondolkodó lények (mentáltest kipipálva) lelkük mégsincs. Tehát az elméletem alapján ez nem is gond, mivel lelkük nincs, de asztrál, mentáltestük ettől még lehet. Mi erről a véleményed?

Türelmed, hogy végigolvastad, és kérdéseimre remélhetően adandó válaszaidat előre is köszönöm.

wyquin

wyquin

  Rendszeres fórumozó

 • Admin
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.23, 23:45

Üdv Mindenkinek!

Kedves Zsolt,

Elnézést, elfelejtettem hozzátenni, hogy a végső szót természetesen Mr. Boomen fogja kimondani az ügyben, én csupán azt mondtam el, amit az Anyrok alkonyában követtünk, s amit - szintén természetesen - egyeztettünk vele, és Alan O'Connorral. A félreérthetőségért ismét bocs.

Üdv: Wyquin

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.23, 21:58

Khm... Wyquin? Üdvözöllek - de nem egészen ok nélkül mondtam, amit mondtam. Kivált az aquirokkal és a csendvarázzsal kapcsolatban....

Barátsággal:

Raoul Renier

wyquin

wyquin

  Rendszeres fórumozó

 • Admin
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.23, 21:22

Üdv Mindenkinek!

Shadowmasters

2. Az aquirok nem tudnak hatalomszavakat használni, ha mágikus csend veszi körül őket. Az AA nem mond ellent ennek a koncepciónak, épp ellenkezőleg.

3. A kilenc sor iskolájának semmi köze a shadd mágiához, sem Ryekhez. A shaddatorok a shaddok testőrei az AA-ban, sem démonidézésre, sem más mágikus cselekvésre nem igazán képesek, egyetlen kivételtől eltekintve. A démonológia és a shaddok mágiája is különbözik, a Hetedkorban létező mágikus praktikák nem azonosak a Hatodkoriakkal.

4. Az orkok teremtéséről az AA a Summarium koncepcióját vette alapul, további információk ott.

Üdv: Wyquin

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.23, 21:20

Kedves Shadowmasters!

Több vonatkozásban föladtad nekem a magas labdát. Egy kis türelmet kérek tőled: mielőtt válaszolnék, értekeznem kell más szakértőkkel (Jan van den Boomen). Állítólag az ő készülő regényében van ilyesmire utalás; és ő, sajna, pillanatnyilag valahol Litvániában tartózkodik...

Amit biztonsággal állíthatok, hogy az orkok fiatalabbak az embereknél, de velük egyidőseknek hazudják magukat. Hatalmas Hram legendás bálványalak: kétségkívül létezik ugyan, ám a sámánjai igyekeznek idősebbnek feltüntetni a valóságosnál, presztízsokokból. Amennyire meg lehet állapítani, akkor élt, amikor Cranta birodalma csírájában ugyan, de már létezett.

Raoul Renier

Módosította Kornya.Zsolt: 2003.06.23, 21:21


Shadowmasters

Shadowmasters

  Yeti lovag

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.23, 19:51

Üdv!
2,
Az aquirok képesek hatalomszavak használatára Csend varázslat közben?
Szerintem nem, de az Anyrok alkonya c. könyvben valami hasonló volt.
Szintén idevág ehhez a könyvhöz:az aquirok idéztek valaha is dhaemonokat?(szvsz egy átlagdhaemon egy átlag aquirral egyezik meg, vagy még erősebb)
3,
Démonológia 6.foka=dhaemon idézés(ryeki shaddatorok)???
mi a kilenc sor iskolája?
4,
Az orkokat Orwella teremtette, de mikor???Úgy tudom, hogy az emberek a negyedkorban jelentek meg először.Hram pedig ugyanebben az időben(vagy előbb) lett félisten.Az orkok az emberekkel lennének egyidősek?

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.23, 18:07

Mélyéges tiszteletem, Marduk!

A helyzet az, hogy én jelen pillanatban messze nem vindikálhatok magamnak hivatalos státust: ám ha beéred egy roppant tekintélyes magánzó véleményével, azzal örömest szolgálhatok.

1) A szerafizmusról sehol másutt nem jelent meg mérvadóbb és hivatalosabb értekezés, mint a Rúna 28-29. számában. Ez a két írás kétségkívül az eddigi legteljesebb dokumentuma az ynevi szerafizmusnak, amelyről ezenkívül csak egyes írói művekben találhatók utalások. Ez utóbbi vonatkozásban kiemelném Jan van den Boomen És éjre vált a nap... c. novelláját a Kyria örök c. L&E kötetben. A cikk azonban csonka, nincsen befejezve - ezt az rpg.hu hamarosan pótolni fogja a teljes verzió közzétételével -, továbbá szándékosan úgy van fogalmazva, hogy többféle értelmezést lehetővé tegyen, minél tágabb teret biztosítva a szerepjátékosoknak. Sajnálom, de tényleg ez volt a koncepció...

2) Így hirtelenében: Fulmen Candidum, Liber Nigrae Peregrinationis, Arte Qarsa, Phoenix Triumphatus, Chiaroscuro.

3) Igen.

RR

_Marduk (NPC/NJK)

_Marduk (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.06.23, 17:20

Üdv!

Elsőként egy kérés: Zsolt, légyszíves írd le te is, mint a Szerafizmus, avagy a rejtőző hagyomány című cikk szerzője, hogy a cikk hivatalos helyen, a 28., 29. Rúnában megjelent részei az eddigi legteljesebb bemutató dokumentumai a szerafisták hagyományának. És hogy ez hivatalos. És hogy ami oda van írva, az Yneven úgy van. Talán rád hallgatnak..

1:Kérlek írjál le néhány hangzatos könyvcímet, aminek segítségével köthető paktum. Mint pl a Doctrina Nigra.

2,3: létrehozhtó-e hetedkori mágikus módszerekkel Égi hajó?

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.23, 17:11

Nos tehát, tisztelettel: üdvözlet mindenkinek!

Várom a kérdéseket, a jelzett témakörökből - mindenkit megkérnék viszont, hogy próbáljon a lehetőségek szerint összefogottan fogalmazni, mert legnagyobb fájdalmamra, csak nagyjából hetente egyszer tudok a rendelkezésetekrere állni. Ilyenkor tőlem telhetőleg igyekszem minden kérdésetekre megfelelni - ám igazából a mondott négy tárgyban vagyok kompetens. Mindenkit örömmel elvárok:

Raoul Renier

_Larkin (NPC/NJK)

_Larkin (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.06.23, 16:01

Szervusztok!

Ideje volt! :)

Üdvözlet:

Larkin

Tiberius

Tiberius

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 379 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.23, 15:56

Kornya Zsoltnak lehet itt feltenni kérdéseket, illetve ide lehet összegyűjteni az egyes alfórumok témáit, amelyekről szeretnétek, ha olvasna.

Zsolt következő négy témákörben válaszol a kérdésekre (tüntessétek fel a téma számát is az üzenet elején):

1. Déli Puszták, meg a lakói
2. Aquir mágia
3. Az Új Tekercsek mágiaformái
4. Orkok Yneven

Kérlek benneteket, hogy más kérdéssel ne itt keressétek meg!

Módosította Tiberius: 2003.06.23, 19:27[Fantasy háttér] [Sötét háttér]