Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kornya Zsolt M.A.G.U.S.-os fóruma


 • Válasz írásához lépj be
598 hozzászólás érkezett eddig

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.24, 10:27

Nos, kezdjük akkor Dronner elméletével az elfek geneziséről!

Előrebocsátom, hogy az általatok többször hivatkozott Geós anyagokat közvetlenül nem ismerem, csak az itt folyó diskurzuson keresztül. Gáspár Andrással nagyon régen nincs kapcsolatom.

Az én felfogásom az, hogy a kozmológiákat sohasem szabad elvágólag, körülírtan, "ez az egyetlen titkos mega-igazság" stílusban megfogalmazni. Mindig ködösnek és homályosnak kell maradniuk, hogy teret hagyjanak az eltérő értelmezéseknek. Egy kollektív írói munka gyümölcsét képező világnál ez különösen fontos, nem is beszélve a szerepjátékról, ahol még lényegesebb, hogy ne legyen megkötve az egyes mesélők keze.

Az adott keretben Dronner elképzelése nagyon ötletes. Nincsenek benne olyan logikai buktatók vagy ellentmondások, amikre ne lehetne magyarázatot találni, és igen sokrétű konfliktusoknak enged terepet, ami ugyebár az élvezetes narratívák alapfeltétele. (Úgy a fantasy-irodalomban, mind a szerepjátékban.) Nem tenném meg kizárólagos igazságnak - föntebb már jeleztem, hogy az ilyesmit elvből nem szeretem -, de rettentően érdekes sztorikat lehet belőle legombolyítani. Olyanokat, amikben benne van az igazi drámai élmény lehetősége. Gratulálok hozzá, és készen állok a részletelemek megvitatására.

Módosította Kornya.Zsolt: 2006.02.24, 10:27


Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.23, 12:08

Üdv mindenkinek!

Holnap jövök a reflexiókkal. Bocsánat, hogy csak így kurtán-furcsán írok, de ismételten rohannom kell. Legközelebb több időm lesz.

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.13, 23:03

Csak egy kérdésem lenne: biztos, hogy Kránban - az "írott" malaszton kívül - van bármilyen szerepe az örökösödési szabályoknak, amikor a ranagolita elveknek az felel meg a legjobban, hogy aki magához ragadja - jogcímmel, vagy anélkül - a hatalmat (ld. consularok kinevezése), az lesz a családfő? Szerintem Kránban általános érvényű szabály, hogy a siker visszamenőlegesen legitimálja az ahhoz vezető utat, módszert.

Diocletianus

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.13, 22:50

Hali.

Üdv

daekow:

Tetszik. Esetleg ki lehetne egészíteni azzal, hogy a herceg bármikor lemondhat (elvonul remetének), ekkor az öröklődés szempontjából halottnak számít és többé nem családfő.
Egy családfő bármely fiát utasíthatja, hogy vonuljon remetének. (ekkor társadalmi szempontból halottnak számít)
A remeték egyetlen társadalmi funkciója a tanítás. Tanítják az esetleg fiatalabb remetéket, hogy atudás ne vesszen kárba, és nevelik a rájuk bízott gyerekeket.
A remeték és a gyerekek (minden elf gyerek) sérthetetlenek és nem vesznek részt a politikában.
Ha egy remetének gyereke születik, vagy egy családfő úgy hal meg, hogy van nem felnőtt utódja, a gyereket jogilag a legközelebbi fiú rokon örökli. (mintha az ő gyereke lenne)
Házasság esetén a nő férjéhez költözik és ettől kezdve az ő családjához tartozik.

Tíró


Na igen.
De ez ugye már nem tartozik szorosan az örökösödéshez :sor: Ettől függetlenül egyetértek. Az, hogy a családfő jogilag halottnak nyilváníthatja bármely leszármazóját, szvsz következik a leszármazók hatalom alatti voltából. A nőkkel szintén egyetértek.

Az örökösödésből (a családból) szintén ki lehet esni még pl. bizonyos szervezeti tagsággal (lovagrendek, pl.) vagy egyébbel (manitheává / úmatarrá válás, :P ), kitaszíttatással-kiszakadással, stb.

A gyerekeket viszont nem kell "örökölni": szvsz simán működhet az örökbefogadás, és bárki örökbe fogadhatja a kiskorú (és sérthetetlen) gyermeket. A házasságon kívül (ágyasi kapcsolatból, pl.) születetteket meg "törvényesíteni" lehetne; adott esetben az apa által elvégzett egyszeri befogadó szertartással. A többnejűség szerintem nem elfogadott a könnyűléptűeknél.

Más (érdekesebb) kérdés az, amit a rómaiak ARROGATIO-nak hívtak. Ez olyan örökbefogadás volt, ahol egy önjogú személy egy másik (fiatalabb) önjogút fogadott örökbe, és fölötte apai hatalma keletkezett. Azaz egy hetven éves polgár örökbe fogadott egy ötven éves (önjogú) polgárt, annak feleségével, fiaival, menyeivel, unokáival, rabszolgáival és vagyonával együtt!! Mondjuk ennek Rómában korlátja volt, hogy a COMITIA CALATA előtt kellett "kérvényezni", és a népgyűlés szavazott róla.*

De képzeljük csak el mindezt a kráni elfeknél!
A herceg "örökbe fogadja" második legidősebb öccsét, és egyben legidősebb fiának nyilvánítja... az öcskös ebbe belemegy, mert így "apja" (fivére) halála után kihívhatja az örököst, míg testvérként ehhez nem volna joga... Ráadásul a herceg életében a herceg fiának számít, nem pedig a második öcskösnek. Mondjuk hogy a herceg vér szerinti fiai ne orroljanak meg túlzottan, beletehetünk egy olyan korrekciót, hogy a "születési sorrendet" el lehet vitatni az örökbefogadottaktól és a törvényesített gyermekektől (ill. az ikreknek egymástól). Ennek formája valószínűleg szintén nyilvános párbaj lehet, azonban itt erkölcsi tilalomba ütközik a vesztes megölése. Párbajra joga az eleve törvényes vér szerinti elsőszülöttnek van (ha ők ikrek, akkor definíciószerűen először egymással párbajoznak...)

A herceg kiválasztásában viszont biztos, hogy nem dönthetnek a megtartók. Ez valami bitang nagy hatalom volna a kezükben; és szvsz akkor simán lezsírozták volna egymás közt már régen, hogy szép lassan egységes vezetés alá kerüljön mind a tizennégy ház. A sorsbélyegek közt meg szvsz baromi ritka és egyedi, ami magától megjelenik... (látom magam előtt, amint egy tetoválómester némi ellenszolgáltatásért rányomja a Leendő Hercegek Bélyegét valami szépreményű ifjonc képére :) ) A jóslat alapján való utódválasztás: ekkor ugye az aktuális herceg könnyen eljátszhatja Heródest, amint felbukkan a lehetséges örökös... mert ha az égi jelek szerint örökös jön, akkor a jelenleginek nyilván menni kell... ugye.

*: eeegen, akinek nem esett volna le, ez a családfősdi - atyai hatalmasdi a rómaiak jogából jövő ötlet lett volna.

:feszülten várjuk vissza Kornya mestert!: :)
:D
d.

(edboy: :P :sor: :sor: :sor: !!!!!! :ize: ;) :D :) :) :) :) !!)

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1818 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.11, 10:56

Köszönöm a válaszokat. Örülök, hogy nem emlékeztem rosszul. Majd alkalomadtán utánanézek, hogy hogyan is hangzott pontosan a dolog.

Üdv!

Tiro

Tiro

  Ronfel

 • Fórumita
 • 232 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.11, 10:35

Üdv

Matzi:
Ez így pontatlan. Nem az volt az állítás, hogy Ynev fekete-fehér, hanem az, hogy ineven létezik fekete és létezik fehér.
Egyesek szerint a földön nem létezik tökéletesen jó és tökéletesen gonosz. Ezzel szemben Yneven van ilyen pl. démonok, aquírok teljesen és tökéletesen gonoszak, nincs bennük egy szemernyi jóság sem.
Természetesen lehet kötekedni ezzel, elemezhetjük, hogy az egyes démonok csupán sanyarú gyerekkoruk miatt viselkednek úgy ahogy, de szerintem ez teljesen értelmetlen.

Természetesen senki nem állította, hogy Yneven nincs szürke. (Legalábbis én nem tudokróla.)

Tíró

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.11, 10:16

Matzi: emlékeim szerint Novák Csanád volt ez egy Rúnában, és én személy szerint sosem vettem komolyan...

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1818 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 23:27

Üdvözletem!

Némileg talán megtörve a társalgás menetét, de szeretnék feltenni egy kérdést, remélem lesz itt valaki, aki igazolni vagy cáfolni tud engem.

Arról lenne szó, hogy én a nyakamat tenném rá, hogy valahol (szabálykönyvben, rúnában, vagy itt a fórumon) olvastam, hogy valamelyik alkotó nyíltan és kategorikusan kijelentette, hogy Ynev idealizált világ, fekete-fehér, nem pedig szürke. A kérdésem az lenne, hogy jól emlékszem e, és ha igen, akkor hol olvastam én ezt?

Előre is köszönöm!

Oni

Oni

  Farkasárny

 • Archívum
 • 286 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 15:29

Mondjuk Kránról lévén szó, felvetődhet, hogy mennyire "kőbe vésett" a fiági öröklés - lehet, hogy ez (is) családonként eltér -


Venad!

Azt hiszem, a fiuági öröklés nem feltétlen létező dolog a kráni elfeknél. Gondoljunk csak Graian Dias'Dyanan cirn Deagh-re, ki a Jégmadár Családjának hadura s Lándzsavivője (mellesleg hercegnője) volt... Mint első harcos, gondolom az örökösödésnél is elől állhatna a sorban :ize:

Maradok tisztelettel...

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 15:21

Ilyen okokból kiindulva a családfők általában 4-6 fiút nemzenek, hogy legyen, aki megvédi őket az öccs családjától.

A Summarium alapján az elf nők - elf férfitól - kb. 150 évente esnek teherbe, és az ikerszülés kifejezetten ritka. Az egyszerűség kedvéért 1500 éves termékeny időszakkal számolva ez átlagban 10 gyermeket jelent. Ehhez jön a gyermekhalandóság - ami Kránban valószínűleg fokozottan igaz - így kb. 6-8 lehet az, aki megéli a felnőttkort. És ezek fele - valójában valamivel több, mint fele - leánygyermek. Szóval szerintem rendkívül szerencsésnek mondhatja magát az az elf családfő, akinek négy felnőtt fia van.

Mondjuk Kránról lévén szó, felvetődhet, hogy mennyire "kőbe vésett" a fiági öröklés - lehet, hogy ez (is) családonként eltér - illetve, hogy a kráni elfek is monogámok-e. Létezhet-e többnejűség, vagy tarthatnak-e (természetesen elf) ágyasokat. Lehet-e teljes jogú örökös az ágyas gyermeke? (Ismét csak: Kránról lévén szó, szerintem nem zárható ki. Ha rendelkezik a megfelelő képességekkel...)

edboy: valóban, ha egy normális társadalomról lenne szó, akkor a 6-8 gyermekes családmodell révén az elfek nagyon gyorsan (kb. 1000 év alatt) benépesítenék egész Kránt. De ez Krán, ahol a népességszabályozásnak rendkívül hatékony módjai vannak divatban. (És arról még nem is beszéltünk, hogy elég alacsony gyermek-halandósági rátával számoltam.)

Diocletianus

ui: én simán el bírom képzelni, hogy a családfők kijelölése nem előre fixált öröklési rend szerint, hanem eseti jelleggel zajlik. Pl. jóslás alapján, sors-bélyegek és hasonlók figyelembevételével, a család Megtartójának parancsa alapján, stb.

edboy

edboy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1014 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 14:57

Hello mindenki: ha ez így van, a kráni elfek annyian vannak, mint a kínaiak.

Tiro

Tiro

  Ronfel

 • Fórumita
 • 232 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 10:47

Üdv

daekow:

Tetszik. Esetleg ki lehetne egészíteni azzal, hogy a herceg bármikor lemondhat (elvonul remetének), ekkor az öröklődés szempontjából halottnak számít és többé nem családfő.
Egy családfő bármely fiát utasíthatja, hogy vonuljon remetének. (ekkor társadalmi szempontból halottnak számít)
A remeték egyetlen társadalmi funkciója a tanítás. Tanítják az esetleg fiatalabb remetéket, hogy atudás ne vesszen kárba, és nevelik a rájuk bízott gyerekeket.
A remeték és a gyerekek (minden elf gyerek) sérthetetlenek és nem vesznek részt a politikában.
Ha egy remetének gyereke születik, vagy egy családfő úgy hal meg, hogy van nem felnőtt utódja, a gyereket jogilag a legközelebbi fiú rokon örökli. (mintha az ő gyereke lenne)
Házasság esetén a nő férjéhez költözik és ettől kezdve az ő családjához tartozik.

Ebben az esetben nem kell megölni a herceget, elég ha olyan helyzetbe hozzák, hogy kénytelen legyen lemondani.
A fiúk nem bántják az apjukat, mert ha lebuknak, mehetnek meditálni életük végéig.
A fiúk nem bántják egymást (nyiltan), mert ezzel apjukat gyengítenék, aki büntetésből elzavarhatja őket.
Ha egy családfő alkalmatlannak tartja legidősebb fiát, eltávolíthatja gyilkosság nélkül (mégiscsak elfekről van szó, egymás életét tisztelik).


Tíró

UI:Ez az oltalmazós, egyetlenes izé nekem nagyon nem jön be.

Módosította Tíró: 2006.02.10, 10:50


Jula

Jula

  Dandárkugli

 • Fórumita
 • 1146 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.09, 17:54

Sziasztok!!

Dronner:

A herceg fia kihívhatja a bácsikáját, akit ha legyőz, ő lesz az örökös.
Ekkor jönnek a problémák:
ideje bevédeni magát saját leszármazottakkal, de fivérei gyakorlatilag rögvest ellenségei lesznek.

Ez azért nem igaz, mert elfekről van szó... :nuke:
A herceg 2450 éves, életerős; elsőszülött fia 2062 éves; a herceg öccse 2329 éves. Van különbség? :nuke:

Szóval, mire a fiú odajut, addigra már neki is van 6-8 gyereke, 11-16 unokája, 17-21 dédunokája, stb... Ugyanakkora családja van, mint a többinek. Vagy alig kisebb. (nem lesz tehát gyengébb semmivel, mint az öccs)

Szóval a stabilitást én nem látom jobban biztosítottnak, arról nem is szólva, hogy így jóval több erőforrást köt le egy-egy ház (a belső stabilitás megőrzésére).

Szerintem jobban biztosított, mert kiszámíthatatlan(abb). Ne érts félre, nyilvánvaló, hogy nem lesz tökéletes, de egy picivel stabilabb lesz. (mert nem lehet úgy előre tervezni.)
:rohog:Üdv.: Jula :dilis:

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.09, 15:23

daekow:
Hozzátenném, hogy ebben az esetben a küzdelem csak áttevődik egy szintel lejjebre: a fiak szintjére.

A herceg fia kihívhatja a bácsikáját, akit ha legyőz, ő lesz az örökös.
Ekkor jönnek a problémák:
:rohog: ideje bevédeni magát saját leszármazottakkal, de fivérei gyakorlatilag rögvest ellenségei lesznek.
:nuke: az intrika korábbra tevődik és főleg a testvérek között zajlik, hiszen ha megöli valaki a bátyját, akkor rögvest feljebb kerül az öröklési rendben. Egy "nem örököst" könnyebb megölni/megöletni, mint a "leendő herceget".
:nuke: Gyakorlatilag ez lezajlódhat korábban is, és a kihívási jogért egyaránt.

Szóval a stabilitást én nem látom jobban biztosítottnak, arról nem is szólva, hogy így jóval több erőforrást köt le egy-egy ház (a belső stabilitás megőrzésére).

cs2160:
A tetkó jó ötlet! :dilis:

cs2160

cs2160

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2487 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.09, 15:05

daekow

Ez nekem nagyon bejön, gratula érte. :nuke: :dilis:

Bár ez esetben én megszavaznék egy külön arctetkót azoknak, akik egy ilyen örökösödési csatában helyt álltak és átlátták a viszonyokat. :rohog:

Bár én azért a rendszerbe beleépítenék néhány próbatétel jellegű dolgot, mint amilyenek pl egy lovagrenbe való felvételnél vannak. (Mittudomén, csak az jöhet szóba, aki vett már részt nyertes vadászháborúban, ölt már aquirt, kiállt valami rituális kínpróbát...)

Módosította cs2160: 2006.02.09, 15:07


daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.09, 14:56

Hali.

Az elf házak örökösödéséről

Az elfek rendkívül hosszú élete miatt az emberi birodalmakban általában elterjedt fiági öröklés helyett az úgynevezett ízközelség érvényesül.
Azaz az elhunyt herceget nem fia követi a ház élén, hanem öccse.
Ez nem kis mértékben elősegíti a ház stabilitását: a herceg fiai ugyanis
nem hogy nem áskálódnak apjuk ellen, de egyenesen védik őt az öccs és az öccs fiaival szemben. Apjuk kiesésekor ugyanis főszabály szerint nem jönnek szóba örökösként, viszont apjuk életében előkelőbbek, mint lesznek majd apjuk halála után. Előkelőbb dolog a herceg fiának,
unokájának vagy dédunokájának lenni, mint a herceg unokaöccsének; ez vitathatatlan.

Ilyen okokból kiindulva a családfők általában 4-6 fiút nemzenek, hogy
legyen, aki megvédi őket az öccs családjától. Mivel önjogú családfőnek
az számít, akinek már nem él apai ágon férfi felmenője, és mivel a
családfőnek minden leszármazója feltétlen (hadi jellegű) engedelmességgel tartozik, ezért a családfőnek (a hercegnek is) érdeke, hogy minnél több fegyverbíró fia, unokája, sőt akár ükunokája legyen. Ez biztosítja, hogy mindenkor elegendő utód születik, és a ház nem hal ki.

Az ízközelségi öröklés rendje: elsőként (a legidősebb) fivér örököl. Ha
fivér nem jöhet szóba, akkor fiúgyermek (elsőként a legidősebb). A
fiúgyermek nem jöhet szóba, akkor (apai) nagybácsi (több esetén a
legidősebb). Apai nagybácsik hiányában apai unokatestvér (több esetén a legidősebb), ezek hiányában (fiú)unoka, majd fiú dédunoka, majd fiú
unokatestvér fia, stb.

Ezt az öröklési rendet két (javító célzatú) szabály töri át:
1.) a soron következő örökös visszautasíthatja az örökséget, az őt
követő örökösre hárítva azt (pl. legidősebb öccs a második legidősebbre, utolsó szóba jöhető öccs saját legidősebb fiára, stb.). Természetesen az így öröklő is továbbháríthatja a hercegi címet.
2.) a herceg legidősebb fia nyilvános párbajra hívhatja a herceg örökébe lépő nagybátyját. A kihívás a fiú részéről puszta jog, még erkölcsileg sem helytelenítik elmaradását; az új herceg részéről viszont
kötelezettség, ami alól csak az öröklés visszautasításával mentesülhet.

A fiú győzelme esetén követi apját a hercegi székben, megelőzve összes nagybátyját (a párbaj nem feltétlenül halálos!). A fiú ezen joga fennáll minden olyan örökössel szemben, akire úgy hárítják át a jogot. Ez a jog mindig az elhunyt herceg legidősebb fiát illeti meg, mást nem.

Az első szabály alapján létrejöhet olyan helyzet, hogy a herceg apja
vagy akár apai nagyapja még életben van; a herceg ekkor elviekben nem minősül családfőnek, hanem atyai hatalom alatt áll; gyakorlatilag
azonban ilyen esetekben a herceg (és csak ő, öccsei nem!) kikerül az
atyai hatalom alól, és önjogú családfővé válik.

Megjegyezzük, hogy a házak élén a herceg nem despotikus egyeduralkodó: legitimálja őt és egyben munkáját segíti a családfők tanácsa, amelynek minden önjogú családfő elvileg tagja. Házanként változó azon kérdések köre, amiben a családfői tanács véleménye (adott esetben hozzájárulása) nélkül a herceg nem is dönthet. Ne feledjük, hogy az elhunyt herceg fiai gyakorlatilag mindig önjogú családfővé válnak, mégpedig apjuk halálának pillanatában.

Ezek után alighanem el tudjuk képzelni, micsoda áskálódás és intrikálás
veszi körül a hercegi öröklést; micsoda alkuk állhatnak egy-egy örökségi visszautasítás vagy párbajra hívás elmulasztásának hátterében.

No, vélemény...? :nuke:


A "misztikus Egy" elméletek nekem sajna nem jönnek be... :rohog:

d. :dilis:

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.09, 12:36

Üdv mindenkinek!

Nem feledkeztem meg rólatok, csak most rohannom kell, nagyon kevés időm van. Csak azért írok be, hogy jelezzem: elmentettem a legutóbbi vizitem óta született bejegyzéseket. Jövő héten jövök a reakciókkal.

További gyümölcsöző diskurálást kíván:

Raoul Renier

Módosította Kornya.Zsolt: 2006.02.09, 12:37


Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.08, 08:43

cs2160:

A bibi ugye az, hogy ha az elfek valóban az Egy egyik aspektusának a teremtményei lennének, akkor hogyan válhatott volna valamelyikük a Nagyok avatárjává?

Hmm. Szerintem a kérdésre az a válasz, hogy szigorúan véve a Nagyoknak csak egy "gyermeke" volt, a démonok népe (de azok sem édesgyermekek, csak mostohák :( ). A Jelhordozók (a második generációtól, ha jól emlékszem) így egytől egyig más istenek teremtményei közé születtek, tehát ennek okán nem látok nagy ellentmondást. :D

(OFF)A Jelhordozókról GA már korábban is hintegetett el infókat, csak nagyon szűkre mérte őket, így a koncepció csak az ő fejében volt meg. Ez az ő sara, tényleg.(/OFF)


ndee

ndee

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 273 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.08, 00:13

Dronner
A bibi ugye az, hogy ha az elfek valóban az Egy egyik aspektusának a teremtményei lennének, akkor hogyan válhatott volna valamelyikük a Nagyok avatárjává? :(


Olyan nem fordulhat elő, hogy pont azért lesz Jelhordozó az Egy "gyemeke", mert a háborúban szokás kémkedni is, vagy csak a másik hatalmát kóstolgatják ezzel?

cs2160

cs2160

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2487 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.07, 21:31

Zsolt


Nem az elfekhez kapcsolódik, de azért megkérdezném, hogy miért pont a torokmetszés az általánosan elfogadott öngyilkossági forma elsősorban Toronban (ugye badr'cyah) és Kránban. (A Kráni Krónikában említed a torokmetszés szent szertartását, mint a vereség elismerésének egy tisztességes módszerét - ami nem adatott emg a Holdralépőknek.)


És ha már "offtopic" kérdéseknél tartunk, lenne mégegy. :D

A Fattyúregében Seur Chrassides-t nyilvánosan megalázták és kivégezték. Nagyon érdekelne, hogy végül bejött-e a számítása, és halála után tényleg eltávolították-e apját, a Császárt, és tényleg elismerték-e elendornak?

Igen szimpatikus figura volt, a szívemen viselem a sorsát. :)


Köszi :( :D


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]