Ugrás tartalomhoz


Fontos! Olvasd el és add tovább! Ha regisztráltál valaha felhasználót az LFG.HU-n (vagy régebben az RPG.HU-n), akkor kérünk, hogy jelentkezz be vele, mert 2018. május 25-től a GDPR miatt változik az adatkezelés módja. Ha nem adsz külön engedélyt az adatait tárolására, a felhasználói fiókodat törölnünk kell.
Köszönjük.

Fotó

Ynev elfeledett játszható fajai


 • Válasz írásához lépj be
2629 hozzászólás érkezett eddig

Kaloz

Kaloz

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 924 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 14:11

Orastes. Na ja, de épp arról volt szó, hogy kiszinesedett a világ, és néhányan rájöttek, hogy nem muszáj kalandozni ahhoz, hogy jót játszanak.

KLM: Igen, elég nehéz megkülönböztetni két messziről jött, sötét köpönyegbe burkolózó, és meglehetősen gyanús figurát. :D
Az én példáim: Darton-lovag, az átlagosnál is izgágább természettel, hát hagyják hadd menjen a saját feje után. (Néha persze megkérik erre-arra, akkor azt gondolkodás nélkül teljesíti. Vagy beledöglik. De eddig még nem.)
A másik egy versenyre készült, amire végülis nem mentünk, szóval nem túl alapos: Renegát kardlovag, aki feldobta a társait az Inkvizítorok Szövetségének, cserébe Dél-Ynevre menekítették, és megigérték neki, hogy ha "levezekli a bűneit" (azaz eleget dolgozott nekik) akkor letelepedhet a PÁSz területén, és olyan szép temetést kap, ami után a lelke garantáltan a választott istene elé kerül, nem Orwellához.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11058 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 13:57

Kalandozó-kalandor:

 

Van valami "kalandozógén", amitől "kiválasztott" lesz az ember és akkor elég sokan - ahhoz, hogy "kultuszuk" legyen Ynev-szerte - választják közülük azt a vagabund életformát, amelynek képviselői elég tipikusan felhajtók istállójában vagy Torozonnál várják a "csuklyás megbízót".

 

Ráadásul mivel tényleg van a világban létező kultuszuk (meg saját Vörös Lobogójuk) elég sokan azt hiszik magukról, hogy kalandozók és amint tehetik, zaciba vágják az örökséget és mennek Torozonhoz melót vállalni. Ezek a kalandorok, elég sokan végzik úgy, mint Zabar Mesh a Karneválból (csak esetleg jóval fiatalabban). Ránézésre a KéM-es és Helvéczia csapatok kalandorok és a világukban nem is nagyon van kalandozó.

 

Azt sem tartom kizártnak, hogy valaki kalandorként kezdi, aztán valahogy "megkapja a kalandozó-retrovírust".

 

Karaktereim:

Az a kettő, akiket épp Orastesnek is bevágtam, 

- Fiatal mozaikmágus suhanc, amúgy térmágia felé orientálódik, talán egyszer a dorani titkosszolgálat ügynöke is lesz, a mese ott szakadt félbe, hogy valami belső dorani intrika miatt a mesterét keresi az egyetemen kívül.

- A másik - ugyan Kódex karakter, de Ynevre lefordítva - olyan Darton-pap/szerzetes/Szamuráj Jack, (ortodox, nem református) akinek a rendházába ha beesik egy haldokló és végrendelkezik, akkor azt megpróbálják neki megoldani. Némi készpénz segít a dolgon, de "nyomnak egy 18 manás Transzot, aztán a góré majd megmondja", ha annál rázósabb a dolog, hogy el kell vinni a búcsúlevelét a szomszéd városba. Na, neki épp beesett egy muki, hogy kísérje el a többieket üszkve 1500 kilométeren át.

(Orastes, hogy is állsz a Helvécia beszámolóval? :D )

 

Mindkettő szervezethez tartozik, de mégis "mobil életmódot folytat".

 

Aztán ott van a wier mozaikmágus, aki rejtőzködve élne a seggén, a maga kísérleteivel elfoglalva, csak 20-30 évente mindig jön egy tetves kalandozóbanda, amik miatt kénytelen költözni. Ő állt Dzsohár bácsi mögött a pegazusrabló meseötletben.

Ő nem tartozik szervezethez, de csak korlátozottan folytat kalandor életmódot (viszont meg szokott bízni partikat azzal, hogy kutassanak fel ezt-azt és esetleg egy bábján keresztül el is kíséri őket).Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6109 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 13:38

Kaloz, nem kötelező azt játszani, nem mondta senki, de gondolom egyfajta ajánlásként ott van a külső borítón is. :hogymi:

(Másik kérdés, hogy a szabálykönyvben sokkal több olyan skill van, ami a "nagyjóuram + bullák" játékot támogatja, mint a kalandozósat, meh..)Kaloz

Kaloz

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 924 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 13:32

Orastes: De ugye nem kötelező azt játszani, ha másra is lehetőség van vele? Például a Cyberpunk 2020 alapvetően árnyvadászatra íródott (Képzavar, tudom.) de ott volt hogyan játszhat a csapat például rendőröset is. Igaz ott csak a sötét jövő volt odaírva. :)

Selmo: Keveredhet a kettő, mert miért is ne, a lényeg az lenne, hogy nem mindenki genetikailag definiált nagybetűs kalandozó, csak mert ide-oda mászkál és sokszor keveredik bajba.


Módosította Kaloz: 2017.09.20, 13:34


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 1876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 13:30

Nem hiszem, hogy túlságosan van értelme határokat húzni. Nálunk általában kalandorok vannak, aztán ha eljutnak magas szintre és beletenyerelnek valamibe, akkor elkezdik őket kalandozóknak hívni. De ettől még ugyanaz a lovag marad az ÉSz szolgálatában. Csak mondjuk megbízzák, hogy ugyan szerezzen már meg egy kyr időkből való kódexet anyámkínja romvárából. Tény, hogy nem igazán szoktunk tipikus össze-vissza vándorló hős kalandozósdit játszani, arra ott van Barsaive.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6109 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 13:19

Csak a világban akkor is ott rohangál akár százezer "Kiválasztott" is.

 

(Amúgy van pár karakterem, akik nagyon rühellik a nyüves "Kiválasztottakat", miközben ők maguk is erősen annak minősülnek, habár tipikusan pont nem a "kalandozó-kalandor életmódot folytatják".)

 

Kikre gondolsz? :titok:

 

Pl. a Kélgyó volt az, aki nem volt kalandozó, bár sokan annak mondták volna, utálta is Gorduint.

 

Rosszkor is jött. :gugye:

 

Amúgy kikkel akarsz játszani magusban, ha nem vagyok indiszkrét? :titok:

 

Spoiler


Kaloz

Kaloz

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 924 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 13:02

KLM: Kezdem megviselni a billentyűzetemet. Nagybetű akart lenni. Én különválasztanám a kalandozót és a kalandort. A kalandozó az, aki tényleg nem képes egyhelyben maradni, vagy ha igen, akkor folyamatosan csak a baj van vele. Őt a vére hajtja kalandozni, ha úgy tetszik. És vannak a (jobb híján) kalandorok, akik a körülmények hatására kénytelenek útra kelni, és általában nem is tanácsos visszatérniük oda, ahonnan indultak. Aztán van aki képes letelepedni, van aki nem. De mert nem tud, és nem azért mert nem akar. A kalandozó nem is akar. (Vagyis az az Arel-pap aki azért járja a világot hogy új tájakat lásson, és új kihívásokat találjon, kalandozó. Amelyik azért, mert mindenfelé körözik, vagy előbb-utóbb fogják, garázdaság, lopás, rablás, gyújtogatás, nemi erőszak, súlyos testi sértés, gyilkossági kisérlet és/vagy gyilkosság miatt, az nem.)KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11058 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 12:47

KLM: Egész konkrétan arra gondolok, hogy a karakterek nem kalandozók. kiemelkedő képességű és megbízható egyedei fajuknak és népüknek, akik családjuk/klánjuk/szektájuk/céhük/rendjük/országuk/hitük bajnokaiként tevékenykednek. 

 

Itt azért rá kell kérdeznem.

 

Nem folytatnak "kalandozó életmódot" ÉS nem kiemelkedő képességűek? A "pont után kisbetű" megzavart, hogy akkor most a shiftet nem sikerült megnyomni, vagy vessző helyett sikerült pontot nyomni? (Nem nyelvtannáciskodok, de ez pont többféleképp értelmezhető).

 

Amúgy SZVSZ de, lehet. A ZŐD Kódexben ha ez a terv, akkor senki nem oszt Lélekmágiára és némileg átlag feletti, de amúgy normális emberekkel játszhatnak. 

 

Csak a világban akkor is ott rohangál akár százezer "Kiválasztott" is.

 

(Amúgy van pár karakterem, akik nagyon rühellik a nyüves "Kiválasztottakat", miközben ők maguk is erősen annak minősülnek, habár tipikusan pont nem a "kalandozó-kalandor életmódot folytatják".)Kaloz

Kaloz

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 924 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 12:30

KLM: Egész konkrétan arra gondolok, hogy a karakterek nem kalandozók. kiemelkedő képességű és megbízható egyedei fajuknak és népüknek, akik családjuk/klánjuk/szektájuk/céhük/rendjük/országuk/hitük bajnokaiként tevékenykednek. Nem azért, mert nem tudnak megülni a seggükön, vagy mert épp az ő nyakukba szakad a baj, hanem mert az entitás amit szolgálnak őket bízza meg, és ők mint hűséges és megbízható egyedek, természetesen igyekeznek elvégezni. De valaki talán a Codex fórumán írta, hogy ők például toroni nemesekkel játszanak, akik csak otthon vannak, de toronban, és nemesek. Ilyet is lehet játszani, nem?
Amit mondani akartam, hogy Otto barátunk nagyon jól elvolt békében-nyugalomban (de persze politikailag elkötelezetten) mielőtt egyszercsak kibújt belőle Európa legveszedelmesebb embere, ami talán vissza is bújt volna, ha nem vesztik el a háborút, és nem kell világgá mennie nagyhirtelen.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11058 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 11:55

KLM: De kötelező ezekkel játszani? Vagy lehet lelkes és megbízható mi kutyánk kölyke jellegű karakterekkel is?

 

Mire gondolsz? Van ötletem, de inkább mondd te, úgy a biztos.

 

 

Off: Hallottam róla, vicces kis mese. De ha már feljött, javaslom nézd meg az életútját hogy lett belőle az aki. Tipikus kalandozótörténet, ugye?

 

 

Szerintem simán lehet "tipikus, bár tápos NJK Kalandozó" valamelyik bukott Fekete Hadúr szolgálatában a bukásig, aztán meg - kis gorviki kitérővel - akár Airunék "ingujjba rejtett ásza". 

(Nyilván a III. Reich "érzékeny" téma, szóval ezt nem is erőltetném tovább).


Módosította KLM: 2017.09.20, 11:56


Kaloz

Kaloz

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 924 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 11:06

KLM: De kötelező ezekkel játszani? Vagy lehet lelkes és megbízható mi kutyánk kölyke jellegű karakterekkel is?
Off: Hallottam róla, vicces kis mese. De ha már feljött, javaslom nézd meg az életútját hogy lett belőle az aki. Tipikus kalandozótörténet, ugye? Ezzel az erővel hozd föl inkább Winston Churchill, vagy Teddy Roosevelt nevét.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11058 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 10:50

 Egy csapat pyarroni ügynök, vagy egy gorviki fejvadászkommandó, akik szigorú parancsuralmi rendszerben tevékenykednek egy jól behatárolható entitás céljaiért nyilván nem lesznek kalandozók, gének ide vagy oda.

 

 

Azért nézd már ki egy több száz vagy akár több ezer éves titkosszolgálatból, hogy az efféle vagabund hajlamú egyedeket is fel tudja valahogy használni.

(OFF)(Tudtad például, hogy egy bizonyos Skorzeny a II. vh után bizony a MOSZAD zsoldjában dolgozott, nem is pitiáner ügyekben?) (/OFF)Kaloz

Kaloz

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 924 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 10:45

KLM: Az alapfelállás az, hogy a kalandozó egy külön állatfaj, önálló és mindenkitől független, de azért persze inkább a jó ügyekhez húz, csak rosszul tűri a kötöttségeket. Egy csapat pyarroni ügynök, vagy egy gorviki fejvadászkommandó, akik szigorú parancsuralmi rendszerben tevékenykednek egy jól behatárolható entitás céljaiért nyilván nem lesznek kalandozók, gének ide vagy oda.aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1540 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 10:41

Szerintem mondjuk a "kalandozó" mint diszkrét játéktechnikai/in-setting koncepció is teljesen fölösleges, de ez már legyen az én bajom.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11058 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.20, 10:16

 A kalandozás-nem kalandozás más kérdés, ahogy szinesedett a világ, egyesek felfedezték hogy akár kalandozósdi nélkül is érdekeseket lehet játszani (bullák és bányajogok meg intrikák stílusút).

 

Amúgy meg ha elfogadjuk, hogy van ez a "kalandozógén" (miért ne, mondjuk Vampireben sem átlagembereket játszunk ugye), attól még az adott karakter

 

- állhat valami nagyobb szervezet "zsoldjában", akár felnőttként beszervezve, akár gyerekként felismerve és besorozva

(Lássuk be, a szuperhősös filmek-sorozatok-képregények világában is viszonylag hamar leesett a tantusz, hogy ha vannak ilyen egyedek, akkor az állami és magánszervezetek is szeretnének ilyen egyedeket beszervezni).

 

- lehet, hogy otthon ül és nagyon nem érti, miért talál aquir járatokat, mikor a pöcét ássa (na jó, ásatja a jobbágyaival), meg miért erre vonul át a Nomádjárás, miért az ő portáján leheli ki a lelkét valami idióta, akinél az Egy Gyűrű/Excalibur/Szent Korona/stb. van....

 

- és persze van egy rakás félig-meddig szabadúszó zsoldos-szerencsevadász életmódú "classic" kalandozó (és náluk SOKKAL több, kalandozó-wannabe kalandor).

 

Mindezek pedig van örülnek annak, hogy őket kalandozónak választotta ki valamelyik isten/sors/akármi vagy valamennyire rühellik.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11058 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.19, 12:53

Az ETK vs UTK vitának szerintem az elcseszett "akkor inkább mégis beperellek" ágyazott meg, ha GA nem rúgja össze a port a kiadóval, akkor jönnének ki az erraták meg a modulok - kiegészítők és szépen kihalna az ETK.

Nem tudom, ki volt a ludas, hogy összevesztek, de ettől még összevesztek.

Módosította KLM: 2017.09.19, 12:54


seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 901 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.19, 12:38

Szerintem meg ez lenne az anyagi csőd. Ha egy anyag nem tartalmaz játéktechnikát, akkor abból csapatonként 1 példány lesz max. A rizsát max egyszer elolvassák a játékosok a kölcsönkönyvből és kész.

 

 

 

Ha sok izgalmas kaszthoz tartalmaz sok izgalmas új játéktechnikát (varázslatok, képzettségek - és azok nem célszámosak, hanem leírók), akkor a játékosok valószínűleg maguknak is megveszik, esetleg el is hurcolásszák magukkal a játékra.

 

 

 

Nézőpont kérdése. Én inkább áldoznék egy rendesen összerakott világleírásra, amiben vannak kalandötletek, és jól kidolgozott NJK-k, valamint tanácsok, hogy esetleg milyen rendszereket lehetne legjobban felhasználni a játékhoz, minthogy megint kijön egy rendszer, ami a vásárlóközönség nagyrészének nem is tetszik, mert nekik úgyis jó valamelyik korábbi kiadás.

 

Anyagilag nem biztos, hogy megtérül egy új rendszer. Sőt! Az eddigi újítások is mindig visszatetszést keltettek, és széthúzáshoz vezettek, lásd ETK vs ÚTK viták, és hasonlók. Gyanítom az új rendszerrel ugyanez lesz.Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5190 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.19, 11:31

 

Többet én nemigen szeretnék hozzáfűzni ehhez a témához, végezetül talán még annyit, hogy nem új alapkönyv kellene, hanem egy rendesen gatyába rázott világleírás, amit rendszerfüggetlenül kellene kiadni, és mindenki olyan rendszerrel játszik rajta, amilyet szeret. Annak talán még volna is keletje...

Szerintem meg ez lenne az anyagi csőd. Ha egy anyag nem tartalmaz játéktechnikát, akkor abból csapatonként 1 példány lesz max. A rizsát max egyszer elolvassák a játékosok a kölcsönkönyvből és kész.

 

Ha sok izgalmas kaszthoz tartalmaz sok izgalmas új játéktechnikát (varázslatok, képzettségek - és azok nem célszámosak, hanem leírók), akkor a játékosok valószínűleg maguknak is megveszik, esetleg el is hurcolásszák magukkal a játékra.Kaloz

Kaloz

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 924 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.19, 10:49

Aluminiumtrioxid: Ehhez azért kellett egy olyan hozzáállás is az írók és a kiadók részéről, hogy a regényekben a kivételesek szerepelnek, nem az átlag, ezért mások, ezért tudnak többet, ezért nem kell olyannak lenniük mint a szabálykönyvben. Aztán az egyik réteg belenyugodott, büszkén kalandozott a senkik seregében, akik soha nem fogják befolyásolni a világ dolgait, a másik meg ráment a sokadik szintű "szupertáp" karakterekre akik igenis meg tudják változtatni a történelem menetét. A kalandozás-nem kalandozás más kérdés, ahogy szinesedett a világ, egyesek felfedezték hogy akár kalandozósdi nélkül is érdekeseket lehet játszani (bullák és bányajogok meg intrikák stílusút).KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11058 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.09.19, 08:02

 

 

 

Amúgy miért érzem úgy, hogy sarkítasz a kiemelt résznél?

Nem tudom, miért érzed így. Attól függ, miben nem értünk egyet.
Szerintem az irodalmi alkotásokban érdemes szem előtt tartani a szerepjáték lényegi szabályait, de nem szabad, hogy ez legyen az elsődleges szempont. Pl. a karakterábrázolás, vagy a történet belső logikája fontosabb.
Ha ebben egyetértünk, akkor meg lehet vitatni, hogy melyik szabály/elv lényeges, melyik mű tért el tőle, és hogy miért/jól tette-e.
Amúgy meg, ha van egy történeted, aminek fontosabb a belső koherenciája, mint az, hogy Ynevre illeszkedjen, akkor miért Ynevre írod meg? :titok:
Megint nem ugyanarról beszélünk. Én játék-szabályrendszert írtam, te meg Ynevet. Szerintem nem ugyanaz.
Pl. az Észak lángjai elég jól illeszkedik Ynevre, ebben talán egyetértünk. A szabályrendszerhez már nem annyira, mert Gorduin "nem átall" súlyközömbösítő bűbájt alkalmazni.

De te tényleg szívesebben olvasol olyat, ami tökéletesen megfelel a szabálykönyvnek, de nincs meg a történet belső logikája? Vagy ezek szerinted egyenértékűnek?

Illetve jobbá válik-e utólag egy regényt attól, ha az abban előforduló dolgokat egy kiegészítő helyre teszi? Pl. belső időt ismerő bárd, boszorkány, akármi. Vagy a sorrend szigorúan fordított: ami nincs leszabályozva játékrendszerileg, az tilos az írónak? (Mondjuk akkor a Renegát is elhasal.)

 

 

:ásít: Tehát szerinted az Ynev-hűség és a belső koherencia egymást kizáró okok? 

 

Ha szerinted sem, akkor miért akarod ezt rám tukmálni?

 

Már nem először hagyod ki a hozzászólásom jelentős és lényegi részét, ugye tudod? 

 

Egyébként hol is hasalna el a Renegát?

 

De mondok egy példát, ami kétszer is elhasalt:

A Korona és Kehelyben a vén crantai "viszajáró lélek" először is mindent megtett, hogy tüdőgyulladást kapjon (egy tetves takarót nem tudott felvenni, nemhogy tüzet gyújtson ), illetve a "leszármazási mágiája" - a szerző szerint - úgy ment át a mágikus védelmeken, mintha azok nem is lettek volna.

 

Pedig szerintem ez egy ún "szimpatikus mágia", ami ellen van védelem. Ezt ugyan fel lehet fogni úgy, hogy "áterősítette" a védelmeket (ami azért elég húzós) , csak akkor azt kell írni.

(És aztán lektorálás közben megkérdezni, hogy miért nem jutott senkinek az eszébe az élő szimpatikus kapcsolaton keresztül egy kedves kis tűzkitörést - vagy kinek mi a kedvence - visszaküldeni.)
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]