Ugrás tartalomhoz


Fotó

A Káosz Gyermekei


 • Válasz írásához lépj be
238 hozzászólás érkezett eddig

DelArco

DelArco

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4696 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.03, 19:49

Üdv!
Hát az biztos hogy ezután másképp néznek majd az orkokra és kétszer meggondolják hogy hogyan közelítsenek feléjük.

Daelin

Daelin

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 136 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.01, 22:15

Üdvözletem!

DelArco: Kösz. :D A Jk-k túlélték, hiszen annyira nem cseszték el, talán én tettem kicsit magasra a mércét. Bocs, ha nem fogalmaztam világosan az előbbi üzenetemben. Szóval mint ahogy azt írtam, megmenekültek a morális szabály és a megbízóik segítségével, akik adtak nekik kis gyógyító potiont, aztán kihozták őket a börtönből. Csak egy példának szántam, hogy nem szabad mindig úgy gondolni az orkokra, hogy "legyakokvagyhúszorkotkapoksokxp-tésénvagyokakeményszuperhíró" :lol: . Azért nem is kell agyonmagasztalni őket, nem ez volt a célom, hiszen az elf népnek a nyomába sem érnek... :lol: :lol:


Dae'lin

DelArco

DelArco

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4696 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.08.01, 20:02

Üdv!
Daelin:
nem rossz kaland.Azért lehetett volna egy kis túlélési esély is a kalandban.Vagy csak a JK cseszték el ennyire?

Daelin

Daelin

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 136 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.31, 22:58

Üdvözletem!

Nemrégiben meséltem egy bevezető kalandot egy kalandsorozathoz /amit még mindig nem folytattunk.../ Egy egyszerű, hozd ki a tekercset egy ork barlangból kaland volt. A party jól megszenvedett a bejutással, már kőomlást csináltak, meg minden, amikor tíz perc múlva jött az ork őrjárat ők meg inkább berohantak és legyakták az őröket, egy kis mentálmágiával megfűszerezve. Utána a szerencse kísérte őket, de a csapdáknál a csapat legjobb harcosa, egy törp NJK rögtön elhullott. Maradt két lovag és egy varázsló. Aztán az egyik lovag alatt a padló beszakadt és rengeteget zuhant, épphogy túlélte, lent egy trollall is meg kellett küzdenie . :lol: A teljes vértjéből túl sok nem maradt. A másik lovagból tűpárna lett a falból kiözönlő nyílvesszők, a páncélját használhatatlanná tették / 0 Sfé/, ő meg elájult, maradt vagy 3 ÉP-je össz-vissz. Miután a lovag felébredt mentek tovább, a plafon is lezuhant, épphogy túlélték... Mikor felkeltek, az ork sámán és törzsfő jött, aztán a morális szabály és a megbizójuk mentette meg őket. Mondjuk ha picit figyelmesebbek lettek volna, lehet elkerülték volna ezt a sok bonyodalmat, de alábecsülték az orkokat. Nameg az NJK ott volt és persze: "A törpe megy előre" ... Amúgy ezeket a csapdákat előre dolgoztam ki otthon, nem ott szivatásként! Nem is volt szivatásos szándék a dologban. :D :lol:

Dae'lin

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.31, 21:48

Üdvözletem!
Nálam a játékosok komolyabban veszik az orkokat, aminek talán az az oka, hogy én jó értelemben vett tucatszörnyként kezelem őket: legalább egy (fél) tucat van belőlük, s a partynak jobb, ha futnak... :lol:
Igaz úton, útfélen semtalálkoznak velük... :D
Viszont a múltkor, amikor játszottam, a km megrótt azért mert komolyan találtam venni az orkok által jelentett fenyegetést, és fegyver nélkül nem estem neki egy tucatnak... :lol:

Tisztelettel: Rorgosh

diandra

diandra

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.31, 09:03

Nálam nem tucatszörnyek bár attól függ mit nevezünk annak.A JK nem szokták vég nélkül írtani őket de van amikor 10 ork támad rájuk és meg kell ölniük őket.Ettől még nme lesz tucatszörny az ork.

Nem. Attól lesz tucatszörny, ha állnak a vadon közepén, és mikor arra jön a parti, nekik esnek, motiváció, célok, és taktika nélkül... Ha mindezek megvannak, akkor valóban nem tucatszörny. De sok helyen/mesében főleg random encounter esetén ilyesmiről szó sincs, egyszerűen csak a "gyakáson" van a hangsúly, meg sem próbálja a mesélő elhelyezni a világban az ellenfeleket.

Az ilyenekért viszont, mikor egy goblin okosan megszívat egy teljes partit, érdemes élni. :ugri:
Gratula hozzá... :felvon:

DelArco

DelArco

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4696 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.31, 08:08

Üdv!
Loke:Gratula annak a partynak amelyik nem bírt el egy goblinnal.
Nálam nem tucatszörnyek bár attól függ mit nevezünk annak.A JK nem szokták vég nélkül írtani őket de van amikor 10 ork támad rájuk és meg kell ölniük őket.Ettől még nme lesz tucatszörny az ork.

_Borner (NPC/NJK)

_Borner (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.31, 07:59

Már nem azért, de mit értetek tucatlény alatt?

Nálam ugyanis bár egyforma képességekkel rendelkező ellenfelek eléggé nagy számban előfordulnak, ám ezek harcmodora, reakciója mindig egyedi.

Ja és hogy értitek hogy csak gyakni való ellenfél?

Nekem ugyanis 1-10. szintig szinte minden karaktert sikerült már megszivatnom még az 1 szintűnek sem nevezhető utonálókkal, és hasonlókkal.

loke

loke

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 645 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 13:43

Amugy a Km-en mulik, hogy jatsza ki. En voltam olyan szemet, amikor a 10. tsz-u party beszolt, hogy "egy goblin van a szomszedban, gyertek, gyakjuk meg", akkor a besti adatait hasznalva kinyirtam vele oket. Mert hat egy goblin nem szemtol-szembe harcol, hanem csapdakkal, hatulrol, mereggel.

Ennyit arrol mennyire tucatszorny, es barmikor legyakhato.

Daelin

Daelin

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 136 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.02, 19:33

Üdvözletem!


Először is, nagy elfimádó vagyok, és nem igazán kedvelem az orkokat, de
tiszetelem őket, képességeik miatt, karaktereimmel, megpróbálom meglátni bennük az ellenfelet és nemcsak az agyaros ösztönlényt. :D

Szerintem Középföldén, vagy Yneven (azért ezt a két példát hozom fel, mert ezekről tudok vmit, ha már unalmas ez a két általános példa, akkor elnézést...) azért nem örvendnek túl nagy megbecsülésnek az orkok, mert egy igen romlott/gonosz hatalom teremtette őket, Orwella/Morgoth általában sötét praktikákat felhasználva /illetve tündékből létrehozva őket/. Miután létrejöttek az új teremtmények, rászabadították őket a világra, kik nem kíméltek jót vagy rosszat, csak pusztítást hoztak. Ynev /sajnos/ egy emberközpontú kontinens, ahol megvetik Orwellát a tettei miatt, ez alól egyedül papjai,papnői, paplovagjai képeznek kivételt... wow :sor: Így hát érthető,hogy a teremtényeit sem tisztelik túlzottan.

Én személy szerint nem játszanék orkkal, de ahogy azt A Messor is mondta, ha bárki elolvassa a Summariumban az ordasok népéről írottakat /magus/, komolyabb ellenfeleket is kreálhat, akikkel igazán meggyűlik a kalandozók baja. A goblinok mondjuk kiváló tolvajoknak, akikkel szintén megszenvedhetnek a JK-k, hiszen ha eltulajdonítanak a party valamely tagjától egy értéktárgyat, az nem lesz egykönnyen visszaszerezve...

Ha már tucatlény kell, én előszeretettel alkalmazok utonállókat, haramiákat, különböző állatokat. Persze csak akkor alkalmazom a fentebb általam említett tucatlényeket, ha harcorientált csapatról van szó és nincs más választásom.

nadire: nagyon tetszik amit írtál, elgondolkodtató és igaz! :D

Ha hülyeségeket írtam, javítsatok ki!

Mantis

Mantis

  Ápolt

 • Fórumita
 • 502 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.30, 08:19

Az orkokat és goblinokat is lehet színesíteni. Hogy mennyire válnak tucatszörnyekké, az teljesen a mesélőn múlik. Minden szörny annyira lesz egyedi, amennyire a mesélő kidolgozza. Én nem szeretem az AD&D stílusát, bár kezdő koromban az ork nálam is tucatszörny volt. A mai meséimben inkább vad harcosok, egyedi trükkökkel, egyedi jeleggel törzsenként. Van amelyik piszok jól rejtőzködik, van aki berzerkerként harcol, van akit a szellemek segítenek, stb. A játékosok sem úgy állnak már hozzá a dologhoz, hogy:
-Két ork őrzi a hidat? Lekaszabolom őket...

Végül is az orkok harcos nép, ergo az átlag ork gyakorlottabb és vadabb harcos, mint az átlag ember.

A_Messor

A_Messor

  Meridian

 • Fórumita
 • 2927 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.27, 14:54

No nemsok időm van, úgyhogy röviden csak annyit:
tessék megnézni a Summariumos/M*/ orkokat, vagy a Warhammer belieket akinek ilyen jellegű problémája van(tucatlény, gyaknivaló stb.) és átvinni az adott rendszerre(már persze egészséges mértékben)!

_mohnkahn (NPC/NJK)

_mohnkahn (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.06.27, 14:35

Igy van, mi az utolso meseben amit jatszottunk talalkoztunk ogrekkal, es ugy futottunk eloluk, mint a nyul.

Egy masik meseben pedig egy felork halalpap-orgyilkossal jatszottam (tap-tap :dilis: ), es eszembe nem jutott volna szegeny orkokat bantani. Ellenben az embereket... :D

Szoval azert nem kell leirni ezeket a teremtmenyeket. Pl Shadowrunban egy troll mindig tekintelyt parancsol, megha a hata mogott ki is rohogik, es ugyanez igaz az orkokra is.

MK

diandra

diandra

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.27, 14:20

Az eredeti felvetésre válaszolva...
Az emberi természetben benne van a hajlam a küzdelemre. És gondolj bele: ha játszol, valakiért vagy valamiért (netán valaki vagy valami ellen, stb. ) küzdesz. Ehhez pedig általában ellenfél kell. Hogy az általánosabb/átlagosabb világokban ezeket éppen orkoknak, goblinoknak hívják... hát istenem, így alakult. Minden erőszintre kell adnod megfelelő ellenfeleket... lehetnének farkasok, tündérek, férgek is akár... csak a zöldbörű népség a legelterjedtebb.

De akinek nem tetszik, az szvsz könnyedén változtathat ezen. Ha nem akarsz orkot ölni? Ne mesélj olyat... vagy beszélj a mesélőddel, hogy adjon változatosabb ellenfeleket.

Egyébként... hogy tömegével hullanának azzal nem értek, vagy nem teljes mértékben értek egyet... emlékszem még, mikor egy ogre ellen harcolt a csapatunk... és nagyon megszenvedtünk, míg sikerült - PC veszteséggel - végezni vele...

nadire

nadire

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.27, 12:47

Khiradh: Nem azt mondtam, hogy nem tud különbséget tenni, hanem azt, hogy így kompenzálja az őt ért társadalmi, pszichés stb. frusztrációit. Az ilyen viselkedés pedig többnyire a tudatalatti befolyására történik. Azaz: nem tudatos.
És szerintem az ilyen kompenzáció nagyon is egészséges. Ugyanis ha az ember sehogy sem képes megszabadulni az őt ért hátrányos befolyásoktól, na akkor megkattan.:D És akkor tényleg goblinak nézi a szomszéd Józsit.

Szóval, szvsz. az ilyen kompenzáció érthető, egészséges és helyes, természetesen a normális kereteken belül.

pá,
nadire

Módosította nadire: 2003.06.27, 12:48


_Khiradh (NPC/NJK)

_Khiradh (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.06.27, 12:25

nadire: az 1. ponttal egyet tudok érteni, de a kettes, na az már azért húzosabb téma.
Ha valaki nem tud különbséget tenni valóság és a másik világ között, az forduljon orvoshoz.
A játékban aki a szomszéd Józsit látja a goblinba, az láthazja a valóságban Józsit goblinnak. És ez már túllép a szórakozás határain. Legalábbis Józsi számára... :D
Ez nem tartozik az egészséges viselkedés közé. Aaaaaaz biztos.

nadire

nadire

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 225 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.27, 12:14

Hi Lachdanan!

A probláma elég érdekes... Szerintem több oka is van, most mondjuk kettő, ami talán a legigazabb:

1. Az ember társas lény. Mint ilyen a társadalom és a benne élő emberek csak úgy érzik magukat biztonságban, ha bizonyos erkölcsi normákat betartanak (ne ölj!, ne hazudj! stb.). Ezeket a normákat a mai társadalom olyan mértékben elfogadja, hogy törvénybe vannak iktatva, amik ugye gyakorlatilag az eredetileg spontán igényeket kötelezővé teszik.
Mivel a szerepjátékok is ennek a társadalomnak a szüleményei, kivédhetetlen, hogy a többség, ne a valóságban uralkodó normákat vegye át. Szóval, utáljuk a gonoszakat, és szeretjük a jókat, és pont az számít gonosznak és jónak, ami a valóságban. És, hogy miért következik ebből, hogy tucatszám hullanak az orkok egy 1. szintű karaktertől? Mert egy fantasy világ szvsz. utópisztikus. Főleg egy heroikus világ. Ahol mindig győz a jó, és a rosszak meg hullanak. Ha már a valóságban nem kapják meg mindig a nekik járó büntetést, legalább a képzelt világban jusson nekik az, ami a valódiban járna.
Hogy ez nem logikus? Meg nem realisztikus? Ez így van. De szerintem az emberek többsége (a szerepjátékosok többsége) nem a valóságra kiváncsi, amikor játszani indul. Abból kap eleget amúgy is.
Persze talán nagyobb élményt nyújtana egy erősebb ellenfél legyőzése. Talán okozna katarzist, meg jó érzést, ilyesmit, ha nem halomban állnának a hullák. Igen, valóban. És itt jön a :

2. Nagyon sokan a valós életük frusztrációit élik ki játék közben. Arról lehet vitatkozni, hogy ez jó-e, de a tényen nem változtat.
Egyszerűen az ember játék közben megteheti azt, amit a valóságban nem. És meg is teszi.
Szerintem sokan mikor orkot/trollt/goblint/stb. gyilkolásznak, valójában a főnöküket/kollégájukat/anyósukat/stb. ölik meg. És ami kielégíti az embert abból mindig egyre többet akar. Először játékonként csak egyszer nyírod ki a szomszéd Józsit. Aztán legközelebb jobban felbosszant, és akkor már családostul pusztul a szerencsétlen goblin, akiben Józsi játék közben megtestesül. És akkor érzed, hogy ez jó. És még többet akarsz...
Szvsz az emberek többsége nem a fennkölt harcra vágyik, csak a pusztításra. És ennek kell egy célpont. És mi/ki más lenne kézenfekvőbb célpont, mint a már 1. pontban taglaltak miatt amúgy is fekete listára került teremtmények.
Úgyhogy hentelünk goblint faluszám.

Persze ez az én véleményem.

pá,
nadire

Módosította nadire: 2003.06.27, 12:17


Eugen_von_Bathory

Eugen_von_Bathory

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 274 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.27, 12:09

Azért nagy az ork halandóság, hogy Vérpistikének legyen kit aprítani, míg nem jut démonközelbe.

Lachdanan

Lachdanan

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.06.27, 11:04

Üdv, Mindenkinek!

Sokat gondolkoztam, hogy létrehozzam-e egyáltalán ezt a topic-ot, de végül is a megszületése mellett döntöttem, mert eddig még nem találtam másikat, amelyik ezzel a kérdéssel foglalkozott volna.

Tulajdonképpen a téma az lenne, hogy a fantasy világok zömében miért is alacsonyítják le a káosz teremtményeit, és itt elsősorban az orkokra, goblinokra, trollokra, ogrékra gondolok. És ez a lenézés nem is igazán ezen lények fizikai mivoltára vonatkozik, hisz tudjuk, hogy az orkok kitartásukról, a trollok és ogrék hihetetlen erejük, stb. híresek. A dolog sokkal inkább abban mutatkozik meg számomra, hogy nem csakhogy tucat lényekként kezelik őket, hanem egyenesen jóval kevesebbet érnek (főleg ork és goblin), mint akármelyik másik "átlagteremtmény". Ennek totális ellentéteként az alapvetően "jó" teremtmények (elfek,törpék,stb.) pedig tucatjával mészárolják le egy-egy összetűzéskor a "gonosz" lényeket (pl. LoR2). Félre ne értsen senki, nem az a célom, hogy a törpéket, elfeket, félelfeket mostantól kezdve nézzük le, és ezentúl csak ork karakterekkel játszon mindenki! Csupán szeretnék rámutatni arra, hogy a fantasy világok (tisztelet a kivételnek) totálisan jóközpontúak, és ezt a káosz gyermekei sínylik meg leginkább a fent említett módon. Célom egyrészt az lenne, hogy ismerjük meg jobban karakterink ellenségeit(értékek, képességek, múlt, stb.), és játszunk velük/ellenük úgy, hogy a küzdelem után ne azt számolgassuk nagyarccal, hogy ma hány tucat goblint sikerült levágnia a 2.szintű karakteremnek, hanem igenis értékeljük úgy, hogy ha nem is kerültünk életveszélybe, de akkor is kemény harc van a hátunk mögött. Azt hiszem, ezt a nézőpont-váltást segítené Krystal:Orkokról mindent c. topic-ja is. Más részt a novellaírók is több írást adhatnának be, melyeknek a szereplői olyan orkok és trollok, akiket nem győz le feltétlenül egy tejfölösszájú fiatal lovagocska, aki éppen harcilázban ég az összecsapáskor(nem rég olvastam egy ilyet).

Röviden:Nem demokráciát akarok hírdetni olyan transzparenssel,hogy 'Jogokat az Orkoknak!' :sor: (ez még rímelt is), hanem rá akarok világítani arra, hogy a törpe, csak azért, mert jó jellemű karakter, nem feltétlenül tud megölni egyetlen csapással egy nála hat fejjel magasabb trollt.

Remélem nagyjából érthető volt, hogy mit szerettem volna mondani, és előre is elnézést a törpe- és elf-rajongóktól, ha félreérthetően írtam valamit! :gonosz:


Lachdanan, a Kárhozott


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]