Ugrás tartalomhoz


Fotó

A Káosz Gyermekei


 • Válasz írásához lépj be
238 hozzászólás érkezett eddig

xinaf

xinaf

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1081 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.02, 08:39

Azt már meg sem említem, hogy orkot ami ugye agreszív, vérszopó, stb. mennyivel könyebb lehet kijátszani, mint egy párszáz, vagy akár ezer éves élettapasztalattal járól elfet... Akkor melyik is a jobb játszható faj? (Egyik sem. Irónia... szvsz az ork sem szerepjátéktalanabb, mint akármi más...)

G46

G46

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2690 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.02, 08:31

Üdv!
maldreidor:

Az egész egyszerűen abból fakad, hogy minden valamirevaló fantasy első pár kalandjában orkot kell ölni, mert az az egyik leglenyomhatóbb a bestiák közül. Játszhatóvá tették, de buta húzás volt. Főleg a mókus esetében, ahol a goblin is kijött pc lehetőségként.
Nevetséges szvsz.


Akkor hadd mondjam el, hogy a legelső M* regényben (A Halál havában) a Megbízó úgy szerez tudomást mindenki "kedvenc" bárdjáról, Tier Nan Gorduinról, hogy egy goblin mesél róla Torozon Tavernájában, miszerint együtt füstöltek ki egy Orwella-szentéjt. Ehhez képest szerintem elég gáz, hogy a M*-ban csak az ÚT-ben lett játszható faj.

Én is várom alister kérdésére a választ...

Zaraquer

Zaraquer

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 130 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.02, 00:04

Én személy szerint egyáltalán nem tartom röhejesnek. Egyszerűen a ,,könnyen beilleszthető'' módozatok szerintem kevés játékos számára csábítók.(persze világa válogatja, én konkrétan a szolga/teherhordó/rabszolga, azaz az alárendeltek esetére gondoltam)
Nem hiszem, hogy egy nyakig izom ork röhejes lenne. Inkább, aki kineveti... :gyagya:

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3454 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.01, 22:11

Üdv!

Én még mindig nem értem, miért röhejesebb az ork játszható fajként fantasyban, mint akár a törpe, akár az elf... (már persze szigorúan az emberek szemszögéből). Tehát ha ezt megvilágítaná nekem egy bölcs valaki...

Maradok tisztelettel: Alister

maldreidor

maldreidor

  kashikoi souryo

 • Fórumita
 • 317 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.01, 16:52

Ilyen esetekre ott vannak az olyan játékok, mint a My life with my master, vagy a Paranoia. :gyagya:

xinaf

xinaf

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1081 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.01, 09:42

Általánosságban beszéltem, nem általánosítva. Úgy tűnik, ez nem volt itt egyértelmű. Alapvetően a játékosok nem szeretnek olyan karakterrel játszani, akinek közvetlenül folyamatosan megmondják, mit tegyen, és ennek engedelmeskedniük kell. (szintén nagy általánosságban szólva) Ezért nem szívesen játszanak ork rabszolgával, akinek valamelyik csapattag a tulajdonosa, és hasonlók.

Fene tudja... én talán nem tartozok a szürke átlaghoz, de volt már ilyen játékom, és én speciel élveztem ezt a szerepet is...
Szerintem egy idő után unalmassá válik, hogy mindig hőst alakit. Vagy nagyúrat. És akkor egy-két ilyen játékalkalom kimondottan jót tesz!

katranysarkany

katranysarkany

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 15 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.01, 07:53

De ettől függetlenül simán el tudok képzelni olyan ork-képet, ahol az orkok kultúrája, és társadalma igenis számottevő tényező, és nincs olyan mértékű negatív hozzáállás a fajukhoz, mint ami egyes világokban jellemző.

Peace and happiness!


Valahol olvastam is egy olyan settingről, ami a Vadnyugatot képezte le, úgy, hogy az orkok voltak az indiánok helyzetében, az emberek meg a jenkikében.

Hellguard666

Hellguard666

  The Fallen One

 • Fórumita
 • 2313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.01, 07:39

Zaraquer:

Nem a helótákra gondoltam. Mellesleg a rómaiak hívták barbároknak az Európába érkező, betelepedő népek egyes csoportjait. Úgy, mint : germánok, gótok, gallok... (de bizonyára nem tudtak görögül )


Depending on its use, the term "barbarian" either described a non-Greek (or non-Roman) individual or tribe whose first language was non-Greek or a Greek individual or tribe speaking Greek crudely. The Greeks used the term as they encountered scores of different foreign cultures, including the Thracians, Egyptians, Persians, Indians, Celts, Germans, Phoenicians, Etruscans, Romans, and Carthaginians. However in certain occasions, the term was also used by Greeks, especially Athenians to deride other Greek tribes and states (such as Macedonians, Epirotes, Eleans and Aeolic-speakers) in a pejorative and politically motivated manner. Of course, the term also carried a cultural dimension to its dual meaning. The verb barbarizein in ancient Greek meant imitating the linguistic sounds non-Greeks made or making grammatical errors in Greek


(forrás: Wikipedia)

Ergo, a rómaiak - mint sok minden egyebet - ezt is a görögöktől vették át. Szóval a szó egyértelműen görög eredetű, és a jelentése fentebb olvasható.

Éppen ezért a tipikus barbárnak mint olyannak sincs értelme, legfeljebb egyes fantasykben... de ott is baromság szerintem.

Hogy ontopic legyek... egyéni preferenciám szerint az orkot nem játszani, hanem gyakni kell. :lol: Nekem személy szerint nem szimpatikus a rusnya, büdös bagázs. De ettől függetlenül simán el tudok képzelni olyan ork-képet, ahol az orkok kultúrája, és társadalma igenis számottevő tényező, és nincs olyan mértékű negatív hozzáállás a fajukhoz, mint ami egyes világokban jellemző.

Peace and happiness!

Zaraquer

Zaraquer

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 130 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.04.01, 05:28

Nem a helótákra gondoltam. :lol: Mellesleg a rómaiak hívták barbároknak az Európába érkező, betelepedő népek egyes csoportjait. Úgy, mint : germánok, gótok, gallok... (de bizonyára nem tudtak görögül :lol: )

Általánosságban beszéltem, nem általánosítva. Úgy tűnik, ez nem volt itt egyértelmű. Alapvetően a játékosok nem szeretnek olyan karakterrel játszani, akinek közvetlenül folyamatosan megmondják, mit tegyen, és ennek engedelmeskedniük kell. (szintén nagy általánosságban szólva) Ezért nem szívesen játszanak ork rabszolgával, akinek valamelyik csapattag a tulajdonosa, és hasonlók.

A pontokba szedett "példázat"...nos úgy láttam, a legtöbb világban több pont is érvényes az orkokra, ha nem több. Persze, nyilván vannak ellenpéldák mindegyikre, de nem is azt mondtam, hogy mindenhol. :lol:

"tipikus barbár" értsd: vadonban falvakban élő harias népség, afféle Conan termetű, állatprémekbe burkolt csatabárdos alakok. :)

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3454 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.03.31, 22:52

Üdv!

Azzal én is egyetértek, hogy a kultúrák különbözőek, nézőpont kérdése, melyik a ,,barbár".

Barbár az, aki nem tud görögül :lol:
(OFF)Jajj de magas labda volt... :lol: (/OFF)


Ugyanakkor a háziállat, teherhordó témában, mint JK, szerintem ilyen szerepet kevesen játszanának szívesen. Szeretik a játékosok, ha legalább részben a maguk urai. Értsd, ugyebár a fejvadászok is tartoznak valahova, parancsokat kapnak, de a módszereiket ők mérlegelik, és ahol jobb a bánásmód, vagy elég sokat bizonyítottak, egy fokig szórakozást is megengedhetnek maguknak olykor. Egy orknál, aki rabszolga, vagy egyszerűen szolga, már jóval nehezebb.

Izé, nem vagyok benne biztos, hogy értem, mire gondolsz.
1. Nekem más a tapasztalatom. Bizonyos helyeke (pölö Enoszuke, Gorvik, Toron, stb) máshogy nem is életképesek a nem-ember jk-k, másrészt ez az összemesélés terhét is (legalább részben) leveszi a mesélő válláról, aki így fontosabb dolgokra koncentrálhat, harmadrészt rögtön és egyértelműen definiálja a karakterek egymáshoz való viszonyát. Továbbá szvsz teherhordónak lenni semmivel sem megalázóbb, mint hűbéresnek, csatlósnak, személyi gyóntatónak, stb.
2. Nos, fejvadász-szervezete válogatja. Nem hiszem, hogy ha összehasonlítanánk mondjuk Xiano Xador titkos tanácsos őméltóságának kedvenc (amúgy szintén dúsgazdag) házi törpéjének lehetőségeit a Szónélküli Pontos Engedelmesség rendház frissen avatott gégemetszőjével, akkor a törpe jönne ki rosszul. Persze, a törpe csak amolyan egzotikus háziállat, de amíg az ifjú skalpgyűjtő vizelni se mehet ki a felettese engedélye nélkül, és ha kérdezés nélkül megszólal, akkor levágják valamelyik kevésbé létfontosságú kiálló részét, addig a törpének tucatnyi belső szolga lesi minden parancsát...

De ha egy törzséből szabadult/szökött/kiszakadt ork harcos a partihoz csapódik, akkor könnyen előfordulhat ellentét, ami tettlegességig fajulhat. Nem csak a nyelvi nehézségek és a külső miatt. Az ork hevessége és agresszivitása miatt.

Ez azt feltételezi, hogy
1. az orkok törzsekben élnek
2. onnan csak szabadulni/szökni/kiszakadni lehet
3. nyelvi nehézségek vannak
4. a parti többi tagja ad a külsőségekre
5. az ork heves és agresszív
Ezek azonban egyáltalán nem szükségszerű fogalmi elemei az orkságnak, még azokban a világokban sem, ahol bizony nem az ork a kultúra zászlóhordozója a fajok között.

Persze ha a külsőtől eltekintünk, mert ezirányban mondjuk toleráns a csapat, akkor a probléma szerintem hasonló egy barbár úgymond "civilizált" csapatba való beillesztéséhez. Nyelvi problémák, hevesebb vérmérséklet, eltérő szokások(vitarendezés:ököl, "legfelsőbb bíróság": fegyver) Legalábbis a "tipikus barbár" társadalmaknál így szokás.

Szerintem nincs olyan, hogy "tipikus barbár társadalom". De ha: akkor sem biztos, hogy ott nincsenek akár a "civilizált" népeket megszégyenítően kifinomult vitarendezési szabályok, akár úgy is, hogy a ténylegesen alkalmazott eszköz valóban a közvetlen és nyers fizikai erőszak.
Ha pedig már társadalom, akkor nyilván túlléptek a mindenki-mindenki-ellen-bunyózik szakaszon, tehát vannak vezetőik, elkülönült társadalmi szerepek, stb.

Maradok tisztelettel: Alister

Zaraquer

Zaraquer

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 130 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.03.30, 23:31

Azzal én is egyetértek, hogy a kultúrák különbözőek, nézőpont kérdése, melyik a ,,barbár".
Ugyanakkor a háziállat, teherhordó témában, mint JK, szerintem ilyen szerepet kevesen játszanának szívesen. Szeretik a játékosok, ha legalább részben a maguk urai. Értsd, ugyebár a fejvadászok is tartoznak valahova, parancsokat kapnak, de a módszereiket ők mérlegelik, és ahol jobb a bánásmód, vagy elég sokat bizonyítottak, egy fokig szórakozást is megengedhetnek maguknak olykor. Egy orknál, aki rabszolga, vagy egyszerűen szolga, már jóval nehezebb.
De ha egy törzséből szabadult/szökött/kiszakadt ork harcos a partihoz csapódik, akkor könnyen előfordulhat ellentét, ami tettlegességig fajulhat. Nem csak a nyelvi nehézségek és a külső miatt. Az ork hevessége és agresszivitása miatt. Szélsőséges példa(nem játszottam akkor, lehet, hogy nem precízen idézem a történteket): ork intelligencia 4 vagy 5, asztrál szintén e körül, erő 22.(kockadobásos karakteralkotás, Summárium alapján) Csapattárs(valami ember harcosféle): - Maradj itt! Ork: Bemos neki egyet. (ökölharc mf, max körüli sebzés...fájt neki)
Persze ha a külsőtől eltekintünk, mert ezirányban mondjuk toleráns a csapat, akkor a probléma szerintem hasonló egy barbár úgymond "civilizált" csapatba való beillesztéséhez. Nyelvi problémák, hevesebb vérmérséklet, eltérő szokások(vitarendezés:ököl, "legfelsőbb bíróság": fegyver) Legalábbis a "tipikus barbár" társadalmaknál így szokás.

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3454 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.03.30, 17:44

Üdv!

Az orkot szinte minden rendszer a bestiáriumban indította.

Nos, nem. Lásd Káosz rpg, ED, Shadowrun, stb. :(

Az elf, törpe, félszerzet, stb vsz azért is játékos fajok már kezdetektől, mert sokkal "kultúráltabbak".

Azért ez a kulturáltság erősen sarkított, korlátozó és önkényes megfogalmazása. Elég abszurd következtetésekre vezethetne, ha elkezdenénk súlyozni az egyes kultúrákat, hogy ez felsőbbrendű, mint az...

Nem tudom, ez nálam rasszizmus biztosan, de szerintem semmi helye sem az orknak, sem a goblinnak egy alap settingben. Persze kivéve, ha törzsi játékokat játszunk.

Orkja válogatja. Ott a Shadowrun, ahol simán lehet az ork a legműveltebb a csapatban. Vagy az Earthdawn, ahol ugye az orkok is a Névadó Népek közé tartoznak.
Tulajdonképpen még az orkokat primitívebbre vevő rendszerekben sem okozhat különösebb gondot egy ork beillesztése a többiek közé (háziállat, testőr, teherhordó, stb.), ahol pedig árnyaltabb hátteret kapnak, nos ott még ennél is egyszerűbb.

Maradok tisztelettel: Alister

maldreidor

maldreidor

  kashikoi souryo

 • Fórumita
 • 317 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.03.30, 16:30

alister:

Azt hiszem indokoltam. De most itt biztos megteszem:
Az orkot szinte minden rendszer a bestiáriumban indította. A "háziasított" orkfélék eleitől fogva ott voltak, vegyük a magust, ad&d-t, ahol udvari meg félork voltak.
a félork azért játszható, mert ott a félig ember rész, pl ork erőszak ember nőn. Udvari ork meg kísérletezések útján jött létre, ha jól emléxem, talán az előbbi példájára.
Akkor jött a Káosz sorozat, ahol ott volt Skandar Graun és a magusnak acceptálni volt kifizetődő az "orkos" orkot, és mivel nem hozhatott még egy teljesen nem odaillő dolgot, ezért lett az ork. EZ FELTÉTELEZÉS!
Végül midegy, mert mindenhol buta jószág a bestiáriumból. Utána a magus beújított és nem tudom hány oldalon át elkezdte taglalani azt az egykori szörnyet a bestiárium hasábjairól.
Ennyi.
Az elf, törpe, félszerzet, stb vsz azért is játékos fajok már kezdetektől, mert sokkal "kultúráltabbak".
Nem tudom, ez nálam rasszizmus biztosan, de szerintem semmi helye sem az orknak, sem a goblinnak egy alap settingben. Persze kivéve, ha törzsi játékokat játszunk.

xinaf

xinaf

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1081 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.03.30, 12:44

Az orkok szerintem az újjítás egyik nagy eszköze az írok kezében... ezt félig-meddig pozitív, félig-meddig negatív értelembe mondom.
A Gyűrűk Úra, a m.a.g.u.s. és a legtöbb hero fantasy, vagy akár a lapozgatós könyvek Titánjában is, az orkok gonosz, ostoba, agreszív, kegyetlen nép, aki jól lemészárolja a többieket, ezért írtani kell őket!
Aztán ez a szerep egyre inkáb változott. Még egy világon belül is megjelent az ork kultúra, erre a legjobb példa a Káosz (Worluk) világa, ahol már nem is jelent fennakadást egy egyetemen tanító ork mágus. A m.a.g.u.s.-ban szabályos evolúción mentek át hentelni való szőrnyből váltak a világ lehetséges úraivá (forrás: Summárium). A Shadowrunban nem rosszabbak mint a többiek, az Earthdown-ban pedig már teljesen kimaradt a vérengző szörnyeteg képe.
Valahol megértem, hogy a fantasy nagyjai nem akarták, hogy egy ilyen szívós (rengeteg fizikai előnnyel járó) faj megmaradjon a HENTELHETŐ kategóriában, csak kicsit átestek a ló túloldalára (tisztelet a kivételnek). Az már mesélő függő, hogy mennyire lehet jól játszható fajként alakítani egy orkot. Mert járjunk bármely világban is, egy emberek lakta helyen az orkokat nem fogják szívlelni, pusztán a külseje miatt sem, ebben egyetértek Zaraquerel. Ahogy egy elf sem lesz szimpatikus a gőgjével, vagy egy törpe is céltábla lesz, mert alacsony.
Én az ork, mint játszható fajt alapvetően lehetsőgnek tartom. Ennél nem több, és nem is kevesebb. SZVSZ.

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3454 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.03.30, 01:37

Üdv!

Az egész egyszerűen abból fakad, hogy minden valamirevaló fantasy első pár kalandjában orkot kell ölni, mert az az egyik leglenyomhatóbb a bestiák közül. Játszhatóvá tették, de buta húzás volt. Főleg a mókus esetében, ahol a goblin is kijött pc lehetőségként.
Nevetséges szvsz.
Az ADésD világra jött ki asszem egy kiegészítő, ahol a bestiáriumból kell karakter alkotni és várni kell a kalandozókat, de áhhh....
Próbáld ki, vicces, de rájössz, mekkora idiótaság.
Ráadásul, ahogy pl a summariumban tették, hogy csilliárd oldalon írják le a törzsi szerveződést.
NPC nek nagyon cool, de szinte semmilyen csapatba nem tudod beilleszteni, kivéve, ha hasonló agymenésekből áll.

Ebben nagyon nem értünk egyet... :( Szvsz az ork semmivel sem nagyobb "idiótaság", mint bármelyik nem emberi faj, akár az elf vagy a törpe. De ha esetleg indokolnál...

Maradok tisztelettel: Alister

maldreidor

maldreidor

  kashikoi souryo

 • Fórumita
 • 317 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.03.29, 21:06

Az egész egyszerűen abból fakad, hogy minden valamirevaló fantasy első pár kalandjában orkot kell ölni, mert az az egyik leglenyomhatóbb a bestiák közül. Játszhatóvá tették, de buta húzás volt. Főleg a mókus esetében, ahol a goblin is kijött pc lehetőségként.
Nevetséges szvsz.
Az ADésD világra jött ki asszem egy kiegészítő, ahol a bestiáriumból kell karakter alkotni és várni kell a kalandozókat, de áhhh....
Próbáld ki, vicces, de rájössz, mekkora idiótaság.
Ráadásul, ahogy pl a summariumban tették, hogy csilliárd oldalon írják le a törzsi szerveződést.
NPC nek nagyon cool, de szinte semmilyen csapatba nem tudod beilleszteni, kivéve, ha hasonló agymenésekből áll.

Zaraquer

Zaraquer

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 130 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.03.27, 13:20

Üdvözletem!

Személyes tapasztalatom az, hogy az orkok általában külsejük miatt vannak igencsak hátrányosan megkülönböztetve, amin ( a legtöbb világban jellemző ) heves, agresszív természetük sem segít. :) Mert ugyebár sok világban az ember a domináns faj, de ha éppen nem is így lenne, akkor is a legtöbb más faj előítéletekkel viseltet az orkok iránt.

Puszti

Puszti

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 266 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.08, 20:57

(OFF)Bocs bocs csak rohadt fáradt voltam mikor végig olvastam az összes oldalt és kissé összefolyhatott. :vitatkozik: (/OFF)


RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.08, 15:48

Aapep - Köszi... :dilis: ...ebben egyetértünk... :titok:

Puszti - Egészen idáig erről beszéltünk, olvass vissza... :eeek:

Bendoin - Kifejtenéd bővebben, mert ez az egy mondat így magában kicsit kevés... :vitatkozik:

Ymdar

Ymdar

  A Belső Kör Tagja

 • Fórumita
 • 2513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.08, 14:05

És mi van akkor, ha a sámánjelölt beszed némi gombát, nyavajatörős rohamot kap, s mire magához tér, megjárta a szellemvilágot, és ott kitanították a tudományra?


Ez tökéletes megoldás lenne, ha az olyan rendszerekben, ahol orkok is vannak, mágia nem lenne. Viszont az általam ismert rendszerek/világokban, ahol ork is van, ott van mágia is. Szóval akkor már egyszerűbb, ha az ork sámán tényleg tudna valamit varázsolni.
Mondjuk jó játékosi meglepetés lenne hogy Véreskezű Ughobarr, a veszélyes sámán valójában csak a harci tudásának köszönhetné a hírnevét, nem pedig a varázshatalmának. :vitatkozik:


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]