Ugrás tartalomhoz


Fotó

A Káosz Gyermekei


 • Válasz írásához lépj be
238 hozzászólás érkezett eddig

Bendoin

Bendoin

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 382 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.08, 12:30

És mi van akkor, ha a sámánjelölt beszed némi gombát, nyavajatörős rohamot kap, s mire magához tér, megjárta a szellemvilágot, és ott kitanították a tudományra?

Aapep

Aapep

  Ancient Bone

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.08, 10:40

Nem is mondtam, hogy M*-ról vagy másik játékról lenne szó...  ...ez a saját, privát véleményem, ahogy alkalmazom és eddig bejött... 


Ahh :) bevallom ötletes amit írtál.

Egyébként egy szájhagyomány és magyarázatok útján továbbadott mágiánál a változás jelentős lehet... 


Prózai, elbeszélő szövegeknél igen, kötött szövegeknél nem. De annyira nem releváns a dolog :buszke:

Puszti

Nem értem. Hisz épp arról írtunk, azt vitattuk, amit Te is kiemelsz.

Puszti

Puszti

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 266 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.07, 23:58

Itt mindenki csak mágusban, varázslásban,tudásban gondolkozik? Valaki megemlítette hogy az ősök szellemeivel és az isteneikkel való kapcsolattartásban ki is merül a tudományuk. Az lehet hogy nem nyomnak többkomponensű démonidéző mondókákat, de az őseikkel és isteneikkel való kapcsolattartás az sikeres. Tehát azt akarom mondani hogy mindeninek csak az jut az eszébe, amit egy emberii (ez hülyén hangzik) varázshasználó művel. Az ork sámánok egészen mást tisztelnek. Általában a primitívebb népek sokkalta jobban tisztelik az ősiket, (ősember) mint például a "fejlettek (rómaiak)" Tehát az ork szellemek vagy mindnki híjja aminek akarja azok erősek mert hisznek bennük. Anno segítik a törzset, hogy még maradjanak híveik. És nem csak tűzlabda van hanem bátorság, szerencse, az ellenség demoralizálása. Ezeket mind bírják az ősök piszkálni.

SZVSZ

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.06, 12:34

Emmi? Talán Mágus? jó, ez is megoldás, mindenesetre nem általánosítható az orkokról alkotott rpg hagyomány alapján.


Nem is mondtam, hogy M*-ról vagy másik játékról lenne szó... ;) ...ez a saját, privát véleményem, ahogy alkalmazom és eddig bejött... :nono:

Az IQ esete az általános műveltséggel.
Tulajdonképpen ha az általános műveltséget valamihez akarom kötni, akkor lehet az IQ, esetleg a Bölcsesség (Wisdom vagy valami hasonló). De azért árnyaljunk, az általános műveltség meglehetősen relatív. Egy civilizált mágus ismerheti mister twister stófákba szedett hőseposzait és rokokó költeményeit. Ellenben a természet lágy ölén mosolygó arccal fűszerezi a csontlevesét bolondpetrezselyemmel, amitől két nap alatt leépül. A természeti népeknél szerintem az általános műveltség a természet, a törzsi hagyományok, az utak, tájak, legendák ismerete. A Hegy Vénéhez 3 út is vezet, egy a kisáradt vízmosásból indul, a másik... Vagy az édesgyökér kihegyezve és fenékbe dugva tökéletes kúrája a székrekedésnek, ésatöbbiésatöbbi. Én kissé rugalmasabban kezelném az attribútumokat. Ha egy ork mágus ravasz, fortélyos, sok hasznos dolgot tud a hegyek, völygek és patakok világáról, nameg az ősökről, akkor okos. :P


Igen az adott környezetében értendő amit írtam... ;) ...de nem kötöm az általános műveltséghez, amit írtam az általam szerepeltetett ork sámánokra igaz... ;)

Hát szerintem ez nagyon necces. Tipikusan a sámánok, orvosságosemberek és egyebek ritusai a legkötöttebbek az egész vallástörténeti palettát nézve. Egy rossz szó, egy rossz mozdulat és a sámán kezdheti előről a rituálét. Pölö Közép-Afrikában nem egy törzsi sámánt koncoltak fel mert elrontotta a törzsi táncot, szertartást. Oszt nem is volt eső... ellenben dögvész igen :)


Egy kitalált fantáziavilágban szereplő ork sámán szellemi mágiáját miért kellene az emberi valódi világban szereplő létező/létezett mágiákhoz hasonlítani? :aaaaa: Amit leírtam egy lehetőség és szándékosan figyelmen kívűl hagytam a valódi sámánokat... :D
Egyébként egy szájhagyomány és magyarázatok útján továbbadott mágiánál a változás jelentős lehet... ;)


Én is a Káosz gyermekeihez tartozom! Ti hova szoktatok leggyakrabban kincsvadászni menni? Én a Delejes Dombokhoz! De mindig egy Sánta farkas jön rám... Nekem általában Roham ! a techikám... Jók: nono.gif Nem szabad jónak lenni! bigsmile.gif LEGYÉL GONOOOSZ!!!!!!! tongue.gif


Ez nem az a fórum... :D

darken_rahl

darken_rahl

  The One and Only

 • Archívum
 • 780 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.05, 20:22

He? :)

Aapep

Aapep

  Ancient Bone

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.02, 13:58

Ezt egészen egyszerűen magyarázhatom a szellemvilággal, az ork sámánok szelleme - leginkább a mágikus része - halála után egy másik született orkban kap "életét", így a mágikus tudás tanítás nélkül adódik át - lehet még akár csecsemőkorában is, de jobb az újszülött - ...  ...ekkor persze felmerül a kérdés, hogy miért nem sokkal erősebbek az ork sámánok? Ezt ellensúlyozni lehetne azzal, hogy az "örökölt" lélekfoszlány az idő múlásával - a következő reinkarnációig - veszít erejéből és tudásából, ezért kell az ifjú orksámánnak ismét el kell sajátítania a régi tudást, hiszen a szellemvilágban folyamatosan veszít erejéből... 


Emmi? Talán Mágus? jó, ez is megoldás, mindenesetre nem általánosítható az orkokról alkotott rpg hagyomány alapján.

Az IQ esete az általános műveltséggel.
Tulajdonképpen ha az általános műveltséget valamihez akarom kötni, akkor lehet az IQ, esetleg a Bölcsesség (Wisdom vagy valami hasonló). De azért árnyaljunk, az általános műveltség meglehetősen relatív. Egy civilizált mágus ismerheti mister twister stófákba szedett hőseposzait és rokokó költeményeit. Ellenben a természet lágy ölén mosolygó arccal fűszerezi a csontlevesét bolondpetrezselyemmel, amitől két nap alatt leépül. A természeti népeknél szerintem az általános műveltség a természet, a törzsi hagyományok, az utak, tájak, legendák ismerete. A Hegy Vénéhez 3 út is vezet, egy a kisáradt vízmosásból indul, a másik... Vagy az édesgyökér kihegyezve és fenékbe dugva tökéletes kúrája a székrekedésnek, ésatöbbiésatöbbi. Én kissé rugalmasabban kezelném az attribútumokat. Ha egy ork mágus ravasz, fortélyos, sok hasznos dolgot tud a hegyek, völygek és patakok világáról, nameg az ősökről, akkor okos. :gyagya:

A mágiájuk - ha a szellemi mágiára gondolsz - leginkább ösztönös, belülről fakadó és nem bonyolult, előre leírt, rituális cselekedetek sorozata, így inkább az adott helyzethez igazodva hajtják végre rítusaikat...

Hát szerintem ez nagyon necces. Tipikusan a sámánok, orvosságosemberek és egyebek ritusai a legkötöttebbek az egész vallástörténeti palettát nézve. Egy rossz szó, egy rossz mozdulat és a sámán kezdheti előről a rituálét. Pölö Közép-Afrikában nem egy törzsi sámánt koncoltak fel mert elrontotta a törzsi táncot, szertartást. Oszt nem is volt eső... ellenben dögvész igen :)

A halottak temetése jó kérdés...
Mondjuk Redsign okossága helytállónak látszik. Én sem hiszem hogy sokat időznek a hullákkal. A hősöket hazahozzák, a többi futóbolondot szerintem ott hagyják. A sámán pedig kiengeszteli a halott lelkét.

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.02, 13:38

A hozzászólásomban felhozott dolgok saját elképzelésemet tükrözik, csupán fikciók... :gyagya:

Ha pedig abbol indulunk ki, hogy a sámán az orkoknál nem varázsló, hanem tulajdonképpeni pap, akkor fel kell tenni a kérdést magunknak, hogy hogy a fenében is van ez? Az ork nem ember: olvasmányainkból kiderűl, hogy szociálisan nem éppen élenjáró - ami még a tudás apáról fiúra való átruházását is megkérdőjelezi. Az agyafúrt lét pusztán ösztönös, de a tudás már táplálkozik valamiből. Miből? Az orkoknál miből?

Ezt egészen egyszerűen magyarázhatom a szellemvilággal, az ork sámánok szelleme - leginkább a mágikus része - halála után egy másik született orkban kap "életét", így a mágikus tudás tanítás nélkül adódik át - lehet még akár csecsemőkorában is, de jobb az újszülött - ... :rohog: ...ekkor persze felmerül a kérdés, hogy miért nem sokkal erősebbek az ork sámánok? Ezt ellensúlyozni lehetne azzal, hogy az "örökölt" lélekfoszlány az idő múlásával - a következő reinkarnációig - veszít erejéből és tudásából, ezért kell az ifjú orksámánnak ismét el kell sajátítania a régi tudást, hiszen a szellemvilágban folyamatosan veszít erejéből... :D

Egyfajta ösztönös tudást feltételezhetünk ugyan, de annak például a varázslásban csak minimális szerepe lehet. (Inkább pszionikának mint mágiának nevezném...)

A mágiájuk - ha a szellemi mágiára gondolsz - leginkább ösztönös, belülről fakadó és nem bonyolult, előre leírt, rituális cselekedetek sorozata, így inkább az adott helyzethez igazodva hajtják végre rítusaikat... :D ...a mágikus cselekedeteik (melyek harcokban vagy más jellegű dologhoz kötődnek) inkább a szellemvilág megértésén és a tapasztalatokon alapulnak.

Még egy kérdés, ami most fogalmazódott meg: az orkok összeszedik és elföldelik elesett társaikat egy csata után? Vagy otthagyák őket ebek harmincadjára?

A halotti szertartásban szerepet kap a sámán?

Szerintem ez leginkább a csata méretétől, eredményétől és a megmaradt túlélők számától függ... :D ...egyébként mindkét esetet el tudom képzleni, azonban a nagy hadvezérek vagy hős harcosok testét inkább máglyán égettetném el, hogy a lelkük megszabaduljon a világi kötöttségektől... :) ...a sámán szerepe itt körülbelül annyi lehet, mint a papnak az embereknél (bár régen nekik is sámánjaik voltak... :D ), a kapcsolatot és szabad átjutást biztosítja a halottak szellemének, a megmaradt családdal nem hiszem hogy nagyon foglalkozna... :)

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.02, 13:25

Hűbassz, ez de zavaros lett... Ilyen, ha az ember a főnöke árnyékában próbál fórumozni... Na este még visszatérek erre...

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.02, 13:23

Én is úgy építeném fel az ork sámán, ahogy ő teszi.


Hiszen én is!

Csupán két bökkenőt látok, de ezek nem kérdőjelezik meg az állításokat, csupán elgondolkodásra késztetnek: az Intelligencia tulajdonság nem csupán ezt takarja hanám az általános műveltséget is /ami bár kultúrkörtől függő/ de feltételezi az írás olvasás tudományát, szertartások ismeretét, stb... Ha pedig abbol indulunk ki, hogy a sámán az orkoknál nem varázsló, hanem tulajdonképpeni pap, akkor fel kell tenni a kérdést magunknak, hogy hogy a fenében is van ez? Az ork nem ember: olvasmányainkból kiderűl, hogy szociálisan nem éppen élenjáró - ami még a tudás apáról fiúra való átruházását is megkérdőjelezi. Az agyafúrt lét pusztán ösztönös, de a tudás már táplálkozik valamiből. Miből? Az orkoknál miből?

Egyfajta ösztönös tudást feltételezhetünk ugyan, de annak például a varázslásban csak minimális szerepe lehet. (Inkább pszionikának mint mágiának nevezném...)

Még egy kérdés, ami most fogalmazódott meg: az orkok összeszedik és elföldelik elesett társaikat egy csata után? Vagy otthagyák őket ebek harmincadjára?

A halotti szertartásban szerepet kap a sámán?

Ahogy foglalkozom a dologgal, egyre inkább érdekessé vállnak az orkok...

Aapep

Aapep

  Ancient Bone

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.02, 10:44

Ha azt vesszük, hogy léteznek ork sámánok, amelyek feladata a törzs szellemivel, a környező természeti világgal, illetve egyéb az orkok számára fontos szellemkkel és temészetfeletti entitásokkal valókapcsolattartás, akkor feltételezhetjük hogy az orkok legalább annyira "babonás" népek, mint mások, és van szerep az életükben a rájuk jellemző hiedelmvilágnak. De mennyire igaz ez? Hát, véleményem szerint bármelyik világról, bármilyen orkábrázolásról van szó, amikkel én találkoztam, az orkok hiedelemvilága elég szegényes. Adott általában egy istenség, vagy valamely szuperhatalom, az ősök szelleme oszt kész. Az ork sámán szerepe a vadászatnál, a hadiszerencsénél, a harcosok bátorításánál, egsetleg a gyógyításuknál jelentkezhet. Illetve még egy területen, a megfélemlítés.
Szvsz nincs szükség sok sámánra az orkoknál. Minek? Az orkok fizikai attribútumokra gyúrnak, elég néhány spirituális közbenjáró. Ebből viszont az jön le számomra hogy annak a néhánynak nagyon kell értenie a dolgát, tehát mágikusan erősek, ijesztőek, roppant kemény dió mindegyik. A gagyi sámánt alighanem maguk az orkok verik agyon.
A másik hogy mi a bánatért kellene egy ork sámánnak alacsony intelligenciájúnak lennie? Szerintem lehet olyan ravasz mint egy dörzsölt ember, vagy bármi más. Szellemi, spirituális vezető, aki kivívta a törzsi harcosok félelemmel teljes tiszteletét; ergó kell hogy legyen sütnivalója, tudnia kell, hogy manipulálja a tömegeket éppúgy, mint az individumokat. RedSign-nal értek egyet ebben a kérdésben. Én is úgy építeném fel az ork sámán, ahogy ő teszi.

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.28, 23:08

oli.ali - Ha sámánt mesélek és legyen az bármely faj gyermeke, szinte mindig a szellemvilággal kapcsolatos mágiaformákkal ruházzom fel, persze az adott törzs "istenségeihez" és "szellemeihez" illő hatásokkal... :) ...míg emellett ki kell emelkednie a többi lény közül mentálisan, persze ezt ellensúlyozni kell/illik valamilyen hátrány(ok) formájában... :D ...ha harcra kerül a sor, akkor pedig inkább a ravaszság - ahogy te is hoztad példának - és a piszkos trükkök jellemzik... :sor: ...a varázshatalmuk ereje pedig viszonyítás kérdése, de a szellemi mágia a legtöbb esetben erős... :P

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.28, 22:06

Beszélgessünk az ork sámánokról. Érdekelne, hogy kinek mi a véleménye róluk: kimerül e a varázshatalmuk a legalapvetőbb szemfényvesztésekben vagy alacsony intelligenciájuk ellenére is lehetnek félelmetes ellenfelek.

Én csupán egyszer meséltem ork sámánt: kemény ellenfél volt ugyan - de néhány varázslat után ő maga is inkább a késével nehezítette meg a karakterek dolgát. Aljas volt, nagyon aljas - a mocsárba alámerűlve átvágta az egyik JK achillesét, majd megpróbálta a vízbe folytani...

Milyen szerepet töltenek be? Megvetik őket, vagy tisztelik, akár az ember nomádok a sámánjaikat?

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1811 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.19, 13:52

Killa:
Nem kellene neked holnapra verset tanulni az oviba? :gyagya: :(

_Killa (NPC/NJK)

_Killa (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.02.19, 12:02

HAHÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!! A gonoszok a jók ellen, ez teccik. :gyagya: :( :aboci:

Ymdar

Ymdar

  A Belső Kör Tagja

 • Fórumita
 • 2513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.02, 12:53

A farkaslovasokat én is inkább rendzavarónak gondolom, előre küldik őket, hogy a lovak megijedjenek, megzavarják az ellenfél vonalait, csináljanak némi káoszt, és a résekbe belefurakodjanak a farkasok mögött rohamozó csapataik.

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.01, 20:10

Jó, persze, itt most csak a szex - és mindíg csak a szex! :pirul:

De állj: lentebb kifejtettem, hogy véleményem szerint húsevő állat nem való hátasnak: és most itt ez a csatatér dolog. A Worg minden bizonnyal bele, belekap az ellenfél lovag kiontott belü lovának a zsigereibe (s ez talán még vadabbá teszi), ám falatozás közben fegyelmez(het)etlen, nehéz kezelni, stb...

Nem hinném, hogy a farkaslovasok harcolnak a hátasukon - esetleg leszállnak róluk, és a kiéhezett farkasokat beküldik a tömegbe: mindenesetre ez célravezetőbbnek tűnik, mint a "lovasbaleset következtében bekövetkezett" nyaktörés.

Van_Maka

Van_Maka

  A féktelen

 • Archívum
 • 724 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.01, 13:11

Mondjuk tényleg igaz az is, hogy nem igen kényesztetik őket.

Ymdar

Ymdar

  A Belső Kör Tagja

 • Fórumita
 • 2513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.01, 13:04

Nem hiszem, hogy a csatában a vér szaga, és a kiéheztetés, valamint a különféle erős hang, és képi hatások mellett az elvadított farkas párzásra gondolna. :pirul:

Van_Maka

Van_Maka

  A féktelen

 • Archívum
 • 724 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.31, 19:01

Hát persze! Szinte minden állat nem a gazdájára hallgat első sorban, hanem az ösztönére és szerintem ebben még a farkas sem kivétel.

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.30, 17:41

Jó, jó mondjuk nem mondhatni, hogy tapasztalt lovas vagyok - budapesti létemre szédülök a füvön -, de ez tényleg megtörtént eset: ráadásul a lovak az öttusa válogatott lovai voltak, tehát nem voltak ép hülyék sem.

Egyébiránt kutyatartásban otthon vagyok - egy idomitott, egyébként szófogadó kutya simán rárohan a szukára, ha épp olyanja van... :D


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]