Ugrás tartalomhoz


Fotó

Az írói alkotóműhelyekről


  • Zárt téma Téma lezárva
Még nem érkezett hozzászólás

Herbie

Herbie

    Régi fórumozó

  • Fórumita
  • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.16, 21:38

Mik azok az írói műhelyek?
Írni, és írást tanulni vágyók közössége, akik egymás írásainak véleményezésével, az írói eszközök gyakorlásával igyekeznek elsajátítani a mesterséget. Az írás ugyanis mesterség, bizonyos mértékig tanulható, kis tehetséggel és írói érzékkel párosulva, kellő gyakorlással finomítható, csiszolható.

Hogyan működik egy ilyen írói műhely?
Többféleképpen szerveződhet, szinte csoportonként változik. A Scriptorium például egy ilyen írói műhely. A kezdeti szerveződés után a kialakult közösség levelezőlistát hozott létre, rendszeresen feladatokat, többé kevésbé "irányított fogalmazásokat" oldanak meg bizonyos tematika szerint, aztán egy-egy személyes találkozó során megvitatják egymás írásait, a gyengéit és erősségeit, valamint kritikákat írnak a novellákról. (Milford-módszer)

Mi szükséges hozzá?
Legfőképpen azt kell tisztáznia egy írói műhely tagságának egymás felé és mindenkinek önmagában is, hogy mi a célja az egésszel, mennyire gondolja/veszi komolyan, "csak irogatni" akar, vagy tanulni, fejlődni, úgy írni, hogy az akár meg is jelenhessen. Aki számára az egész csak egy könnyed időtöltés, vagy nincsenek tervei, az lehet, hogy rossz helyen kereskedik, gátolni fogja mások törekvéseit. A későbbi konfliktusok elkerülése végett már a megalakuláskor érdemes lefektetni ezeket az elveket, hogy senkit se érjen csalódás.

Hogyan lássunk neki?
A Scriptorium tapasztalatai alapján például a következőképpen alakíthatsz ki egy írói önképző kört:

-- Végy elegendő számú lelkes embert. Az ideális létszám valahol 10 és 20 között van; így mindenkivel van idő foglalkozni. Tapasztalatok szerint ha alkalmanként összegyűlik 15-20-nál több írás, annak elolvasása/kritizálása már nagyon idő- és energiaigényes.

-- Ha összegyűlt egy tagságra való ember, ki kell nevezni egyvalakit, aki koordinálni, szervezni, esetleg adminisztrálni tudja a tagságot. Ekkor gyakorlati szempontokat érdemes szem előtt tartani: elérhetőség, Internet hozzáférés, esetleg némi szakmai tapasztalat.

-- Szükséges egy zárt, adminisztrált levelező lista (pl: http://www.prim.hu/listak/), amin keresztül minden szervezést, közös levelezést, kritizálást, stb. bonyolíthatja a tagság. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fórumokkal ellentétben a levlista tűnik a leghatékonyabb és legalkalmasabb megoldásnak az írói műhely tagságának szervezésére és koordinálására.

-- Az írás gyakorlását egy-, másfél-, vagy kéthavi gyakorisággal (tagság igényeitől/kapacitásától függően) előre meghatározott feladatok szerint érdemes végezni. A feladatokat különböző szakmai szempontok szerint, egyes írói fogások, technikák gyakorlására lehet szűkíteni. Tapasztalatok szerint fontos az irányított, viszonylag szabályozott keretben tartás, mert az ösztönzően hathat a fejlődésre.

-- A határidő lejárta után az írásokat akár a levlistán írásban, akár egy közös találkozó alkalmával szóban lehet véleményezni. Egy havi-kéthavi személyes találkozó segíthet a tagok megismerésében, a közösség pedig könnyen és gyorsan megbeszélheti a kritikus pontokat. Egy kizárólag Internetes kapcsolattartásra korlátozódó írói műhely (legalábbis magyarországi viszonyok között, ahol a távolság nem túl nagy akadály) korántsem olyan hatékonyt, mint ha a tagok személyesen is képesek kommunikálni.

-- Kellő idő után, ha már a tagság úgy érzi, írásaik megütnek egy általuk állított mércét, lassan, fokozatosan érdemes lehet megismertetni az írásokat másokkal is, bemutatkozni az Interneten, stb.

Kitől/hol kaphatunk segítséget, tanácsokat?
A Scriptorium 2001 óta működik. A honlap MŰHELY c. fejezetét az írástechnikai anyagoknak szenteltük: itt külföldi honlapokról átvett, lefordított anyagokat, egy-egy találkozó alkalmával elhangzott előadások tartalmát találod meg, a LINKEK fejezetben pedig igyekeztünk összegyűjteni más, írással foglalkozó honlapok címét is.

Ezen kívül, ha egy saját írói műhely elindításával, feladatok összeállításával kapcsolatban további kérdéseid adódnak, fordulj bátran a Scriptorium tagjaihoz, vagy tedd fel kérdéseidet itt, a fórumokon. Egy-egy új írói műhely elindításánál jól jöhet egy kis segítség. Néhány gyakorlati kérdésre, írással kapcsolatos felvetésre talán már választ is kaphatsz a fórumokon.


Amennyiben úgy döntesz, saját írói kört szervezel, csatoltan találsz egy állományt, melyben további hasznos tanácsokat találsz az induláshoz.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]