Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kávéházi beszélgetések


 • Válasz írásához lépj be
290 hozzászólás érkezett eddig

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 721 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.07, 02:45

Próbálkozok, méghozzá befelé kerülni az ötös körbe!

Én vagyok a Marcus Flain. Mond ez valakinek valamit? Ha nem, azt nem csodálom. Be szeretnék kerülni a Scriptorium 5-ös körbe. Mivelhogy olvasgatám és megmérettetésre méltónak találám. Jelen pillanatban k***a részeg vagyok, megittam fél liter kecskeméti barackpálinkát, dehát írtam is egyúttal három vördoldalt, úgyhogy cvakkos-bocsánatos.

Kedves Mantis!

Tetszenek az írásaid. Valaha tagja voltam az első körnek, de már elmúlt. Megtiszteltetésnek érezném, ha lehetőséget biztosítanál annak bizonyításra, hogy megfelelelek-e vajon az általad szervezett kör színvonalának.

Amateur vagyok ezért itten van minden:

emil: cornelius_@freemail.hu
tel.: 20/3826714

ui.: jelzem, ha nem Mantis hív, el lesz hajtva a halál f***@ra.
Továbbá ajánlom mindenki figyelmébe: Kecskeméten nemcsak konzervgyár létezik.

Aleister

Aleister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4418 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.28, 16:33

Felhívnám az urak figyelmét, hogy kissé távol kerültünk az irodalom mezsgyéjétől ... arról nem is beszélve, hogy ez a topic leginkább scriptóriumi témák kitárgyalására szolgál. Jó, tudom nem valami aktív manapság, de ilyennemű fellendítését az Önök helyében mellőzném.
Már épp linkeltem volna kedves Daverns kollegát a Képzőművészetek ... topicba, amikor is láttam, hogy amott már tiszteletét tette. Hozzászólásából pedig számomra érdekes dolog világlott ki, nevezetesen miszerint ő valójában reklámgrafikus. Eme új információval gazdagodva kissé gyanakodva szemléltem az írásait, de sebaj.

Daverns:
Az írásaidat szívesen látnám akár az rpg.hu, akár a postaládám berkein belül, s ha időm engedi bizton számíthatsz némi véleményezésre is.

Apokrif

Apokrif

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 395 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 20:24

Sziasztok!

Kedves Daverns! Nem igazán értem, mit akarsz kihozni ebből a sértett vagdalkozásból, meg milyen alapon minősítgeted a hibás érvelésedre kapott reakciók alapján a vitapartnereidet, de ha már belefogtál a barátod reklámozásába, hadd tegyem meg én is ugyanezt. Volt kollégám, főnököm, kedves ismerősöm Kármán Balázs, a naturART alelnöke - aki mellesleg épp a jégmadár-fotóival vívta ki a természetfotós szakma legnagyobb elismerését -, s aki ebben az ügyben harcosan kiállt a barátod ellen.

Aki a másik fél állításairól is szeretne tájékozódni, az itt teheti meg. Külön figyelembe ajánlom a tiszavirág és a jégmadár biológiájáról szóló oldalakat, amiket szegediként saját két szemem tapasztalatával is megerősíthetek.

Csak néhány a zavaró tényekből:

- a jégmadár sohasem vadászik ilyen szárnytartással, mindig összehúzott szárnnyal csapódik a vízbe (egyébként hatalmas sebességgel, többek között ezért is hatalmas teljesítmény képet készíteni róla.)

- a jégmadár lecsapás közben soha nem fordítja el a fejét. Aki látott már jégmadarat vadászni, az pontosan tudja ezt.

- a tiszavirág hímjei szubimágó formában emelkednek ki a vízből, és nem imágóként, ahogy az a képen látszik.

A Balázsék által megfogalmazott kételyekre sohasem jött szakértő válasz, csakis egy rendkívül gyorsan és kategorikusan megfogalmazott "nem", mind a barátod részéről, mind National Geographic amerikai szerkesztőjétől (utóbbi különösen azért érdekes, mivel helyzetéből adódóan nincs és nem is lehet tisztában a felsorolásra került biológiai tényekkel).

Mindezt összegezve, meggyőződésem szerint vagy hamisítványról van szó, vagy a barátod egy olyan ritkaságot fényképezett le, ami ezer évente egyszer esik meg, és hogy mekkora az esélye, hogy épp akkor ott volt, és dokumentálta a dolgot, azt csak úgy tudnám megvilágítani, ha azt mondom, ez az esély nagyjából akkora, mintha arról készített volna képet, amint két részeg marslakó megrugdossa a fogtündért. Nem zárom ki kategorikusan, hogy mégis ez történt, de legalábbis érthető a kétely részünkről, nemde?

A művészet elüzletiesedéséről és a reklámmal kapcsolatban kifejtettekbe nem mennék bele. Hosszú lenne itt sorolni a művészettörténet számtalan figuráját, akik éhenhaltak, vagy életükben nem fedezték föl őket, pedig a reklámokat akkor még ki sem találták ugye. Amikor meg kitalálták, olyanok jelentek meg, mint Toulouse-Lautrec, akik a plakátot is képesek voltak a művészet szintjére emelni, s ezzel létrehozták a reklám művészeti diskurzusát, ami miatt számomra eleve képtelenség, hogy egy művészeti formát a művészet, mint olyan halálának tekintsek.

Nos, nincs nagy kedvem ahhoz, hogy visszanézzem, maradt-e valami érved, ami itt most nem került megcáfolásra, vagy relativizálásra, ha esetleg maradt, azt is szívesen szétszedem. A lényeg persze - itt is - az, hogy nem túl jó taktika általános igazságként előadni az amúgy gyenge lábakon álló elképzeléseidet. Meg lehet vitatni, arra való a fórum, de ennél hatásosabb érvekkel, és ne sértett kivonulással.

Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 19:31

Szia Daverns!

Örülök, hogy lelépsz, majd gyere vissza, ha legalább a középiskolai anyagot tudod az általad modernnek nevezett művészetről!

ui: "átláttátok mindazokat a dolgokat amikről írtam" - valakinek muszáj, ha neked nem megy.

Mantis

Mantis

  Ápolt

 • Fórumita
 • 502 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 19:21

Daverns: Igen, ez borzalmas, ahogy szegény fotóst elintézték. Ennek tényleg sok köze van a modern művészethez is, meg minden. Nyilván ezentúl tényleg nem fog sehol munkát kapni, és vége van, mint a botnak.

Amúgy tényleg igazad van, a meddő fórumozást én is beszüntetném a helyedben, lévén már vagy a harmadik gondolatkörben zárod rövidre saját magadat. Valóban itt az ideje pihenned egy kicsit.

csak egy érdekes témáról szerettem volna beszélgetni azokkal, akiknek tetszenek néhány művei.


Milyen témáról? Kinek a művei? Mert felvetésed nem nagyon volt, csak beszúrtál ide valami általánosító marhaságot a "modern művészetről", és közben az látszik kiderülni, hogy nem is tudod, miről beszélsz.

A frappáns szúrás az éretlenségről, és a felhúzott orrú kivonulás meg tényleg olyan egyedi és húsba vágó fogás, hogy nem tehetek egyebet, csak porig alázva és megsemmisülve elkúszom, a lógó beleimet magam után húzva.

Daverns

Daverns

  illúzionista

 • Fórumita
 • 533 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 18:49

Köszönöm mindenkitől a szívből jövő érzelmi reakciókat, és hogy átláttátok mindazokat a dolgokat amikről írtam.

Kedves Lac!
...Ez talán lázadó tiniként egy kocsmában megfelel, így komolykodósan egy cseppet sem.... - sajnálom, hogy nem ismerhetjük meg egymást jobban, de ezek után már nem is szeretnélek megismerni (mellesleg már jócskán nem vagyok lázadó tini, és a műveltségről nem szeretnék vitát nyitni olyasvalakivel, aki a tiszteletre sem méltatja a másik felet)

Mantis!
Az általam említett fotós készítette a jégmadárról a képet a National Geograpic c. magazinnak egy a tiszavirágról szóló cikk mellékleteként, amiből címlap lett. Az amerikai szerkesztőknek nem tetszett a dolog, ők kérték a felülvizsgálatot, amirők később kiderült, hogy alaptalanok, de a hivatalos visszaigazolás valahogy elmaradt, az újság viszont megjelent. Apropó, reklámozni nem csak tévében lehet, de volt már tévéreklám is ilyen jellegű, bár nem feltétlenül művészeti kiadványokkal.

Attila! Üdv. Mi köze a reklámok művészetre gyakorolt hatásának a bálnák és esőerdők pusztulásához? - csak költői kérdés...

Azt hiszem ez a topic még egy kicsit éretlen közösségből áll, így nem is pazarolnék több billentyűleütést. Majd pár hónap múlva visszanézek. Bocs, ha megbántottam volna valakit, csak egy érdekes témáról szerettem volna beszélgetni azokkal, akiknek tetszenek néhány művei.

Módosította Daverns: 2004.11.23, 18:50


Lac

Lac

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1787 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 16:59

Daverns:

Ez csak azt mutatja, hogy fogalmad sincs a "modern" művészetről (még az elnevezést se használod rendesen). Ez talán lázadó tiniként egy kocsmában megfelel, így komolykodósan egy cseppet sem.
Nagyon bájos ez a tündibündi naivitás-roham, ezt már eljáttszották néhányszor, nem kell a témával komolyabban foglalkozni, csak akkor ne tégy úgy, mintha tudnál. Megspékelve a "deszarnekünk" társadalomkritikusi rinyával egész csodásan okoskodó eredményt nyújt.

Mantis

Mantis

  Ápolt

 • Fórumita
 • 502 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 16:05

Daverns:

Na gondolkoztam. Ritkán fordul elő velem, de most a szavaid kapcsán éreztem, hogy eljött az ideje számomra is.
Nos, nekem a művészettörténethez lövésem sincs, a reklámokban meg láttam már fogkrémet, meg plazmatévét, meg filmeket és kutyakaját, azonban kapásból egyetlen egy sem jut eszembe, amiben könyvet reklámoztak volna. Nézek külföldi adókat, és ott sem reklámoznak könyveket a tévében. Lehet, hogy te vagy, aki nem gondolkozik, csak csípőből lövöd az igazságaidat, és hangoztatod azokat a közhelyeket (A reklám az agyadba megy, jól! A tehetségeket lejáratják! Ufók a kertemben!, stb) amiket manapság olyan nagy divat.
Az általad emlegetett fotós dologgal nem vagyok tisztában, nem tudom, hogy miről beszélsz, a médiacirkuszokat nem kísérem figyelemmel.
Amúgy a nyereségről meg a pénzről csak annyit, hogy amennyire én tudom a könyvkiadás idehaza marhára nem a brutális hasznokról, meg látványos írói kifizetésekről szól.
Hogy a világ hogy működik azt nem tudom, a hordószónoklás meg nem az én sportom amúgy sem. Talán ha megnézed mondjuk csak az rpg.hu-t, akkor rögtön találtál is egy olyan oldalt, ahova téritésmentesen küldözgeti egy jó csomó művész alkotásait. Reklám nélkül.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 15:59

Daverns:

Ja, és mindez mind a modern korunk jellegzetessége, bizonyám. És ezt így végiggondoltad, leírtad meg minden. Nem semmi.


Mantis, ha már úgyis gondolkozol, töprengj el a bálnák és az esőerdők pusztulásán is.

Daverns

Daverns

  illúzionista

 • Fórumita
 • 533 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 15:29

Kedves Mantis!

Ez nem Chat, így nem feltétlenül csak hozzád szólnék, ha valamely érdeklődő újabb kérdéseket intézne hozzám, vegyék ők is magukra. Igen. Alaposan végiggondoltam a mondanivalóm, és részben igen, áttanulmányoztam a művészeteket, stílusirányokat, de nem egy művészettörténész szemével, hanem egy közönséges halandó elméjével jutottam az alábbi következtetésekre. Párosítottam még egyfajta alapvető logikával. Sőt magam is írok, rajzolok, néha-néha festek is, ezért esett nehezemre, hogy belássam, miképp működnek a dolgok élesben. Ez pedig egy olyan vélemény volt, amit jó szem előtt tartani és szívesen központi témává tennék egy - egy vitafórumon, de részedről Mantis kicsit erős volt a ...-Daverns már akkor megmondta a frankót. -... megjegyzés.
Elképzelhető, hogy tévedek, de ez esetben kérlek magyarázd meg, milyen a világunk működése, ha egy magyar fotós képét nem fogadják el néhányan, és tömegeket mozgatnak meg mellé-magyarázkodással (negatív reklámokkal) olyan szinten, hogy szerencsétlen fotós mehet a sűllyeszőbe, mert senkinek sem kell ezután. Vagy, ha nem a reklám és pénz körül mozog minden, minek kell reklámozni egy-egy könyvet. Ha olyan jó, úgyis megismerik. Előbb vagy utóbb. Csak az írónak és a kiadónak nem mindegy mikor mikor lát belőle pénzt. Reklámozni kell. Reklámoknak pedig olyannak kell lennie, ami belekiált az emberek agyába, vagy (és ez a nem mindegy) meghasonlítjuk valami másnak.
Kérlek kedves Mantis gondolkozz el ezen.

Mantis

Mantis

  Ápolt

 • Fórumita
 • 502 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.23, 14:33

Daverns: Felteszem gondos alapossággal tanulmányoztad a modern művészetet, és nyilván végighaladtál a festészeten, az irodalmon, a szobrászaton, a költészeten, és még egy csomó más dolgon is, ami simán belefér a művészet kategóriába. Majd felteszem ezt követően a tapasztalataidat alaposan végiggondolva jutottál erre az igen prófétai következtetésre, amit most megosztottál velünk. Valami nyilvános helyen elhelyezhetnéd azt a rövidke bejegyzést mondjuk márványba vésve, hogy száz év múlva unokáink elébe járulhassanak, és elismerően bólintva mondhassák: ez a Daverns már akkor megmondta a frankót.

Daverns

Daverns

  illúzionista

 • Fórumita
 • 533 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.20, 09:34

Üdv!

Csa nemtetszésem szeretném kifejezni a mai modern művészettel kapcsolatban, ami lényegében már ráépül a szük tömegek manipulációira, és a különböző reklámmarketingek hatására, vagy ellenhatására jönnek létre, és megpróbálják ugyanígy reklámokkal életben tartani, mert önállóan erre nem képes. Számomra úgy tűnik, hogy az egyszerűen szép dolgok kihalófélben vannak, és ezt a folyamatot a kiállításokkal maximum csak lassítani lehet.

_babilon5 (NPC/NJK)

_babilon5 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.13, 11:13

Szeretném megtudni néhány iró e-mail cimét, ha lehetséges.

-Kornya Zsolt (Raoul Renier)
-Allan Newman

Ha vki tud segiteni ide küldje:

r1000@freemail.hu

Ngabor

Ngabor

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 221 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.28, 16:37

A Script3 - ban némi átszerveződés van alakulóban, amely annak köszönhető, hogy kissé elhagytuk magunkat. Ennek keretében, aki úgy érzi, hogy szeretne hozzánk (is) csatlakozni, azokat szívesen látjuk fórumunkon, és minden hasznos ötletet szívesen fogadunk.

Üdv!

Sparrow

Sparrow

  Írófióka

 • Fórumita
 • 708 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.24, 23:27

Nightstrike:

Legközelebb inkább ide... :(

_Nightstrike (NPC/NJK)

_Nightstrike (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.24, 16:25

Eljön a halál ideje,
temetkezés, sírás, hamvak
holt húsát rágja a fene,
az őszt koporsóba rakd...

eljön a halál ideje...

Pseudechis

Pseudechis

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 133 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.08.25, 07:18

Üdv!

Egy kicsit megtörném a témát és reklámoznám saját költeményeimet, melyeket a pseudechis.uw.hu címen olvashattok.

Pseudechis

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.07.23, 08:58

A Monet kiállítás enyhén zűrös körülményekkel ért véget. Szeretném, megkérdezni az odalátogatókat, hogy mi a véleményük róla! (a kiállításról szimplán, a bejutás körülményeiről, stb)

Én asszem 3 óra alatt jutottam be. De igazából jópofa volt az is. Előttem egy szekszárdi fiatal pár volt anyukástul, aki viszont pesti volt és igyekezett velem beszélgetést kezdeményezni, amire egy bizonyos fokig vevői is voltam... szóval nem volt olyan uncsi. ;)

A kiállítás viszont őszintén szólva nem volt akkora durranás számomra. Volt egy-két kép, ami magához ragasztotta a tekintetem, de voltak olyanok is, amik szvsz nem voltak szépek sem, különlegesek sem, meg semmilyenek sem. Összegezve megnézni érdemes volt, de nem kell annyira bánkódni, ha valaki lemaradt.

Ha ez a hozzászólás bárkinek sértette volna a művészi érzékét, vagy szöges ellentétben áll, az ő meglátásával, attól elnézést kérek. Nem fikázni szándékoztam, csak a saját élményeimet megosztani.

Phage

Phage

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 79 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.28, 19:26

Köszi Hanna!

Assze, jó az a Csontváry is, legalább is legutóbb Pécsett a Dante fölötti képtárban az volt. Az azért tényleg átverés, hogy 2 db Klimt-kép van. Háát..akkor meggondolandó, hogy előfordulok-e majd ott... Még meglátom.
Egyéb tapasztalat?
Üdv mindenkinek!!!! ;)

Hanna

Hanna

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.04.28, 11:54

A Klimt-Schiele kiállítás nagyon trükkös reklámfogás... ugyebár kis betűkkel ott a plakáton, hogy "és kortásaik". Nos, a kiállítás 99%-a a korásakból áll... én szeretem Rippl-Rónait meg Csontváryt is, de azért kicsit becsapásnak éreztem, hogy hangos örömujjongással kellett fogadnom azt a 3 Schielét meg a két Klimtet, meg az egy db Kokoschkát...

:(

A kiállítás ettől függetlenül szép volt - egyszerűen csak nem azt kapod, amire számítasz. Ha valaki ezen túlteszi magát, akkor akár még élvezheti is a kortársak művészetét.

Módosította Hanna: 2004.04.28, 11:54[Fantasy háttér] [Sötét háttér]