Ugrás tartalomhoz


Fotó

Általános Live Topic


 • Válasz írásához lépj be
1438 hozzászólás érkezett eddig

magi44

magi44

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 364 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.05, 11:55

ellenben rengeteg olyat láttam, akinek bevallása szerint vasgyomra van, és ha már a lábán is alig áll ő még akkor is tökéletesen ura tetteinek és gondolatainak - vagy legalábbis azt állítja...


ezen kihaltam...ez joh.!!!

Alcohol:....ense cifrazom de feltetlenul KI kell irni ! Jatek alatt Nincs alkohol es drog akkor inkabb ne ide gyere !

cigi..?-szunet?:....legszivesebben en is megtiltanám, VAGY ravenném a "naaagy" dohanyosokat akik nem birjak ki erre a Live-os az alkalomra "autentikusan" pipazzanak vagy csavart dohanybol sodorjanak.+1 CHA -1 CON...:)...Ötlet: a dohanyt beleépitheted a jatekba mint csere eszkozt. A legtöbb dohányos orszagokat fog megmozgatni csakhogy ragyujthasson...;)))))

M_Sanyi

M_Sanyi

  Tesco gazdaságos larpszervező

 • Fórumita
 • 624 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.05, 00:00

Közben kaptam egy levelet a tavalyi LARP szervezőtől, hogy az ő rendszerük meg a CELL Live-ra épül. Most néztem, M Sanyi te Cell Live szervező vagy? Úgy illik megkérdezzem, hogy engedélyezed e te is az esetleg többedkézről hozzám került szabályaitokat?


Igen, a Cell-Live - illetve a jövőben Demgardi Krónikák nevet felvevő - játéksorozat főszervezőfélesége volnék, és igen, természetesen felhasználhatod bármely játékszabályunk bármely részét - annyi kérésem azért lenne, hogy amennyiben egyben átemelnétek dolgokat, egy forrásmegjelöléssel éljetek, vagy legalábbis ne írjátok mellé, hogy saját "kopirájt". Tudom, triviálisnak hangzik, ám láttam már példát arra, hogy a saját bekezdéseim köszöntek vissza egy olyan dokumentumból, aminek a tetején nagy betűkkel virított hogy "COPYRIGHT XY 2010" ahol az XY helyén biza nem az én nevem állt. :)

Alkohol-drog téma: Már csak azért sem érdemes az ilyesmivel szórakozni, mert a csökkent vagy megszűnt ítélőképességű - és biza az ittasság ide tartozik - személy jogilag cselekvőképtelennek minősül, ergo a nagy nehezen kicsikart nyilatkozatával is kitörölhetjük a hátsó felünket. Szóval, én azon az állásponton vagyok, hogy ingame no alkohol, akinek mégis, annak aznapra viszlát mindennemű harctevékenység. Eddig az elmúlt hat évben egy, azaz egy darab olyan játékost láttam, aki kerek perec megmondta nekem, hogy "Sanyi, ittam valamennyit, szóval ne engedjetek harcolni ma", ellenben rengeteg olyat láttam, akinek bevallása szerint vasgyomra van, és ha már a lábán is alig áll ő még akkor is tökéletesen ura tetteinek és gondolatainak - vagy legalábbis azt állítja...

Augur: Aljas és gonosz reklám lesz, de továbbra is katt az aláírásomban szereplő linkre, egy reg után a "további rendezvények" rovat pont az ilyen "játékkezdemények"nek való dolog, bárki nyithat oda témát.

Homar

Homar

  Caelumi Játék

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 23:25

Hali!

Nem az mondanám hogy "hibás". A hibás-jó-rossz...stb fogalmak erősen relatívak, és mindig az elérni kívánt cél aspektusában értelmezendőek. Inkább úgy fogalmaznék, hogy sok olyan rész van a témában amelyek okozhatnak majd gondot a későbbiekben.

Vannak olyan "hibák" amiket érdemes elkövetni, mert az ember addig úgysem hiszi el amíg élőben nem látja, de vannak olyanok is amiket nem kell megélni és elég ha valaki tapasztaltabb emberke rámutat időben.

De azt tudom, hogy induló szervezőként anno nagyon tudtam volna örülni pár jótanácsnak :)

Üdv!

augur92

augur92

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 23:16

Homar: Igen, a Link kérése megosztáshoz-al csináltam. A másik elkerülhette a figyelmemet. Mivel egyelőre erősen feltételes módban van ez a live-dolog szervezése nálunk, ezért nem tartom még érdemesnek, hogy itt külön topic-ja legyen. Oldaljavaslat?
Úgy jön le, hogy sok-sok hibás dolog van benne, amiken változtatni kell. :) nem baj, ez volt a célja, hogy segítséget kértem itt.
Jó éjszakát!

Homar

Homar

  Caelumi Játék

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 22:32

Szigorúan SZERINTEM értendő, nem kinyilatkoztatások, csak tapasztalatok.
EtikaKódex: szép gondolat, de aki nem tudja magától az nem fogja betartani attól még mert leírtuk.
Alkohol tiltása: mindegy hogy elmúlt valaki 18 éves, mégsem ihat ha autót vezet mert nem ezen múlik. Aki kardot/miegymást fog a kezébe az NE IGYON, ha mégis akkor játékból kitiltandó, vagy legalábbis szüneteltetendő mert VESZÉLYES.
Ez nem kell vonatkozzék az outos vagy garantáltan nemharcoló emberkékre, de azoknál is ha valakin INgame érezhető hogy ittas, az a többiek játékélményét ronthatja. Szerintem egy szervező simán elvárhatja hogy ne kúrják el félrészeg marhák a játékát. Megjegyzem, volt már tapasztalatom hogy részeg "jófejek" éjszaka azzal szórakoztak hogy kibasztak másokkal, elloptak cuccokat és behajigálták a nádasba...stb. Azt gyanítom ezek az emberek józanul nem csinálták volna ezt meg.
Drog: Már fű szintjén is maximálisan kell tiltani. Igen, csak belassul...stb, de pont emiatt romlik a reflex is. Nem tudom milyen játékokon voltál eddig, de egy erdőben rohangálás, mászás, kardozás nem az a móka ahol elfogadható bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt játszani. Arról nem is beszélve, hogy ha csak EGYSZER az életben lesz valami botrány egy ilyen esetből akkor az egész LARPer társadalomra rásüthetik a bélyeget. Vajon milyen újsághírek lennének a bulvármédiában?
Szerintem minden játékszervező felelős azért, hogy ne adhasson okot a világ számára hogy miatta ítéljék el az egész szubkultúrát. Az a minimum hogy bármilyen tudatmódosító szerrel vagizó vagy próbálkozó játékost azonnal és kitilt a játékáról (megjegyzem mi egy mozdulattal minden későbbi játékunkról is kitiltanánk a delikvenst).

Augur: megnéztük a linket páran, melyik megoldással osztottad le? "Link kérése megosztáshoz", vagy "Közzététel weboldalként"? Előbbire tippelek, de szerintem az utóbbival jobban jársz. Viszont javasolnám hogy vagy kérj itt egy külön fórumot, vagy ismerek pár helyet ahol csinálhatsz, vagy csinálnak neked (pl MSanyiéknál külön kategória van az ilyen játékoknak) mert annyi kiveséznivaló van benne, hogy itt már erősen offtopic.

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1010 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 21:21

Üdv!

Kedves Tanikó:

Még nem észleltem a problémát amit vázoltál, mert a pasikat még mindig sikerült átkutatnunk...persze lehet mázli is, véletlen is. És nem azt mondom, hogy minden női LARP-os csal! Dehogy. Csak jeleztem, hogy volt ilyen. Tudomásul vettem, hogy van már erre is védelem, tehát felfogható úgy is, hogy a probléma felvetésem elavult volt már akkor amikor megírtam. ;)

Hidd el, én csak örülök annak ha vannak nők is a LARP-on...elvégre, nélkületek olyan egyhangú és unalmas a LARP is...az Élet is. :)

Palladin:

Ez egy hiánypótló hozzászólás volt. Minden sorával egyetértek.

augur92

augur92

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 20:44

Jó estét!
Utolsó hozzászólónak: az alkoholt szerintem mindenképpen tiltani kell, mivel ez is növeli a veszélyfaktort még kis mennyiségben is. Kevésbé vigyáznak az emberek, kevésbé becsületesek (bár valaki pont akkor lesz az). A cigi hangulat és egészségromboló, de legalább nem veszélyezteti a többiek testi épségét.

Korábbi téma: végülis valakinek sikerült megnyitnia amit google-dokumentumba feltettem?

Palladin

Palladin

  Az adószedő

 • Archívum
 • 307 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 18:56

Sziasztok!

Kicsit visszamenőleg is szeretnék reagálni.

Lehet, hogy az én emberekbe vetett hitemmel van a gond. Ha valaki Larp-ra megy, értse meg, hogy JÁTSZANI megy, nem csak nyerni, tankolni stb...
Tudom, a becsület alapú játéknak még nem jött el éppen ezért az ideje, de nem lehet mindent szabályhoz kötni, mert abból "alkotmány" lesz, értsd, 100 oldal és senki sem olvassa el, majd élnek a nem tudtam nem vonatkozik rám hülyeséggel.

Amin dolgozom, inkább nagyobb, mint kisebb megszakításokkal, az egy LARP Etika Kódex. Persze szerintem amiket ebbe leírok, teljesen alapvetőnek kéne lennie, minden embernél, de a tapasztalat, meg az évek bebizonyították, hogy ez nem így van, még csak meg sem közelíti sok ember viselkedése a normálisnak tekinthető etikát.

Larp-on, játsz, méghozzá úgy, hogy ne rontsd el (csalással) mások játékát.
Ódákat zenghetnék itt a nem talált, de talált, levettem fejjel, mert az nem találati felület, te meg ne vágj fejbe sztorikról. A legtöbb Larpon a fej nem találati felület, de attól még védd! ha csak azt dugod ki persze hogy véletlen eltalálják. Hameg véletlen eltalálták, legyünk már annyira szerepjátékosok, hogy esetleg szituációtól függően, haljunk is bele. (ingame)

Alkohol, drog: több éves tapasztalatok alapján, alkohol, van volt és lesz is Larpokon. Drognak keményebb fajtájával még nem találkoztam, de szerintem aki azzal él, nem jön el Larpra, nincs azon az értelmi szinten (bocsássa meg ha valakit ezzel megbántottam)
Alkoholt tiltani, szerintem nem feltétlen jó ötlet. Aki elmúlt 18 (legyünk hivatalosak) saját dolga, hogy iszik-e.
DE itt jön vissza az etika, és miért is vagyunk LARPon? Nem azért hogy seggrészegre igyuk magunkat, azt a kocsmában is meg lehet tenni. Egy két kupa mézsör, még tesz is a hangulatra, de mindenki ismeri a korlátait, hát tartsa is meg azokat, hameg nem sikerül, akkor ne fogjon fegyvert, de ne kelljen már "felügyelőket" tartani Larpon.
Szólnék még a fiataloknak, akik ezt olvassák, tényleg nem attól leszel te a "Jani", hogy tudsz 14 évesen inni, tudom már ez is közhely, de még mindig sokan nem fogták fel.
Drog: Fű az amit már láttam előfordulni Larpon, ezt nem tartom veszélyesnek, mert nem lesz tőle erőszakos az ember, inkább lelassul, elfárad, vagy mégjobban beleéli a játékba magát, tehát önmagában nem veszélyes, mellesleg ritka is, harmadszor, ugyse tudod kiszűrni.

Cigaretta: Én tudom, hogy a dohányosok nem bírnak ki sokszor egy 2 órás vonat utat sem cigi nélkül, és milyen rosz az ha nem szívod, bla bla bla, de LARP-ra nem való! Főleg az InGame cigizőket nem bírom, a cigi azon tulajdonságai mellett, hogy büdös, hangulatromboló, egy középkori játékon. (itt nem akarom említeni a tűzveszélyességet, ismerek Larpos tűzoltót, majd kérdezzétek meg őt.) De a környezetet kéne kicsit óvni, az eldobált cigarettacsikk rosszabb mint a Nylon.
Ha dohányzol OUT-ban tedd, méghozzá, a játékterületen kívül. InGame, ha nagyon nem bírod, egy pipa még hangulatos is lehet.

Motozás: Holló live-on tetszett a motozás rendszer, ott a köztes megoldást választották, amit megtalálsz vihetsz, ha nem akarod, hogy átkutassanak, akkor el kell mondanod mi van nálad és át is adni ha kérik. Szerintem ez így reális. Ha kutatsz, és nem kéne valahova benyúlni, akkor azt a részt azért meg lehet kérdezni. A női mell, tényleg jó relytekhely, de mindenki ismeri, és innentől kezdve, persze hogy ott is fognak keresni.

Hirtelen nem jut több eszembe.

A lényeg: magadért és másokért játszol, a saját szórakoztatásodra. Légy ETIKUS.

Üdv: Paladin

augur92

augur92

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 18:52

Ja, hát az lemaradt nálam, hogy meg kell nevezni az összes ingame tárgyat, és abból csak 1-et lehet elvinni. Szerintem ez reális, van veszteség a legyőzöttnek és jutalom a győztesnek, mégse 0-ról kell indulnia az ügyetlenebb/szerensétlenebb JKnak.

Homar

Homar

  Caelumi Játék

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 16:32

Motozás témája.

Van a két véglet, a "rádnézek és mindent oda kell adnod ami nálad van" és a "teljesen reális". A gyakorlatban azonban érdemes a kettő között keresgélni és megtalálni a hitelesség-játékélmény-játszhatóság háromszögének optimális arányát.
Mi általában arra voksolunk, hogy bizonyos helyek kivételével bárhova lehet rejteni ÉS kutatni, fontos azonban hogy szabályszinten legyen pontosan definiálni hogy melyek a tiltott zónák. Az ÉS pedig azért fontos, mert ha valahol nem lehet kutatni akkor oda rejteni se legyen szabad, ellenkező esetben visszás helyzet áll elő.
Az elég illúzióromboló tud lenni, ha ránézős-bemondós a motozás, de azért a teljes testüregmotozás sem a legjobb ötlet :) Egy példa az ilyen témára:
"Minden olyan nem védett játéktárgy elvehető a játékostól, melyet a kifosztó megtalál. Tiltott keresési (és ezáltal elrejtési) helynek számít az ágyék, ülep és a női mell. Ide csak az OUT holmijaidat rakd és a nem lopható tárgyaidat."

De van ahol fenti példához hasonló a motozás, de bármikor mondhatja azt a játékos, hogy inkább a bemondós verziót választja és átad minden nála lévő cuccot. Kecske és káposzta esete...

A "nő a larpon" felvetésre külön nem reagálnék, lévén láttam már elegendő ellenkező nemű példát hasonló esetekre (akik ugyan nem a mellük közé, de out helyre rejtették a cuccot) így nem hinném hogy bármilyen szinten nemspecifikus lenne a kérdés...

taniko

taniko

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 141 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 15:30

Kedves Morak!

Bár a férfi kollégák részéről megértem a dolog probléma oldalát, de velem is előfordult már, hogy valamit (elsősorban valamilyen iratot) oda rejtettem. A szabályok szemszögéből megközelítve: ha az átkutatás engedélyezett egy larp-n, a kényesebb helyek kivételével, akkor valóban előnyben vannak a lányok, de ha pl. én próbálnák meg átkutatni egy férfit, eszembe sem jutna a kényesebb helyekre nyúlni neki, így ez a ti esetetekben is használható megoldás. Csak talán ez kevésbé szembeötlő, vagy kevesebbet jut az eszetekbe. Ha viszont az a módszer van érvényben, hogy megmondod, hol kutatod át, és ő köteles odaadni mindent, nos akkor bizony a leányzó szedje elő azt is, amit oda rejtett, mert ez így fair.

Egyébként pedig, ha esetleg ilyen helyzetbe kerülsz, figyeld majd meg, hogy a lányok általában nem csak egy larp-n rejtenek a dekoltázsba cuccokat, hanem bizony a diszkóban is, nem az aprót. Szóval azt kell mondjam, a mi számunkra a dekoltázs egy természetes rejtekhely, és csak a játékosi etikán múllik minden más.

augur92

augur92

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 15:24

Üdv!

Egy érdekes probléma felvetés.

Nők a LARP-on. Máris kifejtem.

Szerencsére már akkor is amikor még aktívan LARP-oztam, nagy volt az érdeklődés a nők részéről a LARP iránt. De ez felvetett egy érdekes kérdést [és láttam, hogy csalásra is használták egyetlen alkalommal, de az épp a saját küldetésünket akadályozta, ezért maradt emlékezetes]. Hogyan lehet illedelmesen átkutatni egy női LARP-ost?

Ez azért érdekesség, mert egyrészt feljelenthet szexuális zaklatásért, de sokkal életszerűbb példa, hogy a pasija [aki úgyis ott lesz] leboxolja az orrodat a vesédig [vagy megpróbálja]. Az a live amin ez a csalás történt ott az volt a szervezők részéről a próbálkozás, hogy nők esetében nem volt átkutatás, mint a srác-ffi kollégák esetében, hanem bejelentetted, hogy most átkutatod, és megnevezted a kutatott részt, a női játékosnak meg oda kellett adnia azt az in game tárgyat ami elvihető volt [JK saját tulajdona akár IC akár OOC nem elvihető, csak quest item, LARP deviza, mágikus komponens ha van ilyen] azt oda kellett adnia. Illetőleg kísérlet volt arra, hogy át lehessen ugyan kutatni a szebbik nemet de a mell és az intimebbnek mondható részek környékén tilos a tapizás. Mindkét általam most megírt példánál az lett a végeredmény, hogy abban a csapatban ahol volt nő-lány is, megteltek a dekoltázsok a legértékesebb cuccokkal és magyarán eltitkolták azokat. Odanyúlni ugyanis nem lehet [én ezt tök megértem, komolyan...], és el kell ismerni jó rejtekhely.* :)

*OOC láttam amikor az általunk keresett item előkerült a dekoltázsból, de akkor már nagyon mindegy volt.


A LARP-okon a legtöbb dolog így is úgy is becsületre megy, így ahol én voltam, illetve a saját LARP szabálykönyvben is úgy van leírva, hogy nem szabad senkit sem áttapogatni, hanem meg kell tőle kérdezni, hogy milyen Ingame tárgyak vannak nála. De nálam a fegyvert is el lehetne vinni, ha mindenki hozna.. :):)

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1010 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 13:40

Üdv!

Egy érdekes probléma felvetés.

Nők a LARP-on. Máris kifejtem.

Szerencsére már akkor is amikor még aktívan LARP-oztam, nagy volt az érdeklődés a nők részéről a LARP iránt. De ez felvetett egy érdekes kérdést [és láttam, hogy csalásra is használták egyetlen alkalommal, de az épp a saját küldetésünket akadályozta, ezért maradt emlékezetes]. Hogyan lehet illedelmesen átkutatni egy női LARP-ost?

Ez azért érdekesség, mert egyrészt feljelenthet szexuális zaklatásért, de sokkal életszerűbb példa, hogy a pasija [aki úgyis ott lesz] leboxolja az orrodat a vesédig [vagy megpróbálja]. Az a live amin ez a csalás történt ott az volt a szervezők részéről a próbálkozás, hogy nők esetében nem volt átkutatás, mint a srác-ffi kollégák esetében, hanem bejelentetted, hogy most átkutatod, és megnevezted a kutatott részt, a női játékosnak meg oda kellett adnia azt az in game tárgyat ami elvihető volt [JK saját tulajdona akár IC akár OOC nem elvihető, csak quest item, LARP deviza, mágikus komponens ha van ilyen] azt oda kellett adnia. Illetőleg kísérlet volt arra, hogy át lehessen ugyan kutatni a szebbik nemet de a mell és az intimebbnek mondható részek környékén tilos a tapizás. Mindkét általam most megírt példánál az lett a végeredmény, hogy abban a csapatban ahol volt nő-lány is, megteltek a dekoltázsok a legértékesebb cuccokkal és magyarán eltitkolták azokat. Odanyúlni ugyanis nem lehet [én ezt tök megértem, komolyan...], és el kell ismerni jó rejtekhely.* :)

*OOC láttam amikor az általunk keresett item előkerült a dekoltázsból, de akkor már nagyon mindegy volt.

augur92

augur92

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 11:44

Közben kaptam egy levelet a tavalyi LARP szervezőtől, hogy az ő rendszerük meg a CELL Live-ra épül. Most néztem, M Sanyi te Cell Live szervező vagy? Úgy illik megkérdezzem, hogy engedélyezed e te is az esetleg többedkézről hozzám került szabályaitokat?

augur92

augur92

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 11:03

Szerver-elérési problémák esetén szokott ilyesmi történni (vagy a netkapcsolatod valahol, vagy maga a fogadóoldal nem okés valszeg ideiglenesen), de alapjáraton nem szokott ilyesmit művelni. Illetve előfordulhat, hogy ha olyan sort akarsz törölni, amibe valaki éppen gépel, akkor sem engedélyezi, bár nem tudom hogy a probléma előfordulásakor egyszerre többen megnyitottátok-e a dokut.


Netkapcsolatom rendeben van elvileg, szóval inkább az oldalnál van valami probléma. Nagy nehezen kitörölgettem belőle a fölösleges sorszámokat és tabulátorokat, amiket a fejezetcímek elé beszúrt.

Linkpróba: http://docs.google.com/document/edit?id=1b...vClKQ&hl=hu

M_Sanyi

M_Sanyi

  Tesco gazdaságos larpszervező

 • Fórumita
 • 624 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 10:49

Szerver-elérési problémák esetén szokott ilyesmi történni (vagy a netkapcsolatod valahol, vagy maga a fogadóoldal nem okés valszeg ideiglenesen), de alapjáraton nem szokott ilyesmit művelni. Illetve előfordulhat, hogy ha olyan sort akarsz törölni, amibe valaki éppen gépel, akkor sem engedélyezi, bár nem tudom hogy a probléma előfordulásakor egyszerre többen megnyitottátok-e a dokut.

Módosította M_Sanyi: 2010.05.04, 10:50


augur92

augur92

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 10:47

Megnéztem ezt a google-os dokumentum megosztót. Na most, csak nekem vannak vele rejtélyes problémáim? Ha ki akarok törölni egy sort belőle, akkor néha felugrik egy ablak, hogy nem sikerült, és frissítsem az oldalt.

augur92

augur92

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 10:31

Kösz a segítséget mindenki! :)
Bazki, ezeket nekem tudnom kellene, anyám jogász és nekem kellett nemrég egy 100 oldalas kivonatot legépelni az Új Ptk (Javaslat) szerződéskötési cikkelyeiből, szerintem ott mintha lett volna ilyenekről is szó. x)

Na szóval, hogy tisztázzam a dolgot: magyarán bele kell foglalni egy dokumentumba, hogy milyen kockázatokkal járhat maga a LIVE, ha rendesen meg van szervezve (erdőben van így az allergiától a bokaficamig,törésig és zúzódásokig sok mindennel járhat). Tehát ha ezzel is beleegyezik, akkor nekem már csak azért van felelősségem, ha egy hülyegyerek bedurvul és az miatt töri csontját, vagy ha rosszul preparált fegyver miatt keletkezik kár, stb. Jól értem?

Azt a "gúgli"s dokumentumcserélőt mindjárt megvizslatom, köszönöm azt is, örülnék, ha végre tapasztaltabbak mondanának véleményt. :)

OFF Ja és egy korábbi hozzászólás: "Ha drogost látsz a játékodon akkor azonnal vágd ki onnét. De úgy általában egy jótanács, ne akarj rendőrködni, mert nem biztos hogy az a drogos akinek éppen lenyúlod a következő adagját, vagy sztárfotót csinálsz róla az értékelni fogja. Arról nem is beszélve, hogy ok, van már nálad is drog, hívod a rendőröket és téged lecsuknak."
Mint mondtam, ez a kérdés nem a játékra vonatkozik elsősorban. Mélyen megvetem, akik droggal élnek, még inkább, ha nem is titkolják, mert hogy úgysem buknak le. Illegális dolog, bűnnek számít. Ha hagyjuk elharapózni csak roszabb lesz a helyzet.
Ha lenyúlom a következő adagját vagy sztárfotót készítek tudom, hogy pipa lesz rám. Tudom, hogy egy drogosnál még a reakció is kiszámíthatatlanabb. De abban nem értek egyet, hogy ha nálam van drog, és beviszem a rendőrségre, akkor lecsuknak engem is. Megvannak szerintem a módszereik, hogy kiderítsék, kitől származik, én használom e, és különben is, ki az a marha, aki ha drogozik, még be is viszi a rendőrésgre?:P /OFF

Homar

Homar

  Caelumi Játék

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 10:09

Konkrétabban fogalmazva:Pl. arról hogy az illető cselekvőképes e, illetve ha nem akkor a gondviselő által kell leokéztatni az egész ügyletet, és mindkét esetben igazolni kell, hogy tisztában vannak a rájuk váró kockázatokkal.
Mert ha elesik az erdőben és kimegy a bokája akkor az része a tevékenységgel járó kockázatoknak. De ha mondjuk ha a szervezők nem ellenőrzik rendesen a fegyvereket és olyan nyílvesszőket használnak amik a klasszikus fémhegy+parafadugót jelentik és emiatt valaki megsérül az már NEM része a vállalt kockázatoknak, hanem szervezői felelősségmulasztás. Láttunk már rá példát több liveon az elmúlt években...

Persze szót ejthetnénk még a személyes adatok kezelési aggályairól is, de ez a kérdéskör még nem igazán terjedt el kishazánkban. Megjegyzem, nem is tudunk olyan esetről ahol az elmúlt 20 évben ebből balhé lett volna...
Egyébként láttam már olyan nyilatkozatot is ahol az illetékeseknek nyilatkozniuk kell arról, hogy semmiféle ön vagy közveszélyes egészségügyi problémájuk nincs. Gondolom ez a H1N1 időszakban került előtérbe, de egyébként nem baromság az sem, ha már egy rakat embert terelünk egy helyre...

Módosította Homar: 2010.05.04, 10:10


M_Sanyi

M_Sanyi

  Tesco gazdaságos larpszervező

 • Fórumita
 • 624 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.05.04, 09:55

A lentebb linkelt dokumentumban azt is leírtuk, hogy mi a megoldás. A résztvevőnek NEM arról kell nyilatkoznia, hogy kit milyen felelősség terhel, hanem arról, hogy tisztában van azzal, hogy mi az az élőszerepjáték, milyen tevékenységeket folytatnak ott, és ez milyen kockázatokkal jár.

De íme a lényeg:

Nem jár kártérítés akkor, ha a kárt a károsult beleegyezésével okozzák, és a károkozás társadalmi érdeket nem sért vagy veszélyeztet (Ptk. 342. § (1) bekezdés). A károsult beleegyezése általában kizárja a kártérítési felelősséget. [...] A károsult beleegyezésének legtipikusabb példája a sportbalesetek és sérülések területén jelentkezik. Azzal, hogy a sportoló felmegy a pályára, megkezdi sporttevékenységét az adott sportággal szükségképpen együttjáró kockázatokba és esetleges károkozásokba eleve beleegyezését adja, így utóbb erre hivatkozással kártérítési igényt senki ellen nem érvényesíthet. Ha az ökölvívót a mérkőzésen kiütik, és emiatt egészségkárosodást szenved, vagy a labdarúgó ellenfele – akár szándékosan is – szabálytalanságot követ el, és ezzel összefüggésben sérülést szenved, úgy emiatt a károsultnak beleegyezése miatt kártérítés nem jár. Ugyanakkor a beleegyezés sem korlátlan, és előfordulhatnak bizonyos esetek, amikre ez a beleegyezés már nem vonatkozik. Ha például a tenisz mérkőzésen az egyik szurkoló bejut a küzdőtérre, és ott egy késsel megsebesíti a játékost, úgy ez már kívül esik a tenisz mérkőzéssel szükségképpen együttjáró, és előre látható kockázaton, így arra a károsult beleegyezése már nem vonatkozik. Ebből következően a játékos a merénylő – sőt esetleg a verseny szervezője – ellen is kártérítési igényt érvényesíthet.


forrás:
http://www.opten.hu/opten/pages/letoltesek...korl-ae-tai.doc

Összefoglalva: a kategorikus "bárminemű kár, semminemű felelősség" hangulatú "guminyilatkozatok" automatikusan semmisek, a lényeg, hogy a júzer azt tudja, hogy amit csinálni fogunk, az milyen kockázatokkal jár.

Módosította M_Sanyi: 2010.05.04, 09:56[Fantasy háttér] [Sötét háttér]