Ugrás tartalomhoz


Fotó

Ordan, Sogron, Sogronita, ami a tűzről szól #2


 • Válasz írásához lépj be
1031 hozzászólás érkezett eddig

Creo

Creo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 310 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.29, 13:17

Upsz!

Elhamarkodtam, megtaláltam Ynev nagy naptárát! Ojjé!!!Creo

Creo

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 310 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.29, 10:57

Sziasztok!

 

Szerintetek Ordanban milyen naptárt használnak?

Egy olyan városállamban, ahol mindent áthat a sogronita felfogás és életszemlélet, ahol más istenek és vallások nevét/szokásait/jelképeit csak említeni sem tanácsos, nem hiszem, hogy a pyarronita naptár isteneiről elnevezett hónapokatszámlálnák és őszintén szólva a kyr naptárt sem tartom elképzelhetőnek, ha Sogron kyr eredetéből adódna is.

 

Nyilván, Ordanban is holdhónapokat használnak, valamilyen rendszerbe szedve.

 

Van erről bárkinek elképzelése, ötlete, írása?Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.07.04, 13:08

Igen, nekem is ez van (vagy már csak volt) meg.AnatAkhan

AnatAkhan

  Yllinori mortel

 • Fórumita
 • 1621 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.07.03, 19:05

AnatAkhan: Alighanem a Négykapu Társaság félhivatalos leírására gondolsz, amit ha jól tudom a versenysorozatukhoz dolgoztak ki. Az az oldal megszűnt, esetleg ha valaki elmentette, vagy ha szerencséd van lemásolta. Nekem talán megvan a régi gépemen, de nem igérek semmit.

 

Köszönöm, erről lett volna szó. S közben már a kalandozok.hu oldalon is megtaláltam.Gkar

Gkar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 472 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.07.03, 17:16

AnatAkhan:

lehet ez volt:

https://web.archive.org/web/20160401231024/http://erion.hu/index.php/magus/leirasok/ordan-varosaKaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.07.03, 15:45

AnatAkhan: Alighanem a Négykapu Társaság félhivatalos leírására gondolsz, amit ha jól tudom a versenysorozatukhoz dolgoztak ki. Az az oldal megszűnt, esetleg ha valaki elmentette, vagy ha szerencséd van lemásolta. Nekem talán megvan a régi gépemen, de nem igérek semmit.AnatAkhan

AnatAkhan

  Yllinori mortel

 • Fórumita
 • 1621 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.07.03, 10:43

Sziasztok!

 

Korábban online felületen találtam egy nagyon jó Ordan leírást. Tartalmazott olyanokat, hogy északról egy szoroson keresztül közelíthető meg az ordani tó, van egy nagy duzzasztógátja, vadaspark, stb. Rengeteg épület leírással. Viszont nem találom ezt az oldalt. Valaki esetleg találkozott ezzel az oldallal már? Valószínűleg fanmade, nem hivatalos. Ha nem helyénvaló, akkor kérném a moderátort, törölje a hozzászólásom

Köszi!Darien

Darien

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 32 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.05.18, 19:56

De vajon milyen lehet a viszony a nem-toroni Sogroniták és az ordaniak között? Hogy tekintenek az északiak Ordanra, és az ottaniakra? Renegát szektának tekintik őket, vagy Sogron szent városának? Abaszisz nyilván inkább a toroniakkal van egy ligában, még akkor is, ha időnként vannak concordia ellenes mozgalmak, de mi lehet a helyzet az Északi Szövetségben? Erigowban pl, amiről még a Sumi is írja, hogy "nem hiányozhatnak a kyr istenségek templomai" kétlem, hogy nyugodtan hagynák, hogy Tharr szentélyek, vagy az ő fennsőbbségét elfogadó egyházak virágozzanak.Dalnok

Dalnok

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 214 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.05.18, 19:10

 Sogron észak-ynevi irányzata elismeri Tharrt a Kyr isten család vezetőjének és ez által Sogront az alá rendeltjének. Tharr egyházának csak Toronban engedelmeskednek a Soron papok ők se minden esetben-csak próbálja meg egy Khotor igehirdető ugráltatni egy Sogron rendház fönökét  :rip:. Toronon kívűl meg egyáltalán nem engedelmeskednek a Sogron papok Tharr szolgáinak sőt az Abitkirálynő cimű regényben Abaszisz legmagassabb rangú Sogron papja volt a függetlenek ligájának egyik vezetője.

   Darien

Darien

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 32 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.05.18, 17:42

Üdv!

Az előző felvetésem nem nagyon keltett érdeklődést, úgyhogy megpróbálkozom egy másikkal... :)

Azt tudjuk ugye, hogy Sogron hite sok helyen megtalálható északon. Na most az utóbbi időben az is kiderült, hogy Sogron egyháza két részre szakadt, az északi, toroni központú felkezetre, akik ugye behódoltak Tharrnak, és a déli ordani irányzatra. A kérdésem tehát ez: vajon észak azon vidékein, ahol Toront és Tharr vallását elutasítják (ÉSz államai pl), az ordani irányzatot képviselik, és elismerik Ordan és a tűzvarázslók uralmát, vagy teljesen önálló úton járnak. Azt ugye nehezen tudom elképzelni h a jelentős kyr népességgel rendelkező Erigowban pl azt hirdetnék, hogy Tharr a leghatalmasabb...Darien

Darien

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 32 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.04.15, 20:44

Sziasztok!

Gondoltam kicsit felélesztem ezt a topicot. Mit szóltok az erion.hu-n megjelent Ordanos cuccokhoz? Bár nem hivatalos anyagok, nekem kimondottan tetszik a részletesség, amivel kidolgozták Ordant, és az államszövetséget. Születtek új iskolák (Tűzliliom rendje, Seamari Lángkovácsok), megszületett az ordani hadiakadémia, és még jó néhány érdekesség.Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1263 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.07, 16:50

Lehet, hogy csak én nem kavarodtam bele, de akkor tisztázzuk: az UTK szerint a tűzvarázslói mágia nem szerafizmus. Több helyről jöttek össze a varázslatok, az alap varázslatokat folyamatosan fejlesztik ki, illetve nyilván vettek át más tapasztalati mágiahasználóktól néhányat. Az iskolaformák egyértelműen a kyr alapú magasmágiából származnak, csak odáig torzult a dolog, hogy egyedül a tűz őselemét képesek formázni (így korlátozódik az őselemi mágia jártasságuk is). Persze a mozaik elv is eltűnt, kevesebb a lehetőség, de jobb a hatásfok. A magasiskola egyértelműen godoni örökség, és persze a godoni pszit is sikerült megfejteni majdnem egészében (csak az utolsó lépés hiányzik, ami a Fehér Páholynak összejött). A szerafizmus csak a leghatalmasabbak esetében jön képbe (játéktechnikailag 10. szint), és persze aki idáig eljut, azok közül is csak kevesen pont ezt az ágát választják a vallásnak. Mondhatnánk a szerafistákat fekete lángnak, de a szerzők azt találták ki, hogy Fekete Láng csak egy van, ő Sogron legerősebb követője (Jogar? Régen volt már az a cikk...), gyak. olyan, mint a pyarroniaknak a Kegyeltek.

Módosította Krynn: 2010.05.07, 16:52


Cikornya

Cikornya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 672 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.07, 16:18

Khm... megjegyzem a szerafizmus lényege, hogy kétoldalú, és a szeráf sokkal jobban kiszolgáltatott a szerafistának, mint az isten a papnak... szal szvsz nem, nem veszít el mindent a szerafista (Szerintem kb. semmit sem veszít, ha az alku szövege klappol). Akkor marha könnyű lenne megszabadulni a szeráfnak. És se a Kornya-cikkből, se az UTK-ból nem az jön le, hogy így működne a dolog.

És Sogronnak talán nem, de az átlag szeráfnak marhára mindegy, hogy mit művel a szerafistája... aszem azt is megemlíti a cikk, hogy káromolhatja is stb. A lényeg úgy is csak a tapasztalat szerzése, ahhoz meg nem kell ódákat zengeni.

Az más kérdés, hogy a tűzmesterek - a hiányos alkuszöveg miatt - nem férnek hozzá mindenhez.
Hogy hol a határ a szerafista elemek és tp-i varázslatok között, azt passzolom. Az előbbiekhez én elsősorban az olyam "misztikusabb" varázslatokat sorolnám, amit egy varázsló képtelen leutánozni, pl. Tűzkapu.

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.07, 16:04

Hali.

Ami a szeráfi paktumot illeti: én nem zárnám ki annak a lehetőségét, sőt, ha valaha mesélek ilyet, esélyesen "beépített feature" lesz, hogy az alku tartalmaz bizonyos "kényszerítő intézkedéseket" a szerafistára nézve.
Pld. egy combos asztrálmágikus késztetés.
Persze ha akar dobhat ellenállást... Ha sikerül, akkor - sajna - az Alkura is megdobta.


Pl. soha, semmilyen körülmények között nem térhet le Sogron vallásáról, különben azonnal elveszíti a varázshatalmát... :( Ehhez gondolom jön egy erősen ordanita, militáris, esetleg hittérítő jellegű nevelés az oktatás évei alatt; aztán aki nem _elég_ buzgó, azt felavatják ugyan (tehát köthet alkut), de nem tanítanak meg neki pár dolgot a magasiskolából.

Apropó; "sima" vulgármágiával is lehet létrehozni alapvető tűzmágiát, lásd valóban a boszorkányokat, vagy akár az aschaoni tűzmestereket (Ők vannak az UTK-ban is?) Ami BIZTOSAN csakis szerafizmus lesz, az a tűzmágia magasiskolája, a védőmágiák nagyobb része, meg a manavisszanyerés. (Feltéve persze, ha elfogadjuk Kornya cikkét, amely szerint bizonyos varázslatok szétfeszítik a halandók mágikus kapacitását, tehát csakis közvetlen túlvilági beavatkozással érhetők el...)

Evvel együtt szerintem a tűzvarázslók valamennyi varázslata szerafista jellegű lesz, már csak azon praktikus okból is, hogy a hitehagyott tűzvarázsló egyszerre mindent veszítsen el... :)

A "szolgáló démon" koncepciójára válaszolok a Déli puszták... topikon!

:nemertem:
d.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12089 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.07, 12:59

Hali!

Errata:

Sogront akkor le lehet csicskáztatni mint holmi démont? igaz nevének ismeretében egy külsö entitás uralom alá hajtható illetve minimum egyenrangu üzleti partnerré lesz egy paktum során


Na ezt hagytam ki az előző hsz.-ból, tehát:
Ami a szeráfi paktumot illeti: én nem zárnám ki annak a lehetőségét, sőt, ha valaha mesélek ilyet,
esélyesen "beépített feature" lesz, hogy az alku tartalmaz bizonyos "kényszerítő intézkedéseket"
a szerafistára nézve.
Pld. egy combos asztrálmágikus késztetés.

ésatöbbi....


Adios
KLM

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12089 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.07, 12:37

Hali!

de akkor ez azt igazolja ho a tv magic egyes elemei mennek szerafizmus nélkül is.


akkor olvasd el újra az UTK-ban a tűzmesterek leírását :nemertem:


Attól még igaza van Lambachnak, egyes elemek mennek Sogron nélkül is - lásd még a boszorkányi tűzvarázslatokat.

A nagy kérdés az, hogy hol a határ - mihez kell, mihez nem. Sőt, hogy vicces legyen, szemlátomást
nem is éles határ húzódik - lásd a mozaikmágusok szabad elemi formái.

--------------------
Ami a szeráfi paktumot illeti: én nem zárnám ki annak a lehetőségét, sőt, ha valaha mesélek ilyet, esélyesen
"beépített feature" lesz, hogy az alku tartalmaz bizonyos "kényszerítő intézkedéseket" a szerafistára nézve.
Pld. egy combos asztrálmágikus késztetés.
Persze ha akar dobhat ellenállást... Ha sikerül, akkor - sajna - az Alkura is megdobta.

(OFF)Hogy vicces legyen a dolog, néha azért fordítva is működik - egy "nem túl nagy" démonnal meg lehet csinálni,
hogy a varázslót szolgálja. Nem egyszerű a dolog, igényel bizonyos hatalmat és nyilvánvalóak a kockázatai,
de szerintem nem példátlan.(/OFF)


Adios
KLM

Cikornya

Cikornya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 672 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.07, 06:10

de akkor ez azt igazolja ho a tv magic egyes elemei mennek szerafizmus nélkül is.


akkor olvasd el újra az UTK-ban a tűzmesterek leírását :nemertem:

Lambach

Lambach

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 368 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.06, 16:15

Lambach csak annyiban opcionális, ha az egész UTK-t annak tekinted.


Vegyesek az érzelmeim az UTKval kapcsolatban de a szabályrendszere tetszik(sok elemet nyultak a Story Teller játékokokbol pl Hátterek stb) a világ felfogása meg hát lányegében nem változott sokat átemelték a SUMI-t meg ezt azt..
Én amugy valamiért (másokkal egybehangzoan)abban egyetértek hogy tv bm és boszi között van átjárhatóság (azaz egymás varijait nyomjhatják bizonyos keretek között)(egészen durva szélsőség a bm tv crossover a Tűzmester ) de akkor ez azt igazolja ho a tv magic egyes elemei mennek szerafizmus nélkül is.

tar242

tar242

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 782 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.04, 17:31

Najó okés legyenek szerafisták az ordaniak.
De ők ugyanattól a Sogrontól kapják a hatalmat mint a Toroni bénák...
DE renegát tv-k vannak Toronban is...
Vajon eltanulhatja egy toroni lángvihar csóka a tüzmágiát egy toroni tüzvarázslótól(mi ugy hivjuk öket Zsarátnok)

No ez pl. érdekes kérdés: ami engem illet én úgy gondolnám, hogy a szakrális papi mágia és a szerafista mágia, hiába ered esetleg ugyanattól a hatalomtól, de teljesen másfajta úton-módon "jut le" a halandóhoz, az isten más aspektusait "használja", másfajta kapcsolatban van az adott istenséggel, ezért nem vegyíthető - azaz papi "módszerrel" nyert hatalom (mana és varázslatok) soha nem lesz alkalmas a jóval szűkebb fókuszú és teljesen másfajta és más úton érkező szerafista mágia alkalmazására, ahogy egy szerafista sem lesz képes soha a klasszikus papi mágia elsajátítására.

És ugye a szerafista cikk szerint nincsenek hagyományos papi mágiát alkalmazó Sogron-papok Ordanban:
"A tanulatlan köznép gyakran tűzimádó papoknak véli gyakorlóit, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen mágiájuk számos szakrális vonást visel magán."

Módosította tar242: 2010.05.04, 17:35


Cikornya

Cikornya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 672 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.04, 16:22

Lambach csak annyiban opcionális, ha az egész UTK-t annak tekinted.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]