Ugrás tartalomhoz


Fotó

Legend of the Five Rings


 • Válasz írásához lépj be
1536 hozzászólás érkezett eddig

Aleister

Aleister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4415 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.14, 00:10

Azt még kifelejtettük, hogy az Insight Rank beleszámít a kezdeményezésbe is, no meg olyan apróságokba, mint a párbaj próba, gyógyulás mértéke, Glory meg az iskolatechnikák módosítói.

 

Összességben véve megéri magas szintűnek lenni. :)Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 995 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.13, 22:52

Aleister válaszait ennyiben tudnám kiegészíteni:

 

 


 

Etikett és társai: Az arcot fenn kell tartani. Milyen körülmények közt nem és kikkel? Mennyire lehet közvetlen valaki?

 

Általánosságban minden körülmények között mindenkivel. Egy szamuráj mindig viselkedjen szamurájként. Más kérdés hogy ha alacsonyabb osztályba vagy státuszba tartozókkal beszél akkor a karakter nem feltétlenül beszélget hanem kinyilvánít és parancsol, de tekintélyében akkor sem inoghat meg.

Általában barátokkal családtagokkal is tanácsos távolságtartóan és "modorosan" viselkedni, nagyon jól visszaadja a keleti kultúrák távolságtartását. Ez a viselkedés szsvz eléggé meghatározó az l5r játékokban. Nem mondhatod sose azt pl egy város korrupt kormányzójának, hogy "B---d, tudjuk ám hogy a császár adóját sikkasztód te genya", mert magasabb státuszban van mint te, és honort vesztesz. Még akkor is ha igazad van. Kivéve ha Rák vagy, mert akkor valószínűleg nem érdekel. :)

 

 

Mi a helyzet a Bushidoval és az eszmékkel, ha mondjuk a daimyo-d megparancsolta, hogy mészárolj le egy falut, de rájössz, hogy a dominó mégis rossz arc?

 

Rátapintottál egy eléggé érdekes dologra. A válasz karakterfüggő. Mármint olyan szinten, hogy az ilyen helyzetek tényleg dilemmát kell jelentsenek a karaktereknek, amit egyénileg kell feldolgozniuk. Ha a mesélő jól keveri a lapokat becsület témában, akkor a karakterek sokszor kerülnek olyan helyzetbe ahol nincs jó megoldás.Persze a karakterek mindig próbálhatnak egy harmadik, jó megoldást kovácsolni (pl. megengedni hogy a falusiak "elszökjenek" és utána feldúlni a falut). Meg azt hiszem a legtöbb könyvben leírják a meséői tanácsoknál hogy a szamuráj történetek legtöbbször tragédiában végződnek, és nem véletlenül.

Szorosan a témánál maradva: egy szamurájnak minden körülménytől függetlenül kötelessége az urát szolgálni, úgyhogy akkor veszít honort ha nem teljesíti a parancsot.

 

 

 

 

A varázslás tényleg úgy néz ki, hogy a shugenja előveszi a tekercseket és felolvassa (már ha nem memorizálta őket)? Ha ellopják, akkor mi a helyzet?

 

 

 

Ha a memorizálás alatt azt érted hogy a shugenja elsajátítja Innate Spell-ként akkor igen, így megy. Ha ellopják szívás, az a spell elúszott. Plusz baromi nagy szégyen, mert a tekercseket a shugenja a klánjától kapja, mint a titkos tudásuk letéteményeit, és nem illik elveszteni.

 

 

Low skillt használni jó célokra is honor vesztéssel jár? Gondolom az nem, ha pénzzel kell foglalkozni, de nincs más a feladatra.

 

Mesélője válogatja. Betű szerint low skill használata mindig honor vesztéssel jár, a skill leírásában található kivételektől eltekintve. Gyakorlatban meg hát... mondjuk hogy nem szoktunk minden stealth dobásnál honort levonni. :)

A commerce meg ezen belül elég kétes. Nem arról van szó, hogy ha nincs más a feladatra, hanem akkor hoz becsületvesztést a dolog ha úgy tűnik egy karakter "garasoskodik": Alkudozik, hasznot számol, megkérdőjelezi (szigorúbb mesélőnél megkérdezi) egy dolog értékét, ilyesmi. Azért nem jutna eszembe honort levonni, mert egy földesúr átnézi a beszedett adót. Meg ugye a commerce merchant skill, nem pedig low, szóval lazábban lehet venni, csak van egy kétes oldala a dolognak.

 

 

Alternatív ösvényeket, katákat és kihokat érdemes kezdőként alkalmazni, hogy működnek pontosan?

 

Az alternatív ösvényekkel és kihokkal a mesélő részéről az ég világon semmi gond nincs. A katákkal is csak a játékosnak van némi gondja, mert eggyel több dolog amit észben kell tartania, és meg kell szokni a használatát. Elő kell készíteni, be kell jelenteni az aktiválását, mérlegelni a hátrányait, stb.
Veszteni nem vesztesz vele semmit, csak meg kell szokni amíg teljesen ki tudod használni.

 

 

A honor, glory, status, de leginkább az első nagyon gyorsan váltakozik? Nem túl macerás, ha igen?

 

A honor akár néhány jelenetenként változhat, a glory kalandonként talán egyszer-kétszer (de leginkább attól függ mennyire jelentős dolgot csinálnak a karakterek és mennyire nyilvánosan). A status nagyon ritkán változik mert konkrétan kapni kell valakitől. Akár címen, földön, rangon, házasságon keresztül, tökmindegy, de "csak úgy" nem nő. Macerásnak nem mondanám.

A rendszer legsarkalatosabb pontja, megéri a jelnetek alatt-után azt a pár mondatot rászánni hogy mennyit változott és miért.

 

 

Az insight ranknak mi a jelentősége?

 

Vannak effektek amik az insight rankot veszik alapul nem a school rankot. Ez azért fontos, mert elméletileg bárki bármikor válthat schoolt, vagy lehetséges hogy még nem tanulta meg az insight rankjának megfelelő school technikát, olyankor az insight rankja magasabb a school rankjánál.

 

 

Az iskoláknál a technika tanulása csak úgy lehetséges, ha mondjuk valaki már képessé válik a megtanulására és elmegy az dojo mesteréhez?

 

Igen, de inkább úgy lenne helyes hogy egy dojo mesteréhez, mert az összes schoolnak több dojo-ja van. És hacsak nem fekete bárány az illető nem igen fogják elutasítani a kérését amíg a klánhoz tartozik. És igen, ez azt jelenti hogy ha a crane karaktered a Falon lép insight rankot a nagy bossfight előtt, nem kapja meg a szép új school technikáját. :)

 

 

Szerzetest miért nem jó hozni?

 

Az l5r társadalmának van egy nagyon jó, szép, kidolgozott és szervezett hierarchiája, arra épülő játéktechnikai mankókkal, mint honor, glory és status. Na a monk ezeket leszarja. :D

Oda megy, azt csinál, úgy csinál ahogy akar, nem vonja senki felelősségre, nem tartozik senkihez. Erkölcsi vagy spirituális alapon oszthatja az észt bárkinek, státusztól függetlenül. Ha az illető vérmérséklete nem bírja a képzést, és kidobatja (vagy rosszabb) még ő lesz a hunyó hogy egy szent emberrel így bánt. 
Bizonyos szinten kívül áll a társadalmon, ugyanakkor megbecsülésnek is örvend mint szent ember. És ez a kettőség nehéz a kezdő játékosnak. Mesélői oldalról nem tudok nyilatkozni, nekem problémám nem volt a monk játékossal.

 


Módosította Baka: 2014.09.13, 22:55


Aleister

Aleister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4415 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.13, 15:54

Ez jó sok kérdés. :)

 

Daimyo-s kérdés: van olyan, hogy nincs jó választásod. Ez nem ilyen fekete-fehér dolog. Van, hogy csak szürke van. Ha genya a KM, akkor meg választhatsz két fekete közül.

Pl, az esetemben egy Rák várparancsnokról kiderült, hogy bizony elég rendesen korrumpálódott már az Árnyékföldek (-1 Honor :) ) kipárolgásától. Konkrétan egy boszorkány befolyása alatt vezette az erődöt. El akartam fogni, de sajnos a Rákokat nem a lefegyverzésre teremtették, így a procedúra folytán kicsit meghalt. Hiába tanúskodott mindenki mellettem, hiába volt igazam, s mentettem meg az erődöt (hosszabb távon a Falat), kaptam egy szép nagy Honor levonást, s mivel rátámadtam a felettesemre, csak a kivételes eset miatt menekültem meg a szepuku-tól.

 

Életerő:

Ez a Föld gyűrűdtől függ. Különböző Wound Rank-ok vannak (tán 10). Mindegyik bizonyos sebzést képes magában tartani. A legelső ilyen sebződésszint a Healthy (Egészséges). Ez Föld gyűrű x5 HP-t jelent. Ha pl 3-as az Earth Ring, akkor 15 HP sebzés alatt még nincs levonásod. Amint megkapod a 16.-at, már átcsúszik 1 HP a következő sebzésszintbe (ami a Nicked). Itt már +3 célszámod van minden dobásra. Ha ez is betelik, akkor Grazed állapotba kerülsz, és +5-tel kell dobálnod mindenre, és így tovább, amíg meg nem murdálsz.

A szép az egészben, hogy csak a legelső kategóriában van 5-ös szorzód. A továbbiakban a játék nehézségétől függőn 2-5-ig. Ezt az elején a KM dönti el. Alapértelmezett a 2.

Szóval 3-as Earth Ring esetén minden sebződésszint 6 HP-t tartalmaz. Tehát 15, 21, 27, 33, stb sebzésenként lesznek a levonások.

Mi 3-as szorzóval játszottunk elsőre. A 2-es elég halálossá teszi a játékot. 3 fölött meg tipikus kaszabolós fantazivá válik. :)

 

Honor, Glory, Status:

Jellemzően ebben a sorrendben változnak. A Status jó, ha kampányonként egyszer. Nálunk egy kb 20 alkalmas kampány alatt egyedül egy karakternek jött össze egy 1-ről kőkemény 1.5-re való emelkedés. :)

A Honor ülésenként többször is változik. Jó esetben az elején felfelé megy, majd elkezd fel/le ingadozni.

Nem okoz különösebb nehézséget a vezetése, főleg, ha emlékezteted néha a mesélőt, hogy nem járna-e némi honor/glory neked. :)

 

Az Insight Rank-tól függ, hogy hanyadik szintű iskolatechnikát tudsz elsajátítani. Technika és KM kérdése, hogy kell-e külön időt szánnod a megtanulására, szükséges-e hozzá mester. Pl a legtöbb harcosnál 3. szinten jön a kétszer támadás képessége. Ez elég sok játék után fog bekövetkezni. Simán elképzelhető, hogy a mindennapos gyakorlás, harctéri gyakorlat magától elhozta a várt eredményt. Ellenben egy Spider klánból származó szamcsi nem fog úgy ébredni keddről-szerdára virradóan, hogy jé, árnyékká tudok válni. :)

 

Shugenják:

Nem szintenként kapnak ennyi varázslat slotot, hanem induláskor. Ől "szintlépésnél" nem új iskolatechnikát kapnak, hanem varázslatot. Természetesen az adott osztályból ők választják ki, hogy mit szeretnének megtanulni.

 

Skill sub-type:

Tán annyit érdemes megemlíteni, hogy ha valahol macro skill-t látsz, akkor konkretizálni kell, hogy egész pontosan melyik alosztályában jeleskedsz az adott képzettségnek. Erre remek példa a Művészetek (Artisan). Attól, hogy szépségesen nyírod a bonsai fákat, még nem biztos, hogy élethű szobrokat fogsz agyagolni. :)

 

Low skill:

Ha használod, akkor bizony jön a levonás. Ha szerencséd van, és olyan cél miatt alkalmaztad, amiért egyébként Honort kapnál, akkor akár pozitívban is kijöhetsz a dologból. :)

Pl, ha a Bushido-ból magadénak vallod a szegények, elesettek megsegítését, és pénzt adsz egy koldusnak.

 

Fegyversebzés:

Az erőd mindig belemegy a közelharci fegyverek sebzésébe. Pl, ha egy 3k2-es Katanát forgatsz 3-as erővel, akkor 6k2 lesz a sebzéskódod.
 

 

Alternatív ösvényeket, katákat és kihokat érdemes kezdőként alkalmazni, hogy működnek pontosan?

 

Ez azért elég összetett kérdés. Kicsit konkretizálni kellene. Pont úgy működnek, ahogy a szabálykönyvben le van írva. ;)

Az pedig, hogy az adott szituációban a karakterednek érdemes-e, azt neked kell eldönteni.

 

Balsiker:

Létezik, mégpedig akkor, ha nem dobsz meg egy képességpróbát, és nem szűkölködsz 1-esekben. :)

 

Szerzetest pedig jó "hozni". ;)


Módosította Aleister: 2014.09.13, 16:01


Anatoleprophet

Anatoleprophet

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.13, 11:13

Köszönöm :)

 

Szóval: Nemrég kezdtem olvasni a könyvet, már a vége felé járok, szeretnénk majd játszani, de oly sok dolog nem világos. Van játéktechnikai és a kulturális háttérhez kapcsolódó is.

 

Megyek sorba:

 

Etikett és társai: Az arcot fenn kell tartani. Milyen körülmények közt nem és kikkel? Mennyire lehet közvetlen valaki? Mi a helyzet a Bushidoval és az eszmékkel, ha mondjuk a daimyo-d megparancsolta, hogy mészárolj le egy falut, de rájössz, hogy a dominó mégis rossz arc? Ott melyik a helyes cselekedet avagy, hogy lehet elkerülni, hogy becsületet veszíts, hiszen mindkét cselekedet 1-1 eszmével ellenkezik. Mi történik ha ellentmondasz, nem teljesíted? Hogy működik a Blooed Feud?

 

Szabályrendszer: Balsiker nincs a játékban? Tehát az akciók vagy sikerülnek vagy nem? Az életerő meghatározása hogy megy pontosan, mert nem túl világos? A honor, glory, status, de leginkább az első nagyon gyorsan váltakozik? Nem túl macerás, ha igen? Az insight ranknak mi a jelentősége? Az iskoláknál a technika tanulása csak úgy lehetséges, ha mondjuk valaki már képessé válik a megtanulására és elmegy az dojo mesteréhez? Shugenjáknál mit jelent ez? Spells: Sense, Commune, Summon, 3 Earth, 2 Fire, and 1 Water - hogy szintenként annyi varázslatot kapnak az adott iskolákból? Ők választják? a skilleknél a sub-type mire jó? Low skillt használni jó célokra is honor vesztéssel jár? Gondolom az nem, ha pénzzel kell foglalkozni, de nincs más a feladatra. A varázslás tényleg úgy néz ki, hogy a shugenja előveszi a tekercseket és felolvassa (már ha nem memorizálta őket)? Ha ellopják, akkor mi a helyzet? Fegyvernél ez azt jelenti, hogy a 0 helyére az erő megy - DR: 0k2? Szerzetest miért nem jó hozni? Alternatív ösvényeket, katákat és kihokat érdemes kezdőként alkalmazni, hogy működnek pontosan? 

Ennek egy részét nem tudtam értelmezni.
Dog

AIR: 1 EARTH: 2 FIRE: 1 WATER: 1
REFLEXES 3 - AGILITY 3 PERCEPTION 3
Initiative: 4k3 Attack: 3k3 bite (Complex)
Damage: 2k1 Armor TN: 20
Reduction: None Wounds: 12: +10; 24: Dead - főképp ezt

Egyelőre ennyi szerintem :) Tudom, hogy sok és lehet valamit mégis csak értek, csak azt hiszem, hogy nem. Köszi és bocs, ha hülyeségeket is kérdezek.

 Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 995 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.13, 09:14

Szerintem nyugodtan bedobhatod ide is a kérdéseket, úgyis pangás van. :)Anatoleprophet

Anatoleprophet

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.13, 08:32

Van, aki rendszeresen mesél L5R 4. kiadást vagy elég járatos a játékban? Ha igen, tudna rám szánni némi időt, mert szeretnék pár dolgot megkérdezni? Előre is köszi.Aleister

Aleister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4415 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.11, 09:31

:harakiri:

Ujabb kapu nyilt Gaki-do vilagara, valaki zarja be.

 

:csingcsung:

 

Lol! :)

 

Ez nem szimplán a Kaki-tó világa, hanem az Eternal Darkness és az Értelmi Fogyaték frigyéből született sík, amit meghágott egy Write Only oni. :)Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3369 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.06, 23:17

:harakiri:

Ujabb kapu nyilt Gaki-do vilagara, valaki zarja be.

 

:csingcsung:nod20

nod20

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 633 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.06, 21:33

"Annyit írtam, hogy furcsa látni, hogy úgy vitatkozol, hogy nincsenek a törtek közös nevezőre hozva. Rég megváltoztatott dolgokat használsz érvnek, ami teljesen értelmetlenné teszi az egészet.

 

Ha elovastad volna amit írtam, nem írsz ekkor marhaságot.

 

"Ez szerintem eléggé magától értetődő. Nem kéne tovább ezen pörögni."

 

Hogy mi magától érhetödő ne döntsed el helyettem, se mások helyett. De egyetértek, jobb ha kerüljük egymást.

 

 Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 995 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.03, 18:00

cyberdog:

 

Elsőre lehet hogy ez a benyomásod, de ha működés közben látod akkor biztos fel fog tűnni hogy ez a "könnyűség" nem így néz ki. Ha sokat dobáltok nagy a szórás.

Ha az öt kockából két egyes befigyel az elég nagy gáz. Aztán a játékosok szentségelnek amikor valami hülyeségre, pl. tea ceremóniára dobnak ötven-hatvanat.

 

Az átlag célszám lehet tizenöt, de a legtöbbször a karakterek nem átlagos nehézségre dobnak lényeges dolgokat. Egy húszas célszám azért elég gyakori, ami azt jelenti hogy induló karakter valamelyik támogatott tulajdonságával (3) hetet kell dobjon átlagban hogy sikerüljön. Azért az nem egyszerű...

Átlagos nehézségre meg általában akkor szoktunk dobatni, ha a karakternek nincs vonatkozó skillje, szívjon kicsit miatta. :)

 

Illetve vannak ellendobások is (Courtier vs Etiquette, Iajutsu vs Iajutsu, stb) ahol a "robbanó" kockák elég sok feszültséget visznek a dologba.

 

Egyszóval: a statisztikával ne tőrődj, próbáld ki, nem lesz ez túl könnyű. :)

 

u.i: Az ötös taljdonság azért már egy elég elit dolog.


Módosította Baka: 2014.09.03, 18:00


Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3369 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.03, 17:49

Hella!

 

Az alábbi linken talalsz egy L5R jatekbeszamolot, aminek az elejen (a lenyilo ful alatt) szepen es tomoren ossze van foglalva a Roll&Keep rendszer lenyege, még peldat is talalsz. Ha azt elolvasva sem vilagos, akkor ird, hogy konkretan mi nem az, es segitek.

 

Ami meg a peldad illeti: igen, egy sima Tulajdonsag probanal (pl. Willpower) a dobott es a fogott kockak szama azonos (pl. 3-mas Willpower eseten a dobaskod 3d3). Am az 5-os ertek, amivel peldalozol, mar igen magasnak, sot, kiemelkedonek szamit: nem is gond az, ha egy ilyen karakter siman megdob egy atlagos probat. Az indulo ertekek pl. 2-esen vannak (amit elony-hatrany stb. modosithat azert).

 

Harcban pedig nem sima tulajdonsag probakat dobsz, hanem itt mar bejon a vonatkozo skilled is (pl. ijaszat), es nem is fix 15 a celszam (TN), hanem pl. az ellenfeled ennel alt. joval magasabb vedelmi szintje.cyberdog

cyberdog

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 89 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.09.03, 17:32

Üdv emberek, lehet hogy gáz de nekem még új az L5R és nem igazán értem a Roll&keep rendszer lényegét, örülnék egy kis segítségnek. Többször átolvastam a leírásokat de továbbra sem értem teljesen. Például ha 5-ös a vonatkozó tulajdonsága a karakternek és végső soron egy próba során öt kocka eredményét kell összeadni akkor 20-35 között lesz valahol ami egy átlagos nehézségű célszámnál (15) biztos sikert jelent. Mi ebben a kihívás? Igen tudom lehet emelni a célszámot a látványosabb eredményért, de egy harcban ki akarna nagyobb rizikót vállalni ha alapból simán lefejezheti az ellenfelet?Aleister

Aleister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4415 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.16, 12:43

Tekintve, hogy az alapvetően neked szólő posztot ignoráltad, úgy veszem, hogy azokra nem tudsz reagálni.

 

 

"Nézd, azért k***a viccess, hogy idejön valaki úgy, hogy alapból közli, "

Olvass vissza, nem alapból.

 

Nyilván ez a vita elejére értendő. Az előtte elkövetett 1-2 semmitmondó postnál még nem volt jelentősége.

 

 

"hogy csak az első kiadással hajlandó foglalkozni, mert az a tuti, "

Soha nem mondtam, hogy az a tuti. Olvass vissza.

 

vs

 

Figyelem: nekem az első kiadás a mérvadó. A Skórpió puccstól nem foglalkozom a dolgokkal!!!

 

valamint

 

Belenéztem a  3. - 4. kiadásba (őjra) és megállapítom, hogy nagyon  el D&Dsedett a L5R. Ezt azért írom, mert az első kiadásban még sokkal inkább japán / kínai volt. Ahogy most nézem, még nagyobb lett a keverés. Van egy sanda gyanúm, de ezért nem mélyedek jobban el az újabb kiadásokban, hogy az első kiadásban sokkal nagyobb volt ez a kontraszt a kasztok között. Nagyon "japán kasztos" volt a társadalom, ami lecsökkent ahogy látom.

 

Így első átfutásra azért a fenti kettő szerintem épp elég. Főleg, hogy kifejtetted, hogy mennyire ódzkodsz a déendétől.

 

Csak nemkéne olyan magyarosan belepofázni úgy egy témába, hogy nem olvasod el az előzményeket.

 

Mindvégig követtem az előzményeket. Az, hogy nem reagáltam rájuk egy ideig, az más kérdés. De ezt már az első hozzád intézett hsz-emben megemlítettem.

 

Annyit írtam, hogy furcsa látni, hogy úgy vitatkozol, hogy nincsenek a törtek közös nevezőre hozva. Rég megváltoztatott dolgokat használsz érvnek, ami teljesen értelmetlenné teszi az egészet.

Ez szerintem eléggé magától értetődő. Nem kéne tovább ezen pörögni.Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3369 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.15, 22:15

U, ez erdekes lesz, kösz a linket! De jövő hetre marad, hogy megnezzem. :/dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5811 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.15, 20:17nod20

nod20

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 633 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.15, 02:03

"Nézd, azért k***a viccess, hogy idejön valaki úgy, hogy alapból közli, "

Olvass vissza, nem alapból.

 

"hogy csak az első kiadással hajlandó foglalkozni, mert az a tuti, "

Soha nem mondtam, hogy az a tuti. Olvass vissza.

 

"majd amikor a teljesen elkefélt nézeteit elkezdik az itteniek cáfolgatni, akkor jön egy "ja ez már változott azóta" vagy "hádde az első kiadás alapján ez meg ez van, mert az trú japó, a 4 meg valami szar déendés beütésű izé"."

Nem ezt írtam, de úgy miért is olvasnál vissza.

 

 

"Szóval amíg itt mindvégig és mindannyian a 4-es kiadás alapján vitatjuk meg az aktuális kérdéseket, bizony nem mi fogunk másokhoz alkalmazkodni."

Ezzel semmi gondom nincs. Nem ismerem nem szólok hozzá.

 

Csak nemkéne olyan magyarosan belepofázni úgy egy témába, hogy nem olvasod el az előzményeket.


Módosította nod20: 2014.07.15, 02:04


Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3369 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.10, 14:36

Köszi a hozzaszolasokat, igy mar tisztabb a kep.

 

Ezzel a "Hatalmak" kifejezessel azt hiszem, hogy a magyarul is megjelent klanregenyek lapjain talalkoztam, es azt probaltam kitotozni, hogy melyik szintre is utalhat. A japan (rokugani?) kifejezeseket hasznaljuk mi is, amikor lehet - de az angol kifejezesek hasznalatatol (pl. fortune) en szemely szerint odzkodom a jatekban.Aleister

Aleister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4415 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.10, 09:42

 

Szóval amíg itt mindvégig és mindannyian a 4-es kiadás alapján vitatjuk meg az aktuális kérdéseket, bizony nem mi fogunk másokhoz alkalmazkodni.

 

Nyugi! :sor: Beszéljünk inkább a sárkányokról, a bennük megtestesülő eszmékről, az ómenjeikről és a ningen-do-i manifesztációikról, az orákulumokról. :)

 

 

Igazad van. :) :sor:Ren_the_Unclean

Ren_the_Unclean

  Gyűrűlidérc

 • Fórumita
 • 702 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.10, 09:04

Üdv!

Először is, elnézést kérek, de sajnos mobilról nem tudom használni a tageket, remélem, így is érthető lesz. Nocturna kérdésére reagálok, ami a mennyei rendet érinti:

" 1.) Ugye az egesz legtetejen ul a Nap es a Hold. (Istenek?)
2.) Alattuk jonnek a "Seven Fortunes". (Hatalmak?)
3.) Alattuk a "Lesser Fortunes" (hogy lehetne forditani?), pl. a tuz & vihar; halaszok patronusa, stb.
4.) Alattuk pedig a "mitokami"-k / "minor kami"-k (Kis szellemek?), tkp. ezekkel lepnek interakcioba a shugenjak, mert a 3. szint lenyei altalaban rajuk sem bagoznak.
 
Hol all a 10 Kami (a klanok alapitoi, a Hold gyermekei)? Az 1-2 kozott?
Hol allnak a sarkanyok, illetve hogy kerulnek ok ide?"

Az Emerald Empire kiegészítő (4. kiadás) 177. oldalatol, a Rulers of Tengoku fejezet írja le a lentieket bővebben.

Elsőként a hierarchiarol. Az idezetben majdnem jó volt a felsorolás, a mennyei hatalmak valóban négy szinten helyezkednek el.
1. Nap és Hold
2. Nagyobb Fortune-ök és a Mennyei Sarkanyok, illetve szerintem ide tartozik a Nap és a Hold 10 gyermeke is
3. Kisebb Fortune-ök, valamint a ryu-k (sárkány szellem) és a fushichou-k (fonix szellem)
4. Elemi kamik
A hierarchia egyébként két ágra bomlik a 2. szinten. A Mennyei Sarkanyok parancsolnak a ryu-knak es a fushichou-knak, alattuk vannak az elemi kamik (őket szólítják imaban a shugenjak amikor varazsolnak). A Nagyobb Fortune-ök pedig a kisebbek urai. A te felsorolasodhoz még egy apróság: mikokami = Lesser Fortune.

Fordítások: ezzel én is bajban vagyok. Sokszor inkább használom az angol vagy japán megnevezést, mert nem igazán van megfelelő magyar kifejezés. Tulajdonképpen a shugenja helyett sem mondok papot vagy varazslot, hiszen egyik sem fedi le teljesen a jelentését, bár mindkettő igaz rá. Mégis, ha fordítani kellene, fortune helyett talán a vedőszent megnevezést hasznalnam, a többit aszerint, ahogy a saját felsorolasomban is írtam.

A Mennyei Sarkanyok alatt van egyébként egy részben ide tartozó, de nehezen beilleszthető szint: az Oracle. Az Oracle olyan halandó, akit a sárkány a saját erejének apró toredekevel ruház fel, hogy általa közvetlen hatással lehessen a halandók világára. Viszont mégis csak egy halandó az illető, így nem kap egyértelmű helyet a hierarchiában.

A sarkanyok, valamint a fortune-ök egy része egyébként jóval a Smaragd Birodalom előtt léteztek már, sőt, a 10 kami születése előtt. Az öt elem egyidős a világgal, így a Mennyei Sarkanyok többsége is.

Arcana

Arcana

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1358 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.09, 22:09

Szóval amíg itt mindvégig és mindannyian a 4-es kiadás alapján vitatjuk meg az aktuális kérdéseket, bizony nem mi fogunk másokhoz alkalmazkodni.

 

Nyugi! :sor: Beszéljünk inkább a sárkányokról, a bennük megtestesülő eszmékről, az ómenjeikről és a ningen-do-i manifesztációikról, az orákulumokról. :)
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]