Ugrás tartalomhoz


Fotó

Hard fantasy - Csak keményen, vagy lehet máshogy is?


 • Válasz írásához lépj be
629 hozzászólás érkezett eddig

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.28, 09:51

Szerintem még M*-t is lehet hard és dark módon játszani - az előbbire példa pl. A Vas Ideje, az utóbbire Renier összes műve...

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.28, 09:47

Attila: nem, a Warhammer nem ilyen... Inkább gondolj a Dark Sunra.

Hmm. Egen, asszem igazad van, félreértettem az irányt.

De a dark és a hard eléggé hasonló hangzású, na... ;)

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.28, 09:19

Üdv!

Sokan talán nem ismerik őket, de szerintem nagyon jók inspirációnak *REH* nem Conanos novellái. Sőt, egy részük talán túl is szárnyalja azokat. Nálunk tudtommal a következő kötetekben jelentek meg:

Árnykirályok (1992, Cherubion): elég jó novellák vannak benne mindenféle ciklusokból - Kull, Bran Mak Morn, stb.
A Koponyák Holdja (1993, Cherubion): Solomon Kanes novellák. Nagyon jók, szerintem messze Howard legjobbjai.
Ne ássatok nekem sírt (Cherubion, különkiadvány): ebben is van kettő Kaneből, nagyon jók!
Hősök Kora (1997, Valhalla): Kull király kalandjai. Megintcsak jók.

Kerülendők (szerintem): bármilyen Conan amit Jordan, deCamp és a többi gazember írt. Az őseredeit Howard most már kapható angolul (The Conan Chronicles: People of the Black Circle (Millennium Fantasy Masterworks S., 2003), van benne néhány novellavázlat, életrajz meg ilyesmi.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.27, 20:33

elGabor

Köszi, máris nagyon sokat segítettél, ezek az elemek nagyjából szerepelnek a világon, ahol játszunk, bár van néhány olyan dolog, ami nem teljesen esik egybe azzal amit leírsz. Ezek a mi világunknak (ami lassanként alakul a talpunk alatt) ahol mesélek, szerves részét képezik, igyekeztem a Conanból (és pár másik Howard műből -->pl A tenger tigrisei c. kisantológiából), illetve Sp.... le Camp (nem to'm fejből a nevét) műveiből és pár másik helyről gyűjtögetni hangulatelemeket. A világ most van túl egy jókora háborún, ami szinte mindenhol föllángolt és elég vad volt. A mágia vad és zabolátlan, a tájak is vadak, és mindenki a saját javát keresi (no meg a másikét :lol: -->kard, lopás és efféle által).
Vannak pl nem hard fantasy (továbbiakban hf) elemek, pl elfek, de tőlük szinte mindenki parázik, mert lándzsával vadásszák az oroszlánokat a pusztában, illetve a földjükre betévedő fosztogató kígyóembereket (játszható faj, hasonlít a Conan-beli megfelelőjére, de másképp vannak jelen a világban, nem éppen rejtőzve -->ők robbantották ki az előző háborúkat is, egyébként kupolás, vízdús megapoliszokban élnek).

Az idézetek jók, teccenek, hangulatosak ;) (remélem nem hal be topic, mer' nekem is fontos a téma és nagy kedvencem, csak a hf valahogy a f. mostohagyermeke)


Eye

Ez ilyen, ahogy elGabor leírta, a DS hasonlít, de abban sok a f. elem is. Azé' ha ötleted van írjá' bátran! :virag:

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.27, 19:37

Nem hallottam erről a műfajról, bár a Dark Sun-t hangulatot ismerem.
Hozzáadni tehát nem tudok a témához, de nagyon tetszik, ami eddig elhangzott.

Egyszóval kíváncsian várom a továbbiakat. ;)

Addig is... már most elkezdem áthangolni a partinkat hardosra. :virag:

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.27, 16:24

Ja! Pár területleíráshoz kapcsolódó kalandötlet a Wilderlands of High Fantasy világleírásából (Barbár Atlantisz földjéről), pár napja írtam őket... Csak hogy lásd mikre gondolok.

Angor, River (Calm Aquatic, EL 8): The 75 mile river travels from the coast to the Fatherhorn range. It feeds much of the Lagoldurma jungle, and creates swampland along the way. It is a major resource for the tribes of the area. There are old, abandoned harbors along its length up to Angor, with toppled walls and crumbling towers inhabited by thieves and beggars.

Black Baron Pass (low pass): The path of the Old South Road through the southern tip of the Fatherhorn mountains. A favorite spot for highwaymen to waylay caravans. A strange slaver sells worthless beggars and diseased wretches from a palatial villa. He is guarded by many eunuchs. Encounters: bandits

Lagh Anon (Rugged Mountains, low pass): The peak of the Lagh Anon is easy to see from fifty miles away. Worn stone stairs lead to the summit and sometimes heavily breathing, shrouded strangers in red and black robes climb them to offer sacrifices to eldritch gods. Encounters: wind walkers, Windriders (winged humans), giant vultures

Midnight Goddess Hills (Gentle Hills, EL 8): Situated between the Eyestones Jungle and the Castelian Mountains. Tribal elders tell of a goddess that walks nude through the hills, luring men to their doom. The goddess is a very powerful succubus demon who collects the corpses of her lovers in an underground palace. Several statues also dot the landscape. Encounters: basilisks, giant flies

Queans Waste (Battlefield): Barrens at the join of the Cloudwall and Fatherhorn mountains. This is a favourite gathering place for Altanians before they attack the City State. When they return, they bury their dead in small mounds. The older mounds are often haunted. Strange hermits, the followers of the Great Prophet of P’than, worship in the wasteland. They are mostly harmless if observed from afar but attack in a frenzy if approached. Encounters: ghosts, wraiths, nomads, dervishes

Whitecrown Stream (Rough Aquatic): Named for the whitecaps that flow through the rapids west of the River Highcourse. The same ancient iron pillars stand on its shore, but some of them have cracked open to reveal skeletal remains preserved in pitch inside. Encounters: tallmori tribesmen (former Altanians who have been reduced to Cavemen).elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.27, 16:15

Attila: nem, a Warhammer nem ilyen... Inkább gondolj a Dark Sunra.

szinte elkerülhetetlen az ipari mennyisékű gyakás, agresszív a környezet (a parti összetétele ellenére, akik közel sem Vérpistik). Ezt hogy lehetne korrigálni.

Sehogy, pont bátorítani kell. (Nagyjóuram elfelejt, kardot és szandált fölcsatol, azt' hadd hulljanak.)

kellene pár meseötlen, mert szinte elkerülhetetlennek érzem a klisésedést (értsd -->a sokadik démon, bálvány legyakása egyhangúvá teheti a csapato, más megoldások is kellenének).

Rabszolgaság, barbárok és kalózok kegyetlenségei (no meg a legkegyetlenebb "civilizált" emberé), gyakás trópusi környezetben, hajózás a titokzatos tengereken, idegen népek különös szokásai, stb. A Conan kötelező irodalom, de lehet ötleteket meríteni Clark Ashton Smith és mások írásaiból is.

Néhány hangulati és egyéb kérdés, alapelem. Kissé szilánkos lesz, de ez van - akarok a témáról írni egy nagyobb cikket is, csak időm lenne rá... A "Hőseinkről" tanulmányozása azért lehet hogy hasznos lenne. :virag::
-alacsonyabbrendű fajok. Igen, jól tetszett hallani. Degenerált emberek, akik félmajmokká süllyedtek vissza (esetleg pont egy fejlett civilizáció képviselői). Kannibálok. Barlanglakók. Mindezek nagyon benne vannak a hard fantasy írásokban - a vadságba való visszasüllyedés passzol a műfajhoz.
-a mágia mindig megrontó, gonosz hatalom képében van jelen. Nincsenek ősszakállú jó Gandalfok. A hard fantasy varázslója keleties (perzsa), gyakran testében is deformált és végtelenül gonosz. A mágia kiszámíthatatlan és halálos. A varázstárgyak szintén.
-szörnyek. Jellegzetes szörnyek az óriásállatok - kígyók, pókok, békák - valamint az emberek. Ami azt illeti, jobb ha elfelejted a törpéket és az elfeket és inkább kidolgozol néhány emberi népcsoportot helyettük. Az élőhalottak használata megengedett, de ne vidd túlzásba. A legfontosabb ellenfél mindenképpen az ember legyen! Az ősi korokból pl. a kígyóemberek és a Cthulhuk elég jók, és lehet motívumokat szerezni a mitológiából is bőven.
-tájak. Javaslom hanyagolni a középkorieurópás vidékeket (sőt, lásd lent). Ha igazán ki akarod billenteni a játékosokat, inkább játszódjanak a mesék valamilyen extrém környezetben... Úgymint sivatag, még több sivatag, kősivatag, pusztaság, jeges sivatag, kopár (sivatagos) hegyek, dzsungel, sivatag, tenger és sivatag. A hard fantasy fundamentuma a pusztaság.
-korok. Megintcsak. Európai történelmi párhuzamokat, sőt, vikingeket hanyagolni, helyettük legyen minta a görög poliszrendszer, az ókori kelet (Asszíria, Egiptom, Babilon, Perzsia) és a primitív afrika. Sok városállam, kevés szervezett ország, jellemzően nem feudális hanem törzsi társadalom, plusz néhány teokrácia, oligarchikus köztársaság, türannisz és hasonlók. A rabszolgatartás ebből már következik. Legyen magától értetődő dolog (ami a játékosokat mindjárt kidobja a kényelmes fantasyből... Az egyik játékosom majd' meghasonlott, amikor rájött, hogy istene (Mitra, Lawful Good) nem ellenzi a rabszolgatartást...)
-a halál legyen végleges. Aki meghalt az halott, ha visszajön akkor már régen rossz (bár a szelleme esetleg megidézhető).
-istenvilág: legyen emberközeli. Nem baj, ha az istenek pitibb, amúgy kegyetlen alakok, ahol egy "Semleges" jellemű már nagy előrelépés a többihez képest. Sőt, erősebb karakterek akár meg is ölhetnek néhányat... És ez teljesen természetes. Gondoljunk a monoteista vallások előtti pantheonokra... Zeusz, Assur, Hanumán (a Howard-féle), Szét... Sőt, akár az Ótestamentumbéli Jahwe attitűdjére is.

Na majd még írok, mert közel áll szívemhez a téma. ;)

Módosította elGabor: 2004.02.27, 16:27


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.27, 13:45

Igen, ehhez hasonló, illetve ilyesmi még a Conan világa is, ezekkel tisztában vagyok, nem akarunk megvenni még egy *X*-edik szabálykönyvet, de azér köszi. Világ van, rendszer is, csak éppen a környezet még ismeretlen (még soha nem jáccottunk ilyen környezetben) de szeretnénk belevágni, és ha van ötlet, élmény, megosztható tapasztalat, annak nagyon örülnék. Főképp a tapasztalat hiányzik, ezé sokszor vagyok gondban, mint mesélő, de a játékosoknak is idegen.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.27, 13:17

Mi az a hard fantasy?

De ha jól értelmezem az illető világot, akkor a Warhammer FRPG-t javaslom erre, tán mai napig nincs játék, ami jobban kezelné a dolgot...

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.02.27, 12:27

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel/kéréssel fordulok a téma iránt érdeklődőkhöz, hogy milyen is játszani szerintetek egy hard fantasy környezetben? Ugyanis mi most kezdenénk bele (a környezet hasonló a Robert E. Howard féléhez, de nem földi). Van jópár probléma, ami felmerült:

-szinte elkerülhetetlen az ipari mennyisékű gyakás, agresszív a környezet (a parti összetétele ellenére, akik közel sem Vérpistik). Ezt hogy lehetne korrigálni.
-kellene pár meseötlen, mert szinte elkerülhetetlennek érzem a klisésedést (értsd -->a sokadik démon, bálvány legyakása egyhangúvá teheti a csapato, más megoldások is kellenének).
-a világ, ahol most kezdek mesélni amolyan hard&dark f. keveréke, de erősebbek a hard f.elemek.

Szóval Ti mit tennétek még bele? Előre is köszi az ötleteket, tanácsokat. :virag: ;)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]