Ugrás tartalomhoz


Fotó

Hard fantasy - Csak keményen, vagy lehet máshogy is?


 • Válasz írásához lépj be
638 hozzászólás érkezett eddig

Thanathos

Thanathos

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 626 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 12:35

Mondjuk nem tudom, hogy Red Sonja alakját ki formálta meg (Howard, vagy más  ) nem lett annyira -film alapján- hf-es jellege. Sajnos inkább a borzasztó Xená-hoz hasonlít, meg a Herculeshez, ami egy szvsz eléggé lájtosított hf


A Brigitte Nielsennel készült film valóban ultragagyi, bár az alapkoncepció - mármint a harcosnőé - alapvetően jó. Amúgy az általam nagyra tartott Conan, a barbár film is "lájtos" az eredeti Howard figurához képest, a film minden erénye dacára. (Herkules és Xena természetesen egyáltalán nem hard figurák (már persze a sorozatokban), bár a görög legendákból megismert eredeti Héraklész nem éppen egy simulékony alkat (legfőbb problémamegoldó eszköze hatalmas bunkója), míg Xenánál a "megjavulása" előtti rabló-kalóz-gyilkos Xena már inkább megüti ezt a mércét. (Leszámítva persze nevetséges ugrásait, és dobhártyaszaggató sikolyait.))

Thanathos

Thanathos

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 626 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 12:27

Mivel a női játékosok az esetek zömében nem szeretnek harcosokkal játszani, valamiféle egedményt nekik is kell tenni. Varázslónőt még úgy-ahogy el tudok képzelni, mint aki a csapatot használja arra, hogy saját hatalmát gyarapítsa és velük tart egy-egy küldetésre (mondjuk megszerezni valamiféle mitikus tárgyat - amúgy a túlzott varázstárgy használat szerintem kerülendő), de a sötétebb képzeteket társító boszorkány inkább ellenségként állja meg helyét. Jobb választás valamelyik békésebb istenség (már ha van ilyen) papnője, esetleg énekmondó (bárd) - mint amilyen Druss mellett Sieben (bár ő ugye férfi).

Tolvajnő, harcosnő, amazon - ezek persze még közelebb állnak a hard fantasy világához.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6637 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 12:18

Rorimack

Kérdés: van-e esélye egy ilyen világban a női karaktereknek?


A Conan regényekben néhányszor felbukkannak női szereplők, asszem még egy-két olyan is van aki esetleg harcol és nem csak annyi a funkciója, hogy épp őt szabadítják ki, vágják le az oltárról, rabolják el, etc.

Mondjuk nem tudom, hogy Red Sonja alakját ki formálta meg (Howard, vagy más ;) ) nem lett annyira -film alapján- hf-es jellege. Sajnos inkább a borzasztó Xená-hoz hasonlít, meg a Herculeshez, ami egy szvsz eléggé lájtosított hf. Inkább HF(Hollywood Fantazzy) :virag:

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 12:13

Na jó, de JK nem lehet varázsló, vagy boszorkány... vagy mégis? ;)

Thanathos

Thanathos

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 626 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 12:11

Kérdés: van-e esélye egy ilyen világban a női karaktereknek?


Hogyne lenne! Már ha bevállalják, hogy minden történetben elrabolják őket, és unos-untalan fel akarják áldozni vagy el akarják adni őket rabszolgának! :lol: :)

Félretéve a tréfát (ami persze nem volt az :virag: ), elég ha csak Vörös Szonjára vagy Fekete Bélitre gondolunk - no meg lehetnek különféle papnők is, esetleg nagyon-nagyon ritkán varázslónők (és persze ott vannak a szüleiktől, földesuruktól, gonosz varázslóktól, etc. menekülő édes, telt keblű, formás női karakterek, akik nyafogásukkal színesítik és enyhítik az acélcsengés és a permetként szálló vér uralta komor hangulatot. ;) )

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 12:03

ami minket érdekel (gy.k. nem fos) az a fekete-fehér Savage Sword of Conan, Joe Buscema és társai képregényeivel.


... és a Busiek féle, újraindult Conan, ami nagyrészt eredeti Howard történeteket fog feldolgozni. Gyönyörű.

Bár a humor oldaláról közelíti meg a dolgokat, éppen azáltal, hogy sarkítva emeli ki a műfaj jellemzőit, a Cerebus korai számai is kitűnő ihletforrások lehetnek. (itt a főhös nem Conan, a barbár, hanem Cerebus, a hangyászsün)

Kérdés: van-e esélye egy ilyen világban a női karaktereknek?

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 11:45

Nagyon alapos. Annyit tennék hozzá Thanatos hozzászólásához, hogy Conanos képregényből is többféle van - ami minket érdekel (gy.k. nem fos) az a fekete-fehér Savage Sword of Conan, Joe Buscema és társai képregényeivel.

Ennek kapcsán további pár szó a városok és erődök építészetéről: a közel-kelet formáit érdemes követni - hagymakupolák és oszlopcsarnokok, esetleg monolitikus, zikkuratos épületek, szűk utcák és magas fallal körülvett, belső udvaros lakások. A régi ("preatlantiszi" ;) ) épületekre nálam inkább a nagyon egyszerű vonalvezetés jellemző - vaskos falak, kisebb belső terek, csonka gúlák és trapézok. Erre illusztrációk találhatók a Pazuzu Temploma című D&D kalandomban, amit egyébként tanulmányozásra is ajánlok (akinek megvan az Al-Astorion Kertje, az örülhet, mert az is hasonló jellegű). Atlantisz építészete a korai göröghöz hasonlít valamennyire - hasas oszlopok, kicsit görögös de még mindig elég tömör. (Valahogy így néz ki. A koraibb épületek - no persze régiótól függően - újperzsás, keleties és némi középkori befolyással rendelkeznek.

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2026 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 11:42

Üdv!

Szerintem olvasásra érdemes a témában a Titán is. Kissé kutyulmány világ, de a hangulata erősen tendál a hard irányba, ha nem is száz százalékig. (Van benne némi high fantasy is, de érzésem szerint nem domináns, és valahogy még illeszkedik is a képbe.) Személyes véleményem szerint pedig máig az egyik legjobban sikerült, leghangulatosabb világleírás a maga kis appr. 130 oldalával. Ötletforrásnak mindenesetre nem rossz, és a legjobb az egészben, hogy magyar nyelvű, és nem is beszerezhetetlen, ha az ember nem riad vissza egy kis antikvárium-búvárkodástól. ;)

Thanathos

Thanathos

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 626 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 10:44

Üdv!

Kerülendők (szerintem): bármilyen Conan amit Jordan, deCamp és a többi gazember írt.Mélységesen egyetértek - főleg a Jordan féle írások merítik ki nálam a főbenjáró bűn kategóriáját. ;)

Amit viszont ajánlani tudok és szintén Conannal kapcsolatos: a kölönböző Conan képregényeket, amelyek már számos kiadást megértek (persze nem itthon), és sokkal jobban visszaadják a "hard" fantasy hangulatát, mint a fent említett epigonok. (Magyarul a Hepiend magazin adta ki őket, ha valaki nem emlékezne rá, és számos egészen kiváló történet található benne - köztük személyes kedvencem, a Kull királyról szóló, inkább dark, mint hard story, a Tuzun Thune tükrei. Mellesleg a http://kepregeny.net -en jó pár Conan comics olvasható.)

Ja, és tessék Gemmelt olvasgatni - ő is a remek hard fantasy írók közé tartozik (és egyben a heroikus fantasy mestere is). Glen Cookot pedig szintén csak ajánlani tudom.

a mágia mindig megrontó, gonosz hatalom képében van jelen. Nincsenek ősszakállú jó Gandalfok.


Ez így egy kicsit túlzás, de alapvetően egyetértek elGaborral - nagyon-nagyon kevés jóindulatú mágiahasználóval lehet csak találkozni, akik általában szintén a saját céljaikra próbálják felhasználni a karaktereket (is).

A vikingek ellenben maradhatnak, hiszen példéul Conan Hyboráján a vanírok például kifejezetten közel állnak hozzájuk - de legyenek különféle, egymással háborúzó barbár törzsek, szépen kidolgozott népnevekekkel (kicsit nevetséges ez a keleti, nyugati, északnyugati, dél-kelet-közép... stb. barbár elnevezés).


ElGabor (még ) nem említette, (vagy ha igen, én nem olvastam figyelmesen), de legyenek romvárosok, amelyek az ősi múlt legendáiból maradtak fenn - ezek lehetnek nagy ritkán előbukkanó, varázsalttal védett helyek, amelyk csak időnként tűnnek fel ezen a síkon, vagy ismert, rettegett heylek sivatagok mélyén- de lehetnek akár néhány napi járásra is egy nagyvárostól, ahova csak a legbátrababk merészkednek be, (és ők sem térnek vissza :virag: ).
Szóval sok-sok romváros...

A természetfeletti lények túlzott hasznélata kerülendő - unalmas, ha minden napra jut egy-egy démon - , és ezek legyenek igazi, kőkemény (ha már hard a dolog :lol: ), szinte legyőzhetetetlen lények, vagy akár hordákban támadó, egyenként gyenge, de tömegesen elsöprő hordák (bár ez inkább a degenerált, félállati szörnyetegekre jellemző). Domináljon az ember-ember elleni harc - a hard fantasy világa általában emberközpontú világ, ahol a civilizáció különböző szintjein álló népcsoprtok vívják egymással harcukat.

Az istenek meg nyugodtan megjelenhetnek a földön, és ott járhatnak-kelhetnek, akár meg is halhatnak (a pitibb istenekről írtak szintén megállják a helyüket.) Erről viszont eszembe jutott,hogy Frizt Leiber írásai is idevágnak, vagy akáér Moorcock Ericről írott művei (bár az utóbbi már inkább darkba hajlik, akárcsakGlen Cook.)

Amúgy a topic nagy ötlet volt, gratula hozzá!

Módosította Thanathos: 2004.02.28, 10:45


Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 09:51

Szerintem még M*-t is lehet hard és dark módon játszani - az előbbire példa pl. A Vas Ideje, az utóbbire Renier összes műve...

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 09:47

Attila: nem, a Warhammer nem ilyen... Inkább gondolj a Dark Sunra.

Hmm. Egen, asszem igazad van, félreértettem az irányt.

De a dark és a hard eléggé hasonló hangzású, na... ;)

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.28, 09:19

Üdv!

Sokan talán nem ismerik őket, de szerintem nagyon jók inspirációnak *REH* nem Conanos novellái. Sőt, egy részük talán túl is szárnyalja azokat. Nálunk tudtommal a következő kötetekben jelentek meg:

Árnykirályok (1992, Cherubion): elég jó novellák vannak benne mindenféle ciklusokból - Kull, Bran Mak Morn, stb.
A Koponyák Holdja (1993, Cherubion): Solomon Kanes novellák. Nagyon jók, szerintem messze Howard legjobbjai.
Ne ássatok nekem sírt (Cherubion, különkiadvány): ebben is van kettő Kaneből, nagyon jók!
Hősök Kora (1997, Valhalla): Kull király kalandjai. Megintcsak jók.

Kerülendők (szerintem): bármilyen Conan amit Jordan, deCamp és a többi gazember írt. Az őseredeit Howard most már kapható angolul (The Conan Chronicles: People of the Black Circle (Millennium Fantasy Masterworks S., 2003), van benne néhány novellavázlat, életrajz meg ilyesmi.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6637 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.27, 20:33

elGabor

Köszi, máris nagyon sokat segítettél, ezek az elemek nagyjából szerepelnek a világon, ahol játszunk, bár van néhány olyan dolog, ami nem teljesen esik egybe azzal amit leírsz. Ezek a mi világunknak (ami lassanként alakul a talpunk alatt) ahol mesélek, szerves részét képezik, igyekeztem a Conanból (és pár másik Howard műből -->pl A tenger tigrisei c. kisantológiából), illetve Sp.... le Camp (nem to'm fejből a nevét) műveiből és pár másik helyről gyűjtögetni hangulatelemeket. A világ most van túl egy jókora háborún, ami szinte mindenhol föllángolt és elég vad volt. A mágia vad és zabolátlan, a tájak is vadak, és mindenki a saját javát keresi (no meg a másikét :lol: -->kard, lopás és efféle által).
Vannak pl nem hard fantasy (továbbiakban hf) elemek, pl elfek, de tőlük szinte mindenki parázik, mert lándzsával vadásszák az oroszlánokat a pusztában, illetve a földjükre betévedő fosztogató kígyóembereket (játszható faj, hasonlít a Conan-beli megfelelőjére, de másképp vannak jelen a világban, nem éppen rejtőzve -->ők robbantották ki az előző háborúkat is, egyébként kupolás, vízdús megapoliszokban élnek).

Az idézetek jók, teccenek, hangulatosak ;) (remélem nem hal be topic, mer' nekem is fontos a téma és nagy kedvencem, csak a hf valahogy a f. mostohagyermeke)


Eye

Ez ilyen, ahogy elGabor leírta, a DS hasonlít, de abban sok a f. elem is. Azé' ha ötleted van írjá' bátran! :virag:

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.27, 19:37

Nem hallottam erről a műfajról, bár a Dark Sun-t hangulatot ismerem.
Hozzáadni tehát nem tudok a témához, de nagyon tetszik, ami eddig elhangzott.

Egyszóval kíváncsian várom a továbbiakat. ;)

Addig is... már most elkezdem áthangolni a partinkat hardosra. :virag:

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.27, 16:24

Ja! Pár területleíráshoz kapcsolódó kalandötlet a Wilderlands of High Fantasy világleírásából (Barbár Atlantisz földjéről), pár napja írtam őket... Csak hogy lásd mikre gondolok.

Angor, River (Calm Aquatic, EL 8): The 75 mile river travels from the coast to the Fatherhorn range. It feeds much of the Lagoldurma jungle, and creates swampland along the way. It is a major resource for the tribes of the area. There are old, abandoned harbors along its length up to Angor, with toppled walls and crumbling towers inhabited by thieves and beggars.

Black Baron Pass (low pass): The path of the Old South Road through the southern tip of the Fatherhorn mountains. A favorite spot for highwaymen to waylay caravans. A strange slaver sells worthless beggars and diseased wretches from a palatial villa. He is guarded by many eunuchs. Encounters: bandits

Lagh Anon (Rugged Mountains, low pass): The peak of the Lagh Anon is easy to see from fifty miles away. Worn stone stairs lead to the summit and sometimes heavily breathing, shrouded strangers in red and black robes climb them to offer sacrifices to eldritch gods. Encounters: wind walkers, Windriders (winged humans), giant vultures

Midnight Goddess Hills (Gentle Hills, EL 8): Situated between the Eyestones Jungle and the Castelian Mountains. Tribal elders tell of a goddess that walks nude through the hills, luring men to their doom. The goddess is a very powerful succubus demon who collects the corpses of her lovers in an underground palace. Several statues also dot the landscape. Encounters: basilisks, giant flies

Queans Waste (Battlefield): Barrens at the join of the Cloudwall and Fatherhorn mountains. This is a favourite gathering place for Altanians before they attack the City State. When they return, they bury their dead in small mounds. The older mounds are often haunted. Strange hermits, the followers of the Great Prophet of P’than, worship in the wasteland. They are mostly harmless if observed from afar but attack in a frenzy if approached. Encounters: ghosts, wraiths, nomads, dervishes

Whitecrown Stream (Rough Aquatic): Named for the whitecaps that flow through the rapids west of the River Highcourse. The same ancient iron pillars stand on its shore, but some of them have cracked open to reveal skeletal remains preserved in pitch inside. Encounters: tallmori tribesmen (former Altanians who have been reduced to Cavemen).elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.27, 16:15

Attila: nem, a Warhammer nem ilyen... Inkább gondolj a Dark Sunra.

szinte elkerülhetetlen az ipari mennyisékű gyakás, agresszív a környezet (a parti összetétele ellenére, akik közel sem Vérpistik). Ezt hogy lehetne korrigálni.

Sehogy, pont bátorítani kell. (Nagyjóuram elfelejt, kardot és szandált fölcsatol, azt' hadd hulljanak.)

kellene pár meseötlen, mert szinte elkerülhetetlennek érzem a klisésedést (értsd -->a sokadik démon, bálvány legyakása egyhangúvá teheti a csapato, más megoldások is kellenének).

Rabszolgaság, barbárok és kalózok kegyetlenségei (no meg a legkegyetlenebb "civilizált" emberé), gyakás trópusi környezetben, hajózás a titokzatos tengereken, idegen népek különös szokásai, stb. A Conan kötelező irodalom, de lehet ötleteket meríteni Clark Ashton Smith és mások írásaiból is.

Néhány hangulati és egyéb kérdés, alapelem. Kissé szilánkos lesz, de ez van - akarok a témáról írni egy nagyobb cikket is, csak időm lenne rá... A "Hőseinkről" tanulmányozása azért lehet hogy hasznos lenne. :virag::
-alacsonyabbrendű fajok. Igen, jól tetszett hallani. Degenerált emberek, akik félmajmokká süllyedtek vissza (esetleg pont egy fejlett civilizáció képviselői). Kannibálok. Barlanglakók. Mindezek nagyon benne vannak a hard fantasy írásokban - a vadságba való visszasüllyedés passzol a műfajhoz.
-a mágia mindig megrontó, gonosz hatalom képében van jelen. Nincsenek ősszakállú jó Gandalfok. A hard fantasy varázslója keleties (perzsa), gyakran testében is deformált és végtelenül gonosz. A mágia kiszámíthatatlan és halálos. A varázstárgyak szintén.
-szörnyek. Jellegzetes szörnyek az óriásállatok - kígyók, pókok, békák - valamint az emberek. Ami azt illeti, jobb ha elfelejted a törpéket és az elfeket és inkább kidolgozol néhány emberi népcsoportot helyettük. Az élőhalottak használata megengedett, de ne vidd túlzásba. A legfontosabb ellenfél mindenképpen az ember legyen! Az ősi korokból pl. a kígyóemberek és a Cthulhuk elég jók, és lehet motívumokat szerezni a mitológiából is bőven.
-tájak. Javaslom hanyagolni a középkorieurópás vidékeket (sőt, lásd lent). Ha igazán ki akarod billenteni a játékosokat, inkább játszódjanak a mesék valamilyen extrém környezetben... Úgymint sivatag, még több sivatag, kősivatag, pusztaság, jeges sivatag, kopár (sivatagos) hegyek, dzsungel, sivatag, tenger és sivatag. A hard fantasy fundamentuma a pusztaság.
-korok. Megintcsak. Európai történelmi párhuzamokat, sőt, vikingeket hanyagolni, helyettük legyen minta a görög poliszrendszer, az ókori kelet (Asszíria, Egiptom, Babilon, Perzsia) és a primitív afrika. Sok városállam, kevés szervezett ország, jellemzően nem feudális hanem törzsi társadalom, plusz néhány teokrácia, oligarchikus köztársaság, türannisz és hasonlók. A rabszolgatartás ebből már következik. Legyen magától értetődő dolog (ami a játékosokat mindjárt kidobja a kényelmes fantasyből... Az egyik játékosom majd' meghasonlott, amikor rájött, hogy istene (Mitra, Lawful Good) nem ellenzi a rabszolgatartást...)
-a halál legyen végleges. Aki meghalt az halott, ha visszajön akkor már régen rossz (bár a szelleme esetleg megidézhető).
-istenvilág: legyen emberközeli. Nem baj, ha az istenek pitibb, amúgy kegyetlen alakok, ahol egy "Semleges" jellemű már nagy előrelépés a többihez képest. Sőt, erősebb karakterek akár meg is ölhetnek néhányat... És ez teljesen természetes. Gondoljunk a monoteista vallások előtti pantheonokra... Zeusz, Assur, Hanumán (a Howard-féle), Szét... Sőt, akár az Ótestamentumbéli Jahwe attitűdjére is.

Na majd még írok, mert közel áll szívemhez a téma. ;)

Módosította elGabor: 2004.02.27, 16:27


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6637 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.27, 13:45

Igen, ehhez hasonló, illetve ilyesmi még a Conan világa is, ezekkel tisztában vagyok, nem akarunk megvenni még egy *X*-edik szabálykönyvet, de azér köszi. Világ van, rendszer is, csak éppen a környezet még ismeretlen (még soha nem jáccottunk ilyen környezetben) de szeretnénk belevágni, és ha van ötlet, élmény, megosztható tapasztalat, annak nagyon örülnék. Főképp a tapasztalat hiányzik, ezé sokszor vagyok gondban, mint mesélő, de a játékosoknak is idegen.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.27, 13:17

Mi az a hard fantasy?

De ha jól értelmezem az illető világot, akkor a Warhammer FRPG-t javaslom erre, tán mai napig nincs játék, ami jobban kezelné a dolgot...

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6637 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.02.27, 12:27

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel/kéréssel fordulok a téma iránt érdeklődőkhöz, hogy milyen is játszani szerintetek egy hard fantasy környezetben? Ugyanis mi most kezdenénk bele (a környezet hasonló a Robert E. Howard féléhez, de nem földi). Van jópár probléma, ami felmerült:

-szinte elkerülhetetlen az ipari mennyisékű gyakás, agresszív a környezet (a parti összetétele ellenére, akik közel sem Vérpistik). Ezt hogy lehetne korrigálni.
-kellene pár meseötlen, mert szinte elkerülhetetlennek érzem a klisésedést (értsd -->a sokadik démon, bálvány legyakása egyhangúvá teheti a csapato, más megoldások is kellenének).
-a világ, ahol most kezdek mesélni amolyan hard&dark f. keveréke, de erősebbek a hard f.elemek.

Szóval Ti mit tennétek még bele? Előre is köszi az ötleteket, tanácsokat. :virag: ;)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]