Ugrás tartalomhoz


Fotó

TSR Archívum


 • Válasz írásához lépj be
2338 hozzászólás érkezett eddig

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4233 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2005.02.19, 13:19

Attila: rosszul emlékszel, a linket én találtam... azután, hogy elvitték azt a Nobleknightos példányt. :felvon:

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2005.02.19, 12:19

Ezzel alighanem én vagyok az első Magyarországon, aki eme becses kinccsel rendelkezik (take that, Attila! :felvon:).


Ha a nobleknighton nem viszik el előlem az általam kinézett példányt, most én röhögnék rajtad, csimota...

...sőt, ha jól emlékszem erről is én adtam neked a linket, szóval csak semmi óberkodás. :aboci:

Módosította Attila: 2005.02.19, 12:22


Narzugon

Narzugon

  Oyabun

 • Archívum
 • 603 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2005.02.19, 11:42

elGabor: Valóban muzeális értékre tettél szert, barátom. Nem semmi ez a kiadvány. Irigyellek is érte. :felvon:

fefceman

fefceman

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 639 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2005.02.19, 11:37

OLYAN,DE OLYAN IRIGY VAGYOK!!!!!!!!! :felvon: amugy gratulálok! :aboci:

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1254 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2005.02.19, 11:13

Gratulálok!
Lassan alapíthatnál egy DnD múzeumot! :felvon:

(Amint látható, a borítón még a beholder is elképedt önmaga egyszerűségén)

Módosította THE Eye: 2005.02.19, 11:14


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4233 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2005.02.19, 10:37

***KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉS***

Üdvözletem!

Nagy, nagy örömmel jelentem, hogy csütörtökön délután, nem sokkal szemináriumtartás előtt befutott hozzám egy igazi, hamisítatlan és eredeti Original D&D-doboz és annak első kiegészítője, a Greyhawk. Ezzel alighanem én vagyok az első Magyarországon, aki eme becses kinccsel rendelkezik (take that, Attila! :felvon:).

Mit kell mondjak, nagyon aranyos. Ugyan a doboz állapota nem tökéletes (meg kellett reparálnom némi celluxszal, mert szétjövőben volt), sokkal épebb, mint amire számítottam egy ilyen Tesco gazdaságos verziónál ("csak" 50$ volt). Az érdeklődők kedvéért fogtam hű scanneremet és készítettem is róla pár képet.

A doboz előlapja
A doboz oldalról
Mint látható, az idő kissé megviselte a példányomat (eredetileg fehérnek kellene lennie neki és a benne lévő könyveknek is!) - de szerencsére ez csak a külső, mert a tartalom kimondottan jó állapotú. Meg kell jegyeznem, hogy amit én megvettem, nem az őseredeti forma. Az ugyanis másmilyen borítóval rendelkezett, viszont belőle egy rosszabb állapotú is 150-200 USD-t kóstál. Tartalmi eltérés tudtommal nincs. Az Acaeum szerint ez egy ötödik nyomásból származik - ez az utolsó verzió, amiben még hobbitok és entek találhatók (a Tolkien-estate tiltakozására ezeket a referenciákat törölték a későbbi kiadásokból és halfling/treant néven nevezték el őket).

A dobozon belül három kisméretű (kb. A5-ös) puhafedelű de szívós füzet és egy csomag "referencialap" (táblázat) található. Sorban:
Men & Magic
Monsters & Treasure
The Underworld & Wilderness Adventures
Reference Sheets
Az első könyv tartalmazza a karakteralkotás szempontjából releváns szabályokat - elsőként az osztályokat (Fighting Men, Magic-User, Cleric) és a fajokat (törpe, elf, hobbit és egyéb). Mint azt gondolom sokan tudják, a fajok maguk is osztályok, de tkp. arról van szó, hogy a törpék harcosok, akik mágia- és méregellenállással rendelkeznek (és értenek a dungeonok rejtekajtóinak megtalálásához), az elfek minden kaland előtt dönthetnek arról, hogy éppen varázslóként vagy harcosként fognak funkcionálni (ez a megoldás szvsz. fantáziadús és nem is rossz megragadása az "elfségnek"), a hobbitok meg egyszerűen táptalanok.
Biztosan hobbittal akarsz játszani?
Aztán jön a többi szokásos cucc - tulajdonságok, követők, felszerelés, harcrendszer és varázslatok. Itt az első szintű papoknak még egyáltalán nincs mágiahasználó képességük, és csak ötödik szintű varázslatokig megy el a rendszer - varázslóknál a hatodikig, de sok régi ismerős még hiányzik a mágikus repertoárból, beleértve bármilyen első vagy második szintű támadóvarázslatot!
Varázslói varázslatok listája
A D&D harcrendszere

A második könyv, a Monsters & Treasure elsőként egy nazgul képével fogad. Nem teljesen véletlenül szörnyek és kincsek leírásával van tele. Demonstrálva az OD&D egyszerűségét, az összes szörny statisztikái elférnek egy kétoldalas táblázatban (kivéve a sárkányokat, rájuk külön szabályok vannak). Mint például:

Monster Type --- No App -- AC -- Move - Hit Dice - In Liar (sic) - Treasure
Trolls -------------2-12-------4-------12-------6+3------50%------Type D

Sebzésrovatra nincs szükség, mert az egységesen d6 szörnyre, játékosra való tekintet nélkül (na jó, kisebb kivételekkel, pl. magas Erő).

A harmadik könyv, a The Underworld & Wilderness Adventures lényegében mesélői segédlet a kampánytervezéshez, ami bemutatja a fő kalandtípusokat és ehhez több jó tanáccsal szolgál. Első a dungeon (példaszinttel), majd következik a vadon és végül a tenger. Az Original D&D a kalandozás mellett nagy szerepet szán a birtoképítésnek és menedzselésnek, meg általában a stratégiaibb kalandtípusoknak.
Dühös falusi szabály

Ennyi a játék. Mai szemmel meglehetősen puritán kinézetű, és olyannyira nem hasonlít a "közismert" D&D-hez, hogy ha nem lennének a kedvelt D&Dizmusok, szinte felismerhetetlen lenne. Maga a hatalmi skála is igen alacsony... a friss karakterek jó gyengék, a szörnyek sem valami kemények (ne feledjük, mindenki d6-al dobja a Hp-t) és +3-asnál nagyobb kardot sehol nem lehet találni. A mai D&D számos eleme csak a Greyhawk kiegészítőben jelent meg, beleértve ebbe a címlapon terpeszkedő beholdert, a hatodiknál magasabb szintű varázslatokat, a tolvaj és lovag osztályt meg sok mást.

Végkövetkeztetés? Igen kellemes darab, elsősorban muzeális szempontokból. :aboci:

Módosította elGabor: 2005.02.19, 10:39


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4233 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2005.01.24, 10:10

fefceman: ennek elsősorban a rendszer hazai ismeretlensége az oka. De igen, a klasszikus D&D egy igen kellemes rendszer - én a Moldvay-Cook-féle kiadásra voksolok. Elegáns, egyszerű és szép borítója van.

fefceman

fefceman

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 639 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2005.01.24, 04:27

Mindenki javarészt azAD&D ról beszélt."sima"D&D_vel nem nagyon játszottatok,vagy nem nagyon ismeritek?játszani én se nagyon játszottam vele,inkább csak olvasgattam őket,ami megvan:d&d easy to master box.Hollow World box(nagyon jó! :( )és a Rules Cyclopedia.szerintem nagyon jó mindegyik csak sajna nem nagyon kaptak közismertséget.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1602 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2005.01.23, 17:17

Nem pont TSR anyag, de ha már ellátogattatok az RPG archives-re, akkor föltétlenül nézzetek bele a Warhammer kalandokba. Kiemelkedően jók!

Amigo

Amigo

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 34 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2005.01.23, 11:46

Narzugon:

Ezt az oldalt nem ismertem eddig, most nézegettem át. Nagyon tetszik, köszi, hogy feltetted a linket!

Amigo

Narzugon

Narzugon

  Oyabun

 • Archívum
 • 603 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2005.01.22, 22:48

Közületek bizonyára már többen is ismerik ezt a kincsesbányát, de úgy gondolom, h. mindenkinek hasznos forrást nyújthat. Az oldal címe nem más, mint RPG Archive és többekközött "archivált" kalandokkal foglalkozik, minden mennyiségben. A következő linkeket adom meg: egy ADnD 2nd-hez írt kalandokat rejtő oldalt, egy kifejezetten Dark Sun gyújteményt, egy Forgotten Realms archívumot, egy Planescape-pel, valamint egy Ravenloft-tal foglalkozó oldalt. De ezen kívül a kitartóan kutatók találhatnak még Oriental Adventures, Birthright és még ezernyi világra írt kalandot. Kellemes böngészést. :titok:

Módosította Narzugon: 2005.01.22, 22:52


Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4034 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2005.01.01, 12:20

BTW, Petrus: az N'Bod's room nagyon kúl, én részben lemeséltem 95 körül és a játékos nagyon szerette. Ha ez az az egyjátékosos kaland, amire gondolok. Az Isle of Dreadet nem próbáltam, de szeretem... nem annyira, mint a Pazuzu Templomát, de jó kis kaland az is...

Igen, az egyjátékos modul, amelyben a portálok, meg az atoll van az "éneklő sziklák"-kal és a "mélyben figyelő isten". :) Bár én átírtam három játékosra (mivel annyian voltak), de így is nagyon jó volt.
A Pazuzu kapcsán említeni is akartam, hogy rajta van a listán, bár még gondolkozom rajta, mikor kerüljön sorra. :sor:

Egyébként a 2E-vel anno nem volt különösebb bajunk. Mint sokan mások, mi is kevert verziót játszottunk, mindig a modulhoz igazítva a dolgokat, ha éppen szükséges volt.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4233 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2004.12.31, 17:47

Original D&D (1974) is the only true game. All other games are just poor imitations of the real thing.
-diaglo, ENWorld

Ha eltekintünk diaglo mester örök igazságától, akkor én mai eszemmel (és kizárva a csalást, pl. az 1e-3e hibrideket) vagy az első kiadású AD&D-t választanám, Unearthed Arcana nélkül, vagy a Tom Moldvay szerkesztette basic D&D-t.

Igazság szerint mi anno elsősorban második kiadást játszottunk, de legkorábbi emlékeimben azért voltak jó dolgok, amik abból hiányoztak. Pl. kiszedték a félorkokat, az orgyilkosokat és a félork orgyilkosokat. Meg az illuzionistákat, akik egy nagyon fantáziadús kis osztály képviselői voltak... teljesen más, mint a tűzgolyódobáló varázsló. Kicsit talán túl kemények - első szinten Hypnosis, harmadik szinten Paralysis, meg ilyenek... de istenbizony kár volt integrálni őket a generikus wizard osztályba (no persze akkor a wizardokat magic-usernek hívták, ahogy az első Dragonlance-regényekből is kitűnik). Meg a druidák, akik azért hál' Istennek visszanyertek valamit régi fényükből az új kiadásban. Aztán az óriásölő rangerek, kétkezi harc nélkül, druida és magic-user varázslatokkal. VI. típusú démonok. Ilyesmi.

Nem mondom, volt sok szemét is, amit mi részben elkerültünk... igazság szerint Gary Gygax utolsó nagy könyve, az Unearthed Arcana csak ront a játék hangulatán a széttápolt barbárral, a cavalierrel és a tök fölösleges tolvaj-akrobatával. A második kiadásnak tényleg összerakottabb a szabályrendszere, csak nagyon semmilyen - bár pár világ azért ott van a szeren.

Na, elég a busongó nosztalgiából, szilveszter van vagy mi. :)

BTW, Petrus: az N'Bod's room nagyon kúl, én részben lemeséltem 95 körül és a játékos nagyon szerette. Ha ez az az egyjátékosos kaland, amire gondolok. Az Isle of Dreadet nem próbáltam, de szeretem... nem annyira, mint a Pazuzu Templomát, de jó kis kaland az is...

_HARDCORE (NPC/NJK)

_HARDCORE (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.12.31, 09:35

Advanced Dungeons & Dragons 2nd edition alapu átalakított szabályrendszerü fantasyt mesélek csak és kizárólag freelance stílusban. A 3E valahogy nem jutott el hozzám, de nem is baj :D

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4034 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2004.12.31, 02:23

Én fordítva csinálom: elkezdtem mesélni a '80-as évekből származó modulokat, ötleteket 3E-ben. Az átalakítással többnyire nem sokat kell bíbelődni: alaposan át kell olvasni az anyagot és a régi stat-ok helyett az újakat kell felírni. Meg persze néha kell egy kis színezés is.
Pár nappal ezelőtt megvolt az első mese (Nbod's Room; egy réges-régi Dungeon modul) és öröm volt látni, mit összeszenvednek a játékosok a megszokottól eltérő (azaz csaknem elfeledett...) stílus és kalandvezetés miatt. :D Elsősorban nyomozós modul volt, és mindent végigpróbálgattak, ami az újabb modulokban előfordult, de újra és újra falba ütköztek. Bizonyos berögzült refelxek miatt nem estek le dolgok nekik, elég nehézkes - bár kétségkívül szórakoztató (lásd majd a CU#35-ben, hamarosan :D ) - volt az első 4-5 óra, mire megfejtették a legfontosabb infókat (amelyek el sem voltak dugva, csak nem jutott eszükbe rendesen átolvasni a hamar megtalált naplót).
Jövőre jön egy régi klasszikus, a korábban ebben a topikban már említett Isle Of Dread. Kíváncsi leszek, mit szólnak majd hozzá, ha az előjáték (némi dungeon vmelyik idei Dragonból, ahol felújították kicsit a settinget) után előveszem a nekik nyomtatott üres (csak a szigetek körvonalai vannak rajta) hexatérképet és közlöm velük, hogy "no, emberek, neki lehet indulni a dzsungelnek, én meg majd nézem, mi következik, és dobálom a random encountereket is." Ahogy ismerem a mentalitásukat, nagyon hamar újra megtanulnak futni és lesz mit írogatni az ÍJM-be... :-o

Egyébként - bár félig off - az új MM2 szerintem messze ráver az MM1-re. Jó, muszáj volt egy csomó régi stuffot újra, átkonvertálva kiadni, emiatt unalmasnak tűnhet 90%-ban ugyanazokat a lényeket látni a legelső D&D óta, de szerencsére az MM2 már sokkal jobb, újszerűbb és ötletesebb. Marha jó lények és template-ek vannak benne, amelyekből párat már használtam és nagyon jól működtek.

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1254 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2004.12.30, 15:33

Épp azt néztem hol lehet erre egy moderátor, mert megnyitása után nem szűnt meg azonnal az a topic. Hát igen, az idő előrehaladásával romlanak a reflexek :D

Az MM-ek tagadhatatlanul jók a DnD3E-ben, főleg képtárilag, de mondjuk pont erre a barokkos túldíszítettségre épül az egész (ami nem rossz, bár néhány helyen lehetne szolídabb is).

Én is elkezdtem átirogatni a 3E-t, közelítve a 2nd-höz, de amikor a JK-k megneszelték, hogy mire készülök, volt nagy ellenkezés, úgyhogy egyenlőre marad ez (az ötleteim egy része így is megmaradt, csak nem tudják). :D

Módosította THE Eye: 2004.12.30, 15:34


Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1602 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2004.12.30, 14:51

Nálam speciel a D&D 3. és 3.5 kiadásának áldozott le, végérvényesen.
Ötlettárnak (és szörnyképtárnak) megmarad, de használni nem fogom.

_HARDCORE (NPC/NJK)

_HARDCORE (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.12.30, 14:03

Az ADnD 2e. forum téma stílszerüen sokáig élt. ;)

Mindenesetre hogy hol milyen rendszernek áldozik le a csillaga, az szerintem csapat és mesélő fügvénye elsősorban.

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4034 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2004.12.20, 17:18

Touch v. ranged touch és megsült. :)

_Tuzesbebi (NPC/NJK)

_Tuzesbebi (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.12.20, 16:40

Azért magas szinten könnyen elszállhatnak az AC-ék:

Tipikusan a magas szintű pala:

8 full plate
1 dex
2 pajzs
+5 mágia páncél
+5 mágia pajzs

summa 31 Ac

erre még rájöhet

bör AC +1 …+5
deflection AC +1…+5
Expertise +1…+5
Dodge +1

Tehát 30-47 AC


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]