Ugrás tartalomhoz


Fotó

TSR Archívum


 • Válasz írásához lépj be
2355 hozzászólás érkezett eddig

morbiczer

morbiczer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2967 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.06.24, 20:59

Nem szokott ott lenni új Dragon, legalábbis az elmúlt 2 évben nekem mindig ezt mondták. (Bár elismerem, hogy Dungeonra nem kérdeztem még rá külön.)

_Jaqs (NPC/NJK)

_Jaqs (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.06.24, 19:20

Például a Silverlandban?

morbiczer

morbiczer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2967 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.06.24, 16:01

Dungeont és Dragont a Camelotban kapsz, legalábbis az az egyetlen hely itthon, amit ismerek. (Ha valaki tud másikat is, mindenképpen szóljon!)
Van nekik egy csomó régebbi (1-2 éves) is, szerintem kellő kunyizással azokat esetleg olcsóbban is meg lehetne szerezni.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.06.24, 13:55

Matuzsalem: lehet kapni itthon is Dungeont. Ha 2-3 számot veszel, lepadlózol, hogy micsoda alaposság. Hátránya viszont, hogy a plotok eléggé egy kaptafára húzottak. Úgy a 4. elolvasott számnál már okvetlenül feltűnik, hogy a sztori(k) végén muszáj lemenni a föld alá, levegőtlen, napfénytelen helyekre, szörnyaprítani. Szerintem nagyrészt a generalista szemlélet okozza ezt, no meg az irdatlan spellslot- és hp-készlet, amit ezek a modulok megpróbálnak bedarálni. Ha máshogy készült volna a D&D, másmilyenek lennének a mesék. Nagy rejtélyekre ne számíts, sok nehéz küzdelemre
viszont igen.
Sajna ritka az igazán nívós cucc, de van ilyen is, szinte mind az alacsony szintűek közül való.
Devil's Box (109) (igazi móka, a szokásos savanyú szörnyaprítás nélkül)
Tammeraut's Fate (106) (naccerű zombivadászat (tényleg jó!))
Deep Freeze (83) (no ez aztán a lovecraftiánus meglepetés!)
ha szereted a nem pszeudo-középkori kalandokat, akkor ajánlhatom a Dead Man's Chestet, mert jó kis kalózos sztori, nem kevés apró meglepetéssel (107)


és hát ami igazán érdekes volt a Dungeonban: a mini d20-as játékok; egyik sem a sztenderd hájfentezicucc, vannak érdekesek/tán még játszhatók is, és vannak nagyon furák

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4205 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.06.24, 13:27

Ranthalas:
Tudom, melyik képre gondolsz, talán meg is van nekem valahol, de fejből nem tudom, ki és milyen alkalomból festette. Ha megtalálom, elküldöm.

Matuzsaalem:
REH = Robert E. Howard. :felvon:

Matuzsaalem

Matuzsaalem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 217 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.06.24, 13:00

Ranthalas
A festményhez nem jutottam közelebb.

hasonlítsunk össze egy REH-féle ponyvaregényt

Ki az a REH? Nem vagyok képben, ami persze lehet ciki is. Ilyen Dungeon magazinok hol kaphatóak? Merthogy Dragonról még hallottam, sőt volt egy kérészéletű magyar kiadás is. Vajh miért kérészéletű az összes magyar szerepjáték-újság? Talán azért mert igazából nincs szükség rájuk ahhoz hogy játssz egy jót? :D De akkor is jó lenne egy ilyen nyavaja, csak mostanában nagyon vérszegény próbálkozások vannak, ráadásul mind lefeküdtek a kártyás játékoknak. :ejj: Pfűűűű!
Bezzeg a Bíborhold majd Holdtölte milyen sokáig húzta! Kár hogy ők is lehúzták a rolót, de legalább a könyvkiadó része megmaradt. Sokkal kevésbé elszállt csapat volt mint Csanád bá fan clubja, igaz hogy minőségileg eleinte harmatosak is voltak. A végére elég szép kis színvonalat sikerült összehozniuk, s nem is emléxem miért haltak be. (Az volt a jó benne, hogy minden rendszerhez igyekeztek valami használhatót adni, és nem szűkült le 1-2 rendszerre.
-Hát jól elkanyarodtam az alaptémától, de talán nem is baj. Ebben is megvannak a használhatóságra vonatkozó nosztalgikus felhangok. :)

Ui: elGabor nem tucc lepattani mán erről az óriásbékáról? Azért mert minden fórumon morogsz, még nem fogják kihozni. :P Írj egy szép levelet a wizards-nak, vagy fordítsd le, rakd föl valahova, és mindenki boldog lesz. :D Még az is lehet hogy letölteném. :P De ez már akkor is megszállottság szvsz, ami nem visz közelebb a giant-tood projekthez. :( ;) ;)
Ui: Nekem nincsenek ilyen problémáim mert a tarack és a sárkányok megmaradtak. :felvon:

Módosította Matuzsaalem: 2004.06.24, 13:04


_Ranthalas (NPC/NJK)

_Ranthalas (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.06.23, 12:54

Sziasztok!


Segítségre lenne szükségem! Egy képet (festményt) keresek. Még anno egy 2.kiadásu Monsters Manualban láttam (ha jól emlékszem).Olyan kinyitható kapcsos manual volt,amiből a szörnyek lapjait külön ki lehetett szedni,és voltak benne a szörnyek lapjai között festmények is. Na szóval ebben láttam a keresett képet,ami egy fa tövében heverő csontvázat ábrázol,a háttérben pedig egy egyszarvú legel.

Ha valakinek rémlik valami,vagy esetleg tudja ki követte el ezt a festményt és esetleg hol menthetem le a neten,az kérem írjon!

Köszi!

Ranthalas

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4334 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.06.02, 17:06

Powerman: moderátorként elég csúnyán festene. :)

POWERMAN5000

POWERMAN5000

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 496 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.06.02, 16:28

elGabor valahol nem tudnad kozze tenni ezeket a modulokat? :)

PM5K

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4334 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.24, 11:09

Egyik barátommal arról beszélgettünk a minap, hogy ezeknek az angol nyelvezete még sokkal szebb és nagyobb szókincsű volt, mint a mostani 3-mas rendszereknek amik leakadtak az improved és a greater szavaknál...  :) De komolyan próbálnak egy nagyon logikus rendszert létrehozni, és közben elveszik a szépség...

Hoppá, ez kimaradt. Egyetértek: a harmadik kiadás jó szabálykönyv, de kevésbé jó olvasmány. A csúcs itt is Gygax trilógiája - nagyon elavult stílusa van, a szerkesztettsége alacsony szintű (és akkor még finom voltam... tkp. egy folyamatos "stream of consciousness"), viszont választékos és kellemes időtöltés leülni vele és lapozgatni. Egy felsőfokú nyelvvizsga után is sok új szót tanultam belőle, beleértve pár klasszikus rövidítést, amit valami miatt nagyon kedvelt (q.v., q.q.v., c.f., et al, stb.).

Természetesen az egyszerűbb (egyben szárazabb) stílus nem csak a harmadik kiadás hibája, hanem általános leromlási folyamat következménye: hasonlítsunk össze egy REH-féle ponyvaregényt (ismétlem: egy félig-meddig művelt texasi által írt ponyvát) ma "irodalomként" árult művekkel - hát, asszem nem az utóbbinak nagyobb a szókincse. :D

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4334 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.21, 10:48

Az első kiadású alapszabálykönyveket már említettem az előbb az Offtopicon. A DMG-t kiegészítőként eléggé gyakran használom (a véletlen táblázatait, ötletgenerálásra... néha mást is), az MM1-et folyamatosan: tömör, nem megy bele az ökológiai fejtegetésekbe és pont azt a szelekciót tartalmazza, amit játékaimban nagyrészt használok (miért is maradt ki a 3e-ből az óriásbéka és a water weird?). Ezzel szemben a Monster Compendium dolgairól inkább rosszat hallottam, elsősorban a "kijárnak a lapok egy idő után" volt gyakori sirám. Ami az Unearthed Arcanát illeti - én nem vagyok tőle elragadtatva. Nagyon látszik rajta az összedobottság, a "csináljunk valamit, mert különben jön a csőd" feeling.

A Ruins of Undermountain nálunk is kedvenc... Bár sajnos jórészt már használhatatlan, mert a csapatban több példánya kering, s ha mást nem, a térképet mindenki ismeri, jó alaposan. A kidolgozatlanságát kritizálni szokták, de én ezt nem nagyon rovom föl neki... Így ki-ki a maga képére szabhatta, a térképek pedig ugye fenomenálisak.

A 90-es évek Dungeom magazinjait mindenképpen ajánlom. Nekem úgy hat-hét lehet meg belőle és nincs olyan szám, amiben ne lett volna legalább egy-két becsületesen megírt kaland. Amikor a TSR hivatásos moduljai kimondottan hitványak voltak (Terrible Trouble at Tragidore? :punny: ), akkor a Dungeon volt "a" Minőség... Manapság nem szeretem annyira (nagyon mechanikus lett szvsz). Pár kedvenc:
Asflag's Unintentional Emporium (#36)
Granite Mountain Prison (#36 - a kaland jó volt, de sajnos mesélői kudarcot vallottam. :ize:)
Deadly Treasure (#41)
Lady of the Mists (#42, bár ma már nem használnám)
Old Man Katan and the Incredible, Edible, Dancing Mushroom Band (#41)
Ulrich's Monastery (#39, szóló)

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3645 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.20, 22:19

Sagának semmi köze a D&D-hez. Azt hiszem kocka nélküli, kártyás rendszer. (nem gyűjtögetős)

Elsősorban DL-et csináltak hozzá. Új dolgok nemigen jelentek meg hozzá. Nekünk talán van még hozzá pár dolgunk, de jobb, ha sietsz vele. (már nem mintha naponta vinnék, de ilyenkor tuti elvisznek belőle Murphy törvénye szerint)

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.20, 17:18

Valaki mondhatna néhány szót a SAGA rendszerről. Mi volt, hogy működött, mennyiben különbözött az AD&D második kiadásától. És hogy mi lett vele.
Én úgy tudom, Dragonlance-t írták át SAGA rendszer alá, de ennél tovább nem tart a tudásom.

kunadam

kunadam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 932 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.20, 14:22

Hat kezdetnek ott volt a Complete sorozat, ami minden kaszthoz es fajhoz adott egy konyvet. Raadasult nagyon jok voltak, sok erdekes kit-el, felszerelessel kiegeszito szaballyal.

A lefuzheto szornykonyvek, amibol az embernek csak azt a lapot kellett elvinni, amelyikre szukseg van.

A sok ev alatt osszegyujtott rengeteg kiegeszito, ami most is ertek. FR mesemben a mai napig a Bloodstone Land-bol veszem a dolgokat, mert Damararol nagyon keves van meg 3e-hez. Hozzateszem, hogy a statok kivetelevel minden mas hasznalhato ezekbol a leirasokbol. Szoval FR-esek figyelem!

Es a AD&D vegen ott voltak a player's option konyvek, amelyek lehettek volna egy fejlodesi irany. Neha sajnalom, hogy nem azt kovettek.

Valahogy a vege fele elkezdtek kevesbe hentelos, gondolkodos, szerepjatszot jatekstilust eroltetni (foleg a Vampire, Mage, stb terhoditasara). Na ezzel a 3e teljesen szakitott. ELjen a henteles!

Matuzsaalem

Matuzsaalem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 217 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.20, 13:22

No hát hajráf!

A könyveket is ide sorolnám, amikből mondjuk csak a Ravenloftok ütötték meg a mércét nálam, de azok tényleg jók voltak.
AD&D-ből merem ajánlani a Humanoid handbookot akik már unják a "megint indítok egy törpét" mesét és mondjuk játszanának gyíkemberrel, kentaurral vagy ogréval.

Egyik barátommal arról beszélgettünk a minap, hogy ezeknek az angol nyelvezete még sokkal szebb és nagyobb szókincsű volt, mint a mostani 3-mas rendszereknek amik leakadtak az improved és a greater szavaknál... :) De komolyan próbálnak egy nagyon logikus rendszert létrehozni, és közben elveszik a szépség...

Talán az egyik legtöbbet használt kiadványunk volt a the Ruins of Undermountain. Rengeteg izgis mese, és tömény kaland volt benne, a mesélőnek pedig nem kellett megfeszülnie, és megvolt a táblás játék fíílingű hack and slash rész, majd ha felmentél a városba (asszem Waterdeep) akkor meg lehetett kavarni, szerepjátszogatni. :virag: :rohog:

Van még de nem happolom el előletek. Volt egy Unearthed Arcanám, ami állítólag megjelenik most a 3-mashoz is, de igazából nem tudom az miért volt jó, mert mire el tudtam volna olvasni addigra valaki lenyúlta. (Asszem Stoneskinhead.)

Narzugon

Narzugon

  Oyabun

 • Archívum
 • 603 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.05.08, 19:42

Ez a téma arra szolgál, hogy összegyűjtsük és megvitassuk az egykori TSR minden egyes Dungeons & Dragons és Advanced Dungeons & Dragons kiadványát.

Azért nyitottam meg ezt a topicot, mert az a tapasztalatom, hogy a D&D és az AD&D mivolta egyszerűen elsikkad a D&D3rd mellett, holott az egykori ősök is érdemelnek némi tiszteletet. Emellett temérdek világ és kiadvány nem ismert a magyar D&D rajongótábor körében, így egy csapásra elemezhetjük és népszerűsíthetjük az egykori rendszereket, világokat, kiadványokat.

Mivel több száz ilyen kiadvány látott napvilágot, nem látom értelmét a felsorolásuknak, viszont a részletes kifilézésüknek igen. Minden kedves érdeklődő további boncolgatásra alkalmas kiadványgyűjteményt talál az alábbi linken:
TSR Archive


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]