Ugrás tartalomhoz


Fotó

Gonosz karakterek


 • Válasz írásához lépj be
827 hozzászólás érkezett eddig

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3236 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.11, 10:52

És a parasztlázadásban valóban nem minden esetbe az éhhalál veszélye volt a kirobbantó ok, de egy paraszt aki megszokta hogy ő van legalul, nem háborodik fel annyira a megalázástól, mint korunk egyenjogúságban felnőtt embere... Ellenben ha már a léte kerül veszéjbe, akkor inkább meghal harcolva, mint az éhhaláltól.. Tudod a legtöbb állat csak akkor lesz igazán veszélyes, amikor sarokba szorítják...


Hülyeség. Gimiben talán az egyik legtöbbet sulykolt tétel töriből, hogy a lázadások (paraszt és rabszolga) csak akkor robbannak ki, ha az életkörülményeik lényegesen jobbak, mint hasonszőrű társaiknak. Egyrészt féltik a már megszerzett jogokat és kiváltságokat, másrészt ráéreztek, és még többet szereznének belőlük.
Durván elnyomott, félrabszolgasorban tartott parasztok, vagy állati szinten tartott rabszolgák (Amerikába behrucolt négerek) között a legritkább esetben robban ki komoly lázadás, az is elszigetelt jelenség.

Állatokkal meg nem kéne összehasonlítani őket, illetőleg rossz a módszer, mert ott létfenntartásról van szó, itt meg tömeges megmozdulásról.

Ezt egy kicsit javítanám: valóban nem pontosan ezt írtad most, csak az előző hozzászólásaidban a faemberek lázadásra való szitásánál érhető nyomon ez a hozzállás. És ez így ellentmondás, mivel olyan esetben avatkoztak volna be a faemberek, amikor emberi élet nem kerül igazán veszélybe.


Csak az a baj, hogy ez a kisarkított világkép nem tükrözi a valóságot.. Nem reális... És személy szerint én szerepepjátékban a valósághű modellezést tartom élvezhetőnek... Tudom, sokan vannak úgy vele,hogy szeretik a habcsókos gyerekmese,vagy a darkos horror flé eltolni az egyensúlyt,így nem is mondom azt, hogy az én felfogásom az egyedüli üdvözítő..: DSőt.:: DNéha nekem is kedvem támad ide vagy oda csapódni.. ettől függetlenülaz, hogy a szerepjátékok 90%-a ilyen eltolt játék az már fájdalmas... Erről mindig anyám jut eszembe mikor azt mondta hgy egy fil m akkor jó, hakikapcsol és szórakoztat... Erre mutattam neki egy elgondolkodtató filmet és ne jött be neki... ezért is félek, hogy aszerepjátékosok társadalma is széthullik szappanopera és művér-agyvelő-holista kilkkekre... Elszürkül, betokosodik afantázia.. Klisék lesznek, nemigazi szárnyalás... És ha már a világ pártoskodik is / legalábis megpróbálja / legalább a fantázia legyenszabad..Nekem meg ez inkább tűnik betokosodott, fantáziátlan álláspontnak, mint az, amit ostoroz.
Engem személy szerint sokkal kevésbé érdekel a logikus magatartás, és az ésszerű ok-okozati láncolat egy mesében (szerepjátékban), mint a hangulat. Amúgy is, ez csak egyfajta emberi logika, a világ meg egy tök másfajta mentén is rendeződhet.
Nem tudom, nekem úgy rémlik, a gyerekmesék voltak kevésbé habcsókosak, és az intrikus/harcos/"reális" játékok némi erotikával fűszerezve inkább váltanak ki belőlem émelygést (ettől függetlenül ilyet is szoktunk játszani :gyagya: ).
Persze gondolhatod így, meg nyugodtan játszhatsz úgy, ahogy akarsz, csak jeleztem, hogy a látókörödön túl is van élet, ami messzemenően nem "szappanopera és művér-agyvelő-holista".

Módosította turin: 2006.02.11, 10:56


OGRF

OGRF

  a Balsors

 • Archívum
 • 1044 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.11, 04:09

Répa:

FTMatzi:

Türelemmel várok... :gyagya:

LPZ.

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1810 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 23:34

OGRF:
Pontosan nem emlékszem hol olvastam, de a nyakamat tenném rá, hogy valahol leírták. FEltettem a kérdést a M* topicban szóval remélem rövidesen fény derül rá.
Mindenesetre majd megírom, ha megvan a válasz.

Üdv!

OGRF

OGRF

  a Balsors

 • Archívum
 • 1044 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 20:42

Répa:

FTMatzi:

Akkor keresd meg hamar,mert én erről még nem is hallottam..:ize: Addig viszont ezt absz nem tekintem tárgyalási alapnak még ha te így gondolod akkor sem.. :(

Az meg amásik, hogy még ha leírták is,nem alkalmazzák... Ha így lenne akkor mi a véleményed a wierekről? Akik akár lehetnek jók is? :ugri:

Az hogy a D'nD tesója, bee van az első keményfedeles vastag NagyZöldben is, sőt még egy konvertáló tábla is ... De elgondolkodtál már rajta vajh miért? Akkor én elmesélem... Előbb kezdtem el játszani, mint ahogy a M* létezett volna, és tudom, hogy akkoriban az AD'nD vlt a nagy sláger itthon... A klubbokban azt nyomták, és a Walhalla anno ezt szerette volna kihasználni.. Volt célközönség, csak nem volt magyar kiadvány.. Hát fogták, és nosza kreáltak egyet.. Node a "magyar találmány" ezúttal is kicsit ms lett.. Magyarosabb... :nono: És talán épp az összecsapottsága az oka, hogy jó felé mutálódoott... A M*-ban pld már em csak a Paladin-anti Paladin körül forgott a lovagság, hanem ki lehetett dolgozni bármilyen lovagrendet, különböző célokért harcolókat, jókat, rosszakat, és olyanokat is akik egy olyan eszmét, vagy országot szolgáltak ami nem feltétlenül tartalmazta egyiket sem tisztán... Stb stb...

A középföldés kapocs pedig onnan ered, hogy az írók fantáziája azóta csak ezt a világot kezdte el átdolgozni, kiegészíteni stbstb...És azegész fantasy műfaj a középföldére, és annakváltozataira épül..És mivelez egy fantasy játék...

Úgyhogy ennek tükrében én meg azt mondom, hogy VAGY nem létezik hivatalos verzió, vagyis mindenkki saját kedve szerint állíthatja be a saját Yneve darkossági szzintjét, VAGY ez nem a te kisarkított világképed...De ha mégis így lenne, és bizonyítékkalis fox szolgálni akkor természetesen meghajlok érveid előtt, és bevallom azt ami nyilvánvaló, hogy az én ynevem nem egyezik meg a tieddel..: D.Sőt mióta vannak ott ilyen lények is azóta a hivatalossal sem... ;)

Szerntem meg egy civilizálatlan falucskában előbb kiáltanák rá, hogy biztos démon, mint egy nagy városban ahol szinte mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, és "ha ronda akkor ronda" hozzáállással le sem tojják... :D Amióta egy vidéki kisvárosból egy agyvárosba költöztem ezt hatványozottan tudom és átérzem...

FTFenrir:
Kik mennyi életet hajlandóak feláldozni egy megmentéséért?
Ki támad öten egyre? Nem vagy világos... Vagy nekem nehéz a felfogásom... :D

A szabadság vágyát valóban nem fogják fel, de az élethez való jogot igen... Vagyis ha már egy syntril beleavatkozik egy harcba, akkor ott már ember vagy emberek életéről szól a dolog.. Vagyis nem pusztán szabdság, hanem élet-halál harc... De ha nem az, akkor természetesen nem száll be... Ahová meg mégis beszáll, ot intelligenciáját arra használja hogy olyan megoldást találjon ami minnél kevesebb sérüléssel jár mindkét fél részéről..

És a parasztlázadásban valóban nem minden esetbe az éhhalál veszélye volt a kirobbantó ok, de egy paraszt aki megszokta hogy ő van legalul, nem háborodik fel annyira a megalázástól, mint korunk egyenjogúságban felnőtt embere... Ellenben ha már a léte kerül veszéjbe, akkor inkább meghal harcolva, mint az éhhaláltól.. Tudod a legtöbb állat csak akkor lesz igazán veszélyes, amikor sarokba szorítják... :)


LPZ.

Fenrir

Fenrir

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 589 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 17:37

gerillaharc stbstb...

Akkor mi baj van az elfekkel?
Mennyi élet hajlandóak feláldozni 1 megmentéséért? Mi van ha öten támadnak egyre inkább megölnek(kockáztatják) 2-3 támadót hogy megmentsék?
Egy lázadásnak ami csak ideiglenes eredményt ér el "csak" eszmei értéke van (kb. inkább halok meg szabadon, mint éljek rabságban) tehát ezeknek a lényeknek csak az értelmetlen pusztítás esik le belőle, hiszen te mondtan, hogy ilyen eszméket nem tudnak fel fogni.
A parasztláazdásoknak szvsz. nem az éhhalál veszélye volt a főmozgató rugója, hanem a megalázottság, teheteleség, elkeseredetség...

Módosította Fenrir: 2006.02.10, 17:43


Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1810 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 17:25

Ezért is mondom, hogy már a készítők alapvetően sem úgy rakták össze Ynev alapjait hogy az egyszerűen egy jó és egy rossz szövetség harcára épüljön, vagyis mindnekinek választania kellejen, hogy a jót vagy a rosszat teszi... Ynev egyáltalánnem idealizált világ...

Ynev márpedig a készítők véleménye szerint marhára egy ideailzált világ. Le is van írva, majd ha időm lesz valamikor, akkor taléán meg is keresem. Mindenesetre ez tény; Ynev fekete és fehér. Pont. Mint mesében, jó és gonosz. Ilyennek készült.

a M* az M*, mem Középfölde 2 vagy egy új D'nD világ.. :ize:

Eredetileg egy D&D világnak indult, aztán hozzácsaptak egy szabályrendszert és kiadták. A 3. kiadású alapkönyvemben még írják is, hogy a m* a d&d magyar testvére. Szóval talán nem ok nélkül való az általánosítás. Ráadásul nem tagadja meg a középföldéhez kötődő meseelemeket sem, számos párhuzam és átemelés figyelhető meg benne, szóval a készítők nem úgy alkották, hogy annyira távoli legyen a dolog...

Legalábbis szvsz.. És én így is játszom...

Na, látoz ez igaz. Te így játszod, de ne lepődj meg, ha más nem ennek megfelelően fog válaszolni. Ha jól emlékszem, te kérdezted meg, hogy ez a gaz vajon gonosz e vagy sem Yneven, a válasz nagy eséllyel igen, bár a "szürkeségével" eléggé világidegen. Legalábbis a hivatalos verzióhoz képest. Nem bántásból mondom, de te nem a hivatalos verzióval játszol, hanem egy sajáttal.

Hányszor mondjam még el hogynem látszik embernek? :( :ugri: :nono: Ha adsz egy emailcímet akár át is küldömhogynéz ki, ha em világos a leírásból mit jelent az hogy zöld bőr, a hátból sarjadó leveles kocsányok, és a gerinc végéből sarjadó majd háromméteres karnyi vastag léggyökér..: DHa ezt valaki összetéveszti egy emberrel, akkor igen vaksi lehet... ;)

Egy ilyen lény szerintem simán tüzifaként végezné egy kellőképpen "civilizált" helyen. Elég elrettentő a külseje ahhoz, hogy "jófiúnak" lehessen nézni.

Üdv!

OGRF

OGRF

  a Balsors

 • Archívum
 • 1044 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 15:53

Répa:

FTFenrir:
Ott sem ezt alkalmazzák.. Hanemhogy van az abszolut jó, ésvag az abszolut rossz.. És hogy vagy ta a semleges, aki választhatsz hogy vagy a jókhoz húzol vagy a rosszakhoz... De ha nem választassz akkor ki vagy szolgáltatva a rossznak, de ajó sem véd meg..

- a földesúr valóban csak adót szed,de ha többet szed mint lehetne ahhoz, hgy a paraszt megéljen, akkor az már voltaképp az életfeltételek megszüntetése.. Ha tőled csak a levegőt venném el, akkor te megszünnél létezni... :ize: Vagyis jogos és kibírható adóesetné a paraszt sem szűkölködik.. És a katona sem verné meg feleslegesen...

- a földesúrnak valóba vannak katonái, ezért is nem nyílt lázadásra tanítana, hanemcselre... elcsalni a földesúrkatonáit, míg a földesurat magát elkapni. gerillaharc stbstb...

- a lázadás lehet sikeres... A sikeres lázadás az, ami eléri a célját.. az már más dolog, hgy az állapotot képtelen fenntartani, így megszerzi de hamar el is veszti...

LPZ.

Fenrir

Fenrir

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 589 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 14:55

Csak az a baj, hogy ez a kisarkított világkép nem tükrözi a valóságot.. Nem reális...


Pont azt mondtam, hogy az életben is alkalmazható (és sokan sokfelé alkalmazzák is) az ilyen felfogást. Mi van a varázslókkal ők reálisak? Ill. ez a lény pontosan egy végletes álláspontot képvisel.

.És akár egy parasztlázadás előkészítésében is részt vesz

Te képzelted el ezeket a lényeket, te mondhatod meg, hogy mit tesznek, de ezt gondold át még egyszer:
-a földesúr csak adót szed, nem veszélyezteti a parasztok életét;
-a földesúrnak vannak katonái, így egy skeres lázadás is életekbe kerül;
-nem lehet sikeres lázadás (a többi földesúr[beleértve királyt, varázslókat, lovagokat...] úgy is beleavatkozik, ha más nem a saját hatalmának növelésére. Ha lehetne sikeres lázadás már nem lennének királyságok)

OGRF

OGRF

  a Balsors

 • Archívum
 • 1044 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 13:32

Répa:

FTFenrir:

Nos igazad van, valóban nem ez a megtestesült gonosz... :ize: Csak az a baj, hogy ez a kisarkított világkép nem tükrözi a valóságot.. Nem reális... És személy szerint én szerepepjátékban a valósághű modellezést tartom élvezhetőnek... Tudom, sokan vannak úgy vele,hogy szeretik a habcsókos gyerekmese,vagy a darkos horror flé eltolni az egyensúlyt,így nem is mondom azt, hogy az én felfogásom az egyedüli üdvözítő..: DSőt.:: DNéha nekem is kedvem támad ide vagy oda csapódni..:( ettől függetlenülaz, hogy a szerepjátékok 90%-a ilyen eltolt játék az már fájdalmas... Erről mindig anyám jut eszembe mikor azt mondta hgy egy fil m akkor jó, hakikapcsol és szórakoztat... Erre mutattam neki egy elgondolkodtató filmet és ne jött be neki... ezért is félek, hogy aszerepjátékosok társadalma is széthullik szappanopera és művér-agyvelő-holista kilkkekre... Elszürkül, betokosodik afantázia.. Klisék lesznek, nemigazi szárnyalás... És ha már a világ pártoskodik is / legalábis megpróbálja / legalább a fantázia legyenszabad..:ugri:

Nem jelent állati intelligenciát, csupán állati vagy még annál is kezdetlegesbb érzelemvilágot... A következtetőképesség természetesen elviheti eddig apontig, de kérdés az, hogy aztán mikor az asszony ott fexik megverve akormit tesz a syntril... Mert szerintem első sorban meggyógyítja a nőt.. majd elmondja neki, hogy ez a veszély fenyegeti, és fontolja meg, hogy vagy a saját érdekében elmegy,vagy megtanulja megvédeni magát... És a lébny mindkettőben segít neki ha akarja... Ugyanis az életért vívott harc az nincs az elvei ellen... Ahogy a fakrkas iy megtanítja a kölykeit arra hogyan védjék meg magukat, így ő is megtanít bárkit arra, hogy mások életénak meghagyásával hogyn védhetik meg mégis magukat...

Ez vonatkozik a parasztlázadásra is... Egyrészt egtníthatja a parasztot többet és hatékonyabban termelni hogy be tduja fizetni a dézsmát.. Vagy segít neki elmenekülni a sanyargatói elől.. Vagy megtanítja harcolni és győzni, hogy ne kelljen félnie...És akár egy parasztlázadás előkészítésében is részt vesz, ha az nem a földesúr kardélre hányásával, felakasztásával végződik... Merthogy az élethez nekik és éppoly joguk van,mint a parasztoknak.. :nono: Vagyis segít a kutyának kiszedni a bolhát a bundájából, de nem úgy, hogy megöli...

FTMatzi:

Azért Ynev nem Középfölde... ;) Itt a zászlósháborúk semarról szólnak, hogy a jók ütköznek meg agonoszokal, hanem két eltérő hatalmi struktúra ütközik meg egymással.. Ha teszemazt toron győzne akkor sem halna ki az emberi faj, hanem más hatalmi struktúrába rendeződve élne tovább... Azért ez nagy különbség... A paraszt csakannyit érzékelne,hogy eddig x-nek kellett adót fizetni, azután meg y-nak, és az ezentúl megkövetelné a porban csúszást is... Még ugye a rettegett Krán is alkalmas emberi életre... És mint kiderül Ranagol akár egy gorvikhoz hasonló dologra is áldását adja,így ha gorvkelfoglalná dél ynevet akkro már teljesen bealkonyulna, és a nap sem sütne? :D

Ezért is mondom, hogy már a készítők alapvetően sem úgy rakták össze Ynev alapjait hogy az egyszerűen egy jó és egy rossz szövetség harcára épüljön, vagyis mindnekinek választania kellejen, hogy a jót vagy a rosszat teszi... Ynev egyáltalánnem idealizált világ... Csak sokan más szintén fantasy alapú játékból átaszabadulva azt hiszik, hogy az, és megpróbálják eze elveiket másra is ráerőszakolni.. a M* az M*, mem Középfölde 2 vagy egy új D'nD világ.. :D Legalábbis szvsz.. És én így is játszom... Azhogy más hová tolja el az egyensúlyt vagy hogy fogja fel az nem érdekel addig míg engem meg nem próbál győzni foggal körömmel az ellenkezőjéről, és pláne azt nem úgy teszi, hogy szerinte ez így van, és nem támasztja alá állítását minimum az én példáim tényeken alapuló, és nem szubjektív cáfolatával... Csak mrá sokakba belebotlottam itt kaik pontosan ezt teszik... :)

FTMr Nemo:
Hányszor mondjam még el hogynem látszik embernek? :D :D :D Ha adsz egy emailcímet akár át is küldömhogynéz ki, ha em világos a leírásból mit jelent az hogy zöld bőr, a hátból sarjadó leveles kocsányok, és a gerinc végéből sarjadó majd háromméteres karnyi vastag léggyökér..: DHa ezt valaki összetéveszti egy emberrel, akkor igen vaksi lehet... :D

Amúgy meg az természetes, hogy mások érdeklődnek, és így felel is a kérdésekre... De azért egy emer sincs a térkapuknál aki ezzel nyitna: "Nos komám,ha nem meséled el a szaporodásoto mikéntjét, és hogyanját, akkor nem engedlek át a térkapun... :D "
És ezek a lények nem is akarnak titokban maradni! Honann vetted ezt?
Ha valamelyikük el akar bújni, nosza megteszi. De mit faj nem akarnak rejtőzködni, mint a wierek.. :D

LPZ.

Mr_Nemo

Mr_Nemo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 935 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 10:11

Tartanám magam a lebukás elmélethez.

Ha ugyanis embernek látszik, de az aurája más, az óhatatlanul felkelti mondjuk a térkapukat felügyelő varázslók figyelmét. Ilyenkor a minimum, hogy feltesznek pár kérdést.

Ezek a lények nem maradhatnak titokban, tuti, hogy akárcsak a zaudereket megfigyelik a titkosszolgálatok és ahol feltűnnek küldik az ügynököket, kalandorokat és inkvizítorokat. Mégpedig azért mert ténykedésük nem kedvez az ynevi nagyhatalmaknak.

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1810 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 02:10

OGRF:

Amúgymeg komolyannem értem én ezt! Ennyire képes ez a tolkeni mese-baromság világszemlélet begyűrűzni a fejekbe, hogynem esik le, hogy ne lehet a világot fehérre és feketére bontani? ...

Csak erre szeretnék röviden válaszolni. A M*, mint ennek a lénynek a választott "otthona" úgy fekete és úgy fehér, ahogyan a "Tolkieni mese-baromság", ez ugyanolyan világosan le van írva a könyvben, mint az, hogy a 00 támadásnál biztos találat. Szóval ha kifogásolni szeretnéd a dolgot szerintem a készítők környékén kellene kezdened. Ha nem jön be akkor inkább válassz olyan világot, ahol több a szürke, mert van olyan is. Ezen elgondolkodva ezek a lények komolyabb sarkítások nélkül nem is illenek bele a m* idealizált világába.

Üdv!

Fenrir

Fenrir

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 589 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 02:07

Amúgymeg komolyannem értem én ezt! Ennyire képes ez a tolkeni mese-baromság világszemlélet begyűrűzni a fejekbe, hogynem esik le, hogy ne lehet a világot fehérre és feketére bontani?

Úgy mondod, mintha ez lenne maga a gonosz :ize:. Egyébként a legtöbb vallás a jó-rossz felfogáson alapul, ráadásul az ilyen szemlélet célra vezető és egyszerű. Jobban belegondolva még a jog is ilyen: vagy büntetendő, vagy nem. Másrészt az általab leírt állati viselkedés állati intelligenciát is jelent, mert az állatok többség gyakorlatilag csak a jelen időt ismerik, de fejlettebb aggyal (az előrelátás lehetőségével) pl. a feleséget verő férjnél egyértelmű az azonnali beavatkozás szüksége, mert ha most nem is hal meg egyik sem, máskor is elő fog fordulni és akkor eldurvulhat(ráadásul a gyerekek is ezt a mintát fogják követni). A földesura-paraszt vita meg előbb-utóbb lázadáshoz, így hatalmas pusztitáshoz fog vezetni.

Módosította Fenrir: 2006.02.10, 02:08


OGRF

OGRF

  a Balsors

 • Archívum
 • 1044 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.10, 01:28

Répa:

FTMr Nemo:

Naná hogy más, hisz növény..:ize: D eaz már a külsejéből is látszik, hogy nem elf, és nemis hús-vér... :( De az miért "lebukás"? Nem is akar rejtőzködni, hisz nincs mit rejtegetnie.. legalábbis az aurájában biztos hogynem... Max egy alapos gondolatolvasás, no sz nem használna nekik..: Dazt viszont már egy aurából nem lehet kiolvasni, hogy ez a léy szvfájdalom nélkül átalakítja az elfeket-féellfeket magához hasonlóvá...

FTturin:

Pontosan! 100%-ig nem fognak beleavatkozni amíg az a két élőlény civódásáról szól... Max közülük a sima Élet jelleműek, odaennek és szép szóval megpróbálják meggyőzni, hogy mégsem kellene, hisz ha bántja akkor az neki is rossz lesz.. Már csak célszerűségből is.. Hisz ha eltöri akezét akkor nem tud neki aztán főzni, mosni, takarítani, sőt még ápolásra is szorul stbstb... Ha ezek után sem hagyja abba, és látszik, hogy indulata nem elégszik meg azzal hogy néhány figyelmeztető, büntető sebet ejtsen a másikon, max akkor lépnek közbe.. És akkoris csak az élet védelmében,vagyis pld védekező harcban odaállnak az áldozat és támadója közé...

Rendesen járnak a mezőn... Ugynais ha ilyen módon hal meg valami, akkor az véletlen baleset... Az őze sem repkednek a fű fölöttt... :ugri: A szándékos hasztalan pusztítás az ami nekik tilos és amit másokkal is elkerültetni igyekszenek...

A szenvedések iránt voltaképpen valóbannincs bennük könyörület, mint ahogy egy fa semindul meg rajta ha felakasztanak rá valakit... Ezek a lények növények! Fejlett intelligenciával, de a növényinél csak bizonyos dolgokban fejlettem morállal... Így nem gonosz... Ha ígylenne, akkor az összes növény állat stb stb ak szintúgy végignézné, hogy egy ember üti a másik embert szitén az lenne... Ők csak abban többek a termésetnél, hogy az ÉLet misztériumát magát szentül tisztelik és ennek nemtisztelése az ami ellen fellépnek...
Amúgymeg komolyannem értem én ezt! Ennyire képes ez a tolkeni mese-baromság világszemlélet begyűrűzni a fejekbe, hogynem esik le, hogy ne lehet a világot fehérre és feketére bontani? Mnd a fehérnek mind a feketének számtalan árnyalata van, és ami a legfontosabb létezik a Szürke! A körömbös.. abe nem avatkozó! És ennek isl ézetnek árnylatai...
Vagyis ha ezt a lényt jellemezn akarnám, szürke, kicsit viládgod beütéssel... De semmiképpen sem gonosz.. Az áll a legtávolabb tőle...
Így aztána gonosz istenes dolog is kukik... Az ő teremtőjük a M* ban az elfek teremtőjeként ismert Urria legfőbb megjelenési formájának, Uscháak a Fa nak egy darabja... Önálló félisteni szilánk... De mint olyan teremteni nem képes, de átalakítnai! Nos ezért nem képes ő és a faja sem az önálló szaporodásra, hanem a már megteremtet elfek-félelfek átalakításával nyerik az új fajtársakat... Csakhogy a M* Jellemrendszere csak Élet, Halál, Rend, és Káosz jellemet ismer..Így ha azt mondanám, hogy D'nD ben Urria egy Törvényes Semleges isten lenne, és teremtményei is ez az utat járják, csak a többi elf útjától kicsit különbözőenn akkor a M*ban léáteő faj kb az Élet, Élet-Káosz, Élet Rend vonalon mozognak...

LPZ.

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3236 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.09, 12:41

OGRF: tehát végignéznék, hogy egy részeg férj bucira verje a feleségét, és labdaként rugdossa fel-alá a házában, aztán kitörje minden ujját, mindaddig, amíg az életét nem veszélyezteti?
És hol húzzák meg a határt? Mi a halált kiváltó ütés? És egy olyan ütés, amitől mondjuk élet és halál között lebeg, és a szerencséjén meg a fizikumán múlik, hogy túléli-e?
Vagy mágikus érzékű orvosok is egyben?
Hogyan járnak egy mezőn? Hiszen parányi rovarok millióit taposhatják agyon eközben!

Vmint ez feltételezi, hogy semmiféle könyörület nincs bennük a szenvedések iránt. Egy ilyen lény egy M, vagy DnD világban feltétlenül gonosz, és mivel e világok erősen feltételezik isteneik beavatkozását, és a fajok általuk való megteremtődését, ezért csak egy gonosz isteni beavatkozás útján jöhetne létre ilyen faj.
Ha viszont egy modern szemléletű világban játszanál, ott épp lehetne bármilyen jellemű, csak életképtelen lenne a "ne ölj semmi áron" szemlélettel. Egy kevésbé mesés világon ilyet (és fontos, hogy ebben a formában!) nem lehet fenntartani. Kimerítik a saját erőforrásaikat idő előtt ezzel.

Mr_Nemo

Mr_Nemo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 935 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.09, 11:07

Oké, maximálisan igazad van. Nem is kötözködni akartam.

Az Elfek életszeretete és a halálos harci tudásuk... hát igen... ez nekem is sok gondot okoz. De hamar túltettem magam rajta, mert egy másik faj, más értékrendel, amit nem lehet mindig megfeleltetni az emberivel. Elvégre az emberi kultúrák között is végletes eltérések lehetnek. Tehát a gonosz szubjektivitásáról nem is akarok beszélni. Fölösleges.

Az auránál arra gondoltam, hogy MÁS. Nem gonosz, torzult, hanem egyszerűen más, ezért bukhat le.

OGRF

OGRF

  a Balsors

 • Archívum
 • 1044 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.08, 00:16

Répa:

FTMr Nemo:

Megmondom őszintén a wierek vérvágya nem természetes eredetű... Ha csórók, mint a rőt vérszopó denevér, csak véren tudnának elélni, akkor nem is lenne az aurájuk sem darkos, hisz ez a természetes állapotuk... Anem természetes az, hogy mindenevő létükre betegesen vonzódna az élő lények friss véréhez... És ezt lehet kiszúrni az aurájukban...

Ellenben a syntrilek természetes állapota az, hogy szaporodásukhoz egy másik fajt használnak fel... Akárcsak a pókok egy része és más élőlények... És azok sem növestenek magulnak gonosz aurát... etermészet részei, vagyis legroszabb esetben is semlegesek... Az aurájukból valóban látszik a nem hús-vér eredet ez kétségtelen... De nem a gonoszság... Sőt, mivel a szaporodáson kívül semmi nem hozható felellenük, sőt, így inkább egy semleges-jó beállítottságúaknak látszanak tapasztalt auraolvasók szemében...

Az Élet szentségének tisztelete ugye az elfeknél miben nyilvánul meg? Hogy megaadályozzák egy fa halálát, míg ha két ember egymást legyekja arrará semrántanak, míg az ember nem fordul egy növény vagy egy elf ellen... Ez mindenféleképpen nacionalista, és egysíkú értelmezése az Élet szentségének.. ezért is rúgta őket ki Urria két lábbal!
Az Élet szentségének tistelete valójában / Urria szerint / az, ha magát az életet, a pusztító életet is tiszteled..És azt akadályozod meg csak hogy pusztítson, de nem azt, hogy ő maga éljen,mert ezzel épp te magad válsz pusztítóvá... Vagyis egyfajta szent rendtevésről beszélünk... Az élet csak akkor "feláldozható" ha azzal közvetlenül, biológiai értelemben egy másik élet lesz szolgálva... Vagyis szintrilünk lazán végignézi, hogy egy éhes farkascsorda széttép egy csecsemőt, vagy egy ork felfalja az ellenfelét, mert a zsákmányszerzés a természet része... De mikor valaki oktalanul pusztít, és öl, olyan célokért, amik nem az élete szolgálják, hanem csak önzésből fakadnak, legyen az bárki vagy bármi is ami áldozatául esik,ezek alények fel fogják emelni a szavukat... És ha kell a botjukat is... Ugyanakkor ölni nem fognak, csak magát a tettet fogják megakadályozni és ebben gyakorlatilag mindn olyan módszer megengedett számukra, aminek végén ők maguk nem lesznek az élet kioltóivá... Ha mégis olyan helyzetbe sodornák az ellenfelüket, amitől az életveszélyes állapotba kerül, kötelességük az ő életét is megóveni, alkalmasint akár meg is gyógyítani.. És ezt egy aquirral éppúgy megtennék, mint egy túlkapott kocsmai hűzöngővel, vagy akár eltévejedett fajtársukkal... / ha pld illúziókkal megcsalják a fajtársat, hisz magától elvei ellen úgysem tenne... /

Én ynevet nem látom még annyira zsúfoltnak, mint te... És yneven tudomásom szerint számtalan fehér folt van még, amiket csak nagy vonalakban, vagy egyáltalán nem emlegetnek a leírásokban...

A "parazita" vagy más néven "élősködő" elnevezés valóban negítívan hangozhat annak aki maga nem az... De aki az, annak szügségszerűen természetes és nem feltétlenül társul gonoszsággal... A gonoszság a direkt ártani akarást feltételezi, nem a szükségszerűség beteljesítését más akár más kárára is... Egy hadvezér semlesz gonosz attól, hogy hadba küldi az embereit, holott tudja hogy jó sokan meg fognak közülük halni, csak akkor, ha azért küldi őket harcba, hogy saját dicsőségét, hatalmát stbstb ilyenáron nyerje el...

LPZ.

Mr_Nemo

Mr_Nemo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 935 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.07, 12:21

OGRF:
A wiernek sincs a homlokára írva, hogy parazita vagyok, a té lényeid is ugyanúgy bukhatnak le, mint a vérivók. Az asztráltestük árulná el őket, mert MAGUS-ban ugye ez a bevett módszer.
Amúgy nekem egy kicsit sántit ez az elképzelés. Az élet szentségének tiszteletéről nekem mindig a Dalai Láma jut eszembe, és nem egy emberi parazita, aki levágja a karom.

Szerintem Ynevet ne terheld ezzel az új fajjal, zsúfolt az már így is, és különben sem illik bele a képbe. D&D Planescape-be mondjuk mehetne.

OFF: A parazita elnevezés egyértelűen negatív értelmű kifejezés. Szóval, ha szerinted ezeke pozitív lények, akkor gondolt át a szemiotikai kérdéséeket is.

OGRF

OGRF

  a Balsors

 • Archívum
 • 1044 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.03, 11:19

Répa:

Csak akkor harcolnak ha rászorulnak önmaguk megvédésére,vagy ha más életet kellmegvédeni és tárgyalásos úton nem megy... egyáltalán nem agresszívak, hisz az érzelmi skálájuk is sokkal szűkebb.. Gyűlölni sem tudnak pld... Ha valakit leütnek, vagy más módszerrel harcképtelenné tesznek azzal megelégszenek nem állnak neki nyiszálni... Szóval nem szadistábbak mint bármely faj harcosai.. Csakők a harc után odamennek meggyógyítani az ellenfelet... Ha ezért megorrolnak rájuk, hát tegyék..:gonosz: Az élet mindennél előbbvaló.. az ellenségé is!

HA valaki öngyilks akar lenni azt megpróbálják lebeszélni... De ha nem megy hagyják meghalni, hisz voltaképp minden lény saját birtoka a saját élete.. ÉS ha azt eldobja ő követ el szentségtörést önmaga ellen.. Ők csakazt nem nézik jó szemmel, ha más követ el más ellen ilyet... ez igaz azokra is, akik nem hogy örülnének az általuk meghagyott, megmentett életüknek hanem eldobják azt. Az már az ő felelősségük.. Mivel ők büszkeséget, és keserűséget sem éreznek, így nem érzik át mi motiválhatja az ilyen öngyilkosokat... egyszerűen gyengeelméjűnet tartják őket...

LPZ.

Madfox

Madfox

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1310 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.03, 10:10

Ok, tényleg félreértettem. Azthittem nem is harcolnak. Mondjuk ezekután az én szememben egyértelmüen elitélendőek. :gonosz: És biztos vagyok benne hogy sok fantasy faj/társadalom egyede ezekután jobban utálná őket mintha öldökölnének. Egy büszke, fizikumát sokra tartó lény számára ez roszabb. Ráadásul a dicső halál megtagadása.

Egy kérdés. Ha valaki öngyilkos akar lenni, azzal mit csinálnak? Főleg ha mondjuk az illető azért akar végezni magával mert ők szabaditották meg néhány végtagjától? (Ergó felelősek az illető haláláért.)

Módosította Madfox: 2006.02.03, 10:11


OGRF

OGRF

  a Balsors

 • Archívum
 • 1044 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.03, 10:00

Répa:

FTMadFox:

Masszívan félreértettél! Nemazt mondtam, hogynemkezdeményeznek agressziót, hanem azt, hogy nem ölnek! Lazán le is vághatják bárkinek a végtagjait, vagy kiszúrhatják a szemét.. Ezt amoráljukem tiltja! Az élet kioltását tiltja! Vagyis jön a gonosz, harcképtelenné teszik bármilyen módszerrel, aztán meggyógyítják annyira, hogy ne pusztuljon el...

Vagyis alapvetően nem atestszentségét,hanemaz élet szentségét tisztelik, nyilvánuljon az meg bármilyen formában...

Azt elismerik, hogy a ragadozóknak életeket kell kioltaniuk, hogy táplálkozzanak.. De ők nem hús-vér lények, tahát nekik nem kell ölniük az életben maradáshoz... Azokat akik eszmék nevében ölnek pláne nem tudják elfogadni... De attólmég hogy valaki megcsonkul nem csorbul az élete, és a hátralévőt elmélkedéssel töltheti,hogy vajh miért kell neki félszemmel-féllábal élnie...

Vagyis ha pld egy férj verni kezdi a feleségét, vagy x földesúr megrugdossa a parasztot az számuka semleges esemény.. De ha már az életét akarja elvenni akkor az már cselekvésre ösztönzi őket.. mert az élet szent! De ha ugyanezt a földesurat a parasztjai végül karóba akarják húzni, ugyanúgy megpróbálja megakadályozni....

És a sztereotípiák tekintetében / szép=gonosz / valóban igazad van, mert a mesékben is túlnyomó részt a hősök a szépek, és a szörnye a rondák... / Tolkien is mese.. :gonosz: / De azért ellenpéldais elég található: szépséges de gonosz hókirálynő, a Szépség és a szörnyeteg szörnye... stb stb... De arányaiban valóban igazad van, a ronda gonos lények többségben vannak.. :felvon:

LPZ.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]