Ugrás tartalomhoz


Fegyverek házilag


 • Válasz írásához lépj be
2445 hozzászólás érkezett eddig

Beren

Beren

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.11, 21:44

Ugye, mondom én hogy nem olyan egyszerű domborítani... :-)
Sajnos a kovácsoláshoz, edzéshez nem értek, de ha van türelmed rengeteg hozzászólást elolvasni egy fórumban:
http://www.szip.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=578
Persze érdemes akkor már ez elejéről elkezdeni, páran ott nagyon komolyan foglalkoznak a dologgal. (Olyan szinten, hogy van aki gyepvasércre vadászik, és abból olvasztja a vasat kések, fokosok és nyílhegyek kovácsolásához...) Edzéshez használt anyagokról (bór, vizelet stb. :-)) is olvashatsz, alapanyagokról, keménységről, korhűségről stb.
Csak kb. 2000 hozzászólás. :eeek:

Ja, alakul az a késkészítés, a nyele már teljesen jó, és a két penge kombinálásával már tök jó lenne. :-)

Módosította Beren: 2011.04.11, 21:45


Feldkurat

Feldkurat

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.11, 21:10

Nos eltelt egy kis idő.

Nekiálltam a "lemezpáncélnak" amiből az lett, hogy egy vállvédőszerűség kikalapálása után arra jutottunk barátommal, hogy ehhez kovácstűz kell. A lemezek kivágása majd fél napot vett igénybe és egy flextárcsa el is fogyott. Utána a kalapálás része viszonylag hamar megvolt a sima hajtott lemezeknél, na de a váll rész az Istennek nem akart olyanra görbülni, amilyenre én akartam.

A vége az lett, hogy hegesztettünk egy kis kohót és vettünk f***enet majd elkezdtünk betonvassal szórakozni, mit lehet kihozni belőle.

Gyakorlatilag ez a "műhely-ünk" most

Na meg egy fél napos munka eredménye:
Késnek tűnő tárgyak betonvasból

A vállvédőről most nincs fotó, de gyak 3 lemezből áll a legfelső domború kéne legyen, de az 1,5ös lemezzel úgy megszenvedtünk, hogy csak na.
Szerintem egy kis gyakorlás még a kohón és már lemezt is fogok tudni kovácsolni. :cool:

Most neki akarok állni kések kovácsolásának gyakorlás képen, mert szeretnék megtanulni edzeni is.

Aki tapasztaltabb mint én, attól kérdezném:

Milyen alapanyagot ajánl kések, tőrök kovácsolásához?
Az edzés menetéről valami tapasztalatot? Mert már annyi mindent összeolvastam, de mind túl misztikusnak tűnik.
Továbbá hol lehet olcsón f***enet kapni? :D

Beren

Beren

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.31, 20:22

"Hát, tényleg nem volt az évszázad ötlete odatenni a vadászkést...
Tudod, a rendőrök sokszor a külső alapján igazoltatnak, és azokat az embereket keresik, akik valamilyen módon megfelelnek a sztereotípiáknak, vagy adott esetben egy-egy banda, szubkultúra jegyeit viselik magukon.
Nem kötözködésből írok, csak megosztom a véleményemet; kérlek, ne vedd támadásnak."

Nem vettem annak, tudom hogy a kopasz fejemmel és a szakállammal nem én vagyok a legmegnyerőbb jelenség, főleg nem terepszínben, íjjal a vállamon. Hozzátenném, kopasz azért vagyok mert a természet ezt már felerészben elérte, nem érdemes hosszú hajról álmodnom, a terepszínt azért szeretem mert szerintem túrára az az igazi, a military vonal távol áll tőlem, íjból meg csak azért is a longbow-t szeretem, mert a magyar íjhoz sajnos sokan politikai irányzatokat csatolnak. :-/ De hát ez van, aki meglát, rögtön azt mondja hogy biztos valami hungarista tüntetésre indulok...

Na, ezt a canne defense-t már értem. :-) Van youtube-on viktóriánus esernyős önvédelem is, sajnos nem volt ott a bemutatón ahol a felvételt készítették.

Sistorem

Sistorem

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 228 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.31, 15:00

"És sajnos a szállítás sem egyértelmű, akkor szállíthatod rejtve, becsomagolva, ha meg is tudod indokolni. Pl. tagsági igazolványom van, miszerint vívni tanulok. Ha megállít a rendőr, és ott van a horgásztáskában egy másfélkezes kard, elvileg semmi gond, épp edzésről megyek haza, utazok vidékre ahol van helyem vívni (nem közterületen, hanem mondjuk saját udvaron) stb. Ha viszont egy diszkóban vagy egy tömegdemonstráción találják nálam a kardot (Egyik helyre sem járok, de tegyük fel.), akkor bizony úgy elveszik, hogy csak na... Hallottam olyanról, hogy hivatásos vadászt büntettek meg, mert bozótvágókést találtak nála. A puskával nem volt gond, mert arra volt engedély... Viszont akit közbiztonságra veszélyes eszköz miatt büntetnek, az elveszíti egy időre ezt az engedélyt is...
Nem az oldalamon volt a vadászkés. A terepszínű nadrágom oldalsó "kanálgép-zsebében", de ez kb, ugyanaz a kategória, bár a tegez pont takarta. Ja, mindez március 14-én, frissen borotvált koponyával, terepszínbe öltözve a Moszkva téren... Rossz időben, rossz helyen... Nem voltam nekik szimpatikus, nem véletlenül jöttek motozni, pedig soha nem adtam rá okot, na mindegy.
"
Ezzel kapcsolatban még annyi, hogy igazad van; valóban nagyon sok igazságtalanság, jogtalanság, visszaélés és logikátlanság van a magyar törvényhozásban és végrehajtásban. Ezen nagyon jó lenne változtatni, mert sokszor tragikomédia, ami történik velünk... :(

Sistorem

Sistorem

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 228 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.31, 14:55

"Oké, értem én hogy egy mozdulattal kinyitható, de a tőrt ki sem kell nyitni..."
Persze, nem kell kinyitni. De könnyebb elrejteni egy 12 centis pillangót. És adott esetben ijesztő lehet a ki-benyitogatása. Az igazat megvallva, szerintem ez a pillangókés dolog túl van lihegve a jogalkotóknál. Régen, a '90-es években volt nagy divat, akkor volt minden utcai suhancnál ilyen, gondolom azóta nem tudtak ebből kinőni...

"És sajnos a szállítás sem egyértelmű, akkor szállíthatod rejtve, becsomagolva, ha meg is tudod indokolni. Pl. tagsági igazolványom van, miszerint vívni tanulok. Ha megállít a rendőr, és ott van a horgásztáskában egy másfélkezes kard, elvileg semmi gond, épp edzésről megyek haza, utazok vidékre ahol van helyem vívni (nem közterületen, hanem mondjuk saját udvaron) stb. Ha viszont egy diszkóban vagy egy tömegdemonstráción találják nálam a kardot (Egyik helyre sem járok, de tegyük fel.), akkor bizony úgy elveszik, hogy csak na..."
Én egy hétköznapi szituációból indultam ki. Bár amikor volt tüntetés a Parlamentnél a Bajnai kormány miatt, akkor a rendőr sorfalon én gyakorlóbotokkal és gyakorlókésekkel a vállamon vágtam át. Gondolom, hogy ez egy speciális, egyedi eset; magányosan voltam, és látszott rajtam, hogy nem rendőr vért akarok inni.
Hát, ha fegyver van nálad, akkor jobb elkerülni az ilyen feszült, kényes helyeket, ez igaz.


"Hallottam olyanról, hogy hivatásos vadászt büntettek meg, mert bozótvágókést találtak nála. A puskával nem volt gond, mert arra volt engedély... Viszont akit közbiztonságra veszélyes eszköz miatt büntetnek, az elveszíti egy időre ezt az engedélyt is..."
Hát, nem tudom, hogy erről mit gondoljak. Nem a te igazmondásodban kételkedek.
Ha a bozótvágó a táskában pihent, tokban (vagy újságpapírba csomagolva stb.), akkor nem büntethették volna meg. Ennyi erővel, akkor minden konyhakésre, baltára, sodrófára, kalapácsra, csavarhúzóra, fűrészre, láncra stb. stb. engedélyt kellene kérni.

"Nem az oldalamon volt a vadászkés. A terepszínű nadrágom oldalsó "kanálgép-zsebében", de ez kb, ugyanaz a kategória, bár a tegez pont takarta. Ja, mindez március 14-én, frissen borotvált koponyával, terepszínbe öltözve a Moszkva téren... Rossz időben, rossz helyen... Nem voltam nekik szimpatikus, nem véletlenül jöttek motozni, pedig soha nem adtam rá okot, na mindegy."
Hát, tényleg nem volt az évszázad ötlete odatenni a vadászkést...
Tudod, a rendőrök sokszor a külső alapján igazoltatnak, és azokat az embereket keresik, akik valamilyen módon megfelelnek a sztereotípiáknak, vagy adott esetben egy-egy banda, szubkultúra jegyeit viselik magukon.
Nem kötözködésből írok, csak megosztom a véleményemet; kérlek, ne vedd támadásnak.

"Persze, a bot gyógyászati segédeszköz. De lehet az bot, és lehet az fokos... És látok néha olyan bácsit aki szalad és felugrik a villamosra, könyökhajlatból meg lóg a fokos. :-)"
Na igen, a fokosos bácsikkal én sem tudtam mit kezdeni :)

"A La Canne-t ismerem, bár azt manapság már inkább sportként oktatják, számomra érdekes szabályokkal (pl. nem üthetsz ha az ellenfél éppen üt stb.), de mindegy, mert úgy is ütközik a páncélos edzéssel."
Én kifejezetten a canné defensre gondoltam. Az direkt megmaradt önvédelmi irányzatnak, és nem csináltak belőle sportot. Magyarországon még nem honosították meg.
Canné defense:
Ez is:

"A garott nem feltétlenül meríti ki a "a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek" kategóriát, nem kell hogy botok és nehezékek legyenek. :-)"
Teljesen igazad van, ez így van. Ezzel csak jogi kukacoskodtam egy kicsit ;)

"A tic-tacos dobozt nem is használnám, csak hallottam róla.
A wd40 spray-m pedig félek hogy a megengedett töltőtömeg fölött van. :-)
"
A WD40-es egy jó irány! Azt én is szoktam javasolni, mert utána olajozottan megy minden :)

Beren

Beren

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.30, 21:43

Oké, értem én hogy egy mozdulattal kinyitható, de a tőrt ki sem kell nyitni...
És sajnos a szállítás sem egyértelmű, akkor szállíthatod rejtve, becsomagolva, ha meg is tudod indokolni. Pl. tagsági igazolványom van, miszerint vívni tanulok. Ha megállít a rendőr, és ott van a horgásztáskában egy másfélkezes kard, elvileg semmi gond, épp edzésről megyek haza, utazok vidékre ahol van helyem vívni (nem közterületen, hanem mondjuk saját udvaron) stb. Ha viszont egy diszkóban vagy egy tömegdemonstráción találják nálam a kardot (Egyik helyre sem járok, de tegyük fel.), akkor bizony úgy elveszik, hogy csak na... Hallottam olyanról, hogy hivatásos vadászt büntettek meg, mert bozótvágókést találtak nála. A puskával nem volt gond, mert arra volt engedély... Viszont akit közbiztonságra veszélyes eszköz miatt büntetnek, az elveszíti egy időre ezt az engedélyt is...
Nem az oldalamon volt a vadászkés. A terepszínű nadrágom oldalsó "kanálgép-zsebében", de ez kb, ugyanaz a kategória, bár a tegez pont takarta. Ja, mindez március 14-én, frissen borotvált koponyával, terepszínbe öltözve a Moszkva téren... Rossz időben, rossz helyen... Nem voltam nekik szimpatikus, nem véletlenül jöttek motozni, pedig soha nem adtam rá okot, na mindegy.
Persze, a bot gyógyászati segédeszköz. De lehet az bot, és lehet az fokos... És látok néha olyan bácsit aki szalad és felugrik a villamosra, könyökhajlatból meg lóg a fokos. :-)A La Canne-t ismerem, bár azt manapság már inkább sportként oktatják, számomra érdekes szabályokkal (pl. nem üthetsz ha az ellenfél éppen üt stb.), de mindegy, mert úgy is ütközik a páncélos edzéssel.
A garott nem feltétlenül meríti ki a "a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek" kategóriát, nem kell hogy botok és nehezékek legyenek. :-)
A tic-tacos dobozt nem is használnám, csak hallottam róla.
A wd40 spray-m pedig félek hogy a megengedett töltőtömeg fölött van. :-)

Sistorem

Sistorem

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 228 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.30, 11:30

Természetesen a kés, amivel megkéselni készülnek is közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, ha hosszabb a pengéje mint 8 cm, vagy pengehossztól függetlenül a rugóskés, a pillangókés (nem tudom miért durvább mint egy fix pengéjű tőr...), sőt, a borotvakés is. (Szóval így szállítsa az ember a beretválkozó eszközeit...)

-"Minden olyan spray, amit szemre vagy nyálkahártyára permetezve harcképtelenné tesz." Személy szerint bármilyen dezodort nyomnak a szemembe, én tuti harcképtelen leszek.... (Vagy van a "tic-tac-os dobozban mosópor" módszer. Félretolod a kupakot, és az ellenfél szeme felé suhintasz...)

-Az idős bácsik kampósbotja? Nem is beszélve arról, hogy néhányan fokosra támaszkodnak...

-A garottot kifelejtették a felsorolásból. :-)


a pillangókés azért tiltott, mert gyorsan, egy kézzel, egy mozdulattal kinyitható. azonkívül félelem keltő a folyamatos kinyitás-becsattintás.

a borotvakés nem tiltott, ha 8 cm alatt van. persze a rendőr nem fog neki örülni, ha ilyet hordasz a zsebedben.

a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket szállíthatod, de nem hordhatod. ha a vadászkésedet az oldaladon viselted, mikor lefüleltek, akkor jogilag helyesen vették el. ha szállítottad (táskában, becsomagolva stb.) akkor nem.

a tictacos mosóporos dolgot én nem erőltetném... a gázspray (megfelelő hatóanyaggal: OC, CS) azért hatékony, mert percekre lefoglalja a támadót, és nem tud a hatóanyagtól pár másodperc alatt megszabadulni, meg persze, más is az élettani hatása.
a tictacos dobozt azért sem javasolnám, mert a használatához hely kell (tér). és közel sem olyan biztos a találati aránya, mint a spray-é.
sprayt hordhatsz magadnál, amennyiben a törvényileg szabályozott töltőtömeget nem léped túl (20 g).

az öregbácsik botja gyógyászati segédeszközként van nyilvántartva. de ezekre is van önvédelmi irányzat: ld. canne defense.

a garott is tiltott ("a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek"), de ez közel sem önvédelmi eszköz. kivéve, ha önvédelemből hátulról, lopva, halkan megfojtod. :)

Beren

Beren

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.29, 20:54

Egy kis videóajánló:Nem tudom itt milyen anyagot használ, de hogy nekünk nem domborodott így egy-két ütéstől az anyag, az tuti... Sőt, alig volt nyoma hogy ütöttük... Biztos jó erős páncél lett volna belőle. Ha lett volna...
Volt az illetőnek feltöltve egy két részből álló videója is, sallet készítéséről... Fantasztikus volt ahogy egy darabból kikalapálta (A visor persze külön darabból készült). Viszont sajnos azt valamiért letiltották. (Biztos a zenével volt gond. :-/ )

És egy kis videó a sisakom készítéséről. (Bár már nagyon máshogy néz ki. :-))


Módosította Beren: 2011.03.29, 20:55


Beren

Beren

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.29, 20:32

Nem akartam elvenni a kedved, mi feladtuk egy idő után, ez tény. Lehet hogy mi csak túl gyors eredményt vártunk, és tuskót sem faragtunk homorúra... Szóval ne úgy állj neki hogy "most megcsinálom", hanem hogy "most elkezdem, kipróbálom, és majd idővel kiderül mi lesz belőle". Ja, és ne használj szögletes fejű kalapácsot, csak lekerekítettet! Mert "sarkossal" egy-két rossz ütés, és átszakadás-veszély léphet fel. A vágást mi flex-el oldottuk meg. (Ette is a vágókorongot rendesen...)
A salletek nagyon jól néznek ki, talán a legszebb sisakfajta, viszont annak nem mertünk nekiállni. Na meg én sisakot eredetileg a láncinghez akartam, ahhoz meg a greathelm passzol is. Viszont rájöttem, hogy edzésre kényelmesebb lenne egy mellvért (könnyebb mint az én órmotlan láncingem), na meg meg is tetszetek. Ezért amit rendeltem, az az általad említett churburgi gyűjtemény egy XIV. századi darabja (http://www.nobargrills.20megsfree.com/images/pettoa.jpg), az korban még valamennyire fedésben van a sisakommal. (Legfeljebb majd azt mondom, hogy ez egy vadiúj mellvért, de a sisakot még nagyapámtól örököltem. :-))
Lehet hogy hülye ötlet, de én nem ilyen peremmel csinálnám meg a tetejét, hanem simán összehegeszteném (hogy egy síkban legyen), majd hosszában rászegecselnék a hegesztésre egy lemezcsíkot (a hegesztés két oldalán egy-egy sor szegeccsel), hogy takarja el a hegesztést. Akár egy rézcsíkkal, csak hogy mintának hasson. :-) (Abba ügyes kézzel akár valami mintát, jelmondatot stb. és domboríthatsz.) Magát a sisakot pedig valahogy sötétre edzeném (Biztos van rá módszer.), valamiért a sallet szerintem feketén szép.
Még egy tanács: Amikor illeszted össze a sisak darabjait, először csavarral (esetleg popszegeccsel) rakd össze. Bár ha menet közben szét kell szedni, az soha nem jó, de ha még is kell, jobb ha nem a "normál" szegecsektől kell megszabadulni. Már az elején gondolkozz el azon, hogy a párnázást mivel és hogyan fogod rögzíteni.
És ha már sallet és mellvért, akkor a bevor-on is el kellene gondolkozni. :-)

Feldkurat

Feldkurat

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.29, 19:00

@Beren

Köszönöm az infókat!
Közben rájöttem, hogy van pár tábla 1,5ös lemez itt a kerítésen amit eddig kiszúrta a szemem, de nem vettem észre, szóval szerzek egy fatuskót, amibe favésővel mélyítek egy félgömböt és abba lehet kalapálni. (Ez a terv, de rossz hallani, hogy nem domborodik az a vas úgy, ahogy én itt a billentyűzet előtt ülve képzelem... lehet a végén nekem is beletörik a bicskám... Ez a hétvégén kiderül.)
Ha nem jön be, akkor jöhet az 1,2es :) Nyárra meg szeretnék egy kohót összedobni, de ez egyenlőre csak álom. Azon lehetne ilyeneket könnyedén...

Amúgy nagyon faján néz ki a sisak! :ok:
Én mondjuk Sallet-et terveztem. A Churburgi fegyvergyűjtemény meglátogatása óta tetszik. Van flex meg lemezolló is, valamelyikkel csak sikerül kivágni a lemezeket, a szegecselés nem gond, a hajlítás majd kiderül. Amin a legtöbbet agyaltam, az a tetején végigfutó gerinc. Terveim szerint ívhegesztővel oldanám meg. De nem akarom, hogy csúnyán elolvadjon a vas, így úgy tervezem, hogy a két félrészt peremezem, és a peremre egy vékonyabb lemezből hajlítok egy u alakban egy "plusz gerincet" és ezt fogom kétoldalról hegeszteni a sisak lemezéhez. Reményeim szerint csiszolás és ecetsavas áztatás után szép fényes lesz az egész. Aztán majd kiderül. Annyi tapasztalatom már van, hogy nem fűzök hozzá nagy reményeket, és annál jobban örülök, ha mégis sikerül.

A páncél fő célja meg az, hogy én magam csináljam, vagy nem ér semmit az egész... :buszke:

Láncingről meg annyit, hogy én 1,8as horganyzott drótból tekertem 6os átmérőre és utána kalapáltam a szemeket egyenletes laposra. Az már elég jól fed, az alatta lévő póló színét már nehéz megmondani. Ruha alatt kényelmes viselet, egész napon át is és nem feltűnő az utcán sem. (próbáltam :rohog: )

Beren

Beren

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.29, 16:37

Szerintem a 2 mm az nagyon vastag, főleg ha nem is akarsz benne harcolni. Talán még az 1,5 is az, ajánlom az 1,2 mm vastagot. (Bánsághi Máté 1,5 mm-esből készíti.) Nem mint ha abból tudtam volna mellvértet kalapálni... Volt nekünk is több féle kalapács, súlyzógömb, satu, talaj (valamennyire elvileg azon is lehet domborítani), különböző átmérőjű csövek stb. És kalapáltuk is veszettül, de hidegen ez nem ment túl jól... (Érdemes rákeresni youtube-on, a legtöbb helyen vörösre/sárgára izzítják.) Domborodott, domborodott, de nem eléggé... (Mondjuk nekünk az ökölpajzs-umbo sem sikerült úgy ahogy kellett volna.) Végül feladtuk, végül is Máténál egy egyszerűbb mellvértet már 30-ért lehet szerezni, és az profi munka lesz, bár tudom hogy a saját készítésű cuccnak is megvan a maga varázsa. (Sajnos a láncingemet túl nagy szemekből készítettem, de a sisakommal - amit bár sógorom készített, én inkább csak segítettem, és mondtam hogy mit szeretnék - elégedett vagyok: http://beren76.multiply.com/photos/album/48/Greathelm#photo=35 )

Feldkurat

Feldkurat

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.28, 13:47

Üdv!

Egy olyan kérdéssel fordulnék a tapasztaltabbakhoz, hogy milyen anyagból érdemes nekikezdeni egy "jól" kinéző lemezvértnek. (Tudom, lehet hogy volt már róla szó, de 40oldal visszaolvasása után meguntam, bocsánat)
Célja abszolút hobby és szórakozás, nem hagyományőrzés és nem is akarok benne verekedni, sem itthon, sem tüntetésen :D
Szeretném, hogy kényelmes legyen, de egy évben egy hétnél többet nem lenne rajtam a tervek szerint. Egy rövidujjú láncingem van csuklyával, arra akarom felvenni.

Találtam terveket a fórumon, azon a bizonyos Armour Archive-n. Ezek alapján szeretnék elindulni. (ha bárkinek bármi tapasztalata van néhány ottani tervvel az kérem ossza meg velem, melyiket érdemes elkezdeni, melyik sz*r, stb)

Ezen az oldalon néztem vaslemezt
De nem tudom eldönteni, hogy nekem hidegen, vagy melegen hengerelt lemez kell e. Én magamtól a hidegen hengereltre szavaznék.
2mm es vastagságú még megfizethető árban is van, ahhoz, hogy megvegyem. (~10k)

Kérdésem lényege az, hogy aki csinált már ilyet, az milyen lemezt használt, (túl vastag e a 2mm?) és hogy kézi kalapáccsal melyik típus alakítható könnyebben, nem akarom, hogy a hajlításnál szakadjon, vagy törjön az anyag, hanem szépen nyúljon, mivel sok ívelt felület kéne, meg visszahajtott perem is van bőven...

Amilyen szerszámokkal nekivágnék:
flex, kisméretű satu, pillanatszorítók, vasfűrész, többféle kalapács, hidegvágók, csiszpapirok, vasreszelők tucatjai, fúrógép, 2kilós gömbsúlyzó, vashengerek kb 6-10cm átmérővel, öntöttvas kocka üllőnek (a láncingem ezen készült, mert voltam olyan hülye, hogy az összes szemet elkalapáltam) van egy villamossín darab is telken, és egy ívhegesztő amivel dobókereszteket gyártottam, amit nem tudom mire használnék, de hátha.

Mindenféle tanácsot szívesen várok, főleg a lemez anyaggal, átmérővel kapcsolatban, lehetőség szerint még a héten megvenném az anyagot, de nem akarok ennyi pénzt fölösben kidobni, valami használhatatlanra. Továbbá, ha valaki tud Észak Pest-Gödöllő vonalon jó vasboltot, az is érdekelne.

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.28, 08:06

Üdv!
Dogoo, ha oroszban lennénk, biztos találnál olyan havert a ki vállalná az említett tesztet! Komolyan, állítólag ottani hagyományőrzők teszeteltek úgy vértet, hogy a srác felvette, aztán igazi(nem gombos végű) nyílvesszővel rálőttek!(vannak is arrafelé csúnya halálesetek a hagyományőrző társadalomban...)
Igazából külön kellene választani a "legális körülmények között", különösen rossz hírű környéken viselt önvédelmi eszközök kérdését. Amelyre a mai magyar jogrend nem nagyon ad túl széles mozgásteret. Nem igazán járhatsz a kesztyűtartóban .40-es SIG-el meg a furgonod üléstámlája mögött Winchesterrel vagy Mossbergell, mint valami texasi farmer.(Aki ezt olvasva biztosan köp egyet a .40 SIG miatt...)
Már lehet, hogy a Beren által említett, rézfokosra támaszkodó öregre is sandán néznének a hatóságok egy felvonuláson...
Azaz a "gettós" környéken valóban az edzésen elsajátított gyors ellentámadás(és most megemlítem a hosszú, fafogantyús, masszív acélvázas, tíz centis tüskében végződő angol esernyőt) plusz futás a legjobb védelem.
Szintén más a helyzet a jelenlegi londonihoz hasonló balhé van a tüntetésen szituációban...Ha eleve páncélos lovagként mégy oda, valszeg egyből kiemelnek a hatóságok...Ha meg hazafelé menet részeg ultrák rohannak rád(eszedbe se volt felgyújtani a Bank of England székházat pedig)megint marad az első eset, kiegészítve a pajzsként használt kukafedővel, meg a letört kerítésléccel-esetleg kisméretű fa mellől kihúzott támaszkaróval. Ezért ezzel se állnék neki húsz embert lepüfölni, talán azt az egyet, amelyik utólért...
Amire én gondoltam a plexivel, meg a rostaszövettel, az meg Líbia/1956...ahol mindenkinek fegyvere van, és ahol bármikor megtámadhat valami önjelölt (fél)katonai szervezet valamely tagja. Ezesetben a hatóságok gyakran nincsenek a helyzet magaslatán-a dolog pikantériáját fokozza a külföldi beavatkozás, ne adj isten a katonai puccs(lásd Moszkva, a Gorbacsov elleni katonai felkelést, ahol a nép Gorbi és Jelcin mellé állt)-a dolog átvezet a fegyveres ellenállás területére. Azaz teljesen más témakör, a mit tegyünk ha egyik reggel újra bent vannak Ivánék(vagy valaki, akit nem akarunk, hogy benn legyen...marslakók, katonai puccs, párszáz fegyveres gazfickó megdöntötte a kormányt és behívta a mindenki által imádott Blakwatert) Ennek kifejtése meg szerintem nem is teljesen legális...Most nem vagyok benne biztos, a hogyan készítsünk hatékony molotov-koktélt nagy közönség előtt történő leírása miatt valamely unatkozó jogász nem vádolhatja meg az embert-meg a fórumot- a "zendülésre" való uszítással!(Mindegy, hogy az előbb említett infót letöltheted a netről, méghozzá a szovjet-finn háború honlapjáról!)
Érdekes(hülye szó, bocsánat) utcai helyzet volt a marosvásárhelyi véres/fekete március esetén, ahol a "hatóságok" felfegyverzett(gumibot, cső, kobak, molotov, mindenféle ütő-vágó szerszám) "bányaművelő proletárokat" engedtek a magyarokra. Aztán a végén a góbék és a cigányok nagyhirtelen avval kergették ki a vakondokat, ami kézbe akadt...ezesetben egy ilyen "öntudatos preletársereg"-megfékezésében nem lehetett a hatóságokra számítani, a házakat meg csak elkezdték gyújtogatni, az utcán talált embereket agyonverni...Hogy a nemrég megkérdezett egykori szemtanúk és résztvevők mennyire örültek volna egy láncing félének egy íjpuskának meg egy dánbaltának, arról nem szól a fáma...Arról nem beszélve, hogy milyen gyorsan elpárolog az ilyen népség "harci kedve", a könnyedén szétpofozható biciklis gyerekek, orvoshoz igyekvő nénikék meg sétáló szerelemespárok után valami nagy szögletes/kerek lapok mögé bújt, mindeféle "vértbe" burkolt, csúnya hegyes tárgyakat előre meresztő emberfalba ütközik...
Bár, bocsánat az "offtopicért" ez már politika, annak is legrandább, nemzetiségi vállfaja. Nem hiszem, hogy mi a "határokon belül" ilyesmivel szembesülünk a közeljövőben.
Nem kritikának szánom, de valahogy úgy érzem, hogy annyi baj van a magyar szabályozásban, hogy a felfegyvezett polgárt nem a saját szövetségesének érzi(mint mondjuk a marhatolvajt fogó shotgunos farmer az a seriff szövetségese, aki a saját életének/értékének védelmében él alkotmányos jogával...és nem a rendszert akarja fegyveresen megdönteni!!!)
Részemről zárásként:
Nemrég faterommal való beszélgetés közben került szóba az alábbi:
-Ha most itt teremne egy tatár horda, simán felgyújtanák, kirabolnák az egész várost, mert nagy hirtelen csak ugyanúgy kaszával, kapával, vasvillával szállhatnák szembe velük, mint nyolcszáz évvel korábbi őseink...(szadisták előkaphatnák a láncfűrészt meg a sövényvágót is...) Valahol a "dixie deep southon" meg annyi lyukat lőnének szegény Batuékba, hogy rendesen ki se lehetne egyet preparálni egy múzeumi kiállítás számára...Mert nem hogy marokfegyverek és puskák, hanem mindenféle hivatalosan félautomata gépfegyverek, géppuskák, gépágyúk, 75 és 90mm tarackok és páncéltörő ágyúk, absz. harcképes Sherman tankok, gatlingok, meg a jóég tudja mi minden van a polgárok kezén(a másik véglet, ez már erős túlzás...de mégse dől meg a rendszer)
Mopat

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.28, 07:46

Üdv!
Dogoo, ha oroszban lennénk, biztos találnál olyan havert a ki vállalná az említett tesztet! Komolyan, állítólag ottani hagyományőrzők teszeteltek úgy vértet, hogy a srác felvette, aztán igazi(nem gombos végű) nyílvesszővel rálőttek!(vannak is arrafelé csúnya halálesetek a hagyományőrző társadalomban...)
Igazából külön kellene választani a "legális körülmények között", különösen rossz hírű környéken viselt önvédelmi eszközök kérdését. Amelyre a mai magyar jogrend nem nagyon ad túl széles mozgásteret. Nem igazán járhatsz a kesztyűtartóban .40-es SIG-el meg a furgonod üléstámlája mögött Winchesterrel vagy Mossbergell, mint valami texasi farmer.(Aki ezt olvasva biztosan köp egyet a .40 SIG miatt...)
Már lehet, hogy a Beren által említett, rézfokosra támaszkodó öregre is sandán néznének a hatóságok egy felvonuláson...
Azaz a "gettós" környéken valóban az edzésen elsajátított gyors ellentámadás(és most megemlítem a hosszú, fafogantyús, masszív acélvázas, tíz centis tüskében végződő angol esernyőt) plusz futás a legjobb védelem.
Szintén más a helyzet a jelenlegi londonihoz hasonló balhé van a tüntetésen szituációban...Ha eleve páncélos lovagként mégy oda, valszeg egyből kiemelnek a hatóságok...Ha meg hazafelé menet részeg ultrák rohannak rád(eszedbe se volt felgyújtani a Bank of England székházat pedig)megint marad az első eset, kiegészítve a pajzsként használt kukafedővel, meg a letört kerítésléccel-esetleg kisméretű fa mellől kihúzott támaszkaróval. Ezért ezzel se állnék neki húsz embert lepüfölni, talán azt az egyet, amelyik utólért...
Amire én gondoltam a plexivel, meg a rostaszövettel, az meg Líbia/1956...ahol mindenkinek fegyvere van, és ahol bármikor megtámadhat valami önjelölt (fél)katonai szervezet valamely tagja. Ezesetben a hatóságok gyakran nincsenek a helyzet magaslatán-a dolog pikantériáját fokozza a külföldi beavatkozás, ne adj isten a katonai puccs(lásd Moszkva, a Gorbacsov elleni katonai felkelést, ahol a nép Gorbi és Jelcin mellé állt)-a dolog átvezet a fegyveres ellenállás területére. Azaz teljesen más témakör, a mit tegyünk ha egyik reggel újra bent vannak Ivánék(vagy valaki, akit nem akarunk, hogy benn legyen...marslakók, katonai puccs, párszáz fegyveres gazfickó megdöntötte a kormányt és behívta a mindenki által imádott Blakwatert) Ennek kifejtése meg szerintem nem is teljesen legális...Most nem vagyok benne biztos, a hogyan készítsünk hatékony molotov-koktélt nagy közönség előtt történő leírása miatt valamely unatkozó jogász nem vádolhatja meg az embert-meg a fórumot- a "zendülésre" való uszítással!(Mindegy, hogy az előbb említett infót letöltheted a netről, méghozzá a szovjet-finn háború honlapjáról!)
Érdekes(hülye szó, bocsánat) utcai helyzet volt a marosvásárhelyi véres/fekete március esetén, ahol a "hatóságok" felfegyverzett(gumibot, cső, kobak, molotov, mindenféle ütő-vágó szerszám) "bányaművelő proletárokat" engedtek a magyarokra. Aztán a végén a góbék és a cigányok nagyhirtelen avval kergették ki a vakondokat, ami kézbe akadt...ezesetben egy ilyen "öntudatos preletársereg"-megfékezésében nem lehetett a hatóságokra számítani, a házakat meg csak elkezdték gyújtogatni, az utcán talált embereket agyonverni...Hogy a nemrég megkérdezett egykori szemtanúk és résztvevők mennyire örültek volna egy láncing félének egy íjpuskának meg egy dánbaltának, arról nem szól a fáma...Arról nem beszélve, hogy milyen gyorsan elpárolog az ilyen népség "harci kedve", a könnyedén szétpofozható biciklis gyerekek, orvoshoz igyekvő nénikék meg sétáló szerelemespárok után valami nagy szögletes/kerek lapok mögé bújt, mindeféle "vértbe" burkolt, csúnya hegyes tárgyakat előre meresztő emberfalba ütközik...
Bár, bocsánat az "offtopicért" ez már politika, annak is legrandább, nemzetiségi vállfaja. Nem hiszem, hogy mi a "határokon belül" ilyesmivel szembesülünk a közeljövőben.
Nem kritikának szánom, de valahogy úgy érzem, hogy annyi baj van a magyar szabályozásban, hogy a felfegyvezett polgárt nem a saját szövetségesének érzi(mint mondjuk a marhatolvajt fogó shotgunos farmer az a seriff szövetségese, aki a saját életének/értékének védelmében él alkotmányos jogával...és nem a rendszert akarja fegyveresen megdönteni!!!)
Részemről zárásként:
Nemrég faterommal való beszélgetés közben került szóba az alábbi:
-Ha most itt teremne egy tatár horda, simán felgyújtanák, kirabolnák az egész várost, mert nagy hirtelen csak ugyanúgy kaszával, kapával, vasvillával szállhatnák szembe velük, mint nyolcszáz évvel korábbi őseink...(szadisták előkaphatnák a láncfűrészt meg a sövényvágót is...) Valahol a "dixie deep southon" meg annyi lyukat lőnének szegény Batuékba, hogy rendesen ki se lehetne egyet preparálni egy múzeumi kiállítás számára...Mert nem hogy marokfegyverek és puskák, hanem mindenféle hivatalosan félautomata gépfegyverek, géppuskák, gépágyúk, 75 és 90mm tarackok és páncéltörő ágyúk, absz. harcképes Sherman tankok, gatlingok, meg a jóég tudja mi minden van a polgárok kezén(a másik véglet, ez már erős túlzás...de mégse dől meg a rendszer)
Mopat

Beren

Beren

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.25, 18:50

Ahogy azt Fenrir "kolléga" már megírta, páncél, vért viselése közterületen szabálysértés. Elkobozzák és megbüntetnek (Pénzbírság, de ha nem akarod kifizetni, ülhetsz helyette egy-két napot.)Szóval nem mászkálhatsz az utcán az alább felsorolt védőeszközökbe öltözve. És hiába mentegetnéd magad azzal, hogy "De hát éjszaka, ezen a rossz hírű környéken..." Lehet hogy a végén Neked kell bebizonyítani hogy nem támadni készültél így beöltözve. (A középkori vért sem önvédelmi eszköz volt, hanem a támadó fegyverzet része.)
Természetesen a kés, amivel megkéselni készülnek is közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, ha hosszabb a pengéje mint 8 cm, vagy pengehossztól függetlenül a rugóskés, a pillangókés (nem tudom miért durvább mint egy fix pengéjű tőr...), sőt, a borotvakés is. (Szóval így szállítsa az ember a beretválkozó eszközeit...) Korábban városi legendának hittem ezt a 8 centi dolgot. Aztán egy 15 cm-es vadászkésem és 28e forintom bánta. (És 2 évig nem kaphattam volna sportlövő engedélyt, de nem számít, nem is akartam. :-))
Ha viszont azt tételezzük fel, hogy zavargások, lázongások stb. törnek ki... Na, akkor egyrészt a rendőrség/kommandósok/katonaság még szigorúbban fogják venni hogy ki az aki úgy öltözik, hogy nehezebb legyen "hatástalanítani". (Pont ezért, a gumilövedék és a gumibot elleni védelem miatt nem hordhatunk vértet az utcán, és mert megfélemlíti az embereket.) Másrészt akkor nem bőrkabátba öltözök (nincs benne elég zseb a páncélként védő acéllemezek számára. :-)), hanem előveszem a láncingem (a mellvértem még nem készült el), a sisakom, és a kardom. :-) És majd golyó végez velem. Tehát ilyen helyzetben megint nem sokra mennénk a késelés ellen barkácsolt cuccokkal.
Még egy-két érdekes dolog a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökkel kapcsolatban:
-A csúzli is az!
-"Minden olyan spray, amit szemre vagy nyálkahártyára permetezve harcképtelenné tesz." Személy szerint bármilyen dezodort nyomnak a szemembe, én tuti harcképtelen leszek.... (Vagy van a "tic-tac-os dobozban mosópor" módszer. Félretolod a kupakot, és az ellenfél szeme felé suhintasz...)
-Az idős bácsik kampósbotja? Nem is beszélve arról, hogy néhányan fokosra támaszkodnak...
-A garottot kifelejtették a felsorolásból. :-)

dogoo

dogoo

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 33 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.17, 11:46

A teszt: - Talán úgy lehetne ezeket a dolgokat tesztelgetni, hogy fog az ember fia egy jó nagy sonkát és arra rögzíti a tesztelendő dolgot. pl: bőr, láncing, plexi, ruha rétegek. Aztán lehet szurkálni különböző dolgokkal amiket csak kitalál az ember. Kínai zseb kés, vadász kés, csavarhúzó, törött üveg, karó, kis balta.
De nem biztos , hogy helyes eredmény jönne ki a végére.
Szabadon fel függesztve: elmozdul, kileng
Szilárdan rögzítve: merev, megint nem úgy viselkedik mint egy emberi test
Talán ha egy bátor valaki bevállalja, hogy a testére rögzítsék a sertés sonkát és ott döfködjék késsel( persze csak a malac lábat) adhatna közelebbit.
De lehet hogy mind a három variációt ki kellene próbálni. És abból következtetést levonni.
Azért nem írtam, hogy élő malacra kell ráhúzni egy láncinget mert a malackát sajnálnám. Különben is négy lábon áll , másutt van a súlypontja, stabilabb.
Különböző személyeknek kellene a tesztet is végezni. Alacsony, magas, könnyű, súlyos.

Amikor feltud készülni az ember,vagy eleve olyan szándékkal megy ki az utcára, hogy tudja, hogy balhéba keveredik. Máshogy öltözködik, más dolgokat visz magával, ( nem csak védő eszközt hanem támadó felszerelést)mintha csak úgy hétköznapiasan , ténfergés közben kapják le a tíz körméről, mondjuk a telefonja miatt, vagy mert túl csinos a barátnője.

Ami mindig kéznél van az az ember keze, teste, ha tudod használni nagy előnyre teszel szert. A támadó ugyanis kevésbé számít arra, hogy vissza támadnak. A stratégia egyszerű. Üss és fuss!
Persze nem árt ha valamilyen edző terembe lejár az ember rendszeresen. olyant kell választani ami az ember alkatának vérmérsékletének megfelelő. Az sem utolsó dolog ha használható technikákat tanítanak ott.
Mondjuk láttam már olyat , hogy több éve járt karatézni és simán elverték. Mikor kérdeztük, hogy akkor most ez mi volt, azzal védekezett, hogy ha most ő vissza üt akkor őt megbüntetik, meg ilyet nem gyakoroltak az edzésen.
Na szóval kiröhögtük.


Egyéni védőfelszerelést a különböző munkavédelmi, sport, katonai boltokból némi anyagi ráfordítással össze lehet állítani.
Pl.: Acél betétes bakancs, sípcsont védő, térd és könyék védő, szuszpenzor, fogvédő, védő szemüveg, sisak, betétes kesztyű, réteges ruházat, Kabátba be vart lánc szövet vagy vékony acél lapok, esetleg gáz álarc.
Persze nem árt az egészet hétköznapi viseletnek álcázni, vagyis ezek nagy részét rejtve kell viselni. Nehogy úgy nézzen ki az ember mint valami szabadnapos kommandós.
Ezt még ki lehet egészíteni az ember által külön elkészített dolgokkal Pl: olyan bőr alkar védővel amire még rögzítve van két párhuzamos acél rúd. Nehezebben törik el a kezed ha oda vernek egy karóval.

Fegyver: Minden olyan tárgy mellyel súlyos vagy maradandó sérülést, halált lehet okozni!
Senkinek nem akarok ötleteket adni. Akit érdekel azt segíti a gugli.

Sistorem

Sistorem

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 228 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.16, 10:02

Tisztelt ( Hölgyeim ) Uraim!
Mielőtt bárki elszaladna bőrkabátot venni a helyi kedvenc shoppingolós bótba elmondanám , hogy a késelés ellen NEM véd!!!!!!
Erről ne nagyon ábrándozzatok! Nem szabad arra számítani, hogy majd csak finoman vágni fognak a késsel. Azzal bizony szúrni szokás. Még az is szúrni próbál akinek először van a kezében ilyen szerszám.
Ezt az a nyolc év mondatja velem amit különböző éjszakai szórakozó helyeken töltöttem dolgozva.
Viszont a legtöbb ember a szó klasszikus értelmében nem ért a késhez. Nagy hagyománya van az Oroszoknál és Dél-kelet ázsiában, ( Fülöp-szigetek). Jó pár ezzel foglalkozó honlap van.
(...)
Utcai vagy kocsmai balhé közben jól jöhet ha bal karodra gyorsan feltekered az asztalterítőt, farmerdzsekit vagy akármit, és azzal próbálsz hárítani, a másik bal kezedbe pedig valami súlyos tárgyat ragadsz! Pl. sörös üveg, székláb stb. De a legjobb védekezés a futás! Egy kés párbaj mindig kétesélyes!
A réteges öltözködés is inkább a vágások ellen jó. Valahol olvastam, hogy a régi nemesi viselet, vastag posztó, selyem, stb. több réteg még a kard csapást is megfoghatta. De az ütés ellen is ad némi védelmet.
A késsel hadonászót mindig komolyan kell venni! A rendőrök is ezt teszik, azonnal pisztolyt rántanak, és habozás nélkül le is lövik ha túl közel merészkedik.
(...)
Egy barátomat az utcán szúrták le egy éjszaka. Hátulról, könyéken döfték, eltaláltak egy eret. Az életét annak köszönheti, hogy pont egy orvosi egyetemre járó lány ment az utca túloldalán és rögtön szaladt segíteni. Mentőbe már sokkos állapotban kivérezve került.
Ja és BŐR kabát volt rajta!


így van, ahogyan mondod! az utcán általában szúrnak, és a bőrkabát csak az életlen, "kínai" késsel történő vágás ellen véd (ha megvéd, mert ez sem 100%). a szúrást úgy tudod kivédeni, ha nem vagy ott, hogy megszúrjanak. elfutsz.
a kés egy szemét dolog.

az általam belinkelt videóval kapcsolatban: amikor lefilmezték a teszteket, akkor kipróbálták a 3 mm-es bőrt is, és azt nem tudták érdemben átszúrni. nagyon masszívnak minősült az az anyag. persze, azt nem tudom, hogy a testen hogyan viselkedne, mert a kísérlet során egy pvc csőre és két csőhéjra lett erősítve az anyag.

Mopat

Mopat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 876 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.16, 08:56

Üdv!

Most eszembe ötlött egy magyar vért megoldás, amit használtak is irl-és nem lehetett túl nehéz.
Amikor megkaptuk az olaszoktól a Héja vadászgépeket, azokon nem volt a pilótát védő páncélzat. A tapasztalatok szerint meg nem lett volna káros, ha van. No, erre alumínium és gumi rétegekből eszkábáltak hátpáncélt... Hogy aztán mennyire volt hatékony, azt nem tudom, mindenesetre a 7,62x54-et illett volna megfognia minimum...
De hogy pontosan hány réteg, hány mm alulemezt rétegeztek miféle gumival...mondjuk a ker forgalomban kapható egészen vastag, akár centi feletti szövetbetétes gumilemez. A már említett pajzsot meg lehetne belőle csinálni, alu lemezeket és vastag gumilapokat méretre vágva, keretnek megerősíteni vékonyabb acél, horgany, stb lemez rákalapálással, négy helyen átfúrni és csavarral, fakötésű alátéttel is összehúzni...
Mopat

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5204 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.15, 11:52

A golyóálló mellények nem is kés ellen vannak (van külön késelésálló mellény) a golyóálló kevlár szövet ami a kigombásodó ólomlövedéket fogja meg. az acélmagvas ("páncéltörő") lövedék azért is megy át raja mivel az inkább "szúr" nem gombásodik ki.
A katonai mellények pedig rendelkeznek egy belső kerámia v acél lappal az fogja meg a nagyobb kaliberű páncéltörő lövedékeket. (5.56, 7.62)

dogoo

dogoo

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 33 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.15, 09:56

Kimaradt!
Vágás ellen azért lehet jó a több réteg vastag ruházat mert a legtöbb ember azt támadja amit lát.
Mondjuk nyáron nem sokan mászkálnak tíz centi vastag ruhában.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]