Ugrás tartalomhoz


Fotó

Fórumszabályzat + Rossz Cserélők Listája


  • Zárt téma Téma lezárva
Még nem érkezett hozzászólás

DiN

DiN

    Régi fórumozó

  • Moderátor
  • 1599 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.08.11, 21:47

Szevasz!

Örülünk, hogy ellátogattál az M*K (M.A.G.U.S. * KÁRTYAJÁTÉK - Kiválasztottak) fórumra, reméljük, hogy nem okoznak majd csalódást az itt található témák/hozzászólások. Ahhoz, hogy ezt garantáljuk néhány dolgot figyelembe kell venned a fórum használatakor. Ezek a következők: licit, Internetes csere-bere, témanyitás, hozzászólás egy témához, rossz cserélők listája.

Ha véletlenül keveredtél ide és nem tudod mi az az M*K, adj egy esélyt Magyarország legnépszerűbb szerepjátékos világára épülő, gyönyörű, egyedi rendszerű stratégiai gyüjtögetős kártyajátéknak. --> Az M*K Hivatalos Oldala

ROSSZ CSERÉLŐK LISTÁJA:
kristof10(famulus)
Sakmatos
Klir
Eric (szintén Klir feltételezhetően)
K1ZS (szintén Klir feltételezhetően)
Eigenbrot (szintén Klir feltételezhetően)
Klausz 21
(szintén Klir feltételezhetően)
Maniac 86
semy
pokollord(szintén semy feltételezhetően)Velük fokozott óvatossággal és csak saját felelősségre (ill. leginkább sehogy se) kössetek üzletet, már vannak pórul járt áldozatok.

Hogyan lehet lekerülni a rossz cserélők listájáról? A sértett feleknek személyesne kell u2-t írnia nekem, hogy meggyőzzön arról -lehetőleg bizonyítékkal alátámasztva- már nincs szükség efféle fenyítésre, és félreértés történt/illető "megváltozott".

Témanyitogatás
Egy ideje már csak moderátor nyithat új témát ezen a fórumon. Ezért ha indokoltnak érzed nála terjeszd fel a kérelmedet az új témával kapcsolatban. Ha a téma beiktatása jogos és többfelől érkezik rá igény akkor jó eséllyel megnyitásra kerül.

Hozzászólás egy témához
Minden témának van egy neve. Ezek a témák azzal hivatottak foglalkozni, ami rá van írva. Tehát ne állj neki chatelni a csere-bere vagy kérdések-válaszok rovatokban, mert a valós igények így elsiklanak és nem kapsz érdemi választ a kérdéseidre, felvetéseidre, de cserélni sem fogsz tudni. A csere-bere különösen érzékeny rovat. Ne csináld azt, hogy oldalanként ötször felírod az igényeidet, mert senki sem tud cserélni (még Te sem, mert veled utálatból nem fognak). Ha valamit elrontottál vagy kihagytál, akkor az utolsó hozzászólásod bal alsó sarkában megtalálható a javít gomb. Ezzel az utolsó üzenetedet módosíthatod az adott témában. Ez egy nagyon jó módja a felesleges hozzászólások számának csökkentésére.

Szabályszegések
A nem témaba illő/túl rövid/információértékkel nem bíró válaszok OFF-olásnak minősülnek (kivétel CHIT-CHAT!). Az egymás után történő kommentelés (azaz 2 hozzászólás megszakítás nélküli beírása egy témában) DUPLA-KOMMENT-ezésnek. Ha nem tudsz már javítani a hozzászólásodon (mert lejárt az időhatár), akkor nem írhatsz 24 óráig egy témában, addig míg más meg nem teszi!
Mindkét fórumszabály-szegés figyelmeztetéssel jár, melyeket a moderátor jegyez. Később ez megjegyzés nélküli komment-törlést, még később eltiltást, fórumkizárást vonhat maga után![
A "Hogyan tovább?" kiemelt topic előtörténetéből és látogatottáságából adódóan kiemelt figyelmet élvez. Az ide történő OFFolás, DUPLAkommentezés különösen szigorú elbírálás alá kerül!
Az M*K fórum egy kultúráltnak mondható közösségi fórum. A trágárkodás, igénytelenkedés, stb a megnyilvánulás mértékétől függően szintén nem kívánatos magatartás itt, melyet moderálás-fiygelmeztetés, komment-törlés, eltiltás követhet moderátori megítélés szerint.


Két gyakran keresett link:
Praedarmon árlistája
M*K lapkereső adatbázis by EwiL

LICIT

2006 Júniustól új topic indult LICIT néven, mely rövid idő alatt igen komoly népszerűségre tett szert. Értelmeszerűn M*K -és kizárólag M*K- lapokat lehet itt feltenni virtuális árverésre, illetve azokat megtekintve, ha valamelyikre igényt tartunk, lehet rájuk licitálni.
Formai szabályok:


Szabályok a kikiáltónak:

1) Az egyes tételeket egymás után, jól elkülönítve sorold fel egy kikiáltási árral, pl:

Dzsad méregkufár 2500 Ft villámár: 5000 Ft
Wirg 200 Ft villámár: 400 Ft

Egyszerűsítve (és ez a bevált formula):
Dzsad méregkufár 2500/5000
Wirg 200/400 Ft

-> Megadhatsz minden lapnál un. Villámárat is: ami azt jelenti, hogy a legelső villámárra licitáló, azonnal elviheti (innentől véget ér a licit az adott lapra, ezért a licitállás-közlésnél fölösleges továbbiakban feltüntetni).

-> A MINIMÁLIS KIKIÁLTÁSI ÁR 200 ft kell legyen minden tételnél. Ennek helytakaréskossági/átláthatósági okai vannak. Ennél kisebb értékű lapokat érdemes a csere-berére felírni, vagy több lapot egy tételbe (pakkba) rendezve felírni.

- Nincs olyan, hogy VILLÁMLICIT (azaz nem lehet a kikiáltási ár egyben villámár is)! Ha el akarsz adni egy lapot fix áron, akkor írd fel árral együtt a csere-berébe, a licit nem ezért van!

-> Egy tételnek nem muszáj egy lapnak lennie, lehet egy több lapból álló pakk is, de ez esetben sem foglalhat el egy sornál többet!

Méreg pakk (2 bannara+2császár bosszúja+2méregmíves) 300/500

-> Egyszerre legfeljebb maximum 50 tételt írhat ki a kikiáltó!

-> A helytakarékosság, jobb átláthatóság érdekében a 10-nél több tételes licitek esetén egy tétel max 1 sort foglaljon el! Egyébként is max 2 sort. Alapár és villámár kerüljön egy sorba.

2) Meg kell adni a licit határidejét, az esetleges lebonyolítási módozatot (defaultból nyilván posta, lásd lentebb), esetleg az ún. licitlépcsőt (a minimálsian rálicitálható összeget) és egyéb egyéni akciókat, ill. lapok becserélésére adhatunk módot (pénzfizetés helyett).

pl.:
Licitlépcső: 100 ft. (Ez a legnépszerűbb, de akár el is térhetsz ettől. Nem muszáj megadni, ez esetben az megszokottnak számító 100 ft-os licitlépcső érvényesül alapesetben.
Licit ideje: Félévzáró verseny (06.16 - 18.00h) (Azaz az ezután érkező ajánlatokat már nem lehet figyelembe venni)

-> A nagyobb Km-es/OVV versenyekre időzíteni a licit határidőt, nem biztos hogy butaság, hiszen így meg lehet spórolni a postát és a vele járó kényelmetlenségeket/rizikófaktort. Nem javaslok éjjeli időpontokban lezárt liciteket, mert így éjszakai baglyok előnybe kerülnek]

-> Ha nem tudsz pontosan megjelenni a határidő után, majd kihirdeted máskor, de a határidő után leadott lictálások már nem tekinthetőek a szabályok értelmében érvényesnek!

-> PONTOS IDŐPONTOT ADJ MEG! Olyan hogy Zárás: "valamikor este", vagy "majd hétvégén" nem elfogadható.

-> Minden kikiáltó írhat fel bármiféle ésszerű "akciót" a tételeire. Csak a kreativitás és a józan ész szabhat ezeknek határt, de lehetőleg legyen egyértelmű és könnyen követhető minden akció (ötletmerítésre javasolom a licit fórum böngészését, mert vannak jó elképzelések).

Megszokott akciók pl.:
- Ha két tételt villámolsz egy harmadikat alapáron villámolhatsz.
- Ha 2000 ft felett nyersz lapokat, választhatsz a még el nem licitált 200 ft-os tételekből.
stb...

-> Becserélés licitbe: A kikiáltó megadhat lapokat becserélésére, azaz lehetőséget adhat a liciten nyert lapok ellenértékének részben vagy egészben lappal való rendezésére. Pl:
Beszámítok: 2xDéli kapu 2000 ft/db, 3xJogos örökség 1500 ft/db

Ilyen esetben az aukció kiírója köteles egy cserelapra az első kínálatot elfogadni (tahát nem válogathat a kínálók közt, hanem attól köteles az adott lapot elfogadni, aki először ajánlotta azt fel). Ebben az esetben a lapok küldésénél a csere szabályai szerint kell eljárni.

3) Ha egyszer felraktál valamit licitre, tartani kell magad az ajánlatodhoz, azaz: nem fújhatod le utólag a licitet, nem módosíthatsz az időponton, és nem verheted fel az árat utólag. Saját lapra nem ér licitálni nyilvánvaló okokból.

-> Utólag kerülhetnek be új tételek(de a maximum 50 tételt ezzel együtt sem haladhatják meg), és csökkenhet a lapok kikiáltási/villámára (csak és kizárólag olyan tételnél, amelyre még nem jött ajánlat!), de a licit határideje már ebben az esetben sem módosítható (+- néhány órás eltérést, több nappal a lefújás előtt még esetleg lehet eszközölni, de nem szerencsés). Mindenféle változást célszerű aláhúzni/kiemelni.

4) Egy napon max egyszer (a topic nagy forgalma és a zűrzavar elkerülése végett) felírhatod a licitálandó lapjaid jelenlegi állását. Ajánlom az "idéz" funkciót.

-> Ilyenkor a kikiáltó kiírja minden tétel mellé, hogy ki tartja és hol áll jelenleg a licit. Itt bevált módszer a XYZ 123 formula használata, ahova licitálló neve(XYZ) és az összeg (123) kerül.

-> A licit állását lehetőleg "idéz" funkcióval rakjuk fel, hogy egyből látszódjon mi a helyzet. Egy kommentben lehetőleg egy "idéz" funkciót használjunk (többit simán lehet törölni), mert zavaró a sok fehér keret).

-> A több hétig tartó licitek esetén csak 3 naponta rakható fel a licitállás, kivéve a licit utolsó 7 napján (ekkor a szokásos módon naponta). Megjegyzés: nem javasolom több hétig tartó licitek felrakását, mert úgyis csak az utolsó héten jönnek a komoly ajánlatok.

-> A villámolt (tehár már nem aktuális tételeket) célszerű kivenni az aktuális licitközlésből és dőlt betűvel a kiírás aljára tenni. Sokkal átláthatóbbá válik ilymódon a kiírás.

5) Célszerű bejelenteni a licit lejárta utána végeredményt és személyesen (privát üzenet) felkeresni az érintetteket(licit nyerteseit). Innentől lásd internetes csere-berére vonatkozó pontokat.

Szabályok a licitálóknak:

-> Lapra licitálni minden esetben a licit topicban lehet! U2U-t/mailt felejtsétek el!!

-> Legkisebb ár amivel beszálhatsz a licitbe a kikiáltási ár, ill abban az esetben ha már valaki licitált az adott lapra, akkor: legutolsó licitár+licitlépcső összege(alapesetben +100 ft). Ez nem jelenti azt, hogy nem licitálhatsz nagyobb összeggel, ha esetleg biztosra akarsz menni/nem tudod állandóan ellenőrizni az állást.

-> Nem vonhatod vissza a licitet, ha ajánlatot tettél!!!

-> Ha megnyered a licitet kapcsolatot kell létesíteni a kikiáltóval a továbbiakat illetően (ideális esetben a licit lejárta után ő fog megkeresni u2-ben).

-> Ha szeretnénk egy lapra licitálni, akkor sima kommentként tegyétek fel. Ekkor NE használjuk az idéz funkciót a jobb átláthatóság érdekében. A kikiáltó nevét viszont mindenképpen tegyük közzé (pl quintarha 1000 ft! értékelhetetlen név nélkül, ha fut liciten jelenleg 3 quintarha is)!

-> Minden komment ami nem licitállást közöl/rálicitálás automatikusan törlődni fog a licit topicból. Ugyanez vonatkozik a szabályellenes többletkommentekre is (pl. egy napon belül több licit-jelentés).

-> Saját licitjeink idézése és más lapjaira való licitálás használható akár egy kommenten belül is a kettő módszer kombinálásval.

Lássunk egy PÉLDÁT:
---------------------------------------

IDÉZET
Licit vége: 2010.06.06 10.00h

Tedomar el Halgash+Emtir Ibiel (nemhiv.) 500/1000 KóróJózsef 800
wirg+shereb 200/400 CsicskaDzsó 200

Elkelt:
Áspiskigyó+Sorsrajzolat 2500/5000 Villámáron vitte KöményJani
betyár-arc: Kigyófejes ajtót 2500 ft -ra emelem!
---------------------------------------


CSERE-BERE

Eza topic egészen más célt szolgál, mint a licit . Itt lehet igényeket és eladó/cserélendő lapok listáját közzé tenni. Lehet a lapok mellé irányárat is írni, de nem kötelező.
Szabályok:

--> Minden komment ami nem igénylistát/cserélendő lapok listáját közöl automatikusan törlésre kerül. Azaz a fenti dolgookon kívül midnen más OFF-olásnak minősül. Dupla-kommentezést itt is kerüljétek, azaz hiány és cserelista egy kommenten belül szerepeljen!

--> Ennek megfelően NE a csere-bere topicon belül reagálj, kizárólag U2U-ban! (pl "Nekem van egy kőgolyóbisom! Tudsz adni érte cikázó vágást? 300-ért adsz két agyhalált??" Ez ROSSZ, mivel ez nem csevegő és büntetni fogjuk!)

--> Egy héten maximum kétszer írhat egy személy a csere-bere topicba! Többi hozzászólása törlésre fog kerülni. Mivel a topic nem kifejezetten nagy forgalmú bőven áttekinthető így is minden laplista, igényeit/változásait elég hetente módosítani az illetőnek. Ezen felül egy oldalon max 2x szerepelhet egy személytől igény/kinálat.

--> Kommented (eladó lapjaid listája/hiánylistád) MAXIMUM 50 SOR lehet! Ez viszont lehet ömlesztve, tördelve, soronként, szemezgetve, akárhogy. Ha ennél hosszabb listát szeretnél megadni töltsd fel egy oldalra és használj külső linkelést! /példacserelista/

Internetes csere szabályai

Az internetes csere egy igen bonyolut dolog, melynek legfőbb alapja a bizalom. Megbízok annyira a másokban, hogy elküldöm neki a lapjaimat. Ha nem érzitek ezt a bizalmat valaki iránt, akkor a) ne cseréljetek interneten az illetővel b) kérjetek cserereferenciákat az célszemélytől, hogy ellenőrizhessétek a megbízhatóságát. Aki nem tartja be a csere szabályait, a rossz cserélők listájára kerül. Aki ezen a listán van, ne várja el, hogy bárki is cserélni fog vele. Nem meglepő, ha valaki olyan lapot kínál a fórumon, ami az ilyen embereknek kell, és mégsem jelentkezik cserére vagy a "sajnos már elkelt" választ adja a kérésre. Íme hát a szabályok:

1.szabály (egyeztetés)
Mindenkinek (tehát neked is) teljesítened kell a megegyezést, amire rábólintottál. Azaz, ha valaki küldött neked lapokat, akkor Te köteles vagy a megbeszélt lapokat feladni a cserepartnerednek. Ennek oka, hogy partnered már rég beszerezhette újra az elcserélt lapokat, mire Te bedobod neki, hogy mégsem így gondoltad a cserét, cseréljük vissza. Természetesen lehet utólag módosítani a cserén, de kizárólag a másik tag beleegyezésével. Ha ő nem kíván változtatni az üzletetek összetételén, akkor köteles vagy az eredeti formához tartani magad.

2.szabály (postaszabály)
Ha cserélsz, érdemes a küldeményeket ajálnva feladni. Ennek oka az, hogy egyes emberek fejében megfordulhat az, hogy a "nem kaptam meg" dumát ejtsék el akkor is, ha esetleg megkapta. Ha ajálnva adod fel, akkor van egy bizonyítékod, amivel igazolni tudod, hogy Te kézbesítetted a megbeszélt dolgokat. Amennyiben birtokodban van egy hiteles ajánlószelvény, úgy a partnered köteles akkor is feladni a cserét, hogyha ő nem kapta meg. Szerencsére nem sokan akadnak, akik ilyennel próbálkoznak, így nem kell naponta a jegyzőségre fukároznod 1-2 hiteles fénymásolatért. Az így elveszett cserét tekinthetitek "kiesett a mappából"-nak (mert ugye esetenként ilyen is előfordul). A posta elég megbízható, úgyhogy ritkák az olyen esetek, amikor elkeveredik egy küldemény (főleg, ha ajánlott). A hitelesség ellenőrzése történhet tetszés szerint, de a legbiztosabb hiteles másolat postázásával. Nagy csere esetén érdemes csomagbiztosítást kötni, mert elég fájó tud lenni, ha az ember 1 pecsétes Baál-Káint és 2 Aurrit veszít el a postán. A csomagbiztosítás pillanatnyilag 250 HUF 10.000 HUF értékig, onnantól minden megkezdett 1.000 után további 20 HUF (tehát érdemes felfelé kerekíteni, mert ugyanannyit fizetsz úgy is). Egy ismertebb módszer még az, hogy kevesebb lapot raknak a borítékba, mint a valós csere tárgya, és a postára fogják. Ilyen esetben módodban áll a cserét visszamondani, és a lapokat visszaküldeni.

3.szabály (határidő, feladási sorrend)
Mindenki köteles a cserét rövid határidőn belül feladni. Természetesen előfordul, hogy valaki valamilyen oknál fogva akár másfél, két hetet csúszik a csere feladásával, ettől még senki sem lesz rossz cserélő, de ebből azért ne csinálj rendszert. Alapesetben mindkét fél köteles a cserét azonnal feladni, attól függetlenül, hogy megkapta-e a másikét. Ettől eltérhettek, ha megegyeztek abban, hogy melyikőtök küld először. Ilyen esetben érdemes a partneredet tájékoztatni arról, ha megkaptad a csere tárgyát és feladtad a választ. Ha Te küldtél először és már régóta nem érkezett visszajelzés vagy válasz, akkor érdemes érdeklődnöd a cserepartnerednél. Ha nem érkezett meg hozzá, ő akkor is köteles feladni a választ. Előfordul, hogy csak a posta késik, de lehet (ez csak nagyon ritkán fordul elő), hogy elveszett a küldemény.

4.szabály (adás-vétel)
Adás-vétel esetén értelemszerűen mindig az eladónak kell először postázni, amit a vevő csak akkor fizet ki, ha megérkezik hozzá az áru. Természetesen lehetőség van előleg kérésére (csak nagy tételnél érdemes). Az adás-vételre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint minden más cserére. Tehát ha elveszik a csomag, és a partnered hiteles ajánlószelvényt tud felmutatni, akkor köteles vagy megtéríteni a vételi árat.

5.szabály (cserereferencia)
Cserereferenciák azok a személyek, akikkel már cseréltél interneten. Az ő nevüket megadhatod a cserepartnerednek, ezzel biztosítva őt, hogy megbízható vagy. A partnerednek ezáltal módjában áll a felsorolt személyeket megkérdezni, hogy ellenőrizze a cserereferenciád, és megtudja régebbi partnereidtől, hogy mennyire vagy megbízható. Természetesen ezt nem szabad felhasználni hírrontásra. A hírrontók is a rossz cserélők listájára kerülnekm így mindenki csak a valós eseményeket írja meg cserereferenciaként (akkor is, ha azok kritikus jellegűek).

6.szabály (rossz cserélő)
Rossz cserélő az, aki fenti szabályoknak ismételten nem felel meg. Ha ilyet, vagy bármilyen rendellenességet észlelsz, jelezd egy M*K moderátornál, hogy ezt rögzíthessük. Akire több ember is panaszt emel, felkerül a rossz cserélők listájára, aminek következményei egyelőre csak a rossz hír, és az, hogy senki nem cserél velük, de megpróbálok közbenjárni, hogy hivatalos büntetése is legyen a magatartásának minősítésével arányosa.

7.szabály (szokásjog)
A fenti szabályokat felülbírálja a személyes megegyezés, de azok betartása erősen ajánlott, mert így kerülhetjük el a legtöbb kellemetlen szituációt! (Az itt vázolt pontok betartása csak akkor kötelező, ha nem született más megegyezés, vagy legalább az egyik fél ragaszkodik hozzá. Természetesen a félrevezetéssel kicsalt megegyezés érvénytelen.)

8. szabály (hatáskör)
Az rpg.hu-nak és moderátoroknak NINCS MÓDJA, KÖTELESSÉGE és LEHETŐSÉGE segíteni az esetleges károsultaknak!

by Noran + DiN

Módosította DiN: 2010.09.28, 14:02[Fantasy háttér] [Sötét háttér]