Ugrás tartalomhoz


Fotó

Egyszerű rendszerek


 • Válasz írásához lépj be
193 hozzászólás érkezett eddig

Aapep

Aapep

  Ancient Bone

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.10, 13:24

balight

3 problémát látok a felvetésben.

1. A freestyle az freestyle, a rendszer meg rendszer. Vagy egyik, vagy másik. Nem hiszem, hogy lehetne: egy kis freestyle meg egy kis rendszer, oszt jó lesz a mixtura. Ha már kell valami rendszer, akkor kellenek szabályok.

2. A rendszer fogalmából adódik, hogy a rendszer egy komplex dolog. Kis rendszer, nagy rendszer, mittudomén milyen rendszer. Szóval egészen picike rendszer nem igazán vagy. max az alább felsoroltak.

3. Ma már nemigen van olyan, hogy jó a világ, az engine meg működik és holláré játszunk. A 80-as években elég volt egy szabályhalmaz és nosza rajta. De amikor már minden fűszál kurta árnyékában is egy rendszer és egy világ van a rendszerekkel szemben is nagyobb az elvárás.Nemigazán kelendő az a játék, ahol a rendszer nem fektet hangsúlyt arra, hogy a szabályok tükrözzék a világképet. Szóval ha nem freestyle a dolog, akkor a rendszernek specifikusnak kell lennie, ami nemolyan ripsz-rospz dolog.

Módosította Aapep: 2004.09.10, 13:26


Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.10, 08:48

No, ez FUDGE-hoz készült. Ami nem rossz rendszer, csak nincs összerakva.

A Fudge az alapban inkább toolkit, mint komplett rendszer. Viszont annak nagyon kellemes és eléggé laza rendszer...

Tényleg, asszem mostanában jelent meg a d6 fantasy szabálykönyv, tán az is érdemes a csekkolásra, bár az nem ingyenes rendszer.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.10, 08:45

Szűkebb témájú ingyenes, igazán egyszerű RPG-ből elég sok van.
Pl. egy Tarantino alapú RPG, a Criminal Elements (www.24hourrpg.com);
vagy a GYerekek Tündérországban varázsolgatnak, miközben lassan felnőnek ™, a Once Upon a Time and Long Ago (www.24hourrpg.com);

vagy a 80-as évek lassan hömpölygő krimijeit szimuláló RPG, a Mean Streets and Mean Villains,
vagy a 20-as, 30-as évek New Orleans-ában zajló gengszterRPG, a Mobsters;
vagy az igazán jó vicc, a túljátszandó, ripacskodást kívánó tisztelgés Emily Bronte és a gótikus regényhagyománya előtt, a Wuthering Heights.

Ezeknek a rendszereknek van egy nagy gyűjtőhelyük, most nem jut eszembe a pontos webcím.

Daneel

Daneel

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4352 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.10, 08:33

Inkább az off-topicsággal van a baj. Én pl. iskolás évek alatt kifejlesztett rövidtávú memóriából mesélek. Első szintű mesélőként be tudok memorizálni egy első szintű mesét, amit aztán megfelelő verbális (szövegelés) szomatikus (kockadobálás) és anyagi (gyömbér, rágcsa) komponensekkel le tudok mesélni egyszer... :lol:

Sok egyszerű rendszer van, egyik ötletesebb mint a másik. Azonban kidolgozottságban és támogatottságban messze alulmúlják a "nagy" rendszereket. Vagyis szerintem gondolkodj el rajta, hogy milyen rendszert szeretnél (mire fektessen hangsúlyt, mi miből származtatódjon, stb.), majd nézd végig a független RPG-s webringeket, majd nézd végig a független rendszerek tervezésévvel foglalkozó site-okat, és vagy adoptálj egy rendszert, vagy csinálj egyet te magad.

A mágiát pedig szerintem felfogás függően lehet freeform mesélni. Ha van valami mérőmennyiség (power szint, varázshasználói szint, intelligencia, stb.), akkor annak, illetve varázsismereti jellegeknek vagy szakértelmeknek a segítségével kordában lehet tartani.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.10, 08:32

Mindhárom általam beírt RPG ingyenes és legális. A PACE-t és a FATE-et ahttp://www.evilhat.com címen éred el.
A FATE elég komoly kezdeményezésnek tűnik, sokan szeretik, díjakat is nyert, én még nem olvastam át.
A PACE és a RISUS alig több, mint vicc. Mindkettő leírók alapján működik, sok rögtönzést és azonnali döntéseket kíván. Az átlagos RPG-harcrendszertől (kezdeményezés, támadás (védekezés), sebzés (sebtűrés)) mindkettő eltér, taktikai döntésekre nem nagyon van mód. A RISUS harcrendszere párhuzamos mesélgetések sora, hosszú távon asszem ez kevés (de hát nem is ilyennek készült, hanem sörözés utáni könnyed, RPG-s vihogás céljából). A PACE viszont elég jól idomítható más rendszerekhez. És kidolgozott harcrendszer helyett egy eléggé egyéni hangulatú licitálós rendszert találsz. Mostanság a Trinity/Adventure! harcrendszerét próbálom PACE-esíteni, a dolog, azt hiszem, nem lehetetlen.

Normális, ArM-szerű mágiarendszerből elég sok kering a neten, én speciel ezt szeretem: http://fudge.phoenyx.net/gramarye/gramarye.html
No, ez FUDGE-hoz készült. Ami nem rossz rendszer, csak nincs összerakva. Egy (ingyenes) valóban elkészült/összerakott FUDGE-os RPG-ről tudok, a TERRA INCOGNITÁról, utóbbi viszont nem fantasy (hanem viktoriánus nyomozós RPG), és hát mágia sincs benne. Nem is rövid (90 oldal), viszont van benne világleírás, rendszer (!), harcrendszer (ami még változatos is), mesélési tanácsok, Q-hoz illő mindenféle technikai csoda és egy példamodul is.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.10, 07:54

Nyúl is hihetetlen részletekre bír ügyelni... Kornya pedig örökre beírt magát az emlékezetembe a következő esettel: egy ismerősömmel beszélgetett egy témáról... mindegy miről, mindkettejüket érdekelte a dolog... talán a középkori keresztény ember világszemlélete volt az ? Mind1. Aztán eltelt egy év, ismét összefutottak. Beszélgetni kezdtek. Aztán az ismerősömnek leesett, hogy Kornya azt a beszélgetést folytatta és OTT, ahol egy éve abbahagyták. Amúgy Goldenlane-től is láttam már hasonlót... Én csak elhűlve tisztelem őket ezért.


Én értem, hogy a kétmillió-százhuszonegyezer-hatszáznyolcvanhatszor előadott, nyelvcsapkodós adoma rendkívül érdekes kétmillió-százhuszonegyezer-hatszáznyolcvanhetedszerre is, pont mint amikor a nyugdíjas bácsi ismét előadja, hogy lőttek rájuk Isonzónál, de az Igazán Nagy Mesélők ™ (Ia! Ia! Fhtagn!) körbenyalása mellett azért nem nézzük ki a füzetükbe jegyzetelőket sem, ugye? :lol:

Főleg akkor, hogy a kérdés legfeljebb érintőlegesen kapcsolódott ehhez a témához.

Meg úgy általában. Szövegolvasás. Értelmezés. Ilyesmik.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.10, 07:36

Inkább modern dolgokra van kihegyezve - pl nincs hozzá mágiarendszer, de kis melóval megoldható - de egy nagyon rugalmas, elég egyszerű, OGL rendszer az Action! nevű cucc.

Ingyér' letölthető a http://www.action-system.com címről, de van nyomtatott változata is.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4439 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.10, 07:05

A Big Eyes, Small Mouth állítólag elég jó fantasyre is. Nekem nem nagyon jön be, mert anime, de az avatárodból ítélve ezzel nem lesz gond - másrészt pedig az anime alatt egy igen általános rendszer, a Tri-Stat lapul. Jó egyszerű , alkalmas többnyire freestyle mesékre és sokfelé bővíthető.
Ismertető
Ingyen letölthető alapkönyv(Sajnos DRM van rajta)
(Ha meg "ugyanolyan mint a D&D, csak egyszerűbb" játékra gondolsz, küldj U2U-t. :lol: )

balight_the_light_knight

balight_the_light_knight

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1231 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.09, 23:59

NEkem elsősorban fantasy kéne. De témát nem csak a saját problémám megoldására nyitottam. Nyugodtan lehet itt elmélkedni róla, jók e egyáltalán az ilyen rendszerek, boncolgatni egyes példányokat stb. Majd hétfőn írok ide pár kritikát párról amit eddig olvastam.

Addig is ajánljatok jó kis fantasy-t, ami lehetőleg könnyen kalibrálható (ergo, könnyű hősies/kevésbé hősies kampányokhoz igazítani).


Minden esetre e téren egy mesélő és egy író hasonló kihívás előtt áll: képesnek kell lennie hihetetlenül apró részletek fejbentartására, illetve arra, hogy AKKOR, amikor szüksége van rá, az eszébe jusson.


Sajna engem csak átlagos memóriával láttak el, így ebből kell éldegélnem... :lol: Sosem tartottam magam nagyon jó mesélőnek - csak jobb hilyán mesélek lassan 9 éve ;)


... Az, hogy freestyle mesénél "elszáll" egy csapat, TUDOM hogy nem szükségszerű. Egy keménykezű mesélőnél nem száll el semmiféle csapat... részint meg egy kellően normális csapatnak nem kell keménykezű mesélő ahhoz, hogy ne szálljon el.


Hát én freestyle-t már meséltem sok csapatnak, és olyan 50%-ban eléggé "kicsúszott a kezemből" a dolog. Ergo nekem kell a szabályok jelentette mankó. Legalábbis egy pár alpvető szabály.

Hát igen a varázslás nehéz téma... van olyan "egyszerű rpg" amiben van valami tisztességes mágia rendszer? MErt sok szabálykönyv felét az tölti meg, ugye, nehéz rövidre fogni. Szvsz. még az AM féle spontán mágiát lehetne olyan 3 oldalr szép tömören összefogni...

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4439 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.09, 22:40

Voltairenek volt egy jó csípős mondása az emlékezőtehetségről és annak hasznáról, de sajnos már elfelejtettem. :lol:

Balight: milyen típusú játék? Fantasy? Sci-fi? Realista? Hősies? Absztrakt? Konkrét? ...Csak azért, mert kicsiny, ingyenes rendszerekkel dunát lehetne rekeszteni. Tessék egy kicsit specifikusabban fogalmazni.

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1831 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.09, 22:03

Üdv !

> Unom, hogy egy NJK-t 15perc megírni (a statjait!),
> végre ne kelljen a szabályokkal szenvednem.

> hogy ezerféle dologra kell figyelni játék közben.
>
> Mindemellett azért akarok szabályokat, mert freestyle-ban
> mindig nagyon "elszálunk".

Több dolgot is felvetettél...

1
Szerintem az általad felvetett problémáidra semmiféle rendszer nem megoldás.

Egy jó rendszer persze segíti a mesélőt (meg a játékost is, csak itt a mesélő szekcióban mi hajlamosak vagyunk a magunk szemszögéből nézni... ) de hogy melyik mesélőnek/csapatnak mik az igényei, attól függ hogy miféle rendszer segíthet nekik ill. mennyire kell nekik egyáltalán rendszer.

2.
Azt mondod, 15 perc csak az NJK stat.janak a kidolgozása, meg hogy sok mindenre kell figyelni. Na ja. Elárulok valamit, nekem sokba volt míg láttam: az igazán nagy mesélők egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy iszonatos mennyiségű dolgot képesek fejben tartani.

Nyúl is hihetetlen részletekre bír ügyelni... Kornya pedig örökre beírt magát az emlékezetembe a következő esettel: egy ismerősömmel beszélgetett egy témáról... mindegy miről, mindkettejüket érdekelte a dolog... talán a középkori keresztény ember világszemlélete volt az ? Mind1. Aztán eltelt egy év, ismét összefutottak. Beszélgetni kezdtek. Aztán az ismerősömnek leesett, hogy Kornya azt a beszélgetést folytatta és OTT, ahol egy éve abbahagyták. Amúgy Goldenlane-től is láttam már hasonlót... Én csak elhűlve tisztelem őket ezért.

Minden esetre e téren egy mesélő és egy író hasonló kihívás előtt áll: képesnek kell lennie hihetetlenül apró részletek fejbentartására, illetve arra, hogy AKKOR, amikor szüksége van rá, az eszébe jusson.

3.
... Az, hogy freestyle mesénél "elszáll" egy csapat, TUDOM hogy nem szükségszerű. Egy keménykezű mesélőnél nem száll el semmiféle csapat... részint meg egy kellően normális csapatnak nem kell keménykezű mesélő ahhoz, hogy ne szálljon el.

4.
Én egy dolognak a mesélését nem nagyon tudom szábályok nélkül elképzelni, ez pedig a mágia. Onnan indul ez, hogy a játékhoz közös világkép kell. Ez a való világból ismerős szituk esetében viszonylag egyszerűen (némi beszélgetéssel) megteremthető... a mágia esetében sokkal húzósabb .. közös élmények és idevágó tapasztalatok híján. Persze akik sokat beszélgettek már arról, hogy ők hogy képzelnék el egy adott világ mágiáját, azoknál működhet - tapasztalatom szerint úgy 10 év együttjátszás elég bír lenni ehhez. A 10 év közös játák híján viszont itt muszáj szabályok segítségével lerakni a támpontokat.

bye
Sics

balight_the_light_knight

balight_the_light_knight

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1231 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.09, 21:46

Ezek közűl melyik ingyenes? MElyik jelent meg nyomtatásban?

FERPG (2oldal kb)

Én legutóbb ezzel szemezgettem...

Módosította balight the light knight: 2004.09.09, 21:47


Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.09, 21:28

RISUS: The ANYTHING RPG (6 oldal),
PACE (18 oldal),
FATE (90 oldal).

balight_the_light_knight

balight_the_light_knight

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1231 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.09.09, 21:15

Régóta érik bennem az a kivánság, hogy végre ne kelljen a szabályokkal szenvednem. Unom, hogy egy NJK-t 15perc megírni (a statjait!), hogy ezerféle dologra kell figyelni játék közben. Mindemellett azért akarok szabályokat, mert freestyle-ban mindig nagyon "elszálunk". Olyan rendszert keresek, ami könnyen megtanulható, rugalmas, nagy mozgás teret hagy a mesélőnek, de logikus és jól használható.

Hát ilyenekről lehetne itt beszélgetni, biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyne törekvés volt már és lesz is. Nem feltétlenűl az ilyen 3 oldalas kis rendszerekre gondolok, de persze azokról is lehet beszélgetni (sőt!). Én még nem találtam igazán oylan rendszert, ami kielégítené az elvárásaimat. Ajánljatok.

Kiváncsi vagyok, lesz e érdeklődés. Ha nem, és egyedűl vagyok ezzel a mániámmal, akkor persze majd be lehet zárni.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]